Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Czy mycie zębów jest sztuką czy rutynową czynnością wykonywaną każdego dnia? Czy to, w jaki sposób i czym myję zęby, ma jakieś znaczenie? Czy mogę mieć zdrowe i piękny uśmiech przez całe życie? Na te oraz inne pytania dotyczące zapobiegania schorzeniom jamy ustnej odpowiada niniejszy praktyczny poradnik.Publikacja w kompleksowy sposób prezentuje problematykę profilaktyki stomatologicznej dla pacjentów, omawiając zarówno podstawy teoretyczne, jak i poruszając praktyczne aspekty wpływające na higienę jamy ustnej. Książka prezentuje także bogaty materiał ilustracyjny.W bardzo czytelny i prosty sposób przedstawia:- jak dbać o higienę jamy ustnej przy różnych schorzeniach stomatologicznych,- w jaki sposób sami możemy wpłynąć na stan naszego uzębienia poprzez dobór odpowiednich szczoteczek czy past,- aspekty kluczowe w walce z próchnicą,- co jest najważniejsze w dbaniu o uśmiech dziecięcy.Książka powstała przede wszystkim z myślą o podnoszeniu świadomości pacjentów w zakresie profilaktyki stomatologicznej.
Czy rozmowa na temat tak pospolitej rośliny jak RUMIANEK może wydać się interesująca? Odpowiedź na to pytanie pozostawimy PAŃSTWU. Niemniej jednak, nie mamy żadnych wątpliwości, że ta rozmowa przyniesie korzyści, ponieważ nawet ci, którzy mają niewielką wiedzę na temat ziół, znajdą tutaj dokładne informacje, na przykład:
- jak odróżnić rumianek pospolity od rumianku bezwonnego
- niektóre szczegóły dotyczące przepisów i sposobów parzenia
- stare przepisy ze spiżarni znachorów
- wiele przepisów z rumiankiem
W wielu podręcznikach na temat roślin leczniczych napisano:
„20 g suszonych kwiatów zalać 200 g wrzącej wody, gotować przez 5 minut i pozostawić na 4 godziny.”
Gotowanie rumianku jest nie tylko niepożądane, ale wręcz nie wolno tego robić, zwłaszcza przez pięć minut, ponieważ główny składnik aktywny, chamazulen, szybko się w nim rozpada. To właśnie jego obecność odróżnia rumianek apteczny od innych nieleczniczych odmian. Przykładem jest rumianek bezwonny o zielonkawych kwiatach bez płatków, który przybył do nas z Kanady. W niektórych przypadkach stosowany jest on do celów leczniczych, ale nie ma chamazulenu.
Rumianek należy parzyć jak herbatę lub podgrzewać w gorącym piekarniku, nie gotując. Ponadto dawka wskazana w przepisie jest wątpliwa. Jeśli się nią sugerować i odmierzyć 20 g suszonych kwiatów na wadze, wtedy 200 g wrzącej wody wystarczy zaledwie na ich zamoczenie. O gotowaniu przez pięć minut możemy zapomnieć – papka murowana!
Zwyczajowo w szklance wrzątku parzy się małą łyżeczkę rumianku, odstawia się ten napar na godzinę w ciepłe miejsce, i następnie pije się jeszcze gorący napar. Co ważne, napar przygotowuje się za każdym razem na świeżo.
Wywary z niego stosowano przeciwko zapaleniu przewodu pokarmowego i jako środek napotny przy przeziębieniu. Rumianek był także stosowany jako środek żółciopędny, ale głównie przeznaczony był do płukania, przemyć i okładów. W podręcznikach ludowych uzdrowicieli tamtych czasów znajduje się taki przepis: „Komu dokucza ból gardła, niech weźmie szklankę chudego mleka, szklankę wody i po jednej szczypcie rumianku, kwiatu lipy i czarnego bzu - wszystko wymieszaj, zagotuj, przecedź przez szmatkę, schłodź i pij zamiast herbaty. ”
„Zapiski z Królestwa” to piękny hołd złożony angielskiej piłce i próba znalezienia odpowiedzi na pytanie: dlaczego tamtejszy futbol jest taki magiczny? Zapomniani bohaterowie i niesamowite mecze. 50 historii o marzeniach, rekordach, coraz większych pieniądzach, triumfach i porażkach, ale też pouczająca podróż w czasie. Dzięki niej dowiesz się, w jaki sposób powstawało brytyjskie imperium piłkarskie, które znamy dziś. Odwiedzisz nie tylko wielkie areny, ale i małe stadiony z niższych lig. Narodziny zawodowej piłki, transfery, wojenny wstrząs czy pies, który pogryzł piłkarza – za każdym rogiem czeka historia godna przedstawienia. „Zapiski” to nie tylko zwykła książka o „kick and run”, ale też opowieść o zmieniającej się przez dekady Anglii.
