Książki o diagnostyce i lekach: terapie farmakologiczne, diagnozowanie chorób, przeprowadzanie zabiegów medycznych, leczenie kliniczne, książki i atlasy medyczne i anatomiczne, kompendia. Książki z zakresu rehabilitacji, dermatologii, laryngologii, onkologii, psychiatrii, położnictwa, weterynarii, EKG... Diagnostyka laboratoryjna, podręczniki dla studentów medycyny i wiele innych z zakresu medycyny w jednym miejscu.
W książce wszechstronnie omówiono zagadnienia dotyczące nowoczesnej praktyki farmaceutycznej. Uwzględniono informacje o zasadach:
- sporządzania leków w aptece
- wydawania produktów leczniczych z apteki
- udzielania porad przy wydawaniu leków z apteki
- prowadzenia opieki farmaceutycznej i komunikacji interpersonalnej.
Przedstawiono także zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa farmakoterapii, m.in.:
- działania niepożądane leków
- interakcje leków
- zasady prawidłowego stosowania leków zależnie od ich postaci.
Ponadto autorzy przedstawili nowe kierunki rozwoju farmakoepidemiologii, farmakoekonomiki i promocji zdrowia. Niezwykle przydatne są również informacje z zakresu prawa, m.in.: regulacje prawne dotyczące wykonywania zawodu farmaceuty, funkcjonowania apteki i rejestracji leków.
W publikacji zaprezentowano wiedzę przydatną w codziennej praktyce aptecznej, która może być pomocna także w budowaniu nowoczesnych relacji farmaceuty z pacjentem i pracownikami systemu opieki zdrowotnej w Polsce. Książkę poleca się również studentom wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych.
Miód – któż nie lubi tego przysmaku. Każdy wie, że jest on produktem niezwykle wartościowym, stosowanym w wielu dziedzinach. Wszystko co chcesz lub powinieneś wiedzieć o miodzie, zajdziesz w tej książce. Są tu informacje na temat powstawania miodu, jego składu, wartości odżywczych i pielęgnacyjnych oraz zalet zdrowotnych, a także prawidłowego przechowywania i możliwości spożycia. Książka zawiera również przepisy na potrawy z dodatkiem miodu: dania główne, ciasta, desery, napoje dla dorosłych oraz dla dzieci.
W książce omówiono m.in. zagadnienia: jak powstaje miód, składniki miodu i ich znaczenie dla przemiany materii człowieka, wszystko o zastosowaniu miodu w zdrowym żywieniu oraz profilaktyczne i terapeutyczne znaczenie miodu.
Renate Frank jest specjalistą w dziedzinie żywienia i doradcą pszczelarzy w zakresie wykorzystania miodu w żywieniu oraz w lecznictwie.
Tę książkę polecamy nie tylko pszczelarzom, ale dla wszystkim tym, którzy chcą wiedzieć więcej na temat miodu i jego właściwości zdrowotnych.
Życzymy smacznego i dużo zdrowia!
Jak często zdarza się, że z powodu dotkliwego bólu odwołujesz spotkania z przyjaciółmi czy ważne zebrania w pracy? Ile już razy dotkliwe cierpienie rozsadzające Ci głowę przykuło Cię do łóżka, niwecząc plany, rujnując całe dnie i nie dając zasnąć w nocy? Bóle migrenowe to jedna z najbardziej złośliwych i podstępnych dolegliwości nękających ludzkość. Atakują znienacka i przez długie godziny trzymają Twoją głowę w stalowym uścisku. Jeśli chcesz zostać męczennikiem, możesz zgodzić się na dalsze cierpienie -- wydaje się jednak, że są lepsze sprawy, za które warto umierać.
Środki farmakologiczne nie zawsze pomagają i z pewnością nie wpływają dobrze na Twoją wątrobę. Sposoby starożytnych, takie jak wiercenie dziur w głowie czy przywiązywanie do niej wypchanego ziołami glinianego krokodyla -- w czym specjalizowali się Egipcjanie -- nie są także metodami wartymi polecenia. Natomiast ten podręcznik oferuje kompleksową wiedzę na temat Twojego wroga numer jeden, podaną w jasny i przystępny sposób. Uczy, jak przejąć kontrolę nad dotkliwymi bólami głowy, proponuje techniki ochrony przed niespodziewanie atakującą migreną oraz metody pozbycia się tego nieproszonego gościa.
Ustal strategię walki z nieprzyjacielem poprzez:
- zdobycie szczegółowych informacji medycznych,
- przegląd dostępnych farmaceutyków i metod alternatywnych,
- ćwiczenia fizyczne niwelujące ból,
- odpowiednią dietę i eliminację szkodliwych produktów,
- rozpoznanie i rozbrojenie możliwych przyczyn migreny.
Niech Cię więcej głowa nie boli.
W Atlasie anatomii palpacyjnej (t. 1 i 2) po raz pierwszy zaprezentowano metodę manualnego wyszukiwania poszczególnych struktur anatomicznych: kości, ścięgien, mięśni, naczyń i nerwów. Prezentacja metody wsparta została bogatym materiałem ilustracyjnym, co sprawia, że książka ta jest bardzo konkretną i precyzyjną pomocą. Tom 2 atlasu zawiera blisko 400 czarno-białych, wysokiej jakości fotografii, na których przedstawiono wyłącznie konkretne sytuacje badania 'osób żywych'. Materiał podzielono na 5. rozdziałów omawiających biodro, udo, kolano, goleń oraz stęp i stopę. Każdej fotografii towarzyszy opis dydaktyczny stosowanej techniki, często w wersji nigdy wcześniej nie publikowanej. Terminy anatomiczne podane są zgodnie z obowiązującą nomenklaturą polską. W nawiasach umieszczono nazwy alternatywne lub tradycyjne, a także międzynarodowe nazwy łacińskie. Zamieszczony na końcu książki podwójny indeks przedmiotowy - polski i łaciński - umożliwia szybkie odszukanie i natychmiastowe przetłumaczenie danego terminu. W indeksie umieszczono również odpowiedniki w języku angielskim.
Jak rozmawiać, gdy chory chciałby się przed nami otworzyć, porozmawiać o swych rozterkach związanych z sensem życia, cierpienia, śmierci, o swych duchowych ranach? Co robić, żeby wyznawana przez niego religia lub system wartości były dla niego źródłem pociechy? Co powiedzieć, żeby poprawić stan psychiczny pacjenta, bardzo ważny dla procesu zdrowienia? Uczy tego książka-poradnik Elizabeth Johnston Taylor. Poparta rzetelną wiedzą psychologiczną oraz praktyką w rozmowach z chorymi i prowadzeniu treningów z ich opiekunami, proponuje konkretne ćwiczenia, przykładowe rozmowy z analizą błędów. Przydatna wolontariuszom, kapelanom, wolontariuszom, kapelanom, psychologom, pracownikom placówek medycznych i tym wszystkim, którzy chorym chcą służyć.
Pierwszy rozdział "Runda wstępna" charakteryzuje się niewielką trudnością interpretacyjną i jest przeznaczony dla rezydentów specjalizujących się w radiologii
Kolejny rozdział - "Krytyczne spojrzenie" wymaga poszerzonej wiedzy i doświadczenia klinicznego
Trzeci rozdział "Próba sił" jest przeznaczony dla wykładowców i praktykujących radiologów
Praca szeroko omawia różnorodne, nowatorskie zasady postępowania z gorączkującym dzieckiem i farmakologiczne metody leczenia gorączki.
Termoregulacja
Gorączka
Postępowanie przeciwgorączkowe
Drgawki gorączkowe
Zjawiska zaburzeń w odżywianiu się młodzieży, manifestujące się głównie w formie anoreksji i bulimii, stają się coraz powszechniejsze. Obejmują one głównie młodzież w wieku dorastania - przede wszystkim dziewczęta. Przewrażliwienie na punkcie własnego wyglądu zewnętrznego wynika u młodzieży ze stanu rozwoju psychofizycznego a także, w bardzo dużym stopniu, z przyjmowania przez nią wzorców wyglądu fizycznego lansowanych przez środki masowej komunikacji, przede wszystkim telewizję i czasopisma. Niesie to z sobą różne rozterki i dramaty osobiste i zdrowotne, sytuacja powyższa powinna stawać się więc obiektem troski pedagogicznej w szkołach skupiających młodzież w wieku dorastania. Przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania się u młodzieży szkolnej powinny być obiektem zainteresowania pedagogicznego i psychologicznego nie tylko w toku wychowania zdrowotnego, lecz także wychowania moralnego i estetycznego. Niezbędne stają się publikacje na temat diagnozy i profilaktyki zaburzeń odżywiania się uczniów, które byłyby pomocne dla nauczycieli, pedagogów szkolnych, nadzoru szkolnego, rodziców, studentów kierunków nauczycielskich i pedagogicznych. Taką publikacją jest praca Marty Kowalczuk pod tytułem „Pedagogiczna diagnoza i profilaktyka zaburzeń odżywiania się u młodzieży szkolnej".
Prof. zw. dr hab. Stanisław Palka
Uniwersytet Jagielloński, Instytut Pedagogiki
Problematykę psychologii bólu podjętą w książce można określić jako wieloaspektową, wielowymiarową i wielodyscyplinarną. Dla autorki ważne jest ogarnięcie możliwie jak najszerszego zakresu czynników i mechanizmów współtowarzyszących temu procesowi.
To całościowe podejście do zagadnienia bólu oraz wielowymiarowe rozumienie człowieka w sytuacji bólu, choroby i cierpienia warunkuje głębsze zrozumienie, poznanie i odczytanie czynników odgrywających istotną rolę w powodowaniu i wpływaniu na doznania bólowe oraz interpretowaniu sytuacji chorobowej. Tematem pracy jest psychologiczna analiza czynników wpływających na doznanie bólu osób w chorobie przewlekłej, m.in. osobowości, poczucia sensu życia, jakości przeżyć i postaw egzystencjalnych oraz doświadczania cierpienia. Rozpoznanie źródeł bólu nie wystarcza w diagnozie i leczeniu. Należy zwrócić uwagę na „wielowymiarowe rozpoznanie i wielokierunkowe leczenie”.
Książka opisuje alternatywne metody leczenia cukrzycy, które mają zachęcić osoby chore do podjęcia terapii umożliwiającej stopniowe zmniejszanie dawek insuliny. Podstawowym warunkiem osiągnięcia tego celu jest terapia całościowa. Pacjenci powinni zmienić swój dotychczasowy tryb życia i aktywnie uczestniczyć w leczeniu.
Pozycja skierowana jest do lekarzy psychiatrów. Książka zawiera kryteria diagnostyczne zaburzeń psychicznych Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego (DSM). Klasyfikacja DSM jest w Polsce znana i stosowana w badaniach. Jej celem jest dostarczenie jasnych opisów kategorii diagnostycznych mających umożliwić klinicystom i badaczom ustalenie rozpoznań, porozumiewanie się, prowadzenie badań oraz leczenie osób z różnymi zaburzeniami psychicznymi.
Książka ma charakter poradnika, w którym autor wykorzystuje swoje kilkudziesięcioletnie doświadczenie badań naukowych oraz praktyki terapeutycznej i rehabilitacyjnej. Celem jest ukazanie zagadnień stylu życia jednostki w ujęciu psychologicznym oraz jego związków ze zdrowiem i chorobą. Szczególną uwagę zwrócono na problematykę tzw. czynników ryzyka choroby, mechanizmy działania stresu i jego związek ze stanem zdrowia, omówiono też psychologiczne aspekty formowania osobowości. Przedstawione zagadnienia mają wspólny punkt odniesienia, jakim jest specy?ka zawodu i pracy menedżera; ta właśnie coraz liczniejsza grupa społeczno-zawodowa jest pierwszym adresatem tej książki.
Nie musi boleć to maksyma, która przyświecała przedwcześnie zmarłemu doktorowi Hilgierowi, wybitnemu specjaliście anestezjologowi, znawcy metod zwalczania wszelkiego rodzaju bólu. Książka jest zapisem wywiadu, jak przeprowadził z doktorem Maciejem Hilgierem jego brat Marek, poszerzonym o zestawienie i omówienie leków przeciwbólowych.
Zadowalanie lekarzy i budowanie relacji opartych na wzajemnym zaufaniu pomiędzy firmą produkującą leki a środowiskiem medycznym jest obecnie niezwykle istotnym celem działań marketingowych firm farmaceutycznych. W powyższym aspekcie pomiar poziomu satysfakcji lekarzy z marki produktu leczniczego i ich lojalności wobec niej powinien odgrywać istotną rolę.
W książce zaprezentowano badanie empiryczne dotyczące pomiaru zadowolenia i lojalności klienta (lekarza) na rynku farmaceutycznym. Podkreślić należy, iż ma ono charakter pionierski, a zas- tosowana metodologia badawcza oraz sposób analizy, interpretacji i prezentacji wyników stanowiły podstawę do sformułowania modelu pomiaru i analizy satysfakcji i lojalności lekarzy wobec marki produktu leczniczego. Badania przeprowadzane zgodnie z modelem mogą stanowić ważne źródło informacji o obszarach doskonalenia firmy w aspekcie zarządzania określoną marką medykamentu, jak również dostarczą cennych informacji o charakterze współpracy konkretnej firmy farmaceutycznej ze środowiskiem medycznym.
Książka powinna zainteresować osoby profesjonalnie zajmujące się marketingiem produktu leczniczego, pracownicków firm farmaceutycznych sprzedających swoje produkty na rynku polskim, środowisko medyczne, studentów marketingu i zdrowia publicznego. Ze względu na aktualną tematykę jest godna polecenia również wszystkim osobom, które zainteresowane są odpowiedzią na pytanie: dlaczego lekarz wypisał receptę na lek X skoro istnieje jego tańszy odpowiednik?
Aleksandra Czerw jest adiunktem w Zakładzie Zdrowia Publicznego Akademii Medycznej w Warszawie. Od kilku lat zajmuje się problemami związanymi z marketingiem farmaceutycznym, w szczególności marketingiem produktów leczniczych wydawanych wyłącznie z przepisu lekarza. Współpracuje ze środowiskiem biznesu farmaceutycznego, przez lata pracownik firmy produkującej i sprzedającej leki w Polsce.
Potrawy leczą ... albo szkodzą. Pożywienie bywa lekiem, ale może być także trucizną. To co jemy i jak przyrządzamy posiłki w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, a nawet, jak dowiedziono, na sprawność ciała i umysłu, na nastrój, a więc również na życie zawodowe i osobiste. Gusty i upodobania dietetyczne kształtuje tradycja. Jemy to, do czego przywykliśmy od dzieciństwa i w taki sposób, w jaki nas uczono, niechętnie przyjmując nowe potrawy i z trudem zmieniając zwyczaje żywieniowe. Niestety, nasza polska tradycja kulinarna raczej zdrowiu nie sprzyja - jadamy na ogół dużo tłuszczu, zbyt często pojawiają się na naszych stołach potrawy smażone i pieczone, zaś mało jest surówek, warzyw i owoców.
Diety w różnych chorobach
Spis Treści
Wstęp
Potrawy leczą
Rozdział l
Choroby Czynnościowe przewodu pokarmowego
Choroba refluksowa przełyku
Zaburzenia czynnościowe żołądka i dwunastnicy
Zaburzenia czynnościowe jelit, odbytnicy i odbytu
Zaburzenia czynnościowe pęcherzyka żółciowego
Przykład diety w refluksie żołądkowo-przelykowym
Rozdział II
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
A jednak bakteria
Czym skorupka za młodu
(Nie)pospolita bakteria
Przez żołądek... do dwunastnicy
Dlaczego chorujemy?
Zamiast skalpela
Powraca
Choroba brudnych rąk
Jak wykryć Hp?
Przykłady diet w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Rozdział III
Dieta w chorobach nerek i dróg moczowych
Najczęstsze choroby nerek i dróg moczowych
Diety
Zioła zalecane w chorobach nerek i dróg moczowych
Przykłady jadłospisów w chorobach nerek i dróg moczowych
Przykłady diet w nerczycy
Przykłady diet w przewlekłej niewydolności nerek
Przykłady diet w odmiedniczkowym zapaleniu nerek
Przykład diety w kamicy nerkowej — moczanowej
Przykład diety w kamicy nerkowej — szczawianowej
Przykład diety w kamicy nerkowej wapniowo-fosforanowej
Rozdział IV
Przez żołądek do serca — czyli dieta w chorobach krążenia
Jak powstaje niedokrwienna choroba serca?
Cholesterol a serce
Poznaj chorobę nadciśnienia
Przykłady jadłospisów w profilaktyce chorób układu krążenia
Rozdział V
Otyłość czy nadwaga?
Chcesz schudnąć — prawda?
Jadaj mniej — ale częściej
Znów w reżimie?!
Witamina K
Czy można oszukać apetyt?
Przykłady jadłospisów dla odchudzających się
Rozdział VI
Celiakia
Rady praktyczne
Przykłady jadłospisów dla dzieci z celiakią
Rozdział VII
Dieta antyrakowa
Wskazówki dietetyczne
Witaminy „antyrakowe" i ich źródła
Rozdział VIII
Cukrzyca
Insulinozależna i insulinoniezależna?
Leczenie cukrzycy u osób starszych
Precz z alkoholem!
Powikłania w cukrzycy
Leczenie cukrzycy u dzieci
Dieta
Leczenie dietetyczne cukrzycy współistniejącej ze zmianami w nerkach
Leczenie ziołami
Dieta w cukrzycy insulinoniezależnej
Dieta w cukrzycy insulinozależnej
Rozdział IX
Dieta w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki
Ostre choroby wątroby
Przewlekle choroby wątroby
Dieta
Leczenie ziołami
Przepisy dietetyczne w chorobach wątroby, pęcherzyka żółciowego i trzustki
Przykłady diet ubogich w białko, stosowanych w chorobach wątroby — w okresie niewydolności
Przykłady diet w chorobach wątroby — przebiegających z jej wydolnością
Przykłady jadłospisów w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych i trzustki
Rozdział X
Dieta w chorobach jelita grubego
Najczęstsze choroby jelita grubego
Zioła
Przykłady diet stosowanych w zaparciach
Przykłady diet w biegunkach
Przykłady diet we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
Przykłady diet w chorobie nowotworowej jelita grubego, w zespole jelita drażliwego oraz w polipowatości jelita
Rozdział XI
Jak karmić chorych z gorączką?
Przykłady diet w chorobach przebiegającyh z podwyższoną temperaturą ciała, z zaparciem
Przykłady diet w chorobach z wysoką gorączką, przebiegających z zapraciem
Przykłady diet w chorobach gorączkowych, przebiegających z biegunką
Słowniczek
Cukrzyca wymaga aktywnego uczestnictwa chorego w procesie leczenia. Najskuteczniejszą metodą osiągnięcia tego celu jest codzienna samokontrola glikemii. Autorzy podręcznika podają wiele praktycznych wskazówek: jak i kiedy wykonywać testy kontrolne, jak urządzić domowe laboratorium i jakiego używać sprzętu oraz jak się zmotywować do systematycznego działania.
Zakres podręcznika obejmuje wszystkie zagadnienia, z którymi musi się zapoznać student medycyny, aby nauczyć się podstaw odczytywania i interpretacji zapisu EKG. Książka jest napisana jasno, przejrzyście i dowcipnie. Szczególnym jej walorem są bardzo dydaktyczne rysunki. Pokazują one zależność między zmianami morfologicznymi i fizjologicznymi w sercu i ich odzwierciedleniem w zapisie EKG. Odbiorcy: lekarze. studenci medycyny
W podręczniku znajdziesz:
- spektrum objawów klinicznych
- 3000 rycin
- zawarto wiele angiogramów, radiogramów i zdjęć fotografii komputerowej
- przedstawiono wszystkie choroby oczu.
Liczmy cholesterol w diecie to kolejna publikacja mająca na celu szerzenie wiedzy o prawidłowym sposobie żywienia nie tylko w zdrowiu, ale również w zapobieganiu chorobom. Zawarte w niej informacje żywieniowe dotyczące zawartości cholesterolu, tłuszczu i kwasów tłuszczowych w produktach i potrawach mają ułatwić ich odpowiedni wybór przy układaniu jadłospisów i diet. Profilaktyka chorób układu krążenia wymaga bowiem stosowania zbilansowanego sposobu żywienia pod względem zawartości tłuszczu i cholesterolu w diecie.
Autorki publikacji są pracownikami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.Liczymy cholesterol w diecie
Spis treści
Wprowadzenie
Profilaktyka chorób układu krążenia
Znaczenie żywieniowe wybranych składników odżywczych
- Cholesterol
- Tłuszcz i kwasy tłuszczowe
- Składniki odżywcze wpływające korzystnie na obniżenie stężenia cholesterolu w diecie
- Piśmiennictwo
Tabele wartości odżywczej wybranych składników odżywczych
Skorowidz
Książka 'z serii ''To proste'' to kieszonkowy podręcznik opisujący podstawy interpretacji obrazu RTG klatki piersiowej. Ma on formę atlasu, gdyż dominują w nim reprodukcje zdjęć, opatrzone krótkim komentarzem ujętym w punktach.
Zdjęcie klatki piersiowej należy do najczęstszych badań diagnostycznych, a równocześnie jego prawidłowa bądź błędna interpretacja ma często zasadnicze znaczenie dla ustalenia kierunku postępowania z pacjentem. Tymczasem często zdjęcie klatki piersiowej, zwłaszcza w warunkach ostrodyżurowych, nie jest oceniane przez radiologa, lecz przez lekarzy innych specjalności. Dlatego książka ta może być cenna dla szerokiej rzeszy lekarzy (internistów, chirurgów, lekarzy rodzinnych, specjalistów medycyny ratunkowej, anestezjologów i wielu innych specjalistów), a także studentów. Będzie też bez wątpienia przydatna dla radiologów w trakcie specjalizacji, zarówno jako pomoc dydaktyczna, jak i doraźna pomoc w rozwiązywaniu problemów diagnostycznych, np. na ostrym dyżurze.
W podręczniku omówione są jedynie najważniejsze zmiany patologiczne w obrębie klatki piersiowej oraz - skrótowo - podstawy anatomii i techniki wykonywania zdjęcia klatki piersiowej. Jednak dla każdego lekarza praktyka będzie on bez wątpienia bardzo przydatną pozycją w podręcznej biblioteczce.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?