Odkąd trzy lata temu schudłam 30 kg – całkowicie zmieniłam swoje podejście do jedzenia i samo jedzenie. To, że jestem fanką postów i detoksów przeprowadzanych raz na kilka miesięcy, już chyba wszyscy wiedzą. One i zbilansowana dieta pozwalają mi żartować z efektu jo-jo i nadal cieszyć się moją spektakularna metamorfozą. Ale żeby „prowadzić się” jeszcze lepiej, zdrowiej i efektowniej, nauczyłam się wyciskać z wszystkiego co najlepsze. Z życia, z dnia i w końcu z warzyw i owoców. Robienie soków to moja ulubiona gra w kolory. Chcesz poznać jej zasady? W tej książce razem z moją przyjaciółką Martą Kordyl dzielimy się z Wami przepisami na 100 pysznych, zdrowych, energetycznych soków i koktajli, które codziennie „dają nam kopa”, poprawiają humor i wzbogacają nasze posiłki. Przepisy podzielone są na pory roku i cele, które chcemy osiągnąć np. oczyszczenie, wyciszenie, poprawienie odporności – albo moja ulubiona kategoria – ale to dobre. Zapraszamy do wspólnej zabawy i skoku na bombę witaminową.
Lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce wyglądać młodo i cieszyć się pełnią życia!
Kody młodości to książka o tym, jak się odżywiać, jak ćwiczyć i w ogóle jak żyć, by zachować zdrowie i młodzieńczy wygląd, a nawet cofnąć swój zegar biologiczny.
Doktor Marek Bardadyn, jest ekspertem w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania, twórcą zdobywającej wielu zwolenników diety strukturalnej. Jest autorem wielu publikacji medycznych i bestsellerowych książek Odchudzanie weekendowe i Odchudzająca książka kucharska. Jego autorskie rubryki porad medycznych w poczytnych czasopismach i programy telewizyjne cieszą się ogromną popularnością.
Z jego porad korzystają gwiazdy show-biznesu, znani politycy i sportowcy z całego świata.
Przedstawiona w tej książce metoda wzmacniania, regeneracji i odmładzania organizmu człowieka jest rezultatem doświadczeń wynikających z wieloletniej praktyki lekarskiej autora, między innymi w dziedzinie medycyny sportowej i anti-aging.
drbardadyn.com
Drogi Czytelniku, Nieznajomy, Przyjacielu, jeśli trzymasz w dłoniach Smakoterapię 2, śmiem podejrzewać, że wiesz już o mnie co nieco. Jeśli jednak nie wiesz, zapraszam Cię serdecznie, abyś zajrzał do pierwszej, bestsellerowej Smakoterapii oraz na stronę Smakoterapia.pl. Znajdziesz tam historię rewolucji kulinarnej, która narodziła się z miłości do dziecka z licznymi alergiami, a wyrosła na inspirację dla wszystkich poszukujących prostych przepisów roślinnych, bez glutenu, nabiału i cukru. W jej kontynuacji pochylam się nad tym, od czego często zaczynamy zmiany w kuchni: nad zdrowymi smakołykami. Najczęściej słodkimi. Zaczynamy zatem od słodkości, lecz potem… Uch, wreszcie coś na wytrawnie! Zapraszam Was w kolejną kulinarną podróż. Zaczerpnijcie z niej, co Wam się podoba, zainspirujcie się i smakujcie na zdrowie. Uściskowuję! Iwona Zasuwa „Wpadłam do Pani przypadkiem, ale pozwolę sobie zostać na zawsze”. [czytelniczka] „Pani Iwono jest Pani niezwykłą kobietą! To, co Pani robi jest SZTUKĄ i NAJPRAWDZIWSZĄ TERAPIĄ”. [czytelniczka]
Lato według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie to fascynująca podróż po Pięciu Przemianach w towarzystwie Moniki Biblis. Tym razem Monika skupiła się na letnich potrawach wegetariańskich.
Jeśli jesteś wegetarianinem, to trafiłeś we właściwe miejsce. Wypróbuj letnie, wegetariańskie przepisy zgodne z filozofią Pięciu Przemian i przekonaj się o sile chińskiej medycyny naturalnej.
