Odważona. Dziewczyna minus 70 kg powraca!Zrzuciła kilkadziesiąt kilogramów. Nie był to jednak koniec walki o siebie i nowe, lepsze życie. Dziś Danuta Awolusi szuka odpowiedzi na trudne pytania:Skąd się bierze nienawiść do ciała?Jaką władzę ma nad nami jedzenie?Jak zaakceptować siebie?Czy można polubić aktywność fizyczną?Gdzie znaleźć pomoc, kiedy odchudzanie nie wychodzi?Rozmowy z gośćmi psychologiem, modelkami Plus Size, czytelniczkami składają się na prawdziwą i złożoną opowieść o tym, że odchudzanie zaczyna się w głowie.Danuta Awolusi dzieli się również sprawdzonymi przepisami, które są dowodem na to, że zdrowe jedzenie to jeden z przyjemniejszych sposobów utrwalania wielkich zmian.
31-dniowy plan, który pomoże wyeliminować toksyny i przywróci zdrowie tarczycy
Autorka chorowała na Hashimoto dwadzieścia lat, zanim została zdiagnozowana. Doskonale zna zatem tajnik i tej choroby,jak i dolegliwości z nią powiązane. Na podstawie własnych doświadczeń przygotowała 31-dniowy plan diety zawierający przepisy oraz listy zakupów. Dieta pozwala złagodzić symptomy choroby, a jednocześnie jest tak skonstruowana, że pozwala czytelnikowi rozpoznać produkty, które zaostrzają jego dolegliwości.
Wiedzę na temat konieczności wprowadzania witamin i minerałów do codziennej diety należy kształtować już od najmłodszych lat. Dzieci, których rodzice nie przestrzegali uczenia ich właściwych nawyków żywieniowych, znacznie częściej chorowały i nie rozwijały się prawidłowo.Książka ta w sposób zabawny, a jednocześnie przekonujący zachęca naszych najmłodszych do spożywania wybranych owoców, warzyw i innych produktów dostarczających tych cennych składników odżywczych!
AS SEEN IN THE TIMES.
Eat the foods that will help you live longer . . .
THIS is the internationally bestselling, clinically tested, revolutionary AND straightforward diet to help you slow-down ageing, fight disease and lose weight.
'The diet that holds the key to staying young . . . Dr Valter Longo is now considered one of the most influential voices in the 'fasting movement' The Times
'Dr Valter Longo is one of the real scientific pioneers when it comes to researching the impact of food on health' Dr Michael Mosley, bestselling author of The Fast Diet and The Clever Guts Diet
Following 30 years of research Professor Valter Longo - a biochemist and one of the world's leading researchers into ageing - has investigated genetics, nutrition and stem cells to discover that the secret of longevity lies in cellular regeneration triggered by a special diet. He is now able to reveal how, by adhering to his fasting-mimicking diet we heal ourselves through food.
Dr Valter Longo's healthy, lifespan-extending programme is based on an easy-to-adopt lifetime plan, coupled with a fasting-mimicking diet 3-4 times a year, and just 5 days at a time, that gives all the health benefits of fasting without the hunger. Including 30 easy recipes for an everyday diet based on Longo's Five Pillars of Longevity, The Longevity Diet is the key to living a longer, healthier and more fulfilled life.
Try easy, plant-and-fish based recipes that use phenomenal, live-long ingredients . . . Great for the heart and rich in antioxidants: black rice with courgette and shrimp with a mixed green salad, sweet tomatoes and carrots drizzled in balsamic vinegar. For a good source of iron, snack on dark chocolate and yoghurt, and for dessert try tangy dried cranberries and walnuts.
Make simple changes that can extend your healthy lifespan
*
Prevent age-related muscle and bone loss
*
Build your resistance to diabetes, cardiovascular disease, Alzheimer's and cancer
*
Maintain your ideal weight and reduce abdominal fat
*
Why rely on medication to cure illness, when you can help to prevent it altogether with your diet?
Przez lata karmiliśmy się przetworzonym, szybkim i nieskomplikowanym w obsłudze jedzeniem. Zapracowani, zabiegani, zestresowani - wrzucaliśmy na talerz to, co było najbliżej. Wiemy już, że tak nie musi być. Pragniemy przejąć kontrolę nad tym, co jemy, szukamy zdrowych produktów, lokalnych dostawców, czytamy etykietki.
Karoline Jönsson mieszka na niewielkiej farmie na południu Szwecji. Jej towarzyszami są kurczęta, konie, koty oraz inne przygarnięte zwierzęta. Posadziła rośliny, drzewa, zbudowała szklarnię. Zbiera, sadzi, dogląda, a następnie tworzy proste i zdrowe potrawy. Żyje w naturalnym, spokojnym rytmie, dzięki któremu czuje się zrelaksowana i spełniona. Nie traci wcale kontaktu z ludźmi - jest jedną z najbardziej popularnych blogerek szwedzkich, pisze do magazynów kulinarnych, wydaje książki. Zielona spiżarnia to podpowiedź, jak odnaleźć się w naturalnym świecie. Jak w ogródku lub na balkonie wyhodować wspaniałe rośliny, które ozdobią nasze wnętrza i talerze, nasycą żołądki, wzmocnią zdrowie, a nawet poprawią wygląd. Pełna przepięknych zdjęć, inspiruje do pełniejszego życia.
Wierzę, że trzeba żyć z pasją niezależnie od tego, co to dla kogoś znaczy: czy rozumie się przez to skakanie ze spadochronem, przeprowadzkę na drugą stronę kuli ziemskiej czy jak w przypadku zapalonych zbieraczy antyków – obcowanie z historią. Moje serce bije trochę szybciej wiosną, gdy widzę pierwsze chwasty, przygotowuję ziemię i ufajdanymi rękami sieję nasiona, zbieram sok z brzozy albo później, gdy jesienią wyciągam oblepionego ziemią żółtego buraka. I kiedy w środku zimy mogę przygotować posiłek z produktów z własnego ogródka. […] Zapraszam więc do siebie do domu, do mojego zielonego świata, gdzie jedzenie rośnie na drzewach i gdzie świętą ziemią jest kompost.
Karoline Jönsson
Karoline Jönsson – szwedzka blogerka, autorka książek kulinarnych. Jej blog det goda gröna uważa się za najlepszy szwedzki blog kulinarny. W 2015 roku poprowadziła pierwszy całkowicie wegetariański program w szwedzkiej telewizji.
Książka została opracowana przez specjalistów z zakresu dietetyki oraz medycyny i ma na celu doradzić czytelnikowi, w jaki sposób powinien się odchudzać, aby nie ucierpiało na tym jego zdrowie, a wprost przeciwnie - wzmacniając je i przy okazji zrzucając zbędne kilogramy. Polecamy szereg sprawdzonych już sposobów i metod z zakresu medycyny naturalnej, jak: hydromasaże, odpowiednie nastawienie psychiczne, przemyślane sposoby głodowania, specjalne diety, rola ziół, warzyw i owoców, kąpiele wyszczuplające, pozbywanie się cellulitu, gimnastyka specjalistyczna i inne.
W Japonii żyje najwięcej stulatków na świecie. Zaskakująca jest nie tylko liczba seniorów, ale przede wszystkim ich kondycja fizyczna i psychiczna. W książce poznamy sposoby wiekowych Japończyków na zachowanie sprawności i dobrego zdrowia. Co jedzą? Jak długo śpią? W co wierzą? Co sprawia, że cieszą się życiem wyjątkowo długo? Poznajcie Japoński przepis na stuletnie życie!
Mieko Nagaoka (102 lata) ustanowiła niedawno rekord w pływaniu stylem dowolnym na 1500 metrów w kategorii stulatków. Hidekichi Miyazaki w wieku 105 lat wziął udział w biegu na 100 metrów i marzy, żeby pobiec z Usainem Boltem. Z kolei doktor Shigeaki Hinohara (żył 105 lat), zwany najbardziej zajętym japońskim stulatkiem, kalendarz wizyt miał wypełniony na dwa lata do przodu. Poznajemy także stuletnią fotografkę Tsuneko Sasamoto, której motto brzmi: „Na naukę nigdy nie jest za późno”.
Co jedzą, jak żyją, pracują, rozwijają swoje życie zawodowe, wypoczywają? Z kim się spotykają, kogo kochają lub nienawidzą? Krótko mówiąc: jak wyglądało i wygląda życie sędziwych mieszkańców tego odległego kraju, od których z pewnością możemy wiele się nauczyć, aby poprawić jakość swojego życia.
Zagłodzić raka to rewolucyjna i odważna książka, która rzuca nowe światło na sposoby leczenia nowotworów. Daje także nadzieję wszystkim chorym i ich rodzinom.Codziennie w samych Stanach Zjednoczonych na raka umiera prawie 1600 osób. Współczesne metody leczenia nowotworów, między innymi radioterapia i chemioterapia, w wielu przypadkach zawodzą. Co więcej, działają destrukcyjnie, powodując szereg powikłań, a nawet przyczyniając się do nawrotu choroby.Książka Zagłodzić raka przedstawia nowoczesne, nietoksyczne metody zagłodzenia komórek rakowych. Tylko 510% nowotworów jest spowodowanych uszkodzeniem DNA. A co z resztą? 9095% jest wynikiem niezdrowego odżywiania się i złego stylu życia. W skrócie rak jest zaburzeniem metabolicznym. A to stwierdzenie pozwala na opracowanie zupełnie nowych metod jego leczenia. Chcąc skutecznie walczyć z rakiem, który odżywia się poprzez fermentację, musimy wprowadzić leczniczą dietę wysokotłuszczową oraz gruntownie zmienić styl życia.Lektura Zagłodzić raka pozwoli ci:- ocenić zagrożenie nowotworem,- zadać właściwe pytania onkologowi,- rozpoznać źródła chorób nowotworowych,- poznać 10 charakterystycznych cech raka,- zrozumieć, w jaki sposób zaburzenia metabolizmu wywołują nowotwory i jak przebiega metabolizm raka,- prowadzić detoksykację organizmu, redukować stany zapalne i stres, aby eliminować fundamentalne przyczyny raka, zamiast próbować zabić wszystkie komórki nowotworowe,- nauczyć się tak wspierać organizm, aby uniknąć choroby nowotworowej.
„Wege – dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Nie wystarczy powiedzieć sobie „od dziś przestaję jeść mięso”. Posiłki bezmięsne są obecnie bardzo popularne powinny być również dobrze zbilansowane. Jeżeli w diecie zabraknie ważnych składników (m.in. wapnia, żelaza, cynku, witaminy B12 itd.), taki sposób żywienia będzie prowadził do niedoborów i złego stanu zdrowia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się, w jaki sposób mądrze zbilansować dietę roślinną, uniknąć błędów żywieniowych i niedoborów. Ponad 320 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które w diecie wegańskiej warto zwrócić uwagę. Ponadto, w książce znajdziesz przykłady zestawień produktów, jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować.
Tę książkę powinni przeczytać nie tylko wegetarianie i weganie, ale również dietetycy i lekarze, gdyż w programie studiów w tym temacie informacji jest bardzo niewiele lub nie ma w ogóle.
„Wege – dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik dopasowany do wegan i wegetarian żyjących w Polsce. Produkty opisane w książce są łatwo dostępne, dzięki czemu nie trzeba wyszukiwać ich w internecie czy zamawiać z zagranicy. Wystarczy udać się do warzywniaka lub supermarketu. Książka napisana jest prostym językiem, dzięki czemu treści w niej zawarte będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i dla osób, które nie pracują w tej branży. Jednocześnie wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autorki.
Co znajdziesz w książce:
Informacje poparte badaniami naukowymi
Przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, korzystne właściwości zdrowotne oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach
Jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych
Jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego
W jaki sposób bilansować dietę dla osób dorosłych, ale również kobiet ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie
Praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej
Dla kogo jest ta książka:
Dla wegan i wegetarian
Dla osób zainteresowanych wpływem diet roślinnych na zdrowie
Dla rodziców dzieci na diecie roślinnej
Dużą rolę w terapii Hashimoto odgrywa styl życia chorego, czyli dieta, aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. To choroba, której leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.
W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikonką informującą o tym, czy danie jest:
? bez glutenu
? bez pszenicy
? bez mleka
? bez laktozy
? z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów
W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Dzięki temu dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze.
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb.Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę. Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo!
Czy chcesz, aby efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej® towarzyszyły Ci już przez całe życie? Kontynuacja bestsellerowego zbioru przepisów do diety dr Ewy Dąbrowskiej to zestaw konkretnych wskazówek oraz metod, które pomogą Ci prawidłowo wyjść z postu i wprowadzić zmiany we wszystkich aspektach Twojego życia. Spójrz na nie i na swoją dietę holistycznie. Czytając tę książkę, poznasz: 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety, powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, „tajemne” metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób, reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków, zasady efektywnej aktywności fizycznej i sekret trwałej motywacji. Raz na zawsze przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem, sylwetką i… całym życiem! Niniejsza książka, którą z serca polecam, jest holistycznym spojrzeniem na człowieka. Znajdziemy tu rozdziały opracowane przez dietetyka klinicznego, trenera personalnego, duszpasterza, a nawet trenera rozwoju osobistego, który pomoże znaleźć motywację do podejmowania wyzwań. dr Ewa Dąbrowska
Książka ta to praktyczny przewodnik po tajemniczym świecie ziół. Autorka, bazując na wieloletnim doświadczeniu, pokazuje właściwości i przybliża działanie konkretnych ziół. Wyszczególnia, które są pomocne w stresie, które wspomagają układ nerwowy i wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, a które mają działanie uspokajające i zbawiennie wpływają na trawienie. Równocześnie udowadnia, że kuchenna medycyna to zarówno pyszne potrawy, jak i ziołowe lekarstwa. W pierwszej części Zdrowe dodatki znajdziemy inspirujące przepisy m.in. na octy, oleje i pesto czy miody, syropy i eliksiry. W drugiej Pożywne napoje np. na inspirujące ziołowe herbatki, napary i odwary. W trzeciej Lecznicze potrawy m.in. na pożywne śniadania i dania główne czy słodkie przekąski. Jest ich aż 157! Wiele z nich autorka przetestowała na najbliższych. Dla ceniących zdrową kuchnię.
Zamierzasz rozpocząć przygodę z bieganiem? A może trenujesz regularnie lub przygotowujesz się do zawodów biegowych? Jeżeli bieganie jest częścią Twojego życia, ta książka jest dla Ciebie. „Run&Cook“ pomoże Ci dobrać optymalną dietę na każdy poziom treningowy.
Kulinarny poradnik biegacza podzielony jest na trzy główne części:
* dla amatorów,
* osób biegających regularnie
* oraz dla tych, którzy przygotowują się do startów w zawodach.
Wraz z rosnącym zaangażowaniem w treningi organizm sportowca ma coraz większe potrzeby dietetyczne – od zdrowego odżywiania na wstępnym etapie, przez zapewnienie regeneracji po intensywnym wysiłku, wspomaganie stawów poddawanych ciągłym przeciążeniom, dostarczanie odpowiedniej ilości energii, po wzmacnianie układu odpornościowego, aby lepiej radził sobie z infekcjami. „Run&Cook“ będzie z Tobą w każdej sytuacji, dając zarówno solidne podstawy merytoryczne, jak i zaplecze łatwych, efektywnych i przede wszystkim smacznych posiłków.