Przemysław Rudzki urodzony w 1977 roku w Czeladzi. Od ponad 15 lat jest dziennikarzem sportowym, specjalizuje się w angielskim futbolu. Trzynaście lat temu rozpoczął pracę w Canal+, gdzie do dziś komentuje co weekend mecze Premier League. W „Przeglądzie Sportowym” był stażystą, reporterem, a następnie redaktorem naczelnym tego dziennika. Relacjonował najważniejsze wydarzenia sportowe – finały wielkich turniejów czy Ligi Mistrzów. Przez kilka w „PS” ukazywała się jego autorska kolumna „English Breakfast”, w której w każdy poniedziałek pisał o angielskiej piłce. Prowadzi kanał Kick Off na YouTube poświęcony futbolowi z Wysp Brytyjskich.
Publikacja przygotowana przez pasjonatów medycyny ratunkowej. Autorzy dzielą się z Czytelnikami swoją wiedzą, doświadczeniem, sukcesami i porażkami w oryginalny i intrygujący sposób. To opowieść o szczegółach pracy z pacjentami w stanach zagrożenia życia, rozwoju zawodowym, nowych nieoczywistych rozwiązaniach, zmianach myślenia i poszukiwaniu nieutartych ścieżek w praktyce SOR.Książka nie opisuje wiedzy czysto teoretycznej. Jest to zebranie tego, czego musieliśmy się nauczyć, pracując z pacjentami, co przeczytaliśmy i doceniliśmy. Często są to rzeczy, na które nikt nie zwróciłby uwagi, a które mogą stanowić dużą różnicę w rezultacie naszego działania z pacjentem. Bo praca z takim pacjentem składa się ze szczegółów. Chcielibyśmy, aby ta książka pokazała Czytelnikowi, jak się rozwijać zawodowo, jak znaleźć pewne drogi. Dodatkowo chcieliśmy zebrać w jednym miejscu dużo praktycznych umiejętności, o których nikt nie wspomina, natomiast życie tej wiedzy wymaga.To lektura obowiązkowa dla lekarzy medycyny ratunkowej, pielęgniarek ratunkowych, ratowników medycznych oraz wszystkich zainteresowanych medycyną ratunkową.
Jeśli szukasz referencji akademickich, które uzasadniałyby stosowanie opisanych tutaj metod, książka ta nie jest dla Ciebie. Jeżeli natomiast jesteś gotów wysłuchać głosu kogoś, kto podobnie jak Ty doznawał kiedyś frustracji związanej z nie widzeniem świata takiego jaki jest rzeczywiście w całym jego wyraźnym pięknie, to poświęć trochę czasu i wykorzystaj to, co jest w niej zawarte. Autor spędził około dwunastu lat życia na poszukiwaniu i testowaniu metod leczenia byłej wady wzroku, krótkowzroczności.Obskurantyzm i autorytaryzm są nadal silne i nie pomagają w procesie rozwoju wiedzy: każdy człowiek powinien uświadomić sobie osobistą odpowiedzialność za własne zdrowie i aktywnie działać w jego obronie; pod tym względem dużo można zrobić w zakresie zapobiegania, to znaczy przed powstaniem w oku wady refrakcyjnej, poprzez łagodzenie nadmiernego stresu akomodacyjnego wywoływanego przez czynniki środowiskowe (nadmierna ilość pracy wzrokowej w bliży, rozogniskowanie nadwzroczne) stosując soczewki dodatnie przy wykonywaniu czynności w małych odległościach.Książka pomoże otworzyć oczy wielu osobom na temat realnych możliwości zapobiegania, a w wielu przypadkach także leczenia funkcjonalnych wad refrakcyjnych do dzisiaj określanych jako nieuleczalne i korygowanych poprzez paliatywne stosowanie soczewek kontaktowych i okularów.Nadszedł moment wielkiego przełomu w tej dziedzinie i uwolnienia naszych oczu od krótkowzroczności. Zadanie to należy do osób na najwyższym szczeblu, które powinny poszerzać swoje horyzonty w obliczu szerokiej i aktualnej dokumentacji badawczo-doświadczalnej w zakresie przystosowania funkcjonalnego zdolności refrakcyjnej oka do różnego typu indukowanych bodźców.Drogi czytelniku, jeżeli jest w Tobie światełko wiary we własne oczy i jeżeli będziesz cierpliwie i wytrwale śledził wskazówki zawarte w tej książce, być może odkryjesz nowy sposób widzenia i nowy sposób bycia. Może czeka na Ciebie nowy świat, gotowy do wyłonienia się spoza otaczającej Cię, gęstej mgły.Daj sobie szansę na wyzdrowienie i przemianę!
Nowoczesny podręcznik, w którym omówiono podstawowe czynności organizmu człowieka oraz mechanizmy regulujące jego funkcjonowanie.
Autorzy skupili się na tych zasadach funkcjonowania ludzkiego ciała, których poznanie będzie przydatne w edukacji z zakresu nauk klinicznych. Zagadnienia teoretyczne dotyczące mechanizmów fizjologicznych zostały przedstawione w taki sposób, aby stanowiły wstęp do przedmiotów klinicznych ważnych dla studentów z punktu widzenia wykonywania przyszłego zawodu.
Szczególny nacisk położono na poznanie:
- wzajemnych powiązań procesów fizjologicznych,
- współdziałania narządów i układów w celu zachowania homeostazy wewnątrzustrojowej,
- mechanizmów fizjologicznych, jakie zachodzą w obrębie poszczególnych narządów i układów.
Liczne schematy, tabele oraz zdjęcia ułatwiają zrozumienie zagadnień, a zestawy pytań kontrolnych (testowych i otwartych) pozwalają na weryfikację zdobytej wiedzy, jak również umożliwiają sprawdzenie umiejętności wykorzystania wiedzy teoretycznej w rozwiązywaniu problemów praktycznych.
Podręcznik przygotowano z myślą o studentach kierunków: ratownictwo medyczne, pielęgniarstwo, położnictwo, zdrowie publiczne, dietetyka i fizjoterapia, jak również uczelni rolniczych, technicznych czy też uniwersyteckich wydziałów biologicznych.
Opiekun medyczny w praktyce to kompendium najnowszej wiedzy na temat pielęgnowania osób przewlekle i obłożnie chorych o różnym stopniu niesamodzielności.W książce znajdziecie praktyczne informacje dotyczące potrzeb pacjentów oraz konkretne wskazówki, które będą pomocne w codziennej pracy. Autorka w przejrzysty sposób przedstawia między innymi aspekty komunikacji z pacjentem, kwestie doboru pielęgnacji, urządzania przestrzeni pod kątem sprzętów wspomagających oraz materiałów medycznych. Wskazówki będą bardzo przydatne zarówno w sprawach bieżących, jak i przy podejmowaniu kluczowych decyzji. Całość uzupełniają liczne ilustracje i przydatne algorytmy.Publikacja dedykowana profesjonalistom, osobom przygotowującym się do wykonywania zawodu oraz zaangażowanym w opiekę nad osobami, które utraciły samodzielność życiową z powodu choroby przewlekłej lub poważnego urazu.
Książka ta to zbiór porad prawnych i przepisów odnoszących się do kota i jego właściciela/opiekuna. Przeznaczona jest zarówno dla osób posiadających już kota, jak i tych, które zamierzają dopiero go zaadoptować. Autorka jest prawnikiem, absolwentką Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Książka to połączenie dwóch pasji, zawodowej, jaką jest prawo, z miłością do zwierząt.
Ta publikacja przedstawia regulacje prawne znajdujące się w prawie polskim w odniesieniu do kota.
Dociekliwy geek w kuchni nie zadowoli się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów. Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne detale przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować wykwintne danie, które zachwyci gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji!
Ta książka jest drugim, poszerzonym i uzupełnionym wydaniem przewodnika po kuchni dla geeków. Znajdziesz tu mnóstwo przydatnych informacji, inspiracji i zadziwiających ciekawostek. W każdym rozdziale znalazły się przepisy kulinarne, propozycje eksperymentów, a także informacje wprost od badaczy, naukowców i świetnych szefów kuchni. Dowiesz się, jakie procesy zachodzą w różnych temperaturach pieczenia i gotowania, jak zrobić idealne kruche ciasto i dlaczego warto postawić na sezonowość. Nie zabrakło wskazówek, dzięki którym będziesz gotować nie tylko pysznie, ale i zdrowo! Dzięki własnej ciekawości i chęci eksperymentowania oraz niewielkiej pomocy tej książki szybko odkryjesz, jak niezwykłym, fascynującym, magicznym i... nieodparcie przyjemnym miejscem jest Twoja kuchnia!
