Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Czy wiesz, że pomidor reguluje ciśnienie, kiwi poprawia kondycję oczu, halibut obniża poziom trójglicerydów, a orzechy włoskie działają przeciwzakrzepowo? Tak, dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a jeśli odżywiamy się mądrze, jedzenie może nas leczyć.W Naturalnej farmacji znajdziesz przepisy na dania pełne wartości odżywczych, przyrządzone ze składników, które zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu schorzeń lub wręcz pomagają z nimi walczyć. Dowiedz się, co jeść, aby cieszyć się dobrą kondycją mieć prawidłowy poziom cukru i cholesterolu, poprawić funkcjonowanie jelit, zabezpieczyć się przed nadciśnieniem oraz uniknąć wielu innych dolegliwości.
Kompleksowy poradnik z mnóstwem najnowszych doniesień naukowych dotyczących zaleceń w chorobie Hashimoto oraz zbiór przepisów, z których samodzielnie można stworzyć kompletny jadłospis na wiele tygodni!
W książce znajdziemy szereg ciekawych i potrzebnych informacji dotyczących fizjologii gruczołu tarczowego, podstawowych zagadnień z dziedziny patofizjologii tego narządu, a także metod leczenia choroby Hashimoto. Na podstawie najnowszych badań i literatury na ten temat autorzy opracowali zalecenia żywieniowe oraz holistyczny plan postępowania dietetycznego w tej chorobie. Znajdziemy w niej informacje dotyczące odpowiedniego zbilansowania diety pod względem zawartości zarówno makro-, jak i mikroelementów, oraz listę składników, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczowego. Opisane zostały także diety eliminacyjne stosowane w chorobie Hashimoto, ich zasadność oraz bezpieczeństwo pod względem wartości odżywczej. W części praktycznej znajdują się opracowane przez autorów propozycje przepisów, z których samodzielnie można stworzyć kompletny i bezpieczny dla zdrowia jadłospis na wiele tygodni, a jego systematyczne stosowanie z pewnością poprawi pracę gruczołu tarczowego. Książka zachęca również piękną oprawą graficzną i kolorowymi zdjęciami proponowanych potraw.
Książka obecna przez wiele miesięcy
na liście bestsellerów The New York Times!
Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i prawidłową wagą, należy spożywać tylko takie produkty, których zagregowana wartość odżywcza zdecydowanie przewyższa ich wartość kaloryczną. Niestety wielu lekarzy i dietetyków nie zna najnowszych badań w tej dziedzinie i nie stosuje w praktyce swego poradnictwa skali ANDI, która informuje o całkowitej wartości odżywczej pokarmów pod kątem tego, ile zawierają one ważnych dla zdrowia i życia substancji jak: wapń, karotenoidy (beta-karoten, alfa-karoten, luteina, zeaksantyna i likopen), błonnik, kwas foliowy, glukozynolaty, żelazo, magnez, niacyna, selen, witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6, witamina B12, witamina C, witamina E, cynk oraz inne. Pokazuje ona także, jaką ilość antyoksydantów zawiera dany pokarm i jaką ma on zdolność do absorbowania wolnych rodników.
Ta książka pomoże ci:
- całkowicie zredukować nadmiar masy ciała
- pozbyć się przewlekłych, groźnych schorzeń
- dobrze spać
- czuć się lepiej zarówno fizycznie, jak i psychicznie
- mieć więcej energii.
Dowiesz się z niej także:
- czy picie mleka jest zdrowe
- czy nabiał chroni przed osteoporozą
- dlaczego klasyczna piramida żywieniowa jest de facto grobowcem dla naszego zdrowia.
Jeśli więc nie chcesz wykopać sobie grobu nożem i widelcem, poznaj:
- „parszywą dwunastkę”, czyli najbardziej toksyczne produkty wśród tych najzdrowszych
- filozofię jedzenia niedożywionych grubasów
- ciemną stronę białek zwierzęcych.
