
Czekolada i kapuśniakFelietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli
-
Autor: Paweł Bravo
- ISBN: 9788396339744
- EAN: 9788396339744
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Wysoki Zamek
- Format: 14.6x20.4cm
- Język: polski
- Liczba stron: 372
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
27,19złCena detaliczna: 44,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,21 zł
x
Poddajcie się buntowniczej mocy tekstów zebranych w tej książce – każdy z nich będziecie smakować niczym mistrzowskie danie, które zachwyca geniuszem prostoty i wyrafinowania. Bravo, uważny i wrażliwy na sprawy społeczne, widzi w jedzeniu klucz do zrozumienia sensu istnienia człowieka, obnaża absurdy decyzji polityków i powierzchownych mód – efektownych, lecz pustych w środku niczym beza. Autor nazywa siebie skromnie filozofem widelca i zwraca naszą uwagę na trafne włoskie powiedzenie: tutto fa brodo – ze wszystkiego jest rosół. Bo w życiu, jak i w gotowaniu każdy szczegół jest ważny. Erudyta i błyskotliwy obserwator codzienności prowadzi nas czytających po fascynujących ścieżkach kultury kulinarnej – zjawiska, którego istnienie wciąż kwestionuje się w kraju nad Wisłą. „Półki z książkami to siedlisko sił nieczystych” – pisze przewrotnie Paweł Bravo. Niech jak najwięcej półek zapełnia się takimi książkami jak ta.
Daria Pawlewska
Redaktorka naczelna magazynu KUKBUK