W tej książce między innymi:
przepisy na samotną szybką kolację i wystawne przyjęcie
przydatne informacje o wyposażeniu kuchni i poszczególnych produktach
co się dzieje podczas gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia
co wpływa na wrażenia smaku i zapachu
karmelizacja cukru, sztuczki z szybkowarem, technika sous vide i inne
Kuchnia? Badaj, eksperymentuj, pytaj - i ciesz się!
O autorze
Jeff Potter jest wnikliwym badaczem świata kulinarnego, który uwielbia znajdywanie odpowiedzi na pytania dlaczego składniki potraw zachowują się tak, a nie inaczej w określonych przepisach. Oswajając ludzi skoncentrowanych na sztuce kulinarnej z aspektami naukowymi, dotyczącymi produktów spożywczych, stara się przybliżać i wyjaśniać zagadnienia naukowe jak najszerszemu gronu odbiorców. Jeff pracuje z organizacjami i startupami, wspierając je w działaniach na rzecz rozwoju technologii stojących za ich produktami rynkowymi. Jeff Potter pisywał artykuły w USA Today, gościł w programie The Today Show, a ostatnio jest również regularnym gościem programu radiowego Science Friday.
Naszym dzieciom powodzi się lepiej niż jakiemukolwiek pokoleniu wcześniej, a mimo to ich troski są ogromne. W jaki sposób zmotywować Lenę, która boi się chodzić do szkoły? Jak dotrzeć do agresywnego chłopca, którego nic nie obchodzi? Co robić, kiedy dziecko nie może spać? Albo gdy brat uważa, że jego siostra jest wstrętna? I jak pomóc nastolatkowi, który już nie widzi sensu w swoim życiu?Znany psychiatra dzieci i młodzieży, profesor Michael Schulte-Markwort, z empatią przedstawia perspektywę dzieci i zrozumiale wyjaśnia, jak kompetentnie i troskliwie towarzyszyć im w życiu. Zwraca się do rodziców, wychowawców, nauczycieli i wszystkich osób mających do czynienia zarówno z najmłodszymi, jak i nastolatkami. Porusza szeroko zakrojone tematy od zagadnień związanych z korzystaniem z komputerów, przez terapie dzieci po lęk przed rozwodem rodziców, fobie, natręctwa i ataki wściekłości.Niedawno opublikowana książka tego autora, Wypalone dzieci. O presji osiągnięć i pogoni za sukcesem, zyskała sporo zainteresowania również w Polsce.
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać!
Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?
• Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki!
• Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki!
• Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury.
Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się.
Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.
Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i… najbardziej obrzydliwe.
Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki!
Uniwersalny poradnik dla każdego o tym, jak właściwie należy udzielać pierwszej pomocy. Znajdują się w nim podstawowe informacje dotyczące udzielania pierwszej pomocy, tego jak zachować się, będąc świadkiem wypadku czy innego groźnego zdarzenia, np. omdlenia czy zadławienia się innej osoby. Na końcu publikacji jeszcze raz powtórzono najważniejsze kwestie o mądrym i bezpiecznym udzielaniu pierwszej pomocy. Udzielenie pierwszej pomocy może uratować życie. My komuś lub ktoś nam Dlatego poradnik tego typu zawsze warto przeczytać, dać w prezencie, znać i mieć na półce, gdyż jest to wiedza i umiejętności dosłownie na wagę nie złota, a życia.
Dzięki tej lifestyle'owej książce dowiesz się, jak można odżywiać się w sposób alkaliczny.Poznasz przepisy na potrawy przyrządzane zgodnie z holistycznym podejściem do życia. Towarzyszą im zdjęcia, na których widok od razu zaczyna się odczuwać chęć skosztowania wszystkich tych pysznych dań.Zdrowe odżywianie nie jest trudne przeczytaj tę książkę i zacznij działać!
Niewątpliwie najsłynniejszą armatą armii niemieckiej w okresie II wojny światowej była armata uniwersalna 8,8 cm Flak 18/36/37 kalibru 88 mm. Ten typ uzbrojenia był z powodzeniem używany zarówno do zwalczania celów naziemnych, jak i samolotów. Dopełnieniem arsenału niemieckiej artyleriiprzeciwlotniczej były armaty lekkie kalibru 20 mm a potem 30 mm i średnia artyleria przeciwlotnicza składająca się z armat kalibru 37, 40 i 55 mm.Niniejsze opracowanie omawia podstawowe armaty 2 cmFlak 30 i Flak 38L/65kalibru 20 mm produkcji zakładów Rheinmetall-Borsig i Mauseroraz Oerlikon 2 cm Flak 28/29L/70.Książka jest bogato ilustrowana zdjęciami, rysunkami i planszami barwnymi.
