KATEGORIE [rozwiń]

Sandra Cabot

Okładka książki Jak w sposób naturalny zachować swój pęcherzyk...

34,00 zł 24,34 zł


Autorka bestsellerowych książek o tematyce zdrowotnej doktor Sandra Cabot i naturopatka Margaret Jasinska przedstawiają całościowy program rozpuszczania kamieni żółciowych i poprawy funkcjonowania pęcherzyka żółciowego. To książka dla każdego, kto cierpi z powodu zaburzeń pęcherzyka lub dróg żółciowych. Jeżeli twój pęcherzyk żółciowy sprawia ci kłopoty, w książce tej znajdziesz odpowiedzi na pytania, jak postępować bez względu na to, czy wciąż go masz, czy został usunięty. Choroba pęcherzyka żółciowego może być bolesna i rodzić wiele obaw, co tłumaczy, dlaczego lekarze kierują tak wiele osób na operację wycięcia tego narządu. Czy to jest najlepsze postępowanie? Czy nie wpadamy w nadmierną panikę? Podejmowanie tego rodzaju decyzji to złożony i poważny proces, zatem potrzebna jest taka specjalistka do spraw wątroby i pęcherzyka żółciowego jak Sandra Cabot, by decyzja była najwłaściwsza. Na szczęście napisała tę książkę, by pomóc Tobie i Twojemu lekarzowi w podjęciu najtrafniejszej decyzji. Twój pęcherzyk żółciowy to cenny narząd, który sprzyja optymalnemu procesowi trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Ponadto należy wiedzieć, że: Po usunięcia tego narządu u niektórych osób występują komplikacje. Niektórzy po operacji odczuwają taki sam ból, jaki występował przed zabiegiem chirurgicznym. Niektóre osoby po operacji nigdy nie czują się dobrze.
Okładka książki Nie mogę schudnąć i nie wiem dlaczego

37,80 zł 26,06 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Wypróbowaliście wszystkie modne diety, ćwiczycie intensywnie i nadal zastanawiacie się, dlaczego nie możecie schudnąć? Jeśli tak, to ta książka jest dla was. Książka ta jest przeznaczona dla osób wytrwałych, konsekwentnie dążących do wyznaczonego celu. Stanowi dla nich poradnik do codziennego stosowania, zawiera cenne wskazania i informacje na temat źródeł wiedzy z dziedziny dietetyki.
Okładka książki Bezsenność Jak dobrze sypiać ?

29,00 zł 23,48 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Książka ta zawiera praktyczne rady dotyczące sześćdziesięciu ośmiu przyczyn mogących powodować bezsenność, takich między innymi jak: Depresja Napięcie nerwowe i ataki paniki Chrapanie i bezdech podczas snu Bolesność stawów i mięśni Zawiera Aktualne wiadomości na następujące tematy: Prawidłowe stosowanie leków przeciwdepresyjnych i nasennych Zioła i środki medycyny naturalnej na dobry sen Suplementy i pokarmy wspomagające mózg i układ nerwowy Melatonina, hormon snu Aromaterapia Terapia behawioralna i relaksacyjna
Okładka książki Zdrowe jelita to zdrowe ciało

35,70 zł 24,62 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Hipokrates, zwany ojcem medycyny, twierdził, że wszystkie choroby mają swój początek w jelitach. Od czasów Hipokratesa upłynęło wiele wieków, ale jego słowa nie straciły na znaczeniu, gdyż nie ma mowy o zdrowiu bez zdrowego przewodu pokarmowego. Często słyszy się powiedzenie “Jesteś tym, co zjadasz” Doktor Cabot nie zgadza się z takim stawianiem sprawy, można, bowiem przestrzegać dobrej diety, ale jeśli wątroba, trzustka, żołądek czy jelita nie funkcjonują prawidłowo, wtedy nie wykorzystujemy optymalnie składników odżywczych zawartych w zdrowym pokarmie. Autorka przedstawia w książce wyniki najnowszych badań i metody pokonywania powszechnych problemów z jelitami, takich jak uciążliwe gazy i wzdęcia, cuchnący oddech, zespół jelita drażliwego, zaparcia, pasożyty, kandydoza, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, refluks przełykowy, zgaga, osłabione trawienie, nietolerancja glutenu, alergie pokarmowe, zespół nieszczelnego jelita, schyłkowość jelit, zaburzenie pracy trzustki i wiele innych. W książce tej znajdziemy 150 przepisów na potrawy przyjazne dla jelit, smaczne śniadania, obiady i kolacje oraz przekąski i łakocie. W publikacji nie zabrakło też przepisów na potrawy bez glutenu, mleka, orzechów i cukru, z myślą o osobach o delikatnym żołądku, a także informacji o diecie zawierającej mało substancji określanych skrótem FODMAP.
Okładka książki Cukrzyca typu II

39,00 zł 29,25 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Spośród wszystkich chorób chronicznych cukrzyca ma najszybciej pnące się w górę wskaźniki wzrostu zachorowań. Przyczynia się do chronicznie słabego stanu zdrowia i skraca życie chorych. Są jednak i dobre wiadomości: stosując odpowiedni sposób odżywiania się i suplementy oraz zmieniając tryb życia, można zawrócić proces chorobowy cukrzycy typu II! Trzeba jednak wiedzieć, że przestrzeganie konwencjonalnych zaleceń dietetycznych najprawdopodobniej poskutkuje przyrostem masy ciała i stopniowym wzrostem stężenia glukozy we krwi. Zastosowanie wskazówek zawartych w tej książce to najlepszy sposób, by obniżyć poziom glukozy we krwi, schudnąć i odzyskać zdrowie.
Okładka książki Większy apetyt na seks

19,00 zł 14,06 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Niniejsza książka przeznaczona jest dla wszystkich kobiet, które chciałyby poprawić jakość swojego życia seksualnego. Bez względu na wiek możesz mieć udane, a nawet wspaniałe życie seksualne. Być może myślisz, że jesteś za stara albo że masz zbyt wiele problemów w życiu, albo nawet że seks nie ma dla Ciebie większego znaczenia... Być może trudno ci mówić o czymś tak osobistym. Jeśli tak – to ta książka jest dla ciebie! Dr Sandra Cabot spotyka w swojej pracy tysiące kobiet, które proszą ją o pomoc w sprawie seksu: pragną poprawić jego jakość dla siebie lub ze względu na osobę, z którą są w związku. Nie wszystkie kobiety chcą o tym otwarcie mówić. Wiele kobiet uważa, że nie uda im się odzyskać dawnego poziomu libido. Często nie szukają rozwiązań i „odpuszczają sobie”, rezygnując z bardzo ważnej wartości w życiu. Dobre, zdrowe życie seksualne jest bardzo ważne dla Twojego dobrostanu i szczęścia. A szczęścia nie wolno sobie „odpuścić”! Książka dr Cabot dostarczy ci niezbędnej, praktycznej, najnowszej wiedzy z tej dziedziny. Dowiesz się z niej między innymi o bioidentycznych hormonach i hormonie miłości – oksytocynie, które nie tylko odgrywają ważną rolę w seksie, ale też spowalniają procesy starzenia. Dr Cabot w swojej książce odpowiada na pytania: - Czym różni się od siebie kobiece i męskie libido? - Jak wykorzystać swoje sfery erogenne dla zwiększenia przyjemności w seksie? - Jak znaleźć punkt G? - Jak przebiega orgazm i z jakich składa się faz? - Co obniża ochotę na seks i jak można to zmienić? Niniejsza książka porusza następujące problemy: - zanik uczuć romantycznych, - niska samoocena i brak wiary w siebie, - spadek libido i brak zainteresowania seksem, - trudności w komunikowaniu się z partnerem, - trudności w osiąganiu orgazmu lub brak orgazmu, - nierównowaga hormonalna, - ból i dyskomfort w czasie współżycia, - zapalenia dróg rodnych, - wulwodynia (bolesność warg sromowych) - wypadanie pęcherza - problemy skórne warg sromowych, - zakażenie wirusem opryszczki i brodawczaka, - brak nawilżenia.  
Okładka książki Chcesz schudnąć, ale..nie potrafisz przestać jeść?

