Spośród wszystkich chorób chronicznych cukrzyca ma najszybciej pnące się w górę wskaźniki wzrostu zachorowań. Przyczynia się do chronicznie słabego stanu zdrowia i skraca życie chorych. Są jednak i dobre wiadomości: stosując odpowiedni sposób odżywiania się i suplementy oraz zmieniając tryb życia, można zawrócić proces chorobowy cukrzycy typu II! Trzeba jednak wiedzieć, że przestrzeganie konwencjonalnych zaleceń dietetycznych najprawdopodobniej poskutkuje przyrostem masy ciała i stopniowym wzrostem stężenia glukozy we krwi. Zastosowanie wskazówek zawartych w tej książce to najlepszy sposób, by obniżyć poziom glukozy we krwi, schudnąć i odzyskać zdrowie.
Czy martwisz się, że możesz mieć raka piersi? Czy uważasz, że nie można nic zrobić, by się przed nim uchronić? Jeśli tak sądzisz, musisz koniecznie przeczytać tę książkę, ponieważ może ci uratować życie.
Czy martwisz się, że możesz mieć raka piersi?
Czy uważasz, że nie można nic zrobić, by się przed nim uchronić? Jeśli tak sądzisz, musisz koniecznie przeczytać tę książkę, ponieważ może ci uratować życie.
Większość kobiet odczuwa bezradność, gdy myślą o zapobieganiu rakowi piersi. Uważają, że to geny i niefortunny los decydują o tym, kto zachoruje. A w rzeczywistości tylko 5 procent przypadków raka piersi jest uwarunkowanych czynnikami natury genetycznej.
Dzięki tej książce dowiesz się, jakie są realne czynniki ryzyka zachorowania na raka piersi oraz co robić, aby to ryzyko w znacznym stopniu zmniejszyć.
W tej książce poznasz całą prawdę o cholesterolu i dowiesz się, co zrobić, żeby nie dopuścić do zablokowania i stwardnienia tętnic, które mogą doprowadzić do rozwoju chorób serca oraz udaru, a także przedwcześnie zrujnować ci życie.Ta książka wzbudza kontrowersje! Niektórzy mogą nawet wpaść przez nią w złość! Tym niemniej wszystkie informacje, na których bazuje, zostały odpowiednio udokumentowane. A zatem wszelkie zawarte w niej zalecenia opierają się na solidnych fundamentach wiedzy z zakresu dietetyki. Trzeba mieć odwagę, żeby napisać kontrowersyjną książkę podważającą głęboko zakorzenione konwencjonalne praktyki medyczne, które się obecnie stosuje. Znajdziesz w niej wiele rewolucyjnych informacji będących opiniami autorek, Sandry Ca-bot i Margaret Jasinska, z którymi z pewnością nie zgodziłby się twój własny lekarz, podobnie jak firmy farmaceutyczne i czasopisma medyczne. Innymi słowy ta książka zawiera treści „wywrotowe", ale bez wątpienia może uczynić wiele dobrego dla umysłu i ciała. Autorki kierują ją do osób, które potrafią patrzeć w szerszej perspektywie. Dlatego:
jeśli nie czujesz się dobrze, mimo że bierzesz leki obniżające poziom cholesterolu,
jeśli odczuwasz skutki uboczne leków obniżających poziom cholesterolu, które pogarszają jakość twojego życia,
jeśli zażywasz leki obniżające poziom cholesterolu, które nie skutkują w zakresie kontroli objawów lub czynników ryzyka rozwoju choroby,
jeśli narasta w tobie niepokój o długofalowe konsekwencje działania leków, które zażywasz,
jeśli zażywasz leki i nie masz wystarczających informacji o tym, jak działają w twoim organizmie,
jeśli przypuszczasz, że może istnieć równie skuteczny, ale bardziej naturalny i potencjalnie bezpieczniejszy, alternatywny sposób kontrolowania czynników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia,
możesz zastanowić się nad zmianą programu leczenia, do którego się stosujesz, i tylko na tym zyskać. Sam fakt, że postanowiłeś przeczytać tę książkę, świadczy o tym, że nie akceptujesz biernie wszystkiego, że jesteś inteligentną, świadomą osobą, która pragnie sprawować kontrolę nad własnym zdrowiem. Należą ci się gratulacje, ponieważ twoje zdrowie jest największym skarbem, który trzeba chronić.
Stwierdziłam, że wiele osób, które szczególnie cenią sobie rodzinę i swój dorobek, często nie zdaje sobie sprawy ze skutków ubocznych związanych z produktami, które każdego dnia wpływają na funkcjonowanie organizmu - żywności, środków chemicznych i lekarstw. Znaczna część moich pacjentów nie ma pojęcia, jak działają leki, które zażywają, i nigdy nie zadała sobie trudu, żeby dowiedzieć się, jakie są ich skutki uboczne. Przypuszczam, że większość ludzi woli wieść spokojne życie, zamiast rzucać wyzwanie specjalistom, podważać ich opinie i naruszać ich status quo. Co więcej, wielu z nas ma za dużo na głowie, żeby jeszcze poświęcać czas na wyszukiwanie WSZELKICH potrzebnych nam danych. Dodatkowo całą sprawę komplikuje to, że dosłownie zewsząd, a głównie z Internetu, docierają do nas informacje, które mogą wprowadzać w błąd, być sprzeczne i nie zawsze wiarygodne. Dotyczy to zwłaszcza tych sytuacji, kiedy ktoś chce nakłonić nas do zakupu danego produktu. Bo jak tu wierzyć osobie, której jedynym celem jest zysk?