Agata Lewandowska, dietetyk i autorka licznych poradników dietetycznych, w tym wydanego niedawno Schudnij bez diety, tym razem zaprasza do świata literackiej fikcji, żeby z humorem opowiedzieć o popularnych mitach żywieniowych i głównych trudnościach w odchudzaniu się: o przerzucaniu odpowiedzialności za swoje żywienie na dietetyka, odkładaniu wszystkiego na później, oszukiwaniu samego siebie, sile utrwalonych nawyków, braku samoakceptacji, lęku przed porażką i szukaniu dróg na skróty. W tej książce nie znajdziesz, co prawda, wypunktowanych rad ani zestawu niskokalorycznych przepisów. Jeśli jednak dokładnie się wczytasz, dowiesz się, co robić a czego zdecydowanie nie żeby schudnąć i czuć się lepiej.Judyta, młoda dietetyk z kilkuletnim stażem pracy w korporacji, właśnie otworzyła własny gabinet. Pomysły, wymagania i potrzeby niektórych pacjentów nieustannie ją zaskakują. Stara się, jak może, ale czy będzie w stanie pomóc schudnąć osobom, które chyba wcale nie chcą się odchudzać? Czy sprosta oczekiwaniom, poradzi sobie z życiowymi zawirowaniami i osiągnie zawodowy sukces? Tym bardziej, że mogłaby o sobie powiedzieć to samo, co jedna z jej podopiecznych: ""Bo ja mam, proszę pani, bardzo słabą silną wolę..."".
Reedycja wydania z 1925 roku. Omawiane w niniejszej książce pistolety, ze względu na sposób potraktowania ich bardziej lub mniej obszernie i szczegółowo można podzielić na trzy grupy. Najobszerniej są opracowane te pistolety, które są najtrudniejsze, najbardziej rozpowszechnione lub też są pierwowzorami dla innych. Mniej dokładnie - pistolety mało rozpowszechnione lub łatwe i zbliżone konstrukcją do pistoletów omawianych już poprzednio. W tych pistoletach autor celowo pominął pewne mniej potrzebne szczegóły. Spis treści: -Pistolet Mausera kal. 7,63 (z kolbą) -Pistolet Mausera, kal. 7,65 i 6,35 -Pistolet Dreyse, kal. 7,65 -Pistolet Steyr, kal. 9, wz. 12 -Pistolet Steyr, kal. 8, wz. 7 -Pistolet Steyr, kal. 6,35 i 7,65 -Pistolet Browninga, kal. 6,35 -Pistolet Browninga, kal. 9, wz. 1903 -Pistolet Browninga, kal. 7,65 i 9 -Pistolet Colt, kal 32 i 380 -Pistolet Colt, kal. 38 i 45 -Środki bezpieczeństwa -Pielęgnowanie i czyszczenie.
Od pierwszego wydania „Gastroenterologii” minęło kilka lat. Tymczasem w tej dziedzinie dokonał się ogromny postęp. Opracowano i opublikowano nowe kryteria diagnostyczne, m.in. kryteria rzymskie IV rozpoznawania zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego czy kryteria warszawskie ułatwiające kwalifikację do przeszczepienia wątroby chorych z rakiem wątrobowokomórkowym oraz wiele innych. W poszczególnych rozdziałach uwzględniliśmy wszystkie nowości diagnostyczne i terapeutyczne. Wiele się zmieniło, np. w postępowaniu w przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu C czy torbieli trzustki. Autorzy piszą ponadto o terapiach, które kiedyś wydawały się obiecujące, a dziś od nich odstępujemy. Bardzo zmieniła się diagnostyka obrazowa chorób przewodu pokarmowego. Rozbudowaliśmy rozdział poświęcony obrazowaniu endoskopowemu – publikujemy kilkaset doskonałej jakości obrazów endoskopowych przedstawiających zmiany w przewodzie pokarmowym. Nowe treści zamieściliśmy we wszystkich rozdziałach pierwszego tomu i w 75% rozdziałów drugiego tomu. Jest to podręcznik przeznaczony dla internistów, specjalistów gastroenterologii, lekarzy przed specjalizacją i studentów.
Autorami podręcznika są wybitni polscy specjaliści, a przedstawiona wiedza jest osadzona w polskich realiach. Czytelnicy znajdą w podręczniku jasne definicje i klarowne zasady postępowania zgodne z najnowszymi światowymi trendami w gastroenterologii ujęte w tabelach i algorytmach, jak również opisane w treści rozdziałów.
W monografii zamieściliśmy dwa nowe rozdziały: „Zaburzenia przełyku według kryteriów rzymskich IV” oraz „Nieceliakalna nietolerancja glutenu”.
? kompletne opracowanie, zaktualizowane i znacznie unowocześnione
? dwa nowe rozdziały nieuwzględnione w pierwszym wydaniu
? kompendium diagnostyki endoskopowej (kilkaset doskonałej jakości obrazów endoskopowych z komentarzem)
? nowe wytyczne diagnostyczne i terapeutyczne m.in. kryteria rzymskie IV rozpoznawania zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego czy kryteria warszawskie ułatwiające kwalifikację do przeszczepienia wątroby chorych z rakiem wątrobowokomórkowym
? jasne definicje i klarowne zasady postępowania zgodne z najnowszymi światowymi trendami w gastroenterologii ujęte w tabelach i algorytmach, np. postępowanie w przypadku WZW typu C, torbieli trzustki
? konkretne, wiarygodne informacje przedstawione w sposób zrozumiały i przystępny, co nie znaczy uproszczony.
Od pierwszego wydania Gastroenterologii minęło kilka lat. Tymczasem w tej dziedzinie dokonał się ogromny postęp. Opracowano i opublikowano nowe kryteria diagnostyczne, m.in. kryteria rzymskie IV rozpoznawania zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego czy kryteria warszawskie ułatwiające kwalifikację do przeszczepienia wątroby chorych z rakiem wątrobowokomórkowym oraz wiele innych. W poszczególnych rozdziałach uwzględniliśmy wszystkie nowości diagnostyczne i terapeutyczne. Wiele się zmieniło, np. w postępowaniu w przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu C czy torbieli trzustki. Autorzy piszą ponadto o terapiach, które kiedyś wydawały się obiecujące, a dziś od nich odstępujemy. Bardzo zmieniła się diagnostyka obrazowa chorób przewodu pokarmowego. Rozbudowaliśmy rozdział poświęcony obrazowaniu endoskopowemu publikujemy kilkaset doskonałej jakości obrazów endoskopowych przedstawiających zmiany w przewodzie pokarmowym. Nowe treści zamieściliśmy we wszystkich rozdziałach pierwszego tomu i w 75% rozdziałów drugiego tomu. Jest to podręcznik przeznaczony dla internistów, specjalistów gastroenterologii, lekarzy przed specjalizacją i studentów.Autorami podręcznika są wybitni polscy specjaliści, a przedstawiona wiedza jest osadzona w polskich realiach. Czytelnicy znajdą w podręczniku jasne definicje i klarowne zasady postępowania zgodne z najnowszymi światowymi trendami w gastroenterologii ujęte w tabelach i algorytmach, jak również opisane w treści rozdziałów.W monografii zamieściliśmy dwa nowe rozdziały: Zaburzenia przełyku według kryteriów rzymskich IV oraz Nieceliakalna nietolerancja glutenu.
Po niespełna czterogodzinnej wspinaczce bez asekuracji 3 czerwca 2017 roku Alex Honnold stanął na szczycie 900-metrowej granitowej ściany El Capitan. Tym zuchwałym wyczynem wprawił w zdumienie miliony ludzi na całym świecie. New York Times pisał o jednym z najwybitniejszych sportowych dokonań wszech czasów.Przełomowe osiągnięcie Honnolda jest głównym wątkiem książki Marka Synnotta. Autor przenosi nas na gigantycznego El Capa: Alex pokonuje kolejne metry w pionie, a my obserwujemy jego zmagania, odkrywając po drodze fascynującą historię wspinaczki skalnej. Powracamy do złotej ery doliny Yosemite, poznajemy barwne społeczności wspinaczkowe: Stonemasters i Stone Monkeys, podziwiamy pionierów, którzy zrewolucjonizowali ten sport, i wybitnych solistów, m.in. Johna Bachara i Petera Crofta.Synnott wie, o czym pisze, bo sam jest doskonałym wspinaczem. Jego opowieść wciąga i fascynuje, a w kluczowych momentach zapiera dech w piersiach. Niewiarygodna wspinaczka to historia ludzi, którzy dosłownie postanowili żyć na krawędzi.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?