Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy?
Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem?
Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci?
Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą.
W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, że substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i codziennym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące. Przedstawia liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, poprzez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – ceniony przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach oraz sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy lub zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.
Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy?
Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem?
Kiedy szklanka wody lub soku greipfrutowego może być przyczyną śmierci?
Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell w "Paradoksie trucizn".
Znany toksykolog, kierując się myślą Paracelsusa: Wszystkie substancje to trucizny; nie ma wśród nich żadnej, która nie byłaby trucizną. Tylko dawka odróżnia truciznę od lekarstwa, wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne, a w innych warunkach szkodzą.
Autor nie straszy, nie poucza, ale zaciekawia oraz skłania do poszukiwania informacji o otaczających nas substancjach i ich wpływie na funkcjonowanie organizmu.
Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy?
Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem?
Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci?
Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą.
Książka jest zwięzłym a jednocześnie wszechstronnym przeglądem trucizn, ich działania i przeciwdziałania zatruciom związkami chemicznymi. Autor wyjaśnia, co powoduje że substancja chemiczna jest trucizną - dlaczego różne warunki i dawki mogą zmienić leczniczą substancję w zabójczą truciznę i że nie wszystko, co wytworzone przez człowieka, jest niebezpieczne oraz nie wszystko- co naturalne- jest bezpieczne. W książce opisane jest toksyczne działanie leków syntetycznych i pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz niektórych metali. Zaletą książki jest zamieszczenie w niej licznych przykładów zaczerpniętych z życia opisujących przypadki zatrucia wynikające gównie z braku wiedzy oraz nieprzestrzegania podstawowych zasad ostrożności.
Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?