"Jaglany detoks" jest bestsellerem, bo działa! "Jaglany detoks" to nie tylko sposób na dietę i na wyeliminowanie trapiących Cię problemów. Dzięki tym książkom poprawisz jakość swojego życia, oczyścisz umysł, odnajdziesz wewnętrzny spokój, zaczniesz żyć aktywnie i rozpoczniesz swój własny bieg po zdrowie. Oprócz porad zdrowotnych, gotowych planów i harmonogramów detoksu, znajdziesz tu ponad 100 przepisów na pyszne potrawy z kaszy jaglanej.
Choroby serca i całego układu naczyniowo-krwionośnego zwykle wymagają stałego przyjmowania leków, nieraz przez całe życie. Obecnie używa się w terminologii medycznej określenia tego zjawiska jako "proteza farmakologiczna". Całkiem trafna, choć równie niewesoła nazwa. Równocześnie nikt nie zaprzecza, ze praktycznie wszystkie farmakologiczne leki wykazują jakieś uboczne działania, które z czasem nakładają się na siebie, stają się coraz bardziej dokuczliwe, a czasem wręcz szkodliwe dla organizmu, kiedy pomagają na jedno, a szkodzą w innym miejscu. Obciążenia toksykologiczne na wątrobę i nerki wynikające z regularnego przyjmowania niektórych leków potrafią być tak poważne, że nieraz na pierwszym planie, jeśli chodzi o choroby pacjenta, zaczynają się pojawiać właśnie choroby tych organów wewnętrznych, a nie tego podstawowego, od którego zaczynaliśmy leczenie.
Książka, jakiej jeszcze nie było!Twój osobisty plan zmiany stylu życia.Kompleksowy i skuteczny!Wszyscy wiemy, że najważniejsze jest zdrowie. To przecież jego przede wszystkim życzymy tym, których najbardziej kochamy. To ono jest podstawą szczęśliwego życia i to dzięki niemu mamy dobre samopoczucie i siłę do działania.Zdrowy styl życia opiera się na właściwie dobranej diecie i odpowiednim treningu. Niby proste, ale od czego zacząć? Jak zdrowo się odżywiać? Jak ćwiczyć? I najtrudniejsze jak wytrwać w postanowieniach?Książka znanej trenerki, dietetyczki i motywatorki Anny Lewandowskiej Diet & Training by Ann to wszechstronny plan zmiany stylu życia.W Diet & Training by Ann znajdziesz:Kompleksową i zbilansowaną dietę. Będzie pysznie!Wszystko, co warto wiedzieć na temat zdrowego stylu życia. Zero zbędnych informacji, 100% przydatnej wiedzy!Zróżnicowane zestawy treningowe, które dadzą ci radość i power!Niezbędną dawkę motywacji. Bo bez niej ani rusz!Zdrowy styl życia to najlepsza droga do szczęścia, a odpowiednia dieta, trening i porządna dawka motywacji są niezbędnymi elementami tej ścieżki. Chodź ze mną i przekonaj się, że warto!
Gdyby nie Joanna, nigdy bym się nie odważyła samodzielnie zrobić sera. Przepisy w książce są tak proste i zrozumiałe, że skorzystają z nich zarówno osoby chcące produkować sery profesjonalnie, jak i amatorzy-entuzjaści, miejscy weekendowi serowarzy.
Ewa Wagner, redaktor naczelna magazynu „Kuchnia”
Poradnik domowego serowarstwa
Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki.
A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją!
Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone).
Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz się, jak zrobić panir czy mozzarellę, rozkoszuj się smakiem ricotty czy szampana z serwatki.
Zrób sobie ser i zobacz, jakie to łatwe!
Kontynuacja międzynarodowego bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie autorstwa uznanego specjalisty z zakresu zdrowego odżywiania doktora Michaela Gregera.Autor udowadnia, że wielu chorób można uniknąć lub odwrócić ich postęp za pomocą diety opartej o produkty roślinne. Tym razem poza prezentacją naukowych dowodów na jej skuteczność Greger spełnia prośby swoich czytelników i przedstawia ponad 100 praktycznych, bogato ilustrowanych przepisów na pyszne dania, przekąski i napoje. Wszystkie zawierają składniki z Codziennego Tuzina listy najzdrowszych produktów stworzonej przez autora.Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wielbicieli diety roślinnej, ale wszystkich, którzy chcą cieszyć się lepszym zdrowiem i dłuższym życiem.
Life Booster – poznaj siłę mikroodżywiania!
Żyjemy coraz dłużej, ale niekoniecznie zdrowiej i piękniej... Jak to zmienić?
• Jak zachować witalność, młody wygląd, sprawność fizyczną?
• Jak ocenić odżywienie organizmu i sprawdzić, jakich składników naprawdę potrzebuje?
• Jak nie tracić czasu i pieniędzy na nieskuteczne zabiegi, pigułki, kosmetyki?
• Co to jest piramida długowieczności i jakie miejsce zajmuje w niej pogoda ducha?
• Co robić, gdy zauważymy pierwsze problemy ze zdrowiem – tarczycą, trawieniem, zasypianiem, stawami, wiotką skórą, nerwami…?
• Jak nauczyć się prawidłowo oddychać?
• Jakie zabiegi medycyny estetycznej naprawdę mają sens?
Masz 30, 40, 50 lat?
Ta książka to wyjątkowy poradnik dla wszystkich, którzy chcą korzystać z uroków każdej dekady swojego życia. I bez niepokoju oczekiwać kolejnych urodzin.
Marta Mieloszyk-Pawelec magister farmacji, ekspert w zakresie mikroodżywiania. Absolwentka Akademii Medycznej w Poznaniu i kierunku mikroodżywianie na Wydziale Medycyny i Farmacji Uniwersytetu Bourgogne w Dijon. Ukończyła kursy z zakresu medycyny stylu życia na Harvard Medical School. Pracuje w centrum medycznym Lifestylemed w Warszawie, gdzie tworzy indywidualne programy zdrowotne i urodowe dla pacjentów kliniki.
Anna Augustyn-Protas dziennikarka, redaktorka książek. Pracowała dla „Marie Claire”, „Pani”, „Vivy”. Od kilku lat prowadzi w „Claudii” działy zdrowia i urody.
Ciągle masz ochotę na słodycze? Nie możesz się obejść bez ciasta, czekolady lub batonika? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Powstała, by pomóc Ci odzwyczaić się od cukru.
Jej autorka, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem, obala wiele mitów związanych z węglowodanami oraz szeroko rozumianym zdrowym odżywianiem.
Z poradnika dowiesz się, czy uzależnienie od cukru rzeczywiście jest możliwe. Dzięki niemu poznasz najnowsze wyniki badań nad wpływem węglowodanów na nasze zdrowie.
Jadłospis na osiem tygodni ułatwi Ci odzwyczajenie się od cukru, a liczne przepisy i zbiór cennych wskazówek pomogą Ci zmienić sposób odżywania się na zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej urozmaicony.
Kolejne wydanie popularnej książki w nowej, odświeżonej szacie graficznej.
Smaczne dania, ładnie podane posiłki, proste składniki – tego potrzebuje pacjent zmagający się z jedną z najbardziej przewrotnych i indywidualnych chorób, jaką jest nowotwór. I taka dieta jest możliwa. Autorka jest specjalistką onkologii klinicznej, zajmującą się m.in. zagadnieniami związanymi z żywieniem. Proponuje łatwe w przygotowaniu, cieszące oko dania, które uwzględniają wiele dolegliwości, jakie na co dzień trapią chorego. Chodzi o to, by dostarczać organizmowi wiele potrzebnych składników, przełamać niechęć, apatię i ból. Książka w rzeczowy, usystematyzowany sposób daje ogólne wskazania co do tego, czym się kierować, dobierając produkty do posiłków.
Nie ma jednego złotego środka działającego uzdrawiająco, ale zbilansowana, dopasowana do potrzeb dieta wspiera leczenie i bardzo pomaga znosić dolegliwości wywołane chorobą.
Kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak sobie pomóc przy przeziębieniu? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie.
Po przeczytaniu tej książki nigdy już nie sięgniesz po „śmieciowe jedzenie”.
Wyobraź sobie, że istnieje złoty przepis na szczupłą sylwetkę, wysoki poziom energii i skuteczną ochronę przed najpoważniejszymi czynnikami zagrażającymi zdrowiu… Lekarstwo na wszystko – od zmęczenia począwszy, przez stres, aż po przewlekły ból. Otóż istnieje. W tej przełomowej książce doktor Oz, największy amerykański autorytet w kwestii zdrowia i dobrego samopoczucia, przedstawia ową cudowną recepturę – to proste i pełnowartościowe jedzenie, które pomaga wrócić do zdrowia.
