Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
W niniejszej publikacji każdy diabetyk z typem II tej choroby znajdzie kompleksowe informacje o przyczynach cukrzycy. Podczas lektury dowie się wszystkiego, co – jako cukrzyk – powinien sam wiedzieć o swojej dolegliwości, o życiu z cukrzycą i codziennej walce z tą chorobą.
Druga książka specjalistki w dziedzinie insulinooporności Dominiki Musiałowskiej napisana we współpracy ze znaną dietetyczką Magdaleną Makarowską. Vademecum, czyli w skrócie wszystko, co musisz wiedzieć na temat insulinooporności. Menu na 4 miesiące z ciekawymi, prostymi i pysznymi przepisami. Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, może dotyczyć każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, miejsca zamieszkania czy wagi. Coraz częściej dotyka osób młodych i aktywnych oraz dzieci. Jest to jednak zjawisko, które budzi wiele wątpliwości nie tylko wśród pacjentów, lecz także wśród specjalistów. Co do jednego wszyscy są zgodni: zdrowy styl życia jest podstawą zarówno profilaktyki, jak i leczenia insulinooporności. Ogromne znaczenie w zmianie stylu życia na zdrowszy ma TO, CO JEMY. Brzmi groźnie? Nic bardziej mylnego. Dieta dla osób z insulinoopornością wcale nie musi być restrykcyjna, nudna i pełna wyrzeczeń. Zapraszamy na ekscytującą wyprawę do kuchni smacznej, prostej i zdrowej, w którą może się wybrać cała rodzina! Stosując się do zawartych tu wskazówek dietetycznych i dotyczących codziennej aktywności fizycznej, poczujesz przypływ energii i chęci do życia. W książce oprócz przepisów na cztery miesiące czeka na Ciebie również niespodzianka: VADEMECUM dla insulinoopornych, czyli zbiór odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają osoby zmagające się z tą chorobą.
Swietłana Bronnikowa, psycholożka kliniczna i psychoterapeutka, ma wieloletnie doświadczenie we wskazywaniu ludziom, jak pozbyć się nadwagi. Przez lata stała na czele oddziału największej w Holandii kliniki leczenia otyłości.Ciężko odnaleźć wśród nas choćby jedną osobę, która byłaby w pełni zadowolona ze swojego wyglądu i wagi. Po wielu próbach schudnięcia za pomocą diet nadchodzą ataki obżarstwa, przybywa zbędnych kilogramów i ogarnia nas zniechęcenie, nawet jeśli pozostałe aspekty życia wydają się w porządku. Co wtedy zrobić?Niniejsza książka daje praktyczne narzędzia wykrywające przyczyny uzależnień pokarmowych. Zawiera ćwiczenia z emocjami, które popychają nas ku pochłanianiu pokarmu mimo braku uczucia głodu. Podczas wykonywania zadań zawartych w oryginalnym Eksperymentarium zrozumiesz:Jak nauczyć się odczytywać sygnały głodu i sytości.Jak pozwolić sobie na jedzenie wszystkiego, czego chcesz.Jak pozwolić swojemu ciału samodzielnie regulować, co, kiedy i jak jeść.Jak schudnąć i nigdy więcej nie przybrać na wadze.W tej fascynującej książce podano skuteczny i dowiedziony naukowo sposób na unormowanie wagi. Zrealizuj konkretny program zaproponowany przez wykwalifikowaną specjalistkę w dziedzinie żywienia i przestań zamęczać się psychicznie i fizycznie. Bądź szczupła i spokojna!Nadieżda Nikolska, psychoterapeutka, główna specjalistka w Naukowo-Praktycznym Ośrodku Współczesnej Adaptacji Osobowości.
Nie trzeba łykać pigułek przy każdej okazji, by ratować zdrowie i dobre samopoczucie. Niepotrzebna jest również zielarska wiedza tajemna, żeby wyjść z grypy, zahamować kłopoty żołądkowe czy oczyścić organizm po silnym zatruciu.
Korzystanie z ogólnodostępnej zdrowej żywności, ziół jako dodatków do diet, czy tak modny ostatnio detoks oczyszczający organizm, nie tylko wydłużą czas naszego życia i poprawią jego jakość, ale także pomogą wyeliminować konkretne schorzenia.
