Jeśli szukasz sposobu na rozwiązanie problemów zdrowotnych, chcesz o siebie zadbać i oczyścić organizm, poznaj kuchnię Ullenki.
Zielony sekret zdrowia to poradnik na temat zdrowego odżywiania zawierający ponad 130 przepisów na apetyczne dania z prostych składników, zgodnych z ludzkim metabolizmem i nieobciążających nadmiernie trawienia. Ullenka tworzy je od wielu lat. Podstawą receptur są owoce i warzywa, które wzmacniają organizm i chronią go przed negatywnymi skutkami współczesnego życia. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przyrządzić świeże potrawy, tak aby były zdrowe i smaczne.
Ullenka to influencerka, która swoją pasją do wegańskich potraw zaraża setki tysięcy ludzi. Każdego dnia inspiruje i motywuje Polaków na Facebooku, zaś społeczność międzynarodową na Instagramie. Autorka warsztatów kulinarnych, alternatywnych przepisów oraz metody regeneracji organizmu Zielony Restart. Swoją wiedzą dzieli się na warsztatach prowadzonych online. Jako pasjonatka świadomego żywienia, podróży i kontaktu z naturą uczy, jak skutecznie zmienić myślenie o odżywianiu, aby uzyskać poprawę zdrowia. Jej kuchnię kochają także dzieci. Wykreowała mnóstwo nowatorskich receptur na wodę arbuzową, melonowe mleko, tort bananowy, chleb bez mąki czy tortillę z arbuza. W jej głowie cały czas powstają nowe przepisy, które uwielbiają testować członkowie rodziny i uczestnicy warsztatów kulinarnych.
Zaburzenia snu, przemęczenie, przyrost masy ciała, brak sił, depresja, niepokój, częste infekcje i choroby to skutki przewlekłego stresu. Ta praktyczna książka to twój przewodnik w powrocie do zdrowia! Znajdziesz w niej pomocne testy wraz z interpretacją, które pozwolą ci zdiagnozować zmęczenie nadnerczy. A także ćwiczenia i wskazówki dotyczące tego, jak zmniejszyć poziom stresu, zalecenia dotyczące odżywiania wraz z planem posiłków i przepisami na pyszne dania. Poznasz zasady wspomagania dobrego snu i aktywnej regeneracji mitochondriów, naturalne suplementy diety, witaminy i ekstrakty roślinne. Ta książka to twoje kompleksowe źródło wiedzy o zmęczeniu nadnerczy. Skuteczna regeneracja dla twoich nadnerczy!
Cukrzyca została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Nie dzieje się tak bez powodu. Obecnie choruje na nią około 420 milionów ludzi na całym świecie. W Polsce zdiagnozowano już ponad 2,5 miliona cukrzyków. Niepokojące jest również to, że ponad 20 procent wszystkich chorych nie jest świadoma swojej choroby. Dzięki tej obszernej i kompleksowej publikacji poznasz najnowsze wyniki badań na temat metabolizowania cukru i tłuszczów w organizmie oraz mechanizmów i ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Poznasz całą prawdę nie tylko o insulinooporności, ale również o jej przyczynach. Zdaniem autorów, kluczem są poziomy insuliny i cukru we krwi. Rozwiązaniem tego problemy jest dieta niskowęglowodanowa. Od ekspertów dowiesz się, jak szybko schudnąć i przywrócić prawidłową przemianę materii.
Dieta paleo i weganizm nie mają ze sobą wiele wspólnego. Jedna skupia się na mięsie, druga je wyklucza. Ale co się stanie, jeśli weźmiesz to, co najlepsze z obu tych diet i połączysz w jedną? Otrzymasz dietę pegańską! Twój talerz wypełni się w 75% warzywami i owocami o niskim indeksie glikemicznym, a pozostałe 25% zapełni chude mięso lub ryby. Dr Mark Hyman, światowej sławy ekspert medycyny funkcjonalnej i twórca peganizmu, odkryje przed tobą zasady diety pegańskiej. Dowiesz się, w co zaopatrzyć spiżarnię oraz jakich produktów unikać. Z łatwością zastosujesz post przerywany, który działa jak najlepsza dieta przeciwzapalna i oczyszczająca. Dieta pegańska wszystko, co najlepsze z paleo i weganizmu!