Razem z Margaret Jasinską przez wiele lat miałyśmy do czynienia z medycyną kliniczną i prowadziłyśmy badania naukowe. A zatem możemy podać wiarygodne i obiektywne fakty, które pozwolą zrozumieć oraz zgłębić zagadnienia dotyczące cholesterolu. Ciężko pracowałyśmy nad tą książką, starając się jasno omówić wszystkie kwestie, aby jej lektura sprawiała ci przyjemność. Temat cholesterolu jest bardzo skomplikowany, a mimo to przez ostatnie 20 lat traktowano go w zbyt uproszczonym lub powierzchownym ujęciu. Poza tym towarzyszy mu nieustanny strach o ataki serca i udary oraz zyski rzędu miliardów dolarów, co pozwala nam przypuszczać, że wiele zainteresowanych osób wyraża i będzie wyrażać ściśle określone, pełne emocji opinie w tej kwestii. Nie napisałyśmy tej książki, aby nakłonić kogokolwiek do podzielania naszego punktu widzenia. Chcemy natomiast pokazać, jak wielka siła drzemie w dietetyce.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania, możesz zadzwonić do Health Advisory Service dr Cabot (tel: 02 4655 8855) i porozmawiać z naturopatą. Sandra Cabot stworzyła w Australii sieć doradców wyspecjalizowanych w zakresie walki z nadwagą i otyłością. Aby uzyskać szczegółowe informacje na ten temat, wejdź na www.whas.com.au lub zadzwoń do Health Advisory Service. Ta książka wzbogaci twoją wiedzę, dzięki czemu nawiążesz mocniejszą nić porozumienia ze swoim lekarzem i/lub innym specjalistą dbającym o twoje zdrowie. Oczywiście nie możesz zrezygnować z opieki lekarza ani zaniechać stosowania się do jego zaleceń, ponieważ on zna twoją historię chorób i zawiłe szczegóły medyczne. Nie zachęcamy cię do odstawienia lekarstw ani do zmiany obecnego programu leczenia, ponieważ nie znamy wszystkich detali dotyczących twojej osoby. Być może masz na przykład wysokie ciśnienie krwi, które stanowi niebezpieczny czynnik ryzyka ataku serca i udaru. W tym wypadku leki są bardzo ważnym elementem leczenia. A mówiąc ogólnie, leki obniżające ciśnienie są bezpieczne i dobrze tolerowane przez organizm. Zanim postanowisz odstawić leki lub przerwać kurację, skonsultuj się ze swoim lekarzem i poinformuj go o swoich zamiarach.
Cała prawda o cholesterolu
Spis Treści
Przedmowa
Cała prawda o cholesterolu
Czy leki, które bierzesz, ci szkodzą?
Rozdział l
Czym jest cholesterol i dlaczego go potrzebujemy?
Cholesterol w żywności
Działanie cholesterolu
Cholesterol i inne tłuszcze obecne w krwiobiegu
Rozdział 2
Rola cholesterolu w chorobach serca
Rozdział 3
Przyczyny wysokiego poziomu cholesterolu
Złe odżywianie
Syndrom X
Uwarunkowania genetyczne
Hipotyroidyzm
Stres
Brak ruchu
Palenie papierosów
Rozdział 4
Tłuszcze i ich rola w chorobach serca
Rozdział 5
Wieńcowa choroba serca
Budowa i funkcje serca
Czym jest wieńcowa choroba serca?
Rozdział 6
Leki obniżające poziom cholesterolu, ich działanie i efekty uboczne
Statyny
Inne rodzaje leków obniżających poziomu cholesterolu
Rozdział 7
Zagrożenia związane z niskim poziomem
cholesterolu we krwi
Rozdział 8
Stany zapalne i ich rola w chorobach serca
Białko c-reaktywne
Homocysteina
Miażdżyca - co tak naprawdę dzieje się w tętnicach?
Wszystko zaczyna się od stanu zapalnego
Rozdział 9
Co wywołuje rozległe stany zapalne?
Prawdziwe czynniki ryzyka rozwoju chorób serca
Otyłość
Utlenione kwasy tłuszczowe i cholesterol
Cukrzyca
Nikotyna i inne toksyny
Stres
Infekcje
Zaburzenie czynności układu odpornościowego
Wysokie ciśnienie krwi
Czy aspiryna stanowi odpowiedź
Rozdział 10
Badania, które pozwalają ocenić ryzyko rozwoju chorób serca
Opinie' Australian Heart Foundation na temat chorób serca
Rozdział 12
Mity i fakty dotyczące żywności
Jak odczytywać informacje zamieszczone na nalepkach?
Żywność, o której masz mylne wyobrażenie
A co z margaryną obniżającą poziom cholesterolu?
Rozdział 13
10 rad, które trzeba wziąć sobie do serca
Ogranicz spożycie węglowodanów
Zwiększ spożycie błonnika
Jedz tylko dobre tłuszcze i unikaj złych
Wzbogać swoją dietę o przeciwutleniacze
Zioła, które pomagają sercu
Utrzymuj niski poziom homocysteiny
Popraw funkcjonowanie wątroby
Wzmocnij układ odpornościowy
Panuj nad stresem
Zapewnij swojemu ciału odpowiednią dawkę ruchu
Inne czynniki, które wpływają na rozwój chorób serca
Rozdział 14
Dieta chroniąca serce
Rozdział 15
Przepisy zdrowe dla serca
Przepisy na soki zdrowe dla serca
Zupa chroniąca serce
Lista najważniejszych produktów spożywczych, które pomogą ci chronić serce
Słowniczek
Bibliografia
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?