Nawet jeśli ktoś wspomni o bohaterkach powstania, dzielnych Matkach Polkach albo że to kobieta pierwsza zdobyła dla Polski medal na olimpiadzie i Mount Everest, to te wszystkie wzmianki mają przeważnie charakter „ciekawostek”, „michałków” i sprawiają wrażenie, że w naszej wspólnej przeszłości kobiety, nawet wybitne, co prawda się przewijały, ale w sumie nie za często i tak szczerze, koniec końców, bez wielkiego znaczenia dla ogólnego obrazu. Jest to więc książka-zaproszenie. Do odkrywania historii własnych przodkiń – i tych złączonych z nami więzami krwi, i tych, z którymi łączy nas tylko i aż to miejsce na Ziemi, w którym przyszło nam żyć. (…) Jest to też moja własna próba odpowiedzi na pytanie: gdzie się podziały te wszystkie kobiety, które były tu przed nami? Dlaczego prawie nic o nich nie wiemy? I czy naprawdę nie ma o czym mówić?
(fragment)
Wszystko, co zawsze chcieliście wiedzieć o historii kobiet w Polsce, ale nie mieliście pojęcia, kogo by o to zapytać. Anna Kowalczyk rzuca wyzwanie białym plamom na kartach podręczników i przynosi nam opowieść o Polkach, które przecież zawsze w historii owej były. Dlaczego ich nie widzieliśmy? Kto odebrał im głos? Jak to możliwe, że w oficjalnej wersji historii Polski brakuje połowy dziejów? Świetna książka Anny Kowalczyk odpowie na wszystkie wasze pytania. ANNA DZIEWIT-MELLER
Rysowanie ilustracji do Brakującej połowy dziejów było pracą marzeń. Ania Kowalczyk wyprowadziła z mroków historii Superbohaterki, które już zawsze będą dodawać mi siły i pewności siebie. Herstoria istnieje. MARTA FREJ
Siedem lat temu w zupełnie różnych częściach Polski na świat przyszło sześcioro dzieci. Nikt jednak nie spodziewał się, że będą tak wyjątkowe i inteligentne. Z biegiem lat, kiedy ich zmodyfikowane genetycznie organizmy dorastały w przyspieszonym tempie, a wyjątkowe moce nadal się ujawniały – Adam, Wiktoria, Estera, Mikołaj, Sonia i Oskar skupili wokół siebie grupę ludzi, którzy tak jak oni, pragnęli uciec ze świata zagrożonego widmem nadchodzącej wojny.
Czy zbudowanie statku kosmicznego w warunkach, w których trzeba ukrywać się przed ścigającą korporacją, będzie możliwe?
Czy będą w stanie ścigać się z czasem, aby zagwarantować swoim rodzinom i przyjaciołom bezpieczną ucieczkę z Ziemi?
Z pewnością będą próbowali do samego końca.
Co bylibyście w stanie zrobić dla swojego dziecka?
Czy poświęcilibyście całe dotychczasowe życie, aby pociecha była szczęśliwa i bezpieczna?
Rodzice sześciorga wyjątkowych dzieci poznają się, porzucają znajomych i pracę, aby chronić potomstwo przed groźnymi ludźmi. Razem chcą zapewnić mu bezpieczeństwo. Dzieci jednak okazują się bardziej niesamowite, niż przypuszczają nawet ich opiekunowie, a wyjaśnienie zagadki ich pochodzenia staje się sprawą priorytetową.
Skupiając wokół siebie dobrych ludzi, Adam, Sonia, Oskar, Wiktoria, Estera i Mikołaj próbują zrealizować plan ucieczki przed nadchodzącą wojną, która wisi nie tylko nad ich krajem, ale również nad całym światem. Zaczyna się wyścig z czasem.
Czy uda im się powstrzymać ścigającą ich korporację?
Czy wystarczy im czasu na zrealizowanie projektu, dzięki któremu ocalą zarówno siebie, jak i bliskich?
Z całą pewnością będą próbowali do samego końca.
