The essential, jargon-free guide for anyone who wants to get more out of their wine glass.
Which end of a bottle of chianti is the "nose"? How are you meant to smell notes of honeysuckle in that glass of sauvignon blanc? Does expensive really mean better quality?
Wine: A Tasting Course is a practical, no-nonsense guide that will make you think about what you drink. Discover which wines you like and why, read about the journey from grape to glass, and get to grips with those all-important food and wine pairings. Pore over vibrant infographics, and pair with a glass of red or white as you try out a selection of taste tests.
A corker of a guide that combines essential know-how with plenty of fun facts, Wine: A Tasting Course contains everything you need to talk, taste, and enjoy your favourite vintage.
Boski Lekarz - nowe, rozszerzone wydanie. Oczyszczanie, leczenie, uzdrawianie
To najbardziej aktualne wydanie książki Boski Lekarz, która otwiera drzwi do leczniczej wiedzy z niebios, pozwalającej dużej rzeszy ludzi znaleźć odpowiedzi, dostąpić uzdrowienia i odzyskać swoje życie. Niezależnie od tego, czy ta poprawiona i rozszerzona edycja Boskiego Lekarza jest dla ciebie nowością, czy też jesteś wiernym czytelnikiem całej serii książek Boskiego Lekarza, wiedz jedno: lecznicza moc treści z tej publikacji została potwierdzona i dobrze udokumentowana. Ludzie z całego świata, którzy próbowali wszystkiego, co ma do zaoferowania współczesna medycyna i nauka, dają temu świadectwo. Informacje, które znaleźli w tej książce, pozwoliły im rozpocząć nowe życie w zdrowiu. To czas, byś otrzymał dostęp do najbardziej teraz potrzebnej - i ponadczasowej - wiedzy o uzdrowieniu. Informacje, które znajdziesz w tej książce, nie dotyczą jedynie wirusów. Dowiesz się również o innych zagrożeniach obecnych w naszym otoczeniu, przed którymi będziesz w stanie się uchronić.
Znajdź swoją drogę do zdrowia! Poznaj naturalne sposoby na poprawę samopoczucia i odzyskanie energii życia. Książka zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe posiłki oraz receptury ziołowe.
Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki. Pełno tu dań dobrze nam znanych, które jednak, przygotowane według tradycyjnych receptur, odkrywają przed nami nieznane dotąd smakowe wrażenia. Ale są także dania mniej lub zupełnie nam nieznane, czerpiące pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur, których mieszanka stanowiła o niepowtarzalnej specyfice Kresów. Ta książka to niezwykle smakowita podróż po Kresach, które w tym ujęciu ponownie zachwycają nas i zaskakują zderzeniem tradycji i nowoczesności.Nie jestem zwolennikiem rekonstrukcji starodawnych receptur kuchni kresowej. Sposób przygotowywania potraw, sprzęt kuchenny, dobór produktów, przechowywanie i konserwacja tak bardzo uległy zmianie, że nie miałoby to dziś sensu. Dlatego też nie podaję tu przepisu na wargi łosia, łapę niedźwiedzia czy ogon bobrowy. Potrawy, które proponuję, są gotowane współcześnie, dostosowane do teraźniejszych sprzętów kuchennych, a podane w przepisach produkty bez trudu kupimy w pobliskim sklepie lub zbierzemy we własnym ogródku. Zdaję sobie sprawę, że podział potraw na kuchnie narodowe ma sporo słabych stron. Nie rozstrzygam tu narodowej przynależności pierogów czy barszczy. Gwarantuję, że każde danie zostało przygotowane przeze mnie osobiście i szczerze dzielę się sprawdzonymi przepisami. Gdziekolwiek jesteście: w Polsce, Litwie, Białorusi czy Ukrainie, gotujmy wspólnie, bo najskuteczniejszą dyplomacją między sąsiadami jest dyplomacja kulinarna.Autor
Ketogeniczny sukces osiąga się dzięki przestrzeganiu zasad spożywania niskowęglowodanowych posiłków, ale w codziennym zabieganym świecie nie jest łatwo je skomponować. Ta publikacja to jednak skarbnica wiedzy oferująca szeroki zakres dań, do których przygotowania będziesz potrzebować zaledwie pięciu składników. To jednak coś więcej niż zestaw przepisów ketonowych. Autorka przedstawia bowiem proste, elastyczne rozwiązanie, które pomaga utrzymać dietę ketonową bez względu na intensywny styl życia. Tym samym stanowi ona doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto nie ma czasu i możliwości ślęczeć w kuchni, jeść o regularnych porach czy poświęcać dowolnej ilości czasu na przygotowanie dań. Skorzystaj z terapeutycznej ketozy dzięki 125 szybkim, zgodnym z keto przepisom wykorzystującym niewielkie ilości łatwych do zdobycia składników. Keto na piątkę!
Dieta wspomagająca płodność kobiet i mężczyznNiepłodność - za tym jednym pojęciem kryje się wiele problemów i schorzeń, na które medycyna nie zawsze ma odpowiedz. Szczęśliwie z pomocą przychodzi nam sama Natura.W swojej najnowszej książce dr Ewa Dąbrowska wskazuje, że niewłaściwa dieta może być przyczyną trudności z poczęciem dziecka. Wyjaśnia też, w jaki sposób post uruchamia samoleczące procesy kluczowe dla odzyskania płodności. Endometrioza, PCOS, Hashimoto, torbiele jajników czy obniżona liczba i niska ruchliwość plemników nie muszą już stać na drodze do Waszego szczęścia.W książce znajdziesz:wyjaśnienie tradycyjnych metod leczenia niepłodności,wskazówki dotyczące produktów korzystnych dla płodności,historie osób, które zostały rodzicami po kuracji postem,przepisy diety warzywno-owocowej.Poznaj zdumiewajace efekty diety dr Ewy Dąbrowskiej(R)Niepłodność uznawana jest za jedną z chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że w Polsce z tym problemem boryka się co piąta para w wieku rozrodczym.Najczęstsze przyczyny niepłodności:zaburzenia miesiączkowania, zespół policystycznych jajników (PCOS), torbiele jajników. niedrożność jajowodów, nadmiar prolaktyny (hiperprolaktynemia), zaburzenia tarczycy, endometrioza, mięśniaki macicy, problem wypadania macicy, problem poronień, problem menopauzy i andropauzy, problem męskiej niepłodności.
Doświadczony barman radzi, jak przygotowywać klasyczne drinki Życzysz sobie koktajl na bazie rumu czy tequili? Ma być owocowy, ziołowy czy słodki deserowy? Chcesz dowiedzieć się, jak smakuje Sidecar i Mint Julep? Czym się różni Black Russian od White Russian? A może w wakacyjne popołudnia uwielbiasz sączyć Margeritę i Mojito? Kultura picia drinków jest długa, fascynująca i często… zaskakująca. Zdarzało się, że sławne dziś koktajle powstały przez przypadek, jak choćby przez pomyłkę barmana. Inne starannie opracowywano na potrzeby specjalnych gości lub działań marketingowych. Każdy ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak – wystarczy też zmienić jeden składnik receptury, by klasykowi nadać zupełnie inną nutę smakową. Doświadczony barman dzieli się z Tobą swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją. Objaśnia, jak przygotowywać drinki: jakich użyć składników, jak samodzielnie zrobić syrop owocowy i ziołowy, jakie techniki barmańskie zastosować, by koktajl zaskoczył gości nieziemskim smakiem. Podaje ponad 50 przepisów na klasyczne drinki na bazie brandy, ginu, tequili, rumu, whisky, wódki i innych alkoholi. Nieważne, czy jesteś koktajlowym amatorem z zamiłowania czy potrzeby, a może początkującym barmanem poszukującym solidnej podstawowej wiedzy, która pomoże Ci stać się specjalistą w swoim zawodzie – ta książka jest właśnie dla Ciebie. Mateusz Bala – bliscy mówią o nim żartobliwie „pół człowiek, pół etat”, gdyż para się w życiu wieloma zajęciami. Ma dziesięcioletnie doświadczenie w branży barmańskiej: nie tylko miksuje, lecz także szkoli barmanów i konsultuje tworzenie barów od podstaw. Aktywnie rywalizował z najlepszymi barmanami z całej Polski w konkursach koktajlowych, plasując się na podium siedem razy. Pragnie zarażać pasją do koktajli i polskiej gastronomii, dlatego stworzył internetowy projekt „Z pamiętniczka barmana”, obecnie obserwowany przez ponad 80 tysięcy osób. To tu spełnia się aktywnie jako autor miniopowieści i twórca klipów o najbardziej klasycznych koktajlach.
