W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Kiedy najczęściej myślimy o odchudzaniu? Oczywiście, wiosną i latem. Gdy ściągamy z siebie kolejne warstwy ubrań, nie zawsze zachwyca nas to, co znajdujemy pod spodem. I tak, zamiast cieszyć się wiosną, słońcem i rosnącą temperaturą wokół, martwimy się naszym wyglądem i staramy ukryć efekty zimowych grzeszków za obszernymi ubraniami. Czy warto tak psuć sobie humor na lato? Nie dajmy się wiosennemu przesileniu, przygotujmy ciało i duszę na wakacyjne przygody i cieszmy się piękną pogodą za oknem! Ta książka pomoże wam w tym, zanim na dobre rozpocznie się lato :) Znajdziecie w niej bardzo praktyczne porady, jak bez wyrzeczeń gubić zbędne kilogramy i nie przegrzewać organizmu, a jednocześnie zdrowo i smacznie jeść. Książka zawiera plan posiłków na 5 tygodni, listy zakupów, przepisy na zdrowe pyszności i dietetyczne triki, które warto stosować podczas upałów.
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Jeśli dobrze tolerujesz mleko i lubisz jego smak, serwatka to propozycja dla Ciebie. Ja pamiętam, jak babcia robiła biały ser, a żółtawy płyn, który pozostał po jego produkcji, dawała nam do picia - na odporność. W dzieciństwie piliśmy go bez problemu. Ponadto dawno temu, kiedy przemysł kosmetyczny nie był jeszcze tak rozwinięty, serwatka służyła jako świetny tonik do twarzy, płukanka do włosów i płyn do higieny intymnej dla kobiet. W XIX wieku w uzdrowisku Szczaw-no-Zdrój utworzono Instytut Serwatkowy, w którym hodowano owce, krowy i kozy, a ich mleko wykorzystywano do serwatkowych kąpieli w celach upiększających i leczniczych. Kiedy więc udało mi się znaleźć w Polsce producenta ekologicznej serwatki w proszku, od razu sprowadziłyśmy ją z przyjaciółką do naszego gabinetu. Bardzo często proponuję ją latem do diety i chwalę sobie jej działanie. Żeby jednak docenić zalety serwatki i jej przewagę nad zwykłym mlekiem, trzeba poznać proces jej produkcji. Serwatka jest pozostałością po ścięciu mleka, któremu ulega pod wpływem podpuszczki i bakterii kwasu mlekowego. Ser to skrzep utworzony z tłuszczu i kazeiny, płynna reszta to serwatka. W serwatce znajdują się zatem laktoza (5 proc.), czyli cukier mleczny, i białka mleka (l proc.) oraz niewielkie ilości tłuszczu (0,5 proc.), a ponadto bogactwo soli mineralnych i witamin. Laktoza to pożywka dla „dobrych bakterii" zasiedlających nasz układ pokarmowy. Dzięki cukrowi mlecznemu w diecie flora bakteryjna jelit j est bujna i ochrania nas przed patogenami. Bakterie z laktozy wytwarzają kwas mlekowy,
Ocet jabłkowy jest jednym z wielu wspaniałych środków danych nam przez Naturę w celu wspomagania naszego zdrowia, urody i dobrego samopoczucia. Zawiera wiele cennych składników, które w istotny sposób wspierają naszą witalność, pobudzają przemianę materii, poprawiają ukrwienie i przyspieszają proces samooczyszczania się organizmu. Ocet jabłkowy pomaga skutecznie – już jedna łyżeczka do herbaty (rozcieńczona wodą) wypijana codziennie poprawia zdecydowanie samopoczucie i stabilizuje zdrowie. Ponadto jest prawdziwym eliksirem urody. Celem tego poradnika jest pomoc w wykorzystaniu wszystkich możliwości, jakie ów produkt fermentacji oferuje. Korzystając z nich możemy: wspomagać leczenie wielu schorzeń; przeprowadzić skuteczną kurację odchudzającą; pielęgnować urodę; poprawić samopoczucie; uzyskać lepszą kondycję fizyczną.
Schab to nie tylko pieczeń czy kotlet schabowy. Z dobrze przyrządzonego schabu przygotujemy pyszny codzienny obiad lub wykwintne potrawy na wyjątkowe okazje. W książce proponujemy zarówno tradycyjne przepisy, jak i nowe, ale wypróbowane pomysły na dania ze schabu środkowego, karkowego z kością i bez kości oraz szynki, golonki i żeberek. W książce zamieszczamy także informacje o tym, jakie mięso wybrać, jak je przygotować, obsmażać, piec w piekarniku, smażyć na patelni, gotować i dusić, aby było soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Pokazujemy ponad 160 przepisów na bardzo urozmaicone dania, w których proponujemy, jak wzbogacać smak mięsa, łącząc je z warzywami lub owocami.
Dekoracje stołów i potraw siostry Marii to książka, w której znajduje się wiele pomysłów na efektowne przygotowanie stołu zarówno na dzien powszedni jak i niedzielny obiad, a także naświęta i inne uroczyste okazje. Nasza książka to wspaniały prezent dla wszystkich miłośników pięknie nakrytych stołów i eleganco podanych potraw.
Gotowanie na parze nie jest zbyt skomplikowane, a pozwoli odkryć nowe smaki potraw i aromaty. Wśród wielu przepisów znajdziesz receptury na dania gotowane na parze zaproponowane przez znanych mistrzów kuchni.
Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca czy rak jelita grubego. Wobec tych argumentów, pojawiło się na naszych stołach sporo potraw z kasz. Jedne pochodzą z kuchni staropolskiej, inne, jak bolońska polenta czy owocowo - mleczne zupy z kaszy manny, z różnych kuchni narodowych i częściowo się już u nas przyjęły. Całkowitą nowością są sałatki na bazie ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, orkiszowej czy afrykańskiego kuskusu. Wszystkim na pewno przypadnie do gustu ich smak - delikatny i łatwo zmieniający się pod wpływem nowych przypraw.
Czy masz ochotę na kremowe lody waniliowe z dodatkiem aksamitnego advocata, soczystych malin, kusząco dojrzałych brzoskwiń, z nutą orzeźwiającej mięty? Przepis na Copa melba znajdziesz na stronie 144.
W książce znajduje się ten i blisko 60 innych przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje.
Dzięki nim przygotujesz sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Twoją kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs.
Magda Gessler najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski.
Zainspiruj się i zrewolucjonizuj kuchnię w swoim domu!
Jeszcze nie tak dawno nieodłącznym elementem letniego pejzażu był wystawiony w oknie gąsiorek napełniony owocami. Przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy na rozmaite domowe trunki uchodziły za cenne wiano – dziś tradycja domowego wyrobu trunku powraca. Książka prezentuje stare i sprawdzone receptury na trunki domowego wyrobu. Zawiera wskazówki i rady, jak postępować, by samodzielnie przyrządzone nalewki, likiery oraz miody cieszyły nasze podniebienie.
Nie ma nic przyjemniejszego od świeżego chrupiącego pieczywa serwowanego na śniadanie, szczególnie jeśli cały dom wypełnia jego kuszący zapach. Niegdyś domowy wypiek chleba był powszechny, dziś znów wraca do łask, bo to przecież wcale nie jest trudne. Chleb. Domowy wypiek to książka, która krok po kroku poprowadzi Czytelnika przez tajniki wypieku pieczywa. Zawarte w niej przepisy na chleby pszenne, żytnie oraz mieszane pozwolą się cieszyć smakiem i zapachem świeżo pieczonego pieczywa z różnych zakątków świata.
Wędliny na polskim stole obecne są na co dzień i od święta. Swoim zapachem i smakiem są w stanie podnieść walory każdego niemal dania. Do łask wraca wspaniała sztuka domowego wyrobu tych mięsnych specjałów. Książka Wędliny. Domowy wyrób podpowie, jak krok po kroku przyrządzić soczysty baleron, peklowaną golonkę, aromatyczną kiełbasę oraz kaszankę. Staropolska tradycja w połączeniu z odrobiną zapału i wiedzy pozwolą każdemu rozkoszować się samodzielnie przyrządzanymi mięsnymi przysmakami.
Przed czytelnikami książka ciesząca się niesłabnącym powodzeniem od ponad 40 lat. Przepisy mistrza cukierniczego nie sprawią nikomu większych trudności. Może z nich korzystać zarówno doświadczona, jak i początkująca gospodyni. Zbiór uatrakcyjniają kolorowe zdjęcia domowych wypieków.
Na winie trzeba się znać! A przynajmniej warto - i to dla własnej przyjemności. Opanowanie kilku prostych zasad degustacji, zapamiętanie najważniejszych odmian i regionów oraz podstawowych technik winiarskich sprawia, że wino staje się bardziej przystępne. Łatwiej zrozumieć, co nas w nim pociąga, a czego nie lubimy. Uczymy się nazywać zalety i wady, z dużo większą łatwością poruszamy się po sklepie z winem, czytamy kartę win w restauracji, wybieramy to, co na pewno będzie nam smakować.
W tej książce znajdziesz opisy i zdjęcia ponad 130 ziół, a także praktyczne wskazówki na temat ich uprawy i pielęgnacji. To właśnie obszerna wiedza zielarska i mnóstwo przepisów kulinarnych powodują, że tę książkę powinien mieć każdy amator pięknego ogrodu oraz dobrej kuchni.
Nie musicie iść do dietetyka! Dietetyk przyszedł do was wraz z tą książką. Doktor Ian K. Smith pomógł już tysiącom osób. I to nie tylko schudnąć, ale również uwierzyć w swoje możliwości i nabrać pewności siebie. SHRED – to słowo w języku angielskim oznacza rozszarpywanie tłuszczu na strzępy – to program dietetyczny, który radykalnie rozprawia się ze zbędnymi kilogramami. Znajdziecie w nim szczegółowo rozpisane menu na każdy dzień sześciotygodniowego cyklu, wiele praktycznych wskazówek dotyczących diety i aktywności fizycznej, a także proste przepisy na dietetyczne shaki, zupy i przekąski. Opracowaną przez doktora Smitha dietę z powodzeniem wprowadzą w życie nawet ci, którym do tej pory odchudzanie szło opornie. Motto książki: WIARA+PRACA=SUKCES to nie jest obietnica bez pokrycia. Tym razem sprawdza się również w odchudzaniu. Doktor Ian K. Smith jest absolwentem Harvardu, Uniwersytetu Columbia oraz Uniwersytetu w Chicago. W 2010 roku został mianowany na prezydenckiego doradcę ds. fitnessu, sportu i żywienia. Pełni tę funkcję do dziś. Zainicjował ogólnonarodowe programy zdrowotne 50 Million Pound Challenge i Makeover Mile, które objęły całe Stany Zjednoczone i pomogły schudnąć milionom Amerykanów. Prowadzi programy telewizyjne dotyczące zdrowia, publikuje w najważniejszych amerykańskich pismach, m.in. tygodniku „Time”, „Newsweeku”, „Men’s Health” i „New York Daily News”. Jest autorem kilku książek na temat odchudzania: „The 4 Day Diet”, „The Fat Smash Diet” oraz „Extreme Fat Smash Diet”. Wszystkie dotarły do pierwszego miejsca na liście bestsellerów dziennika „The New York Times”.
Co jeść, żeby nie zachorować na raka? Jak dietą wspierać leczenie nowotworów? Jak gotować, żeby wygrać walkę z rakiem? Z rakiem przy stole jest we Włoszech prawdziwym bestsellerem, w ciągu dwóch lat książka doczekała się pięciu wydań! Sprzedano ponad 100 tys. egzemplarzy!
W książce znajdują się tradycyjne, sprawdzone przez wiele pokoleń gospodyń oraz nowe, oryginalne przepisy na przetwory z owoców (np. gruszki, jabłka, śliwki, arbuzy, truskawki) i jagód (np. jeżyny, borówki, jarzębina).
Znajdziesz tu ciekawe pomysły na: marynaty, konfitury, dżemy, marmolady, kompoty, słodkie desery, nalewki, likiery, soki oraz dowiesz się, jak przechowywać je w postaci świeżej i przetworzonej (np. suszone czy mrożone) oraz jakie mają właściwości lecznicze i spożywcze.
Kuchnia smakosza - niezastąpiona pomoc przy przyrządzaniu potraw zarówno codziennych, jak i odświętnych. Zbiór przepisów opracowany przez profesjonalistów, którym można zaufać.
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.
Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta.
Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
O winie mówimy ostatnio coraz częściej: w domu podczas kolacji z przyjaciółmi, w barze, restauracji czy sklepie… Rozmawiamy o winie, gdyż chcemy zdobyć wiedzę, która ułatwi nam dokonanie właściwego wyboru w czasie zakupu. Nie każdy bowiem umie rozpoznać dobre wino. Moda na picie wina trwa już od kilku lat, warto więc poznać winny savoir-vivre, na który składa się nie tylko wiedza o tym, czy wino jest dobre czy złe, mocne czy słabe, słodkie czy wytrawne, ale też jaki kieliszek podać do dojrzałego czerwonego wina, a jaki do wina musującego.
W zestawie:
książka
metalowa zatyczka, której wielkość pozwala na zamknięcie każdej butelki
klasyczny korkociąg
Kuchnia lekka jest często mylnie utożsamiana z potrawami przeznaczonymi dla osób będących na diecie odchudzającej. Tymczasem w rzeczywistości lekkie dania to takie, których spożycie ma nie tyle doprowadzić do utraty zbędnych kilogramów, co raczej ułatwić dbanie o zdrowie i utrzymanie prawidłowej wagi. Można więc jeść niemal wszystko, pod warunkiem, że zachowany jest bilans między liczbą spożywanych i zużywanych kalorii.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?