KATEGORIE [rozwiń]

Diety

Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej. 

Okładka książki S.O.S. dla odporności

54,90 zł 30,19 zł


Jesień i zima to czas infekcji i przeziębień. A potem nadchodzi przesilenie wiosenne i nasz organizm znów jest osłabiony. Jak wzmocnić układ odpornościowy? Jak uniknąć sezonowych chorób? Kluczem do rozwiązania tego problemu może być odpowiednio zbilansowana dieta na odporność. Co to znaczy “dieta na odporność”? Twoja odporność zależy od Twoich codziennych wyborów. To, co wrzucisz do swojego koszyka podczas zakupów, co przygotujesz na obiad i ile posiłków dziennie spożywasz wpływa na funkcjonowanie Twojego organizmu Autorzy wyjaśniają, jak działa nasz układ odpornościowy i jakie pełni funkcję. Pokazują zależność pomiędzy jego funkcjonowaniem, a tym co jemy. Radzą, jakie produkty włączyć do swojej diety aby zminimalizować ryzyko infekcji oraz podpowiadają, jakie składniki nie wpływają korzystnie na odporność. Swoje wywody opierają na badaniach naukowych oraz własnym doświadczeniu w pracy z pacjentami. Nie promują “cudownych” metod na wzmocnienie odporności, ale naturalne sposoby, których skuteczność została udowodniona. Autorzy zaproponowali ponad 100 przepisów na różnorodne dania, dzięki którym wyposażysz swój układ odpornościowy w składniki niezbędne dla jego funkcjonowania. Wśród przepisów znajdziesz również receptury na roślinne specyfiki o działaniu profilaktycznym lub pomocne w walce z infekcją. Czy tylko dieta? Budowanie odporności to nie tylko zdrowe odżywianie. W książce znajdziesz też informacje na temat aktywności fizycznej, wpływu stresu na odporność oraz roli witaminy D. Dowiesz się też jak to jest z tymi suplementami: zażywać czy nie? Dzięki tej książce dowiesz się: jak odporność zmienia się z wiekiem, jak nasz organizm broni się przed infekcjami, czy warto stosować suplementy, jak powinna wyglądać dieta na odporność, co jeść, a czego unikać, o co jeszcze trzeba zadbać, aby wzmocnić układ odpornościowy.
Okładka książki Leczenie głodowaniem

84,00 zł 60,44 zł


Na początku lat 30. XX wieku A. Suworin wniósł znaczący wkład w rozwój nauki o głodówkach. Interesował się wschodnimi metodami samodoskonalenia i różnymi niefarmakologicznymi metodami leczenia. Po przeczytaniu indyjskich, tybetańskich, chińskich i innych traktatów medycznych, książek o medycynie ludowej, książek zachodnich higienistów sam Suworin napisał i opublikował wiele prac (pod pseudonimem Aleksiej Poroszyn). Najbardziej znane to „Uzdrowienie głodem i jedzeniem”, „Leczenie głodowaniem”, „Praktyka postu”. W niniejszej publikacji czytelnik zapozna się nie tylko z praktycznymi radami dotyczącymi przygotowania się do głodówki i jej przeprowadzeniu. Kilka rozdziałów porusza także tematy niezwykle istotne dla holistycznego podejścia do zdrowia człowieka: astralne i mentalne ciała, magnetyzm, elektryczność. Bardzo cennym dodatkiem do polskiej publikacji jest kompleks unikalnego masażu Aleksieja Suworina – 11 rysunków ze szczegółowymi opisami ruchów, dających możliwość praktykowania tego masażu bez postronnej pomocy.
Okładka książki Prosto, pysznie, do pudełka

49,90 zł 28,12 zł


Koniec nudnych kanapek z serem! Nadeszła pudełkowa rewolucja! • Spędzasz większość dnia poza domem, ale chcesz jeść zdrowo? • Nie masz czasu na codzienne gotowanie? • Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania na wynos? Dominika Wójciak pokazuje, jak w łatwy sposób zaplanować i przygotować zdrowe i pyszne wegetariańskie posiłki. Dzięki praktycznym bazowym przepisom codziennie możesz jeść inną potrawę, a czas poświęcony na gotowanie ograniczysz do minimum. Korzystaj z podstawowych receptur, komponując za każdym razem zupełnie nowe danie. Lunch box to nie tylko sałatki! Jako posiłek na wynos sprawdzą się również koktajle, hummus czy pesto w ciekawych połączeniach, kiszonki, nieskomplikowane dania klucze, wyśmienite sosy, półprodukty, z których w pośpiechu można zrobić znakomite potrawy. Nie ograniczaj się – przygotuj swój lunch box tak, by z przyjemnością zaczynać przerwę obiadową. Dostosuj jedzenie do swoich preferencji, pracy, trybu życia. I baw się dobrze!
Okładka książki Candida. Nie daj się zjeść grzybom