Moc na talerzu to prosty sposób na wykorzystanie siły tkwiącej w żywności, opracowany dzięki szczegółowym badaniom i doświadczeniom pracy z pacjentami. Znajdziesz tu czytelne informacje i plan posiłków uwzględniający różne superskładniki. Przekonujący jak zawsze doktor Oz wyjaśnia, co zrobić, aby tylko za pomocą jedzenia:
- pozbyć się zbędnych kilogramów,
- podnieść poziom energii i zmniejszyć nasilenie stanów zapalnych,
- zapobiec występowaniu wielu typowych dolegliwości, takich jak zmęczenie czy ból, bądź jak je łagodzić – zupełnie bez użycia leków.
Zawarty w tej książce 21-dniowy plan utraty wagi na dobry początek to propozycja łatwych do przyrządzenia i smacznych posiłków oraz przekąsek, które pomogą ci naprawić szkody wynikające ze złych nawyków żywieniowych. Doktor Oz nauczy cię, jak zdrowo robić zakupy, zdrowo gotować i jak jeść - żeby żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem.
Już dziś sięgnij po przepisy na proste do przygotowania i smaczne dania, które odmienią twoje życie!
***
Doktor Oz zna się na jedzeniu – wie, co jeść, żeby żyć lepiej i zdrowiej. Zmień to, co jesz, a być może pozbędziesz się problemów ze zdrowiem. W swojej pouczającej, ale przystępnej książce, pełnej anegdot, informacji naukowych, przepisów i wskazówek dotyczących gotowania, zakupów i jedzenia poza domem, doktor Oz podpowiada, jak to zrobić.
Dan Buettner, autor książki Niebieskie strefy w praktyce
Eksperci od dawna wiedzą, że jedzenie ma nadzwyczajny potencjał leczniczy i może zapobiegać niektórym chorobom, leczyć je, a nawet odwracać ich skutki. Nie ma nikogo, kto mógłby się z tym problemem uporać skuteczniej niż doktor Mehmet Oz, który formułuje przekonujący przekaz i pomaga milionom ludzi rocznie dodać kilka lat i całe mnóstwo kolorytu do swojego życia.
dr David L. Katz, dyrektor założyciel Yale University Prevention Research Center, założyciel i przewodniczący True Health Initiative
Niewiele innych rzeczy w takim stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie jak jedzenie. Pisząc Moc na talerzu, doktor Oz – lekarz Ameryki – opracował rzetelny, a zarazem przystępny przewodnik po świecie żywności. Chce nam pomóc czerpać radość z jedzenia, a przy tym odżywiać się – jedząc to, co znamy i lubimy – w taki sposób, żebyśmy mogli zachować zdrowie i wysoki poziom energii. Gdybyś miał przeczytać w tym roku tylko jedną książkę o odżywianiu, to zdecydowanie powinna być to ta. Gorąco ją polecam!
dr Dean Ornish, założyciel i przewodniczący Preventive Medicine Research Institute, autor książek Spektrum oraz Dr. Dean Ornish’s Program for Reversing Heart Disease
***
Dr Mehmet Oz jest kardio-torakochirurgiem i ośmiokrotnym laureatem Daytime Emmy Awards za program The Dr. Oz Show. Prowadzi również program Daily Dose emitowany na wielu międzynarodowych rynkach radiowych i za pośrednictwem iHeartRadio, a jego felietony prasowe trafiają za pośrednictwem serwisu Hearst na 175 rynków na całym świecie. Jego aplikacja AskMD w 2014 roku została uhonorowana tytułem Best Medical App.
Dr Oz został zaliczony przez magazyny „Time”, „Forbes” i „Esquire” do grona 100 najbardziej wpływowych ludzi, a Uniwersytet Harvarda za jednego ze swoich 100 najbardziej wpływowych absolwentów; przewodnik Castle Connolly co roku przyznaje mu status lekarza najwyższej klasy.
