Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedzenia żywności wywołującej stany zapalne. Rozwiązaniem jest przekonanie naszego układu odpornościowego, że jesteśmy bezpieczni. W swojej najnowszej książce Izabella Wentz podpowiada, jak to zrobić za pomocą właściwej diety.
Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto jest przyjaznym przewodnikiem dla osób, które chcą mieć kontrolę nad własnym zdrowiem. Dowiesz się z niej między innymi:
- jak dobrać strategię odżywiania odpowiednią dla osób chorujących na hashimoto,
- jak powinna wyglądać dieta w okresie remisji,
- co wprowadzić do codziennych posiłków, a co wykluczyć.
Książka zawiera też przepisy na zdrowe i proste dania zakorzenione w polskiej tradycji.
Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto jest kolejną książką Izabelli Wentz, cenionego eksperta i autorytetu w dziedzinie eliminowania objawów choroby Hashimoto. Autorka, chorująca od wielu lat na hashimoto, swoją karierę zawodową poświęciła poszukiwaniu skutecznej drogi do remisji. Jej poradnik zawiera wiele wskazówek, przepisów i planów żywieniowych, które wspomogą pacjentów w radzeniu sobie z objawami. Polecam!
Justyna Salamonowicz-Gustaw
prezes Polskiego Stowarzyszenia Hashimoto, założycielka firmy Kod Równowagi
Nasze życie kręci się wokół jedzenia. Kiedy zjeść? Ile zjeść? Co zjeść?Pytanie jednak brzmi, czy możemy jeść wszystko bez obaw o nasze zdrowie czy sylwetkę? Odpowiedź brzmi TAK! We wszystkim ważny jest jednak umiar i podstawowa wiedza na temat spożywanych przez nas produktów. Wiele z nich owianych jest złą sławą, ale czy słusznie.Rozprawmy się z najczęściej powtarzanymi i wciąż funkcjonującymi w powszechnej świadomości mitami na temat popularnych produktów żywieniowych, niektórych uznawanych za zdrowe.Modna dieta gwarantem sukcesu?Czy tłuszcz tuczy?Detoks na szybki i zdrowy spadek wagi?Biały cukier to biała śmierć?Dlaczego mimo diety moja waga stoi w miejscu?Czy light znaczy zdrowo?
Ziarna i orzechy stanowią tak wartościowe produkty, że zostały zaliczone przez specjalistów żywieniowych do kategorii superfood.Oprócz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczają cennego błonnika oraz mnóstwa witamin i minerałów. Wykorzystaj zatem tę niewiarygodną moc ziaren i orzechów, wprowadzając je do swoich posiłków. Przepisów jest wiele np. z sezamu, migdałów i suszonych owoców możesz zrobić energetyczne kulki sezamowe, a z nasion chia, mleka kokosowego i mango przyrządzić pyszny deser. Ziarna i orzechy warto dodawać do sałatek, pasztetów, kanapek oraz dań gorących, a także wytwarzać z nich wegańskie mleka i masła.
Polecamy Państwu kolejny tytuł serii "Leki prosto z natury" dotyczący leczenia i profilaktyki dolegliwości i chorób układu żoładkowo-jelitowego. Książka została opracowana przez wybitnych specjalistów: lekarzy, fitoterapeutów, dietetyków, a środkami leczniczymi są produkty naturalne, takie jak zioła, kit pszczeli, odpowiednie soki, siemię lniane itd., które, jeśli stosowane we właściwy sposób, nie wyrządzają problemów ubocznych, w przeciwieństwie do wielu leków farmakologicznych. Wkrótce kolejne tematy z serii "Leki prosto z natury".
Cierpisz na zaburzenia miesiączkowania, włosy zaczęły Ci wypadać, a na twarzy i plecach pojawił się trądzik? Przybierasz na wadze mimo trzymania diety, a w nietypowych miejscach zauważyłaś niechciane owłosienie? Prawdopodobnie tak jak wiele kobiet cierpisz na PCOS, czyli zespół policystycznych jajników. Jednak możesz go kontrolować! Wystarczy, że wprowadzisz kilka zmian w swojej diecie, a poprawisz zdrowie, odzyskasz dobre samopoczucie i ładny wygląd. Certyfikowana dietetyk podaje specjalnie opracowany plan diety i przygotowywania posiłków przy PCOS. Dzięki niemu utrzymasz odpowiednią wagę, uregulujesz hormony, zmniejszysz ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia i niepłodności. Zapomnij o PCOS.
Białko ukryte w roślinach ma odżywczą moc. Polecamy roślinne źródła białka, po które warto sięgać codziennie. To amarantus, pestki dyni, ziarna słonecznika, soczewica, fasola, kasze oraz orzechy.Dodaj masło orzechowe do owsianki, komosę przyrządź z pieczonymi warzywami, a kaszę gryczaną podaj ze szpinakiem. Ugotuj zupę z soczewicy lub fasoli. Z orzechów, sezamu i pestek słonecznika zrób energetyczne batoniki granola, migdały przeznacz na pyszne mleczko roślinne. Przepisów jest mnóstwo skorzystaj z nich i skomponuj zdrowe i pyszne posiłki roślinne
Chcesz pozbyć się nadmiaru kilogramów skreśl białą mąkę i cukier. Wybierz posiłki warzywne pełne wartości odżywczych i witamin, skorzystaj z bogactwa nabiału, chudego mięsa i ryb oraz roślin strączkowych, sięgnij po zdrowe słodycze na bazie owoców i orzechów. Nasze kulinarne propozycje dostarczą tak dużej dawki witamin i energii, że będziesz w pełni cieszyć się życiem.
Myślisz że wegetarianizm i weganizm to nowa moda?
Wymysł XXI wieku? A tu cię zaskoczę, być może zainspiruję.
Już ponad 135 lat temu ludzie zastawiali się czy ich wybory są
etyczne, moralne.
Czy ich decyzje mają wpływ na życie innych istot?
Trzymasz w ręku reprint pierwszej w języku polskim książki
o diecie roślinnej (ale też o etyce, psychologii, światopoglądzie ówczesnych, pierwszych wegetarian)
Pierwsze towarzystwo jaroszów utworzyło
się r. 1847 w Manchester pod mianem „The
Vegeterian Society.” Ruch acz powoli, lecz
stale się wzmaga. Obecnie, jak wyżej już
nadmieniłem, w każdym hrabstwie, w każdym
większym mieście istnieją jarskie towarzystwa,
Jaroszów z przekonania, choć nie należących
do jakiegoś towarzystwa, liczyć można na dziesiątki
tysięcy - czytamy w tekście.
Ciekawi cię co jedli wegetarianie w dawnych czasach,
gdy w sklepach nie było twoich, ulubionych paróweczek sojowych,
pierożków z tofu i mleka roślinnego?
Z czym zmagali się waleczni Jarosze, by przekonać ludzi do swoich racji:
by zmiękczyć serca dam i dżentelmenów?
Książka przeprowadzi cię przez zgłębiany temat od wielu lat.
Poruszy religie, wierzenia i obrzędy.
Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób dopasować je do swoich specyficznych potrzeb.
Dzięki tej książce dowiesz się:
czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego
jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości
który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie
w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę
jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP
Jedz zdrowo i ciesz się każdym pysznym posiłkiem!
Kawa, kawusia, kaweczka. Kto z nas nie zaczyna dnia od tej mantry? Całą przyjemność z jej picia psuje obawa o to, że to jednak niezdrowe przyzwyczajenie.
Bob Arnot przebadał kawę bardzo dokładnie i orzekł, że nie tylko jej picie może być zdrowe, ale pomaga też schudnąć i może wydłużać życie! Dowiedz się, co zrobić, by wydobyć z czarnych ziaren to, co najlepsze dla twojego zdrowia oraz wypróbuj dietę, która zapobiega negatywnym efektom picia kawy.
Ta książka zmieni twoje poranki w najcudowniejszy zdrowotny rytuał! Dowiesz się z niej, jak:
– dobrać gatunek ziaren do osobistych preferencji i organizmu;
– zaparzać, przechowywać i w pełni wykorzystać potencjał kawy;
– intensyfikować lub łagodzić jej pobudzające działanie;
– komponować smaczne i zdrowe posiłki z dodatkiem czarnego napoju
– schudnąć, odzyskać utraconą energię i poprawić sprawność mózgu pijąc codziennie kawę.
`
Dłuższe życie dzięki piciu kawy? To możliwe!