39,90 zł 24,22 zł


Nowa edycja bestsellerowego poradnika Candida. Nie daj się zjeść grzybom w przystępny sposób wyjaśnia genezę choroby, czynniki sprzyjające jej rozwojowi, charakterystyczne objawy i metody leczenia. Drożdżaki Candida to pozornie nieszkodliwe mikroorganizmy obecne we florze bakteryjnej jelit każdego człowieka. Gdy jednak stworzy im się dogodne warunki rozwoju będące skutkiem niewłaściwego odżywiania, zbyt częstego stosowania antybiotyków, leków hormonalnych i immunosupresyjnych, wtedy mogą wywołać wiele niepokojących objawów chorobowych pozornie ze sobą niepowiązanych. Jednocześnie wzrasta ryzyko pojawienia się chorób uznawanych za cywilizacyjne, jakimi są: choroby układu krążenia, układu oddechowego (w tym astma oskrzelowa), nowotwory, alergie, łuszczyca, cukrzyca, nadwaga i otyłość. Ten praktyczny poradnik to propozycja poprawy jakości życia poprzez zmianę diety i nawyków żywieniowych, co przysłuży się nie tylko ludziom chorym, ale również dbającym o zdrowie. Pierwsze wydanie poradnika ukazało się pt. Nie daj się zjeść grzybom Candida.
Okładka książki Sole Schsslera

44,40 zł 26,01 zł


Chorujemy z powodu niedoborówDr Heinrich Wilhelm Schussler wyodrębnił dwanaście soli mineralnych niezbędnych dla zdrowia, a także szeroko opisał ich właściwości. Wszystkie sole Schusslera znajdziesz w tej książce. Już w XIX wieku lekarz dowodził, że trapiące nas dolegliwości i choroby powstają właśnie w wyniku zaburzeń spowodowanych niedoborem substancji mineralnych, które działają regenerująco na poziomie przemian komórkowych, porządkując jednocześnie stany biochemiczne. Wiedzę o minerałach wzmacniających odporność i procesy samoleczenia uporządkowała w tej publikacji Margit Muller-Frahling.Wszystko, co powinieneś wiedzieć o solach mineralnychSole mineralne są obecne w każdym organizmie, a ich niedobór może objawiać się różnymi dolegliwościami. W książce znajdziesz szczegółową charakterystykę działania podstawowych dwunastu soli mineralnych oraz piętnastu uzupełniających. Pobudzają one i regulują poszczególne funkcje organizmu, jak również wspierają samoleczenie. Po lekturze tej książki z łatwością nauczysz się odczytywać symptomy, które wysyła Twój organizm. Będziesz wiedział, które minerały powinieneś uzupełnić. By ułatwić Ci proces powrotu do zdrowia, Autorka przygotowała spis produktów spożywczych z dużą zawartością każdej z soli mineralnych Schsslera, jak również konkretne suplementy, które możesz bezpiecznie stosować. Sole mineralne nie powodują efektów ubocznych i nawet jeśli weźmiesz ich za dużo lub zastosujesz niewłaściwe, Twoje komórki zużyją tylko to, czego potrzebują, natomiast nadmiar zostanie wydalony z organizmu. Tak to sprawnie działa!Sole Suchsslera - ulga w wielu dolegliwościachSole Schsslera możesz stosować przy zaparciach, problemach skórnych czy infekcjach grzybiczych. Przyniosą również ulgę w łagodzeniu chorób takich jak zwyrodnienia stawów, nadciśnienie czy cukrzyca. Są również skuteczne przy zaburzeniach psychosomatycznych, w tym bezsenności, ADHD, stanach depresyjnych czy bulimii. Ich skuteczność udowodniono również przy oczyszczaniu wątroby, a nawet leczeniu nowotworów. Przykładowo: Kalium bromatum (bromek potasu) pomaga przy stanach niepokoju i zaburzeniach snu. Jest biochemicznym "środkiem uspokajającym", bo proces działania tej soli zawęża się do systemu nerwowego. Sól ta powinna być przyjmowana jako suplement także przy nawracających bólach głowy i migrenie.Kąpiele lecznicze - naturalna terapia o potwierdzonej skutecznościSole Schsslera z powodzeniem możesz wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju kąpieli leczniczych. Tego typu naturalna terapia daje doskonałe efekty w przypadku m.in. konieczności oczyszczania organizmu z toksyn lub wzmocnienia systemu odpornościowego. Wpływa korzystnie nie tylko na stan zdrowia i likwiduje wiele dolegliwości, ale również relaksuje i odpręża ciało.Praktyczne wskazówki i dawkowanie na wyciągnięcie rękiPotraktuj książkę jako swoisty podręcznik. Z łatwością znajdziesz w niej praktyczne wskazówki dotyczące stosowania soli mineralnych i ich szczegółowego dawkowania w leczeniu kilkudziesięciu wymienionych w książce dolegliwości. Dowiesz się także, czy pora dnia zażywania soli ma znaczenie, w jaki sposób je zażywać, czy przyjmowane sole mineralne można ze sobą łączyć. To takie proste!Minerały - droga do zdrowia
Okładka książki Dieta w chorobach trzustki, co jeść a czego unikać

