Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Podręcznik do nauki zawodów fryzjer i technik usług fryzjerskich realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji A.19 (Strzyżenie włosów, formowanie fryzur iondulowanie). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności doboru metod i techniki strzyżenia włosów, posługiwania się sprzętem fryzjerskim, ondulowania iprostowania chemicznego włosów, ich zagęszczania iprzedłużania oraz stosowania preparatów fryzjerskich. Wiedza teoretyczna jest wsparta licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami wskazującymi sposoby jej praktycznego zastosowania.
Doskonały podręcznik poruszający zagadnienie psychologii starości. Całościowe ujęcie tematyki wieku starszego przewidziane jest w programie studiów na kierunku psychologii.
O częstych zaburzeniach zdrowia psychicznego i somatycznego, dotykających ludzi starszych, wszyscy doskonale wiemy. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę, czym jest potencjalność tych osób oraz jak wartościowych ich zdolność do radzenia sobie z problemami życia codziennego.
Niniejsza lektura skierowana jest przede wszystkim do studentów psychologii, pedagogiki i medycyny. Idealna będzie także dla profesjonalistów i wolontariuszy, których pasją jest wspieranie ludzi starszych.
Seria podręczników Crash Course to idealne antidotum na stres egzaminacyjny. Formuła serii sprawdza się od ponad 15 lat. Niezwykle przejrzysta forma podręczników, liczne tabele, ryciny i zestawienia są tak przemyślane, aby zainteresować studenta i ułatwić mu naukę. Autorami są studenci i nauczyciele akademiccy, czyli osoby, które doskonale wiedzą, na czym polega zdawanie egzaminu i jaki zakres materiału należy przyswoić, aby ten cel osiągnąć. Podkreślają i dowcipnie obrazują najważniejsze informacje, podają najczęściej spotykane pytania egzaminacyjne, pomijają zaś rzeczy zbędne i nieistotne.
Część pierwsza to rozważania teoretyczne na temat myślenia twórczego oraz form i sposobów zapisu procesu myślowego.
Część druga składa się z zestawu kilkudziesięciu ćwiczeń wraz z dokumentacją ich realizacji.
Nowoczesna publikacja z zakresu anestezjologii oraz opieki nad chorymi poddawanymi różnym typom znieczulenia. Zawiera praktyczną i współczesną wiedzę z zakresu pielęgnowania chorych z uwzględnieniem najnowszych standardów pielęgniarskiej opieki anestezjologicznej.Książka niezbędna do doskonalenia umiejętności praktycznych w anestezjologicznej opiece pielęgniarskiej na różnych etapach kształcenia - w codziennej praktyce na oddziałach intensywnej terapii, blokach operacyjnych oraz oddziałach chirurgii jednego dnia, a także podczas studiów pielęgniarskich.
Powikłania zabiegów chirurgicznych są istotnym elementem obniżającym jakość życia i powinny być, w miarę możliwości, eliminowane. Monografia Powikłania chirurgii onkologicznej. Występowanie. Leczenie stanowi doskonałe i unikatowe w polskiej literaturze medycznej uzupełnienie wiedzy w tym zakresie. Autorzy poszczególnych rozdziałów to niekwestionowani eksperci w określonych specjalnościach narządowych chirurgicznego leczenia nowotworów. Dokonują przeglądu piśmiennictwa, prezentują własne bogate doświadczenie kliniczne w kontekście profilaktyki, epidemiologii, diagnostyki, objawów i terapii powikłań chirurgii onkologicznej z podziałem na powikłania onkologiczne oraz chirurgiczne.Publikacja zawiera cenną wiedzę dla każdego chirurga onkologa oraz lekarza, który na co dzień ma kontakt z osobami cierpiącymi na choroby nowotworowe.
Układ mięśniowy jest często pomijany jako możliwa przyczyna wielu dolegliwości, zwłaszcza narządów ruchu. Tymczasem mięśnie i występujące w nich punkty spustowe niejednokrotnie współodpowiadają za powstawanie i przewlekły charakter dolegliwości bólowych. Istotne są zaburzenia statyczne, które mogą prowadzić do zaburzeń funkcjonalnych całego aparatu ruchu, a w szczególności kręgosłupa. Nowe wydanie zostało rozszerzone o rozdział o statyce oraz opis ćwiczeń rozciągających, które są skutecznym elementem terapii punktów spustowych. Ćwiczenia takie umożliwiają aktywne włączenie pacjenta do terapii. Dodatkowo może on wykonywać niektóre z nich sam w domu.Rozszerzone i uaktualnione wydanie bestsellerowej książki Punkty spustowe i łańcuchy mięśniowo-powięziowe w osteopatii i terapii manualnej to obowiązkowa lektura dla fizjoterapeutów, chiropraktyków, osteopatów i terapeutów.
Nowe rozszerzone i uaktualnione wydanie bestsellerowej Odnowy na talerzu.
Książka jest owocem osobistych doświadczeń autorki, która odzyskała zdrowie dzięki specjalistycznym źródłom wiedzy i codziennej praktyce w kuchni. Odnowa na talerzu została wzbogacona o kilkanaście nowych przepisów oraz nowe treści. Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko wystąpienie wielu chorób, gwarantuje dobrą kondycję i zapewnia sprawność umysłu do późnych lat życia.
Bożena Żak-Cyran – dietetyczka i dietoterapeutka od ponad 30 lat zajmująca się zdrowym odżywianiem. Autorka wielu książek.
Metoda Mastersona jest innowacyjną formą pracy z ciałem konia, służącą jego rozluźnieniu, a także usuwaniu bólu i napięć, nagromadzonych w mięśniach i w tkance łącznej. Stosując delikatny dotyk w punktach rozluźniających, poruszając luźnymi stawami lub połączeniami w ramach ich zakresu ruchomości oraz uważnie obserwując reakcje konia (które przekazują jego odczucia), poprawisz jego zdrowie i wyniki sportowe, a jednocześnie wzmocnisz porozumienie z koniem i wzajemne relacje między jeźdźcem a koniem. Przedstawienie zupełnie nowego sposobu uwalniania napięć i ograniczeń ruchomości konia w zgodzie z jego naturalnymi instynktami. Konie żyjące w dzisiejszych czasach są całkowicie zdane na człowieka, a rola, jaką im przyszło spełniać, wymaga od nich niejednokrotnie bardzo dużego wysiłku fizycznego i psychicznego. Natura wyposażyła wprawdzie te wspaniałe zwierzęta w niezwykłe możliwości adaptacyjne, ale bez pomocy człowieka nie byłyby zdolne sprostać stawianym przed nimi zadaniom. Coraz częściej więc stosuje się wobec koni zabiegi odnowy biologicznej, fizjoterapii, rehabilitacji, a także inne działania, mające im pomóc w zachowaniu właściwej kondycji i zdrowia. Książka ta przybliża jedną z metod postępowania z końmi, zmierzającą do polepszenia ich kondycji fizycznej i psychicznej , a co za tym idzie ? polepszenia ich dobrostanu w warunkach, w jakich przyszło im żyć i funkcjonować w XXI wieku. Jest to kolejna pozycja, wzbogacająca bibliotekę prawdziwego koniarza. Wojciech Mickunas
Mimo szczepień co roku dopada Cię paskudna grypa? Martwisz się, że Twoja pociecha ciągle przynosi ze szkoły jakieś choróbska? Na myśl o najlżejszym nawet przeziębieniu panikującego i marudzącego w jego trakcie lubego cierpnie Ci skóra? Przeraża Cię perspektywa tygodnia spędzonego z tonami chusteczek higienicznych? Nie martw się! Nawet nie wiesz, jak łatwo pozbyć się tego rodzaju problemów! Na co dzień nie zastanawiamy się, co i w jakich ilościach jemy. A to wielki błąd! Odpowiednią dietą można zdziałać cuda. Od lat przekonują o tym Lech Tkaczyk i Barbara Jakimowicz-Klein. Dieta odpornościowa to kolejna książka traktująca o potędze tkwiącej w racjonalnym odżywianiu i o wielkiej mocy ziół. Dowiedzieć się z niej można, co powoduje, że chorujemy, w jaki sposób warto poprawiać własne samopoczucie, dlaczego najlepiej jeść pomidory, kalafior i śliwki, a potrawy doprawiać czosnkiem, pokrzywą, cynamonem, gorczycą itd. Warto przy tym zaznaczyć, że kolejna publikacja Wydawnictwa ASTRUM to nie tylko zestawienie teoretycznych dywagacji – jej bogactwo tkwi w obszernym zbiorze sprawdzonych receptur na smaczne i zdrowe dania podnoszące odporność organizmu! Chcesz być w dobrej formie? Zajrzyj do tej książki koniecznie!
Twoja dieta w dnie moczanowej jest już gotowa i sprawdzona przez dietetyków oraz ich pacjentów!
Zakładamy, że Czytelnik jest w stałym kontakcie z lekarzem prowadzącym i wie, na czym polega dna moczanowa, dlatego celowo pominęliśmy typowo medyczne aspekty choroby i skupiliśmy się na diecie.
Jako że jesteśmy zawodowymi dietetykami to wiemy, że istnieje
duża zależność między dietą a napadami dny. Ty też to wiesz
nie tylko od swojego lekarza, ale także z własnego, bolesnego
doświadczenia.
Przygotowaliśmy dla Ciebie zalecenia dietetyczne, jadłospis (5 posiłków dziennie) na cztery tygodnie (28 dni) oraz listy produktów (ogólne i szczegółowe), które pozwolą Ci samodzielnie komponować zdrowe posiłki.
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby publikacja była jak najbardziej uniwersalna, a więc dla wszystkich z dną moczanową i składała się z produktów, które są łatwo dostępne. Pamiętaj jednak Czytelniku, że to Ty znasz siebie najlepiej i jeśli wiesz, że nie tolerujesz jakiegoś produktu lub po prostu go nie lubisz, zamień go na inny, który jest na liście dozwolonych.
Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna – to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam prze- kazywana w genach. Jednak uczeni wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy. Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fi zyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym, jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez Autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!
Na sukces sportowca składa się wiele czynników: godziny treningów, sprawność fizyczna, wysokiej jakości sprzęt, nieco szczęścia. Na tym jednak nie kończy się lista. Aby zawodnik mógł w pełni zaprezen¬tować swe sportowe możliwości, potrzebuje także rozwijać cechy o charakterze psychologicznym, takie jak pewność siebie, pozytywne przekonania, umiejęt¬ność radzenia sobie z czynnikami zakłócającymi, poczucie własnej skuteczności. Zespoły z kolei pracują m.in. nad efektywnym stawianiem celów drużynowych i skuteczną komunikacją.
Współpraca ze sportowcem wymaga od psychologa nie tylko umiejętności profesjonalnych, lecz także znajomości konkretnej dyscypliny sportu i jej specyfiki oraz stałej refleksji nad poziomem własnej pracy. „Psychologia sportu” to książka przedstawiająca praktyczne aspekty pracy psychologa sportu. Jej zaletą jest podejście wykorzystujące analizę przypadku. Znajdą w niej Państwo autentyczne historie wspierania sportowców przez psychologów wraz z analizą skuteczności interwencji i opisem jej przebiegu. Zaprezentowane historie dotyczą wspierania indywidualnych sportowców i całych drużyn, a także problematyki związanej z miejscem psychologa w sztabie szkoleniowym.
Podręcznik do nauki zawodów technik technologii żywności na poziomie technikum i cukiernik na poziomie szkoły zawodowej w zakresie kwalifikacji T4 (Produkcja wyrobów cukierniczych). Przedstawia zasady bezpiecznego funkcjonowania zakładu cukierniczego, a także wyczerpująco omawia typowe wyroby ciastkarskie. Każdy rodzaj produktu uczeń ma szansę wykonać samodzielnie, korzystając z gotowego przepisu i procedur, które często uwzględniają różnice w wyposażeniu szkolnych pracowni.Kontrolę umiejętności praktycznych wspomagają tabele z zestawieniem wad, które powstały w wyrobach na skutek błędów najczęściej popełnianych w procesie produkcji. Pytania na zakończenie rozdziałów sprawdzają nie tylko wiedzę, ale także zachęcają do doskonalenia umiejętności.
Podręcznik do kształcenia w zawodzie technik usług fryzjerskich realizujący treści z zakresu kwalifikacji A.23 (Stylizacja fryzur z wykorzystaniem technik wizualizacji). Uczy wykonywania rysunków, zastosowania kolorów we fryzjerstwie, projektowania fryzur i doboru dodatków fryzjerskich. Zawiera porady dotyczące wykorzystania fryzur historycznych we współczesnym fryzjerstwie, wyboru przyborów do rysowania oraz wykorzystania komputera w pracy fryzjera. Treści teoretyczne wsparto licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami.
Podręcznik stanowi podbudowę kształcenia w zawodach fryzjer i technik usług fryzjerskich. Realizuje treści z zakresu kwalifikacji A.19 (Wykonywanie zabiegów fryzjerskich). Uczy wykorzystania rysunku podczas przygotowania usługi fryzjerskiej, doboru sprzętu fryzjerskiego, rozpoznawania właściwości włosów i skóry głowy, a także chorób skóry głowy.Zawiera wskazówki dotyczące organizacji stanowiska fryzjerskiego, projektowania salonu fryzjerskiego, bezpiecznego wykonywania usług zgodnie z zasadami BHP i ergonomii pracy oraz przedstawia zasady udzielania pierwszej pomocy. Treści teoretyczne wsparto licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami.
Podręcznik do kształcenia w zawodach fryzjer i technik usług fryzjerskich realizujący treści z zakresu kwalifikacji A.19 (Wykonywanie zabiegów fryzjerskich). Do nauki pielęgnacji, ondulacji, strzyżenia, układania i zmiany koloru włosów. Zawiera porady dotyczące doboru preparatów i narzędzi fryzjerskich, korygowania błędów popełnianych podczas wykonywania usług oraz przeprowadzania rozmowy konsultacyjnej z klientem. Treści teoretyczne wsparto licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami.
Każdy, kto kocha swoją Ojczyznę, powinien znać dobrze jej historię. Ta książeczka ma pomóc dzieciom w zapoznawaniu się z postaciami i wydarzeniami, które wywarły wpływ na dzieje Polski i Polaków. Znalazło się w niej mnóstwo edukacyjnych zabaw dla najmłodszych, które można wykorzystać w patriotycznym wychowaniu w domu, szkole czy na obozie harcerskim.
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępneg.
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.
Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.
Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.
W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?