Jeśli nie jesteś wegetarianinem, to... pozostań sobą! Letnie dania wegetariańskie według Pięciu Przemian to doświadczenia kulinarne ze składnikami, które na pewno i tak doskonale znasz.
Publikacja w całości poświęcona jest gotowaniu latem. Zawiera 101 sprawdzonych przepisów wegetariańskich w kategoriach:
Zupy (18)
Dania ciepłe (22)
Sałatki, surówki (16)
Pasty, pasztety, farsze (7)
Pieczywo (2)
Przetwory (5)
Sosy (5)
Desery (11)
Napoje ciepłe (7)
Napoje chłodne (8)
JELITA TO NASZ DRUGI MÓZG! ODBUDUJ MIKROFLORĘ JELIT I ODZYSKAJ RÓWNOWAGĘ EMOCJONALNĄ! Stosując odpowiednią dietę, oczyścisz jelita, wzmocnisz swoją odporność i ochronisz swój organizm przed alergiami, cukrzycą, otyłością i chorobami autoimmunologicznymi. Jednak to nie wszystko. Wzmacniając jelita, zwiększysz produkcję hormonów szczęścia, pokonasz przygnębienie i mgłę mózgową, poprawisz koncentrację umysłową i wspomożesz leczenie depresji. Czy zdarza Ci się zajadać stres? Czy słodyczami poprawiasz sobie nastrój? Jeśli tak, ta książka jest dla ciebie! Autor Jaglanego detoksu oraz Zatrzymaj Hashimoto na podstawie własnego doświadczenia i wieloletniej praktyki przystępnie podpowiada, jak żyć, aby odzyskać sens i radość życia! Dowiesz się, jak wzmocnić swój przewód pokarmowy, jednocześnie wzmacniając psychikę! Gotuj zdrowo! Wzmocnij jelita i odzyskaj zdrowie!
Doktor Fung wyjaśnia związek pomiędzy glukozą a insuliną i to, jak one wspólnie prowadzą nie tylko do otyłości i cukrzycy, ale również do mnóstwa innych powiązanych z nimi chorób jak atak serca, zastoinowa niewydolność serca, udar, niewydolność nerek czy ślepota. Zachęca do wyeliminowania cukru i przetworzonych węglowodanów oraz zastąpienia ich zdrowymi pokarmami z właściwymi tłuszczami. Podaje prosty sposób na odwrócenie cukrzycy typu 2, zajmując się jej główną przyczyną, dietą. Udowadnia, że jest ona w pełni odwracalna i można jej zapobiec. Z książki dowiesz się, dlaczego konwencjonalne terapie oparte na insulinie lub innych lekach obniżających poziom glukozy we krwi mogą zaostrzyć problem, prowadząc do znacznego przyrostu masy ciała, a nawet chorób serca. Poznasz naturalne i zupełnie bezpłatne sposoby na odzyskanie zdrowia, bez leków, operacji i zbędnych kosztów. Pozbądź się cukrzycy na zawsze.
Czy otyłość brzuszna jest niebezpieczna? Kto na nią cierpi i dlaczego? Autorzy, wybitni lekarze od zaburzeń otyłości i odżywiania oraz pionierzy w leczeniu stresu oksydacyjnego ujawniają informacje na temat tego powszechnie występującego schorzenia. Przedstawiają również 4-tygodniowy plan odnowy jamy brzusznej gwarantujący pozbycie się tkanki tłuszczowej trzewnej. Opiera się on między innymi na prawidłowym odżywianiu, lekkiej aktywności fizycznej, walce ze stresem oraz medytacji. Ujawniają również jak odbudowa kluczowych elementów przewodu pokarmowego (adipocytomu, czyli komórek tkanki tłuszczowej i mikrobiomu ogółu mikroorganizmów, głównie bakterii zamieszkujących Twoje ciało) może przywrócić pełną sprawność mózgu i jelit. Czas pożegnać oponkę i przywrócić zdrowie.
Czy odkryłeś już przyczynę swoich dolegliwości? Cierpisz na nawracające dolegliwości, a mimo stosowania drogich leków nie widzisz poprawy? Zastanawiasz się, dlaczego tak się dzieje? Zamiast przyczyny, leczysz tylko objawy, a samo to może nie wystarczyć. Wszystkiemu winne są niedobory minerałów i witamin w codziennej diecie. Dieta bogata w składniki odżywcze to podstawa Dzięki tej publikacji poznasz zastosowanie minerałów i witamin na konkretne dolegliwości. Poprawisz swój nastrój, wzmocnisz układ odpornościowy i serce, zwiększysz sprawność umysłową oraz ochronisz się przed rakiem. Dowiesz się prawdy na temat najczęstszych mitów żywieniowych i wzbogacisz jadłospis o niezbędne składniki odżywcze poprzez odpowiednio dobraną dietę i suplementację. Minerały – źródło zdrowia i długowieczności
Jesteś bardziej bakterią niż człowiekiem, Mikroby nadchodzą, Bakterie rządzą naszymi myślami, Twój drugi mózgNagłówki artykułów na temat bakterii żyjących z organizmie człowieka mówią same za siebie. Jesteśmy zafascynowani drobnoustrojami zasiedlającymi organizm ludzki z jednej strony odczuwając lęk jak przed Obcym, z drugiej ciekawość. Trudno się temu dziwić, ponieważ coraz większa jest świadomość, w jak dużym stopniu od równowagi pomiędzy korzystnymi i szkodliwymi drobnoustrojami zależy nasze zdrowie odporność, samopoczucie, masa ciała, występowanie chorób przewlekłych.Czym jest mikrobiom jelitowy? Czy nami rządzi? Kiedy może nam pomóc zachować zdrowie, a kiedy zaszkodzić? Czy ludzie różnią się między sobą florą jelitową? Dlaczego i jakie to ma konsekwencje?Niniejsza książka, stworzona wraz z najwyższej klasy specjalistami w dziedzinie wiedzy o zdrowiu i chorobach naszych jelit, jest pierwszą polską odpowiedzią na lawinowo wzrastające zainteresowanie tym tematem. Jest to przystępnie podana, praktyczna wiedza, którą każdy z nas może zastosować, by żyć lepiej i zdrowiej.
Książka z serii Smaki Zdrowia poświęcona odżywianiu w kontekście chorób nowotworowych. Pierwsza część książki dotyczy profilaktyki antynowotworowej co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Druga jest wsparciem dla osób już chorych onkologicznie, zarówno jeśli chodzi o wzmocnienie organizmu, jak i odżywianie w dolegliwościach często towarzyszących nowotworom i ich leczeniu np. wymioty, biegunki, zaburzenia smaku itp.Wszystkie wskazania poparte są l icznymi przepisami, oraz gotowymi jadłospisami dla osób zmagających się z określonymi dolegliwościami. Wszystko zgodne z z zaleceniami międzynarodowych instytucji zajmujących się leczeniem żywieniowym.
Detoks to niełatwe zadanie. Jednym z popularniejszych sposobów oczyszczenia organizmu ze szkodliwych substancji jest regularne picie bogatych w przeciwutleniacze koktajli. Postaw zatem na napoje ze składników, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami oraz ułatwiają pozbywanie się toksyn. Należą do nich m.in. brokuł, burak, grejpfrut, imbir, jabłko, jarmuż, kurkuma i pokrzywa.Odkryj moc drzemiącą w warzywach, owocach, ziołach i przyprawach zamienionych w koktajle. Te naturalne produkty oczyszczą i zregenerują ciało oraz poprawią metabolizm, korzystnie wpływając na wygląd i samopoczucie.
Jedna książka na wiele dolegliwości Znajdziesz w niej zbiór najskuteczniejszych przepisów odnoszących się do ponad siedemdziesięciu powszechnie występujących dolegliwości codziennych. Zostały one pogrupowane według obszarów ciała, narządów oraz zespołów chorób. Tego rodzaju podział służy zwiększeniu przejrzystości tej książki. Sekrety szeptuch ujawnione! Poza tradycyjnymi sposobami uzdrawiania różnych dolegliwości Autorka prezentuje również techniki eliminowania schorzeń z sukcesami wykorzystywane przez szeptuchy. Teraz Ty również dowiesz się, czym jest zamawianie bólu nóg, nauczysz się eliminować kurzajki za pomocą zwyczajnego ziemniaka oraz pokonasz trudności związane z powiększeniem rodziny. Ludowe sposoby na współczesne choroby!
100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na produkty pszenne i mleczne.Jeśli trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl – znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie!Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań. Z tą książką kucharską szybko nabierzesz pewności siebie w kuchni. W tym poradniku znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata, dobre na śniadanie, obiad i kolację, na przekąskę w ciągu dnia i na deser. Masz do wyboru zupy, sosy, lasagne, zapiekanki rybne, makaronowe i wiejskie, burgery, babeczki, sernik, szarlotka, a także quiche, pitty i puddingi. Nie zabrakło tu również przepisów na specjalne okazje – na przyjęcia, urodziny i Boże Narodzenie.Ta książka to potwierdzenie, że nietolerancje pokarmowe nie muszą oznaczać konieczności zrezygnowania z różnorodnej i smacznej kuchni!Antoinette Savill jest autorką bestsellera Gluten, Wheat and Dairy Free Cookbook: Over 200 Allergy-free Recipes from Sensitive Gourmet.
Edycja specjalna z notesem na zakupy - spisem produktów do przepisów z książki.Przepisy najwybitniejszego kucharza świata po raz pierwszy w Polsce. Kuchnia sezonowa dla każdego w najlepszym wydaniu. Alain Ducasse jest uważany za najlepszego kucharza na świecie. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia – trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden.Propaguje gotowanie naturalne i odpowiedzialne. „Dziś – mówi – gdy pleni się marnotrawstwo, gdy króluje hodowla przemysłowa, gdy rolnictwo i rybołówstwo są tak intensywne, jako rzecz najoczywistsza narzuca mi się kuchnia zwrócona ku naturze. Zdrowa, z zasadami, prawdziwa, sezonowa, zaangażowana…”Wraz z byłym szefem kuchni swoich restauracji Christophe’em Saintagne’em i dietetyczką Paule Neyrat Ducasse przełożył tę wizję na 150 pogrupowanych według pór roku prostych i zdrowych przepisów, które zostały uzupełnione o praktyczne porady.
Michel Montignac udowadnia opinię, że ilość spożywanych kalorii nie ma żadnego wpływu na obfitość tuszy. Dzięki tej książce zrozumiemy, dlaczego dietetycy optujący za dietami niskokalorycznymi są w błędzie i dlaczego stosowane wg ich zaleceń kuracje muszą zakończyć się niepowodzeniem. Polskie wydanie książki zostało uzupełnione i wzbogacone o kolejne rady dotyczące odżywiania się.Nowa edycja zawiera porady, które są łatwiejsze w zastosowaniu i jednocześnie bardziej szczegółowe niż w wersji pierwszej. Zawarte w niej zalecenia pozwolą Ci dokonać właściwych wyborów żywieniowych, dzięki którym będziesz mógł... jeść, aby schudnać, i już na zawsze pozostać szczupłym i zdrowym.
Gdy zdrowe odżywianie staje się obsesją…
Ortoreksja to zaburzenie odżywiania, które trudno rozpoznać. Nagle przestaje chodzić o oczyszczenie organizmu czy ograniczenie liczby spożywanych kalorii. Rezygnacja z pewnych produktów w imię „czystości” czy idealnej diety może szybko przerodzić się w trudny do przezwyciężenia nawyk, który będzie pociągać za sobą poważne konsekwencje w sferze zdrowia fizycznego i psychicznego. Niebezpieczeństwo popadnięcia w obłęd zdrowego odżywiania dodatkowo potęguje współczesny świat. Ogólny skutek zalewu informacji i dezinformacji w mediach jest taki, że toniemy w morzu dezorientacji i sprzeczności – a ludzie podatni stają się jeszcze bardziej podatni.
Dietetyk, specjalistka w dziedzinie zdrowego żywienia i zaburzeń odżywiania, Renee McGregor, po raz pierwszy ujawnia prawdę, która kryje się za maską niebezpiecznych diet. Powołując się na doświadczenia z pierwszej ręki i liczne analizy, autorka przedstawia narzędzia, dzięki którym osoby dotknięte tym problemem mogą powrócić do zrównoważonego i naprawdę zdrowego modelu odżywiania się.
***
Lektura obowiązkowa dla każdego, kto się martwi, że mógł przesadzić ze „zdrowym” stylem życia. Renee McGregor podchodzi do tego ważnego tematu rzetelnie i z wielką empatią. To przystępna i merytorycznie poważna książka, pełna praktycznych rad.
Emma Woolf, autorka książki Perfekcyjna – w pułapce anoreksji
Ta książka jest aktualna i ważna. Nie mam najmniejszych wątpliwości, że stanowić będzie ważny punkt odniesienia – żeby nie powiedzieć koło ratunkowe – dla ludzi dotkniętych tym ciągle jeszcze mało znanym zaburzeniem. Mam nadzieję, że będzie to również jakże potrzebny przełomowy głos, który przedrze się przez często szkodliwą retorykę branży wellness. Ta mądra i pouczająca analiza zagadnienia może zainspirować nowe pokolenie guru wellness do zastanowienia się nad konsekwencjami głoszonego przez nich przesłania.
Anthony Warner, autor książki The Angry Chef
Łyżeczka optymizmu
100% zdrowego myślenia
Szczypta dystansu do siebie
Cześć! Tu Ania!
Jestem Super Laską! Skąd to wiem? Bo skończyłam z recydywą!
Jak to zrobiłam? Po latach walki ze swoim ciałem i z zaburzeniami wyrzuciłam z głowy diety. Teraz prowadzę bloga „Wilczo Głodna”, gdzie uczę kobiety samoakceptacji. Do tego jem jak najwięcej nieprzetworzonych produktów – przecież takie jedzenie jest dla nas naturalne od tysiącleci. Dopiero przez ostatnie sto lat my, ludzie, wywróciliśmy nasze jadłospisy do góry nogami. Ale czas wrócić do tego, co dla nas najlepsze!
Nie jest Ci potrzebna żadna dieta, tylko zdrowe podejście.
Chcesz zostać Super Laską taką jak ja? Zajrzyj do środka.
Koniec z dyktatem komosy i kaszy! Dzięki książce Angry Chef nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie.
Angry Chef to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją.
Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie!Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady:jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa,jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową,jak nie marnować jedzenia,jakiego pudełka używać do danego posiłku.Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia smaku, w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.
Wszystko, co musisz wiedzieć o zespole jelita nadwrażliwego oraz 140 przepisów na pyszne i niepodrażniające przewodu pokarmowego posiłki.
Czy wiesz, dlaczego naukowcy nazywają jelita drugim mózgiem?
To właśnie jelita decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego.
W książce Jelito drażliwe znajdziesz zalecenia dietetyczne, a także proste i smaczne przepisy, dzięki którym posiłki znów będą sprawiały ci radość.
Zawarte w niej informacje i porady są wsparciem dla osób cierpiących na każdą postać zespołu jelita nadwrażliwego.
W książce Jelito drażliwe dzielę się wiedzą, jak radzić sobie z problemem zespołu jelita nadwrażliwego na podstawie doświadczenia zdobytego w pracy z pacjentami, których pojawia się w moim gabinecie coraz więcej. Jestem pewna, że lektura przekona Cię, Drogi Czytelniku, że dieta jest skutecznym wsparciem terapii zespołu jelita nadwrażliwego, a cierpliwość i konsekwencja w jej stosowaniu pozwala uwolnić się od tej uciążliwej przypadłości.
Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Książka zawiera odpowiedzi na pytania:
Jaka jest rola jelit w funkcjonowaniu naszego organizmu? Jakie są przyczyny zachorowań (m.in. celiakia, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia jelitowego układu nerwowego)? Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego i jak z nim sobie radzić? Na czym polegają diety specjalne: FODMAP i diety eliminacyjne? Jak odróżnić zespół jelita nadwrażliwego od SIBO i jak z nim walczyć? Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?