Rewolucyjna metoda odchudzania, kompatybilna z innymi dietami Intermittent Fasting to idealny sposób na utratę wagi bez względu na to, jaki tryb życia prowadzisz i co ląduje na twoim talerzu Właśnie dokonałeś przełomowego wyboru – sięgnąłeś po książkę o IF, metodzie odżywiania, której podstawą jest post przerywany. Dzięki przeplataniu faz jedzenia i niejedzenia wreszcie zrzucisz zbędne kilogramy. Jak to możliwe? Posty są wpisane w nasz metabolizm. W stanie naturalnym nie tyjemy! Wystarczy posłużyć się tą wiedzą, by odzyskać zgrabną sylwetkę. Z książki dowiesz się między innymi: ? o przyczynach tycia; ? o najnowszych odkryciach na temat krótkotrwałego postu; ? o tym, jak zwiększyć stężenie hormonów spalających tłuszcz; ? o niewiarygodnych korzyściach diety IF dla zdrowia; ? o tym, jak wdrożyć IF, by cieszyć się dobrym samopoczuciem. Większość diet jest obliczona na szybki, ale krótkotrwały efekt. IF to program zmiany podejścia do odżywiania. Zapomnij o liczeniu kalorii i wylewaniu siódmych potów na siłowni. Skłoń organizm do czerpania energii ze swoich rezerw tłuszczowych. Czy jest coś prostszego niż patrzenie co jakiś czas na zegarek po to, by schudnąć?
Wege przepisy dla dzieci i rodziny!To książka o prostym jedzeniu i gotowaniu na luzie. Nie trzeba nikogo przekonywać, że warto jeść zdrowo. Wiemy, że najlepiej kupować lokalnie i w kuchni podążać za rytmem wyznaczonym przez naturę. Ale w praktyce okazuje się, że to nie takie proste. Zakupy, gotowanie, codzienny pośpiech - jak wszystko pogodzić? Marysia Przybyszewska przygotowała zestaw przepisów m.in. na śniadania, lunche i obiady, które są proste i zdrowe. A przede wszystkim - pyszne.
Czy istnieją słodycze, które można jeść przy cukrzycy i insulinooporności? Jak zaspokoić chęć dzieci na łakocie? Autorka, dietetyczka i mama, udowadnia, że można łatwo przygotować w domu zdrowe słodycze. Dzięki tej książce przekonasz się, że nawet jeśli jesteś na diecie lub myślisz o tym, jak szybko schudnąć, nie musisz rezygnować z naturalnego cukru zawartego w owocach i warzywach. Wypieki bez cukru zaspokoją twoją potrzebę na smakołyki. Wypróbujesz łatwe i szybkie receptury na babeczki, lody, ciasteczka i desery. Sprawdzą się one też jako urozmaicenie diety dla dzieci czy słodycze dla cukrzyków. Przekonasz się, że zdrowe słodycze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Słodycze bez cukru i słodzików – pyszne, pożywne i zdrowe!
Gdy przeglądam zebrane tu przepisy, myślami przenoszę się do starego dworku. W każdym apteczka, czyli domowy skład nalewek, gdzie kryły się trunki lecznicze czy do smakowania. Oddajemy do waszych rąk zbiór ponad 100 przepisów na nalewki chlubę wielowiekowej polskiej tradycji kulinarnej. A po skorzystaniu z tych propozycji wypijcie kieliszek na zdrowie Ani Szubińskiej, która pracowicie odnalazła, sprawdziła i wypróbowała te receptury, a następnie opracowała i zgromadziła w tej książce. Anna Śmiałek Redaktor Naczelna serwisu beszamel.pl
How not to get confused when you see a wine list in a restaurant, skillfully choose the wine that tastes good to a particular dish, and distinguish between expensive drinks and cheap counterfeits - for wine lovers such skills are a must. But how to learn this, when sommelier - the greatest connoisseurs of all wine wisdom - operate with incomprehensible words, and some questions seem awkward to ask them: for example, how to make sparkling and what is rose wine? This book will be useful for gourmets , the wine from which region they may like and why people mostly store it incorrectly. And you will no longer get lost in the store, choosing between Shenen blanc and Montepulciano.
Discover the enchanting diversity of the wine world with a 20-chapter training course from renowned wine connoisseur Andrew Jeffford. This course will provide important guidelines for traveling around the world in search of not only the pleasure of taste, but also an understanding of the geographically and culturally determined characteristics of different wines. From now on you will buy and taste wine like a true connoisseur.
Po sukcesie, jakim okazała się Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie.
Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
Jesteś na diecie ketogenicznej lub chcesz na nią przejść, ale brakuje Ci czasu na przygotowywanie posiłków? Z podobnym problemem zmaga się wiele osób - jeśli chcesz mu zaradzić, sięgnij po książkę Kyndry Holley. W trakcie lektury poznasz sposoby na szybkie przyrządzenie niskowęglowodanowych dań. Autorka podaje praktyczne porady i wskazówki, których zastosowanie pozwala oszczędzić cenne godziny podczas gotowania. Dzięki wielu łatwym przepisom na smaczne i zdrowe posiłki ketogeniczne zapomnisz, czym jest długie przesiadywanie w kuchni!
Poza poradami i przepisami kulinarnymi Kyndra Holley przedstawia pomysły na to, co zrobić z niezjedzonymi daniami. Jej celem jest pokazanie, że dieta niskowęglowodanowa może być zdrowa, prosta i praktyczna; uświadomienie, że przy odpowiednim podejściu staje się prawdziwą przyjemnością i metodą żywienia, która daje satysfakcję ze względu na smak, oszczędność czasu i łatwość przygotowywania posiłków. Atrakcyjne ilustracje, czytelny układ treści i lekki język sprawiają, że książkę czyta się wyśmienicie, tak jak wyśmienite są dania, na które przepisy prezentuje Kyndra Holley.
W książce znajdziesz:
50 szybkich i łatwych przepisów na pyszne śniadania, obiady, kolacje, desery, sałatki, przystawki, sosy, dodatki i inne dania ketogeniczne
domowe metody na przyrządzanie zdrowych i smacznych posiłków niskowęglowodanowych
sposoby na kreatywne wykorzystanie resztek
spis wyposażenia i składników spożywczych pomocnych w przygotowywaniu ketogenicznych posiłków
wyczerpujące opisy i atrakcyjne zdjęcia
O autorze książki
Kyndra Holley - popularna w mediach społecznościowych autorka bloga Peace, Love and Low Carb poświęconego diecie niskowęglowodanowej, odwiedzanego przez 2 miliony użytkowników miesięcznie. Opublikowała kilka książek na ten temat, a wiele z prezentowanych przepisów to jej w pełni autorskie receptury. Jedna z najpopularniejszych w internecie propagatorek diety ketogenicznej i bezglutenowej.
Pierwsza pomoc dietetyczna dla insulinoopornych.Jadłospisy na 3 miesiącePonad 200 przepisów, także w wersjach wegańskich i wegetariańskich5 podstawowych produktów w każdym przepisieCzas przygotowania: do 20 minutTen poradnik ma pomóc wszystkim zapracowanym, zmęczonym czy zwyczajnie nielubiącym gotować osobom błyskawicznie przyrządzać potrawy zgodne z zasadami żywienia insulinoopornych. Z przepisów mogą jednak korzystać nie tylko pacjenci z insulinoopornością, ale każdy, kto chce jeść z niskim indeksem glikemicznym, odżywiać się zdrowo i zrezygnować z częstego jedzenia na mieście.Co znajdziesz w tej książce?- rady w pigułce, czyli vademecum dotyczące insulinooporności- listę produktów, z których warto korzystać- podstawowe zasady gotowania dla zabieganych- przyprawy, które wspomagają walkę z insulinoopornością- sposoby na okiełznanie głodu""Od dawna chciałam, żeby powstała książka dla tych, którzy wiecznie żyją w niedoczasie, nie lubią spędzać w kuchni długich godzin i szukają jak najprostszych rozwiązań. Czyli dokładnie dla takich osób jak ja.""Dominika Musiałowska ""Zależało mi na pokazaniu, że zdrowe gotowanie jest łatwe i przyjemne i dieta może być stylem życia, a nie smutną koniecznością."" Magdalena Makarowska
Kołduny, rosolnik, szpekuchy, bliny, miód żmudzki... Iluż z nas z serdeczną łezką w oku wspomina ich smak i cudowny aromat? Dla iluż z nas z kolei to w zasadzie nic nieznaczące słowa? I dla jednych, a tym bardziej i dla drugich Wydawnictwo ASTRUM przygotowało kolejną pozycję z cieszącej się dużą popularnością serii "Dietetyk Lech Tkaczyk poleca". "Kuchnia kresowa" Barbary Jakimowicz-Klein to wspaniały przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna czy Lwowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to "pod czujnym okiem" (zaproponowanych na marginesach) zdrowotnych ziół przyprawowych Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także przyczynia się do utrzymania na długie lata zgrabnej sylwetki, dobrego humoru, sił witalnych, pięknych włosów itp. Czyż nie warto wybrać się w tę kulinarną podróż?
Niech moc roślin będzie z Tobą!Koktajle z owoców, warzyw, ziół, nasion oraz przypraw od wielu lat goszczą w naszym menu. Trudno się dziwić nie tylko potrafią zachwycić smakiem, są również bardzo zdrowe. Co więcej łatwo je przygotować i zabrać ze sobą.Koktajle do zadań specjalnych dr Hanny Stolińskiej to 10 specjalnie przygotowanych tygodniowych kuracji. Dzięki koktajlom, w których kryje się moc roślin, możesz korzystnie wpłynąć na swoje zdrowie w różnych obszarach. Potrzebujesz regeneracji?Masz poczucie, że warto zadbać o cerę? Brakuje ci energii? Chcesz podkręcić metabolizm?Wszystko to możesz osiągnąć w naturalny, prosty i smaczny sposób.Hanna StolińskaDoktor nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczny. Pomaga osobom z problemem nadwagi i otyłości, cierpiącym na choroby dietozależne oraz będącym na dietach alternatywnych (ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych). Prowadzi szkolenia dla dietetyków i lekarzy. Współpracuje z Narodowym Programem Zdrowia i przy realizacji kampanii społecznych. Autorka wielu artykułów naukowych i popularnonaukowych. Autorka lub współautorka cenionych książek o odżywianiu, m.in. Jelito drażliwe. Leczenie dietą, Insulinooporność. Leczenie dietą, Zdrowe stawy. Leczenie dietą (Wydawnictwo Zwierciadło).
Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech.
Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka. Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją również do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?