Książka jest przewodnikiem dla nauczycieli, którzy nie mają jeszcze dużego doświadczenia we współpracy z rodzicami i trochę się jej obawiają. Może tez być użyteczna dla tych pedagogów, którzy nie są zadowoleni ze swoich dotychczasowych prób, zwłaszcza z rodzicami tzw. trudnych uczniów.
Autorka przedstawia typowe problemy w relacjach między nauczycielami a rodzicami, wskazując ich przyczyny, mechanizmy utrwalania się oraz sposoby pokonywania barier. Sporo miejsca poświęca kwestii zapobiegania trudnościom przez formułowanie realistycznych oczekiwań wobec rodziców, jasne ich wyrażanie oraz doskonalenie nauczycielskich umiejętności sprawnego porozumiewania się i rozwiązywania konfliktów. Opisuje też kategorie rodziców dzieci "trudnych", z którymi szczególnie ciężko nawiązuje się efektywną i zadowalającą obie strony współpracę.
Podręcznik niezbędny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności w zakresie kwalifikacji T.13 (Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych). Przedstawia zasady bezpieczeństwa przydatne zarówno dla organizatora wyjazdów, jak i ich uczestników. Szczegółowo opisuje profilaktykę zagrożeń, jakie mogą się zdarzyć w czasie podróży. Omawia gospodarcze i prawne aspekty organizacji imprez turystycznych. Uczy sporządzania planów imprez dostosowanych do potrzeb konkretnej grupy klientów. Wprowadza w podstawy kalkulacji kosztów imprez turystycznych. Prezentuje wizerunek idealnego pracownika branży turystycznej.
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie ,,technik hotelarstwa"". Materiał podzielono na dwie części.W części 1. zaprezentowano ogólne wiadomości o historii hotelarstwa na świecie i w Polsce z akcentem położonym na nowoczesne kierunki rozwoju, zaprezentowano sylwetkę hotelarza, uwzględniając jego predyspozycje psychiczne, umiejętności komunikowania się oraz postępowanie zgodne z zasadami etyki zawodowej. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział dotyczący klasyfikacji i wymogów kategoryzacyjnych obiektów hotelarskich w Polsce i Europie. Omówiono ważniejsze organizacje działające w hotelarstwie, podkreślono znaczenie i możliwości świadczenia usług przez zakłady hotelarskie. W formie schematów i ilustracji pokazano urządzenia i instalacje zgodne z obowiązującymi standardami wyposażenia technicznego zakładu hotelarskiego. Zwrócono uwagę na funkcję zakładu hotelarskiego przyjaznego dla osób niepełnosprawnych.Na końcu każdego rozdziału znajduje się zbiór pytań i zadań o zróżnicowanym stopniu trudności, które uczniowie mogą rozwiązywać indywidualnie lub zespołowo. Podręcznik zawiera liczne ilustracje, tabele i schematy, które ułatwiają przyswajanie wiedzy oraz wzbogacają jego estetykę.W części drugiej omówiono głównie zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO, zasady utrzymania porządku i czystości, funkcjonowanie działu gastronomiihotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej zgodnie z zasadami HACCP, współpracę z biurami podróży oraz przedstawiono charakterystykę parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji.Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową i standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu ,,technik hotelarstwa"".
Podręcznik do nauki zawodu technik obsługi turystycznej realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.14 (Prowadzenie sprzedaży imprez i usług turystycznych). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do stosowania różnych instrumentów marketingu w sprzedaży usług i imprez turystycznych.
Podręcznik do nauki zawodów technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz na poziomie technikum i szkoły zawodowej w zakresie kwalifikacji T.6 (Sporządzanie potraw i napojów). Prezentuje urządzenia stosowane w branży gastronomicznej, zarówno te najbardziej popularne, jak i te, które zostały oparte o najnowszą technologię i dopiero wchodzą do powszechnego użytku. Wskazuje błędy najczęściej popełniane w obsłudze urządzeń.Podręcznik przybliża zagadnienia związane BHP i szczegółowo przedstawia reguły udzielania pierwszej pomocy. Przygotowuje ucznia do pracy w różnych zakładach gastronomicznych.
Ekonomika w rolnictwie jest podręcznikiem składającym się z dwóch części, przeznaczonym do nauki zawodów: technik rolnik, technik ogrodnik, technik mechanizacji rolnictwa oraz w szkołach policealnych.
Część I zawiera definicje podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych. Obejmuje treści wprowadzające:
- charakterystykę produkcji rolniczej,
- czynniki produkcji,
- organizację gospodarstwa rolnego,
- klasyfikację kosztów.
Omówione są warunki funkcjonowania rynku rolnego zarówno w Polsce, jak i w Unii Europejskiej. Poszczególne rozdziały dotyczą tak ważnych dla indywidualnych wytwórców zagadnień, jak: polityka strukturalna Unii Europejskiej, polityka państwowa w zakresie dochodów, podatków, ubezpieczeń, kredytów bankowych, obrotu gruntami rolnymi i ochrony środowiska. Podręcznik zawiera liczne przykłady oraz zestaw pytań umożliwiających samodzielną pracę ucznia.
Repetytorium do biologii na poziomie rozszerzonym zawiera wszystko, co potrzebne do zdania NOWEJ MATURY 2015. To gwarancja sukcesu na maturze bez szukania i kupowania dodatkowych zbiorów zadań lub vademecum.Cała teoria i zadania - wszystko w jednym miejscu.Dostępne zarówno w wydaniu papierowym, jak i na interaktywnej platformie edukacyjnej(w wydaniu papierowym znajduje się kod dostępu do repetytorium elektronicznego).- arkusze maturalne z kluczem odpowiedzi- ponad 1400 zadań- 211 tematów maturalnych- podpowiedzi do zadań- rozwiązania do wszystkich zadań- zadania z gwiazdką- test na wejście- aktualne postępy w nauce- multimedia- słownik pojęćRepetytorium ZDASZ.TO gwarantuje wysoką jakość merytoryczną. Oparte jest na podstawie programowej kształcenia ogólnego Ministerstwa Edukacji Narodowej. Zawiera zadania zgodne z przykładowymi arkuszami maturalnymi Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Uwzględnia wszystkie zmiany w wymaganiach i zasadach NOWEJ MATURY 2015.
Publikacja pomaga w przygotowaniach do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik usług kosmetycznych w zakresie kwalifikacji A.61 (Wykonywanie zabiegów kosmetycznych twarzy). Zawiera zestaw 5 testów do pisemnej części egzaminu, klucz odpowiedzi do testów oraz 4 zadania do części praktycznej - jedno z przykładowym rozwiązaniem, pozostałe z kartami pracy. Wszystkie zadania przygotowano zgodnie ze standardami wymagań egzaminacyjnych oraz obecną strukturą egzaminu z kwalifikacji.
Publikacja zawiera 5 zestawów testowych przygotowujących do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikację A.19 (Wykonywanie zabiegów fryzjerskich) w zawodach fryzjer i technik usług fryzjerskich. Każdy zestaw składa się z 40 zadań testowych i zadania praktycznego z propozycją jego rozwiązania, sprawdzających wiedzę i umiejętności z zakresu zdawanej kwalifikacji. Do każdego z zadań praktycznych dodano listę niezbędnych akcesoriów i narzędzi, których wybór i poprawne użycie są oceniane przez egzaminatorów. Zadania przygotowano zgodnie ze standardami wymagań egzaminacyjnych. Na końcu publikacji zamieszczono klucz odpowiedzi do testu pisemnego.Publikacja umożliwia też zapoznanie się z nowymi przepisami i wymaganiami egzaminacyjnymi.
Publikacja opracowana zgodnie z nową podstawą programową dla zawodów: technik handlowiec, sprzedawca i technik księgarstwa do kształcenia w zakresie kwalifikacji A.18 (Prowadzenie sprzedaży). Stanowi materiał przygotowujący do egzaminu zawodowego z kwalifikacji A.18.
Podręcznik do nauki:
metod analizy wyglądu klienta,
zasad doboru elementów fryzury do kształtu twarzy,
sposobów prowadzenia rozmowy z klientem,
technik szkicowania fryzur,
projektowania różnych rodzajów fryzur,
wykonywania zestawień kolorystycznych włosów.
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik obsługi turystycznej na poziomie technikum i szkoły policealnej. Materiał został podzielony na trzy części.
W części drugiej przedstawiono:
- bazę gastronomiczną w turystyce,
- transport w turystyce.
Podręcznik dla uczniów techników, techników uzupełniających i szkół policealnych do zawodu technik pojazdów samochodowych oraz mechanik o specjalności obsługa i naprawa pojazdów samochodowych, zgodny z podstawą programową 311(52) i programem nauczania 311(52)/T, UT, SP/MEN/2007.07.18.
W podręczniku zamieszczono m.in.:
wiadomości dotyczące organizacji przedsiębiorstw samochodowych, zakresu ich działalności, wyposażenia warsztatów samochodowych oraz towarzyszące programy serwisowe i magazynowe,
omówienie organizacji procesu obsługowo-naprawczego, zasad doboru, kierowania, wynagradzania i szkolenia pracowników,
treści dotyczące analizy ekonomicznej działalności gospodarczej przedsiębiorstwa, zarządzanie jakością i marketingu
informacje na temat organizacji biura obsługi klienta oraz zasad prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
ćwiczenia oraz pytania sprawdzające.
Podręcznik dla uczniów techników, techników uzupełniających i szkół policealnych do zawodu technik pojazdów samochodowych oraz mechanik o specjalności obsługa i naprawa pojazdów samochodowych, zgodny z podstawą programową 311(52) i programem nauczania 311(52)/T, UT, SP/MEN/2007.07.18.
W podręczniku zamieszczono m.in.:
wiadomości dotyczące organizacji przedsiębiorstw samochodowych, zakresu ich działalności, wyposażenia warsztatów samochodowych oraz towarzyszące programy serwisowe i magazynowe,
omówienie organizacji procesu obsługowo-naprawczego, zasad doboru, kierowania, wynagradzania i szkolenia pracowników,
treści dotyczące analizy ekonomicznej działalności gospodarczej przedsiębiorstwa, zarządzanie jakością i marketingu
informacje na temat organizacji biura obsługi klienta oraz zasad prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
ćwiczenia oraz pytania sprawdzające.
Książka jest poradnikiem dla rodziców i opiekunów dzieci do lat 3 z zaburzeniami widzenia. Zawiera omówienie budowy i funkcjonowania narządu wzroku oraz najczęstszych schorzeń u dzieci, informacje pozwalające określić jakość widzenia dziecka i poznanie czynników umożliwiających wykorzystanie nawet małego procentu wzroku. Kolejne rozdziały przedstawiają konkretne propozycje dotyczące ćwiczenia umiejętności widzenia. Oddzielnie omówiony jest problem właściwego żywienia dzieci z zaburzeniami wzroku.
Książka składa się z zapisków 10 osób – psychologów praktyków – dokonanych podczas pracy z dziećmi w różnych placówkach pedagogicznych lub psychologicznych w całej Polsce. Autorzy dzielą się swoimi doświadczeniami – dobrymi i złymi, ale zawsze autentycznymi. Poszczególne rozdziały opatrzone są komentarzami doc. Hanny Olechnowicz, która równocześnie jest inspiratorką działań terapeutów – pod jej kierunkiem powstały programy terapeutyczne omawiane w książce.
Praca jest świetną pomocą dla osób zajmujących się profesjonalnie dziećmi z zaburzeniami w rozwoju.
Adresowana do nauczycieli publikacja uzasadnia potrzebę wprowadzania przedszkolaków w świat odmienności kulturowych i przedstawia możliwości oraz sposoby dziecięcego poznawania w tym zakresie. Autorka podkreśla, że podstawą działań edukacyjnych związanych z narastaniem zjawiska wielokulturowości powinien być proces oswajania obcości poprzez zacieranie granic między kulturami, łączenie tego, co świadczy o odrębności każdego dziecka, z tym, co zyskuje ono dzięki kontaktom z dziećmi innych kultur.
Książkę zamykają propozycje praktyczne - omówienie metody projektów w pracy z dziećmi w przedszkolu oraz scenariusze zajęć, które służą wprowadzaniu dzieci w inne kultury poprzez różne formy sztuki: plastykę, muzykę, teatr, film.
Publikacja jest podzielona na dwie części. Pierwsza dostarcza wiedzę teoretyczną z zakresu zjawiska stresu i sposobów minimalizacji jego negatywnych skutków. Jest ona przeznaczona dla nauczycieli, którzy będą wykorzystywali zawarte w niej wiadomości w części drugiej - warsztatowej.
Podręcznik przeznaczony do nauki kosmetologii w zawodzie technik usług kosmetycznych na poziomie szkoły policealnej. Omówiono w nim zagadnienia dotyczące budowy i funkcji skóry i jej przydatków, rodzaje cery i jej pielęgnację, metody diagnostyki skóry, wpływ czynników zewnętrznych i wewnętrznych na skórę, a także rodzaje zabiegów przeprowadzanych w gabinecie kosmetycznym. Na końcu znajduje się skorowidz ważniejszych terminów.
Zbiór zawiera 6 zestawów testów przygotowujących do teoretycznego egzaminu zawodowego w zawodzie technik hotelarstwa. Każdy zestaw składa się z 50 zadań o tematyce zawodowej i 20 dotyczących zatrudnienia i działalności gospodarczej, a także zadania praktycznego z przykładowym rozwiązaniem. Na końcu zamieszczono klucz odpowiedzi do wszystkich zadań testowych oraz przykładowe rozwiązania zadań praktycznych wraz z pismami w języku angielskim, rosyjskim, francuskim i niemieckim.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?