KATEGORIE [rozwiń]

Wydawnictwo Fundacja Źródła Życia

Okładka książki Koniec z przdejadaniem się

48,00 zł 35,28 zł


Współczesne społeczeństwa krajów zachodnichdramatycznie przybierają na wadze. Dotyczy to zarównoosób dorosłych, jak i nastolatków czy nawet małychdzieci. Wraz z dodatkowymi kilogramami zyskujemypoważne problemy cukrzycę, choroby układu krążeniaoraz wiele innych skracających życie chorób. Oto kosztnaszego nadbagażu. Dlaczego tak się dzieje? Kreującjedzenie, producenci i restauratorzy wykorzystująskładniki i techniki, które sprawiają, że staje się ono dlanas wyjątkowo smakowite i pobudza nasz układ nagrody.W efekcie, choć nie odczuwamy głodu, nadal chcemyjeść. Supersmaczne jedzenie przejmuje panowanie nadnaszym apetytem i naszymi odruchami, a producenciżywności nad naszymi portfelami. David Kessler,doświadczony lekarz i polityk, który w rządzie StanówZjednoczonych toczył boje przeciwko przemysłowitytoniowemu, teraz demaskuje praktyki przemysłuspożywczego i restauracyjnego, chwytające nas wpułapkę naszej biologii, i szuka odpowiedzi na pytanie,jak się z niej uwolnić.Książka wyjaśnia, między innymi następującezagadnienia:Jak schudnąć ?Czy istnieje najlepsza dieta odchudzająca ?Co jeść, a czego nie jeść ?Preparaty na odchudzanie, czyli: Czego mogą nasnauczyć leki odchudzające ?Dlaczego tyjemy - jak wpadamy w pułapkęjedzenia ?Najlepsza dieta - zmienianie nawyków.
Okładka książki Zdrowie zaczyna się od kuchni

8,88 zł 6,53 zł


Ponad 75 przepisów kuchni roślinnej, mnóstwo porad zdrowotnych, a także szczegółowe informacje o produktach i zbilansowanej diecie. Porady zawarte w tej książce znacząco przyczynią się do poprawy zdrowia i samopoczucia.
Okładka książki Cukrzyca? To już za mną!

48,00 zł 35,28 zł


Wielu cukrzyków żyje w przekonaniu, że ze względu na obciążenie genetyczne są skazani na borykanie się z chorobą na zawsze. Leczenie cukrzycy typu 2 polega zwykle na kontrolowaniu stężenia glukozy i przyjmowaniu leków obniżających jej stężenie, które jak każde leki mają wiele skutków ubocznych. Istnieje jednak znacznie skuteczniejsza droga do uwolnienia się od cukrzycy! Dr Wes Youngberg, znany autorytet w środowisku medycznym, który w Stanach Zjednoczonych realizował rządowe projekty walki z cukrzycą, widział setki pacjentów, którzy po zastosowaniu przedstawionego w książce programu zdrowotnego wracali do pełni sił i zdrowia oraz mogli odstawić przyjmowane od lat leki. Ty także możesz odzyskać swoje zdrowie!
Okładka książki Naturalna kuchnia wegetariańska

45,00 zł 33,07 zł


Dawno, dawno temu, kiedy blender kuchenny był absolutną nowością, a sprzedawczynie w delikatesach zapytane o soczewicę lub produkty sojowe robiły wielkie oczy... czyli przed ponad dwudziestoma laty, gdy wegetarianizm w naszym kraju dopiero zaczynał raczkować, ukazała się Naturalna kuchnia wegetariańska – pierwsza wegańska książka kucharska w Polsce, na której wychowały się całe pokolenia wegan i wegetarian. Wielu do dziś pamięta smak pysznej chrupiącej granoli, zaskakujący budyń z kaszy jaglanej, robioną naprędce pastę z zielonego groszku lub zupę z soczewicy i kotlety sojowe. A przecież książka ta kryje w sobie znacznie więcej pysznych niespodzianek! Tu każdy znajdzie coś dla siebie. To przepisy tak łatwe i szybkie, że zachęcają do gotowania zabiegane mamy, dzieci, a nawet zatwardziałych wrogów gotowania. Oddając do Waszych rąk zupełnie odnowioną, piękną i kolorową Naturalną kuchnię wegetariańską, po raz kolejny życzymy: Smacznego!
Okładka książki Sposób na cukrzycę

15,00 zł 11,02 zł


Według naukowców najlepsze i najtrwalsze efekty w leczeniu i odwracaniu cukrzycy typu 2, cukrzycy ciążowej oraz stanu przedcukrzycowego przynoszą proste, ale konsekwentne zmiany, które nie wymagają kosztownych leków, długotrwałych pobytów w szpitalach ani skomplikowanych operacji. Autor niniejszej publikacji wyjaśnia: • jak zmodyfikować dietę, by obniżyć stężenie glukozy we krwi; • jakie pokarmy szkodzą diabetykom; • jakie zmiany w stylu życia wpłyną na poprawę zdrowia cukrzyków; • jakie suplementy diety powinni stosować chorzy na cukrzycę. Nota o autorze: Dr Roman Pawlak jest profesorem odżywiania na East Carolina University w Stanach Zjednoczonych. Jest autorem szeregu badań naukowych opublikowanych w amerykańskich i międzynarodowych czasopismach naukowych oraz współautorem książki Matka wegetarianka i jej dziecko. Spośród książek jego autorstwa dotychczas ukazały się w języku polskim tytuły: W obronie wegetarianizmu, Zdrowe odżywianie bez tajemnic, Zatrzymaj młodość oraz Jestem mamą, jestem wegetarianką.
Okładka książki Wegańskie inspiracje

48,00 zł 35,28 zł


Jeśli szukasz sposobu na to, by jeść zdrowiej, nie rezygnującprzy tym z przyjemności, książka Wegańskieinspiracje ze smakiem będzie z pewnością pomocna! Zawieraponad sto pięknie ilustrowanych przepisów na potrawy roślinne,które nie tylko są pyszne, ale też i łatwe w przygotowaniu.
Okładka książki Wychowanie nastolatków w mocy Ducha

35,00 zł 25,72 zł


Jeśli jesteś nastolatkiem albo masz nastolatka w swoim domu, to oznacza, że znasz wzloty i upadki, radości i frustracje orlęcia uczącego się latać! Nie jest to już dziecko i nie jest to jeszcze dorosły, ale już sadowi się na skraju gniazda, bada wzrokiem horyzont i sprawdza wiatr rozpostartymi skrzydłami ? chce latać. W książce Wychowanie nastolatków w mocy Ducha Sally Hohnberger nakreśla rzeczywiste potrzeby nastolatków, wnikliwie odkrywając głębię ich serc. Dzięki tej książce poznasz prawdziwych nastolatków i ich prawdziwych rodziców, a także ? co najważniejsze ? prawdziwego Boga, który ma odpowiedzi na twoje pytania. O autorce: Sally Hohnberger, matka dwóch dorosłych już i oddanych Bogu synów oraz babcia siedmiorga wspaniałych wnucząt, podróżuje po świecie wraz z mężem, Jimem, prowadząc wykłady i seminaria na temat życia rodzinnego i autentycznego chrześcijaństwa. W ramach działalności fundacji Empowered Living Ministries (www.EmpoweredLivingMinistries.org) Hohnbergerowie prezentowali Słowo Boże niemal we wszystkich stanach USA oraz w kilkunastu innych krajach. Inne wydane w języku polski książki tej autorki to: Bądź rodzicem w mocy Ducha; Wychowanie w mocy Ducha niemowląt i małych dzieci; Wychowanie w mocy Ducha dzieci w wieku 5-12 lat.
Okładka książki Zdrowe tłuszcze w twojej diecie

15,00 zł 11,02 zł


Przyzwyczailiśmy się do myślenia, że tłuszcz nam szkodzi powoduje tycie, podnosi ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów. Jednak bez tłuszczu nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować, a niemowlęta i dzieci nie mogłybyrozwijać się prawidłowo. Wszystko zależy więc od tego,jaki tłuszcz znajduje się w twojej diecie czy ten, od którego tyjemy i chorujemy, czy też ten, który jest potrzebny naszemu organizmowi. Autor niniejszej książki w szczegółowy sposób opisuje właściwości różnych tłuszczów i ich znaczenie dla naszego zdrowia.Dzięki tej publikacji dowiesz się: Ile tłuszczu potrzebują dorośli, a ile niemowlęta i dzieci? Jakich tłuszczów potrzebuje nasz organizm, a jakie są dla nas niekorzystne? Jakie tłuszcze wybierać, by obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i ryzyko zakrzepicy? Jakie tłuszcze powinni spożywać wegetarianie, by nie rozwinąć niedoboru niezbędnych kwasów tłuszczowych? Jak zaplanować posiłki, jeśli musimy zmniejszyć spożycietłuszczów?
Okładka książki Super pokarmy roślinne
nowość

45,00 zł 33,07 zł


Spożywaj najwartościowsze pokarmy, a dadzą ci superzdrowie!Każdy wie, że owoce i warzywa stanowią fundamentalną część zdrowej diety, ale superpokarmy pochodzenia roślinnego należą do elity pożywienia. Szanowane przez wiele starożytnych kultur ze względu na swoje działanie uzdrawiające i energetyzujące, superpokarmy mają najwyższą gęstość odżywczą na ziemi. Książka Superpokarmy roślinne opisuje 50 głównych superpokarmów, przedstawiając ich wyjątkowe właściwości oraz praktyczne wskazówki dotyczące wprowadzenia ich do codziennego odżywiania.Poradnik dostarcza informacji na temat znanych superroślin, takich jak żurawina, siemię lniane czy granat, oraz pokarmów dopiero zyskujących na popularności, takich jak nasiona chia, noni czy yacon. Ponadto zawiera 50 przepisów bogatych w wartości odżywcze, które ułatwią ci wprowadzenie superpokarmów do codziennych posiłków. Wypróbuj na przykład lody lawendowe z jagodami , pikantne mleko dyniowe, grzyby cremini nadziewane pesto z orzechów włoskich i pietruszki, zupę ze szpinaku i orzechów nerkowca, sałatkę ze szpinaku i truskawek z sosem z camu camu lub pilaw z ryżu i granatu.
Okładka książki Apokalipsa

25,00 zł 18,37 zł


To nie jest kolejna książka z ?tanią sensacją?, ale dobrze udokumentowana i opracowana publikacja dla ludzi myślących i ceniących prawdę. APOKALIPSA ? nuklearna zagłada, zniszczenie, globalna katastrofa ? takie znaczenie nadajemy zazwyczaj temu słowu. Pokolenie egzystujące w cieniu atomowego grzyba, bezradne wobec narastającej przemocy, coraz bardziej przerażone niepewnością jutra. Co czeka nas w trzecim tysiącleciu? Czy jest coś, co zagraża naszej wolności? Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego przemilczano pewne fakty z naszej historii i czy mogą mieć one znaczenie dla Twojego życia? Czy znasz odpowiedź na poniższe pytania? ? Czy nasza cywilizacja uniknie samozagłady? ? Kto decyduje o polityce i losach naszego świata? ? Co czeka nas w trzecim tysiącleciu? ? Jakie jest rozwiązanie zagadki tajemniczej liczby 666? ? Czego nie dowiemy się z przepowiedni Nostradamusa? ? Co mówią proroctwa na temat Watykanu, przyszłości Europy i USA? ? Co wiemy o objawieniach maryjnych i tajemnicach fatimskich? ? Czy czeka nas powrót średniowiecznej inkwizycji? ? Zakaz handlu w niedzielę ? kto za tym stoi? ? Jakie jest ukryte znaczenie apokaliptycznych bestii? ? W jakim celu zmieniono przykazania Boże? ? Czy jest ktoś, kto pragnie ograniczyć naszą demokrację? Przeczytaj tę książkę. Znajdziesz odpowiedź na wiele nurtujących Cię pytań, a co najważniejsze przekonasz się, że księga Apokalipsy może być dla Ciebie źródłem otuchy... ?
Okładka książki Trawa pszeniczna - na zdrowie!

29,00 zł 21,31 zł


Trawa pszeniczna jest jednym z najszerzej wykorzystywanych naturalnych produktów spożywczych – a jej popularność ciągle wzrasta. Bogata w naturalne witaminy, chlorofil i enzymy, które odżywiają komórki organizmu i pomagają w pozbyciu się zawartych w nich substancji toksycznych, stanowi doskonały produkt dla wszystkich osób starających się prowadzić zdrowy styl życia. W książce Trawa pszeniczna – na zdrowie specjalistka od żywienia Ann Wigmore wyjaśnia wszystko, co trzeba wiedzieć o hodowaniu i spożywaniu trawy pszenicznej oraz o czerpaniu z niej wielu korzyści. Dzięki wzbogaceniu diety o trawę pszeniczną możemy: -oczyścić swoją skórę i ciało -zyskać energię i siłę -zwiększyć metabolizm -pozyskać witaminy i minerały niezbędne do optymalnego zdrowia -wspomóc leczenie różnych dolegliwości i chorób. Niniejszy przewodnik zawiera także informacje dotyczące tego, jak należy hodować trawę pszeniczną, oraz łatwe przepisy zawierające wskazówki, jak przyrządzić wyśmienity sok z trawy pszenicznej. Trawa pszeniczna - na zdrowie – zaufane i popularne źródło autorstwa pionierki naturalnego zdrowia – daje czytelnikom wszelkie potrzebne informacje dotyczące trawy pszenicznej i płynących z niej korzyści.
Okładka książki Stosujemy siemię Iniane

15,00 zł 11,02 zł


Lecznicza moc w pospolitym ziarenku Naturalna ochrona przeciw chorobom cywilizacyjnym W dziedzinie zdrowia i odżywiania nie ma chyba niczego, co byłoby równie niezwykłe i zarazem proste jak niepozorne nasiona lnu. Siemię lniane jako bogate źródło błonnika, lignanów, białka, dobroczynnych tłuszczów i wielu witamin oraz minerałów jest bez wątpienia jednym z najzdrowszych, łatwo dostępnych i do tego niedrogich pokarmów. Książka Stosujemy siemię lniane zawiera wiele ciekawych informacji dotyczących zadziwiających właściwości nasion lnu, o których wiedza była przekazywana przez tysiąclecia w Europie i na Bliskim Wschodzie. Korzyści płynące z ich spożywania są niewątpliwie zdumiewające. Dowiesz się m.in., że siemię lniane: zapobiega rozwojowi raka chroni przed nadciśnieniem wspomaga trawienie przynosi ulgę przy zaparciach dodaje energii przyśpiesza spalanie tłuszczu łagodzi podrażnienia żołądka przy chorobie chorobie wrzodowej. Autor udziela prostych porad, jak włączyć nasiona lnu do swej codziennej diety, a także przedstawia przepisy kulinarne, które pozwolą mu na szybkie i łatwe wykorzystanie lnu do przygotowania śniadania, obiadu, sałatek i pysznych wypieków. W książce tej zostały również zamieszczone szczegółowe receptury do peelingu twarzy oraz gorących okładów z wykorzystaniem lnu.
Okładka książki Alergia pokarmowa

15,00 zł 11,02 zł


Alergia choroba związana z postępem cywilizacji staje się udziałem coraz większej liczby osób. Może pojawić się w każdym wieku i daje różne, często bardzo uciążliwe objawy. Niniejsza książka pomoże wszystkim tym, którzy dotknięci są alergią pokarmową. Pokazuje ona, w jaki sposób, stosując określone postępowanie dietetyczne, można zmniejszyć przykre objawy choroby, a nawet je wyeliminować.W książce znajdują sie odpowiedzi na pytania:Jak zdiagnozować alergię pokarmową?Jakie choroby mogą być związane z alergią pokarmową?Jak w prosty sposób opanować objawy alergii pokarmowej?
Okładka książki Dziękuję, nie palę. Poradnik dla rzucających...

8,88 zł 6,53 zł


Przeczytanie tej broszury zajmuje około 90 minut, a może wydłużyć życie o kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat. Przeznaczona jest dla tych, którzy: - chcą rzucić palenie, a nie wiedzą, jak to zrobić - chcą rzucić palenie, a nie mają dość sił - rzucali i wracali do palenia, więc wątpią w sukces kolejnej próby - nie chcą rzucić ... a nawet dla niepalących, by umieli pomóc swym uzależnionym bliskim.
Okładka książki Leczenie domowe część 1

25,00 zł 18,37 zł


Opis prostych do wykonania technik leczniczych naturalnie. Organizm człowieka został wyposażony w cudowne mechanizmy regulujące i naprawcze, które umożliwiają naturalny powrót do zdrowia. Książka przedstawia racjonalne, proste i - co najważniejsze - skuteczne metody zwalczania chorób, metody, które z powodzeniem możemy zastosować w warunkach domowych.Jak wzmocnić naturalne mechanizmy obronne i pomóc im w walce z chorobą?Jak wykonać zabiegi wodolecznicze w domu?Jak stosować węgiel drzewny?Co pomaga szybko zasnąć?Jak zwalczać ból?Jak uniknąć antybiotyków?
Okładka książki Leczenie domowe część 2

25,00 zł 18,37 zł


Przewodnik dotyczący profilaktyki i leczenia wielu powszechnie spotykanych schorzeń i dolegliwości, przedstawiający niezwykle proste, praktyczne i skuteczne zabiegi, które można z powodzeniem stosować w warunkach domowych. Uzupełniają one terapię konwencjonalną, a często stanowią wystarczającą formę postępowania.Jak wyjść z depresji?Jak skończyć z migreną?Czy jest sposób na bezsenność?Czy nadciśnienie to choroba nieuleczalna?Co pomaga w przypadku wrzodów?Jak usprawnić pracę serca?Jak leczyć hemoroidy?Jak zaradzić problemom z trawieniem?Czy istnieje skuteczny sposób leczenia zatok?Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym przewodniku. Pozycja ta stanowi nieocenioną pomoc w łagodzeniu i eliminowaniu chorób, a przystępny, zrozumiały język czyni ją atrakcyjną dla szerokiej rzeszy odbiorców.
Okładka książki Wygraj z rakiem. Kuchnia antyrakowa

38,00 zł 24,90 zł


To, co jesz, czyni wielką różnicę! Dieta ma ogromny wpływ na rozwój i zanik choroby nowotworowej, jak również na długość i jakość życia ludzi cierpiących na nowotwory. Naukowcy badają wpływ codziennych wyborów żywieniowych na zapobieganie nowotworom oraz rolę właściwego odżywania w zwiększeniu szans przeżycia ze zdiagnozowaną chorobą. To więcej niż książka kucharska! Książka Wygraj z rakiem, napisana przez lekarza medycyny Neala Barnarda i dietetyczkę Jennifer Reilly, zawiera kompletny zestaw wskazówek, które możesz od razu wprowadzić w życie. Autorzy nie tylko przedstawiają naukowe fakty, ale krok po kroku objaśniają, jak w warunkach domowych przeprowadzić konieczne zmiany. Fragment książki Wygraj z rakiem Kuchnia antyrakowa Wprowadzenie: W jaki sposób potrawy walczą z rakiem Od wielu lat prowadzone są badania nad rolą odpowiednio dobranej diety w zapobieganiu nowotworom oraz jej wpływem na długość i jakość życia ludzi ze zdiagnozowanym rakiem. Nasza wiedza na ten temat nie jest z pewnością kompletna, jednak nawet dotychczasowe odkrycia można nazwać przełomowymi. Wydaje się, że niektóre style odżywiania mają duży wpływ na długość życia i zdrowie ludzi dotkniętych chorobą nowotworową. Inne z kolei są ryzykowne i przyczyniają się do zwiększenia śmiertelności związanej z rakiem. Naszym celem jest przedstawienie odkryć naukowych za pomocą serii prostych, praktycznych rad, które można stosować we własnej kuchni, sklepie spożywczym czy restauracji - wszędzie, gdzie rozważamy, co zjeść. Podzielimy te informacje na osiem rozdziałów, zawierając w nich najistotniejsze dane naukowe, porady dotyczące planowania posiłków i zabiegi, które można stosować w domowym zaciszu. Główną myśl każdego z rozdziałów zilustrujemy przepisami. Stworzyliśmy przepisy na posiłki posiadające wiele walorów odżywczych i w kilku częściach niniejszej książki przedstawimy te szczególnie dobre. W publikacji zawarliśmy wszystkie przepisy (i więcej). Będziemy przyglądać się roli jedzenia w chorobie nowotworowej, co może wywołać zaniepokojenie u niektórych Czytelników. Czy w jakimś stopniu nie przyczyniłem się do swojej choroby, skoro określone potrawy mają wpływ na ryzyko zachorowania na raka? Czy mój problem nie został spowodowany przez to, co jadłam jako dziecko? Czy nasza kultura stanowi przyczynę tych problemów? Zadawanie takich pytań jest całkowicie naturalne. Zachęcamy jednak do tego, aby nie przypisywać winy sobie czy komukolwiek innemu. Faktem jest, że niektórzy ludzie zapadają na raka, mimo że prowadzą zdrowy styl życia. Inni z kolei palą, piją alkohol, jedzą bez umiaru i mimo to żyją w zdrowiu do późnej starości. Niestety zachorować na nowotwór jest łatwo i nie możemy z absolutną pewnością przewidzieć, kto padnie jego ofiarą, a kto nie. Jack Nicklaus1 powiedział: „Możesz spędzić cały dzień, zastanawiając się, dlaczego uderzona przez ciebie piłeczka wylądowała w lesie, albo możesz po prostu po nią pójść". Badania nad rolą jedzenia w walce z rakiem wyrosły z prób dotarcia do przyczyn choroby. Porównując diety ludzi, którzy zapadli na raka, i tych, którzy pozostali zdrowi, odkryto wiele czynników wpływających na ryzyko rozwoju nowotworu. Badacze mieli też okazję zobaczyć, jak różne sposoby odżywiania wpływają na prawdopodobieństwo przeżycia. Wysokobłonnikowy, niskotłuszczowy Okazuje się, że wiele potraw pomocnych w zapobieganiu rozwojowi nowotworów wspomaga również walkę z już zdiagnozowaną chorobą. Jednym z ważniejszych wniosków wynikających z badań jest odkrycie wpływu jedzenia na hormony przyśpieszające przyrost zrakowaciałej tkanki. Na przykład, wyso-kobłonnikowa i niskotłuszczowa dieta redukuje ilość estrogenu (żeńskiego hormonu płciowego) w układzie krwionośnym, taka kontrola poziomu estrogenu wydaje się zmniejszać prawdopodobieństwo mnożenia się i rozprzestrzeniania komórek rakowych. Błonnik, wspomagając przemianę materii, jest istotnym czynnikiem zapobiegającym rakowi jelita grubego, może również przyczyniać się do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Włączenie do diety bogatych w błonnik produktów roślinnych jest więc bardzo istotne w zapobieganiu i walce z nowotworami, jak również pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia. W dwóch pierwszych rozdziałach pokażemy, w jaki sposób włączyć wysoko-błonnikowe i niskotłuszczowe pokarmy do codziennej diety. Dlaczego unikać nabiału? Nabiał (np. mleko, ser, jogurt) zawiera zazwyczaj dużo tłuszczu i cholesterolu. Z badań wynika, że takie produkty mają istotny wpływ na ryzyko powstawania nowotworów. W dwóch cyklach badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda - Studium Stanu Zdrowia Lekarzy i Uzupełniające Studium Stanu Zdrowia Lekarzy - odkryto, że ryzyko zachorowania na raka prostaty jest wyższe u mężczyzn, którzy często spożywają nabiał. Do takiego wyniku przyczynia się najprawdopodobniej wpływ produktów mlecznych na zwiększenie produkcji insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1) i wysoka w nabiale zawartość wapnia, który zmniejsza aktywację witaminy D. Zbadano również związek konsumpcji omawianych produktów z ryzykiem zachorowania na raka piersi i jajników. Na szczęście nabiał można zastąpić takimi produktami jak mleko sojowe, mleko ryżowe i jogurt bezmleczny, które sprawiają, że zmiana diety jest przyjemna i prosta, co pokażemy w rozdziale trzecim. Unikanie mięsa Wiele przeprowadzonych badań pokazało, że nowotwory występują częściej w społeczeństwach konsumujących dużo produktów wysokotłuszczowych, szczególnie mięsa, a dużo rzadziej w takich, których dieta jest bogata w ziarna, warzywa i owoce. Wynika to z wysokiej zawartości tłuszczu i braku błonnika w diecie mięsnej, szczególnie w porównaniu z roślinną. Dodatkowo, w trakcie gotowania mięsa mogą formować się w nim substancje rakogenne z grupy kwasów hydroksycytrynowych (HCA). Ilość HCA rośnie wraz z długością procesu gotowania oraz temperaturą mięsa. W rozdziale czwartym zajmiemy się wpływem mięsa na ryzyko rozwoju nowotworów i przedstawimy wegetariańskie źródła białka - niskotłuszczowe, wysokobłonnikowe i bogate w substancje odżywcze wspomagające walkę z rakiem. Produkty roślinne pomagające -w zwalczaniu raka i potrawy zwiększające odporność Antyoksydanty, znajdujące się głównie w owocach i warzywach, są potężnym sprzymierzeńcem w walce z rakiem. Pomagają one w niwelowaniu szkód wywoływanych przez wolne rodniki, które w przeciwnym razie mogą prowadzić do rozwoju nowotworu. Rozdział piąty zawiera szczegółowy opis bogatych w te substancje ochronne warzyw i owoców. Najważniejsze jest, aby w planie posiłków zawrzeć dużo różnorodnych warzyw i owoców. Badania jednoznacznie pokazały, że stosowanie diety bogatej w owoce i warzywa zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Wykazano także, że konsumowanie większej ilości warzyw i owoców wydłuża życie i zapobiega nawrotom nowotworów. W rozdziale piątym omawiamy również rolę układu odpornościowego w walce z rakiem. Beta-karoten, witamina C i cynk wspomagają rozpoznanie i niszczenie komórek rakowych. Z kolei pokarmy bogate w tłuszcz i cholesterol mogą zmniejszać odporność organizmu. Badania wykazały, że aktywność komórek NK (tzw. naturalnych zabójców - pochłaniających i niszczących komórki rakowe) jest dwukrotnie wyższa u wegetarian niż u nie-wegetarian. Utrzymywanie należnej masy ciała Kontrola masy ciała jest konieczna w zapobieganiu wielu chronicznym chorobom, a z badań wynika, że ludzie szczuplejsi znacznie rzadziej zapadają na nowotwory. Co więcej, pozbycie się nadwagi może zwiększyć szansę przeżycia u chorych na raka. Podstawowe informacje na temat utrzymywania zdrowej wagi zostały zawarte w rozdziale szóstym. Bez półśrodków Wiele składników diety może nam pomóc pozostać w dobrym zdrowiu lub zwalczyć chorobę. Już od dłuższego czasu prowadzone są badania nad warzywami owocami, pełnym ziarnem i wieloma innymi produktami żywieniowymi. Nie odkryliśmy jeszcze wszystkiego, lecz posiadane informacje pozwalają nam wytyczyć ścieżkę do zdrowszego żywienia. Na początku chcielibyśmy zachęcić wszystkich, aby nie ociągali się ze zmianą diety. Jeśli u ciebie lub u kogoś' z twoich bliskich została zdiagnozowana poważna choroba, czas najwyższy, aby zacząć czerpać korzyści z odpowiednio dobranej diety. Możemy próbować oszukiwać się, że pomogą tylko niewielkie zmiany w sposobie odżywiania, jednak rezygnacja z niewielkiej ilości tłuszczy na rzecz jednego owocu przyniesie nikły efekt. Zostało to naukowo udowodnione w badaniach, w których dieta była sposobem opanowania wielu stanów chorobowych, takich jak wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, nadciśnienie, osteoporoza czy problemy z nadwagą. Nie będziemy więc proponować żadnych półśrodków. Zachęcamy raczej do gruntownych zmian i pełnego wykorzystania dobrodziejstw proponowanej diety. Najprawdopodobniej pokochasz każdy krok na nowej ścieżce życia. Odkrywanie zdrowego żywienia przyniesie ci nie tylko lepszy stan zdrowia, odkryjesz także nowe smaki, egzotyczne restauracje i wiele nadzwyczajnych półek w sklepach spożywczych. Tak, czekają cię wyzwania. Nowy przepis może okazać się wielkim sukcesem lub całkowitą porażką. Nie martw się - takie są właśnie uroki eksperymentowania. Odkrywając to, co ci odpowiada, poznasz całkiem nowy świat odżywczych, dobroczynnych potraw, wyśmienitych smaków i zaczniesz całkiem inaczej myśleć o jedzeniu i zdrowiu. Lista zadań na tydzień 3-3-3, CZYLI SPOSÓB NA REORGANIZACJĘ DIETY Nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby stosować zdrową dietę, czy to przez trzy tygodnie, czy przez całe życie. Większość z nas każdego dnia wybiera danie obiadowe spośród ośmiu czy dziewięciu ulubionych posiłków ze swojego kulinarnego repertuaru. Wszystko, czego potrzebujesz, żeby zacząć reorganizację swojej diety, to osiem czy dziewięć zdrowych posiłków, które ci smakują. Spróbuj: Na kartce papieru zanotuj nazwy trzech potraw, które ci smakują, a nie zawierają produktów odzwierzęcych i nie są tłuste. Dla przykładu można wybrać: makaron z sosem marinara, burrito z ryżem, fasolą i grillowanymi warzywami, sałatę warzywną z fasolą i niskotłuszczowym włoskim dresingiem, kanapkę z grzybami portobello i pieczonymi czerwonymi papryczkami czy wegetariańskie chilli z krakersami. Następnie zapisz nazwy trzech potraw, które lubisz i które łatwo zmodyfikować, eliminując z nich produkty odzwierzęce i nadmiar tłuszczu. Mogą to być na przykład: gulasz warzywny zamiast wołowego, stir-fryj z warzyw zamiast kurczaka, sałatka z taco z dodatkiem fasoli i kruchych warzyw zamiast mięsa czy wegetariański burger. Na końcu zapisz nazwy trzech potraw, których nie próbowałeś, ale chciałbyś to zrobić. Przejrzyj przepisy na stronach 205-228 tej książki i wybierz trzy, które do ciebie przemawiają. Jeśli przyłożyłeś się do powyższego ćwiczenia, rozwiązałeś swój problem - masz już dziewięć posiłków, które najprawdopodobniej będą ci smakowały. Oczywiście, jest wiele innych wspaniałych potraw do spróbowania, ale sporządzona lista to bardzo dobry początek. Wygraj z rakiem Kuchnia antyrakowa Spis treści:   Do Czytelników Wprowadzenie: W jaki sposób potrawy walczą z rakiem Rozdział 1: Energia z niskotłuszczowych potraw Rozdział 2: Błonnik twoim przyjacielem Rozdział 3: Odkrywamy zamienniki nabiału Rozdział 4: Zastąpić mięso Rozdział 5: Związki antyrakowe i potrawy zwiększające odporność. Rozdział 6: Utrzymywanie właściwej masy ciała Rozdział 7: Dieta w walce z rakiem piersi Rozdział 8: Dieta w walce z rakiem prostaty Rozdział 9: Planowanie zdrowych posiłków Rozdział 10: Pytania i odpowiedzi O jedzeniu w zapobieganiu i walce z nowotworami Rozdział 11: Podstawy odżywiania Rozdział 12 Przepisy Śniadania Koktajle Przystawki Zupy Sałatki i dressingi Sosy Potrawy ze zbóż Warzywa Dania główne Kanapki Desery Spis przepisów Autorzy przepisów Przypisy Bibliografia uzupełniająca  
Okładka książki Jemy zboża na śniadanie. Zdrowie z natury

15,00 zł 11,02 zł


Od tysiącleci ludzie nie szczędzili czasu ni wysiłku, by zdobyć świeżo zmielone zboże. W dzisiejszych czasach w ofercie supermarketów znajdują się także produkty z pełnego przemiału, np. z kukurydzy czy owsa w postaci płatków śniadaniowych. Ale czy rzeczywiście są one pełnowartościowe? Otóż wiele z nich traci swoje wartości odżywcze, zanim jeszcze zdążymy je przygotować i zjeść. Wiele produktów jest też zjełczałych lub przetworzonych do tego stopnia, iż raczej przysparzają problemów zdrowotnych aniżeli korzyści. W przeciwieństwie do tych pokarmów świeżo zmielone pełne ziarno dostarcza naturalnego zestawu substancji odżywczych. Pod względem doskonałości naturalnego opakowania żaden owoc czy warzywo nie może się równać ze zbożem. Można je przechowywać przez długie miesiące i dopiero po jego otworzeniu (w procesie przetwarzania czy rafinowania) następuje utrata wartości odżywczych. Z tego względu najlepiej jest kupować zboża w pełnej postaci i mielić je na bieżąco w domu. Autorka opisuje, jak kupować, przechowywać i przygotowywać pełne ziarno, aby przyrządzić pyszne tradycyjne dania z różnych stron świata. Jemy zboża na śniadanie Spis treści:   Wszystko na temat zbóż Wprowadzenie. Jak zdrowe są popularne płatki śniadaniowe? Dlaczego pełne zboża? Surowe zboża - świeży impuls Gorące potrawy zbożowe - na poprawę nastroju Płatki zbożowe na zimno Kupowanie zbóż Przechowywanie produktów pełnoziarnistych Wybór młynka zbożowego Przygotowywanie zbóż Przepisy Owsianka z bananem Koktajl z ziaren Muesli Birchera Marchewkowe muesli Muesli z bitą śmietaną Słoneczne danie z kiełków Śniadanie Kollatha Kleik z mąki kukurydzianej Kaszka orkiszowa Owsianka z żyta Ryż na mleku Złote congee Tsampa Herbata z tsampy Krem z tsampy Pyszna granola Chrupki gryczane Naleśniki gryczane  
Okładka książki Stosujemy miód. Zdrowie z natury

15,00 zł 11,02 zł


Czy wiedziałeś, że... Pyłek pszczeli pomaga w łagodzeniu stanów alergicznych, usuwaniu zmęczenia, zmniejszaniu wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, leczeniu niepłodności, żylaków, zapalenia prostaty i raka, a także przyspieszaniu procesu dochodzenia do zdrowia, również po operacji? Od ponad 2000 lat propolisu używa się jako środka antyseptycznego i oczyszczającego? Miodu używa się z powodzeniem do leczenia 30 różnych rodzajów ran i przewlekłych infekcji skórnych? Mleczko pszczele zawiera wszystkie witaminy z grupy B, jest bogate w fitosterole, acetylocholinę i hormony - które pomagają w zmniejszaniu poziomu cholesterolu we krwi - a podobno działa odmładzająco i przeciwdziała starzeniu. Produkty pszczelarskie zawierają mnóstwo składników odżywczych i leczniczych - to najlepsze "nutraceutyki". Wykazują skuteczność w przypadku setek dolegliwości, począwszy od utraty włosów, a skończywszy na miażdżycy. Niniejsza książka to opowieść o jednych z najdoskonalszych produktów natury.
Okładka książki Jak obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

32,00 zł 23,52 zł


Czy martwisz się, bo Twoje ciśnienie jest zbyt wysokie? Jesteś zaniepokojony swoim poziomem cholesterolu? Książka pokazuje nowe i oryginalne podejście do leczenia nadciśnienia i kontroli poziomu cholesterolu. Już po piętnastu dniach można doświadczyć wyraźnej poprawy stanu zdrowia. Dzieje się to poprzez zastosowanie właściwej diety, ćwiczeń fizycznych, poprzez normalizację wagi ciała i kontrolę stresu. Przedstawiony program „Plus Piętnaście” wskazuje na skuteczność właściwego stylu życia w leczeniu nadciśnienia i podwyższonego poziomu cholesterolu – bez konieczności stosowania leków farmakologicznych. Program tej jest zaplanowany na okres piętnastu dni i obejmuje szereg kroków, jakie trzeba podjąć w drodze do powrotu do zdrowia. Omawia m. in. następujące zagadnienia: Sód, potas i inne minerały Terapia wodą Helioterapia – czy jest skuteczna? Tłuszcz – który z nich jest najlepszy?

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj