Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Druga część bestsellerowego poradnika o żywieniu niemowląt U malucha na talerzu.Jak odżywiać dziecko od 1. do 3. roku życia?Co podawać do jedzenia, by było zdrowe i prawidłowo się rozwijało?Jakie produkty są wskazane, a jakich lepiej unikać?Jak radzić sobie z brakiem apetytu u dziecka?Co gotować maluchowi jesienią i zimą, a co podawać wiosną i latem?Jak komponować smaczne i pożywne śniadania, obiady oraz kolacje, a co zaproponować na deser?Porady na temat żywienia małych dzieci wraz z praktycznymi przepisami na smaczne i zdrowe posiłki.
Czy otyłość brzuszna jest niebezpieczna? Kto na nią cierpi i dlaczego? Autorzy, wybitni lekarze od zaburzeń otyłości i odżywiania oraz pionierzy w leczeniu stresu oksydacyjnego ujawniają informacje na temat tego powszechnie występującego schorzenia. Przedstawiają również 4-tygodniowy plan odnowy jamy brzusznej gwarantujący pozbycie się tkanki tłuszczowej trzewnej. Opiera się on między innymi na prawidłowym odżywianiu, lekkiej aktywności fizycznej, walce ze stresem oraz medytacji. Ujawniają również jak odbudowa kluczowych elementów przewodu pokarmowego (adipocytomu, czyli komórek tkanki tłuszczowej i mikrobiomu ogółu mikroorganizmów, głównie bakterii zamieszkujących Twoje ciało) może przywrócić pełną sprawność mózgu i jelit. Czas pożegnać oponkę i przywrócić zdrowie.
W makrobiotyce chodzi o to, by czuć się wolnym, zrównoważonym i spełnionym. Przede wszystkim należy jednak żyć wolniej. Ta książka ma pomóc Ci znaleźć drogę do równowagi i wewnętrznego spokoju. Inteligentne odżywianie na różnych poziomach pozwoli Ci kształtować codzienne samopoczucie. Jeśli chcesz, możesz całkowicie odmienić swoje nastawienie do życia, na co nigdy nie jest za późno. Znajdziesz tu również wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia oraz 3-dniowy próbny plan, dzięki któremu sprawdzisz, czego naprawdę oczekujesz od pożywienia. Dodatkowo przepisy na smaczne i zdrowe dania wraz ze szczegółowymi instrukcjami do zastosowania w kuchni pozwolą wprowadzić makrobiotyczne zasady przygotowywania posiłków do Twojej codzienności. Zdrowe odżywianie nigdy nie było tak proste.
Czy odkryłeś już przyczynę swoich dolegliwości? Cierpisz na nawracające dolegliwości, a mimo stosowania drogich leków nie widzisz poprawy? Zastanawiasz się, dlaczego tak się dzieje? Zamiast przyczyny, leczysz tylko objawy, a samo to może nie wystarczyć. Wszystkiemu winne są niedobory minerałów i witamin w codziennej diecie. Dieta bogata w składniki odżywcze to podstawa Dzięki tej publikacji poznasz zastosowanie minerałów i witamin na konkretne dolegliwości. Poprawisz swój nastrój, wzmocnisz układ odpornościowy i serce, zwiększysz sprawność umysłową oraz ochronisz się przed rakiem. Dowiesz się prawdy na temat najczęstszych mitów żywieniowych i wzbogacisz jadłospis o niezbędne składniki odżywcze poprzez odpowiednio dobraną dietę i suplementację. Minerały – źródło zdrowia i długowieczności
Chcesz zmienić swój tryb życia, ale nie wiesz, od czego zacząć? Z tą książką to nie będzie problem. Przekonasz się, jak być fit, niezależnie od tego, ile masz lat, pieniędzy w portfelu czy wolnego czasu – i to bez ścisłych diet, wielkich wyrzeczeń i rygoru!
Ta książka podpowie ci:
• jak przygotować się do treningów
• co i jak ćwiczyć
• jak skutecznie schudnąć lub zdrowo przytyć
• co, ile i kiedy jeść
• jak się zmotywować do działania.
Marta Hennig – trener personalny, instruktor fitness, trener przygotowania motorycznego, autorka CodziennieFit.pl, jednego z najpopularniejszych blogów fitness w Polsce.
Poradnik dla wszystkich, którzy chcą jeść słodycze bez wyrzutów sumienia. Agnieszka Nitsu jest dietetykiem i autorką bloga www.aktywnezywienie.pl. W książce dzieli się swoimi osobistymi doświadczeniami, daje wskazówki dotyczące zdrowego sposobu odżywiania i motywuje do zmiany złych nawyków żywieniowych. Książka zawiera ponad 150 przepisów na zdrowe słodkości – ciasta, desery i koktajle, przygotowane ze zdrowych, nieprzetworzonych produktów, bez cukru, mąki pszennej, nabiału i utwardzanych tłuszczów. Smacznego i na zdrowie!
Jedz słodycze i nie tyj!
Chcesz schudnąć, ale na samą myśl o diecie oblewa cię zimny pot?
Nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy i deserów?
Uważasz, że wszystko, co słodkie i pyszne, jest szkodliwe i tuczące?
Jessica Meinhard udowadnia, że można jeść słodycze i nie tyć!
Autorka, znana na Instagramie jako @shining_star_9, schudła 17 kilogramów, a dziś motywuje do tego innych.
W tej książce dzieli się przepisami na zdrowsze wersje ciast, deserów i przekąsek.
Przepisy mają wersję podstawową, a dodatkowo wegańską oraz pozbawioną laktozy i glutenu.
Autorka podaje łatwo dostępne zamienniki produktów, które możesz śmiało zastosować bez uszczerbku dla smaku!
Spróbuj pysznych tortów, ciast i ciasteczek.
Rozsmakuj się w batonach, czekoladkach i cukierkach.
Przygotuj niezwykłe desery i lody.
A wszystko to bez zbędnych kalorii i wyrzutów sumienia!
W monografii autor przedstawia najnowsze poglądy na rolę i znaczenie magnezu w ustroju ludzkim, omawia przyczyny jego niedoboru i źródła naturalne oraz fizjopatologię z uwzględnieniem wybranych zespołów chorobowych, profilaktykę i leczenie.Książka jest cenną pozycją w piśmiennictwie polskim. Przeznaczona jest nie tylko dla lekarzy różnych specjalności, ale także dla osób interesujących się problematyką zdrowia i leczenia chorób.
Czy wiesz, co Ci szkodzi?
Autor ujawnia, że aktualnie wszyscy przegrywamy wojnę z przemysłem spożywczym, który uzależnił nasze społeczeństwo od niebezpiecznych przetworzonych produktów żywnościowych. Promuje on niezdrowe pożywienie i wydaje ogromne pieniądze na realizację swoich celów. Nadwaga i podatna na choroby populacja przysługują się interesom ekonomicznym przemysłu spożywczego i produkcji leków. Czas z tym skończyć!
Porady międzynarodowego autorytetu
Autor – lekarz medycyny pasjonujący się naukami o odżywianiu, fitnessem i możliwościami ludzkiego organizmu. Jego publikacja pomaga spowolnić proces starzenia się i zoptymalizować stan ciała na całą długość życia. Opisany w niej program opiera na przeciwzapalnej diecie o niskim indeksie glikemicznym, praktykowaniu regularnej aktywności fizycznej, medytowaniu i wysypianiu się.
Od metabolizmu do zdrowia!
Po Zostań fit i Diecie fitNatalia Gacka-dressler , znana i lubiana trenerka, mistrzyni świata w fitnessie sylwetkowym oraz dietetyk, napisała książkę dla kobiet, które chcązostać matkami. Ciąża fit to obowiązkowa pozycjadla aktywnych pań, które z powodu ciąży nie chcą diametralnie zmieniać stylu życia, ograniczać ćwiczeń czy wprowadzać podporządkowanej ciąży diety.To także swego rodzaju dziennik i zapis doświadczeń samej autorki, która pracęnad książką zaczęła w 16 tygodniu ciąży. Czytelniczka znajdzie tu plan treningowy, porady żywieniowe oraz zbiór porad zaprzyjaźnionej położnej. Bezcennym jest,że Natalia Gacka szczerze dzieli się wszystkimi przemyśleniami o ciąży -zarówno tymi pozytywnymi,jak negatywnymi, a także tym jak poradziła sobie w kryzysowych sytuacjach.Takie ujęcie tematu to wciąż rzadkośćw tytułach poświęconych tej tematyce.
Chcesz zredukować stres, poczuć moc endorfin, wyglądać młodo i pięknie?Zostań fit. Nowa ty w 180 dni to propozycja dla osób chcących zadbać nie tylko o ciało, ale i duszę.To jedyna książka, która pozwoli osiągnąć wymarzone rezultaty i cieszyć się nimi przez długi czas.Czas na małą wielką zmianę!
Od postu do pełnowartościowego odżywiania - smacznie i prosto! Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: - informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu, - 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, - listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, - przykładowe zestawy menu, - sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam! dr Ewa Dąbrowska
Dlaczego warto jeść warzywa? Bo stanowią doskonałe, naturalne źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Zawierają dużo wody i błonnika pokarmowego, co sprawia, że są niskokaloryczne. Pełnią ważną rolę w profilaktyce wielu chorób. Ta książka zawiera informacje o dobroczynnym wpływie warzyw na zdrowie, ich leczniczych właściwościach, zastosowaniu w medycynie, kuchni i kosmetyce. Każdy, komu drogie jest własne zdrowie i osób mu bliskich oraz chce wzbogacić swą wiedzę z zakresu zdrowego żywienia, powinien sięgnąć po ten poradnik.
Jest to całkiem nowe wydanie z nowymi przepisami opracowanymi przez doświadczonych specjalistów od sztuki kulinarnej i dietetyki. Razem książka mieści aż 201 przepisów - sprawdzonych w praktyce, zarówno na zimno, jak i na ciepło, wykwintnych, standardowych, oryginalnych, w tym mięsnych, warzywnych, owocowych, deserowych, rybnych, z grzybami i innych. Zapraszamy do degustacji.
Wielu cukrzyków żyje w przekonaniu, że ze względu na obciążenie genetyczne są skazani na borykanie się z chorobą na zawsze. Leczenie cukrzycy typu 2 polega zwykle na kontrolowaniu stężenia glukozy i przyjmowaniu leków obniżających jej stężenie, które jak każde leki mają wiele skutków ubocznych. Istnieje jednak znacznie skuteczniejsza droga do uwolnienia się od cukrzycy! Dr Wes Youngberg, znany autorytet w środowisku medycznym, który w Stanach Zjednoczonych realizował rządowe projekty walki z cukrzycą, widział setki pacjentów, którzy po zastosowaniu przedstawionego w książce programu zdrowotnego wracali do pełni sił i zdrowia oraz mogli odstawić przyjmowane od lat leki. Ty także możesz odzyskać swoje zdrowie!
Odkryj zieloną stronę mocy!Kilka lat temu autorka wraz ze swoją rodziną przeszła na dietę całkowicie roślinną. Zadecydowały o tym względy etyczne, a zmiana szybko zaowocowała poprawą jakości życia, lepszym zdrowiemi przypływem witalności.Alicja Radej podpowie ci, jak:- tworzyć proste potrawy z nieprzetworzonych, sezonowych produktów- sycić ciało i cieszyć podniebienie, nie krzywdząc przy tym innych istot- przygotowywać posiłki z uważnością i miłością- nie powtarzać cudzych błędów przy przejściu na weganizm!Weganizm to więcej niż sposób odżywiania. To filozofia, za którą stoi empatia, świadomość i prostota. Ponad 100 przepisów pozwoli ci spróbować, czy wegański styl życia jest również dla Ciebie.Gotowi, by zrobić pierwszy krok?Alicja rzeczywiście gotuje prosto i z roślin, jednak jej książka nie do końca jest o wegańskim gotowaniu. Albo raczej nie tylko o tym. Zanim zaprosi nas do kuchni, oprowadza po całym domu, zdradzając rodzinne patenty na szczęście.
Kontynuacja bestsellera Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej?
Jeśli sięgasz po Dietę w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy, zapewne już wiesz, że należy wyeliminować ze swojego jadłospisu pewne składniki, takie jak gluten, mleko, jajka czy ulubione warzywa i owoce. Z Diety w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej? dowidziałeś się, dlaczego tak ważna dla Twojego zdrowia jest indywidualizacja odżywiania i jakie pociąga za sobą korzyści. Zadajesz sobie teraz zapewne pytania:
Czy naprawdę potrzebna jest aż taka rewolucja żywieniowa, by czuć się lepiej?
Czy będę już na diecie do końca życia?
A co z poranną kawą z mlekiem?
Największą trudnością przy wdrożeniu diety eliminacyjnej nie jest samo wykluczenie produktów, ale poznanie tych, które staną się podstawą nowego codziennego jadłospisu. Rotacja produktów i stosowanie zamienników pomoże urozmaicić dietę, a przede wszystkim wyciszyć układ immunologiczny, zapobiegając powstawaniu nowych alergii.
Książka zawiera bazę przepisów, które pokazują niemal nieograniczone możliwości codziennego komponowania zdrowych i zbilansowanych posiłków opierających się na podstawowych, łatwo dostępnych składnikach. Dzięki zamieszczonym przepisom zobaczysz, że stosując dietę eliminacyjną, możesz wyczarować cuda zarówno na śniadanie, obiad, kolację, przekąski, jak i na romantyczną kolację we dwoje, świąteczny obiad dla rodziny, desery oraz wiele innych okazji.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.
W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).
Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.
Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI
ŻYWIENIE
Trawienie i przemiana materii
Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
Biochemia wysiłku fizycznego
Bilans energetyczny
Planowanie aktywności fizycznej
Budowa i skład ciała
Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
Wartość odżywcza produktów spożywczych
Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
Zaburzenia odżywiania
Alkohol a sport
DIETETYKA
Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
Przygotowanie do wysiłku
Regeneracja powysiłkowa
Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
Kobieta sportowiec
Sportowiec z cukrzycą
Sportowiec wegetarianin
Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
Psychologia i odżywianie
Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała
SUPLEMENTY DIETY
Suplementy diety w sporcie
Suplementacja i żywienie, a doping
PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI
Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
Metody oceny sposobu żywienia
Metody oceny stanu odżywienia
Monitoring medyczny sportowców
Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
Dieta osób aktywnych
Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych
Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej
Ciekawostki żywieniowe
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych.
Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych.
Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów.
Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
Poradnik zawiera praktyczne wskazówki dotyczące badań profilaktycznych, diety prowadzącej ku zdrowiu, metod leczenia nowotworów, skutków ubocznych kuracji medycznych, samoleczenia krok po kroku oraz wizualizacji. Autorka opisuje m.in. przyczyny nowotworów, rodzaje nowotworów złośliwych i ich objawy, etapy wiodące ku chorobie i zdrowiu, podaje porady na każdy dzień, cenne wskazówki dla rodziny pacjenta.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?