Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
1500 przepisów diety ketogenicznej na osiągnięcie i utrzymanie ketozy w jednej, kompletnej książce Pragniesz odżywczych i smacznych keto posiłków na utrzymanie ketozy? Szybkiej i trwałej utraty wagi? A także stałej motywacji na diecie ketogenicznej? Sięgnij po tę książkę zawierającą 1500 przepisów diety ketogenicznej! Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z keto, czy od dawna utrzymujesz ketozę, ta wszechstronna książka kucharska z 1500 przepisami diety ketogenicznej sprawi, że dostosowanie diety keto do twojego stylu życia stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze.1500 przepisów na dania ketogeniczneMust have dla każdego, kto kocha jedzenie i jest miłośnikiem gotowania! To największy na rynku, opracowany przez ekspertów i dietetyków, zbiór aż 1500 przepisów diety ketogenicznej w jednej, kompletnej książce. Każdy przepis zawiera dokładne informacje o wartości odżywczej, makroskładnikach, ilości węglowodanów, błonnika, tłuszczu i białka, dzięki czemu łatwiej ci będzie śledzić twoje makra. To setki opcji na każdy posiłek danie główne, przekąskę, deser, koktajl i napój które są proste w przygotowaniu dla każdego domowego kucharza.
Jak wesprzeć leczenie SIBO dietą proste i skuteczne przepisy na choroby układu pokarmowego Strach, dezorientacja Bardzo trudne emocje towarzyszą osobom wychodzącym z gabinetu lekarskiego z diagnozą zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO). Leczenie SIBO i powrót do zdrowia nie są proste. Tego typu choroba jelit jest trudna do wykrycia. Często myli się ją z zespołem jelita nadwrażliwego IBS, którego jest główną przyczyną. Poza tym jej objawy znacznie obniżają jakość życia. Na szczęście istnieją terapie naturalne, które skutecznie ograniczają złe bakterie w jelitach i wspierają w walce o przywrócenie zdrowia. Za najważniejsze uznaje się zdrowe odżywanie. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wykorzystać zmodyfikowaną dietę low-FODMAP do wsparcia leczenia SIBO. Otrzymasz gotowy 4-tygodniowy plan posiłków, który usprawni funkcjonowanie twojego układu trawiennego i wesprze oczyszczanie jelit. Korzystając z niego, pozbędziesz się złych bakterii w jelitach, odbudujesz mikrobiom jelitowy i wyeliminujesz stany zapalne. Jeśli nie czujesz się w kuchni zbyt pewnie, docenisz dołączone do tej publikacji listy zakupów i przepisy na apetyczne potrawy. Odtąd leczenie SIBO dietą nie będzie ci się kojarzyło wyłącznie z pasmem niekończących się wyrzeczeń. Stanie się wręcz kulinarną przyjemnością.Co wywołuje zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO)? Jelito cienkie nie jest przystosowane do radzenia sobie z dużymi ilościami bakterii. Co więcej, ich nadmiar niekorzystnie wpływa na zdrowie. Utrudniają one pracę układu trawiennego oraz wchłanianie m.in. żelaza, witaminy B12 i ferrytyny. Poza tym przerost bakteryjny przyczynia się do nieszczelności błony śluzowej, powodując wiele chorób jelit. Gdy błona zostanie uszkodzona, następuje reakcja układu odpornościowego. W rezultacie pojawiają się: chroniczne zmęczenie, bóle stawów i głowy, podrażnienia skóry, problemy z koncentracją. Dochodzą do tego nietolerancje pokarmowe lub alergie, jedne z najczęstszych objawów SIBO. Osoba dotknięta zespołem przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego musi zmagać się również z wzdęciami, odbijaniem, nudnościami oraz uczuciem rozpierania. Dlatego tak ważne jest oczyszczanie jelit ze złych bakterii. Leczenie SIBO wspomaga zoptymalizowana dieta low-FODMAP. Zdrowe odżywianie zakłada też wykorzystanie elementów diety przeciwzapalnej oraz na mikrobiom jelitowy.Zdrowe odżywianie skuteczny sposób na choroby układu pokarmowego Realizowanie zasad zdrowego odżywiania w przypadku leczenia SIBO nie jest łatwe. Wielu pacjentów testuje kolejne terapie i rezygnuje z nich, nie będąc zadowolonym z efektów. Stosowana w przypadku SIBO dieta powinna oferować różnorodne produkty żywnościowe, o dużej zawartości składników odżywczych. Dzięki temu złagodzi stany zapalne towarzyszące tej chorobie jelit. W ten sposób sprawi, że układ trawienny znowu będzie właściwie funkcjonował.
* Przejdź na dietę ketogeniczną
* Odkryj 55 przepysznych i łatwych do przygotowania przepisów
* Zrzuć zbędne kilogramy i odzyskaj zdrowie
Odzyskaj zdrowie z dietą keto!
Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii!
W książce:
* Mechanizmy ketozy i zasady diety ketogenicznej
* Ketogeniczny plan treningowy
* Zalety postu przerywanego
* Ponad pięćdziesiąt świetnych przepisów
* Sposoby na utrzymanie diety, gdy jada się poza domem
Rami i Vicky Abramsowie są przedsiębiorcami. Dietę ketogeniczną odkryli w 2014 roku, co całkowicie zmieniło ich życie, również zawodowe. Założyli Tasteaholics.com, wiodącą dziś witrynę poświęconą odżywianiu niskowęglowodanowemu. Ich kolejnym dziełem była Total Keto Diet, popularna aplikacja dla osób na diecie ketogenicznej. Są także autorami kilku książek na temat tego sposobu odżywiania.
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia - Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać dostarcza nowego spojrzenia na starożytną sztukę samo-leczenia.
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać dostarcza nowego spojrzenia na starożytną sztukę samo-leczenia. Dogłębnie omawia ajurwedyjski system żywienia oraz system trzech dosz. Kładzie nacisk na pełną wartość odżywczą potraw, ich właściwości lecznicze oraz okoliczności takie jak pory roku, podróże.
Zawiera ponad 250 sprawdzonych, prostych, łatwych w przygotowaniu przepisów, stworzonych, by wspomóc zachowanie witalności i energii przez długie lata. Oferuje szeroki wachlarz zindywidualizowanych receptur, dostosowanych do poszczególnych typów konstytucjonalnych od orientalnych dań indyjskich aż po europejskie i amerykańskie specjały.
Kontynuacja bestsellera Zielony sekret zdrowia, który podbił serca tysięcy czytelników.Jest odpowiedzią na setki zapytań sympatyków autorki o więcej porad i przepisów kulinarnych.Zdrowie w głowie wprowadzi Cię w tajniki bezśluzowego stylu odżywiania - metody Ullenki polegającej na oczyszczaniu i regeneracji organizmu w drodze do odbudowy zdrowia. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów, propozycję jadłospisu oraz materiały na temat łączenia pokarmów, które stanowią alfabet żywieniowy. Dowiesz się, jak poprawnie łączyć ze sobą składniki pokarmowe, dlaczego jest to takie ważne i kiedy skutecznie działa. Dzięki tej książce poszerzysz swoją świadomość na temat własnego ciała i umysłu oraz będziesz mieć pod ręką zbiór receptur na każdą okazję. Nauczysz się jak w korzystny dla zdrowia sposób spełnić każdą swoją kulinarną zachciankę.Jeśli szukasz sposobu na trwałą zmianę, a nie jedynie diety, wypróbuj przepisy Ullenki. To styl życia, który poprzez lekkość i prostotę odżywiania pomoże Ci przywrócić równowagę i obudzić Twoją świadomość.
W tej książce Boski Lekarz prezentuje metody medycyny naturalnej na pokonanie ponad 100 chorób neurologicznych. Poznasz prawdę o stanach lękowych, niepokoju, depresji, chronicznym zmęczeniu, chorobie Alzheimera, demencji, ADHD, autyzmie, zaburzeniach obsesyjno-kompulsyjnych, PTSD, chorobie dwubiegunowej, zaburzeniach odżywiania, uzależnieniach, udarach, mgle mózgowej, zmęczeniu i wielu innych objawach i chorobach. Twój mózg może być obciążony wirusami, toksynami, metalami ciężkimi i pestycydami. Dowiesz się, jak skutecznie zadbać o zdrowy mózg. Poznasz terapie medycyny naturalnej, ziołolecznictwo i procedury oczyszczania mózgu z toksyn. Paliwo dla twojego mózgu.
Odkryj keto dla wegetarian! Ciesz się smakiem potraw ketogenicznych bez mięsa Dieta ketogeniczna jest bardzo modna już od kilku lat. Według niektórych opinii to po prostu nowa wersja diety Atkinsa lub diety niskowęglowodanowej. Obie diety były popularne we wczesnych latach dziewięćdziesiątych. Nie jest to jednak ani jedno, ani drugie. Dieta ketogeniczna to nie tylko odpowiedź na pytanie, jak szybko schudnąć. To przede wszystkim doskonały sposób na zwalczenie stanów zapalnych, eliminację mgły mózgowej, poprawę pamięci czy zwiększenie energii. Głównym składnikiem posiłków diety ketogenicznej jest mięso, więc jest ona odpowiednia dla ludzi, którzy je jedzą. Ale co, jeśli chcesz spróbować diety ketogenicznej, ale nie jesz mięsa? Lub właśnie zdecydowałeś się wyeliminować je ze swojego menu? Jeśli zadajesz sobie te pytania, to ta książka jest właśnie dla ciebie! Ponieważ przepisy tu przedstawione bazują głównie na zdrowym tłuszczu z dodatkiem białka.Keto bez mięsa ogarnij podstawy wegetariańskiej diety ketogenicznej Lisa Danielson, dietetyczka, trenerka personalna, a także wegetarianka z 30-letnim stażem odkryje przed tobą, czym jest dieta ketogeniczna w wersji wegetariańskiej. W swojej książce zaczyna od podstaw, czyli objaśnienia zasad diety ketogenicznej w wersji wege. Opowiada o makrach i dlaczego tak ważne jest ich liczenie, aby osiągnąć stan odżywczej ketozy. Czym ona jest? Najprościej ujmując, gdy spożywasz odpowiednią ilość właściwych tłuszczów, twoje ciało wchodzi w stan metaboliczny określany jako ketoza odżywcza. Może się to wydawać trochę szalone, że tracisz tłuszcz, jedząc tłuszcz, ale podstawy naukowe są solidne. Nasze ciała są napędzane głównie glukozą. Jest ona produktem rozpadu węglowodanów, takich jak ryż, makaron, rośliny zbożowe i tym podobne. Kiedy drastycznie zmniejszysz spożycie węglowodanów i dodasz dużą ilość tłuszczu do diety, twoje ciało przestawi się z używania węglowodanów, jako paliwa na wykorzystywanie tłuszczu, jako źródła energii. Wówczas osiągniesz ketozę. Brzmi prosto? I takie jest! Pomogą ci w tym wskazówki i porady Autorki!
Niezależnie od tego, czy zmagasz się z insulinoopornością, cukrzycą lub zespołem policystycznych jajników, czy szukasz sposobu na to, jak przyspieszyć metabolizm, dieta na insulinooporność może być kluczem do satysfakcjonującego, zdrowego stylu życia. Dzięki informacjom zawartym w tym przewodniku będziesz w stanie pomóc swojemu organizmowi naturalnie regulować poziom glukozy i insuliny we krwi. Jak tego dokonasz? Dzięki prostym, ale pysznym i różnorodnym posiłkom, które już wkrótce zagoszczą na twoim stole! Zawarte w książce listy zakupów i plany posiłków ułatwiają rozpoczęcie nowego stylu życia! Dzięki diecie możesz pokonać objawy zaburzeń hormonalnych, a także chorób autoimmunologicznych czy kobiecych. Wygraj z insulinoopornością!
Książka stanowi wyjątkowe źródło wiedzy i inspiracji dla wegan i sympatyków weganizmu. Oferuje ponad 120 przepisów na pyszne i zdrowe potrawy równoważące poszczególne konstytucje.
Dowiadujesz się, że masz chorobę Hashimoto, lekarz doradza Ci zmianę sposobu odżywiania, a w Twojej głowie pojawiają się setki pytań. Czy oznacza to konieczność przejścia na restrykcyjną dietę? Czy możesz pić kawę? Czy da się schudnąć, mając chorobę Hashimoto? Jakie suplementy warto przyjmować?W tym poradniku w przystępny sposób omówiono najważniejsze aspekty zdrowej diety w chorobie Hashimoto. Dowiesz się z niego, jak leczy się choroby tarczycy, jakie składniki są kluczowe w tej diecie i od czego zacząć zmiany. Pomoże Ci on uniknąć groźnych niedoborów, zmniejszyć zmęczenie i poprawić samopoczucie. Autorka podpowiada nie tylko co jeść, lecz także czego unikać w trakcie przyjmowania leków i kiedy udać się do lekarza w celu pogłębienia diagnostyki.Poszczególne rozdziały poradnika wprowadzą Cię w tajniki komponowania smacznych i zdrowych posiłków, stosowania diety przeciwzapalnej i planowania codziennego menu. Informacje na temat choroby oraz praktyczne porady uzupełnia zbiór 80 wypróbowanych przepisów, które z łatwością przygotujesz, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni.Agata Lewandowska dietetyczka z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem, autorka przeszło 20 poradników dietetycznych. Skończyła dietetykę na WUM i SGGW, podyplomowe studia z psychodietetyki na SWPS oraz liczne kursy i szkolenia. Pisze bloga i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary. Stara się pokazywać, że zdrowe odżywianie to codzienna troska o zdrowie, a nie luksus. Wierzy, że dostosowanie diety do siebie (a nie siebie do diety) to najlepszy sposób na wyrabianie trwałych, wspierających zdrowie nawyków.
Przedstawiam poradnik poświęcony diecie po udarze mózgu.
Właściwe odżywianie to jeden z czynników, które korzystnie wpływają na wynik rehabilitacji chorych z tej grupy. Fakt ten podkreślają stanowiska i zalecenia międzynarodowych ekspertów, a także wytyczne Polskiego Towarzystwa Neurologicznego dotyczące postępowania u chorych po udarze mózgu.
Natomiast wśród czynników sprzyjających zapobieganiu udarowi mózgu znalazły się regularna aktywność fizyczna i racjonalne żywienie. Pocieszające jest zatem to, że na większość czynników ryzyka udaru mózgu możemy wpływać odpowiednim postępowaniem: stylem życia, w tym dietą i aktywnością fizyczną, a także w razie potrzeby leczeniem farmakologicznym.
Dlatego u osób po udarze mózgu tak ważna jest odpowiednia dieta – ponieważ wpływa ona na większość tych czynników ryzyka.
Autorka poradnika, Aleksandra Cichocka, dietetyczka z ogromnym doświadczeniem, w spójny, zwięzły i jednocześnie bardzo czytelny sposób przedstawia aktualne zasady, którymi należy się kierować w przygotowywaniu posiłków dla pacjentów z udarem.
Dodatkowym atutem książki jest kilka propozycji jadłospisów. Poradnik będzie bardzo przydatnym narzędziem dla chorych i ich opiekunów, poszerzy także wiedzę specjalistów zajmujących się tym zagadnieniem.
Zaczynasz swoją przygodę z weganizmem lub innym sposobem żywienia wykluczającym mięso i chcesz się dowiedzieć, jakie roślinne produkty są bogatym źródłem białka? A może od lat stosujesz taką dietę i szukasz pomysłu na to, jak wzmocnić organizm i poprawić kondycję? Ta książka zawiera wszystko, czego potrzebujesz. Robin Robertson rozprawia się w niej z wciąż pokutującym mitem, że trudno dostarczać sobie białka na diecie wegańskiej. Autorka jest pionierką proteinowej rewolucji ruchu upowszechniającego wiedzę na temat białka pochodzenia roślinnego, znajdującego się w warzywach, owocach, produktach zbożowych oraz nasionach i orzechach. Znajdziesz tutaj ponad 85 wyjątkowych przepisów na wysokobiałkowe potrawy, a także praktyczny przewodnik po produktach roślinnych będących prawdziwymi bombami proteinowymi.Książka Robin Robertson pokazuje, że niektóre z najbardziej wartościowych produktów roślinnych są zarazem bogatym źródłem białka. Tym samym stanowi nieocenioną pomoc dla osób pragnących poprawić zdrowie dzięki diecie roślinnej.Michael Greger, autor bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnieGdy rośniemy, zapotrzebowanie naszego organizmu na białko się zwiększa. Niektóre osoby potrzebują go więcej niż inne, co wynika z ich trybu życia i predyspozycji genetycznych. Skąd wiedzieć, jaka ilość jest odpowiednia? Jak zadbać o to, by zapewnić sobie właściwą ilość białka najwyższej jakości? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziesz w książce Kuchnia wege bogata w białko. Stosuj się do zawartych w niej rad i wskazówek, a zyskasz dwie rzeczy: po pierwsze pokochasz jedzenie, a po drugie twoje ciało będzie ci za to wdzięczne.John Robbins, dyrektor i współzałożyciel ruchu Food Revolution Network, autor książki Głosy rewolucji żywnościowej
Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość procesu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO. W sposób przystępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest istotna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać prawidłowe leczenie oraz jak zapobiegać nawracaniu SIBO w przyszłości. Przybliżono również zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym również probiotykoterapii.W publikacji opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych oraz wykorzystaniu neuromodulatorów. Autorzy bardzo podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieustannym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na styl życia pacjenta, w tym przede wszystkim na jego dietę.Tytuł jest niezbędny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty, problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw. well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO.
Uzależnienie od cukru rujnuje zdrowie. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to nadwaga, a nawet chorobliwa otyłość. Cierpią stawy, kręgosłup, wątroba i nerki. Cierpi dusza. Nie pomagają kolejne diety ani egzotyczne suplementy. Najlepsze, co można uzyskać, to krótkotrwała utrata kilku kilogramów. Efekt jo-jo, załamanie, rozpacz, kolejna próba. Paskudne odczucie, że nie można utrzymać zdrowego stylu życia dłużej niż kilka dni. Czy nie ma sposobu, aby wyjść z tego zaklętego kręgu, odzyskać zdrowie, dobre samopoczucie i kontrolę nad własnym talerzem?
Owszem, istnieje - i opisano go w tym poradniku. Dieta ketogeniczna jest znana od lat. Polega na unikaniu węglowodanów i spożywaniu zdrowych tłuszczów. Dzięki przepysznym, sycącym posiłkom można zapomnieć o walce z głodem, apetytem na cukier i osiągnąć wspaniałe rezultaty. Klucz do sukcesu znajdziesz w tej książce: są to cenne podpowiedzi, praktyczne wskazówki przystępnie podane inspirujące porady i zaskakujące triki - wszystko wypróbowane w praktyce, skuteczne i zgodne z aktualną wiedzą naukową. Zrozumiesz mechanizmy rządzące dietą keto, wprowadzisz w swoim trybie życia niezbędne zmiany, znajdziesz zachętę i wsparcie w chwilach zwątpienia, a także skorzystasz z ponad setki prostych przepisów na pyszne i zdrowe posiłki keto. Tym razem osiągniesz sukces!
W książce:
* jak działa dieta ketogeniczna
* wpływ diety keto na zdrowie
* listy produktów keto
* proste i sprawdzone przepisy wraz z kalorycznością i zawartością makroskładników
* kompletny plan dietetyczny na 30 dni
Keto: prosta droga do zdrowia, energii i odzyskania całego życia!
Jedz pysznie i zdrowo przez cały rok!To właśnie świeże warzywa i owoce z lokalnych upraw powinny być podstawą naszej diety. W odpowiednim dla nich sezonie są nie tylko najtańsze, lecz przede wszystkim najpyszniejsze i pełne wartości odżywczych. Nie masz pomysłu, co z nich ugotować?Anna Zyśk, autorka popularnego profilu na Instagramie @jedz.pysznie, przedstawia prawie 120 przepisów na dania, które pozwolą ci wykorzystać bogactwo sezonowych składników - przez wszystkie pory roku!Znajdziesz tu smaki pierwszych wiosennych warzyw, odświeżające letnie desery i sałatki z owocami, rozgrzewające warzywne zupy i aromatyczne ciasta, a także proste i apetyczne potrawy na zimniejszy sezon. Odkryjesz nowe inspirujące sposoby wykorzystania warzyw i owoców: kotlety z bakłażana, frytki z fasolki, chleb szpinakowy czy sernik ziemniaczany. Zadbasz też o swoją sylwetkę, bo dzięki obliczonej kaloryczności i zawartości makroskładników z łatwością włączysz nowe dania do swojego jadłospisu!Skończ z nudą w kuchni i zacznij cieszyć się darami natury!
We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do pojawienia się licznych chorób cywilizacyjnych. W pierwszej kolejności to otyłość, nadmiar tłuszczu we krwi, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, podagra i próchnica zębów. Ponieważ pokarm stał się niewłaściwy dla ludzkiego organizmu, pojawiło się wiele chorób układu odpornościowego, częste infekcje, przeziębienia i alergie. Brak w pokarmie enzymów, witamin, naturalnych struktur spowodował zaburzenia samopoczucia, zaburzenia czynnościowe i psychowegetatywne, depresje, zaparcia, reumatyzm i nowotwory. To ogromna ilość chorób, od których możemy się uwolnić stosując prawidłowe odżywianie. W książce tej autor radzi, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie.
Dieta i odchudzanie zgodne z ajurwedą. Program sattwiczny. Scott Gerson
Książka przedstawia sprawdzoną, prostą i udokumentowaną medycznie metodę redukcji wagi i zapobiegania ponownemu tyciu. Podejście ajurwedyjskie w przeciwieństwie do niezliczonych kontrowersyjnych i potencjalnie szkodliwych metod odchudzania jest całkowicie bezpieczne i holistyczne. Postrzegając ciało przez pryzmat wzorca inteligencji unikalnego dla każdej osoby, ajurweda umożliwia przywrócenie naturalnego stanu równowagi fizycznej. Stosowanie zasad ajurwedy stanowi nie tylko skuteczną metodę utraty wagi, ale ponadto wzmacnia odporność, zapobiega chorobom i poprawia samopoczucie.
Dr Gerson oferuje niezwykle praktyczną i wnikliwą książkę, która posłuży wszystkim czytelnikom zainteresowanym zdrowiem i kontrolą wagi. Znajdziesz tu:
czterdzieści prostych metod, by uzyskać kontrolę nad swoją wagą
sattwiczną skalę sytości - prostą metodę sprawdzania swoich potrzeb żywieniowych
zalecenia dotyczące suplementacji ziołami, dostosowane do twojej indywidualnej konstytucji
ćwiczenie uważności - prostą technikę pomagającą zrozumieć, co mówi ci twoje ciało
zrozumiałe omówienie biochemicznych podstaw stosowania ajurwedy
To praktyczne i dobrze udokumentowane kompendium, dzięki któremu możemy zaradzić najważniejszym problemom zdrowotnym.
Dr David Frawley
Dr Scott Gerson jest jednym z czołowych amerykańskich specjalistów medycyny komplementarnej, łączących ją z medycyną konwencjonalną. Specjalizuje się w medycynie ajurwedyjskiej. Ukończył studia medyczne na Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku. Pracował jako lekarz w klinice New York University Medical Center, szpitalu Bellevue, oraz szpitalu New York Downtown Hospital. Obecnie prowadzi wykłady z medycyny alternatywnej na uniwersytecie Mount Sinai oraz w Columbia Presbyterian College For Physicians and Surgeons. Otrzymał formalne wykształcenie z zakresu medycyny ajurwedyjskiej na Ayurvedic College w Trivandrum, w Indiach, zaś studia doktoranckie odbył na prestiżowym uniwersytecie Benaras Hindu University w Varanasi, w Indiach. Stopień naukowy z zakresu medycyny ajurwedyjskiej zdobył w Institute of Indian Medicine, w Pune.
Z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne niezbędniki, czyli dodatki o dużej sile rażenia. Książka Dominiki Targosz - ambasadorki Roślinniejemy i Chefs for Change - to ukłon w stronę osób, które nie tylko chcą odtwarzać przepisy, ale też nauczyć się je samemu kreować. Znajdziemy w niej ponad 80 roślinnych przepisów, które zaspokoją i mały i wielki głód. Całość w duchu prostego jedzenia z dostępnych składników. Takie zwykłe gotowanie w wersji gourmand, gdzie wymyślny sosik czy sprytna posypka potrafi zmienić wszystko."Doskonała książka nie tylko dla wegan! To zbiór praktycznych porad oraz prostych i pysznych przepisów dla wszystkich, którzy chcą lepiej poznać dietę roślinną, zrozumieć ją i przekonać się, że nie jest ona skomplikowana. Wszystko to podlane olejem chili i świetnym poczuciem humoru Dominiki."- Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, ambasadorka Chefs for Change"Roślinnej kuchni w wydaniu Dominiki pierwszy raz spróbowałam w krakowskiej piekarni Zaczyn. Doskonale pamiętam kanapkę z migdałową ricottą, skórką z cytryny, szparagami i koperkiem. Mam nawet jej zdjęcie! Należę bowiem do tego typu gości, którzy wnikliwie analizują roślinne połączenia serwowane przez szefową kuchni, by potem próbować odtworzyć je w domu. Lubię podglądać, jak Dominika w niewymuszony sposób łączy proste, łatwo dostępne produkty: doprawia małosolne olejem chili, podkręca bakłażana wędzonym tofu, piecze focaccie z jagodami i ziarnami kopru, sieka agrest z szalotką, smaży śliwki z miodem gryczanym. Doceniam to, że nie podpierając swojej pracy żadnymi przegadanymi ideami, po prostu uczciwie gotuje. Świeżo, prosto, pysznie, roślinnie. I uczy, że to umiejętność dla każdego. Na co dzień."- Dominika Wójciak, @jarzynova, zwyciężczyni MasterChefa, autorka książek kulinarnych
Soda najtańszy, najbezpieczniejszy i najskuteczniejszy lek na świecie Czy wiesz, że soda, którą z pewnością masz teraz w kuchennej szafce, jest nie tylko najtańszym, najbezpieczniejszym i najskuteczniejszym lekiem na świecie o największym stężeniu? To środek skuteczny w walce nawet z tak groźnymi chorobami jak nowotwory. Soda łagodzi np. skutki chemioterapii. Mało kto wie, że lekarze na oddziałach ratunkowych i intensywnej terapii powszechnie stosują sodę oczyszczoną znaną także pod postacią wodorowęglanu sodu. Soda jest też silnym środkiem przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym. Stwierdzono, że przy stężeniu 5% lub wyższym soda okazała się skuteczna w eliminacji 99,99% skupisk wirusów na powierzchniach, które stykają się z żywnością, podczas jednej minuty takiego kontaktu. Dróg podania sody jest kilka: można ją zażywać doustnie, przez skórę, za pomocą nebulizacji, podawać dożylnie przez kroplówkę lub zastrzyki.Skorzystaj z rad lekarza i przekonaj się, jak działa soda Dr Mark Sircus w swojej książce niezwykle szeroko opisuje lecznicze działanie sody, które do tej pory owiane było tajemnicą. Teraz nadszedł czas na zmianę! Wodorowęglan sodu jest substancją bezpieczną, ponieważ ciało nie tylko go potrzebuje, ale też wytwarza w żołądku, trzustce i nerkach. Z tej książki dowiesz się, że soda:jest środkiem, który reguluje podstawowe mechanizmy fizjologiczne naszego organizmu,rozszerza naczynia krwionośne,zwiększa płynność i przepływ krwi,działa przeciwzapalnie,pomaga w oczyszczaniu ciała i neutralizacji toksycznych substancji,odkwasza organizm, co ma ogromne znaczenie w odzyskaniu równowagi kwasowo-zasadowej,hamuje rozwój nowotworów, tworząc alkaliczne środowisko, w którym przechodzą one w stan uśpienia, a przy pH powyżej 8 są eliminowane z organizmu,pełni funkcję silnego środka przeciwgrzybicznego, blokuje rozwój bakterii i wirusów,doskonale działa w przypadku zatruć, także alkoholem i lekami,jest skuteczna w leczeniu łuszczycy, astmy i nadciśnienia.Dzięki tej książce zmienisz myślenie o sodzie i zadbasz o swoje zdrowie Ta książka całkowicie zmieni Twój sposób myślenia o sodzie, ale także podejście do medycyny. Dzięki setkom możliwych zastosowań sody oczyszczonej Twoje życie stanie się łatwiejsze, bez odchudzania portfela. Postaw na naturalne metody leczenia, dzięki którym unikniesz skutków ubocznych.Uniwersalny środek na wiele dolegliwości, który zawsze masz pod ręką
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?