Książka ważna nie tylko w dobie pandemii. Wiele ważnych informacji i porad, które pozwalają na świadome działanie tak, aby, zamiast trwać w lęku, zadbać o siebie, bliskich i inne osoby. Dowiedz się, które działania ochronne są celowe, a które nie mają sensu, jak wzmocnić układ odpornościowy aby zapobiec zakażeniu oraz jak możesz obronić się składnikami (witaminy i minerały), które mają udowodnione działanie w walce i łagodzeniu objawów choroby COVID-19.Ze słowa wstępnego autora:Na temat Covid-19 ukazało się do początku września 2020 około 52 tys. publikacji naukowych to dużo, jeśli weźmie się pod uwagę, że ta infekcja dróg oddechowych ma obecnie dopiero dziewięć miesięcy. Wykrystalizowanie z tych gigantycznych zasobów wiedzy tego, co stanowi jej esencję wymaga obszernej wiedzy, chęci zgłębiania tematu a przede wszystkim dużo pracy. Stąd też długo zwlekałem z tą książką, jednak wobec drugiej fali koronawirusa uznałem, że jest ona po prostu konieczna. Rzadko kiedy wcześniej słyszałem z obu stron, tych negujących zagrożenie i tych siejących panikę, tak wiele wprowadzających w błąd półprawd i tak mało naprawdę użytecznych informacji.Niniejsza książka ma wypełnić tę lukę i wskazać rozsądny złoty środek pomiędzy bagatelizowaniem a paniką. Daje ona wiele praktycznych rad i opisuje, jak uniknąć infekcji, mocno złagodzić jej przebieg i generalnie żyć bardziej zdrowo w oparciu o naukę i sprawdzoną medycynę naturalną.
Mimo poprawy standardu opieki medycznej wzrost chorób cywilizacyjnych przybiera na sile. Jakie są tego przyczyny i jak możemy się przed nimi chronić? Książka ta wyjaśnia w fachowy sposób, opierając się na ponad 1400 badaniach naukowych, wiele kontrowersji związanych z właściwym odżywianiem się. Daje również wielowymiarowy obraz zdrowego trybu życia. Łączy osobiste rozwiązania i doświadczenia autora z najbardziej epidemiologicznie i klinicznie skutecznymi sposobami odżywiania się na świecie. Uwzględnia balans insulinowy, pH i redoks w nietrudnym do stosowania planie żywieniowym. Utrzymanie dobrego stanu zdrowia jest również związane z rezygnacją z tego, co szkodzi, ale w szerszym aspekcie daje wiele korzyści. Przestawienie się na zdrowszą dietę może być kulinarną przygodą.
Tematy poruszane w książce:
• jak odżywiają się najdłużej żyjący na ziemi ludzie
• co sprzyja zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej i minerałowej, insulinooporności, syndromowi metabolicznemu, chorobom serca i układu krążenia, osteoporozie i niedomaganiu nerek
• w jaki sposób sól wpływa na usztywnienie, a potas na uelastycznienie naczyń krwionośnych
• insulina sprawia, że rośniemy w górę, następnie wszerz, a potem chorujemy. Skutek syndromu anabolicznego
• indeks glikemiczny nietożsamy z insulinowym
• białko zwierzęce bogate w metioninę działa zakwaszająco i prooksydacyjnie
• w jaki sposób trzy produkty, cukier, mięso i nabiał – główne przyczyny otyłości – otłuszczają brzuch i wątrobę
• jaką rolę przy nowotworze odgrywa insulina i IGF-1. Jak je obniżyć
• czy dieta ketogenna działa hamująco na raka?
• dysfunkcja mitochondrialna i cytopatia – przyczyny i skutki
• stres oksydacyjny i nitrozacyjny – co im przeciwdziała
• zdrowe tłuszcze – czy mogą szkodzić
• jakie posiłki powodują dysfunkcję śródbłonka
• dlaczego diety low-carb powodują szybką redukcję wagi a potem pogarszają zdrowie
• co obniża, a co podwyższa ryzyko choroby Alzheimera
• najbardziej skuteczne terapie żywieniowe przy chorobach serca i układu krążenia, raku prostaty, cukrzycy, reumatyzmie, dysfunkcji śródbłonka
• dysbioza jelit i zespół nieszczelnego jelita – jak przyczynia się do tego dieta naszej cywilizacji
• dowody – dieta roślinna bez niedoborów i dogmatów
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?