69,60 zł 40,54 zł


Z książki dowiesz się, jak dzięki zdrowemu odżywianiu i diecie trzustkowej wspomóc pracę trzustki i pozbyć się chorób trzustki. Odkryjesz, jak wzmocnić swoje zdrowie, układ trawienny, by pozbyć się stanów zapalnych odpowiednim odżywianiem i dietą na odporność. Co wolno jeść, a czego nie w przewlekłym czy ostrym zapaleniu trzustki, a także po operacji trzustki. Poznasz objawy chorej trzustki i otrzymasz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania przez osoby zmagające się z problemami trzustki. Autorzy, lekarze, dietetycy oferują wiele przepisów prostych do przygotowania we własnej kuchni na regenerację trzustki i stany zapalne. Prezentują nowe odkrycia medycyny żywieniowej i udzielają praktycznych rad. Najlepsza dieta przeciwzapalna, która zregeneruje i zadba o twoją trzustkę.
Okładka książki Insulinooporność dieta i książka kucharska

79,91 zł 46,80 zł


Zdrowo się odżywiasz, a nie możesz schudnąć? Masz wysokie ciśnienie krwi lub odczuwasz ciągłą ochotę na słodycze? To mogą być objawy insulinooporności, która prowadzi do cukrzycy. Autorka udowadnia, że proste zmiany w stylu życia, diecie i aktywności fizycznej mogą odwrócić przebieg choroby i przyspieszyć powrót do zdrowia. Przedstawia dietę na insulinooporność wraz z jej zasadami i 28-dniowym planem posiłków o niskim indeksie glikemicznym. Dowiesz się, jakie produkty wyeliminować, a które wprowadzić do menu. Poznasz ćwiczenia fizyczne, które podkręcą twój metabolizm i sprawią, że odchudzanie stanie się łatwiejsze! Techniki, takie jak samowspółczucie czy medytacja, pomogą ci odzyskać wiarę w siebie, zaakceptować ciało i słabości. Pokonaj insulinooporność naturalnie!
Okładka książki Post przerywany prawidłowe i bezpieczne stosow.

64,60 zł 38,01 zł


Badania naukowe potwierdzają, że lecznicze głodówki nie tylko ułatwiają odchudzanie, ale też poprawiają ogólny stan zdrowia. Sprzyjają oczyszczaniu organizmu, wzmacniają odporność, zmniejszają ryzyko cukrzycy, a także redukują stany zapalne i hamują rozwój nowotworów. Jeżeli ktoś potrzebuje skutecznej diety przeciwzapalnej i oczyszczającej, na pewno nie będzie rozczarowany postem przerywanym. Czytając tę książkę, dowiesz się, jak stosować post przerywany 16:8 i zasady zdrowego odżywiania, które podniosą jakość twojego życia. Dzięki tej prostej terapii znajdziesz odpowiedź na pytanie jak szybko schudnąć i zachować sprawność fizyczną przez długie lata. Post przerywany bez wyrzeczeń, z korzyścią dla zdrowia.
Okładka książki Kompulsywne objadanie się

69,60 zł 40,77 zł


Jeśli cierpisz na zaburzenia odżywiania, masz napady kompulsywnego objadania się i znaczna część twojego życia kręci się wokół jedzenia, to dobrze trafiłeś. Ta książka podpowie ci jak w samodzielny sposób pokonać swoją chorobę i zapanować nad swoimi emocjami. Autorka przedstawia techniki oparte wyłącznie na mocy własnego mózgu, które pozwalają samodzielnie pokonać zaburzenia odżywiania. To właśnie z ich pomocą sama wyzdrowiała i pokonała bulimię. Teraz kolej na ciebie. W książce znajdziesz metody pozwalające odzyskać zdrowie, motywację, samoakceptację, poczucie własnej wartości i pokonanie depresji oraz naprawienie relacji z innymi i osiągnięcie szczęścia. Jedz z głową!
Okładka książki Tłuszcz leczy, cukier zabija

59,50 zł 35,02 zł


Czy wiesz, że zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący terapię i dietę kotogeniczną udowadnia, że dobre tłuszcze oznaczają dobre zdrowie. Chronią one nasze organizmy przed chorobami serca, cukrzycą oraz demencją. Pomagają regulować ciśnienie krwi, wzrost komórek, funkcje immunologiczne i aktywność układu współczulnego. Ułatwiają przyswajanie substancji odżywczych dzięki czemu mamy więcej energii. Choć trudno w to uwierzyć, to właśnie ta dieta pomaga stracić nadmiar tkanki tłuszczowej, w tym pozbyć się otyłości brzusznej. Tłuszcz dla zdrowia.
Okładka książki Leczenie dietą. Wygraj z Candidą!

49,90 zł 27,44 zł


Walcz z kandydozą! Kolejna książka autora bestsellerowego ""Jaglanego detoksu"".Jeżeli od dłuższego czasu trapią cię niepokojące objawy, w tym częste znużenie, spadki energii, wychłodzenie organizmu, zapalenia układu moczowego, przewlekle infekcje, bóle mięśniowe i stawowe, wypryski i egzemy skórne, stany lękowe i depresyjne, alergie pokarmowe, problemy trawienne oraz brak koncentracji, a leczenie farmakologiczne nie przynosi żadnych efektów, to nie zwlekaj tylko zacznij od zmiany stylu życia i zastosuj program Anty Candida.Oprócz inspiracji kulinarnych, znajdziecie tu informacje dotyczące rozpoznania i leczenia kandydozy w oparciu nie tylko o moją praktykę ale również o medyczne publikacje znanych ekspertów. W książce znajdziecie przepisy na łatwe do przygotowania śniadania, obiady i kolacje oraz dodatkowa tabela produktów dopuszczonych w programie, z których w opisanych fazach można przygotować sobie dowolne potrawy.""Dieta zamiast alergologa, kardiologa, a nawet psychiatry? Marek Zaremba przekonuje, że wszystko jest możliwe.""Agnieszka Sztyler-Turovsky, Onet""Kandydoza, choroba wywołana drożdżakami, to prawdziwe wyzwanie dla medycyny, ponieważ coraz częściej nie poddaje się leczeniu farmakologicznemu. Kiedy tabletki zawodzą, ratunkiem jest zmiana diety i stylu życia. Polecam!""Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika ""Zdrowie""
Okładka książki Niefit przepisy od baletnicy

49,90 zł 9,98 zł


Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowych książek ze zdrowymi przepisami, powraca w zupełnie nowej odsłonie!Ta książka jest inna od poprzednich!Zdrowe odżywianie to nie ciągłe wyrzeczenia i wyłącznie niskokaloryczne produkty! Jeśli na co dzień jesz świadomie i dobrze znasz potrzeby swojego ciała, w twoim jadłospisie znajdzie się miejsce również na dietetyczne grzeszki oraz sycące, tradycyjne dania. Wystarczy zachować umiar i zdrowy rozsądek, by nie musieć tęsknić za kulinarnymi zachciankami.W środku znajdziesz:przepisy na błyskawiczne przekąski w wersji wytrawnej i słodkiej, przygotowane z łatwo dostępnych składników,pomysły na śniadania, obiady i pyszne desery, którymi zaskoczysz rodzinę i znajomych,dania kuchni rosyjskiej, tatarskiej, gruzińskiej, mołdawskiej, białoruskiej i ukraińskiej nieznane w Polsce, a przy tym smaczne i proste w przygotowaniu,smaki dzieciństwa i wspomnienia z rodzinnych stron autorki.Pozwól sobie na coś pysznego wprost z kuchni baletnicy!
Okładka książki Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy..

69,99 zł 57,85 zł


Zrób, zjedz, powtórz to dla mnie nie tylko mantra, to historia mojego życia. Jedzenie jest dla mnie źródłem nieustających przyjemności: lubię myśleć o nim łakomie, głęboko się nad nim zastanawiać i czerpać z niego mądrość. Jedzenie daje mi otuchę, inspirację, sens i piękno; odżywia moje ciało i wyznacza porządek dnia.W nowej książce Nigella Lawson dzieli się z czytelnikami rytuałami, które panują w jej kuchni. Nigella przygotowała dla nas ponad 150 nowych przepisów, w pełni oddających hołd jej ulubionym składnikom. Zrób, zjedz, powtórz to zachwycające połączenie przepisów z opowieściami o jedzeniu w przepięknym, wciągającym stylu Nigelli.Rozdziały A jak anchois (hołd na cześć morskiego bekonu), Rabarbar, obszerna część poświęcona rodzinnym obiadom oraz inspirujące pomysły na wegańskie uczty, kolacje solo i świąteczne rarytasy to tylko zapowiedź niektórych z serwowanych tu przez Nigellę pyszności.W bogatym menu znalazły się potrawy na wszelkie gusta i cztery pory roku: dip cebulowo-bakłażanowy, dynia z sosem buraczanym, colcannon z palonym masłem, spaghetti z boćwiną, chili i anchois, kurczak w kremowym sosie czosnkowym, policzki wołowe z kasztanami i porto, makaron z giczą jagnięcą w wonnym bulionie. Na łasuchów czekają biszkopty z kremem i rabarbarem, czekoladowe ciasto z masłem orzechowym, ciasto z puddingu ryżowego i crumble wiśniowo-migdałowe. Smacznego!
Okładka książki Nie ma czasu na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych

49,90 zł 27,44 zł


Książka Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych to idealna pozycja dla tych, którzy w codziennym ferworze zajęć porzucają zdrowe nawyki lub odkładają zadbanie o zdrowie na spokojniejszy czas.Każdy z nas żyje w określony dla siebie sposób: ukształtowany przez nawyki nabyte w domu rodzinnym, zainspirowany przez trendy czy pod przymusem codziennych zadań. Jesteśmy zabiegani i pracujemy do późna w nocy, a natłok obowiązków uniemożliwia nam prowadzenie zdrowego stylu życia i spożywania pełnowartościowych posiłków. Często też nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo niska wartość odżywcza, nieregularność i brak posiłków wpływa negatywnie na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne oraz ogólną kondycję organizmu, co przekłada się na jakość codziennego funkcjonowania.Milena Nosek motywuje czytelnika do samodzielnego planowania i przyrządzania posiłków. Podpowiada, jak wybierać i przechowywać produkty, by długo zachowały swoją świeżość. Udowadnia, że przy dobrej organizacji nie wymaga to wiele czasu, a korzyści dla naszego organizmu będą nieocenione.Z książki dowiemy się jak przyrządzić odżywcze, smaczne i niezbyt czasochłonne posiłki. Autorka przygotowała wiele różnorodnych przepisów oraz przykładowy tygodniowy plan żywienia z listą zakupów. W przepisach podała orientacyjny czas przygotowywania posiłków, ich kaloryczność, miary i jednostki produktów oraz krótkie sugestie o pakowaniu dań do pojemników, które łatwo można potem dopasować do własnych planów i rozkładu dnia.Zdrowe odżywianie będzie pozytywnie wpływało na naszą kondycję, jeśli będzie mu towarzyszyła aktywność fizyczna, właściwy balans między czasem pracy i relaksu oraz odpowiednia ilość snu. Dlatego zachęca do tego, by zamiast gonić za najpopularniejszymi dietami czy treningami, po prostu poznać i zaakceptować potrzeby a także ograniczenia własnego organizmu każdy z nas jest bowiem inny.
Okładka książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

49,99 zł 37,81 zł


Z tej książki dowiecie się, jak i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru.Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj.Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu.Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel.Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.
Okładka książki Szybko prosto wegańsko 5 składników 15 minut

69,90 zł 46,65 zł


SZYBKO, PROSTO, WEGAŃSKO. 5 SKŁADNIKÓW. 15 MINUT. Masz dość spędzania godzin w kuchni i przygotowywania pracochłonnych dań? Nie lubisz gotować? Chcesz spróbować wegańskiej kuchni, ale boisz się, że jest trudna i zwyczajnie nie wiesz, jak się za to zabrać? Ta książka jest dla Ciebie. Koniec ze skomplikowanymi, czasochłonnymi przepisami i długą listą składników. Tutaj znajdziesz przepisy na superproste wegańskie śniadania, zupy, obiady, kolacje, sałatki i desery z maksymalnie 5 składników, a czas Twojej pracy w kuchni nie wyniesie więcej niż 15 minut. Naprawdę tyle wystarczy, żeby ugotować coś pysznego. Kuchnia wegańska może być szybka i prosta, a przy tym naprawdę smaczna i różnorodna. Ida Kulawik - Kuchnia roślinna to moja pasja, a weganizm to filozofia, którą staram się kierować w życiu. Od lat gotuję roślinnie i prowadzę bloga Veganbanda.pl. Na swoim koncie mam cztery książki kulinarne - ta, którą trzymasz w dłoniach, jest piąta. Kocham przyrodę, wspólne spędzanie czasu z rodziną, małe i duże wyprawy.
Okładka książki Chemia w pożywieniu

64,60 zł 38,01 zł


Starasz się zdrowo odżywiać. Czytasz etykiety i skład produktów? Czy jednak wiesz co oznaczają wszystkie E-? Czym jest skrobia modyfikowana? Co to jest maltodekstryna i czy szkodzi? Autor ujawnia szokującą prawdę o chemii w jedzeniu oraz skutkach nadmiernego spożywania barwników spożywczych, sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Chemia w w diecie zwiększa ryzyko nowotworów, sprzyja też powstawaniu chorób układu krążenia i trawiennego, alergii i stanów zapalnych. Z książki dowiesz się jakie choroby wywołuje Cola Light i aspartam. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci. Książka zawiera też szczegółową listę chemicznych dodatków, wraz z produktami i skutkami dla organizmu. Od teraz będziesz wiedział, jak uniknąć chemii w jedzeniu.
Okładka książki Co i kiedy jeść Jak znaleźć złoty środek pomiędzy głodem a przejadaniem się

34,90 zł 19,85 zł


Nasze życie nie jest sprintem – „schudnąć do lata”, lecz maratonem – „być zdrowym, pełnym energii przez wiele lat i zapobiec wczesnemu starzeniu się”. W żywieniu ważne jest trzymanie się złotego środka, uwzględnianie rad nauki, tradycyjnych praktyk i indywidualnej specyfiki. Nikt nie zna nas lepiej niż my sami. Jeśli do tej wiedzy dodamy zrozumienie podstawowych procesów, pomoże to w podejmowaniu słusznych i zdrowych decyzji. Książka A. Beloveshkina, doktora nauk medycznych, wykładowcy, jest zestawieniem elastycznych zasad, z których każdą można stosować osobno. Zasady systemu żywienia, wyboru produktów, a także psychologii żywienia odpowiadają na najważniejsze pytania: kiedy jeść? co jeść? jak jeść?
Okładka książki Bursztyn na straży zdrowia

