KATEGORIE [rozwiń]

Timbrell John

Okładka książki Paradoks trucizn

79,00 zł 57,63 zł


Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy? Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem? Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci? Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą. W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, że substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i codziennym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące. Przedstawia liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, poprzez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – ceniony przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach oraz sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy lub zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.
Okładka książki Paradoks trucizn

65,00 zł 47,42 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy? Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem? Kiedy szklanka wody lub soku greipfrutowego może być przyczyną śmierci? Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell w "Paradoksie trucizn". Znany toksykolog, kierując się myślą Paracelsusa: Wszystkie substancje to trucizny; nie ma wśród nich żadnej, która nie byłaby trucizną. Tylko dawka odróżnia truciznę od lekarstwa, wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne, a w innych warunkach szkodzą. Autor nie straszy, nie poucza, ale zaciekawia oraz skłania do poszukiwania informacji o otaczających nas substancjach i ich wpływie na funkcjonowanie organizmu.
Okładka książki Paradoks trucizn

65,00 zł 49,20 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy? Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem? Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci? Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą.
Okładka książki Paradoks trucizn

95,00 zł 71,92 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Książka jest zwięzłym a jednocześnie wszechstronnym przeglądem trucizn, ich działania i przeciwdziałania zatruciom związkami chemicznymi. Autor wyjaśnia, co powoduje że substancja chemiczna jest trucizną - dlaczego różne warunki i dawki mogą zmienić leczniczą substancję w zabójczą truciznę i że nie wszystko, co wytworzone przez człowieka, jest niebezpieczne oraz nie wszystko- co naturalne- jest bezpieczne. W książce opisane jest toksyczne działanie leków syntetycznych i pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz niektórych metali. Zaletą książki jest zamieszczenie w niej licznych przykładów zaczerpniętych z życia opisujących przypadki zatrucia wynikające gównie z braku wiedzy oraz nieprzestrzegania podstawowych zasad ostrożności. Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj