Książki o diagnostyce i lekach: terapie farmakologiczne, diagnozowanie chorób, przeprowadzanie zabiegów medycznych, leczenie kliniczne, książki i atlasy medyczne i anatomiczne, kompendia. Książki z zakresu rehabilitacji, dermatologii, laryngologii, onkologii, psychiatrii, położnictwa, weterynarii, EKG... Diagnostyka laboratoryjna, podręczniki dla studentów medycyny i wiele innych z zakresu medycyny w jednym miejscu.
Drgawki gorączkowe występują u 30-40 proc. dzieci i są reakcją młodego organizmu na rosnącą temperaturę. Często ich dramatyczny przebieg sprawia, że są ciężkim przeżyciem dla rodziny, który nierzadko powtarza się pomimo podejmowanych działań profilaktycznych. Każdy przypadek drgawek gorączkowych stanowi też wyzwanie dla pediatry, lekarza rodzinnego i neurologa dziecięcego.
Ten poradnik jest przeznaczony dla rodziców dzieci, u których z różnych przyczyn pojawiają się drgawki, także dla tych, u których występują częste infekcje gorączkowe i istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia drgawek.
Autorzy omawiają mechanizmy powstawania gorączki, jej biologiczne działanie, najczęstsze sposoby łagodzenia niepokojących objawów, a także metody postępowania w takich przypadkach.
Ból porodowy jest jednym z najsilniejszych doświadczanych przez kobietę. Autor uświadamia oczekującym na narodziny dziecka przyszłym matkom, że w tak ważnej dla nich chwili nie muszą cierpieć i samodzielnie zmagać się z bólem. Książka pozwala na uzyskanie konkretnych informacji dotyczących łagodzenia bólu porodowego. Przedstawione zostały w niej wszystkie stosowane obecnie w położnictwie metody, zarówno naturalne, jak i farmakologiczne, ich wady, zalety, wskazania oraz przeciwwskazania do stosowania. Dokładna charakterystyka każdego ze sposobów znieczulania, pozwala dokonać odpowiedniego wyboru znieczulenia podczas porodu.
?Kronika szaleństwa? opowiada historię pewnego niezwykłego lata, kiedy piętnastoletnia córka Michaela Greenberga oszalała. Zaczyna się od pełnego wizji załamania Sally na ulicach Greenwich Village, potem następuje opis pobytu dziewczynki w szpitalu psychiatrycznym na Manhattanie w czasie najbardziej upalnych miesięcy. ? Czuję się tak, jakbym podróżowała i nie miała dokąd wrócić ? stwierdza Sally w krótkiej chwili przebłysku świadomości. A jej ojciec ma wrażenie, że córka pędzi do jakiegoś miejsca, którego on nie potrafi sobie nawet wyobrazić. ?Kronika szaleństwa? to zapis tej podróży i skutków, które wywarła na Sally i jej najbliższych ? jej bracie, babci, matce, macosze i ? być może najbardziej na samym autorze książki ? jej ojcu.
Wśród bohaterów Michaela Greenberga są niekonwencjonalne postaci, jak lekarka ? psychiatra, obłąkany młody Chasyd, cierpiący na nawracające ataki manii profesor filologii klasycznej, producent filmowy oraz właściciel mieszkania marzący o karierze literackiej.
Ta pozbawiona sentymentalizmu, głęboko ludzka książka trzyma czytelnika w stanie zawieszenia między tym, co doczesne, a tym, co transcendentne.
Urodzony w Nowym Jorku Michel Greenberg pisze felietony do ?Times Literary Supplement? (Londyn), gdzie jego teksty poruszające rozmaite tematy ukazują się od 2003 roku. Jego powieści, recenzje i książki podróżnicze są dobrze znane czytelnikom. Mieszka w Nowym Jorku z żoną i dziewięcioletnim synem.
Ludzie na walizkach to zbiór rozmów Szymona Hołowni z osobami, które choroba, nieszczęśliwy wypadek albo zły los doprowadziły na granicę życia i śmierci. Czy stamtąd widać więcej? Jaki sens ma cierpienie? Jak nie poddać się zwątpieniu? Co o życiu mogą nam powiedzieć ci, którzy na własnej skórze przekonali się, jak bardzo jest ono kruche? Wśród bohaterów książki znaleźli się nie tylko pacjenci i ludzie chorzy, ale również ich najbliżsi oraz lekarze - z ludzkim bólem zmagający się na co dzień w życiu zawodowym. O dramatycznych wyborach, z jakimi przyszło im się zmierzyć, rozmówcy Hołowni opowiadają jednak bez ckliwości, za to z ogromnym dystansem i mądrością
Jest to pierwszy podręcznik omawiający całościowo zagadnienia dotyczące roli i zadań pielęgniarstwa w opiece paliatywnej i hospicyjnej. Przygotowany został przez zespół autorski składający się z lekarzy, magistrów pielęgniarstwa i pedagogiki oraz dyplomowanych pielęgniarek z różnych ośrodków w Polsce, mających duże doświadczenie w pracy z chorymi w okresie terminalnym.
Pracę zespołu koordynowały osoby świetnie znające te zagadnienia: prof. dr hab. med. Krystyna de Walden -Gałuszko - kierownik Zakładu Medycyny Paliatywnej AM w Gdańsku i krajowy konsultant w dziedzinie medycyny paliatywnej oraz mgr pedag. Anna Kaptacz - dyplomowana pielęgniarka, menedżer służby zdrowia, prezes Stowarzyszenia Opieki Hospicyjnej Ziemi Częstochowskiej.
Autorzy przedstawili rolę pielęgniarki na wszystkich płaszczyznach jej działania. Opisali objawy występujące u pacjentów w terminalnym okresie chorób, sposoby postępowania (ze szczególnym zwróceniem uwagi na zwalczanie bólu), zabiegi pielęgnacyjne oraz działania mające na celu udzielenie wsparcia zarówno psychicznego i duchowego, jak i socjalnego. Dużo miejsca poświęcili współpracy z rodziną pielęgnującą chorego i rodziną osieroconą.
Podręcznik ten jest adresowany do słuchaczy studiów licencjackich, do osób specjalizujących się w medycynie paliatywnej oraz do studentów wydziału pielęgniarstwa kształcących się na poziomie magisterskim.
Czyli co jeść, a czego nie jeść w ponad 100 schorzeniach i jak próbować im zapobiegać stosująć odpowiedniadietę
Żywność - twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka.
O książce:
Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN.
Żywność – twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy.
Zdecydowanie najlepsza książka o powiązaniach między stanem zdrowia a dietą…
– John Naisbitt, publicysta
Każdy, kto je, powinien sięgnąć po tę książkę!
– Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pokarmy działają tak samo jak leki, oraz że żywność może pomagać w zwalczaniu chorób i przedłużać życie. Wiedzę tę posiadała od dawna medycyna ludowa, lecz dopiero najnowsze odkrycia naukowe w pełni potwierdziły dobroczynny wpływ diety na zdrowie człowieka.
Czy wiesz, że cebula może być lekiem nasercowym, czosnek preparatem przeciwkrzepliwym, a chili pomaga w walce z przeziębieniem? Owszem! Udowadniają to najnowsze badania naukowe opracowane przez Jean Carper i przedstawione w książce Żywność – twój cudowny lek.
Fragment książki:
Jeżeli boisz się choroby serca – a któż się jej nie boi w kraju, w którym każdego roku zabiera ona około 179 000 istnień ludzkich – musisz posiąść wiedzę konieczną do przeżycia. Jest to wiedza o tym, co jedzą ludzie, którzy nie mają chorób serca, i co jedli ci, którzy z powodu choroby serca umarli. Predyspozycje genetyczne i płeć to czynniki, które mają oczywiście znaczenie, podobnie jak styl życia – palenie, wysiłek, stres. Gdy jednak naukowcy rozpatrują poszczególne czynniki ryzyka wystąpienia chorób serca, to okazuje się, że dieta nadal jest niezwykle istotna dla drożności naszych naczyń i sprawności naszych serc. Powstrzymanie postępu miażdżycy naczyń, niezmiennie związanej ze starzeniem się, jest niezwykle istotne dla uniknięcia zawałów serca i udarów mózgu. Najnowsze badania świadczą jednak, że jeśli nawet nie było się ostrożnym we wcześniejszych latach życia, tak że wystąpił już zawał serca, zmiana diety może być pomocna. Może zapobiec ponownej „katastrofie sercowej”, zatrzymując postęp miażdżycy naczyń, może też poprawić stan uszkodzonych tętnic. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno.
JAK TĘTNICE STAJĄ SIĘ NIEDROŻNE I JAK DIETA MOŻE TO POWSTRZYMAĆ
Zaraz po urodzeniu tętnice są czyste, drożne i elastyczne. Proces zarastania tętnic, znany pod nazwą arteriosklerozy (miażdżycy naczyń), zaczyna się wcześnie. Jeśli dotyczy naczyń serca, powoduje chorobę wieńcową. Pojawiają się pasma tłuszczu w komórkach tworzących ścianę naczyń i pod nimi. Stopniowo pasma te przekształcają się w tzw. blaszki miażdżycowe – tłustą tkankę bliznowatą, która wpukla się do światła tętnicy, hamując przepływ krwi. Jeśli któraś z tych blaszek oderwie się, może spowodować zator. Jeśli jest wystarczająco duża, wstrzymuje przepływ krwi, powodując niedokrwienie dużych obszarów mięśnia serca: to właśnie jest zawał serca. Upośledzony przepływ krwi może także wyzwolić nieprawidłowe rytmy serca: tachykardię (przyspieszenie czynności serca) i migotanie – niekiedy będące przyczyną nagłego zgonu.
Jeśli zostają zatkane lub uszkodzone naczynia mózgowe, mówimy o udarze mózgu.
Dieta w bardzo znacznym stopniu decyduje o tym, jak szybko nasze tętnice ulegną miażdżycy. Prawidłowa dieta pomaga utrzymać drożność i elastyczność naczyń i zmniejsza ryzyko zatorów. Dzieje się to dzięki wpływowi na budowę cholesterolu (i innych tłuszczów) oraz na różne obecne we krwi czynniki biorące udział w zarastaniu naczyń.
Oto co jedzą ludzie, którzy nie chorują na serce – według przeprowadzonych na całym świecie badań.
Kciuki w górę
RYBY – UNIWERSALNY LEK NA SERCE
Najlepszy
Nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, używając ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje lukratywne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami.
Oto przykłady zaczerpnięte z książki:
- jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%;
- jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc;
- porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca;
- pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%.
Książka, która na w każdej sytuacji zmieni metodę myślenia o żywności.
– John Naisbitt, publicysta
Wspaniała książka… prawdziwy majstersztyk.
– Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore
Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała masowe publikacje i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN.
Fragment książki Apteka żywności
SKOMPLIKOWANY GROSZEK
Przedziwne rzeczy dzieją się, gdy wyizolujemy poszczególne składniki chemiczne z naturalnych pokarmów. Nie posiadają one właściwości i mocy leczniczych nieszablonowego wyciągu z roślin, który zachowuje nietknięty zbiór substancji właściwych dla danej rośliny. Załóżmy na przykład, że groszek działa antykoncepcyjnie u mężczyzn (są na to dowody). Wyodrębniamy z groszku związek chemiczny, który przypuszczalnie działa plemnikobójczo. Natomiast w badaniach laboratoryjnych okazuje się, że podawanie zwierzętom pojedynczego składnika nie działa antykoncepcyjnie tak efektywnie, jak karmienie ich całkowitym grochem. Lub, jak powiada dr Farnsworth: „Przyjmijmy, że robimy wyciąg z rośliny, którą wszyscy stosują w leczeniu bezsenności. Podawany zwierzętom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesięć substancji chemicznych, okazuje się, że 5 spośród nich działa nasennie na zwierzęta i osób, a pozostałych 5 działa pobudzająco. A zatem ostateczne działanie rośliny, usypiające albo pobudzające, wynika z wzajemnych proporcji poszczególnych substancji w surowcu roślinnym”.
Dr Walter Mertz mówi to samo o witaminach i mikroelementach. Można zmieszać rożne składniki, próbując naśladować jakiś pokarm, niemniej jednak okazuje się, że to nie działa. „Wiemy, jak dużo cynku jest w kobiecym mleku, na którym dziecko rośnie jak na drożdżach. Bierzemy zatem tę samą ilość cynku, dodajemy do tworzonej przeze mnie odżywki i okazuje się, że dziecko nie rośnie. Wszystko jest identyczne, ponieważ głównym wymogiem stawianym odżywkom dziecięcym jest jak największe podobieństwo do mleka matki. I są podobne, niemniej jednak nie za sprawą cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze coś, co sprawia, że cynk lepiej działa. Co to jest – nie wiemy”.
Owoców cytrusowych nie da się sprowadzić wyłącznie do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentów z rakiem żołądka. Stwierdzili, że witamina C w dawkach 1000 mg dziennie była pomocna w zapobieganiu chorobie, niemniej jednak 100 ml soku pomarańczowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie nie gorzej chroniło przed tym nowotworem!
I jeszcze włókna. Można wyizolować pektyny z jabłek i karmić nimi zwierzęta, aby obniżyć poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny są mniej efektywne niż pulpa owocowa. A fasola? Można jeść albo fasolę, lub rozpuszczalne włókna z fasoli i uzyska się dwie różnorodne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu posiada znaczenie. Grube otręby działają na organizm zupełnie inaczej niż drobne. Nieomalże identyczne składniki odżywcze zawarte w makaronie i chlebie mają całkiem odmienne działanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umieją tego jak dotąd wyjaśnić.
Chemiczna mieszanina przyjmowana przez człowieka w pokarmach jest bardziej niezwykła, złożona i zagadkowa niż wszelkie znane dotąd...
O książce:
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami.
Oto przykłady zaczerpnięte z książki:
- jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%;
- jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc;
- porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca;
- pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%.
Książka, która na zawsze zmieni sposób myślenia o żywności.
? John Naisbitt, publicysta
Wspaniała książka? prawdziwy majstersztyk.
? Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore
Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN.
Fragment książki:
SKOMPLIKOWANY GROSZEK
Przedziwne rzeczy dzieją się, gdy wyizolujemy poszczególne składniki chemiczne z naturalnych pokarmów. Nie mają one właściwości i mocy leczniczych oryginalnego wyciągu z roślin, który zachowuje nietknięty zbiór substancji właściwych dla danej rośliny. Załóżmy na przykład, że groszek działa antykoncepcyjnie u mężczyzn (są na to dowody). Wyodrębniamy z groszku związek chemiczny, który przypuszczalnie działa plemnikobójczo. Jednak w badaniach laboratoryjnych okazuje się, że podawanie zwierzętom pojedynczego składnika nie działa antykoncepcyjnie tak skutecznie, jak karmienie ich całym grochem. Albo, jak powiada dr Farnsworth: ?Przyjmijmy, że przygotowujemy wyciąg z rośliny, którą ludzie stosują w leczeniu bezsenności. Podawany zwierzętom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesięć substancji chemicznych, okazuje się, że pięć spośród nich działa nasennie na zwierzęta i ludzi, a pozostałych pięć działa pobudzająco. A zatem ostateczne działanie rośliny, usypiające albo pobudzające, wynika z wzajemnych proporcji poszczególnych substancji w surowcu roślinnym?.
Dr Walter Mertz mówi to samo o witaminach i mikroelementach. Można zmieszać rożne składniki, próbując naśladować jakiś pokarm, ale okazuje się, że to nie działa. ?Wiemy, ile cynku jest w kobiecym mleku, na którym dziecko rośnie jak na drożdżach. Bierzemy więc tę samą ilość cynku, dodajemy do tworzonej przez nas odżywki i okazuje się, że dziecko nie rośnie. Wszystko jest identyczne, ponieważ głównym wymogiem stawianym odżywkom dziecięcym jest jak największe podobieństwo do mleka matki. I są podobne, ale nie za sprawą cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze coś, co sprawia, że cynk lepiej działa. Co to jest ? nie wiemy?.
Owoców cytrusowych nie da się sprowadzić tylko do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentów z rakiem żołądka. Stwierdzili, że witamina C w dawkach 1000 mg dziennie była pomocna w zapobieganiu chorobie, ale 100 ml soku pomarańczowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie lepiej chroniło przed tym nowotworem!
I jeszcze włókna. Można wyizolować pektyny z jabłek i karmić nimi zwierzęta, by obniżyć poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny są mniej skuteczne niż pulpa owocowa. A fasola? Można jeść albo fasolę, albo rozpuszczalne włókna z fasoli i uzyska się dwie różne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu ma znaczenie. Grube otręby działają na organizm inaczej niż drobne. Prawie identyczne składniki odżywcze zawarte w makaronie i chlebie mają całkowicie odmienne działanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umieją tego jak dotąd wyjaśnić.
Chemiczna mieszanina przyjmowana przez człowieka w pokarmach jest bardziej niezwykła, złożona i zagadkowa niż wszystkie znane dotąd
Analiza gazometrii krwi tętniczej stanowi podstawowe narzędzie współczesnej medycyny.
-podstawowe wiadomości niezbędne do zrozumienia istoty tego badania
-omówienie praktycznego zastosowania gazometrii
-interpretacja uzyskanych wyników
-opis sytuacji klinicznych, w których zastosowano analizę ABG
-zobrazowanie roli analizy ABG w diagnostyce i monitorowaniu leczenia
-szczegółowa analiza wszystkich ważnych odchyleń w wyniku ABG
Książka, pomyślana początkowo jako pomoc w rozpoznaniu urazów układu nerwowego podczas wojny, szybko zdobyła uznanie lekarzy i stała się szeroko wykorzystywanym źródłem informacji na temat badania czynności nerwów i mięśni.
Atlas może stać się codziennym przewodnikiem w ocenie obwodowego układu nerwowego; z pewnością będzie przydatny studentom medycyny i lekarzom specjalizującym się w neurologii, neurochirurgii, ortopedii czy rehabilitacji.
W 16 rozdziałach książki przedstawiono wszystkie współczesne możliwości badań ultrasonograficznych układu mięśniowo-szkieletowego, z uwzględnieniem prawidłowej anatomii ultrasonograficznej, diagnostyki chorób i diagnostyki różnicowej oraz możliwości monitorowania badaniami ultrasonograficznymi wielu procedur diagnostyczno-leczniczych z zakresu ultrasonografii zabiegowej.
Leczenie żywieniowe odgrywa olbrzymią rolę w opiece nad pacjentem, niedożywienie zaś to jedna z najczęstszych, podstępnie rozwijających się chorób, niweczących czasem wszystkie wysiłki terapeutyczne. W celu upowszechnienia żywienia klinicznego w szerokiej działalności lekarskiej, a także poprawy standardów tego leczenia, niezbędne jest odpowiednie kształcenie.
Ta pionierska na gruncie polskim książka pozwala Czytelnikowi uzyskać podstawowe infromacje w zakresie żywienia klinicznego, a także zapoznać się z najnowszymi osiągnięciami naukowymi i doświadczeniem klinicznym wszystkich współautorów. Jest ona podstawą wszelkich działań edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN).
Autorzy - specjaliści z Instytutu Onkologii w Warszawie - omawiają budowę i funkcjonowanie narządów płciowych kobiety, wyjaśniając, jak dochodzi do rozwoju stanów chorobowych. Przedstawiają możliwości diagnozowania oraz skutecznego leczenia choroby. Zainteresowani znajdą obszerne odpowiedzi na nurtujące pacjentki pytania, m.in. czy kobieta po wyleczeniu może urodzić dziecko, pozwolą rozwiać wiele niepotrzebnych obaw.
Książka stanowi wprowadzenie do radiologii klinicznej. Można w niej znaleźć najważniejsze grupy schorzeń ilustrowanych badaniami obrazowymi - od technik konwencjonalnych do metody rezonansu magnetycznego i diagnostyki izotopowej.
Diagnostyka obrazowa Crash Course jest pozycją wydawniczą o wysokiej wartości dydaktycznej i praktycznej, uczy podejścia do diagnostyki obrazowej jako dyscypliny szerokiej i kompleksowej, wskazując, jak bardzo kliniczna skuteczność diagnostyczna zależy od wyboru odpowiedniej metody obrazowania.
Przedstawione przypadki kliniczne i zapisy EEG stanowią dla Czytelnika wyzwanie do sformułowania własnej diagnozy i planu leczenia. Przy każdym z przypadków na kolejnych stronach zamieszczono jego opis, a także omówienie przebiegu choroby i rezultatów leczenia. Rzeczowo ujęte cenne wskazówki kliniczne pomogą uniknąć pułapek diagnostycznych i powikłań leczenia.
Poznaj podstawowe zasady ziołolecznictwa. Sprawdź różnice między metodami leczenia i stosowania roślin leczniczych w różnych kulturach. Poznaj moc ziół. Doceń ich potęgę i efekty działania. Czy wiesz, że w nowoczesnym ziołolecznictwie ważny jest cały człowiek, równowaga między ciałem a umysłem? Takie holistyczne podejście pomaga skuteczniej radzić sobie z problemami o różnym podłożu.
Uzdrawiająca moc ziół, fragment
Zachodnia medycyna i zioła
Zachodnia ortodoksyjna medycyna, jaką ją znamy dziś, rozwinęła się w ciągu ostatnich trzydziestu lat. Aż do końca siedemnastego wieku praktyki medyczne opierały się na teoriach starożytnych Greków, a ku czci najwybitniejszego rzymskiego lekarza drugiego stulecia, Claudiusa Galena, medycyna nosiła nazwę „Medycyny Galena".
HIPOKRATES l TEMPERAMENTY
Starożytni Grecy wierzyli, że wszystko stworzone jest i czterech podstawowych elementów: ziemi, powietrza, ognia i wody. Natury tych elementów wywierały wpływ na pory roku oraz sprawy życia codziennego i charakteryzowały je „podstawowe właściwości": gorąco lub zimno, suchość lub wilgoć. Elementom tym podporządkowane były cztery „temperamenty" w ciele człowieka - krew, flegma, żółć i czarna żółć. Według starożytnych lekarzy ludzkie zdrowie miało zależeć od utrzymania ich w równowadze.
Początki tych poglądów sięgają 600 roku p.n.e., czasów starożytnych filozofów greckich. Na dobre ugruntowały się za życia Hipokratesa (460-377 p.n.e.), uznawanego za ojca medycyny. Hipokrates dostrzegł związek między chorobą a poszczególnymi podstawowymi elementami, zalecając, by niektóre pokarmy i zioła przyjmować w określonych porach roku - podobnie jak chińscy taoiści stworzy) model pięciu podstawowych elementów (patrz s. 14). Do sporządzania mikstur używał miejscowych ziół, które łączył z obcymi, korzystając przy tym z wiedzy Asyryjczyków i Hindusów (do najcenniejszych należały zioła przywożone ze Wschodu, jak bazylia i imbir). Podobnie używał ziół z innych części Europy oraz z Afryki, gdzie stosowano je już od około 1700 roku p.n.e.
Starożytni lekarze byli często również kapłanami, toteż leczenie przez nich polegało zarówno na niwelowaniu wpływu złych duchów, jak i przepisywaniu leczniczych odwarów. Podobnie jest i dziś w wielu tradycyjnych kulturach, w których szaman lub czarownik, używając zaklęć, ziół i wprowadzając się w trans, próbuje nawiązać kontakt ze światem duchów i przekonać je, by opuściły ciało chorego. Najwybitniejszym po Hipokratesie lekarzem starożytnym był Galen (patrz ramka), ale po upadku w piątym wieku cesarstwa rzymskiego centrum klasycznego nauczania przesunęło się bardziej na wschód, do Konstantynopola i Persji. W świecie arabskim za czasów proroka Mahometa medycyna Galena została przyjęta entuzjastycznie i w połączeniu z wierzeniami ludowymi oraz pozostałościami egipskich tradycji przetrwała do naszych czasów dzięki Koptom. Wybitni uczeni arabscy uzupełnili pierwotne dzieło Galena o wiele własnych obserwacji i doświadczeń. W ten sposób powstał zbiór różnorakich odkryć i tradycji na temat leczęnią ziołami, który ponownie dotarł do Europy wraz z armiami arabskimi, napadającymi w jedenastym i dwunastym wieku na Hiszpanię. Zapewne najważniejszym dziełem tego okresu był Canon Medicinae (Kanon medycyny), czyli księga reguł medycyny, które spisał Awicenna (Abu Ali Ibn Sina, urodzony w Sucharze w 980 roku). Jego księgi, bazujące w zasadzie na regułach leczenia Galena, zostały do dwunastego wieku przełożone na łacinę i stały się jednymi z podstawowych podręczników medycznych.
Arabowie uzupełnili europejskie materia media o wiele egzotycznych gatunków ziół ze Wschodu. Gałkę muszkatołową, goździki i szafran wprowadzili do medycyny właśnie lekarze arabscy, podczas gdy rabarbar dotarł do Europy tradycyjnymi arabskimi szlakami handlowymi.
Uzdrawiająca moc ziół
Spis Treści
Jak korzystać z tej książki
Zachodnia medycyna i zioła
Tradycyjna chińska medycyna i zioła
Ajurwedyjska medycyna i zioła
Zioła od A do Z
Problemy zdrowotne od A do Z
Jak uzyskać proste postaci leku z ziół
część pierwsza Układ oddechowy
część DRUGA Wzrok, skóra i włosy
część trzecia Układ trawienny
część czwarta Emocje
część piąta Układ krwionośny
część szósta Mięśnie, kości i stawy
część siódma Układ moczowo-płciowy
część ósma Niemowlęta i dzieci
Zestaw pierwszej pomocy
Słownik pojęć
Skorowidz
Reklamy
Podziękowania
Obecne wydanie podręcznika zostało zmienione i dostosowane do przepisów Farmakopei Polskiej VI, a w konsekwencji definicje, opisane metody badań i wymagania są w znacznym stopniu zgodne z obowiązującymi w Unii Europejskiej. Zachowano dotychczasowy układ podręcznika, zmieniono jednak treść kilku rozdziałów. Dotyczy to przede wszystkim szczegółowego opisu otrzymywania określonych preparatów, aspektów biofarmaceutycznych, a więc postaci leku gwarantującej oczekiwane przez klinicystów jego działanie w określonym czasie i miejscu.Jest to podstawowy podręcznik dla studentów farmacji. Zainteresuje z pewnością wszystkie osoby związane zawodowo z lekiem na różnych etapach jego wytwarzania i oceny.
Rozluźnienie więzów integrujących człowieka z jego środowiskiem naturalnym jest przyczyną chorób cywilizacyjnych. Zlekceważenie dziedzictwa biologicznego nie może być zrekompensowane syntetyczną naturą w formie pigułek i witamin. Aby móc na nowo osiągnąć stan pełnego zrównoważenia psychosomatycznego, sięgnijmy do systemów i metod, które od ponad 3 tysięcy lat fascynują ludzkość i są stosowane do dziś.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?