44,40 zł 26,01 zł


Bursztyn - pamiątka z wakacji i panaceum na wiele dolegliwościachCzy wiesz, że bursztyn może być nie tylko wspaniałą pamiątką z wakacji nad morzem? Ta wyjątkowa prehistoryczna skamienielina posiada również właściwości lecznicze, które znane są ludziom od wieków. Medycyna ludowa wykorzystywała go przy takich dolegliwościach jak krótkowzroczność, zaćma, problemy z sercem, angina czy powstrzymywanie wymiotów. Jantar stosowano również do usuwania kamieni z nerek i wątroby, a dym z tlącego się bursztynu miał likwidować bóle serca i pomagać przy reumatyzmie. Uważano również, że bursztyn wzmacnia organy jamy brzusznej, a wypity jako proszek zmieszany z wodą leczy choroby żołądka. Roztarty z olejkiem różanym lub miodem pomaga na choroby oczu i uszu.Właściwości bursztynu potwierdzone naukowoIwan Nieumywakin, doktor nauk medycznych, profesor, członek Rosyjskiej Akademii Nauk Przyrodniczych i autor licznych bestsellerów, potwierdza lecznicze właściwości jantaru. Według przeprowadzonych badań, bursztyn zawiera praktycznie wszystkie składniki potrzebne ludzkiemu organizmowi do zachowania zdrowia. Jego skład chemiczny tworzą amorficzne wysokomolekularne cząstki organiczne, wśród których dominuje kwas bursztynowy. Oprócz niego w skład jantaru wchodzą również: jod, magnez, wapń, fosfor, cynk, kobalt, bar i aluminium.Kwas bursztynowy paliwo niezbędne naszym komórkomKwas bursztynowy stanowi 8% zawartości jantaru. Posiada szczególne właściwości, ponieważ potrafi bezbłędnie odnaleźć chorą komórkę, wniknąć w nią i w miarę posiadanych możliwości wyleczyć. Aktywizuje procesy witalne, stymuluje prace układu trawiennego oraz wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Dlatego niezwykle ważne dla zdrowia jest spożywanie produktów zawierających kwas bursztynowy: agrestu, rzepy, rabarbaru, jasnych winogron, ostryg, kwaśnych wyrobów mlecznych i wielu innych, które Autor wymienił w swojej książce.Kompendium wiedzy o bursztynieDzięki informacjom zawartym w tej książce poznasz lecznicze właściwości jantaru. Dowiesz się w jaki sposób zastosować go przy takich dolegliwościach jak przeziębienie i grypa, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, nowotwory złośliwe czy choroby tarczycy. Odkryjesz jego historię, rodzaje oraz miejsca występowania. Autor, będący ekspertem w łączeniu medycyny akademickiej z rosyjską medycyną ludową przedstawił tu również wyjątkowo proste przepisy na zastosowanie kwasu, olejku i pudru bursztynowego. Z ich pomocą przygotujesz proste i skuteczne specyfiki takie jak maści, nalewki czy kąpiele pomagające przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, odleżynach, krwawieniu dziąseł, hemoroidach, problemach z wypadaniem włosów, a także chorobach skóry (np. trądzik). Dowiesz się również w jaki sposób korzystać z bursztynowej biżuterii.Bursztynowe zdrowie!
Okładka książki Dieta SIRT. Przepisy

36,90 zł 29,13 zł


Potwierdzona naukowo dietetyczna rewolucja! Nie musisz rezygnować z ukochanych produktów (nawet z czekolady, kawy i wina!). Możesz szybko zmniejszyć tkankę tłuszczową, wzmacniając jednocześnie mięśnie oraz poprawiając swoje samopoczucie i zdrowie. Wszystko bez głodówki i wyczerpujących ćwiczeń fizycznych. Nie wierzysz w cuda? Bardzo dobrze. Wystarczy, że uwierzysz w naukę. Dwoje dietetyków z Uniwersytetu Surrey udowodniło, że kluczowa w redukcji komórek tłuszczowych jest aktywizacja tzw. genów sirtuinowych. A w ich uruchomieniu pomagają polifenole, składniki odżywcze występujące w niektórych roślinach. Zamiast sobie odmawiać, wystarczy dołożyć do swojej diety kilkadziesiąt „produktów sirtuinowych”. Tak, to naprawdę jest aż tak proste. Po światowym bestsellerze Dieta sirt Aidan Goggins i Glen Matten wracają z dziesiątkami szybkich i praktycznych przepisów, także w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Ta książka to wyjątkowa szansa na szybkie wdrożenie programu, dzięki któremu bez wysiłku zaczniesz tracić kilogramy już w pierwszym tygodniu. Później, dzięki gotowym jadłospisom, trwale uzupełnisz swoją dietę o kluczowe produkty sirt, unikając efektu jo-jo. Skorzystaj z jedynej oryginalnej diety twórców sirtfood i zmień swoje życie!

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj