Właściwe rozpoczęcie przygody z jedzeniem to kwestia kluczowa dla zdrowia twojego dziecka, jego sprawności motorycznej, prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych i emocji. Ale jak tę wiedzę przełożyć na praktykę? Jak urozmaicić dietę dziecka? Jak uniknąć pułapki wybiórczego jedzenia? Jak odkryć szczególne potrzeby żywieniowe? I wreszcie – jak sprawić, by posiłki stały się powodem do radości? Pediatra Nimali Fernando i terapeutka zaburzeń żywienia Melanie Potock są gotowe do odpowiedzi.
W ich książce znajdziecie między innymi:
• porady dostosowane do każdego etapu rozwoju dziecka,
• prawdziwe historie rodziców i dzieci, którym pomogły autorki,
• informacje na temat funkcjonowania zmysłów, zachowań trudnych podczas posiłków, wprowadzania pokarmów stałych, metody BLW, kubków niekapków itd.
Niezwykła, zabawna książka na poważny temat.
Dr Nimali Fernando – lekarka, specjalistka z zakresu organizacji zdrowia publicznego, rozwoju dzieci i żywienia. Stworzyła projekt non-profit pod nazwą Doctor Yum Project (Projekt dr Mniam). Członkini Amerykańskiej Akademii Pediatrii. Wasza pediatra urzędująca w kuchni!
Melanie Potock – logopeda, prelegentka wielu międzynarodowych konferencji na temat zaburzeń karmienia u dzieci. Swoimi poradami dzieli się w różnych publikacjach, m.in. w czasopiśmie dla rodziców „Parents”. Specjalistka od małych fanów wybiórczego jedzenia
Mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa żyją dłużej niż ludzie gdziekolwiek na świecie. Rzadziej chorują, wolniej się starzeją i do późnej starości są aktywni. Ta książka pomoże zrozumieć zasady, którymi się oni kierują i pokaże, jak łatwo wprowadzić je w życie, sięgając po produkty odpowiedzialne za długowieczność dostępne u nas, których jednak zazwyczaj nie doceniamy albo nie potrafimy zastosować.Dzięki licznym przepisom, które pozwalają ułożyć kompletny całodzienny jadłospis, bez trudu można stworzyć własny program zdrowego stulatka.
Dieta może być… słodka! Trudno uwierzyć? Spróbuj zatem fit przysmaków sióstr Bukowskich.
W książce Słodko-Zdrowe znajdziesz:
ponad 80 przepisów na każdą okazję, m.in.: śniadaniowe, bezglutenowe, wegańskie, bożonarodzeniowe, wielkanocne
potężną dawkę informacji – jak wejść na nową (ZDROWĄ) drogę życia, jak z niej nie zboczyć, jak radzić sobie z pokusami i jak dawać sobie radę, kiedy podwinie się noga
200% motywacji – po 100% od każdej z sióstr!
Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, jest dostępna na wyciągnięcie ręki. Wiosenny czosnek niedźwiedzi, letnia koniczyna łąkowa, czarny bez, żurawina, czy jesienna dynia to tylko niektóre z rodzimych roślin tak bogatych w składniki odżywcze. Szczegółowym opisom pełnych wartości roślin towarzyszą pomysły na to, jak wykorzystać je w codziennym menu.
Obawiasz się kalorii? Niepotrzebnie! Zdrowe kalorie to takie, które nie tylko zaspokajają głód, ale także dostarczają wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właśnie takie posiłki gęste odżywczo proponujemy w naszej książce. Znajdziesz tu przepisy na super zdrowe dania z pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudego mięsa i nabiału, pysznych owoców i warzyw oraz niezwykle cennych orzechów i pestek.
„Sense – chudnij rozsądnie” to całkiem nowa wersja popularnego poradnika Suzy Wengel. Jest to przewodnik po skutecznej metodzie odchudzania Sense, która od 2016 roku szturmem podbija serca Duńczyków. Książka zawiera całą uaktualnioną wiedzę i narzędzia, pomagające skutecznie zrzucić wagę oraz mnóstwo nowych przepisów w wersjach dla kobiet i mężczyzn.
Odchudzanie z Sense nie wymaga liczenia kalorii ani ważenia produktów. W tej metodzie najważniejszymi narzędziami są zdrowy rozsądek i twoje dłonie. Bo to dłońmi odmierza się jedzenie. Codziennie możesz zjeść trzy zdrowe i smaczne posiłki główne, każdy złożony z trzech lub czterech garści. To w zupełności wystarczy, by się nasycić.
Metoda ta pozwala zrzucić wagę dlatego, że w rozsądny sposób zmniejszamy ilość spożywanych kalorii. Nie ma żadnych zakazów – Sense uczy, jak odpowiednio komponować posiłki i słuchać naturalnych sygnałów swojego ciała.
– Według uczestników naszego testu, Sense wygrywa z innymi kuracjami odchudzającymi, ponieważ jest stosunkowo łatwa w stosowaniu. Nie przysparza żadnych dodatkowych trudności podczas codziennych zakupów i pozwala jeść to, co jedliśmy do tej pory – jedynie dostosowujemy ilości. Zasada używania swoich dłoni do odmierzania ilości jedzenia pozwala stosować metodę bez względu na to, gdzie się znajdujemy – również w sytuacjach towarzyskich – wyjaśnia dietetyczka Irene Brøndum.
Innym aspektem kuracji Sense, który podkreślają eksperci jest to, że może prowadzić do zasadniczej zmiany stylu życia:
– Sense jest dobra również dlatego, że daje podstawę do czegoś, co w każdej kuracji odchudzającej jest absolutnie kluczowe – wypracowania takiego sposobu odżywiania, który można utrzymać. Bo właśnie w naszych rękach jest to, co powinniśmy jeść – mówi lekarz Jerk Langer.
Wiadomo zielone jest zdrowe! Ta książka udowadnia także, że kuchnia oparta na warzywach i owocach w tym kolorze może być bardzo smaczna i różnorodna, gdyż zielonych roślin jadalnych jest mnóstwo: szpinak, sałata, brokuł, groszek, cukinia, ogórek, awokado, kiwi, winogrono... Wymieniać dałoby się jeszcze długo. Zapraszamy do rozsmakowania się w zielonych daniach, przyrządzonych według naszych przepisów. Proponujemy nie tylko sałatki, ale także zimne i ciepłe przekąski, zupy, koktajle, a nawet desery. Znajdziesz tu m.in. sałatkę ze szparagów i szpinaku, chłodnik z ogórków i mięty, placki z cukinii oraz sorbet z kiwi
Zastanawiasz się, czym zastąpić cukier? Co jest lepsze: stewia czy ksylitol? A może jeszcze coś innego? Jakie zamienniki cukru są dostępne na polskim rynku? Które z nich są polecane dla diabetyków, a które dla odchudzających się? Jak dawkować różne słodziki, aby jedzenie było słodkie? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej książce.
Autor prezentuje 17 zamienników cukru, które są dostępne na polskim rynku oraz 151 przepisów na słodkości. Dzięki prostemu przelicznikowi dawek możesz je przygotować wykorzystując dowolny zamiennik cukru spośród 17 omawianych w książce! Jedynym ograniczeniem mogą być właściwości danej substancji, np. stewia nie nadaje się do ciasta drożdżowego (ciasto nie urośnie).
Zamienniki cukru, które zostały przedstawione w książce: Aspartam, Erytrytol, Fruktoza, Glukoza, Ksylitol, Lo Han Gou, Lukrecja, Melasa, Miód, Sacharyna i sacharyniany, Słodkie ziele Azteków, Słód, Stewia, Sukraloza, Syrop daktylowy, Syrop klonowy, Syrop z agawy.
Stop zespołowi jelita drażliwego! Dieta FODMAP.
Łatwy program dla osób z IBS i refluksem żołądkowo-przełykowym.
Dieta FODMAP to łatwy program żywieniowy dla osób z zespołem jelita drażliwego, oraz innymi chorobami układu pokarmowego, który polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów FODMAP (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols - fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole). Pozwala ona zapanować nad chorobą i szybko wyeliminować dokuczliwe objawy, a przy okazji schudnąć i poprawić ogólny stan zdrowia. Książka zawiera wszystkie niezbędne informacje na temat tej coraz popularniejszej diety, i jej wpływu na organizm człowieka. Autorka proponuje także plan zakupów oraz 75 smacznych i prostych w przygotowaniu przepisów, także wegańskich wegetariańskich.
JADŁOSPIS NA 7 DNI, z listami zakupów, narzędziem monitorowania objawów i przydatnymi wskazówkami pomagającymi utrzymać motywację,
PONAD 75 PRZEPISÓW NA BEZGLUTENOWE DANIA O NISKIEJ ZAWARTOŚCI FODMAP z informacjami na temat ich wartości odżywczej oraz przydatnym oznaczeniem potraw,
5 ŁATWYCH KROKÓW pomoże ci dostosować spiżarnię i nauczyć się przygotowywać posiłki podczas przechodzenia na dietę,
WPROWADZENIE do diety ubogiej w FODMAP, doskonałe źródło wiedzy na temat jej skuteczności oraz wpływu na organizm.
Groźne powikłania nierozpoznanego stanu zapalnego mogą powodować ciężkie choroby!
Samodzielne zdiagnozowanie stanu zapalnego trawiącego organizm nie musi być trudne, a jego uleczenie jest jeszcze łatwiejsze. Z książką z serii Leczenie odżywianiem:
– dowiesz się, jak rozpoznać i prawidłowo zlokalizować ostry i łagodny stan zapalny,
– zmienisz swoją dietę tak, by lepiej radzić sobie z dolegliwościami spowodowanymi chorobami autoimmunologicznymi, bez odwoływania się do sztuczek czy chwilowych mód,
– dobierzesz najlepszą suplementację ziołową pomocną przy cukrzycy, astmie czy refluksie,
– skutecznie zmniejszysz dolegliwości związane z chorobami wywoływanymi przez stany zapalne.
Wypróbuj porady zawarte w książce i przestań zmagać się z powracającymi przeziębieniami, zespołem przewlekłego zmęczenia, chorobami autoimmunologicznymi, nasilonymi objawami alergii, zespołem jelita drażliwego, cukrzycą, łuszczycą, a nawet wrastającymi paznokciami.
Każdy chciałby czuć się lekko i zdrowo. Pobiegać bez większego zmęczenia. Spoglądać w lustrze na swoje odbicie, które akceptuje. Każdy wie, że do osiągnięcia tego stanu potrzebne są dieta i ruch. Niby mało, a jednak wiele.Dieta większości ludzi kojarzy się bardzo źle: z wyrzeczeniami, rezygnacją z przyjemności, stresem, ssaniem w żołądku, niesmacznymi produktami i skomplikowanymi przepisami. Czasami wręcz z głodówką. Oczywiście zazwyczaj kończy się to źle: gubimy kilka kilogramów, po to, by w niedługim czasie przybrać drugie tyle.Te doświadczenia już nie muszą być Twoim udziałem. Możesz jeść i chudnąć, dobrze się czuć i równie dobrze wyglądać.Anka Dziedzic udowadnia, że to możliwe. Ułożony przez nią projekt Dieta na luzie zakłada:Pięć posiłków dziennie dzięki temu odprężony organizm spala na bieżąco.1 800 kalorii dziennie optymalna ilość kalorii, która pozwala nie czuć głodu, jest odżywcza dla organizmu, a jednocześnie zapewnia redukcję tkanki tłuszczowej.Optymalny rozkład kalorii na poszczególne posiłki śniadanie 360 kcal, drugie śniadanie 260 kcal, obiad 560 kcal, podwieczorek 260 kcal i kolacja 360 kcal.Możliwość dowolnego komponowania dziennego jadłospisu z podanych przepisów na poszczególne posiłki.Proste pyszne posiłki, które zadziwią Cię swoim smakiem i różnorodnością. Twoje kubki smakowe oszaleją!Oprócz tego w książce znajdziesz wiele cennych porad, potężną dawkę motywacji oraz jedzeniowy must have, czyli zestaw produktów, które zawsze powinny znajdować się w kuchni.Projekt Dieta na luzie to gwarancja powodzenia!
W książce autor dzieli się własnymi tajemnicami i przedstawia 100 przepisów na przygotowanie "żywych" potraw. To właśnie oryginalne receptury stanowią zasadniczą zawartość tej książki. Dzięki konkretnym wskazówkom każdy będzie potrafił "skomponować" pełnowartościową dietę, dostosowaną do indywidualnej kondycji i uniknie typowych błędów diety wegetariańskiej i witariańskiej.
Siergiej Gładkow jest doktorem nauk matematyczno-fizycznych, w przeszłości z sukcesami zajmującym się fizyką eksperymentalną, autorem wielu publikacji. Gdy jego karierę naukową przerwała zagrażająca życiu choroba onkologiczna, postanowił zrezygnować z pomocy lekarzy i wszystkie sprawy związane ze zdrowiem wziąć w swoje ręce.
Od tego czasu minęło prawie ćwierć wieku. Autor znalazł nową drogę i cel swojego życia – poszukiwanie sposobów uzyskania jedności z Przyrodą, rozumianą jako żywy organizm. Wydał w Rosji już kilka prac na temat zdrowego odżywiania.
Jedną z głównych idei niniejszej książki jest postrzeganie budowania diety idealnej jako procesu twórczego, do którego należy podchodzić, kierując się nie narzuconymi teoriami i dogmatami, ale uważną obserwacją własnego organizmu – to w nim mamy poszukiwać symptomów rosnącej witalności.
Jak ze swojego jedzenia uczynić lekarstwo i źródło sił, a jednocześnie nadal czerpać z niego przyjemność, bez samoograniczenia i ascezy?
Jeśli często chorujesz możesz radykalnie poprawić stan zdrowia, jedząc produkty pełne dynamicznych probiotyków, które doładują Twoje ciało! Dzięki tej książce naucz się nie tylko przygotowywać probiotyczną żywność i przekonasz do niej całą swoją rodzinę. Dowiesz się, jak łatwo włączyć te produkty do swojej diety i nauczysz się je przygotować. To jest naprawdę proste i tanie!Kiszone warzywa: znakomicie robią na żołądek, wspierają aktywność układu odpornościowego, pomagają łagodzić skutki autyzmu, nie zawierają pestycydów, są pełne pożytecznych bakterii, eliminują zespół jelita drażliwego, pomagają obniżyć poziom cholesterolu.Twój przewodnik po probiotycznej żywności.
Cała prawda o Alzheimerze! Dzięki tej publikacji poznasz: prawdziwe przyczyny choroby Alzheimera,
wpływ diety na rozwój dolegliwości neurodegeneracyjnych, fakty i mity zawarte w zaleceniach żywieniowych,
źródła chorób układu nerwowego, paliwo dla mózgu, znaczenie neuronów i mitochondriów, podstawy diety niskowęglowodanowej, tłuszcze do zadań specjalnych, białkowych bohaterów, naprawdę i tylko pozornie zdrowe produkty, sposoby na wsparcie zdrowego trawienia.
Długo wyczekiwana kontynuacja bestsellerowej Zielonej diety koktajlowej, która zmieniła życie tysięcy ludzi na całym świecie. W swojej nowej książce słynna dietetyczka J.J. Smith pokazuje, jak uczynić z zielonych koktajli element codziennej diety, by po okresie detoksu zachować zdrowe nawyki żywieniowe i właściwą wagę oraz unikać chorób. 60 nowych pomysłów na zielone koktajle, ponad 30 przepisów na obiady, desery i przekąski oraz 30-dniowy jadłospis wraz z listą zakupów składają się kompleksowy plan bardziej uważnego i zdrowego odżywiania. Poza przepisami i kolorowymi zdjęciami dań czytelnicy znajdą w Diecie koktajlowej opisy wspierających odchudzanie metod detoksykacji o potwierdzonej skuteczności, informacje na temat autorskiego systemu wspomagania utraty wagi oraz relacje osób, które stosowały się do zaleceń autorki i odmieniły swoje podejście do jedzenia, a wraz z nim podejście do życia. Niezależnie od tego czy jesteś na początku drogi ku szczupłej sylwetce, czy też znasz już moc zielonych koktajli, Dieta koktajlowa to kolejny krok w stronę zdrowszego stylu życia. J.J. Smith jest autorką Zielonej diety koktajlowej, bestsellera ,,New York Timesa"". W roli dietetyczki i certyfikowanej specjalistki w dziedzinie odchudzania występowała w popularnych programach telewizyjnych, a także na łamach czasopism. Zasłynęła zdumiewającą poprawą zdrowia, utratą wagi i odkryciem ,,drugiej młodości"" po czterdziestce, co sprawiło, że stała się inspiracją dla tych, którzy marzą o zgubieniu zbędnych kilogramów, odzyskaniu dobrego samopoczucia i atrakcyjnego wyglądu.
Przedstawione w tej książce przepisy zainteresują przede wszystkim zwolenników kuchni nowoczesnej, lekkiej i zdrowej, w której smak potraw jest równie ważny jak ich wartości odżywcze. Każdy, kto ceni sobie przyjemność gotowania i próbowania różnorodnych dań, a jednocześnie stara się przygotowywać dobrze zbilansowane posiłki, na pewno z powodzeniem wykorzysta nasze pomysły. Znajdziesz tu bowiem pełne witamin, kolorowe sałatki, dietetyczne zupy, chude, aromatyczne dania mięsne i rybne oraz łakocie, których nie muszą obawiać się nawet osoby dbające o linię.
CUKRZYCĘ MA JUŻ TRZY MILIONY POLAKÓW, ALE MILION Z NICH JESZCZE NIE WIE, ŻE CHORUJE
Kiedyś uznawano ją za chorobę dość prostą. Dziś staje się coraz bardziej złożona. Wciąż przybywa informacji, które pozwalają skuteczniej panować nad cukrzycą i jej licznymi konsekwencjami.
Ale nie zawsze te nowe informacje są dla chorych dostępne czy zrozumiałe.
Ta książka to nowoczesne spojrzenie na cukrzycę. Porad chorym i ich bliskim udzielają tu najlepsi polscy eksperci z wielu dziedzin medycyny.
Rozmawiają z nimi doświadczeni i wielokrotnie nagradzani dziennikarze medyczni. Zadają pytania, na które pacjentom w gabinetach lekarskich nie starcza czasu lub odwagi.
Przeczytajcie, jak dobrze żyć z cukrzycą.
* Dieta, która leczy
* Co oznacza stan przedcukrzycowy
* Przegląd dostępnych leków
* Jak chronić serce, oczy, skórę, seksualność
* Gdy choruje dziecko
* Co się należy chorym
Przede mną siedzi pacjentka, a nie przypadek z badań klinicznych, i muszę dla niej indywidualnie opracować najlepszy plan leczenia.
Wiedza, jak kojarzyć nowe leki na cukrzycę ze starymi, w jakiej dawce je proponować, w jakiej kolejności, u jakiego chorego, wymaga coraz większego doszkalania się.
Prof. LESZEK CZUPRYNIAK, diabetolog
Kremowa zupa musztardowa,tapenada,bouillabaise,yakitori z kurczaka - kto powiedział,że kuchnia diabetyków jest nudna i pełna wyrzeczeń? W poradniku znajdziesz blisko 150 przepisów zaczerpniętych z najważniejszych kuchni europejskich, a także z kuchni chińskiej,japońskiej i żydowskiej.Z łatwością przyszykujesz z nich zarówno proste,codzienne dania,jak i bardziej wyszukane, którymi można mile zaskoczyć gości.W tym apetycznym tyglu każdy znajdzie coś dla siebie.
Wszystkie przepisy na dania główne, przekąski,sałatki i desery zostały tak skomponowane,aby niższa zawartość węglowodanów odpowiadała kanonom współczesnej dietetyki.
Do każdego dania wyliczono:
- indeks glikemiczny,
- wymienniki węglowodanowe,
- wymienniki białkowo-tłuszczowe
- liczbę kalorii.
Soki i koktajle w minutę autorstwa Agaty Ziemnickiej to odpowiedź na codzienne potrzeby naszego ciała. W dodatku odpowiedzią pyszną i niezwykle prostą w ciągu zaledwie 1 minuty, możemy przygotować napój będący prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, mikro- i makroelementów, witamin, minerałów, antyoksydantów i enzymów.Autorka rozpoczęła swoją przygodę z miksowaniem od koktajli śniadaniowych i zup kremów, miała bowiem małe dzieci i mało czasu. Jednak miksowanie i wyciskanie, komponowanie nowych smaków okazało się baaardzo wciągające. Powstawały coraz to nowe koktajle, soki, zdrowe szoty, a także śniadaniowe misy mocy.Miłość do soków i koktajli jest naprawdę zaraźliwa, więc możliwe, że od dziś wyciskanie i miksowanie będzie też codziennością w Twoim domu. A co za tym idzie poczujesz jak przybywa Ci siły spokoju i zdrowia, a Twoja cera staje się gładka i promienna.
Odważona. Dziewczyna minus 70 kg powraca!Zrzuciła kilkadziesiąt kilogramów. Nie był to jednak koniec walki o siebie i nowe, lepsze życie. Dziś Danuta Awolusi szuka odpowiedzi na trudne pytania:Skąd się bierze nienawiść do ciała?Jaką władzę ma nad nami jedzenie?Jak zaakceptować siebie?Czy można polubić aktywność fizyczną?Gdzie znaleźć pomoc, kiedy odchudzanie nie wychodzi?Rozmowy z gośćmi psychologiem, modelkami Plus Size, czytelniczkami składają się na prawdziwą i złożoną opowieść o tym, że odchudzanie zaczyna się w głowie.Danuta Awolusi dzieli się również sprawdzonymi przepisami, które są dowodem na to, że zdrowe jedzenie to jeden z przyjemniejszych sposobów utrwalania wielkich zmian.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?