24,90 zł 17,17 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Jak na zawsze wyzwolić się od objadania? Książka Wendy Perkins i dr Sandy Cabot jest wyjątkowa, gdyż ukazuje związek pomiędzy chemią mózgu i współuzależnieniem a objadaniem się na tle emocjonalnym. Wiele napisano o otyłości i epidemii nałogu jedzenia, ale niewiele wiadomo o chemii mózgu i współuzależnieniu (dysfunkcyjnym, wyuczonym zachowaniu), skutkującym niską samooceną. Emocjonalne objadanie się jest jedynie objawem głębszego problemu i dotknięte nim osoby potrzebują lepszego zrozumienia, dlaczego chemia ich mózgu i ich emocje czynią taki zamęt w dziedzinie odżywiania. Ta książka jest Ci potrzebna, jeśli: - używasz jedzenia jako pocieszyciela w momentach stresu - za dużo myślisz o jedzeniu - masz poczucie winy lub czujesz wstręt do siebie, gdy zjesz za dużo - objadasz się bez konkretnego powodu - dieta powoduje u ciebie nerwowość - jesteś przybita tym, że nie możesz schudnąć Rozwiązania, które podaje ta książka dotyczą przyczyny chronicznego objadania się i dostarczają narzędzi do całkowitego pozbycia się tego problemu. Dzięki tej książce: - zrozumiesz, jaki wpływ mają niewłaściwe przekonania na powodzenie w odchudzaniu - pokonasz emocjonalne objadanie się, - dowiesz się, jak to się dzieje, że chemia twojego mózgu uniemożliwia ci zrzucenie wagi, - posiądziesz strategię potrzebną do zrzucenia wagi i utrzymania jej, uwalniając się od zgubnej chemii mózgu i emocjonalnego objadania się Książka ta pomoże ci zrozumieć, że może ci brakować naturalnie produkowanych przez twój organizm substancji chemicznych poprawiających nastrój z powodu: - uwarunkowań genetycznych - długotrwałego stresu - spożywania silnie rozregulowujących organizm substancji jak cukier i produkty mączne - spożywania zbyt małej ilości białka.  
Okładka książki Stłuszczenie wątroby. Zapobieganie i leczenie

35,70 zł 22,08 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Książka ta podaje skuteczne i udowodnione metody uzdrowienia stłuszczenia wątroby. Doktor Eanelli opowiada swoją zdumiewającą historię - od stanu stłuszczenia wątroby, otyłości i uzależnienia od pokarmów do odzyskania sił i uprawiania wspinaczki wysokogórskiej....Książka ta podaje skuteczne i udowodnione metody uzdrowienia stłuszczenia wątroby. Doktor Eanelli opowiada swoją zdumiewającą historię - od stanu stłuszczenia wątroby, otyłości i uzależnienia od pokarmów do odzyskania sił i uprawiania wspinaczki wysokogórskiej. Program żywieniowy, jadłospisy i przepisy kulinarne podane w tym poradniku nadają się dla ludzi w każdym wieku, w tym także dla dzieci.
Okładka książki Pomoc w depresji i lękach

26,25 zł 18,10 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

W niniejszej książce autorka podaje praktyczne zalecenia, by przezwyciężyć zaburzenia emocjonalne, stres, niepokój, napięcie nerwowe, lęk i poczucie nieszczęścia. Ważne jest zrozumienie środowiska chemicznego mózgu, by osiągnąć stan umożliwiający odczuwanie szczęścia i realizować w pełni swoje możliwości.
Okładka książki Dieta oczyszczająca wątrobę

32,40 zł 20,04 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Ta książka to przełom dla wszystkich ludzi cierpiących z powodu słabego zdrowia, chorej wątroby i nadwagi. Zawiera przepisy na potrawy niskotłuszczowe.
Okładka książki Jak zapobiegać rakowi piersi

31,00 zł 21,37 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Czy martwisz się, że możesz mieć raka piersi? Czy uważasz, że nie można nic zrobić, by się przed nim uchronić? Jeśli tak sądzisz, musisz koniecznie przeczytać tę książkę, ponieważ może ci uratować życie. Czy martwisz się, że możesz mieć raka piersi? Czy uważasz, że nie można nic zrobić, by się przed nim uchronić? Jeśli tak sądzisz, musisz koniecznie przeczytać tę książkę, ponieważ może ci uratować życie. Większość kobiet odczuwa bezradność, gdy myślą o zapobieganiu rakowi piersi. Uważają, że to geny i niefortunny los decydują o tym, kto zachoruje. A w rzeczywistości tylko 5 procent przypadków raka piersi jest uwarunkowanych czynnikami natury genetycznej. Dzięki tej książce dowiesz się, jakie są realne czynniki ryzyka zachorowania na raka piersi oraz co robić, aby to ryzyko w znacznym stopniu zmniejszyć.
Okładka książki Jedz codziennie całą tęczę pokarmów