CZY ZAJADASZ EMOCJE?
Stoisz przed lodówką, choć wcale nie jesteś głodna? Próbujesz zagłuszyć stres, złość, zmęczenie albo frustrację za pomocą smacznego batonu czekoladowego bądź pysznych frytek? Być może jest to oznaką „zajadania” emocji.
Co by się stało, gdybyś się odważyła z nimi skonfrontować, zamiast próbować je zagłuszyć kolejną przekąską? Ta książka jest kluczem do zrozumienia, dlaczego kwestia jedzenia może być czasami tak skomplikowana. To praktyczny przewodnik, który wyjaśnia związek między stanem uczuciowym a jedzeniem. Jeśli radzisz sobie z większością spraw, ale nie potrafisz sobie odmówić nadmiaru smakołyków, to ta książka jest dla ciebie.
Autorka tłumaczy w niej relacje między uczuciami a jedzeniem i proponuje alternatywne zajęcia, które powstrzymają cię przed niepotrzebnym podjadaniem. Jest przekonana, że możesz wykorzystać w życiu pełnię swoich możliwości, bez pocieszania się zajadaniem, podjadaniem, przejadaniem.
Maggan Hägglund to szwedzka dziennikarka i pisarka. Ma już na koncie trzy poradniki skierowane do kobiet. Jej książki cieszą się w Skandynawii dużą popularnością.
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl
Anna Kowalczyk – ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl
Tomasz Antoniszyn – znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna – jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl
Dzięki nim poznasz:
proste przepisy na smaczne i zdrowe dania
właściwości zdrowotne kasz
produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie
kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.
Nowa książka autorki bestsellera Metaboliczne IQ twój kod do zdrowia!Czy zdrowe odżywianie jest drogie?Dlaczego czytanie składu na etykietach już nie wystarczy?Jak odróżnić produkty, które służą naszemu zdrowiu, od tych, które nas trują?Agnieszka Pająk podpowiada, jak kupować produkty spożywcze, by jeść mądrze i zdrowo!Codziennie na zakupach podejmujemy decyzje dotyczące odżywiania. Każda z nich ma wpływ na nasze zdrowie. Planując zakupy, warto wziąć pod uwagę nie tylko cenę i jakość produktów ale też indywidualne potrzeby naszego organizmu.W książce znajdziesz:- test na poziom tolerancji glutenu- gotowe plany posiłków dla każdego z typów metabolicznych- przepisy na dania bez glutenu, cukru i nabiałuPlanuj mądrze, kupuj odpowiedzialnie i odżywiaj się zdrowo!
Właściwości terapeutyczne aloesu znane są od czasów starożytnych, kiedy to liczne cywilizacje uznawały tę roślinę na równi z bóstwem, przypisując jej niemal magiczną i cudowną moc, skuteczną w leczeniu różnego rodzaju bólu.
Jednak, dopiero w przeciągu ostatnich dziesięcioleci rozpoczęto naukowe badania nad rzeczywistymi właściwościami aloesu, który znajduje powszechne zastosowanie w różnych produktach, zarówno leczniczych jak i upiększających.
Obecnie aloes jest jedną z najbardziej popularnych roślin, na temat której zostało już wiele powiedziane i napisane, zarówno przez naukowców jak i badaczy, którzy nie są związani z medycyną oficjalną.
Odbiorcy
- wszyscy, którzy chcą poznać właściwości aloesu
- osoby zainteresowane zastosowaniem terapeutycznym rośliny
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- poradnik pozwala poznać własny organizm, umiejętnie słuchać swoich potrzeb, utrzymać zrównoważony styl życia i odpowiednio się odżywiać oraz na nowo zacząć żyć w zgodzie z otoczeniem
- książka uczy, jak w naturalny sposób zadbać o własne ciało
- korzyści terapeutyczne, jakie oferuje nam przybliżony w publikacji aloes, potęguje dodatkowo możliwość indywidualnego uprawiania własnej rośliny
CZY TWÓJ ŻOŁĄDEK MA SIĘ DOBRZE?Czy po jedzeniu dokucza ci czkawka lub zgaga? A może masz kłopoty z katarem bądź uciążliwą alergią? To mogą być pierwsze symptomy niebezpiecznej choroby, za którą odpowiada niewłaściwa flora bakteryjna jelit. Jak osiągnąć równowagę? Jaka dieta będzie najskuteczniejsza?Doświadczony lekarz medycyny dr Wighard Strehlow opracował całościowy plan terapii żołądka i jelit oparty na zdrowotnych oraz żywieniowych zaleceniach św. Hildegardy z Bingen, genialnej mniszki. To naturalne metody, dzięki którym możesz wspomóc leczenie wielu niebezpiecznych chorób lub zapobiec ich rozwojowi.Książka zawiera przepisy na zdrowotne dania i napoje.Znalezienie klucza do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego jest fundamentem naszego zdrowia, co Hildegarda rozumiała już ponad 850 lat temu. Książka ta jest wyjątkową pozycją na rynku. To kompendium wiedzy pokazujące, w jaki sposób odbudować swoje zdrowie. Autor nie pomija jakże ważnego aspektu naszej duchowości.ALICJA SZAFIRSKA, założycielka Instytutu Sztuki Zdrowia, Ośrodka leczenia medycyną naturalną
Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? Przeczytaj Przyprawy, które leczą i skorzystaj z leczniczej mocy natury!
Ilość przypraw, ziół i korzennych mieszanek na sklepowych półkach rośnie z roku na rok, jednak wiedza na ich temat jest wciąż niewielka.
Dowiedz się jak nawet najmniejsza ilość kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego lub mniej znanej asafetydy może zmienić smak i właściwości zdrowotne jedzenia. Wypróbuj proste przepisy na pyszne dania i naturalne lekarstwa. Odkryj również, które zioła i przyprawy wychładzają, a które rozgrzewają, a także w jaki sposób oddziałują one na emocje.
Równowaga między smakami, którą kryją w sobie przyprawy, pomaga w osiągnięciu harmonii, spokoju i… szczęścia.
W książce Przyprawy, które leczą znajdziesz, m.in.:
szczegółową wiedzę na temat ziół i przypraw, w tym zawartych w nich substancji czynnych, smaku i właściwości zdrowotnych, proste i zaskakujące przepisy na pyszne dania i naturalne metody leczenia, np. naturalny lek na przeziębienie z mielonej czarnuszki i miodu lub shot z imbiru cytryny i miodu, czyli domowy sposób na niestrawność, sposoby na wydobycie smaku i aromatu z przypraw. Książka Przyprawy, które leczą to kolejna część bestsellerowej serii, w której dotychczas ukazały się, m.in. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca (Wydawnictwo Zwierciadło).
Karolina i Maciej Szaciłło - eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Maciej od lat gotuje w lubianych programach telewizyjnych.
Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Jem (to co) kocham i chudnę, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food, Depresja. Jedzenie, które leczy (Wydawnictwo Zwierciadło).
Wszystko, co musisz wiedzieć o insulinooporności oraz 140 przepisów na pyszne posiłki.
Dokuczają ci bóle głowy, zmęczenie, senność? Masz wzmożoną ochotę na słodycze? Martwi cię wzrost masy ciała? Powodem tych uciążliwych objawów może być insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Zaburzenie to może prowadzić do cukrzycy typu 2 i innych chorób.
Szacuje się, że insulinooporność występuje u niemal 10 milionów ludzi w Polsce. Można zatem powiedzieć, że mamy do czynienia z prawdziwą epidemią.
Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Zdrowy styl życia, a zwłaszcza sposób odżywiania, sprzyjają zarówno leczeniu insulinoopornosci, jak i jej zapobieganiu.
W książce Insulinooporność znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także aż 140 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone. W prawidłowym zestawieniu potraw pomoże Ci zbilansowane 4-tygodniowe menu.
Dzięki lekturze książki Insulinooporność dowiesz się:
- jak wybrać najskuteczniejszą dietę wspierającą leczenie insulinooporności,
- jakie badania diagnostyczne wykonać,
- jak wybierać odpowiednie produkty spożywcze, łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki, które zneutralizują objawy i zatrzymają postępującą insulinooporność,
- jak czytać etykiety,
- jak ćwiczyć.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?