W tej książce przeczytasz o przeżyciach, przez które najprawdopodobniej przyjdzie Ci przechodzić w okresie dojrzewania, a są przed Tobą jedne z najbardziej ekscytujących, i zarazem przerażających, chwil w Twoim życiu. Jeśli wcześniej dowiesz się, czego powinieneś się spodziewać, będzie Ci łatwiej przejść przez ten burzliwy czas zmian.
W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i - z pomocą natury - zacząć wreszcie swobodnie oddychać!
Był eon 97. Lucyfer, najpiękniejszy z aniołów, ""Niosący światło"", poczuł ukłucie zazdrości w sercu i sprzeciwił się Starodawnemu. Tajemnicze równanie, które odkrył, nie zmieniło jego planów - chciał być jak najbliżej istot stworzonych przez Wiekuistego, podsuwać im myśli, wpływać na nie, kierować nimi tak, by w końcu stały się jego, Lucyfera, własnością. I zazwyczaj mu się to udawało - i nadal udaje - mimo że owe istoty, ludzie tacy jak ty i ja, niejednokrotnie odnoszą wrażenie, że gdzieś obok nich, tuż za granicą dostępną ich zmysłom, coś się dzieje; że ktoś na nich czeka; że jakieś nadziemskie, tajemne siły ocierają się o ich życie.Oto pamiętnik największego z upadłych aniołów. To opowieść demaskująca tajemne siły wpływające na nasz świat; opowieść o kosmicznej bitwie, w której każdy - nawet jeśli o tym nie wie - bierze udział. Ty również.
Dawno, dawno temu, kiedy blender kuchenny był absolutną nowością, a sprzedawczynie w delikatesach zapytane o soczewicę lub produkty sojowe robiły wielkie oczy... czyli przed ponad dwudziestoma laty, gdy wegetarianizm w naszym kraju dopiero zaczynał raczkować, ukazała się Naturalna kuchnia wegetariańska - pierwsza wegańska książka kucharska w Polsce, na której wychowały się całe pokolenia wegan i wegetarian. Wielu do dziś pamięta smak pysznej chrupiącej granoli, zaskakujący budyń z kaszy jaglanej, robioną naprędce pastę z zielonego groszku lub zupę z soczewicy i kotlety sojowe. A przecież książka ta kryje w sobie znacznie więcej pysznych niespodzianek!Tu każdy znajdzie coś dla siebie. To przepisy tak łatwe i szybkie, że zachęcają do gotowania zabiegane mamy, dzieci, a nawet zatwardziałych wrogów gotowania.... tak smaczne, że chce się wypróbować więcej i pochwalić przed znajomymi.... tak niedrogie, że stać na nie nawet studentów.... i oczywiście zdrowe, bo oparte wyłącznie o naturalne składniki roślinne.Oddając do Waszych rąk zupełnie odnowioną, piękną i kolorową Naturalną kuchnię wegetariańską, po raz kolejny życzymy: Smacznego!
Jeśli szukasz sposobu na to, by jeść zdrowiej, nie rezygnującprzy tym z przyjemności, książka Wegańskieinspiracje ze smakiem będzie z pewnością pomocna! Zawieraponad sto pięknie ilustrowanych przepisów na potrawy roślinne,które nie tylko są pyszne, ale też i łatwe w przygotowaniu.
Przyzwyczailiśmy się do myślenia, że tłuszcz nam szkodzi powoduje tycie, podnosi ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów. Jednak bez tłuszczu nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować, a niemowlęta i dzieci nie mogłybyrozwijać się prawidłowo. Wszystko zależy więc od tego,jaki tłuszcz znajduje się w twojej diecie czy ten, od którego tyjemy i chorujemy, czy też ten, który jest potrzebny naszemu organizmowi. Autor niniejszej książki w szczegółowy sposób opisuje właściwości różnych tłuszczów i ich znaczenie dla naszego zdrowia.Dzięki tej publikacji dowiesz się: Ile tłuszczu potrzebują dorośli, a ile niemowlęta i dzieci? Jakich tłuszczów potrzebuje nasz organizm, a jakie są dla nas niekorzystne? Jakie tłuszcze wybierać, by obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i ryzyko zakrzepicy? Jakie tłuszcze powinni spożywać wegetarianie, by nie rozwinąć niedoboru niezbędnych kwasów tłuszczowych? Jak zaplanować posiłki, jeśli musimy zmniejszyć spożycietłuszczów?
Co lepsze pigułka czy zdrowy rozsądek?Dr John McDougall łamie kulturowe tabu, w szczery i humorystyczny sposób opisując, jak funkcjonuje układ trawienny. Spotykamy go w jego gabinecie, gdzie motywuje dwójkę pacjentów, by dokonywali mądrzejszych wyborów w codziennym życiu, kładąc kres swoim dolegliwościom jelitowym. Zaczyna od góry czyli od jamy ustnej i sukcesywnie przemierza cały układ pokarmowy, aż do jego oczywistego zakończenia. Przysłuchując się jego rozmowom z pacjentami, prawdopodobnie rozpoznamy dolegliwości swoje bądź swoich znajomych. I tak jak oni dostaniemy szansę na powrót do zdrowia i do dobrego samopoczucia, bez konieczności zażywania drogich lekarstw i poddawania się zabiegom operacyjnym. Głównym lekarstwem bowiem jest niskotłuszczowa, nie zawierająca cholesterolu dieta roślinna, i ten jedyny środek może skutecznie leczyć zaparcia, hemoroidy, niestrawność, wrzody, zespół jelita drażliwego oraz inne chroniczne dolegliwości jelitowe.Warto dokładniej przysłuchać się i...zrozumieć, jak funkcjonuje układ trawienny.zidentyfikować główne przyczyny swoich dolegliwości jelitowych.dowiedz się, dlaczego pożyteczne bakterie są niezbędne dla ogólnego zdrowia.uniknąć niepotrzebnego zażywania lekarstw i inwazyjnych badań.usłyszeć praktyczne wskazówki, jak przygotowywać odżywcze posiłki niezbędne dla naszego zdrowia i życia.
Spożywaj najwartościowsze pokarmy, a dadzą ci superzdrowie!Każdy wie, że owoce i warzywa stanowią fundamentalną część zdrowej diety, ale superpokarmy pochodzenia roślinnego należą do elity pożywienia. Szanowane przez wiele starożytnych kultur ze względu na swoje działanie uzdrawiające i energetyzujące, superpokarmy mają najwyższą gęstość odżywczą na ziemi. Książka Superpokarmy roślinne opisuje 50 głównych superpokarmów, przedstawiając ich wyjątkowe właściwości oraz praktyczne wskazówki dotyczące wprowadzenia ich do codziennego odżywiania.Poradnik dostarcza informacji na temat znanych superroślin, takich jak żurawina, siemię lniane czy granat, oraz pokarmów dopiero zyskujących na popularności, takich jak nasiona chia, noni czy yacon. Ponadto zawiera 50 przepisów bogatych w wartości odżywcze, które ułatwią ci wprowadzenie superpokarmów do codziennych posiłków. Wypróbuj na przykład lody lawendowe z jagodami , pikantne mleko dyniowe, grzyby cremini nadziewane pesto z orzechów włoskich i pietruszki, zupę ze szpinaku i orzechów nerkowca, sałatkę ze szpinaku i truskawek z sosem z camu camu lub pilaw z ryżu i granatu.
Dziecko czuje się najlepiej i najbezpieczniej we własnym domuw obecności swoich najbliższych.Właśnie w takich okolicznościach najszybciej wraca do zdrowia. Oto szczególny poradnik dla rodziców, który pomoże im radzić sobie w przeróżnych schorzeniach występujących u dzieci. Długie lata praktyki uświadomiły autorom, jakiego rodzaju informacji oczekują rodzice, dlatego też poradnik zawiera najbardziej istotne informacje i wskazówki pozwalające podjąć rozsądną decyzję co do diagnozy i leczenia.Co poradzić na ból brzucha?Jak leczyć anemię?Czy antybiotyki to jedyne wyjście?Co robić, dy dziecko moczy się w nocy?Jak leczyć zapalenie ucha, oskrzeli i płuc?Jak postępować w przypadku ukąszenia przez kleszcza?Jak tamować krwawienie z nosa?Co robić, gdy dziecko dozna oparzenia?
Alergia choroba związana z postępem cywilizacji staje się udziałem coraz większej liczby osób. Może pojawić się w każdym wieku i daje różne, często bardzo uciążliwe objawy. Niniejsza książka pomoże wszystkim tym, którzy dotknięci są alergią pokarmową. Pokazuje ona, w jaki sposób, stosując określone postępowanie dietetyczne, można zmniejszyć przykre objawy choroby, a nawet je wyeliminować.W książce znajdują sie odpowiedzi na pytania:Jak zdiagnozować alergię pokarmową?Jakie choroby mogą być związane z alergią pokarmową?Jak w prosty sposób opanować objawy alergii pokarmowej?
Przeczytanie tej broszury zajmuje około 90 minut, a może wydłużyć życie o kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat. Przeznaczona jest dla tych, którzy:
- chcą rzucić palenie, a nie wiedzą, jak to zrobić
- chcą rzucić palenie, a nie mają dość sił
- rzucali i wracali do palenia, więc wątpią w sukces kolejnej próby
- nie chcą rzucić
... a nawet dla niepalących, by umieli pomóc swym uzależnionym bliskim.
Przewodnik dotyczący profilaktyki i leczenia wielu powszechnie spotykanych schorzeń i dolegliwości, przedstawiający niezwykle proste, praktyczne i skuteczne zabiegi, które można z powodzeniem stosować w warunkach domowych. Uzupełniają one terapię konwencjonalną, a często stanowią wystarczającą formę postępowania.Jak wyjść z depresji?Jak skończyć z migreną?Czy jest sposób na bezsenność?Czy nadciśnienie to choroba nieuleczalna?Co pomaga w przypadku wrzodów?Jak usprawnić pracę serca?Jak leczyć hemoroidy?Jak zaradzić problemom z trawieniem?Czy istnieje skuteczny sposób leczenia zatok?Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym przewodniku. Pozycja ta stanowi nieocenioną pomoc w łagodzeniu i eliminowaniu chorób, a przystępny, zrozumiały język czyni ją atrakcyjną dla szerokiej rzeszy odbiorców.
To, co jesz, czyni wielką różnicę!
Dieta ma ogromny wpływ na rozwój i zanik choroby nowotworowej, jak również na długość i jakość życia ludzi cierpiących na nowotwory. Naukowcy badają wpływ codziennych wyborów żywieniowych na zapobieganie nowotworom oraz rolę właściwego odżywania w zwiększeniu szans przeżycia ze zdiagnozowaną chorobą.
To więcej niż książka kucharska!
Książka Wygraj z rakiem, napisana przez lekarza medycyny Neala Barnarda i dietetyczkę Jennifer Reilly, zawiera kompletny zestaw wskazówek, które możesz od razu wprowadzić w życie. Autorzy nie tylko przedstawiają naukowe fakty, ale krok po kroku objaśniają, jak w warunkach domowych przeprowadzić konieczne zmiany.
Fragment książki Wygraj z rakiem Kuchnia antyrakowa
Wprowadzenie: W jaki sposób potrawy walczą z rakiem
Od wielu lat prowadzone są badania nad rolą odpowiednio dobranej diety w zapobieganiu nowotworom oraz jej wpływem na długość i jakość życia ludzi ze zdiagnozowanym rakiem. Nasza wiedza na ten temat nie jest z pewnością kompletna, jednak nawet dotychczasowe odkrycia można nazwać przełomowymi. Wydaje się, że niektóre style odżywiania mają duży wpływ na długość życia i zdrowie ludzi dotkniętych chorobą nowotworową. Inne z kolei są ryzykowne i przyczyniają się do zwiększenia śmiertelności związanej z rakiem.
Naszym celem jest przedstawienie odkryć naukowych za pomocą serii prostych, praktycznych rad, które można stosować we własnej kuchni, sklepie spożywczym czy restauracji - wszędzie, gdzie rozważamy, co zjeść. Podzielimy te informacje na osiem rozdziałów, zawierając w nich najistotniejsze dane naukowe, porady dotyczące planowania posiłków i zabiegi, które można stosować w domowym zaciszu. Główną myśl każdego z rozdziałów zilustrujemy przepisami. Stworzyliśmy przepisy na posiłki posiadające wiele walorów odżywczych i w kilku częściach niniejszej książki przedstawimy te szczególnie dobre. W publikacji zawarliśmy wszystkie przepisy (i więcej).
Będziemy przyglądać się roli jedzenia w chorobie nowotworowej, co może wywołać zaniepokojenie u niektórych Czytelników. Czy w jakimś stopniu nie przyczyniłem się do swojej choroby, skoro określone potrawy mają wpływ na ryzyko zachorowania na raka? Czy mój problem nie został spowodowany przez to, co jadłam jako dziecko? Czy nasza kultura stanowi przyczynę tych problemów?
Zadawanie takich pytań jest całkowicie naturalne. Zachęcamy jednak do tego, aby nie przypisywać winy sobie czy komukolwiek innemu. Faktem jest, że niektórzy ludzie zapadają na raka, mimo że prowadzą zdrowy styl życia. Inni z kolei palą, piją alkohol, jedzą bez umiaru i mimo to żyją w zdrowiu do późnej starości. Niestety zachorować na nowotwór jest łatwo i nie możemy z absolutną pewnością przewidzieć, kto padnie jego ofiarą, a kto nie. Jack Nicklaus1 powiedział: „Możesz spędzić cały dzień, zastanawiając się, dlaczego uderzona przez ciebie piłeczka wylądowała w lesie, albo możesz po prostu po nią pójść".
Badania nad rolą jedzenia w walce z rakiem wyrosły z prób dotarcia do przyczyn choroby. Porównując diety ludzi, którzy zapadli na raka, i tych, którzy pozostali zdrowi, odkryto wiele czynników wpływających na ryzyko rozwoju nowotworu. Badacze mieli też okazję zobaczyć, jak różne sposoby odżywiania wpływają na prawdopodobieństwo przeżycia.
Wysokobłonnikowy, niskotłuszczowy
Okazuje się, że wiele potraw pomocnych w zapobieganiu rozwojowi nowotworów wspomaga również walkę z już zdiagnozowaną chorobą. Jednym z ważniejszych wniosków wynikających z badań jest odkrycie wpływu jedzenia na hormony przyśpieszające przyrost zrakowaciałej tkanki. Na przykład, wyso-kobłonnikowa i niskotłuszczowa dieta redukuje ilość estrogenu (żeńskiego hormonu płciowego) w układzie krwionośnym, taka kontrola poziomu estrogenu wydaje się zmniejszać prawdopodobieństwo mnożenia się i rozprzestrzeniania komórek rakowych.
Błonnik, wspomagając przemianę materii, jest istotnym czynnikiem zapobiegającym rakowi jelita grubego, może również przyczyniać się do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Włączenie do diety bogatych w błonnik produktów roślinnych jest więc bardzo istotne w zapobieganiu i walce z nowotworami, jak również pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia. W dwóch pierwszych rozdziałach pokażemy, w jaki sposób włączyć wysoko-błonnikowe i niskotłuszczowe pokarmy do codziennej diety.
Dlaczego unikać nabiału?
Nabiał (np. mleko, ser, jogurt) zawiera zazwyczaj dużo tłuszczu i cholesterolu. Z badań wynika, że takie produkty mają istotny wpływ na ryzyko powstawania nowotworów. W dwóch cyklach badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda - Studium Stanu Zdrowia Lekarzy i Uzupełniające Studium Stanu Zdrowia Lekarzy - odkryto, że ryzyko zachorowania na raka prostaty jest wyższe u mężczyzn, którzy często spożywają nabiał. Do takiego wyniku przyczynia się najprawdopodobniej wpływ produktów mlecznych na zwiększenie produkcji insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1) i wysoka w nabiale zawartość wapnia, który zmniejsza aktywację witaminy D. Zbadano również związek
konsumpcji omawianych produktów z ryzykiem zachorowania na raka piersi i jajników. Na szczęście nabiał można zastąpić takimi produktami jak mleko sojowe, mleko ryżowe i jogurt bezmleczny, które sprawiają, że zmiana diety jest przyjemna i prosta, co pokażemy w rozdziale trzecim.
Unikanie mięsa
Wiele przeprowadzonych badań pokazało, że nowotwory występują częściej w społeczeństwach konsumujących dużo produktów wysokotłuszczowych, szczególnie mięsa, a dużo rzadziej w takich, których dieta jest bogata w ziarna, warzywa i owoce. Wynika to z wysokiej zawartości tłuszczu i braku błonnika w diecie mięsnej, szczególnie w porównaniu z roślinną. Dodatkowo, w trakcie gotowania mięsa mogą formować się w nim substancje rakogenne z grupy kwasów hydroksycytrynowych (HCA). Ilość HCA rośnie wraz z długością procesu gotowania oraz temperaturą mięsa. W rozdziale czwartym zajmiemy się wpływem mięsa na ryzyko rozwoju nowotworów i przedstawimy wegetariańskie źródła białka - niskotłuszczowe, wysokobłonnikowe i bogate w substancje odżywcze wspomagające walkę z rakiem.
Produkty roślinne pomagające -w zwalczaniu raka i potrawy zwiększające odporność
Antyoksydanty, znajdujące się głównie w owocach i warzywach, są potężnym sprzymierzeńcem w walce z rakiem. Pomagają one w niwelowaniu szkód wywoływanych przez wolne rodniki, które w przeciwnym razie mogą prowadzić do rozwoju nowotworu. Rozdział piąty zawiera szczegółowy opis bogatych w te substancje ochronne warzyw i owoców. Najważniejsze jest, aby w planie posiłków zawrzeć dużo różnorodnych warzyw i owoców. Badania jednoznacznie pokazały, że stosowanie diety bogatej w owoce i warzywa zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Wykazano także, że konsumowanie większej ilości warzyw i owoców wydłuża życie i zapobiega nawrotom nowotworów.
W rozdziale piątym omawiamy również rolę układu odpornościowego w walce z rakiem. Beta-karoten, witamina C i cynk wspomagają rozpoznanie i niszczenie komórek rakowych. Z kolei pokarmy bogate w tłuszcz i cholesterol mogą zmniejszać odporność organizmu. Badania wykazały, że aktywność komórek NK (tzw. naturalnych zabójców - pochłaniających i niszczących komórki rakowe) jest dwukrotnie wyższa u wegetarian niż u nie-wegetarian.
Utrzymywanie należnej masy ciała
Kontrola masy ciała jest konieczna w zapobieganiu wielu chronicznym chorobom, a z badań wynika, że ludzie szczuplejsi znacznie rzadziej zapadają na nowotwory. Co więcej, pozbycie się nadwagi może zwiększyć szansę przeżycia u chorych na raka. Podstawowe informacje na temat utrzymywania zdrowej wagi zostały zawarte w rozdziale szóstym.
Bez półśrodków
Wiele składników diety może nam pomóc pozostać w dobrym zdrowiu lub zwalczyć chorobę. Już od dłuższego czasu prowadzone są badania nad warzywami owocami, pełnym ziarnem i wieloma innymi produktami żywieniowymi. Nie odkryliśmy jeszcze wszystkiego, lecz posiadane informacje pozwalają nam wytyczyć ścieżkę do zdrowszego żywienia.
Na początku chcielibyśmy zachęcić wszystkich, aby nie ociągali się ze zmianą diety. Jeśli u ciebie lub u kogoś' z twoich bliskich została zdiagnozowana poważna choroba, czas najwyższy, aby zacząć czerpać korzyści z odpowiednio dobranej diety. Możemy próbować oszukiwać się, że pomogą tylko niewielkie zmiany w sposobie odżywiania, jednak rezygnacja z niewielkiej ilości tłuszczy na rzecz jednego owocu przyniesie nikły efekt. Zostało to naukowo udowodnione w badaniach, w których dieta była sposobem opanowania wielu stanów chorobowych, takich jak wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, nadciśnienie, osteoporoza czy problemy z nadwagą. Nie będziemy więc proponować żadnych półśrodków. Zachęcamy raczej do gruntownych zmian i pełnego wykorzystania dobrodziejstw proponowanej diety. Najprawdopodobniej pokochasz każdy krok na nowej ścieżce życia. Odkrywanie zdrowego żywienia przyniesie ci nie tylko lepszy stan zdrowia, odkryjesz także nowe smaki, egzotyczne restauracje i wiele nadzwyczajnych półek w sklepach spożywczych.
Tak, czekają cię wyzwania. Nowy przepis może okazać się wielkim sukcesem lub całkowitą porażką. Nie martw się - takie są właśnie uroki eksperymentowania. Odkrywając to, co ci odpowiada, poznasz całkiem nowy świat odżywczych, dobroczynnych potraw, wyśmienitych smaków i zaczniesz całkiem inaczej myśleć o jedzeniu i zdrowiu.
Lista zadań na tydzień
3-3-3, CZYLI SPOSÓB NA REORGANIZACJĘ DIETY
Nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby stosować zdrową dietę, czy to przez trzy tygodnie, czy przez całe życie. Większość z nas każdego dnia wybiera danie obiadowe spośród ośmiu czy dziewięciu ulubionych posiłków ze swojego kulinarnego repertuaru. Wszystko, czego potrzebujesz, żeby zacząć reorganizację swojej diety, to osiem czy dziewięć zdrowych posiłków, które ci smakują.
Spróbuj: Na kartce papieru zanotuj nazwy trzech potraw, które ci smakują, a nie zawierają produktów odzwierzęcych i nie są tłuste. Dla przykładu można wybrać: makaron z sosem marinara, burrito z ryżem, fasolą i grillowanymi warzywami, sałatę warzywną z fasolą i niskotłuszczowym włoskim dresingiem, kanapkę z grzybami portobello i pieczonymi czerwonymi papryczkami czy wegetariańskie chilli z krakersami.
Następnie zapisz nazwy trzech potraw, które lubisz i które łatwo zmodyfikować, eliminując z nich produkty odzwierzęce i nadmiar tłuszczu. Mogą to być na przykład: gulasz warzywny zamiast wołowego, stir-fryj z warzyw zamiast kurczaka, sałatka z taco z dodatkiem fasoli i kruchych warzyw zamiast mięsa czy wegetariański burger.
Na końcu zapisz nazwy trzech potraw, których nie próbowałeś, ale chciałbyś to zrobić. Przejrzyj przepisy na stronach 205-228 tej książki i wybierz trzy, które do ciebie przemawiają.
Jeśli przyłożyłeś się do powyższego ćwiczenia, rozwiązałeś swój problem - masz już dziewięć posiłków, które najprawdopodobniej będą ci smakowały. Oczywiście, jest wiele innych wspaniałych potraw do spróbowania, ale sporządzona lista to bardzo dobry początek.
Wygraj z rakiem Kuchnia antyrakowa
Spis treści:
Do Czytelników
Wprowadzenie:
W jaki sposób potrawy walczą z rakiem
Rozdział 1:
Energia z niskotłuszczowych potraw
Rozdział 2:
Błonnik twoim przyjacielem
Rozdział 3:
Odkrywamy zamienniki nabiału
Rozdział 4:
Zastąpić mięso
Rozdział 5:
Związki antyrakowe i potrawy zwiększające odporność.
Rozdział 6:
Utrzymywanie właściwej masy ciała
Rozdział 7:
Dieta w walce z rakiem piersi
Rozdział 8:
Dieta w walce z rakiem prostaty
Rozdział 9:
Planowanie zdrowych posiłków
Rozdział 10:
Pytania i odpowiedzi
O jedzeniu w zapobieganiu i walce z nowotworami
Rozdział 11:
Podstawy odżywiania
Rozdział 12 Przepisy
Śniadania Koktajle Przystawki Zupy
Sałatki i dressingi Sosy
Potrawy ze zbóż
Warzywa
Dania główne
Kanapki
Desery
Spis przepisów
Autorzy przepisów Przypisy
Bibliografia uzupełniająca
Od tysiącleci ludzie nie szczędzili czasu ni wysiłku, by zdobyć świeżo zmielone zboże. W dzisiejszych czasach w ofercie supermarketów znajdują się także produkty z pełnego przemiału, np. z kukurydzy czy owsa w postaci płatków śniadaniowych. Ale czy rzeczywiście są one pełnowartościowe? Otóż wiele z nich traci swoje wartości odżywcze, zanim jeszcze zdążymy je przygotować i zjeść. Wiele produktów jest też zjełczałych lub przetworzonych do tego stopnia, iż raczej przysparzają problemów zdrowotnych aniżeli korzyści.
W przeciwieństwie do tych pokarmów świeżo zmielone pełne ziarno dostarcza naturalnego zestawu substancji odżywczych. Pod względem doskonałości naturalnego opakowania żaden owoc czy warzywo nie może się równać ze zbożem. Można je przechowywać przez długie miesiące i dopiero po jego otworzeniu (w procesie przetwarzania czy rafinowania) następuje utrata wartości odżywczych. Z tego względu najlepiej jest kupować zboża w pełnej postaci i mielić je na bieżąco w domu. Autorka opisuje, jak kupować, przechowywać i przygotowywać pełne ziarno, aby przyrządzić pyszne tradycyjne dania z różnych stron świata.
Jemy zboża na śniadanie
Spis treści:
Wszystko na temat zbóż
Wprowadzenie.
Jak zdrowe są popularne płatki śniadaniowe?
Dlaczego pełne zboża?
Surowe zboża - świeży impuls Gorące potrawy zbożowe -
na poprawę nastroju
Płatki zbożowe na zimno
Kupowanie zbóż
Przechowywanie produktów pełnoziarnistych
Wybór młynka zbożowego Przygotowywanie zbóż
Przepisy
Owsianka z bananem
Koktajl z ziaren
Muesli Birchera
Marchewkowe muesli
Muesli z bitą śmietaną
Słoneczne danie z kiełków
Śniadanie Kollatha
Kleik z mąki kukurydzianej
Kaszka orkiszowa
Owsianka z żyta
Ryż na mleku
Złote congee
Tsampa
Herbata z tsampy
Krem z tsampy
Pyszna granola
Chrupki gryczane
Naleśniki gryczane
Wiele mówi się o korzyściach zdrowotnych płynących ze stosowania diety wegetariańskiej. Lepsze zdrowie, większa odporność na choroby, zmniejszenie okrucieństwa wobec zwierząt oraz niszczenia naszej planety przekonuje wielu ludzi do słuszności zrezygnowania z diety mięsnej. Jednak często nie wiedzą po prostu, jak to zrobić. Zmiana nawyków żywieniowych wydaje się im zbyt trudna do przeprowadzenia. Wzdychają tylko, mówiąc: "Chciałbym być wegetarianinem, ale... nie wiem, czy dam sobie radę z własnymi przyzwyczajeniami. A rodzina, przyjaciele? Jak odbiorą moją decyzję? Czy zrozumieją? Chyba jednak nie dam rady dokonać takiej zmiany". Czy i tobie zmiana diety wydaje się zbyt trudna do zrealizowania? Książka, którą oferujemy, pomoże Ci przełamać lęki i poprowadzi - krok po kroku - do celu. Autorka, Christine Beard, przekonuje, że przejście na wegetarianizm nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Zaproponowany przez nią proces 5 kroków to proste narzędzie do przeprowadzenia upragnionej zmiany. Kolejne etapy procesu wymagają tylko niewielkiego wysiłku i są osiągalne dla każdego. Autorka podaje również wiele praktycznych pomysłów, które jeszcze bardziej ułatwią dokonywanie tej dobroczynnej zmiany. Skorzystaj z jej przepisu, a sam przekonasz się, jak szybko i bezboleśnie osiągniesz swój cel i... zostaniesz wegetarianinem!
zdrowa, smaczna i oszczędna
Ten rodzaj gotowania zainspiruje każdego do eksperymentowania
z kuchnią wegetariańską.
Ta kuchnia Cię zaskoczy. Korzystając z tej książki z pewnością zyskasz
zdrowie – i nie tylko!
Twoje serce będzie spokojniejsze
Twój portfel – pełniejszy
Twój stół – bardziej kolorowy
Twoi bliscy – zadowoleni
a Ty wyglądać będziesz młodziej!
...kolorowe ilustracje do każdego przepisu !!!
W książce znajdziesz pyszne przepisy w trzech działach:
- Coś do chleba...
- Coś na obiad...
- Coś na deser...
a w nich pyszne i proste przepisy m.in. na: pasztet ze słonecznika, masło sezamowe, pasta z lnu, kotlety z fasolki mung, kotlety z brokułami, sałatka z buraków, zapiekanka z ziemniaków i bakłażana, klopsy zielone, ciasteczka sezamowo-owsiane, granola, naleśniki kukurydziane, lody truskawkowe.
Zdrowie płynące z warzyw, owoców i ziół
Podłącz się do elektrowni energii i zdrowia!
Soki warzywne i owocowe znakomicie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Świeżo wyciśnięte, są najbogatszym źródłem witamin, składników mineralnych i enzymów. Mają też zdecydowanie większą siłę oddziaływania niż te w postaci pigułek. Ponadto ich składniki odżywcze są szybko trawione i łatwo przyswajane przez organizm – niekiedy nawet w ciągu kilku minut. Dlatego też soki skutecznie pomagają w usuwaniu szkodliwych toksyn, zwiększają odporność organizmu i przeciwdziałają powstawaniu chorób degeneracyjnych.
Z reguły spożywamy zbyt mało warzyw i owoców – dlatego też wskazane jest, aby zwiększyć ich podaż w naszej diecie, również w postaci soków. Zapewniamy sobie w ten sposób trwałe zdrowie, podnosimy poziom energii, poprawiamy krążenie i wzmacniamy system immunologiczny.
Książka zawiera wiele przydatnych informacji odnośnie dostępnych wyciskarek do soków, jak również przepisy na soki w określonych schorzeniach, takich jak: trądzik, grypa, reumatyzm, nerwowość, zaparcia, miażdżyca, nowotwór, osteoporoza i wiele innych.
Wyciskamy soki
Wszystko na temat soków
Lepsze zdrowie
Zacznij jak najwcześniej
Naładuj się energią
Długie życie
Zakup dobrej wyciskarki
Ręczna wyciskarka do soków
Elektryczne sokowirówki
Wyciskarki do soków
Terapeutyczne wykorzystanie soków warzywnych
Co to jest „pierwiastek życia"?
Głodówka z zastosowaniem soków Zaczynamy
Przepisy
Anemia (niedobór żelaza).
Artretyzm
Astma
Bezsenność Biegunka
Błona śluzowa (suchość) Candida (drożdżyca)
Choroba niedokrwienna serca
Choroba wrzodowa
Cukrzyca
Depresja
Dna moczanowa
Egzema
Fibromialgia
Przepisy
Grypa
Hipoglikemia
Kamienie żółciowe (stan zapalny)
Łuszczyca
Miażdżyca
Nadciśnienie
Nadkwasota żołądka (zgaga)
Nerki
Nerwowość
Niestrawność
Nowotwór
Obrzęki
Osteoporoza
Pasożyty
Pęcherz (przeziębienie lub infekcja)
Prostata
Przeziębienia
Reumatyzm
Skóra (oczyszczanie)
Trądzik
Wątroba
Woreczek żółciowy (oczyszczanie)
Wzrok (osłabienie)
Zapalenie okrężnicy
Zapalenie oskrzeli
Zaparcia
Zatoki
Sok z granatów
Sok z granatów przywracający homeostazę
Koktail wspomagający system immunologiczny
Program kontroli wagi
Rozbudzające śniadanie
Tropikalny poncz na przyjęcie
Współczesne społeczeństwa krajów zachodnichdramatycznie przybierają na wadze. Dotyczy to zarównoosób dorosłych, jak i nastolatków czy nawet małychdzieci. Wraz z dodatkowymi kilogramami zyskujemypoważne problemy cukrzycę, choroby układu krążeniaoraz wiele innych skracających życie chorób. Oto kosztnaszego nadbagażu. Dlaczego tak się dzieje? Kreującjedzenie, producenci i restauratorzy wykorzystująskładniki i techniki, które sprawiają, że staje się ono dlanas wyjątkowo smakowite i pobudza nasz układ nagrody.W efekcie, choć nie odczuwamy głodu, nadal chcemyjeść. Supersmaczne jedzenie przejmuje panowanie nadnaszym apetytem i naszymi odruchami, a producenciżywności nad naszymi portfelami. David Kessler,doświadczony lekarz i polityk, który w rządzie StanówZjednoczonych toczył boje przeciwko przemysłowitytoniowemu, teraz demaskuje praktyki przemysłuspożywczego i restauracyjnego, chwytające nas wpułapkę naszej biologii, i szuka odpowiedzi na pytanie,jak się z niej uwolnić.Książka wyjaśnia, między innymi następującezagadnienia:Jak schudnąć ?Czy istnieje najlepsza dieta odchudzająca ?Co jeść, a czego nie jeść ?Preparaty na odchudzanie, czyli: Czego mogą nasnauczyć leki odchudzające ?Dlaczego tyjemy - jak wpadamy w pułapkęjedzenia ?Najlepsza dieta - zmienianie nawyków.
Ponad 75 przepisów kuchni roślinnej, mnóstwo porad zdrowotnych, a także szczegółowe informacje o produktach i zbilansowanej diecie. Porady zawarte w tej książce znacząco przyczynią się do poprawy zdrowia i samopoczucia.
Wielu cukrzyków żyje w przekonaniu, że ze względu na obciążenie genetyczne są skazani na borykanie się z chorobą na zawsze. Leczenie cukrzycy typu 2 polega zwykle na kontrolowaniu stężenia glukozy i przyjmowaniu leków obniżających jej stężenie, które jak każde leki mają wiele skutków ubocznych. Istnieje jednak znacznie skuteczniejsza droga do uwolnienia się od cukrzycy! Dr Wes Youngberg, znany autorytet w środowisku medycznym, który w Stanach Zjednoczonych realizował rządowe projekty walki z cukrzycą, widział setki pacjentów, którzy po zastosowaniu przedstawionego w książce programu zdrowotnego wracali do pełni sił i zdrowia oraz mogli odstawić przyjmowane od lat leki. Ty także możesz odzyskać swoje zdrowie!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?