30,00 zł 20,68 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Proste i zdrowe posiłki dla całej rodziny. Ponad 250 przepisów, które zawierają niedużo produktów węglowodanowych, wspomagają układ immunologiczny i dodają organizmowi energii, sprzyjają chudnięciu i oczyszczaniu organizmu, zawierają zdrowe posiłki dla dzieci.Jedz Codziennie Całą Tęczę Pokarmów Proste i zdrowe posiłki dla całej rodziny. Ponad 250 przepisów, które zawierają niedużo produktów węglowodanowych, wspomagają układ immunologiczny i dodają organizmowi energii, sprzyjają chudnięciu i oczyszczaniu organizmu, zawierają zdrowe posiłki dla dzieci. Kolekcja Przepisów Kulinarnych dr Sandry Cabot – fragment Wstęp Niniejszy zbiór przepisów kulinarnych pochodzi z kuchni Audrey Tea zajmującej się gotowaniem od ponad sześćdziesięciu lat. To długi czas, by wypróbować ich mnóstwo! Audrey od dawna zadowala i wprawia w rozkosz kubki smakowe członków swojej rodziny oraz przyjaciół, a teraz oto przyszła kolej na Czytelników! Książka została tak napisana, by umożliwić doświadczanie kulinarnej rozkoszy i różnorodności oraz by wydobyć talenty kulinarne z każdego, choćby nawet były one jeszcze uśpione. Rozkosz i przyjemność, ponieważ Audrey jest w kuchni wielką mistrzynią, a jej życiowa pasja i dusza wyrażają się miłością obecną w Jej przepisach. Wielkie gratulacje, Audrey! Różnorodność, ponieważ książka ta jest ogromnym zbiorem przepisów pochodzących z anglosaskiej, prawdziwie australijskiej, i azjatyckiej tradycji kulinarnej. W kolekcji tej znajdują się przepisy na przepyszne potrawy, także korzystne dla zdrowia. Znajdziemy takie wspaniałe potrawy (szczególnie te w rozdziale o deserach), które powstały po to, by pobudzać ośrodki przyjemności. W osobnym, ostatnim, rozdziale są przepisy na dania przyrządzane na szczególne okazje i wyjątkowe okoliczności, bo przecież większość z nas lubi od czasu do czasu zjeść coś słodkiego (np. czekoladę) i nie ma ludzi, którzy pokarmowe nie zgrzeszą, w tym też i lekarka - specjalistka od wątroby! Oczywiście, jeżeli ktoś chce schudnąć, musi przyrządzać jedzenie o niskiej zawartości produktów węglowodanowych i niewielkiej ilości tłuszczu, nie może też wciąż ulegać pokusom i dzień w dzień pałaszować słodycze czy desery. Audrey dołączyła też podrozdział o naturalnych substancjach słodzących, czyli o stewii i ksylitolu, co powinno pomóc ludziom z nadwagą, opornością insulinową, czyli z zespołem metabolicznym lub zespołem X, i chorym na cukrzycę. Lody o niskiej zawartości węglowodanów przyrządzone według przepisu Audrey są naprawdę pyszne i o wiele, wiele zdrowsze niż zwykłe lody. W wielu przepisach na końcu zamieszczone są uwagi wskazujące, że potrawy według nich przyrządzone: zawierają niedużo węglowodanów, są niskotłuszczowe, sprzyjają oczyszczaniu wątroby i całego organizmu, odchudzaniu lub po prostu są pyszne i trochę grzeszne! . Jadać na zdrowie całą tęczę pokarmów Tęcza składa się z siedmiu podstawowych kolorów. Są to: czerwień, pomarańcz, żółć, zieleń, błękit, purpura zwana też kolorem in-dygo, oraz fiolet. Natura pięknie układa te kolory na niebie w bajeczny łuk tęczy, a w przyrodzie miesza je ze sobą, tworząc bogatą paletę wielu barw i odcieni. Warzywa i owoce, jakie jadamy, biorą swoje barwy z tej tęczy, a dla naszego zdrowia ważne jest, by w jadłospisie występowało jak najwięcej kolorów i to każdego dnia. A na końcu tęczy każdy może znaleźć wielki skarb, jakim jest własny świetny stan zdrowia, którego nie można kupić za żadne pieniądze! Dlaczego podtytuł tej książki brzmi Jadać codziennie cala tęczę pokarmowi Dlatego że pigmenty roślinne, które nadają warzywom i owocom tak ogromną różnorodność barw, kolorów i odcieni, są nieodzowne dla dobrego zdrowia człowieka. Substancje nadające roślinom kolory posiadają silne właściwości przeciwutleniające, czyli sąantyoksy-dantami i maj ą różnorodne korzystne oddziaływania: przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, a ponadto przeciwdziałają starzeniu się organizmu, wspomagają układ immunologiczny, rozrzedzają krew i chronią mózg. Kolekcja Przepisów Kulinarnych dr Sandry Cabot Spis Treści Wstęp Urządzenia i narzędzia kuchenne Śniadania Przekąski i przystawki Zupy Zakupy i wykaz produktów Sałatki i sosy do sałatek Zioła i przyprawy Dania główne Osładzanie sobie życia i chudnięcie Na wyjątkowe okazje Spis wszystkich przepisów Glosariusz Terminy stosowane w przepisach kulinarnych Uwagi tłumaczki
Okładka książki Świeże soki z warzyw i owoców

24,15 zł 14,66 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Nie mam wątpliwości, że świeże soki z surowych warzyw i owoców mogą ocalić ci życie. Wiele razy miałam okazję przekonać się, że potrafią czynić cuda. Niejednego mojego pacjenta wyleczyły z ciężkich przewlekłych chorób.mogą uratować twoje życie Nie mam wątpliwości, że świeże soki z surowych warzyw i owoców mogą ocalić ci życie. Wiele razy miałam okazję przekonać się, że potrafią czynić cuda. Niejednego mojego pacjenta wyleczyły z ciężkich przewlekłych chorób.
Okładka książki Zdrowa wątroba, zdrowe jelita

39,00 zł 26,89 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

      Książka Zdrowa wątroba, zdrowe jelita opisuje łatwy i skuteczny sposób odżywiania się gwarantujący bezpieczne życie w naszym coraz bardziej toksycznym świecie.       Jak Twój organizm radzi sobie obecnie?       1. Czy zawsze czujesz się zdrowo i masz dużo energii?       2. Czy ciągle czujesz się niezdrowo i odczuwasz zmęczenie?       3. Czy czujesz, że nie jesteś w formie przez połowę czasu i uważasz, że można czuć się lepiej, niż to ma miejsce?       Większość ludzi odpowiada twierdząco na trzecie pytanie, ale konwencjonalna medycyna nie potrafi znaleźć w organizmie tych osób żadnej przyczyny złego samopoczucia dotykającego milionów ludzi na całym świecie.       Dla tych ludzi optymalny stan zdrowia przypomina puzzle z brakującymi kawałkami układanki.       Dr Sandra Cabot po ponad dwudziestu latach zajmowania się medycyną kliniczną odkryła, że brakujące kawałki układanki są proste, ale często pomijane. Mówi nam, że głównym brakującym kawałkiem jest najważniejszy narząd ludzkiego organizmu. Jest to narząd, o którym wszyscy słyszeli, ale nie poświęcają mu właściwej uwagi. Narządem tym jest WĄTROBA i ona jest odpowiedzialna za to, jak dobrze czy źle ktoś się czuje, jak dobrze czy źle jej lub jemu się żyje, oraz jak długo będzie się żyć.       Aby żyć bezpiecznie w toksycznym świecie i unikać szerzącej się epidemii nieprawidłowo funkcjonującego układu immunologicznego oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, na które cierpią miliony ludzi, trzeba mieć zdrową wątrobę. Książka ta pokazuje, że posiadanie zdrowej wątroby i przewodu pokarmowego jest stosunkowo łatwe i że dzięki temu można mieć dobre zdrowie i prawidłową masę ciała.
Okładka książki Cała prawda o cholesterolu

25,50 zł 17,58 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

W tej książce poznasz całą prawdę o cholesterolu i dowiesz się, co zrobić, żeby nie dopuścić do zablokowania i stwardnienia tętnic, które mogą doprowadzić do rozwoju chorób serca oraz udaru, a także przedwcześnie zrujnować ci życie.Ta książka wzbudza kontrowersje! Niektórzy mogą nawet wpaść przez nią w złość! Tym niemniej wszystkie informacje, na których bazuje, zostały odpowiednio udokumentowane. A zatem wszelkie zawarte w niej zalecenia opierają się na solidnych fundamentach wiedzy z zakresu dietetyki. Trzeba mieć odwagę, żeby napisać kontrowersyjną książkę podważającą głęboko zakorzenione konwencjonalne praktyki medyczne, które się obecnie stosuje. Znajdziesz w niej wiele rewolucyjnych informacji będących opiniami autorek, Sandry Ca-bot i Margaret Jasinska, z którymi z pewnością nie zgodziłby się twój własny lekarz, podobnie jak firmy farmaceutyczne i czasopisma medyczne. Innymi słowy ta książka zawiera treści „wywrotowe", ale bez wątpienia może uczynić wiele dobrego dla umysłu i ciała. Autorki kierują ją do osób, które potrafią patrzeć w szerszej perspektywie. Dlatego: jeśli nie czujesz się dobrze, mimo że bierzesz leki obniżające poziom cholesterolu, jeśli odczuwasz skutki uboczne leków obniżających poziom cholesterolu, które pogarszają jakość twojego życia, jeśli zażywasz leki obniżające poziom cholesterolu, które nie skutkują w zakresie kontroli objawów lub czynników ryzyka rozwoju choroby, jeśli narasta w tobie niepokój o długofalowe konsekwencje działania leków, które zażywasz, jeśli zażywasz leki i nie masz wystarczających informacji o tym, jak działają w twoim organizmie, jeśli przypuszczasz, że może istnieć równie skuteczny, ale bardziej naturalny i potencjalnie bezpieczniejszy, alternatywny sposób kontrolowania czynników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, możesz zastanowić się nad zmianą programu leczenia, do którego się stosujesz, i tylko na tym zyskać. Sam fakt, że postanowiłeś przeczytać tę książkę, świadczy o tym, że nie akceptujesz biernie wszystkiego, że jesteś inteligentną, świadomą osobą, która pragnie sprawować kontrolę nad własnym zdrowiem. Należą ci się gratulacje, ponieważ twoje zdrowie jest największym skarbem, który trzeba chronić. Stwierdziłam, że wiele osób, które szczególnie cenią sobie rodzinę i swój dorobek, często nie zdaje sobie sprawy ze skutków ubocznych związanych z produktami, które każdego dnia wpływają na funkcjonowanie organizmu - żywności, środków chemicznych i lekarstw. Znaczna część moich pacjentów nie ma pojęcia, jak działają leki, które zażywają, i nigdy nie zadała sobie trudu, żeby dowiedzieć się, jakie są ich skutki uboczne. Przypuszczam, że większość ludzi woli wieść spokojne życie, zamiast rzucać wyzwanie specjalistom, podważać ich opinie i naruszać ich status quo. Co więcej, wielu z nas ma za dużo na głowie, żeby jeszcze poświęcać czas na wyszukiwanie WSZELKICH potrzebnych nam danych. Dodatkowo całą sprawę komplikuje to, że dosłownie zewsząd, a głównie z Internetu, docierają do nas informacje, które mogą wprowadzać w błąd, być sprzeczne i nie zawsze wiarygodne. Dotyczy to zwłaszcza tych sytuacji, kiedy ktoś chce nakłonić nas do zakupu danego produktu. Bo jak tu wierzyć osobie, której jedynym celem jest zysk? Razem z Margaret Jasinską przez wiele lat miałyśmy do czynienia z medycyną kliniczną i prowadziłyśmy badania naukowe. A zatem możemy podać wiarygodne i obiektywne fakty, które pozwolą zrozumieć oraz zgłębić zagadnienia dotyczące cholesterolu. Ciężko pracowałyśmy nad tą książką, starając się jasno omówić wszystkie kwestie, aby jej lektura sprawiała ci przyjemność. Temat cholesterolu jest bardzo skomplikowany, a mimo to przez ostatnie 20 lat traktowano go w zbyt uproszczonym lub powierzchownym ujęciu. Poza tym towarzyszy mu nieustanny strach o ataki serca i udary oraz zyski rzędu miliardów dolarów, co pozwala nam przypuszczać, że wiele zainteresowanych osób wyraża i będzie wyrażać ściśle określone, pełne emocji opinie w tej kwestii. Nie napisałyśmy tej książki, aby nakłonić kogokolwiek do podzielania naszego punktu widzenia. Chcemy natomiast pokazać, jak wielka siła drzemie w dietetyce. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, możesz zadzwonić do Health Advisory Service dr Cabot (tel: 02 4655 8855) i porozmawiać z naturopatą. Sandra Cabot stworzyła w Australii sieć doradców wyspecjalizowanych w zakresie walki z nadwagą i otyłością. Aby uzyskać szczegółowe informacje na ten temat, wejdź na www.whas.com.au lub zadzwoń do Health Advisory Service. Ta książka wzbogaci twoją wiedzę, dzięki czemu nawiążesz mocniejszą nić porozumienia ze swoim lekarzem i/lub innym specjalistą dbającym o twoje zdrowie. Oczywiście nie możesz zrezygnować z opieki lekarza ani zaniechać stosowania się do jego zaleceń, ponieważ on zna twoją historię chorób i zawiłe szczegóły medyczne. Nie zachęcamy cię do odstawienia lekarstw ani do zmiany obecnego programu leczenia, ponieważ nie znamy wszystkich detali dotyczących twojej osoby. Być może masz na przykład wysokie ciśnienie krwi, które stanowi niebezpieczny czynnik ryzyka ataku serca i udaru. W tym wypadku leki są bardzo ważnym elementem leczenia. A mówiąc ogólnie, leki obniżające ciśnienie są bezpieczne i dobrze tolerowane przez organizm. Zanim postanowisz odstawić leki lub przerwać kurację, skonsultuj się ze swoim lekarzem i poinformuj go o swoich zamiarach. Cała prawda o cholesterolu Spis Treści   Przedmowa Cała prawda o cholesterolu Czy leki, które bierzesz, ci szkodzą? Rozdział l Czym jest cholesterol i dlaczego go potrzebujemy? Cholesterol w żywności Działanie cholesterolu Cholesterol i inne tłuszcze obecne w krwiobiegu Rozdział 2 Rola cholesterolu w chorobach serca Rozdział 3 Przyczyny wysokiego poziomu cholesterolu Złe odżywianie Syndrom X Uwarunkowania genetyczne Hipotyroidyzm Stres Brak ruchu Palenie papierosów Rozdział 4 Tłuszcze i ich rola w chorobach serca Rozdział 5 Wieńcowa choroba serca Budowa i funkcje serca Czym jest wieńcowa choroba serca? Rozdział 6 Leki obniżające poziom cholesterolu, ich działanie i efekty uboczne Statyny Inne rodzaje leków obniżających poziomu cholesterolu Rozdział 7 Zagrożenia związane z niskim poziomem cholesterolu we krwi Rozdział 8 Stany zapalne i ich rola w chorobach serca Białko c-reaktywne Homocysteina Miażdżyca - co tak naprawdę dzieje się w tętnicach? Wszystko zaczyna się od stanu zapalnego Rozdział 9 Co wywołuje rozległe stany zapalne? Prawdziwe czynniki ryzyka rozwoju chorób serca Otyłość Utlenione kwasy tłuszczowe i cholesterol Cukrzyca Nikotyna i inne toksyny Stres Infekcje Zaburzenie czynności układu odpornościowego Wysokie ciśnienie krwi Czy aspiryna stanowi odpowiedź Rozdział 10 Badania, które pozwalają ocenić ryzyko rozwoju chorób serca Opinie' Australian Heart Foundation na temat chorób serca Rozdział 12 Mity i fakty dotyczące żywności Jak odczytywać informacje zamieszczone na nalepkach? Żywność, o której masz mylne wyobrażenie A co z margaryną obniżającą poziom cholesterolu? Rozdział 13 10 rad, które trzeba wziąć sobie do serca Ogranicz spożycie węglowodanów Zwiększ spożycie błonnika Jedz tylko dobre tłuszcze i unikaj złych Wzbogać swoją dietę o przeciwutleniacze Zioła, które pomagają sercu Utrzymuj niski poziom homocysteiny Popraw funkcjonowanie wątroby Wzmocnij układ odpornościowy Panuj nad stresem Zapewnij swojemu ciału odpowiednią dawkę ruchu Inne czynniki, które wpływają na rozwój chorób serca Rozdział 14 Dieta chroniąca serce Rozdział 15 Przepisy zdrowe dla serca Przepisy na soki zdrowe dla serca Zupa chroniąca serce Lista najważniejszych produktów spożywczych, które pomogą ci chronić serce Słowniczek Bibliografia
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj