Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Pierwsza tak przystępna książka pokazująca, jak każdy z nas może uratować świat.Areta Szpura jako współwłaścicielka marki modowej jeszcze niedawno odnosiła międzynarodowe sukcesy. Ubrania Local Heroes nosiła Rihanna, Miley Cyrus, Ellie Goulding, Kylie Jenner czy Justin Bieber. Przerażona tym, jaki ogrom śmieci produkuje przemysł tekstylny, odeszła z branży, by zająć się planetą. To ona, wraz z redakcją serwisu Noizz, zapoczątkowała akcję Tu pijesz bez słomki.Jak uratować świat to zbiór rozmów ze specjalistami z zakresu ekologii, zero waste i zdrowego (dla nas i dla planety) żywienia m.in. z fizykiem atmosfery profesorem Szymonem Malinowskim, Jagną Niedzielską czy Ewą Chodkiewicz z Fundacji WWF Polska. To zbiór wywiadów, opowieści oraz porad, jak każdy z nas, metodą małych kroków, może zadbać o planetę.
Czy można schudnąć szybko i bez efektu jo-jo?Autor bestsellera Jelita wiedzą lepiej w swoim stylu sprawdza to na sobie i udowadnia, że można! Na potrzeby eksperymentu przytył sześć kilogramów, a następnie w ciągu czterech tygodni zrzucił je. Waga pozostała stabilna. Oczywiście jak na naukowca przystało wykorzystał do tego wyniki najnowszych badań.FAST 800 to autorski przełomowy program dietetyczny dr. Michaela Mosleya służący nie tylko utracie wagi, ale i zdrowiu. Zakłada trzyetapowy system poszczenia:dwutygodniowe ograniczenie liczby spożywanych kalorii do ośmiuset dziennie,post 5:2, czyli pięć dni zdrowego odżywiania i dwa dni ograniczenia kalorii do ośmiuset,okresowe głodówki, aby podtrzymać rezultaty.FAST 800 pozwoli ci pozbyć się zbędnych kilogramów, zachować zdrowie oraz wyrobić właściwe nawyki żywieniowe. Pomocne w tym będą przepisy kulinarne wspomagające program, które zajdziesz w książce.Weź zdrowie we własne ręce i uzyskaj szybkie, a co najważniejsze trwałe efekty!
Ta szczególna pozycja to kompletny podręcznik medycyny ajurwedyjskiej w praktyce. Prezentuje czytelnikowi mądrość ajurwedy dostosowaną do współczesnych potrzeb.Książka opisuje ajurwedyjskie metody leczenia ponad osiemdziesięciu powszechnie występujących chorób. Omawia szeroki zakres terapii, w tym zagadnienia takie jak konstytucja, dieta, właściwy styl życia, ziołolecznictwo oraz specjalistyczne metody uśmierzania dolegliwości i regeneracji organizmu, do których należą masaże, pańća karma, stosowanie olejków i kamieni szlachetnych. Autor podkreśla wagę duchowego wymiaru życia, medytacji, stosowania mantr dla zachowania zdrowia. Przedstawia zasady zdrowego stylu życia dla poszczególnych konstytucji, uwzględniając nie tylko leczenie chorób, ale przede wszystkim profilaktykę. Kładzie nacisk na metody, które można stosować w domu.
Ta książka rozprawia się z ośmioma najpopularniejszymi mitami o chorobach autoimmunologicznych:
Mit pierwszy: Skutki chorób autoimmunologicznych są nieodwracalne.
Mit drugi: Konieczne jest stosowanie silnych mocnych leków.
Mit trzeci: Gdy stosujesz leki na chorobę autoagresywną, efekty uboczne są bez znaczenia.
Mit czwarty: Poprawa trawienia i stanu zdrowia jelit nie ma wpływu na rozwój choroby autoimmunologicznej.
Mit piąty: Przejście na dietę bezglutenową nie ma żadnego wpływu na rozwój wyżej wymienionych schorzeń.
Mit szósty: Choroba autoimmunologiczna skazuje chorego na kiepską jakość życia.
Mit siódmy: Choroby autoagresywne mają podłoże genetyczne, czynniki środowiskowe nie mają znaczenia.
Mit ósmy: Twój układ odpornościowy jest, jaki jest, nie możesz go w żaden sposób usprawnić.
Poznaj ponad 150 opracowanych przez lekarkę przepisów na dania, które Ci przywrócą zdrowie.
Biolog molekularny wyjaśnia, jak samodzielnie uaktywnić potencjał regeneracyjny organizmu, który jest w stanie przywrócić nam młodość i zdrowie. Wyjaśnia, iż podstawą jest post i spermidyna. Poszczenie wywiera bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, gdyż może łagodzić dolegliwości związane z chorobami, jak reumatyzm czy zapalenie stawów, a także z zaburzeniami metabolizmu, jak cukrzyca. Taki sam efekt zapewnia nam również spermidyna, opisana przez Autora, naturalna substancja występująca w niektórych produktach. Z książki dowiesz się gdzie znajdziesz jej najwięcej oraz jak ją włączyć do codziennego jadłospisu. Pozostań młodym jak najdłużej.
Wzmocnij odporność, pozbądź się kilogramów i wygładź zmarszczki!
Salma Hayek i Gwyneth Paltrow zgodnie twierdzą, że jest najlepszą alternatywą dla botoksu. Halle Berry mówi, że to największy sekret jej urody, a drużyna L.A. Lakers zrobiła z niego swój oficjalny napój klubowy. Czym jest ten niezwykły specyfik, który leczy stany zapalne, wygładza zmarszczki i pozwala osiągnąć wymarzoną wagę?
To jeden z najstarszych i najbardziej skutecznych leczniczych pokarmów: bulion. Przygotowany na kościach z mięsa wołowego, drobiu lub na rybich ościach i warzywach, gotowany przez kilka godzin, zmienia się w pełne składników odżywczych „płynne złoto”. Dzięki temu magicznemu pokarmowi oraz wyjątkowemu planowi żywieniowemu, który stworzyła dr Kellyann Petrucci, ekspertka od utraty wagi i procesów starzenia się z ponad dwudziestoletnim stażem, której zaufały gwiazdy Hollywood i pacjenci, na których nie działała żadna dieta, schudniesz, odzyskasz zdrowie, atrakcyjność i energię.
Plan żywieniowy dr Petrucci jest bardzo prosty, a dzięki niemu raz na zawsze pozbędziesz się „oponki”, zmarszczek oraz worków pod oczami. Dodatkowo bogate w składniki odżywcze i sycące pokarmy, które będziesz jadł z przyjemnością, a nie z wyrzutami sumienia, pomogą ci przywrócić równowagę hormonalną, dodadzą cerze blasku, odtrują jelita oraz złagodzą stany zapalne. Z każdym kolejnym łykiem zauważysz przypływ energii i poczujesz się, jakby zegar cofnął się o dziesięć lat!
Z każdym rokiem w naszym kraju przybywa osób cierpiących na schorzenia autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto. Uważa się, że pięć razy częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn. Pacjentki skarżą się na obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością.
Czym jest choroba Hashimoto? Jak się ją wykrywa i leczy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na jej przebieg? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Jakie schorzenia mogą towarzyszyć Hashimoto? A przede wszystkim – jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem.
W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i mnóstwo ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała.
Jak rozszerzać dietę dziecka? Kiedy przestać karmić piersią? Kiedy wprowadzać gluten? Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść przecierów? Dlaczego mój maluch nie chce jeść, kiedy go karmię łyżeczką? Masz już dość stresów związanych z żywieniem swojej pociechy? Nie wiesz, czy się najada i czy nie brakuje mu witamin? Zdaj się na intuicję i zaufaj swojemu dziecku! Podaj mu kilka wartościowych, dostosowanych do jego rozwoju pokarmów, np. ugotowane na miękko warzywa, miękkie owoce, gęstą owsiankę lub kawałek chudego mięsa. A następnie pozwól mu samodzielnie zdecydować, co chce w danej chwili zjeść. Dziecko musi zapoznać się z jedzeniem – sprawdzić jego konsystencję, kolor, zapach i smak. Właśnie na tym opiera się metoda BLW. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do książki napisanej przez doświadczone dietetyczki i mamy. Co w niej znajdziesz? - Informacje o rozszerzaniu diety dziecka do pierwszego roku życia. - Informacje o BLW – wprowadzaniu tej metody żywienia, jej głównych zasadach i zaletach. - Przepisy na proste, smaczne i wartościowe posiłki nie tylko dla twojego dziecka, ale także dla całej rodziny.
Jeżeli wciąż uważasz, że twoja szklanka jest do połowy pusta, przelej wodę do mniejszego naczynia i przestań zawracać innym głowę
Zapowiadał się piękny weekend, który Anna i Jerzy zamierzali spędzić na wycieczce. Tak to zaplanowali. Nagle wydarzenia potoczyły się błyskawicznie. Nieznośny ból, szpital i straszna diagnoza – zapalenie trzustki. Anna, skazana na bezwzględną głodówkę, marzy, by wreszcie napić się wody. Chociaż dwa łyki…
Po wyjściu ze szpitala Anna musi stosować rygorystyczną dietę. Kiedy wraca do pracy, jej nadwornym kucharzem zostaje mąż, który umie zagotować jedynie wodę na herbatę.
Jerzy dzielnie walczy w kuchni, ucząc się na błędach i zyskując coraz większe doświadczenie. Co dokładnie znaczy „gotować do miękkości” albo „szczypta soli”? To trudne, ale do opanowania. Przecież praktyka czyni mistrza, toteż gdy Jerzy zyskuje wreszcie upragnioną pewność siebie i przestaje zasypywać pytaniami całą rodzinę, zaczyna eksperymentować i tworzyć własne kompozycje kulinarne.
Książka dla wszystkich, których świat stanął na głowie i którzy czują się w kuchni równie bezradni jak Jerzy. Dużo praktycznych, dokładnych wskazówek i przepisów dla trzustkowców, a przy tym niezwykle wciągająca lektura.
Schudłam, a moja cera wyraźnie się oczyściła. Kiedy rzuciłam białe paskudztwo, poczułam, że mój organizm zdrowieje. Odzyskałam dobre samopoczucie i ten wyjątkowy rodzaj energii, jaki pamiętam z dzieciństwa. Nie wierzę w skuteczność diet ani w samoumartwianie kulinarne. Mój plan i przepisy są opracowane tak, by żyło nam się długo i szczęśliwie.Sarah Wilson przyznaje, że była cukroholiczką, pochłaniającą odpowiednik 25 łyżeczek cukru dziennie. Dopiero kiedy dostrzegła związek między spożyciem cukru a huśtawkami nastroju, skokami wagi, zaburzeniami snu i chorobami tarczycy, zrozumiała, że musi coś zmienić. To, co zaczęło się jako eksperyment, wkrótce przerodziło się w styl życia, a potem w kampanię, mającą na celu ostrzeżenie innych przed wpływem cukru na ludzkie zdrowie.Książka ""Rzucam cukier"" wykorzystuje doświadczenie Sary, żeby pomóc ci:pokonać cukrowy nałóg dzięki sprawdzonemu 8-tygodniowemu programowi odwykowemu,zwalczyć pokusy i napady głodu poprzez stosowanie skutecznych i prostych sztuczek,znaleźć zdrowe substytuty cukru,gotować bezcukrowo, podając przepisy na 108 deserów, ciast, czekolad, przysmaków dla dzieci, przekąsek i potraw oczyszczających.""Rzucam cukier"" to przewodnik, z którym dokopiesz niezdrowym przyzwyczajeniom, zrzucisz kilogramy i poczujesz się zdrowa i szczęśliwa.
Książka „Osteoporoza w codziennej praktyce” obejmuje takie zagadnienia, jak diagnostyka osteoporozy, prewencja pierwotna i wtórna, farmakoterapia, rehabilitacja. Zawiera także rozdziały poświęcone zaleceniom dietetycznym. Czytelnik znajdzie w niej praktyczne porady: jakie badania zlecać, czym się kierować w wyborze terapii, jakie ćwiczenia usprawniające zlecić pacjentowi. W książce zamieszczono ponadto bardzo interesujący rozdział o rzadkich przyczynach osteoporozy (m.in. genetycznych), ułatwiający diagnostykę w trudnych przypadkach.
Publikacja jest przydatna dla lekarzy pierwszego kontaktu, internistów, ginekologów, pediatrów.
Z tego poradnika dowiesz się, jak na co dzień dbać o układ stawowo-kostny. Znajdziesz w nim praktyczne porady dietetyczne na co dzień – co jeść, a czego unikać.
PIERWSZA POMOC DIETETYCZNA DLA INSULINOOPORNYCH
Jadłospisy na 3 miesiące z ponad 200 przepisami, także w wersjach wegańskich i wegetariańskich. 5 podstawowych produktów w każdym przepisie. Czas przygotowania: do 20 minut.
Ten poradnik ma pomóc wszystkim zapracowanym, zmęczonym czy zwyczajnie nielubiącym gotować osobom błyskawicznie przyrządzać potrawy zgodne z zasadami żywienia insulinoopornych. Z przepisów mogą jednak korzystać nie tylko pacjenci z insulinoopornością, ale każdy, kto chce jeść z niskim indeksem glikemicznym, odżywiać się zdrowo i zrezygnować z częstego jedzenia na mieście.
Co znajdziesz w tej książce?
• rady w pigułce, czyli vademecum dotyczące insulinooporności
• listę produktów, z których warto korzystać
• podstawowe zasady gotowania dla zabieganych
• przyprawy, które wspomagają walkę z insulinoopornością
• sposoby na okiełznanie głodu
Od dawna chciałam, żeby powstała książka dla tych, którzy wiecznie żyją w niedoczasie, nie lubią spędzać w kuchni długich godzin i szukają jak najprostszych rozwiązań. Czyli dokładnie dla takich osób jak ja
Dominika Musiałowska
Zależało mi na pokazaniu, że zdrowe gotowanie jest łatwe i przyjemne i dieta może być stylem życia, a nie smutną koniecznością.
Magdalena Makarowska
Chorujesz na cukrzycę i szukasz smacznych, a jednocześnie sprawdzonych przepisów na potrawy przygotowywane każdego dnia? Przy odrobinie wiedzy i odżywianiu zorientowanym na białko z łatwością zmienisz swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. W niniejszej książce znajdziesz przepisy na dania, które spełnią wszystkie twoje wymagania: w czasie nie dłuższym niż pół godziny wyczarujesz pyszności!
Książka ta pomoże prowadzić aktywne życie z dobrym jedzeniem, a wszystko to przy odrobinie uważności i bez konieczności rezygnacji z ulubionych smaków.
• Do codziennego użytku:przepisy na dania, które można przygotować w krótkim czasie, dopasowane do życia rodzinnego i zawodowego
• Sukces dzięki zasadzie „low carb”: odżywianie zorientowane na białko oraz doskonałe składniki pozwoli zapanować nad stężeniem cukru we krwi
• Wiedza specjalistów: najnowsze wyniki badań dietetyków nad cukrzycą
• W punkt: wszystkie najpotrzebniejsze informacje dotyczące cukrzycy przedstawione w zrozumiały i łatwy do zapamiętania sposób
• Rozsądny plan: usprawniające pracę przybory kuchenne i mądre zamienniki kulinarne do wykorzystania poza domem
Wyjątkowe smakołyki – nie tylko pyszne, ale zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Trudno odmówić maluchom tego, co lubią najbardziej. A zazwyczaj są to… słodycze. Jak sprawić, żeby słodycze były wartościową częścią diety dzieci? Żeby nie zawierały szkodliwych składników? I nadal wywoływały na twarzach maluchów uśmiech? Najprostszym sposobem będzie przygotowywanie pysznych, ale zdrowych łakoci w domu. A pomogą w tym proste przepisy Jolanty Naklickiej-Kleser, pasjonatki gotowania, w tym dla trójki swoich dzieci. W książce znajdą się też przepisy na słodkie, ale zdrowe dania – doskonałe na obiad lub kolację. Jolanta Naklicka-Kleser Matka trójki dzieci, żona i spełniona kobieta, która kilka lat temu postawiła wszystko na jedną kartę: z dnia na dzień zrezygnowała z pracy, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy w II edycji programu Masterchef. Dzięki temu rozpoczęła nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Bogactwo smaków i zdrowa kuchnia – tym chce dzielić się z innymi. Autorka książki Lodovo i Zdrowe przetwory (Wydawnictwo Zwierciadło).
Czy chcesz, aby efekty Diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej® towarzyszyły Ci już przez całe życie? Kontynuacja bestsellerowego zbioru przepisów do diety dr Ewy Dąbrowskiej to zestaw konkretnych wskazówek oraz metod, które pomogą Ci prawidłowo wyjść z postu i wprowadzić zmiany we wszystkich aspektach Twojego życia. Spójrz na nie i na swoją dietę holistycznie. Czytając tę książkę, poznasz: 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety, powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, „tajemne” metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób, reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków, zasady efektywnej aktywności fizycznej i budowania trwałej motywacji. Raz na zawsze przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem, sylwetką i... całym życiem! Niniejsza książka, którą z serca polecam, jest holistycznym spojrzeniem na człowieka. Znajdziemy tu rozdziały opracowane przez dietetyka klinicznego, trenera personalnego, duszpasterza, a także sprawdzone wskazówki, jak znaleźć motywację do podejmowania wyzwań, i prawdziwe historie osób, którym się udało. dr Ewa Dąbrowska
Dieta łatwostrawna jest zalecana przez lekarzy najczęściej w przypadku zwykłych przeziębień i infekcji, ale także poważniejszych chorób, na przykład w terapii nowotworowej czy po operacjach i innych zabiegach obciążających organizm. Pacjentom takie żywienie kojarzy się zwykle z kaszą manną, rozgotowanymi ziemniakami i zupą mleczną.
Dieta łatwostrawna. Z czym to się je? to pierwsza na polskim rynku publikacja podejmująca taką tematykę - propozycja dla osób, które są na diecie łatwostrawnej, a więc nieobciążającej przewodu pokarmowego długim trawieniem. Dzięki temu organizm może się skoncentrować na innych działaniach, na przykład na dochodzeniu do zdrowia. Książka ma także na celu pokazać, że dieta łatwostrawna to nie tylko rozgotowane papki, ale też całkiem apetyczne i smaczne potrawy.
W książce:
potrawy lekkie dla brzucha
wypróbowane przepisy
łatwo dostępne składniki
proste wykonanie
propozycje dla osób na diecie wegetariańskiej i bezglutenowej
przydatne wskazówki dietetyczne i kulinarne
Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer — absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Od dziewięciu lat zajmuje się dietetyką i żywieniem człowieka. Prowadzi własną poradnię dietetyczną — Food & Diet; jest dietetykiem do tzw. spraw trudnych. Dzięki swojej pasji i wiedzy z zakresu szeroko rozumianej dietetyki nie tylko pomogła wielu osobom zrzucić zbędne kilogramy, ale również nauczyła je, jak zdrowo, a przy tym smacznie się odżywiać.
Od 2012 roku angażuje się w pomoc osobom poddawanym leczeniu onkologicznemu. Od kilku lat jeździ po Polsce, by szkolić pacjentów i ich rodziny, a także personel medyczny i farmaceutów w zakresie odżywiania w terapii nowotworowej. Jest współautorką książki Kuchnia i medycyna XXI wieku, do której napisała kilka rozdziałów poświęconych żywieniu podczas leczenia onkologicznego.
Wciąż szuka nowych pomysłów, wyzwań, śledzi doniesienia naukowe z dziedziny dietetyki, uczestnicząc w konferencjach naukowych. Jako ekspert w zakresie żywienia jest częstym gościem programów telewizyjnych i radiowych.
Gniewomir zabrał mnie w ekscytującą podróż, która łączy hart ducha i łagodne serce. Podróż, która jest nie tylko kolejnymi pokonanymi kilometrami w ekstremalnie trudnych biegach długodystansowych, ale także – a może przede wszystkim – drogą, której początkiem jest młodzieńcza niewiedza, a metą siła i wrażliwość dojrzałego mężczyzny. Ogromna doza inspiracji, bez względu na to, czy szukasz motywacji sportowej, poprawy zdrowia czy wartości w codziennych wyborach konsumenckich. Polecam! –
Orestes Kowalski – autor kanału na YouTube “Everyday Hero”, aktywista prozwierzęcy, weganin i promotor efektywnego altruizmu.
Bieganie na weganie” to bieganizm w czystej formie – pomyślałam po przeczytaniu zaledwie kilku pierwszych stron. Trzymacie w rękach pełną empatii i wrażliwości opowieść o miłości do zwierząt, świadomych wyborach i o naturalnym bieganiu. To przemyślana książka, nie tylko o treningach i jedzeniu, ale również, a może przede wszystkim, o zaglądaniu w głąb siebie. To historia o życiu, które w zdrowiu i formie można przemierzać długodystansowym biegiem. Gniewko emanuje kosmiczną energią, którą szczodrze dzieli się z czytelnikami. —
Joanna JoKo Kowalczyk – autorka bloga Bieganizm, miłośniczka natury, kuchni roślinnej i biegania po górach.
Alergie dotykają coraz więcej dzieci, a z roku na rok liczba ta lawinowo wzrasta. Rodzice coraz częściej zmuszeni są do modyfikowania diety swoich maluchów ze względu na alergie lub pokarmowe nietolerancje. Nie jest to zadanie łatwe – wyeliminować część składników i zachować pyszny smak. Katarzyna Błażejewska-Stuhr obala mit, że posiłki dla alergików nie mogą być smaczne. Podaje zalecenia dietetyczne oraz podpowiada, w czym występują najpopularniejsze alergeny i jak je zastępować. W Uczcie małego alergika znajdziesz m.in. przepisy na typowe posiłki zmodyfikowane pod kątem alergików (lody bez użycia jajek oraz pizza czy makaron bez glutenu) i wegańskie zamienniki nabiału (ser żółty, ser biały, jogurt). W książce Uczta małego alergika zawarte są m.in.: przepisy na pyszne śniadania, obiady i kolacje, informacje o tym, się jakie są przyczyny alergii i metody ich leczenia, praktyczne wytyczne jak rozpoznawać objawy alergii, informacje, na czym polega różnica między alergią a nietolerancja pokarmową. Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo (Wydawnictwo Zwierciadło).
Drugi tom książki Odżywianie w łuszczycy uwzględnia najnowsze informacje z dziedziny dietetyki dotyczące chorób autoimmunologicznych oraz wiedzę z zakresu kosmetologii. W książce zamieszczono ponad 100 nowych przepisów kulinarnych do zastosowania w diecie zalecanej w łuszczycy. Proponowane potrawy są pozbawione glutenu lub zawierają jego niewielką ilość, co ma duże znaczenie dla przebiegu choroby. Potrawy opisane w tomie drugim mogą być także z powodzeniem stosowane w schorzeniach towarzyszących łuszczycy, takich jak dna moczanowa, cukrzyca, łuszczycowe zapalenie stawów lub otyłość.
Książka jest podzielona na dwie części. Część pierwsza ma za zadanie przybliżyć pacjentom podstawy teoretyczne terapii i pozwolić zrozumieć zagadnienia dotyczące samej choroby, co ułatwi wdrożenie zaleceń dietetycznych. Część druga zawiera przepisy przeznaczone dla osób chorych na łuszczycę. Ten tom jest też odpowiedzią na liczne prośby czytelników wcześniejszej publikacji, którzy przekonali się
o skuteczności diety w leczeniu łuszczycy i chcieli poszerzyć wiedzę na ten temat oraz wzbogacić swój jadłospis.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?