Jest rok 2052, a zmiany klimatyczne widać już gołym okiem. Dosłownie można je odczuć na własnej skórze. Nie stało się to oczywiście z dnia na dzień, postępowało jednak dużo szybciej, niż przewidywali naukowcy. Początki były przerażające. Nauczyliśmy się z tym żyć Ale nie wszyscy Jak bardzo może zmienić się psychika ludzi żyjących w izolacji? Do czego może doprowadzić odcięcie od dobrodziejstw cywilizacji? A może potwory ze starego świata przetrwały i nadal niosą zniszczenie? Czy znalezienie miłości w świecie zdziesiątkowanym przez głód i choroby jest możliwe? Odpowiem na te pytania. Przeżyłam to.
Kompleksowy poradnik z mnóstwem najnowszych doniesień naukowych dotyczących zaleceń w chorobie Hashimoto oraz zbiór przepisów, z których samodzielnie można stworzyć kompletny jadłospis na wiele tygodni!
W książce znajdziemy szereg ciekawych i potrzebnych informacji dotyczących fizjologii gruczołu tarczowego, podstawowych zagadnień z dziedziny patofizjologii tego narządu, a także metod leczenia choroby Hashimoto. Na podstawie najnowszych badań i literatury na ten temat autorzy opracowali zalecenia żywieniowe oraz holistyczny plan postępowania dietetycznego w tej chorobie. Znajdziemy w niej informacje dotyczące odpowiedniego zbilansowania diety pod względem zawartości zarówno makro-, jak i mikroelementów, oraz listę składników, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczowego. Opisane zostały także diety eliminacyjne stosowane w chorobie Hashimoto, ich zasadność oraz bezpieczeństwo pod względem wartości odżywczej. W części praktycznej znajdują się opracowane przez autorów propozycje przepisów, z których samodzielnie można stworzyć kompletny i bezpieczny dla zdrowia jadłospis na wiele tygodni, a jego systematyczne stosowanie z pewnością poprawi pracę gruczołu tarczowego. Książka zachęca również piękną oprawą graficzną i kolorowymi zdjęciami proponowanych potraw.
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl
Anna Kowalczyk – ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl
Tomasz Antoniszyn – znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna – jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl
Dzięki nim poznasz:
proste przepisy na smaczne i zdrowe dania
właściwości zdrowotne kasz
produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie
kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl
Anna Kowalczyk – ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl
Tomasz Antoniszyn – znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna – jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl
Dzięki nim poznasz:
proste przepisy na smaczne i zdrowe dania
właściwości zdrowotne kasz
produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie
kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl
Anna Kowalczyk – ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl
Tomasz Antoniszyn – znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna – jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl
Dzięki nim poznasz:
proste przepisy na smaczne i zdrowe dania
właściwości zdrowotne kasz
produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie
kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.
Kolorowe, owocowe, egzotyczne, z procentami lub bez – drinki i koktajle to doskonały pomysł na udane przyjęcie lub chwilę relaksu w domowym zaciszu. Prezentowana książka podpowie jak krok po kroku przygotować wyśmienite napoje na wódce, rumie, tequili, ginie, whisky i likierach. Receptury zilustrowane zostały zdjęciami.
Prezentowana książka krok po kroku pokaże, jak w domowym zaciszu przygotować wyśmienite drinki i koktajle. Receptury na 1000 kolorowych napojów, zarówno tych z procentami, jak i bez, sprawią, że spotkania i przyjęcia nabiorą nowej jakości.
Tajemnica dobrze skomponowanego drinka tkwi w doborze składników i odpowiednich proporcjach. Opanowanie sztuki łączenia komponentów pozwoli serwować klasyczne drinki oraz tworzyć zupełnie nowe oryginalne smaki.
Książka Drinki i koktajle poprowadzi Czytelnika przez podstawowe techniki tworzenia napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych. Podpowie, jakie alkohole najlepiej łączyć ze sobą i przedstawi ponad 150 receptur na wyśmienite drinki i koktajle.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?