W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Superszybkie, smaczne,zbilansowane posiłki na każdy dzień tygodnia
Wymyślenie przepisów z tej książki było dla mnie prawdziwym wyzwaniem! Założyłem, że mają być proste, niebanalne i metodycznie opisane. Chciałem, by zawierały wspaniałe składniki, które zachwycą Ciebie i Twoich bliskich.
Czerpałem inspirację z kuchni całego świata, mając w pamięci smaki, które wszyscy wprost uwielbiamy. Bawiłem się klasycznymi przepisami na kurczaka, steki i makarony, ulepszałem wspaniałe sałatki i mnóstwo innych dań, wzorowałem się na wybornym azjatyckim jedzeniu ulicznym i genialnych smakach Maroka… Krótko mówiąc: chcę zaproponować Ci moje wersje posiłków, które tak chętnie kupujesz na mieście. I jeszcze coś – to jedne z najszybszych i najsmaczniejszych potraw, jakie kiedykolwiek wymyśliłem.
Wszystkie przepisy testowaliśmy bez końca, żeby ta książka była dla Ciebie godnym zaufania towarzyszem w kuchni. Myślę, że się nią zachwycisz. Ja jestem z niej bardzo dumny!
Podobało Ci się 30 minut w kuchni?
Jeśli tak, to ta książka rzuci Cię na kolana!
When it comes to what we drink, it's all too easy to stick to what we know. Yet there's a whole universe of booze just waiting to be enjoyed outside our comfort zone.
This informative guide will lead you by the taste buds, using algorithms fed by your existing favourite drinks and flavours to reveal numerous others that will also suit your palate.
Exploring the gamut of flavour styles, from floral and fruity to smoky and spicy, then showcasing all the drinks in which you can find them, including 40 classic cocktail recipes, The Alcorithm is powered entirely by your personal preferences. You'll never drink the same way again.
Walcz z kandydozą! Kolejna książka autora bestsellerowego ""Jaglanego detoksu"".Jeżeli od dłuższego czasu trapią cię niepokojące objawy, w tym częste znużenie, spadki energii, wychłodzenie organizmu, zapalenia układu moczowego, przewlekle infekcje, bóle mięśniowe i stawowe, wypryski i egzemy skórne, stany lękowe i depresyjne, alergie pokarmowe, problemy trawienne oraz brak koncentracji, a leczenie farmakologiczne nie przynosi żadnych efektów, to nie zwlekaj tylko zacznij od zmiany stylu życia i zastosuj program Anty Candida.Oprócz inspiracji kulinarnych, znajdziecie tu informacje dotyczące rozpoznania i leczenia kandydozy w oparciu nie tylko o moją praktykę ale również o medyczne publikacje znanych ekspertów. W książce znajdziecie przepisy na łatwe do przygotowania śniadania, obiady i kolacje oraz dodatkowa tabela produktów dopuszczonych w programie, z których w opisanych fazach można przygotować sobie dowolne potrawy.""Dieta zamiast alergologa, kardiologa, a nawet psychiatry? Marek Zaremba przekonuje, że wszystko jest możliwe.""Agnieszka Sztyler-Turovsky, Onet""Kandydoza, choroba wywołana drożdżakami, to prawdziwe wyzwanie dla medycyny, ponieważ coraz częściej nie poddaje się leczeniu farmakologicznemu. Kiedy tabletki zawodzą, ratunkiem jest zmiana diety i stylu życia. Polecam!""Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika ""Zdrowie""
Dietetyczna odsłona bestsellerowych lunchboxów!Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze.Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi.Pyszne posiłki skomponowane nie tylko dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie i ciało. Również dla wszystkich, którzy chcą jeść więcej warzyw, odżywiać się zdrowo i szukają wskazówek, jak być fit.Koniec z nudą w kuchni i w lunchboksie. Przestań stosować restrykcyjne diety! Sam możesz skomponować i przygotować swój dietetyczny catering.Jesz to, co chcesz i lubisz. Bądź fit z lunchboxem.Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Zrób, zjedz, powtórz to dla mnie nie tylko mantra, to historia mojego życia. Jedzenie jest dla mnie źródłem nieustających przyjemności: lubię myśleć o nim łakomie, głęboko się nad nim zastanawiać i czerpać z niego mądrość. Jedzenie daje mi otuchę, inspirację, sens i piękno; odżywia moje ciało i wyznacza porządek dnia.W nowej książce Nigella Lawson dzieli się z czytelnikami rytuałami, które panują w jej kuchni. Nigella przygotowała dla nas ponad 150 nowych przepisów, w pełni oddających hołd jej ulubionym składnikom. Zrób, zjedz, powtórz to zachwycające połączenie przepisów z opowieściami o jedzeniu w przepięknym, wciągającym stylu Nigelli.Rozdziały A jak anchois (hołd na cześć morskiego bekonu), Rabarbar, obszerna część poświęcona rodzinnym obiadom oraz inspirujące pomysły na wegańskie uczty, kolacje solo i świąteczne rarytasy to tylko zapowiedź niektórych z serwowanych tu przez Nigellę pyszności.W bogatym menu znalazły się potrawy na wszelkie gusta i cztery pory roku: dip cebulowo-bakłażanowy, dynia z sosem buraczanym, colcannon z palonym masłem, spaghetti z boćwiną, chili i anchois, kurczak w kremowym sosie czosnkowym, policzki wołowe z kasztanami i porto, makaron z giczą jagnięcą w wonnym bulionie. Na łasuchów czekają biszkopty z kremem i rabarbarem, czekoladowe ciasto z masłem orzechowym, ciasto z puddingu ryżowego i crumble wiśniowo-migdałowe. Smacznego!
Biblia od kuchni to kulinarna podróż przez sześć krain. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a Karol Okrasa komentuje te historie swoimi nowymi autorskimi przepisami zainspirowanymi biblijnymi opowieściami. Książka zawiera kilkadziesiąt przepisów przepełnionych wieloma cudami i niezwykłymi obietnicami. Dzięki ich spróbowaniu zasmakujesz obfitości i słodyczy oraz odkryjesz, czym jest ogromna miłość Pana Boga do nas. Książka Szustaka i Okrasy odsłania nieznany duchowy wymiar kuchni ze szczyptą tajemnicy, która otwiera nas na nowe kulinarne doznania i niezwykłe działanie Pana Boga w naszym życiu. Poznaj świat Biblii i Boże Serce od kuchni Co się wydarzy, gdy dwaj Mistrzowie: Mistrz Słowa i Mistrz Gotowania, spotkają się i postanowią wspólnie zabrać nas do świata Biblii od strony kuchennych drzwi? Odpowiedź jest prosta: wydarzą się cuda! i będzie to prawdziwa niebiańska Uczta którą teraz, dzięki zamieszczonym w książce przepisom, także i Ty możesz urządzić w swoim domu! Czy wiesz jakie znaczenie w Piśmie Św. mają produkty i potrawy, które znasz i jadasz na co dzień? (śmietana, mleko, sól, miód, itd). Jak Biblia przedstawia to, co spożywamy? Daj się zaskoczyć świeżością i ponadczasowym biblijnym spojrzeniem na jedzenie. Czy posiłki mają jakiś inny, duchowy, wymiar, na który nigdy nie zwróciłeś większej uwagi? Sześć krain, czyli potrawy z Biblii wprost na nasze stoły Zapraszamy Cię do poznania sześciu kulinarnych krain, zainspirowanych Biblijnymi historiami, w których dzieją się cuda dla ciała i dla ducha: Kraina obietnic w tej części poznasz m.in. obietnice życia ponad miarę, obietnicę krewetki, obietnicę wolności, a zasmakujesz takich niesamowitych potraw jak: Goła soczewianka, Musztarda gruszkowa z cebulą, czy Granatowe racuchy z miodem i pomoćką. Kraina mlekiem i miodem płynąca to kraina, jak sama nazwa wskazuje, w której dominuje mleko i miód, ale pojawiają się na stole również jajka, masło, śmietana i sery. Poznasz ich duchowe znaczenia, oraz zachwycisz się m.in. takimi potrawami, jak Spalona zołza, czy Śniadanie w chmurach. Kraina obfitości to kulinarna opowieść o miłości Pana Boga, który chce dać nam wszystko, czego nam brakuje. Poznając biblijne historie i potrawy z tej krainy, spróbujesz m.in.: Kurczę na dziko w kotle, Golonki korzennej z ciapkapustą i Darmowej zupy. Kraina cudów co musi się wydarzyć, abyśmy mogli doświadczyć w swoim życiu takich cudów, jakie widzieli Apostołowie? W podróży do tej krainy będą nam towarzyszyć m.in.: Niewędzona makrela, Rybki z kamienia, oraz Bezcenny sos z krewetek z makaronem i cukinią. Kraina słodkości w tym miejscu zatopimy się w słodkościach, otrzymanych z Bożych rąk, doznamy niezmierzonego dobra i szczęścia, jedząc przy tym: Figi zapiekane z boczkiem i miodem, Placki bananowe z rodzynkami, albo Orzechowca z buraka cukrowego. Kraina miłosierdzia to kraina, do której każdy człowiek od czasu do czasu potrzebuje się udać, bo to miejsce, w którym można polegać całkowicie tylko na Bogu, tu działa Jego miłość, gdy wszystko po ludzku zawodzi Tu posmakujesz m.in. Wątróbki z truskawkami, Jabłecznika na żubrówce, aby na sam koniec poznać przepis na Cudowny chleb Izy.
Wiele lat temu nieopodal promenady w nadmorskim Ayvalku zobaczyłam sprzedawcę ubranego w strój nawiązujący do czasów osmańskich. Jego wózek wieńczyło okrągłe metalowe naczynie, podzielone na pięć równych trójkątów. Każdy z nich wypełniała gęsta substancja innego koloru. Gdy podeszłam bliżej, Turek bez pytania chwycił w dłoń patyk i zaczął rytmicznie nawijać na niego tajemniczy produkt. Nakładając kolejne warstwy, wnet stworzył barwny lizak, który wręczył mi z uśmiechem na twarzy. Do wyprodukowania tego przysmaku używa się kilkudziesięciu rodzajów roślin i przypraw, na czele z czarnuszką, pieprzem, kardamonem, cynamonem, mastyksem, szafranem i wanilią.Ta książka to subiektywny obraz Turcji, uzupełniony wspomnieniami autorki, licznymi anegdotami i ciekawostkami o współczesnej tureckiej codzienności. Dowiemy się z niej, gdzie w Stambule znaleźć najlepszy hummus, dlaczego słowo kader rozpala wyobraźnię Turków oraz dlaczego w podróż do regionu Kapadocji warto zabrać narty. Nie brak tu także dobrych rad na przykład takich, które pomogą ustrzec się przed złym spojrzeniem, źle zaparzoną kawą czy sztuczkami pucybutów.Agnieszka Maury dziennikarka, kulturoznawczyni, autorka bloga. Zawodowo związana z branżą koncertową, łączy podróżniczą pasję z miłością do muzyki. Od ponad ośmiu lat pisze i opowiada o Turcji kraju, w którym niegdyś mieszkała i który od blisko dekady przemierza w każdej wolnej chwili wzdłuż i wszerz.
French pâtisserie — from a flaky croissant in the morning to a raspberry macaron with tea or a layered Opéra cake after dinner — provides the grand finale to every memorable meal. This comprehensive volume, from the professionals at the Ferrandi School of Culinary Arts — dubbed “The Harvard of Gastronomy” by Le Monde newspaper — offers everything the home chef needs to create perfect pastries for all occasions.
1500 skills and techniques
Learn how to make pastries, creams, decorations, and more with step-by-step instructions and tips and tricks from Ferrandi’s experienced chefs.
235 classic French recipes
Recipes for the complete range of French pâtisserie also include variations that are rated according to level of difficulty so that home chefs can expand their skills over time.
Created with the participation of France’s award-winning pastry chefs : Ophélie Barès, Christelle Brua, Christine Ferber, Nina Métayer, Christophe Adam, Julien Alvarez, Nicolas Bacheyre, Nicolas Bernardé, Nicolas Boussin, Yann Brys, Frédéric Cassel, Gontran Cherrier, Philippe Conticini, Yann Couvreur, Christophe Felder, Cédric Grolet, Pierre Hermé, Jean-Paul Hévin, Arnaud Larher, Gilles Marchal, Pierre Marcolini, Carl Marletti, Yann Menguy, Christophe Michalak, Angelo Musa, Philippe Urraca.
Before Stanley Tucci became a household name with The Devil Wears Prada, The Hunger Games, and the perfect Negroni, he grew up in an Italian American family that spent every night around the table. He shared the magic of those meals with us in The Tucci Cookbook and The Tucci Table, and now he takes us beyond the recipes and into the stories behind them.
Taste is a reflection on the intersection of food and life, filled with anecdotes about growing up in Westchester, New York, preparing for and filming the foodie films Big Night and Julie & Julia, falling in love over dinner, and teaming up with his wife to create conversation-starting meals for their children. Each morsel of this gastronomic journey through good times and bad, five-star meals and burnt dishes, is as heartfelt and delicious as the last.
Written with Stanley's signature wry humour and nostalgia, Taste is a heartwarming read that will be irresistible for anyone who knows the power of a home-cooked meal.
Jamie Oliver, bestsellerowy autor uwielbianych na całym świecie książek kucharskich, powraca z przepysznymi daniami warzywnymi. I w samą porę obecnie coraz więcej z nas stara się ograniczać spożycie mięsa z pobudek zdrowotnych, finansowych lub ekologicznych.Jamie, czerpiąc inspiracje z kuchni świata, przygotował zbiór przepisów na oryginalne i nieskomplikowane potrawy z warzywami w roli głównej. Jego dania to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia: są tak smaczne, sycące i różnorodne, że zupełnie nie odczujesz braku mięsa. Wegetarianie, okazjonalni jarosze i żądni nowych wrażeń mięsożercy w tej książce każdy z was znajdzie coś dla siebie!
Jamie Oliver autor największych kulinarnych bestsellerów powraca we wspaniałym stylu Łącząc na niesamowite sposoby zaledwie pięć składników, Jamie wyczarował ponad 130 zupełnie nowych przepisów, które możesz wykorzystać na co dzień i od święta. Znajdziesz tu wszystko od sałatek i pasty, przez ciekawe pomysły na kurczaka, ryby warzywa, ryż, makarony, wołowinę i wieprzowinę, aż po słodkości. Ta książka to maksimum smaku przy minimum wysiłku, szeroki wachlarz posiłków o różnej wartości odżywczej i mnóstwo fantastycznych inspiracji.
Kolejna publikacja Piotra Kucharskiego autora bestsellerowego poradnika Chleb. Domowa piekarnia.W książce Jak zdrowo jeść i nie zwariować razem z żoną Magdaleną, psychodietetyczką, uczy, jak właściwie się odżywiać i czerpać z tego nie tylko zdrowie, ale i radość.Magdalena i Piotr Kucharscy z pasją zachęcają do przygotowywania potraw z warzyw i owoców zgodnie z cyklem pór roku. Skutecznie przekonują, że warto samemu piec chleb, uprawiać własne zioła. Proponują balans pomiędzy tym, co zdrowe, a odrobiną kulinarnego szaleństwa.Dania zachwycają innowacyjnością. W przepisach króluje różnorodność, a na talerzach kolory.Najlepsze jedzenie to takie, które jest przyrządzane w domu z pasją i wyobraźnią. Gotuj więc z fantazją i jedz z przyjemnością! Na zdrowie!
Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku.Gotowało się z tego, co było akurat dostępne, a na pewne smaki trzeba było czekać przez cały rok. Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, który w swojej pracy lubi sięgać do podstaw, tym razem postanowił przybliżyć czytelnikom nieco zapomnianą koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Potrawy przyrządzane z dostępnych w regionie składników są zdrowe, a odkrywając smakowite patenty naszych przodków, możemy na powrót zakochać się w polskiej kuchni.Wyrusz w niezwykłą kulinarną podróż w duchu cudze chwalicie, swego nie znacie.Wybierz się w niepowtarzalną kulinarną podróż po Polsce. Książka podzielona jest na cztery segmenty: wiosnę, lato, jesień i zimę. Znajdziesz w niej przepisy na wyśmienite dania z lokalnych składników, przygotowane w zgodzie z prastarym rytmem czterech pór roku. Są to zarówno proste inspiracje na codzienny obiad, jak i te bardziej skomplikowane zawsze jednak mocno osadzone w realiach czasu i regionu. Polska to piękny kraj, który ma Ci do zaoferowania prawdziwe kulinarne cuda. Biesiaduj z przyjaciółmi i smakuj chwile.
W niniejszej książce znalazły się sprawdzone przepisy różnorodnych dań, których składnikiem jest orkisz. To propozycje przekąsek, przystawek, dań obiadowych i deserów. Każdy wielbiciel dobrej kuchni z pewnością znajdzie tu coś dla siebie. Czasem są to propozycje nieoczywiste i zaskakujące. Warto zdać się i w tym względzie na podpowiedzi Mistrzyni z Bingen.Św. Hildegarda - benedyktynka, kompozytorka, reformatorka, genialna znawczyni ziół - z przekonaniem pisała o orkiszu, że jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę. Czegóż chcieć więcej?
Podobno pierwszy napar zaparzył przypadkowo mityczny chiński bóg wiatru Shennong, któremu liście herbaty wpadły do naczynia z gorącą wodą. Parzenie tego słynnego napoju stało się na przestrzeni wieków rytuałem znanym na całym świecie. W naszym otoczeniu jest wiele ziół, które często mijamy, nie zdając sobie sprawy, że zawierają wiele cennych składników korzystnych dla naszego zdrowia.Książka Napary z kwiatów i ziół zawiera 120 przepisów na zdrowe napoje przygotowane z liści, pędów, kwiatów, korzeni i owoców. W zależności od tego, jakie rośliny wykorzystamy do ich sporządzenia, mogą one wspierać pracę układu pokarmowego, obniżać ciśnienie krwi, usuwać z organizmu toksyny, zmniejszać poziom cholesterolu, a nawet regulować produkcję hormonów.
Obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu, rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i wzorem Chińczyków uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
Dzieci gotują. SŁODKOŚCILubicie słodycze? Oto książka pełna receptur słodkich przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła.W książce znajdziecie też Przepis na sukces, żeby łatwiej było Wam oswoić kuchnię i Zaradnik, który pomoże pokonać kulinarne przeszkody. Z taką pomocą niejedno Wam się upiecze. A w nagrodę czeka na Was wylizywanie garnuszków po polewie czekoladowej, podjadanie kolorowej posypki i podskubywanie kruszonki. Dla każdego coś słodkiego!
Nadiya's Fast Flavours will bring the excitement back into your daily meals, with all the recipes she cooks on her hit BBC2 programme and more besides.
Known for her bold and surprising flavour combinations, Nadiya loves to throw the rulebook out of the window, and is always adding her signature twist to classic recipes. Now she makes it easy for you to do the same, with a host of everyday recipes that are guaranteed to send your taste buds into overdrive, including . . .
· Brioche Custard French Toast
· Sweet-And- Sour Prawns with Noodles
· Squash, Saffron And Grapefruit Soup
· Blueberry And Fennel Ice Cream Cake
· Lemon Leg Of Lamb with Jewelled Couscous
· Coffee-Glazed Focaccia
Sour, sweet, spicy, zesty, earthy, fruity, herbal - her delicious recipes offer new and innovative ways to pack your meals with flavour, using clever shortcuts, hacks and handy ingredients to put the va-va-voom into your food but without spending hours in the kitchen.
"You're being healthy, eating in a more considered manner and, most importantly, you've never felt better. So why is it still so tricky to navigate life as a sugar-free diner? From going out for dinner, to staying in with friends, it can be a challenge to cook, eat and socialise in a world of refined sugar eaters. How to be Sugar-Free and Keep Your Friends helps you to go about your life without compromises, excuses or apologies.
Instead, you'll be armed with over 50 fresh, exciting and globally-inspired recipes, free from any refined sugar, and discover a whole new world of natural sweeteners. Happily cook for yourself, your friends and your family (without hearing any complaints!), and dip into tips, tricks and hacks to learn how to be a better, more easygoing sugar-avoider. Your options will open up, you'll enjoy a delicious new menu of food, and your friends...
well, they'll never have a bad word to say again!"
Carl Clarke has garnered the reputation from his industry peers and the general public alike as an authority and advocate on cooking ethically reared chicken. What he doesn't know about chicken isn't worth knowing, from brining and seasoning to poaching, grilling and frying. The Whole Chicken is not only an homage to the world's most eaten meat, but also a demonstration of its versatility, from the pie that everyone wants to perfect, to the spicy and sour chicken thighs found on the hawker stalls on the streets of Seoul.
With detailed, step-by-step photography showing exactly how to joint a chicken, the chapters that follow - whole bird, breast, wing, thigh, leg, skin, bone and offal - show exactly how to use every last scrap. This is in equal parts a cookbook, a compendium, and a love letter, with a whole lot of style and personality to frame it.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?