Nie musisz hodować roślin leczniczych we własnym ogródku ani zbierać ziół o północy, żeby odmienić swoje życie i przywrócić równowagę metaboliczną w organizmie.
Nowoczesny „zielony detoks” to nie powrót do zielarstwa prababci, tylko skuteczna medycyna molekularna XXI wieku, a pigułki produkowane w wielkich fabrykach farmaceutycznych możemy swobodnie zastąpić ich naturalnymi, bezpiecznymi i tanimi ekwiwalentami.
Książka zawiera przepisy na nalewki, napary, dodatki do prostych dań zdrowotnych – wszystkie przygotowane z łatwo dostępnych składników. Każdemu przepisowi towarzyszą odniesienia do najnowszych odkryć naukowych.
Wszystko, co warto wiedzieć na temat procesów przemiany materii w naszym organizmie oraz pozytywnych efektów przestawienia się na odżywianie według zasad diety niskowęglowodanowej. Czterotygodniowy plan z prawie 60 łatwymi, sycącymi przepisami z kuchni niskowęglowodanowej plus listy zakupów i wskazówek do wykorzystania każdego dnia.
Odbiorcy
- osoby, które chcą bez głodowania zredukować wagę
- wszyscy, którzy mają dość ataków głodu i efektu jo-jo
- świadomi konsumenci, którzy w swoim menu chcą mieć produkty spożywcze zawierające tłuszcze
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- zawiera czterotygodniowy plan z prawie 60 przepisami z kuchni niskowęglowodanowej
- proponowana dieta pozwala zredukować wagę bez głodowania a także utrzymać równomierny poziom energii przez cały dzień, mieć stabilny poziom stężenia glukozy we krwi, dobrze funkcjonującą przemianę materii oraz stopić wałeczki tłuszczu bez efektu jo-jo
- to koniec ataków wilczego głodu i wciąż nowych diet
- kuracja pozwala ponownie delektować się produktami spożywczymi zawierającymi tłuszcze
- zapobiega chorobom i łagodzi takie jak cukrzyca
- umożliwia powrót do naturalnych produktów spożywczych
- daje dobre samopoczucie i nastrój na dłuższą metę
Autor od 17 lat choruje na Hashimoto i dzieli się własnym doświadczeniem!W poradniku przekazuje praktyczną wiedzę i zalecenia, które sam stosuje. Opisuje, jak diagnozować i w naturalny sposób leczyć objawy choroby Hashimoto. Uczy, jak radzić sobie ze stresem i jak pokonać depresję. Odkrywa tajniki zdrowej kuchni i naturalnej suplementacji. Pokazuje, jak ogromną siłę mają miłość i detoks.
Linus Pauling to naukowiec, chemik, fizyk, krystalograf, ojciec biologii molekularnej i badacz medyczny. Przez kilka dekad pracował nad wpływem witamin na ludzki organizm. Za swoją działalność dwukrotnie został laureatem Nagrody Nobla.
W tym bestsellerze New York Timesa zdradza:
- jak dzięki suplementacji wieść długie i zdrowe życie,
- jak dawkować witaminy,
- zasady medycyny ortomolekularnej,
- dwanaście zasad diety szczęśliwych i zdrowych ludzi,
- metody wspomagania układu immunologicznego i narządów zmysłów,
- sposoby na przeziębienie, grypę i inne infekcje,
- które witaminy wspomagają gojenie się ran i przywracają właściwą aktywność mięśniom,
- sekrety dbania o serce i układ krążenia,
- skuteczne terapie antynowotworowe,
- które suplementy wspomagają mózg i opóźniają proces starzenia się,
- sposoby na wyeliminowanie alergii, artretyzmu i reumatyzmu.
Twoja recepta na zdrowie bez skutków ubocznych.
„Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” to druga część serii poradników z przepisami na potrawy, które warto przygotować razem z dziećmi.
Książka zawiera 86 różnorodnych przepisów, które powstały na bazie warzyw i owoców dostępnych w Polsce w okresie jesienno-zimowym.
Żadne z dań nie zawiera mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu i zwykłego cukru. Wszystkie są wegańskie i bezglutenowe.
Przepisy zostały podzielone na działy: Podstawowe, Śniadania, Obiady-kolacje, Desery, Dodatki. Nowością jest dział Zdrowa apteczka, który zawiera 10 prostych receptur na dania, dzięki którym w naturalny sposób zadbamy o zdrowie.
Każdy przepis został opatrzony adnotacją dietetyczną, stworzoną z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce.
W odpowiednim bilansowaniu diety pomocne będzie podsumowanie wartości odżywczych i kalorycznych każdego dania.
Przewodnik po mąkach bezglutenowych przedstawia 21 wartościowych mąk, które warto wykorzystać w kuchni.
Część merytoryczna dla dorosłych to tzw. wademekum dla rodzica, które zawiera:
Obszerny materiał od dietetyka o odporności, probiotykach i prebiotykach,
Zbiór wiadomości na temat potasu oraz witamin: A,C i E,
Informacje o alergii na roztocze kurzu domowego,
Porady dla rodziców alergika w szkole,
Sezonowy kalendarz na jesień i zimę, który ułatwi wybór wartościowych warzyw i owoców.
W książce znajdują się także:
wiersze (21), z których dzieci dowiedzą się wiele ważnych informacji na temat warzyw, kasz, owoców oraz ich wartości odżywczych, ciekawostki, porady, rebusy, ilustracja „znajdź 12 szczegółów”, samoprzylepne gwiazdki, które służą do oznaczenia ulubionych przepisów, strony „Mój przepis”, na których można zapisać własne pomysły kulinarne.
Z książki mogą korzystać wszyscy, nie tylko alergicy. To odpowiednia pozycja dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej i miłośników zdrowego odżywiania.
Sprawdzone przepisy na dania bez pszenicy na każdą porę rokuMagdalena i Stanisław Romek, autorzy popularnego bloga kulinarnego Kuchenne Wariacje, oddają w Wasze ręce swoje najcenniejsze przepisy na potrawy bezglutenowe, które z przyczyn zdrowotnych na stałe wprowadzili do swojej kuchni.Magda specjalizuje się w daniach głównych, sałatkach i zupach. Staszek osładza życie ciastami i deserami. Po wielu miesiącach eksperymentów i testów udało im się skomponować zestaw stu przepisów na bezglutenowe wytrawne i słodkie dania, które bez trudu można przygotować w polskich domach przez cały rok.Sezonowo bezglutenowo to świetna propozycja dla osób, które chcą poszerzyć swój kulinarny repertuar o nowe ciekawe pomysły, a także dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową i zupełnie nie wiedzą, co jeść i jak gotować bez pszenicy.Staranna kompozycja książki oraz podział na pory roku ułatwiają znalezienie inspirujących przepisów z użyciem sezonowych, łatwo dostępnych i świeżych owoców, warzyw i grzybów. Autorzy zadbali też o stronę wizualną swojej pierwszej książki kucharskiej. Każdemu przepisowi towarzyszy zdjęcie potrawy, dzięki czemu jeszcze łatwiej przygotować pyszny, zdrowy i atrakcyjnie wyglądający posiłek.
Co kokos ma do zaoferowania Tobie?
Licencjonowany trener fitness, certyfikowany naturoterapeuta i autor bestsellerów prezentuje unikalne informacje dotyczące najcenniejszego orzecha na świecie – kokosa. Wyjaśnia, jak wykorzystywać poszczególne jego elementy w praktyce i tym samym eliminować szereg dolegliwości nękających współczesnego człowieka.
Dlaczego jest to książka idealna dla Ciebie?
Dzięki niej wykorzystasz nie tylko enzymatyczne, ale i antyseptyczne właściwości kokosa. Zapobiegniesz wystąpieniu tak poważnych dolegliwości, jak osteoporoza, cukrzyca, nadciśnienie czy nowotwory. Poprawisz wygląd swojej skóry, włosów i całego organizmu. Ponadto wyeliminujesz wypadanie włosów, łuszczycę czy nadmierną potliwość. A to dopiero początek...
Kokosowy czyli zdrowy!
Nikt z nas nie lubi fałdek tłuszczu na brzuchu. To nie tylko kwestia wyglądu, ale również zdrowia. Otyłość brzuszna sprzyja występowaniu chorób przewlekłych, jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, czy schorzeń układu krążenia. Wyjście z sytuacji jest jedno: należy pozbyć się oponki na brzuchu. Bez obaw, można to zrobić bez restrykcyjnej diety.
W części praktycznej zawarte zostały przepisy na smaczne dania, które służą zdrowemu odżywianiu. Jeśli oprócz dobrze skomponowanych posiłków włączymy w codzienność dużo ruchu, to nie tylko stopniowo zrzucimy zbędne kilogramy, ale również zadbamy o zdrowie i dobrą kondycję w przyszłości.
Odbiorcy
- wszyscy, którzy potrzebują informacji na temat otyłości brzusznej
- osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy i potrzebują konkretnych porad dotyczących aktywności fizycznej i sposobu odżywiania
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- zawiera informacje, w jaki sposób bez stosowania restrykcyjnej diety zredukować fałdki tłuszczu
- a także wiadomości, jak ćwicząc mięśnie brzucha spowodować zmniejszenie oponki na brzuchu
- jak zapobiegać cukrzycy typu 2 i innym schorzeniom metabolicznym
- oraz jak chronić naczynia krwionośne a tym samym zmniejszyć ryzyko miażdżycy i nadciśnienia
- jak gotować, by zadbać o szczupły brzuch
- poradnik zawiera 77 różnorodnych i smacznych przepisów
Mianem Superfoods nazywamy żywność, która ma w sobie wysoką zawartość cennych składników, takich jak witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, aminokwasy, peptydy i białka, wielonasycone kwasy tłuszczowe, koenzymy, jak również błonnik pokarmowy. Do promowanej powszechnie „superżywności” zaliczamy produkty naturalne i nieprzetworzone, np. nasiona chia, jagody goji czy sok z noni ale nie tylko. Również wśród naszych polskich, rodzimych produktów znajdziemy wiele zasługujących na to miano. Małgorzata Różańska jest dietetykiem z wieloletnim doświadczeniem. W swojej książce udowadnia, że wcale nie trzeba nadwyrężać portfela i szukać po sklepach egzotycznych produktów. Aby „super się odżywiać” wystarczy sięgnąć po nasze polskie produkty, które często mamy w naszych lodówkach - produkty z naszych lasów i grządek. Autorka dzieli się z Czytelnikiem swoją miłością do zdrowego żywienia i podpowiada, jak za pomocą niewyszukanych potraw i prostych przepisów wprowadzić zdrowie do codziennego menu.
Naturalnie, że... naturalnie! Awokado, daktyle, spirulina, a obok nich swojska brzoza, pyłek pszczeli i kasza jaglana to tylko niektórzy z bohaterów tej książki. W świecie, który co i rusz wskazuje nam nowe diety, nowe składniki, nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura.
Co roku „dieta mind” znajduje się w czołówce rankingu najzdrowszych diet, tworzonym przez lekarzy – dietetyków, diabetologów, psychologów. Jej pierwotnym zadaniem miało być przede wszystkim wzmocnienie układu nerwowego i sprawności umysłu, jednak ku zaskoczeniu lekarzy pozytywnie wpłynęła na funkcjonowanie całego organizmu. Albowiem właściwe odżywienie mózgu sprawia, że poprawiają się parametry przebiegu wszystkich procesów, którymi on steruje - nie tylko sprawności umysłu, ale też pracy serca, oddychania, odczuwania bólu, a nawet nastroju…
Autor przedstawia jej założenia, opisuje zależności między odżywianiem a funkcjonowaniem mózgu. Podpowiada, jak odżywiać się w przypadku różnych schorzeń o podłożu neurologicznym, m.in. w przypadku choroby Alhzmeimera, oraz jak usprawnić pracę swojego umysłu i jak uleczyć całe ciało dzięki dostarczaniu do mózgu odpowiednich składników odżywczych. Liczne przepisy ułatwią zastosowanie tej diety w codziennym jadłospisie.
Na podstawie własnego doświadczenia opieki nad chorymi, Rebecca Katz, opracowała receptury zup przywracających siłę i zdrowie osobom cierpiącym nawet na bardzo poważne schorzenia. Twierdzi, że odpowiednio przygotowane zupy mają niezwykłą zdolność odżywiania i uzdrawiania ciała. Autorka podpowiada, jak wykorzystać sezonowe produkty, by zachować witalność przez cały rok. Jej przepisy są różnorodne –od tradycyjnych bulionów (które mogą być bazą do tworzenia innych dań), przez rozmaite zupy w postaci kremów, po tradycyjne zupy lecznicze.
Dieta Daniela zwana biblijną ma na celu usunięcie toksyn z organizmu i przywrócenie optymalnych funkcji umysłu, ciała i ducha. Jest uniwersalna i można ją stosować o każdej porze roku. W poradniku przedstawiono 3 tygodniowy program częściowego oczyszczenia zapewniający ochronę wątroby przed skutkami toksyn, program tygodniowego postu częściowego lub całkowitego oraz 2 dniowy program wspierania wątroby i detoksykacji organizmu.
Autorki książki Dieta przeciwzapalna prezentują nowe, unikatowe spojrzenie na zdrowe życie, poparte najnowszymi odkryciami medycyny.
Od dawna wiadomo, że życie w nieustannym pośpiechu sprawia, że nie zwracamy uwagi na to, co zjadamy, czego efektem są dodatkowe kilogramy na naszej wadze. Jednak mało kto wie, że tak naprawdę cichym zabójcą naszego zdrowia są przewlekłe stany zapalne organizmu, wywołujące objawy, takie jak: ospałość, migreny, bóle mięśni, ciągłe zmęczenie czy depresję. Autorka – doświadczona dietetyczka – radzi, jak ustrzec się przed nimi przez zdrowy tryb życia oraz specjalną dietę antyzapalną. W bogato ilustrowanym poradniku znajdziesz wskazówki, jakie produkty spożywać, a jakich unikać. Gotowe menu rozpisane na 4 tygodnie, pozwoli zdrowo schudnąć, odzyskać zdrowie i witalność. Autorka zachęca do zmiany nie tylko nawyków żywieniowych, ale również do pozytywnego przeżywania każdego dnia. Przepisy potraw, przekąsek i deserów, napisane przez mistrzynię sztuki kulinarnej, są wolne od alergenów: glutenu, produktów mlecznych oraz soi. Autorka przepisów przekonuje, że gotowanie może być świetną zabawą i relaksem, a codzienny trening czyni mistrza. Podpowiada też, jak zaoszczędzić czas w kuchni, aby gotowanie nie stało się udręką.
Kaszoterapia. Nasza kasza inspiruje.
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów.
Dzięki nim poznasz:
• proste przepisy na smaczne i zdrowe dania
• właściwości zdrowotne kasz
• produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie
• kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.
Przełomowa książka, która pomoże ci pozbyć się dolegliwości trawiennych i poczuć ulgę
Oto druga publikacja z serii Leczenie odżywianiem dietetyczki oraz specjalistki od spraw żywienia Kimberly Tessmer. Zawiera ona wachlarz bezcennych informacji niezbędnych, by zachować równowagę mikrobiologiczną w jelitach i ustrzec się przed niebezpiecznymi chorobami, między innymi: otyłością, alergią, astmą, zapaleniem stawów, chorobami autoimmunologicznymi, nowotworem jelita grubego czy cukrzycą.
Jeśli szukasz publikacji, która pomoże ci się uporać ze wzdęciami, z gazami, biegunką, nudnościami, zatwardzeniem, bólem brzucha i skurczami żołądka, koniecznie zajrzyj do „Zdrowych jelit”. Masz przed sobą kopalnię fenomenalnych wskazówek, jak pozbyć się dolegliwości żołądkowych i innych symptomów wskazujących na zaburzenia pracy jelit.
Dzięki tej lekturze:
poznasz najnowsze doniesienia medyczne dotyczące pracy jelit, a także uproszczone omówienie różnych zaburzeń pokarmowych dla lepszego ich zrozumienia; uzyskasz przydatne porady dotyczące wprowadzenia zmian w stylu odżywiania, potrzebnych do wyeliminowania problemów jelitowych i utrzymania układu pokarmowego w zdrowiu; zdobędziesz kluczowe informacje o suplementach diety, które mogą pomóc w osiągnięciu optymalnego zdrowia jelit; przetestujesz łatwe do planowania przepisy na posiłki, dzięki którym poczujesz się lepiej. `
Odkryj najprostszy i najskuteczniejszy sposób na walkę z dolegliwościami żołądkowymi!
__
Rzetelne porady dietetyczne od doświadczonego dietetyka. Książka pani Tessmer, pełna praktycznych porad dla utrzymania jelit w optymalnym zdrowiu, jest wspaniałym poradnikiem dla każdego – zarówno z problemami trawiennymi, jak i bez – kto jest zainteresowany zdrowym odżywianiem. – Colleen D. Webbs
To bogactwo informacji, dzięki którym możemy poprawić zdrowie jelit, przedstawionych w przystępny i zrozumiały sposób. Listy produktów spożywczych opracowane przez Kimberly oraz porady autorki są praktyczne i łatwe do wprowadzenia w życie, natomiast jej smakowite ciekawostki pomagają utrwalić wiedzę. Ta książka to niezbędnik dla każdego, komu doskwierają problemy jelitowe lub chce utrzymać jelita w dobrej kondycji. – Lisa Davis
__
Kimberly Tessmer – dietetyczka, autorka poradników, kochająca żona i matka. Od 1992 specjalizuje się w różnych dziedzinach żywienia i jedzenia. Aktywnie działa w zawodzie, oferując rzetelne konsultacje dietetyczne.
Książka napisana przez autorkę bloga Zielone Koktajle i bestsellerów Zielone koktajle. 365 przepisów oraz Zielone koktajle dla mam i dla dzieci. 365 przepisów.Znajdziesz w niej 365 przepisów stanowiących inspirację do oczyszczenia organizmu za pomocą koktajli. Każdy z nich to prawdziwa bomba witaminowa oraz obfitość składników odżywczych, które wspierają naturalne mechanizmy odtruwania i odnowy.Dzięki tej książce dowiesz się, jak przeprowadzić:detoks dla zdrowia,detoks dla urody,detoks dla ciała i umysłu,detoks inaczej, czyli oczyszczające koktajle do codziennego spożywania,detoks z superżywnością, czyli koktajle ze składnikami z kategorii superfoods.Opiekę merytoryczną nad projektem objęła dr n. farm. Anna Sędziak.Inspiruj się przepisami i miksuj na zdrowie!
Smaczne i proste ciasta i pieczywo dla diabetyków, i nie tylko! Kalorie i węglowodany pod kontrolą!
Ciasta, ciasteczka, pieczywo, pizza… Czy te pyszne wypieki mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych.
Daj się skusić wyśmienitym ciastom kakaowym, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, ciesz się delikatnością sernika kokosowego na zimno, przekonaj się, że upieczenie pysznego chleba na zakwasie wcale nie jest trudne! Przepisy Agaty Lewandowskiej to doskonała propozycja zarówno dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, jak i osób lubiących poznawać nowe smaki - nie tylko dla diabetyków, ale wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę, a jednocześnie cieszyć się słodyczą domowych wypieków.
W książce znajdziesz:
- 120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepło i na zimno, a także na domowe pieczywo.
- wyliczoną kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,
- praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,
- porady kulinarne dotyczące różnych rodzajów wypieków
- informacje dotyczące żywienia diabetyków.
Agata Lewandowska – dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa oraz Ciasta i desery dla diabetyków.
Czy masz czas na poprawę zdrowia? Obecnie na wszystko brakuje nam czasu. A już z pewnością na stanie „przy garach”, nawet gdy mamy do wykarmienia całą rodzinę. Coraz częściej w takich przypadkach sięgamy po gotowe dania, które wystarczy tylko odgrzać – rzadko jednak zastanawiamy się, co tak naprawdę się w nich znajduje. A lista może być długa i bardzo toksyczna. Dobrym rozwiązaniem może być codzienne zamawianie cateringu, ale kogo tak naprawdę na to stać? Kolacja dla dwojga w 10 minut? Tak! To możliwe Z pomocą przychodzi Lisa Werner-Grey! W swojej książce przedstawia przepisy na dania, które przygotujesz w 10 minut, a czasami nawet szybciej. Dzięki nim zaoszczędzisz czas, pieniądze i odzyskasz zdrowie. Dowiesz się jak zerwać z uzależnieniem od cukru i fastfoodów, pozbędziesz się z organizmu toksyn i stanów zapalnych, stracisz na wadze, wzmocnisz mięśnie i zwiększysz energię.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?