Reprint broszurki z 1931 roku, zawierający przepisy na dania mączne ( np. klusków, pierogów, makarony), potraw z różnych kasz polskich i zagranicznych oraz ryżu. Jak pisze sama autorka ""zstępując z wyżyn poezji do nizin prozy życia codziennego, należy kaszę wprowadzić do jadłospisów dzieci, osób starszych i o słabszem trawieniu, gdyż jest nie tylko nadzwyczaj pożywna, łatwostrawna, lecz, odpowiednio przyrządzona, również bardzo smaczna.""
Trzyczęściowy poradnik przeznaczony dla seniorów. Niezbędna pomoc dla tych, którzy po przejściu na emeryturę chcą zachować dobrą kondycję psychofizyczną. Książki poświęcone są trzem zagadnieniem: kondycji fizycznej, zdrowemu odżywianiu oraz sprawności intelektualnej z uwzględnieniem typowych dla tej grupy wiekowej schorzeń. Zawierają teoretyczne omówienie wymienionych tematów oraz przede wszystkim obszerną część praktyczną (przepisy kulinarne w różnych dietach, ćwiczenia rehabilitacyjne oraz trening umysłowy).
Kolejna część Szkoły Zdrowia Michaiła Sowietowa jest kontynuacją publikacji cyklu wykładów rosyjskiego le karza-naturopaty. W Części 3 Szkoły Zdrowia autor porusza temat energii życiowej, ignorowany przez ofi cjalną naukę i medycynę. W następnych rozdziałach książki Michaił Sowietow omawia podstawowe zasady odżywiania dzieci. Odpowiada na często zadawane pytanie – skąd biorą się poważne choroby u małych dzieci, organizm których jeszcze nie powinien być zanieczyszczony przez niewłaściwe odżywianie. Czy dzieci na pewno rodzą się czyste? Autor również przedstawia trzy reguły dotyczące odżywiania dzieci – reguły, które powinien przestrzegać każdy rodzic, któremu leży na sercu dobre zdrowie i życie swojego dziecka. Cały rozdział został poświęcony odżywianiu się przyszłej matki podczas ciąży. W Części 3 Michaił Sowietow dzieli się również swoją wiedzą na temat zakwaszenia krwi, omawia sposoby alkalizacji organizmu. Na przykładach pokazuje, że w medycynie, jak i w życiu, praktycznie nie ma kwestii, na temat których krążyłaby tylko jedna opinia, z którą byliby wszyscy zgodni i nikt nie twierdziłby, że jest inaczej. Jeden rozdział książki autor poświęcił kwestii diagnostyki laboratoryjnej i przydatności wyników analizy krwi do oceny rzeczywistego stanu pacjenta. Odniósł się również do nieuznawanych przez medycynę konwencjonalną metod diagnostyki: hemoskanowaniu oraz biorezonansu. Następne rozdziały to lista polecanej przez naturopatę Michaiła Sowietowa literatury, gdzie są omówione najbardziej pożyteczne i cenne publikacje rosyjskich i światowych lekarzy, naturopatów, witarian. Jemy często tylko dla rozrywki – nie raz powtarzał Michaił Sowietow w swoich wykładach. Jak uwolnić się od psychologicznego uzależnienia, zmienić swoją dietę na zdrowszą jest tematem oddzielnego rozdziału niniejszej części Szkoły Zdrowia. Według autora, psychologiczne uzależnienie od jedzenia jest dla większości osób znacznie poważniejszą przeszkodą w przestawieniu się na inny model żywienia niż reakcje fi zjologiczne organizmu.
Energia życiowa. Czym jest energia życiowa?
Oczyszczanie informacyjne.
Podstawowe zasady ozdrawiania dzieci. Czy dzieci rodza się czyste?
Trzy reguły dotyczace odzywiania dzieci.
Odżywianie w czasie ciąży.
Z każdym rokiem jest nas – praktykujących wege – coraz więcej. I dobrze nam z tym! Decyzję o zmianie diety na bezmięsną najchętniej podejmujemy na wiosnę. Z myślą o wegetarianach i weganach przygotowaliśmy książkę kucharską z bogatym zestawem pysznych potraw wiosennych, w tym – wielkanocnych – na bazie składników roślinnych oraz – dla wegetarian – nabiału. Jest tam wszystko: przystawki, zupy, dania główne, dodatki, pasztety, jaja przyrządzane na różne sposoby, wspaniałe desery, ciasta. Oprócz tego, że zdrowe, lekkie i ekologiczne, wzbudzają ciekawość i apetyt! Skosztuje je każdy, nawet mięsożerca, któremu opatrzył się już smak żurku, kotleta, pasztetu z boczkiem czy kiełbasy. Niemal w każdej rodzinie jest ktoś, kto przy wspólnym stole poprosi o „coś bez mięsa”, oczywiście dobrego, pożywnego i zdrowego, więc… voila! Wypróbujcie nasze przepisy i delektujcie się wiosną.
To książka dla wszystkich tych, którzy chcą wrócić do formy i zachować dobre zdrowie.
Jak bardzo odżywianie wpływa na nasze samopoczucie psychofizyczne? O wiele bardziej niż sądzimy.
Odżywiać się dobrze, żeby czuć się dobrze, to jest zasada, na której opiera się metoda wellbeing. To nowy styl żywienia zrodzony w następstwie solidnych badań naukowych, który uczy nas, jak świadomie czerpać satysfakcję z odżywiania, nie rezygnując przy tym z małych przyjemności.
Książka zawiera ponad 80 przepisów, od śniadań po kolacje i przekąski z ekstraktów owocowych i warzywnych o właściwościach funkcjonalnych (antiaging, antycellulitowych, antuokydacyjnych, przeciwgrzybicznych, oczyszczających…) oraz zdrowe słodkości.
Autorka książki Zdrowe słodkości motywacja i porady na zdrowe życie oraz bloga www.aktywnezywienie.pl prezentuje blisko 150 przepisów na zdrowe słodkie posiłki, desery, przekąski, napoje i wypieki pozbawione przetworzonych produktów, takich jak margaryna, mąka pszenna czy rafinowany cukier. Jednocześnie kieruje uwagę czytelników na to, co jest źródłem szczęśliwego życia, a odnalezienie tego źródła pozwala powrócić do równowagi i uporać się ze wszelkimi problemami, także tymi dotyczącymi zaburzeń odżywiania.Książka dla wszystkich, którzy chcą wypracować zdrowe nawyki żywieniowe i pozytywną relację z jedzeniem, nie rezygnując ze słodyczy.
Dobra dieta nie oznacza głodzenia się i rezygnacji z ulubionych potraw. Oznacza przyjmowanie właściwych, wartościowych pokarmów, dzięki którym organizm zacznie lepiej funkcjonować. Na diecie nie trzeba być. Należy ją wprowadzić już na stałe do swojego życia w formie zmiany nawyków żywieniowych oraz odpowiedniego podejścia do zdrowia fizycznego i psychicznego.Nieprawidłowo zbilansowana dieta, niewielka aktywność fizyczna, współistniejące choroby, zaburzenia kondycji psychicznej to tylko kilka czynników zwiększających ryzyko gromadzenia się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.W książce tej znajdziemy cenne porady, mówiące o tym: w jaki sposób dbać o zdrowie, czym zastąpić wysokoenergetyczne i wysokotłuszczowe posiłki, czego unikać, a czym się wspomóc, dążąc do wymarzonej figury, na czym polega mądry i skuteczny detoks.Poznamy tu także wiele ciekawych, zdrowych przepisów na smaczne, dietetyczne posiłki, a także na oczyszczające organizm z toksyn napary, mieszanki ziołowe czy herbaty.
Wypieki to wspaniała książka dla miłośników deserów. Każdy dobry posiłek powinien zakończyć się słodkim akcentem, co jest możliwe przy wykorzystaniu prostych przepisów na smaczne domowe wyroby.
Potrawy wielkanocne to idealna książka dla początkujących kucharzy i nie tylko. Zawiera wiele wspaniałych przepisów na świąteczne dania, które wzbogacą stół wielkanocny.
Dobre życie z alergią? Przekonaj się, że to możliwe.Czym jest alergia? Najprościej tłumaczy ją sama nazwa. Słowo alergia powstało z połączenia dwóch greckich wyrazów: allos inny i ergon reakcja. Alergia to po prostu nieprawidłowa reakcja organizmu na niegroźny zazwyczaj czynnik.Skala występowania chorób alergicznych zwiększa się z każdym rokiem. Obecnie z powodu chorób alergicznych cierpi niemal połowa Polaków. Czy przyczyną jest wszechobecny stres? A może zanieczyszczenie środowiska lub pełna chemicznych dodatków żywność?Podobnie jak przy wielu innych schorzeniach, także w przypadku alergii z pomocą może przyjść odpowiednia dieta oraz uporządkowanie emocji. Jak bowiem wiadomo wszystko zaczyna się w głowie.W książce Żyć dobrze z alergią Karolina i Maciej Szaciłło, opierając się na założeniach ajurwedy, najstarszej nauki o zdrowiu, krok po kroku pomogą ci znaleźć sposób odżywiania dobrany do twoich potrzeb.Prócz tego w książce znajdziesz wskazówki, jak dzięki mocy ziół i przypraw, zabiegów olejowych oraz prostych technik oddechowych i relaksacyjnych możesz poczuć się lepiej.A wszystko to, by życie z alergią stało się dobre. Bo to naprawdę możliwe!
Nie ma drugiego takiego miejsca w domu jak kuchnia. Właśnie tu za kulisami codzienności, w intymnej atmosferze, wśród smaków i zapachów toczą się najważniejsze rozmowy, podejmują najistotniejsze decyzje, rozgrywają zabawne lub przełomowe sceny. Kuchnie w opowieściach Ewy Łokuciejewskiej ukazują bohaterów podczas pozornie zwykłych czynności i zdarzeń. Pod powierzchnią prostych smaków, szarych dni i zatartych wspomnień kryje się jednak głębia dramatycznych, śmiesznych lub refleksyjnych przypraw ukazująca alchemię ludzkiej duszy. W tym jednogarnkowym daniu znajdziecie 38 składników pełnych pikanterii, słodyczy albo goryczy. To właśnie one tworzą niezapomniany, intymny smak wszystkich rozmów i wspomnień, które wynieśliście kiedykolwiek z kuchni.
Naleśniki smaży się w wielu domach, bo to jedno z najprostszych dań. Przygotowuje, serwuje i podaje się je na słodko i słono, jako dania regionalne i sezonowe, dla dzieci, dorosłych, klasycznie i dietetycznie. Prostota przepisu, wielość rodzajów mąki, mleka i składników nadzienia powodują, że zarówno dla profesjonalnego szefa kuchni, jak i domowego zjadacza sobotniego śniadania jest to danie, którego ewolucja może trwać w nieskończoność.
Superfoods to żywność, która ma w sobie wysoką zawartość cennych składników, takich jak witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, aminokwasy, peptydy i białka, wielonasycone kwasy tłuszczowe, koenzymy, jak również błonnik pokarmowy. Na miano „superżywności” zasługują produkty naturalne, nieprzetworzone, np. nasiona chia, jagody goji czy sok z noni. Ale wśród naszych polskich, rodzimych produktów znajdziemy również wiele superfoods.
