Żywienie w sporcie
-
Autor: Celejowa Irena
- ISBN: 9788320036916
- EAN: 9788320036916
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: PZWL
- Format: 17.0x24.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 294
- Rok wydania: 2008
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
74,72złCena detaliczna: 89,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 70,27 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Spis treści
Wstęp
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
Potrzeby energetyczne sportowców
Składniki pokarmowe
Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów
Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów
Regulowanie masy ciała w sporcie
Odźywki w sporcie
Zatrucia pokarmowe
Produkty spożywcze
Układanie jadłospisów
Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych
Przepisy na potrawy podane w jadłospisach
Zakończenie
Piśmiennictwo