Trudna diagnoza problemów związanych z trawieniemPrawda jest szokująca: większość lekarzy nie potrafi rozpoznać objawów refluksu, takich jak duszący kaszel, cieknący nos czy nawet uczucie ucisku w gardle. Jeżeli zastanawiasz się, czy Twoje dolegliwości powodowane są przez alergię, problemy płucne, czy może jednak żołądkowe i do jakiego specjalisty się z tym udać - dobrze trafiłeś! W pierwszej części swojej książki autor - chirurg i otolaryngolog - wyjaśnia, jak samodzielnie zrozumieć objawy nadkwasoty i podjąć z nią skuteczną walkę, a także co powiedzieć lekarzowi podczas wizyty. Tylko w ten sposób uzyskasz skuteczną diagnozę i leczenie.Dlaczego powinniśmy się obawiać kwasu żołądkowego?Zgaga i nadkwaśność mogą być bagatelizowane latami, a w rezultacie wywoływać groźne choroby, takie jak rak przełyku, ale nie tylko. Autor dowodzi również, że istnieje związek pomiędzy nadkwasotą, stanem zapalnym i przybieraniem na wadze. Zniszczenia powodowane przez kwas żołądkowy mogą być nieodwracalne, a wielu z nas ma problem z profilaktyką jego nadmiernego wydzielania. Co więcej, dowodzi, że niektóre produkty spożywcze powszechnie uważane za zdrowe szkodzą naszemu żołądkowi. Warto poznać prawdę, zanim będzie za późno.Skorzystaj z uzdrawiającego programuPrzedstawiona w tej książce dobrze zbilansowana dieta oparta na nowoczesnych zasadach zdrowego odżywiania pomoże Ci racjonalnie wykorzystać białka, węglowodany i tłuszcze w walce z nadkwasotą. Nie tylko kompleksowo zadbasz o swoje zdrowie, ale uzupełnisz również brak błonnika w diecie i zerwiesz z nawykami żywieniowymi, które wywołują zgagę i niestrawność. W zamian wprowadzisz zaś produkty, które zmniejszają wydzielanie kwasu żołądkowego i neutralizują jego działanie. Poprzez trwający 28 dni program uzdrawiania autor poprowadzi Cię ku ostatecznemu utrwaleniu nowego, zdrowego sposobu odżywania się, aż ku życiu totalnie wolnemu od nadkwasoty.Uwolnij się od refluksu i zgagi na dobre!
To najbardziej aktualne wydanie książki Boski Lekarz, która otwiera drzwi do leczniczej wiedzy z niebios, pozwalającej dużej rzeszy ludzi znaleźć odpowiedzi, dostąpić uzdrowienia i odzyskać swoje życie. Niezależnie od tego, czy ta poprawiona i rozszerzona edycja Boskiego Lekarza jest dla ciebie nowością, czy też jesteś wiernym czytelnikiem całej serii książek Boskiego Lekarza, wiedz jedno: lecznicza moc treści z tej publikacji została potwierdzona i dobrze udokumentowana. Ludzie z całego świata, którzy próbowali wszystkiego, co ma do zaoferowania współczesna medycyna i nauka, dają temu świadectwo. Informacje, które znaleźli w tej książce, pozwoliły im rozpocząć nowe życie w zdrowiu. To czas, byś otrzymał dostęp do najbardziej teraz potrzebnej i ponadczasowej wiedzy o uzdrowieniu. Informacje, które znajdziesz w tej książce, nie dotyczą jedynie wirusów. Dowiesz się również o innych zagrożeniach obecnych w naszym otoczeniu, przed którymi będziesz w stanie się uchronić.
Viktoras Kulvinskas (ur. 23 lutego 1939 roku w Kownie (Litwa)) to naturopata, holistyczny lekarz, promotor zdrowego odżywiania, zwolennik surowej żywności i autor bestsellera Survival In the 21st Century. Po II wojnie światowej wyemigrował z rodzicami do Stanów Zjednoczonych. Jest współzałożycielem, razem z Ann Wigmore, Instytutu Zdrowia Hipokratesa, gdzie pełnił funkcję dyrektora ds. badań. O działalności Viktorasa Kulvinskasa pisali w swoich książkach Steve Meyorowitz i Paul Nison.
Gdy w 1975 r. ukazała się pierwsza edycja Survival In the 21st Century, książka była najbardziej imponującym naukowym zbiorem udokumentowanych dowodów na życiową rolę niegotowanego pożywienia w diecie człowieka. Do dziś jest uznawana przez szanowanych liderów w dziedzinie zdrowia za „biblię witarianizmu”. V.Kulvinskas był pierwszą osobą, która spopularyzowała dawno niepublikowane prace badacza enzymów dra Edwarda Howella (Enzymy dla zdrowia i długowieczności)
Zdając sobie sprawę, że nie wszyscy są gotowi lub chcą spożywać wystarczającą ilość surowej żywności, aby mieć pozytywny wpływ na poziom zdrowia, autor dodał kolejny pionierski wymiar do swojego opus magnum, kontynuując badania, rozwój i marketing suplementów diety. Twierdzi on, że suplementy diety, takie jak algi, trawa pszeniczna, wegetariańskie preparaty enzymatyczne i ziołowe, mogą w znacznym stopniu zminimalizować skutki gotowanej żywności, toksyn środowiskowych.
Z nowych tematów, niespotkanych przez wiernych czytelników Wydawnictwa AST w publikacjach innych autorów, pojawia się między innymi szczegółowo omówiony bardzo ważny aspekt spożywania soku z trawy i roli chlorofilu w regeneracji krwi człowieka.
W rozdziale Wiele ciał, jedna dusza autor porusza kwestię ciał energetycznych człowieka, co także zostało szczegółowe omówione w książce A. Suworina Leczenie głodowaniem, wydanej przez Wydawnictwo AST w 2022 r.
Żywienie w chorobach nowotworowych - niezbędny poradnik dla profesjonalistów Żywienie w chorobach nowotworowych to wyjątkowa publikacja, która zdobyła Nagrodę Zespołową I. stopnia Jego Magnificencji Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prof. dr. hab. Michała Zasady w 2021 roku. Książka stanowi kompleksowe kompendium wiedzy dotyczącej żywienia w kontekście terapii onkologicznej oraz opieki nad chorym.Dlaczego warto sięgnąć po tę publikację? Podstawy fizjologii odżywiania: Zrozumienie podstawowych zasad żywienia w kontekście zdrowia i choroby nowotworowej. Wpływ żywienia na nowotwory: Analiza roli diety w powstawaniu i rozwoju chorób nowotworowych. Interakcje żywienia i chemioterapii: Jak odpowiednie żywienie może wspierać leczenie. Niedożywienie i zaburzenia odżywiania: Problemy, które mogą wystąpić u pacjentów onkologicznych. Profilaktyka w onkologii: Żywieniowe czynniki protekcyjne w zapobieganiu nowotworom. Autorzy publikacji W książce swoje doświadczenie i wiedzę dzielą się uznani specjaliści, tacy jak: Joanna Gromadzka-Ostrowska Piotr Paluszkiewicz Maciej Słodkowski Jacek Sobocki Szawłowski Andrzej W. Ich wiedza z zakresu nauk medycznych, a także praktyka w obszarze onkologii sprawiają, że publikacja jest rzetelnym źródłem informacji dla lekarzy i dietetyków.Przeznaczenie książki Książka jest niezbędnym narzędziem w codziennej praktyce lekarskiej, szczególnie dla: onkologów chirurgów dietetyków Oferuje praktyczne zalecenia dietetyczne dla pacjentów w trakcie i po leczeniu onkologicznym, co czyni ją wartościowym poradnikiem zarówno dla specjalistów, jak i osób poszukujących wiedzy na temat chorób oraz terapii.