Małgorzata Różańska jest dietetykiem z wieloletnim doświadczeniem. W książce „Super Żywność, czyli superfoods po polsku” pokazuje, że nie trzeba nadwyrężać portfela i szukać po sklepach nieznanych produktów. Aby „super się odżywiać” można sięgnąć po nasze polskie produkty, które często mamy w naszych lodówkach - produkty z naszych lasów i grządek. Autorka dzieli się z Czytelnikiem swoją miłością do zdrowego żywienia, z własnego doświadczenia podpowiada, jak za pomocą niewyszukanych potraw wprowadzić zdrowie do swojego menu. Liczne przepisy pomogą zrozumieć, na czym polega ta „dobra zmiana”.
Sposób na zdrowe trawienie opiera się na badaniach naukowych oraz doświadczeniach tysięcy czytelników. Książka została napisana dla ciebie, dlatego zrób z niej użytek i pomóż innym na ich drodze do zdrowia!
Rezygnacja z cukru na 40 dni?Poważnie ?Bez paniki! Hannah Frey tego dokonała, więc uda się i tobie. Pokażemy ci, jak za pomocą prostych trików i supersmacznych przepisów, a także z ogromną porcją radości wieść wolne od cukru, zdrowsze życie. Wolność od cukru to bowiem nie pasmo wyrzeczeń, lecz nowa cudowna jakość życia.Niech to wyzwanie stanie się również twoim projektem. Wypowiedz wojnę słodkości i podziel się swoimi doświadczeniami z przyjaciółmi.
W książce między innymi:
- podstawy fizjologii żywienia i diety dostosowane do dyscyplin sportowych,
- ocena znaczenia suplementacji w procesie przyrostu masy ciała,
- rola wody mineralnej w sporcie amatorskim i zawodowym,
- witaminy i składniki mineralne istotne dla sportowców,
- żywienie sportowców, którzy są wegetarianami, weganami lub stosują dietę bezglutenową,
- jadłospisy dla trenujących jeden lub dwa razy dziennie.
Mimo szczepień co roku dopada Cię paskudna grypa? Martwisz się, że Twoja pociecha ciągle przynosi ze szkoły jakieś choróbska? Na myśl o najlżejszym nawet przeziębieniu panikującego i marudzącego w jego trakcie lubego cierpnie Ci skóra? Przeraża Cię perspektywa tygodnia spędzonego z tonami chusteczek higienicznych? Nie martw się! Nawet nie wiesz, jak łatwo pozbyć się tego rodzaju problemów! Na co dzień nie zastanawiamy się, co i w jakich ilościach jemy. A to wielki błąd! Odpowiednią dietą można zdziałać cuda.
Od lat przekonują o tym Lech Tkaczyk i Barbara Jakimowicz-Klein.
Dieta odpornościowa to kolejna książka traktująca o potędze tkwiącej w racjonalnym odżywianiu i o wielkiej mocy ziół. Dowiedzieć się z niej można, co powoduje, że chorujemy, w jaki sposób warto poprawiać własne samopoczucie, dlaczego najlepiej jeść pomidory, kalafior i śliwki, a potrawy doprawiać czosnkiem, pokrzywą, cynamonem, gorczycą itd.
Warto przy tym zaznaczyć, że kolejna publikacja Wydawnictwa ASTRUM to nie tylko zestawienie teoretycznych dywagacji – jej bogactwo tkwi w obszernym zbiorze sprawdzonych receptur na smaczne i zdrowe dania podnoszące odporność organizmu!
Chcesz być w dobrej formie? Zajrzyj do tej książki koniecznie!
Droga do łóżka wiedzie przez żołądek. Świat kulinariów jest spleciony z życiem erotycznym w sposób bezsprzeczny – to, co trafia na nasze talerze, potrafi zarówno wzniecić pożądanie, jak i je zgasić. I choć dieta nie jest jedynym czynnikiem decydującym o jakości życia seksualnego, może w znaczący sposób wpłynąć na satysfakcję i poziom doznań. W tym praktycznym przewodniku doświadczony seksuolog udowodni wam, że od tego, co jemy, zależy nasza kondycja, a więc też i ochota, lub jej brak, na łóżkowe igraszki.
„RAMEN W DOMU” – ŁATWE PRZEPISY, KTÓRE ZAMIENIĄ TWOJĄ KUCHNIĘ W KRÓLESTWO RAMENU
Książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami
Przygotowanie ramenu to spory wyczyn – autor książki, specjalista w swojej dziedzinie, usuwa wszystkie przeszkody
na drodze do idealnej, prawdziwie japońskiej wersji tego dania. Adaptując klasyczne przepisy na stoły całego świata, „Ramen w domu” daje wszystkim proste recepty na autentyczne i kreatywne dania. To najłatwiejszy sposób dla domowych szefów kuchni, by cieszyć się prawdziwym i niebiańskim smakiem ramenu, bez wysiłku i nadmiernych starań. Książka ukaże się 26 lutego nakładem wydawnictwa Poradnia K.
Uwielbiam ramen. Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam go w Japonii, zakochałam się w tym smaku i dziś jest to moja ulubiona zupa. Jej przygotowanie może się wydać tajemne i skomplikowane, ale tak naprawdę wystarczy poznać kilka zasad
i po prostu spróbować. My, Polacy, jesteśmy mistrzami w gotowaniu zup i jestem przekonana, że pokochamy też ramen.
W tej pięknej, jasno napisanej książce, autor, który mieszkał w Japonii i uczył się gotowania ramenu u japońskich mistrzów, przedstawia, jak można przygotować go w domu. Pisze o tare, czyli duszy ramenu, o rodzajach wywaru i podaje przepisy
na makaron. W świecie, gdzie wszystko musi być na szybko, ramen jest jak medytacja. Jestem przekonana, że podbije świat,
a głębia jego smaku zachwyci nasze podniebienia. Polecam gorąco!
Eliza Mórawska-Kmita, Whiteplate.com
• Ponad 100 klasycznych i kreatywnych przepisów na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki
• Instrukcje krok po kroku, które umożliwiają cieszenie się domowym ramenem każdego wieczoru
• Sztuczki, które oszczędzą Twój czas
• Ciekawostki o japońskiej kulturze i kuchni
Wśród przepisów:
? Shio ramen z zielonymi warzywami
? Chashumen z boczkiem
? Ostry miso ramen
? Ramen tonkotsu
? Smażony makaron
? Wegański hiyashi chuka i wiele więcej!
O autorze
Brian MacDuckston jest koneserem ramenu mieszkającym w Japonii. Spędził wiele lat, podróżując po tym kraju i próbując niezliczonych porcji tego dania; jest absolwentem Szkoły Ramenu w Osace. Prowadzi kronikę swoich odkryć (których dokonuje zarówno podczas jedzenia, jak i przygotowywania ramenu) ? na stronie internetowej i kanale YouTube „Ramen Adventures”. Kiedy nie promuje ramenu w japońskiej telewizji, zabiera swoje kubki smakowe w kulinarną podróż po Japonii.
100% zdrowia, 100% smaku, 100% szczęścia.Bez śladu glutenu, bez grama laktozy i bez niezdrowego cukru! A - co najważniejsze - również bez pieczenia! Przedstawione w tej książce ciasta i desery to zastrzyk energii i gwarancja świetnego samopoczucia. Szybkie do przygotowania stanowią idealną propozycję dla wszystkich zabieganych, dbających o formę i zdrowie łasuchów, są też źródłem cennych witamin i minerałów.Do wyboru, do koloru: miętowe serniczki, torcik limonkowy, brownies z chili, szwedzkie mazarynki, lody pistacjowe, trufle, mus czekoladowy, baklava, crme brle - wszystkie równie pyszne i w pełni wegańskie.""Wege słodkości"" to 100% zdrowia i 100% smaku.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?