Chcesz wiedzieć, co zjeść na śniadanie mistrza przed startem w zawodach biegowych? Potrzebujesz bomb antyzapalnych, pobudzających metabolizm i działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo? A może brakuje Ci przepisów na smaczne i zdrowe izotoniki? Wszystko znajdziesz w „Run&Cook“ z podaną wartością energetyczną i oznaczeniami: danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe. Zatem: READY, STEADY, GO!
Co Ty wiesz o koktajlach?
Dzięki różnorodnym składnikom leczniczym, koktajle z dzikich ziół są pierwszorzędnym środkiem profilaktycznym. Organizm jest chroniony, witalizowany i odżywiony wszystkim, czego potrzebują komórki. Korzyści odnosi nie tylko ciało. Koktajle mają harmonizujące działanie na wszystkich poziomach i wspierają również duchowe i umysłowe samopoczucie.
Bomba energetyczna dla Ciebie
Dzięki smoothie z dzikich roślin poczujesz się dobrze w swojej skórze, lepiej poradzić sobie ze stresem i będziesz bardziej zrównoważony i świadomy swojej codzienności. Książka zawiera dokładne opisy dzikich ziół, kolorowe zdjęcia, dużo przepisów i kalendarz zbiorów.
Naturalne, zdrowe, energetyczne.
Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej!
Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski.
Nic dziwnego – każdy, kto zastosował „surową” dietę, poczuł się lekko, świeżo i witalnie. Ty również możesz osiągnąć taki stan dzięki książce Dieta Raw Food. Przepisy, które w niej znajdziesz są:
szybkie – oparte na surowych, łatwo dostępnych składnikach,
zdrowe – dostarczają organizmowi bomby witaminowej, mineralnej i całej gamy antyoksydantów.
Oczyść swój organizm po ciężkim jesienno-zimowym menu!
W książce Dieta Raw Food znajdziesz:
· 20-dniowe witariańskie menu.
· 80 autorskich przepisów na „surowe” śniadania, obiady, kolacje oraz desery.
· Kompleksowy plan oczyszczania organizmu.
· Wskazówki, jak przygotować do „surowej” odnowy swoje ciało, spiżarnię oraz kuchnię.
· Proste techniki medytacji, ćwiczenia oddechowe, wspomagające oczyszczanie zabiegi olejowe oraz kąpiele.
Założenia Diety raw food powstały już w latach 30. XX w. w Stanach Zjednoczonych. Jednak prawdziwy „raw food’owy” boom przypadł na końcówkę XX w. Ludzie dostrzegli zalety prostego naturalnego jedzenia, które nie jest mrożone, ani też poddane procesowi obróbki termicznej powyżej 47°C. Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Wiele osób, chcąc zastosować dietę raw food, sądzi, że opiera się ona wyłącznie na sałatkach i owocowo-warzywnych koktajlach. To dla nich przygotowaliśmy 80 przepisów na „surowe” śniadania, obiady, kolacje, desery, a nawet pieczywo.
Nie jest to model długoterminowego odżywiania dla każdego, ale doskonały sposób na oczyszczenie organizmu ciepłą wiosną lub latem…
Karolina i Maciej Szaciłło
Karolina i Maciej Szaciłło - eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Maciej od lat gotuje w lubianych programach telewizyjnych.
Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedzenie, które leczy, Jem (to co) kocham i chudnę, Zdrowa tarczyca (Wydawnictwo Zwierciadło).
NIECH MOC ZUP BĘDZIE Z TOBĄ
Cóż może być lepszego od sycącej zupy na obiad lub lekkiej zupy kolację?
Czy wyobrażasz sobie obiad bez zupy?
Co powiesz na książkę zawierającą aż 70 przepisów na zdrowe i smaczne zupy?
Monika Mrozowska przygotowała zbiór przepisów na pyszne zupy, dzięki którym poczujesz prawdziwą moc ich działania. Od teraz Twoje zupy nie będą tylko smacznym i sycącym posiłkiem – dzięki nim m.in. rozgrzejesz się w okresie jesienno-zimowym, wrócisz szybciej do zdrowia w czasie rekonwalescencji, oczyścisz i schłodzisz organizm latem.
W książce Moniki Mrozowskiej Zupy Moc znajdziesz 70 sprawdzonych przepisów, dzięki którym odkryjesz prawdziwą moc zup.
Czy wiecie, że Polacy zjadają najwięcej zup na świecie? W ciągu roku przeciętny obywatel naszego kraju spożywa... 103 litry zupy! Zdecydowanie więcej niż innych płynów, np. butelkowanej wody. Zapewne macie swoich „zupowych faworytów", ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować innych. Czy słyszeliście o zupie szczi albo o juszce? Czy mówi Wam coś nazwa salmorejo? Nie? W takim razie musicie sięgnąć do mojej książki, aby jeszcze bardziej poszerzyć zupowe menu. W końcu pierwsze miejsce na świecie do czegoś zobowiązuje!
Monika Mrozowska
Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie; Ekologiczna, Ekonomiczna Kuchnia (Wydawnictwo Zwierciadło). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.
Soczewica.
Jest znakomitym źródłem białka,
ma dużo zdrowego błonnika,
jest lekkostrawna i niskokaloryczna,
zawiera witaminy
i jest bogata w pierwiastki, szczególnie magnez i żelazo.
Wspomaga odchudzanie, poprawia samopoczucie,
wzmacnia odporność, dodaje siły,
a poza tym jest prostu pyszna!
W tej książce znajdziesz przepisy na biblijny chleb z soczewicą, podlaskie soczewiaki, marokańską zupę harira, typowe nepalskie danie dhal, a także wiele moich własnych ulubionych przepisów. Gulasze, dania jednogarnkowe, sałaty i aromatyczne curry.
Ponad sto nowych potraw wypróbowanych w mojej kuchni.
Smacznego!
SUPERKOKTAJLE
SUPERodżywcze, SUPERsmaczne!
Katarzyna Błażejewska-Stuhr autorka bestsellerowej serii Koktajle tym razem poda przepisy na... Superkoktajle.
Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Spożywając je regularnie, zadbasz o zdrowie, a swojemu podniebieniu dostarczysz prawdziwej feerii smaków.
Dowiesz się jak wiele superfoods masz wokół siebie na co dzień i zaczniesz wykorzystywać tę wiedzę!
W książce znajdziesz listę polskich składników typu superfoods, które bez problemu znajdziesz w lokalnych sklepach.
Superkoktajle powstały z myślą o „upłynnieniu" cennych odżywczo produktów. Przygotowując przepisy, korzystałam nieraz ze składników zazwyczaj używanych do innych potraw niż koktajle. Niejednokrotnie smak przygotowanych z nimi napojów, był dla mnie prawdziwym zaskoczeniem – jak np. sok, w skład którego wchodzi brukselka, a który stał się ulubionym napojem mojego syna Stasia. Starałam się używać powszechnie dostępnych superfoods. Rodzime produkty niczym nie ustępują tym sprowadzanym z drugiego końca świata – mogą być równie pyszne i cenne dla naszego zdrowia.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo.
Praktyczny i wypełniony smakiem poradnik zawiera pyszne i sycące potrawy z wykorzystaniem 16 najpotężniejszych pokarmów wzmacniających zdrowie.
Z lektury książki dowiemy się:
- jak wykorzystać jedzenie, by poprawić działanie każdego układu w organizmie
- jak ułożyć swój jadłospis, by rozwiązać konkretne problemy zdrowotne
- jak szybko i sprawnie przygotowywać rodzinne posiłki, by były one bogate w produkty, które zapewniają długie i zdrowe życie.
Autorzy w oparciu o najnowsze badania naukowe wyjaśniają, w jaki sposób produkty, takie jak szparagi, bazylia, kawa, ciemna czekolada, kapusta, oliwa z oliwek, słodkie ziemniaki i dziki łosoś mogą wspierać naszą odporność, obniżać poziom cholesterolu, poprawić pamięć, wzmacniać serce oraz zmniejszyć szanse na rozwój cukrzycy oraz wielu innych chorób.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?