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej to co jemy, powinno być zgodne z naturą żywiołów, które odpowiadają pięciu smakom. Autorka, która jest propagatorką życia zgodnego z filozofią Wschodu, prezentuje wiele prostych i sprawdzonych sposobów na przyrządzanie potraw zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian. Poznasz 200 przepisów na sosy, pasty do kanapek, pasztety, zapiekanki, sałatki, zupy, ryby, dania mięsne i warzywne, jajka oraz desery. Przygotowanie posiłków zgodnie z naturalnym obiegiem energii w przyrodzie, wpłynie pozytywnie na zdrowie calej Twojej rodziny i posmakuje wszystkim domownikom. Dzięki zmianom w sposobie gotowania odzyskasz energię a także osiągniesz harmonię. Wspaniałym dodatkiem jest dołączona plansza z produktami diety Pięciu Przemian, która będzie nieocenioną pomocą.
Czy wiesz, że witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale także stanowi silny przeciwutleniacz zapobiegający procesom starzenia, a z kolei beta-karoten czyli prowitamina A wspomaga wzrok i przyspiesza opalanie? Dowiedz się, jak witaminy wpływają na nasze zdrowie i urodę oraz w jakich występują pokarmach.Oddajemy w twoje ręce wyjątkową publikację stanowiącą połączenie poradnika zdrowotnego i książki kucharskiej w ułożonych alfabetycznie działach poświęconych poszczególnym witaminom znajdziesz obszerne opisy ich właściwości i zastosowania, a także przepisy na pyszna dania z obfitujących w nie składników.
Na detoks zawsze jest dobry moment, jednak w zależności od pory roku, aby oczyścić organizm z toksyn, wykorzystuje się inne produkty żywnościowe o właściwościach przeciwutleniających, wspomagających pracę wątroby oraz regulujących trawienie.Wiosną i latem najlepiej sięgać po sezonowe owoce i warzywa - np. truskawki, porzeczki, szparagi, ogórki gruntowe... Gdy zdecydujemy się przeprowadzić detoks jesienią, postawmy na jabłka i kapustę, zimą natomiast doceńmy moc cytrusów, buraka czy takich przeciwzapalnych przypraw, jak imbir i kurkuma.Dowiedz się, co przyrządzać z produktów detoksykacyjnych.Podajemy przepisy na napoje, sałatki oraz solidniejsze dania o dużej wartości odżywczej, które pomogą ci odzyskać dobre samopoczucie, siły i energię.
Wiesz już, że jesteś „motylkiem” – zdiagnozowano u ciebie chorobę Hashimoto. Nie masz pojęcia, co właściwie powinnaś jeść, a czego nie? Czujesz się przytłoczona zmianami, które powinnaś wprowadzić? Masz problem z utrzymaniem prawidłowej wagi? Jeśli na którekolwiek z tych trzech pytań odpowiedziałaś „tak”, ten poradnik jest właśnie dla ciebie.
Znana i lubiana dietetyczka-hedonistka, Magdalena Makarowska, która pomogła już tysiącom pacjentów, tym razem bierze na warsztat chorobę Hashimoto. Dzięki jej książce zrozumiesz swoje schorzenie, nauczysz się samodzielnie dokonywać właściwych wyborów dietetycznych oraz prowadzić odpowiedni styl życia i przekonasz się, że nie jest to szczególnie trudne ani nie wymaga wielu poświęceń. Podczas lektury dowiesz się także ważnych rzeczy na temat insulinooporności i jelita wrażliwego, które często współwystępują z chorobą Hashimoto. Dodatkowym wsparciem dla czytelników jest część napisana przez psycholożkę, która na co dzień pracuje z „motylkami”.
Ponad 300 przepisów, także w wersji wege
Jadłospisy dzienne na 2 miesiące
Porady psychologa wspomagające osoby chore na Hashimoto
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Ostatnia książka o skórze, którą kupisz
Trądzik potrafi być prawdziwym koszmarem. Zwykłe wypryski czy bolesne zmiany dokuczają zarówno nastolatkom, jak i trzydziestolatkom, a leki na trądzik często są nieskuteczne i szkodliwe dla organizmu.
Nina i Randa Nelson coś o tym wiedzą. Kiedy miały 20 lat, acne vulgaris zrujnował nie tylko ich cerę, ale i pewność siebie, i prawie zniszczył ich karierę.
Przeszły wiele nieskutecznych kuracji, zanim odkryły ogromne znaczenie diety w walce z problemami skórnymi. Wraz z dietetykami i lekarzami stworzyły rewolucyjny 6-tygodniowy program dla zdrowej skóry, na który składają się:
• roślinna dieta przeciwzapalna z mnóstwem przepisów
• odpowiednia pielęgnacja
• ćwiczenia
• duża dawka motywacji
Dzięki autorskiej diecie Clear Skin:
• odzyskasz kontrolę nad swoim zdrowiem i stanem skóry
• w 6 tygodni pozbędziesz się problemów z cerą
• schudniesz, jeśli tylko chcesz
• poprawisz samoocenę i nareszcie dobrze poczujesz się w swoim ciele
Przejdź na sycącą dietę Clear Skin i znów zacznij cieszyć się życiem!
Jedyne, co możesz stracić, to trądzik!
Nina i Randa Nelson – aktorki, youtuberki. Gdy zaczęły mówić o swojej walce z trądzikiem, ich zasięgi wzrosły do 600 000 subskrybentów na YouTubie, a filmy obejrzano ponad 70 milionów razy. Więcej na www.clearskindiet.com
Oto poradnik dla wszystkich tych, którym nie jest obojętne, co znajduje się na ich talerzu. Jeśli nie tolerujesz mięsa, mleka, cukru, mąki lub po prostu chcesz jeść zdrowo – to książka dla Ciebie. Jest niezastąpionym źródłem informacji o tym, jak zmienić dowolną potrawę w pyszne wegańskie danie. Wystarczy wymienić jakikolwiek niewegański składnik, a autorki fachowo i przystępnie wyjaśnią, jakimi produktami go zastąpić i jak je przyrządzić, aby potrawa zachowała swój smak.
Roślinne dania, które dodają energii w smaczny sposób!
Brendan Brazier to jeden z najbardziej inspirujących sportowców promujących dietę wegańską. Były kulturysta, triathlonista i dwukrotny zwycięzca ultramaratonu jest żywym przykładem na to, że roślinna kuchnia pomaga budować silne i zdrowe ciało.
Ta książka spodoba się nie tylko sportowcom i wegetarianom, ale każdemu, kto chce jeść zdrowo, smacznie i różnorodnie. Znajdziesz w niej:
- przepisy na pyszne dania roślinne bez glutenu, kukurydzy, soi i drożdży;
- inspiracje kulinarne od najsłynniejszych szefów kuchni;
- pomysły na zdrowe, zbilansowane wege posiłki;
- wskazówki, jak komponować dania dla wegan uprawiających sport.
Dodatkowo, autor zadbał o to, by w potrawach znalazła się żywność superfood, której regularne spożywanie zagwarantuje ci lepszą odporność na choroby i doda energii.
Wnieś powiew świeżości do swojej roślinnej kuchni!
__
O autorze:
Brendan Brazier – były kulturysta, ironman, triatlonista i dwukrotny zwycięzca ultramaratonu na dystansie 50 km. Przez "VegNews Magazine" został nazwany jednym z najbardziej inspirujących wegan wszech czasów. Niekwestionowany autorytet w kwestii odżywiania opartego na diecie roślinnej. Od wielu lat – poprzez właściwą dietę oraz aktywność fizyczną – pomaga ludziom za oceanem prowadzić zdrowy tryb życia. Na własnej skórze udowadnia skuteczność swojej diety oraz całościowej filozofii.
Jego seria książek "Thrive" okazała się absolutnym bestsellerem w Ameryce Północnej.
Jeśli cierpisz na zaburzenia odżywiania, masz napady kompulsywnego objadania się i znaczna część Twojego życia kręci się wokół jedzenia, to dobrze trafiłeś. Ta książka podpowie Ci jak w samodzielny sposób pokonać swoją chorobę i zerwać ze wszystkimi formami niekontrolowanego jedzenia. Autorka przedstawia techniki oparte wyłącznie na mocy mózgu, które pozwalają samodzielnie pokonać zaburzenia odżywiania. To właśnie z ich pomocą sama wyzdrowiała i pokonała bulimię. Publikacja ta pomogła odzyskać zdrowie już wielu osobom zmagającym się z kompulsywnym objadaniem się dzięki opisanym sposobom wykorzystania wolnej woli, samodzielności i samokontroli. Teraz czas na Ciebie. Jedz z głową!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?