Odzyskaj zdrowie dzięki praktycznym wskazówkom i planowi żywienia opracowanym z myślą o stanie przedcukrzycowym!Diagnoza stanu przedcukrzycowego, która pociąga za sobą konieczność zmiany stylu życia oraz odżywiania, każdemu może wydać się przytłaczająca. Ta książka ułatwi ci poradzenie sobie ze wszystkim przy zachowaniu pozytywnego podejścia do własnego zdrowia. Dowiesz się, jak zmodyfikować sposób żywienia, wyrobić zdrowe nawyki, znaleźć motywację do ruchu i wyciszyć umysł. Świadome i uważne jedzenie oraz dieta bogata w produkty roślinne pomogą ci uchronić się przed cukrzycą.NAJWAŻNIEJSZE FAKTYPoznasz przyczyny stanu przedcukrzycowego oraz czynniki ryzyka.CENNE WSKAZÓWKIDzięki poradom i ćwiczeniom oraz dietetycznym przepisom wypracujesz zdrowy styl życia.POMOCNE NARZĘDZIAKorzystając z zamieszczonych w książce list, przeliczników, tabel i wykresów, nauczysz się kontrolować swoją dietę i zdrowie oraz planować zakupy spożywcze.ALICE FIGUEROA dyplomowana dietetyczka, specjalistka z dziedziny zdrowego żywienia, trenerka i edukatorka programu zapobiegania cukrzycy. Wielokrotnie nagradzana mistrzyni naturalnego odżywiania, konsultantka i krytyczka międzynarodowych publikacji z tej dziedziny. Autorka bloga www.aliceinfoodieland.com, na którym można znaleźć dietetyczne treści, przepisy i plany żywieniowe.
Twoje dziecko nie chce jeść. Trwa to tygodniami, może nawet miesiącami i latami. Może pije tylko mleko, zjada suche bułki, a od święta dwa kęsy jabłka. Przygotowujesz mu skomplikowane i zdrowe potrawy, zabawiasz przy posiłkach, całe wasze życie kręci się wokół pytań „co zjadło?”, „ile zjadło?”, „kiedy wreszcie będzie jeść normalnie?”. Jeżeli w tym opisie rozpoznajesz swoją rodzinę, to jest to książka właśnie dla ciebie. Carlos González, ceniony specjalista od rozwoju dzieci, rozwiewa obawy rodziców. Wyjaśnia, dlaczego dzieci czasem odmawiają jedzenia, przestrzega przed pułapkami siatek centylowych i tłumaczy, jak procesy wzrostu i aktywność fizyczna wpływają na zapotrzebowanie kaloryczne. W książce znajdziesz między innymi: - najczęstsze przyczyny problemów z jedzeniem, - porady, jak ich uniknąć, - przestrogi przed zmuszaniem dzieci do jedzenia. „Ta znakomita i przyjemna w czytaniu książka prezentuje rozsądne i intuicyjne podejście do jednego z największych zmartwień rodziców”. Gill Rapley, współautorka książek o metodzie BLW O autorze: Carlos González – znany i ceniony hiszpański pediatra, ojciec trojga dzieci. Prowadzi szkolenia dla profesjonalistów z zakresu karmienia piersią. Autor wielu książek i artykułów dla rodziców na temat zdrowia, żywienia i wychowania dzieci. Książka Moje dziecko nie chce jeść w samej tylko Hiszpanii miała aż 10 wydań, sprzedała się w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy, została także przetłumaczona na wiele języków obcych.
Ajurweda to prosta i praktyczna nauka, której zasady mają szerokie zastosowanie w codziennym życiu każdego człowieka. Obejmuje ćwiczenia duchowe i fizyczne, oczyszczanie organizmu, zmianę sposobu myślenia, regulację emocji, relaks i wprowadzenie harmonii w relacjach z otoczeniem. Pomoże Ci w tym użycie odpowiednich ziół, właściwy dobór kolorów, kamieni i metali oraz zastosowanie optymalnej diety. Dzięki tej książce przeanalizujesz swoje nawyki żywieniowe i życiowe w oparciu o indyjską medycynę. Poznasz kolejne etapy procesu powstawania choroby i będziesz w stanie przeprowadzić bezbłędną diagnozę własnego stanu zdrowia. Autorka podała również sprawdzone sposoby na pozbycie się najpopularniejszych schorzeń i dolegliwości. Ajurweda - Twój klucz do zdrowia.
Znakomity trener personalny, rozchwytywany przez gwiazdy Hollywood, Simon Waterson, pokazuje, jak zwiększyć poziom energii, lepiej spać i być bardziej pewnym siebie dzięki inteligentnemu podejściu do treningu. To były żołnierz brytyjskiej piechoty morskiej, a obecnie najbardziej pożądany trener fitness w przemyśle filmowym. Lista klientów Simona Watersona przypomina obsadę wielkiego kinowego hitu. To on przekształcił Daniela Craiga w imponującego Jamesa Bonda w pięciu przebojowych filmach, zmienił Chrisa Evansa w superbohatera Kapitana Amerykę, przygotował Chrisa Pratta do roli w Strażnikach Galaktyki, a Thandiwe Newton i Johna Boyegę – do ostatnich filmów z uniwersum Gwiezdnych wojen.
Dzieląc się swoim praktycznym i bardzo przystępnym podejściem do kwestii zmiany postrzegania własnego ciała i pracy nad sprawnością fizyczną, Simon zachęca do skupienia się na treningu, regeneracji i odżywianiu – i do tego, aby stawiać raczej na wydajność i wyniki, niż na wygląd. Oto podręcznik treningu dla każdego, w każdym wieku i na każdym poziomie sprawności fizycznej, zawierający porady eksperta i możliwe do osiągnięcia cele, które zmotywują każdego czytelnika do zbudowania na nowo własnego ciała.
Bez pomocy i wskazówek Simona Watersona na pewno nie podołałbym wyzwaniu, jakim było granie Jamesa Bonda przez 15 lat. Praca z nim to był zaszczyt. Daniel Craig Simon wie, kiedy trzeba ciężko pracować, kiedy pójść o kilka kroków dalej, aby zachęcić cię do wyjścia poza twoją strefę komfortu. Bardzo dużo mnie nauczył. Tom Hiddleston Wszystkie przekazywane przez niego informacje są zrozumiałe i rozsądne – zawsze pozwalały mi nie tylko realizować moje cele, ale nawet je przekraczać. Simon dał mi fizyczną pewność siebie, dzięki której mogłem zagrać wszystkie te role. Luke Evans Praca z Simonem to doświadczenie najbliższe byciu superbohaterem – w tym sensie, że osiąga się absolutny szczyt zdrowia fizycznego. To sprawia, że w tych niełatwych czasach możesz się czuć niesamowicie silny i odporny. Benedict Cumberbatch Simon jest wyjątkowy nie ze względu na swoją etykę pracy, która jest równie silna, jak w przypadku każdego innego trenera, z którym pracowałem; nie chodzi także o jego innowacyjne podejście do fitnessu, które w ciągu ostatnich dziesięciu lat ewoluowało, pomagając mi dostosować się do trudności mężczyzny po czterdziestce próbującego utrzymać szczytową formę na potrzeby występów na wielkim ekranie. Takich cech można oczywiście oczekiwać od kogoś, kto jest uznawany za jednego z najlepszych trenerów w Hollywood. Jednak tym, co moim zdaniem czyni go absolutnie wyjątkowym, jest jego niezwykły urok, jego ciepło, wszystkie te osobiste chwile, które dzieliliśmy przez lata. To taki trener, który naprawdę jest twoim partnerem: nie tylko umawia się z tobą na trening i liczy powtórzenia kolejnych ćwiczeń, ale trenuje razem z tobą, motywuje cię, stawia wyzwania, a potem angażuje się w dyskusje z tobą w taki sposób, że jeszcze godzinę po treningu razem się śmiejecie i rozmawiacie. Chris Pratt Simon jest przekonany, że wygląd to efekt uboczny wydajności. Zawsze uważałem, że takie podejście ma sens. Wszystkie przekazywane przez niego informacje są zrozumiałe i rozsądne – zawsze pozwalały mi nie tylko realizować moje cele, ale nawet je przekraczać. Simon dał mi fizyczną pewność siebie, dzięki której mogłem zagrać wszystkie te role. Jest także wspaniałym człowiekiem, współpraca z nim to czysta przyjemność. Luke Evans Wyniki osiąga się, nie tylko ciężko pracując – ale także pracując mądrze. Dzięki Simonowi mogłam utrzymać na najwyższym poziomie zdrowie i sprawność fizyczną, grając w kilku filmach akcji, unikając kontuzji i wypadków. Jestem jedną z wielu osób w przemyśle rozrywkowym, które mają do niego pełne zaufanie. To wspaniałe, że sprawdzone metody Simona będą teraz dostępne dla wszystkich.
Wędzeniejest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsai ryb przed zepsuciem - pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lubwłaśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymiprzysmakami.Spis treści:Wytwarzanie dymuPiece i komory wędzarniczeWędzenie mięsa i kiełbasWędzenie ryb
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni.Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa.Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy.Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.Ika GrabońJestem jak kawa z dripa: na luzie, a zapadam w pamięć. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę. Jestem sensorykiem, baristą i trenerem oraz certyfikowanym sędzią Mistrzostw Polski Barista, Mistrzostw Polski Brewers Cup i Mistrzostw Polski Latte Art. Należę do Specialty Coffee Association. Doradzam i szkolę w branży HoReCa i specialty coffee.
Nowe wydanie najpopularniejszej książki kucharskiej dla rodziców!Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo?Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, razem z dzieckiem możecie cieszyć się smacznymi posiłkami na każdym etapie rozszerzania diety.W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz:- Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom- Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału- Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę- Pyszne desery, które jeśli chcesz możesz przygotować bez dodatku cukru.Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!O autorkach: Joanna Anger psychodietetyczka, pedagożka, mama Alicji i Zuzi; Anna Piszczek pedagożka, mama Antka i Toli edukatorki żywieniowe, propagatorki metody BLW. Są autorkami kilku bestsellerowych książek kucharskich.
Adaś jest wesołym przedszkolakiem: uwielbia dinozaury, swojego psa Szalika i grę w piłkę. Ale pewnego dnia zauważa, że brakuje mu sił. Zaniepokojona mama idzie z nim do lekarza, który stawia diagnozę: chłopiec ma anemię. To dlatego, że jadł za dużo słodyczy. Co zrobić, żeby jego krew odzyskała utraconą moc? Jest na to sposób: dieta bogata w produkty zawierające żelazo.Moja krew ma moc to doskonała książka dla wszystkich przedszkolaków, ale przede wszystkim dzieci ze złymi nawykami żywieniowymi. W szczegółowy, ale bardzo przyjazny i humorystyczny sposób przeprowadza najmłodszych czytelników przez takie etapy jak: pobieranie krwi, wizyta u lekarza, spotkanie z dietetykiem aż do trwałej zmiany jadłospisu.Książka nie straszy, ale uczy. Dzięki niej dzieci dowiedzą się, jak istotną funkcję pełnią czerwone krwinki, jak ważne dla organizmu jest żelazo, a jak bezwartościowe śmieciowe jedzenie. Kolorowe ilustracje sprawią, że nawet te dzieci, które nie lubiły warzyw, wykorzystają zawarte w książce przepisy i zamienią bezwartościowe produkty na pyszne i zdrowe kule mocy! Z żelazem, oczywiście.
Daj się ponieść aromatycznej opowieści kulinarnej, z której dowiesz się więcej o historii kuchni i poznasz szczególne różnice między kulturą włoską a polską. "Kuchnia Dantego" to nie zwyczajna książka kucharska - tutaj coś dla siebie wyszuka zarówno laik, jak i mistrz gotowania. Odnaleźć w niej można również mnóstwo ciekawostek, zabawnych anegdot i nieskrępowanego humoru. Książkę tę śmiało można nazwać prostym podręcznikiem do kuchni włoskiej. Dzięki niej poznamy najlepsze produkty do włoskich dań oraz wiedzę o tym, które łączyć ze sobą, a których absolutnie nie (jeśli nie chcemy urazić rodowitego Włocha). Bohaterem każdego rozdziału zawsze jest jakiś kluczowy składnik, na przykład makaron, tuńczyk, trufle, szałwia czy cykoria radichio. "Kuchnia Dantego" nie jest typową książką kucharską. Autorzy bowiem koncentrują się w niej nie tylko na przedstawieniu dań i rad dotyczących ich przygotowania, ale towarzyszącej im opowieści. Poznamy w niej klasykę włoskiej kuchni, wiele cennych informacji oraz tajników i trików przydatnych dla każdego kucharza.
Kiedy niemowlęciu przestaje już wystarczać mleko, w głowach rodziców pojawia się mnóstwo pytań:
- co podać na początku?
- czy kolejność ma znaczenie?
- o co chodzi z tym glutenem?
- czy dziecko może nie jeść mięsa?
- co robić, kiedy nie chce jeść?
Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyki oferuje nowoczesny i rzetelny poradnik o rozszerzaniu diety, w którym odpowiada na wszelkie możliwe pytania i rozwiewa wątpliwości. To rzetelna i uspokajająca pomoc dla wszystkich rodziców. Autorka wyjaśnia:
- czym się różni BLW od tradycyjnego sposobu rozszerzania diety,
- czy diety eliminacyjne mają sens,
- jak długo podawać mleko,
- czy specjalna żywność dla dzieci jest potrzebna,
- jakie sprzęty i gadżety faktycznie się przydają.
Pełna opartych na wiedzy naukowej wskazówek i porad, książka stanowi nieocenione źródło rzetelnych informacji o żywieniu niemowląt i małych dzieci. Przykłady jadłospisy wraz z przepisami pomogą skomponować menu dla całej rodziny i stanowią dobre źródło inspiracji w kuchni.
Małgorzata Jackowska: zajmuje się tematyką żywienia niemowląt, małych dzieci i mam w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. Prowadzi konsultacje, warsztaty i szkolenia. Jest mamą dwóch chłopców.
Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powoduje przykre dolegliwości m.in. w postaci zgagi, pieczenia i bólu w klatce piersiowej, chrypki i zapalenia gardła.Jeżeli doświadczasz uporczywych objawów refluksu i nie jesteś zadowolony z dotychczasowych efektów leczenia, ten poradnik jest właśnie dla ciebie. Niniejsza książka pomaga zrozumieć, na czym polega istota choroby refluksowej przełyku oraz przedstawia medyczne, alternatywne, a także domowe sposoby walki z tym schorzeniem.Dzięki tej książce:zapoznasz się z najnowszymi informacjami medycznymi na temat choroby refluksowej (GERD);uzyskasz porady dotyczące nie tylko samego odżywiania, ale również koniecznych zmian w stylu życia, które przyniosą odczuwalną ulgę;poznasz interaktywne narzędzia, które pozwolą ci zostać żywieniowym detektywem i wprowadzić zmiany niezbędne do poprawy jakości życia;dowiesz się, jak wprowadzić prosty plan dietetyczny, który pomoże ci złagodzić lub całkowicie wyeliminować symptomy choroby refluksowej.
Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa?Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę?O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.Znajdziesz tu 80 przepisów zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów.Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempieFawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami, tradycyjny chlebek nadziewany rodzynkami i lody tymiankowe z metaxą... Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.Zaproś rodzinę, znajomych i nieznajomych do wspólnego stołu i otwórz swoją kuchnię i serce na greckie spojrzenie na jedzenie.Smacznego lub jak mawiają Grecy !
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?