Język polski. Karty pracy. Klasa 2. Liceum i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony. Reforma 2019
Karty pracy dla klasy 2 dotyczą zagadnień i lektur z epok literackich:
preromantyzmu,
romantyzmu,
pozytywizmu.
Wśród kart dla zakresu podstawowego znajdują się karty A oraz karty B. Ich materiał pogrupowano chronologicznie.
Karta A zawiera tekst naukowy lub popularnonaukowy przypominający problematykę poznanych utworów literackich i polecenia do niego, służące kształceniu umiejętności wydobywania informacji oraz wnioskowania.
Karta B zawiera tekst kultury inny niż utwór literacki; ta karta akcentuje związki tekstu literackiego z innymi tekstami kultury, zawiera polecenia sprawdzające szkolną wiedzę i znajomość kontekstów.
Nauka o języku została wpleciona w poszczególne tematy z kształcenia literacko-kulturowego (integracja treści nauczania).
Karty pracy dla zakresu rozszerzonego dotyczą rozszerzonych lektur obowiązkowych; mogą zwierać tekst filozoficzny, trudniejszy niż w karatach dla zakresu podstawowego.
Na końcu każdej epoki znajduje się karta przeznaczona na pracę projektową (samokształcenie), która łączy się z tendencjami myślowymi epoki, eksponuje jej charakter i najwybitniejsze osiągnięcia.
W kartach pracy zawarto zadania odwołujące się do lektur wskazanych w podstawie programowej:
obowiązkowych dla zakresu podstawowego: twórczość Adama Mickiewicza (Oda do młodości, ballady, Romantyczność, Sonety krymskie, liryka, Konrad Wallenrod, Dziady cz. III); twórczość Juliusza Słowackiego (Kordian, Grób Agamemnona, Testament mój); Nie-Boska komedia Zygmunta Krasińskiego, liryka Cypriana Norwida; Lalka i Z legend dawnego Egiptu Bolesława Prusa, Gloria victis Elizy Orzeszkowej, Potop Sienkiewicza, liryka Adama Asnyka;
uzupełniających dla zakresu podstawowego: Giaur Byrona, Cierpienia młodego Wertera i Faust Goethego
obowiązkowych dla zakresu rozszerzonego: wiersze poetów jezior, Lilla Weneda Słowackiego; utwory Norwida (Bema pamięci żałobny rapsod, Fortepian Szopena, fragmenty Promethidionu i Czarnych kwiatów); Pani Bovary Flauberta, Ojciec Goriot Balzaca.
Pod pytaniami i poleceniami pozostawiono miejsce na odpowiedzi uczniów.
Znany i lubiany przez uczniów podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. i wzbogacony o aktualne dane. Przedstawia najważniejsze zmiany prawne dotyczące branży turystycznej ze wskazaniem ich wpływu na rynek usług turystycznych. Pokazuje dane statystyczne ruchu turystycznego z 2019 r., dzięki czemu można prześledzić trendy w turystyce przed jej załamaniem w 2020 r.Publikacja omawia nowe i mniej znane szlaki tematyczne w Polsce, dzięki czemu odsłania bogactwo turystyczne kraju i zachęca do jego promocji. Przedstawia laureatów prestiżowych nagród atrakcje turystyczne, które spotkały się z największym uznaniem, dzięki czemu można dowiedzieć się, jak odgadywać preferencje klientów.Liczne ilustracje pięknych i ciekawych zakątków zachęcają do nauki. Pytania i polecenia pomagają sprawdzić stan opanowanego materiału, a proponowane ćwiczenia wzbudzają ciekawość poznawczą.
Niezbędny, by dobrze przygotować się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji EE.08 i INF.02 w ramach zawodu technik informatyk.Repetytorium w uporządkowanej formie zbiera najważniejsze wiadomości, których znajomość jest wymagana od kandydatów do zawodu. Uczeń znajdzie tu informacje m.in. o systemach operacyjnych z rodzin Windows i Linux, metodach zapewniania bezpieczeństwa w sieciach komputerowych, eksploatacji urządzeń peryferyjnych, naprawie urządzeń techniki komputerowej oraz metodach montażu i eksploatacji lokalnej sieci komputerowej. Wszystkie te zagadnienia mogą być przedmiotem zadań egzaminacyjnych.Każdy omawiany temat został wsparty grafikami, dzięki którym łatwiej zrozumieć treści i je zapamiętać. Przejrzyste zrzuty ekranowe, rysunki i tabele pomagają usystematyzować i utrwalić wiedzę.Załączony przykładowy arkusz egzaminacyjny z 40 pytaniami typowymi dla części pisemnej i zadaniem do wykonania odpowiadającym poleceniu z części praktycznej to świetny sposób na oswojenie się z formułą egzaminu. Dodatkowe 4 testy sprawdzające wiedzę teoretyczną oraz 2 zadania praktyczne wzorowane na części praktycznej egzaminu pomogą uczniom w samodzielnej ocenie stopnia ich przygotowania do egzaminu.Do wszystkich testów i zadań dołączono odpowiedzi lub propozycje rozwiązania.Repetytorium pozwala powtórzyć wiadomości, przećwiczyć umiejętności i sprawdzić wiedzę przed egzaminem zawodowym.
Niezbędny, by dobrze przygotować się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji EKA.04 w ramach zawodu technik ekonomista. Repetytorium w uporządkowanej formie zbiera najważniejsze wiadomości, których znajomość jest wymagana od kandydatów do zawodu. Stanowi kompendium wiedzy na temat tworzenia i działania jednostek organizacyjnych. Uczeń znajdzie tu informacje dotyczące m.in. bhp, podstaw ekonomii i statystyki, stosowania przepisów prawa w prowadzeniu jednostki organizacyjnej, wykonywania prac biurowych, gospodarowania zasobami rzeczowymi i dokumentowania zdarzeń gospodarczych, biznesplanu oraz KPS, PDG i OMZ. Wszystkie te zagadnienia mogą być przedmiotem zadań egzaminacyjnych. Każdy omawiany temat został wsparty rysunkami i zdjęciami, dzięki którym łatwiej zrozumieć treści i je zapamiętać. Przejrzyste schematy i tabele pomagają usystematyzowaći utrwalić wiedzę.Załączony przykładowy arkusz egzaminacyjny z 40 pytaniami typowymi dla części pisemnej i zadaniem do wykonania odpowiadającym poleceniu z części praktycznej to świetny sposób na oswojenie się z formułą egzaminu. Dodatkowe 4 testy sprawdzające wiedzę teoretyczną oraz 4 zadania praktyczne wzorowane na części praktycznej egzaminu pomogą uczniom wa samodzielnej ocenie stopnia ich przygotowania do egzaminu. Do wszystkich testów i zadań dołączone odpowiedzi lub propozycje rozwiązania.Repetytorium pozwala powtórzyć wiadomości, przećwiczyć umiejętności i sprawdzić wiedzę przed egzaminem zawodowym. Zawiera definicje, opisy oraz przykłady, które pozwalają ugruntować wiedzę zarówno teoretyczną, jak i praktyczną. Zamieszczone liczne przykłady w prosty sposób ilustrują omawiane zagadnienia. Zawarta tu wiedza będzie przydatna uczniom w przygotowaniu do egzaminu zawodowego.
Podręcznik omawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania nim w gastronomii oraz przedstawia receptury gastronomiczne wraz z ich historią. Poświęca sporo miejsca na wyjaśnienie kwestii zamówień publicznych w gastronomii zamkniętej i dokładnie opisuje optymalne warunki magazynowania żywności. Pozwala poznać metody zarządzania zakładem gastronomicznym – sposoby naliczania marży, promowania usług gastronomicznych czy sporządzania kalkulacji usług świadczonych przez zakład. Prócz tego w publikacji poruszono zagadnienia związane z obsługą gości i przygotowaniem miejsc świadczenia usług.
Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Prezentuje kluczową terminologię naukową stosowaną w nauce o żywieniu, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Zamieszczono w nim także wykaz najważniejszych terminów i pojęć branżowych z tłumaczeniem na języki angielski i niemiecki.
Znane i lubiane autorki ponownie wprowadzają w tajniki utrzymania zdrowia przez właściwą dietę i odpowiedni tryb życia. W podręczniku omówiono zagadnienia dotyczące zasad żywienia człowieka, przede wszystkim wartości odżywcze poszczególnych składników pożywienia oraz normy i zalecenia dietetyków. Duży nacisk położono na profilaktykę chorób niezakaźnych, w tym dietozależnych. Publikacja zawiera najnowsze piramidy żywieniowe, opublikowane w 2017 r.Autorki poruszają też tematy związane z higieną i bezpieczeństwem organizacji żywności. Nie obawiają się komentować obecnych trendów żywieniowych, dzięki czemu książka staje się aktualnym przewodnikiem po zdrowym stylu życia.Podręcznik zawiera dużo pytań i poleceń, które pozwalają sprawdzić poziom wiedzy uczniów i zmuszają ich do aktywnego poszukiwania informacji, a czasem krytycznego spojrzenia na własne nawyki żywieniowe.Na końcu publikacji znajduje się tabela z wartościami odżywczymi poszczególnych surowców.Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Prezentuje kluczową terminologię naukową stosowaną w nauce o żywieniu, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Zawiera też wykaz najważniejszych terminów i pojęć branżowych z tłumaczeniem na języki angielskii niemiecki.
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik elektronik z zakresu kwalifikacji EE.22 (Eksploatacja urządzeń elektronicznych).Publikacja jest poświęcona zagadnieniom konserwacji i naprawy instalacji oraz urządzeń elektronicznych. Omawia, jak należy wykonywać pomiary diagnostyczne sygnałów elektrycznych w urządzeniach elektronicznych i jak kontrolować poprawność działania instalacji oraz urządzeń elektronicznych. Opisuje też sposoby dokonywania oceny stanu technicznego instalacji i urządzeń elektronicznych, lokalizowania uszkodzeń, określania rodzaju i zakresu napraw, a także wymiany uszkodzonych elementów i podzespołów.
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik elektronik z zakresu kwalifikacji EE.22 (Eksploatacja urządzeń elektronicznych).Publikację poświęcono zagadnieniom dotyczącym funkcji, parametrów oraz zastosowania urządzeń elektronicznych. Autor szczegółowo omówił zasady programowania i uruchamiania urządzeń elektronicznych. Opisał też zastosowanie elementów optoelektronicznych oraz technologie i systemy transmisji światłowodowej.
Publikacja przeznaczona dla osób, które pracują lub zamierzają podjąć pracęw branży medyczno-społecznej w takich zawodach jak np. opiekunka dziecięca, opiekun medyczny czy opiekun osoby starszej. Składa się z zadań i ćwiczeń(o zróżnicowanym stopniu trudności) przygotowujących do komunikacji w języku niemieckim w następujących obszarach: wyposażenie i sprzęt medyczny, podstawy anatomii człowieka, higiena ciała, choroby i upośledzenia, środowisko rodzinne, organizacja czasu wolnego, zdrowy tryb życia, pierwsza pomoc w nagłych wypadkach oraz zagadnienia związane z poszukiwaniem pracy. Każdy rozdział otwiera słowniczek, w którym zgromadzono słownictwo z zakresu poszczególnych obszarów.
Doskonała pomoc w obserwacji pięciolatka. Publikacja zawiera po 10 perforowanych kart do każdego z trzech proponowanych etapów obserwacji (jesiennego, zimowego i wiosennego), a także arkusz wyników z ich interpretacją.Informacje o sprawdzanych umiejętnościach oraz kryteria oceniania na każdej karcie ułatwią przeprowadzenie obserwacji. Czytelny arkusz wyników, podzielony zgodnie z obszarami podstawy programowej, pozwala w prosty sposób sprawdzić przyrost wiedzy i umiejętności dziecka, a profilogram i interpretacja wyników ułatwiają komunikację z rodzicami dzieci.Uzupełnieniem Kart obserwacji są:1. elektroniczny Arkusz obserwacji pięciolatka z wykorzystaniem kart obserwacji pięciolatka,2. elektroniczny Formularz do zliczania wyników obserwacji pięciolatka (do pobrania z Klubu Nauczyciela na Uczę.pl).
Zbiór zadań. Obsługa podróżnych w portach i terminalach pozwala sprawdzić wiadomości i umiejętności z kwalifikacji AU.33 (Obsługa podróżnych w portachi terminalach). Zawiera zadania i ćwiczenia praktyczne dotyczące: procesów turystycznych, obliczeń i zagadnień związanych z parametrami podróży, organizacji obsługi w portach i terminalach, elementów informacji turystycznej, IT w obsłudze podróżnych oraz obsługi pasażerów w różnych środkach transportu.Wiele poleceń jest związanych z odczytywaniem i wypełnianiem dokumentacji podróży, biletów, rozkładów jazdy czy kart pokładowych. Publikacja może być wykorzystywana do powtórzenia wiadomości przed egzaminem zawodowym.
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa z zakresu kwalifikacji HGT.03 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie).Autorzy zamieścili w podręczniku informacje dotyczące klasyfikacji obiektów i usług hotelarskich, systemów i sieci hotelarskich, zasad bhp obowiązujących w branży. Omówili sposoby rozróżniania stanowisk pracy w dziale służby pięter, kwestie rodzajów jednostek mieszkalnych, prac porządkowych, technik sprzątania oraz obsługiwania sprzętu i urządzeń do utrzymywania czystości.Podręcznik Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie z zakresu kwalifikacji HGT.03 to nieoceniona pomoc podczas realizacji nauki zawodu, opracowany pod kątem wszystkich efektów kształcenia i kryteriów weryfikacji opisanych w nowej podstawie programowej dla zawodu technik hotelarstwa. Publikacja jest ciekawa, absorbująca, uczy twórczo myśleć, umożliwia poznanie specyfiki branży hotelarskiej oraz ułatwia zrozumienie jej istoty. Każdy znajdzie w niej coś, co go zainteresuje, zainspiruje i pomoże w nauce zawodu.Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi praktyczne zastosowanie wiedzy.
Podręcznik opracowany zgodnie z nową podstawą programową kształcenia w zawodzie technik informatyk z 2019 r.!Najnowszy podręcznik do nauki zawodu technik informatyk obejmuje materiał z zakresu kwalifikacji INF.02 (Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych).Autorzy publikacji prezentują w niej wiedzę dotyczącą konfiguracji, obsługi, diagnostyki i naprawy lokalnych sieci komputerowych. Opisują sieciowy system operacyjny Linux i zasady administrowania nim. Zapoznają również uczniów z tematem usług sieciowych w systemie Linux i sieciowym systemem operacyjnym Windows Server, a także omawiają kwestię bezpieczeństwa danych.Naukę ułatwia zawarty w książce bogaty materiał ilustracyjny, prezentujący omawiane zagadnienia (zdjęcia, schematy, zrzuty ekranowe i rysunki).Ponad 300 pytań i poleceń umożliwi uczniom sprawdzenie wiedzy i umiejętności nabytych podczas zajęć.Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi praktyczne zastosowanie wiedzy.
Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista zawiera treści z zakresu kwalifikacji EKA.04 (Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej). Prezentuje obszerny materiał dotyczący gospodarowania zasobami rzeczowymi i dokumentowania zdarzeń gospodarczych. Porusza zagadnienia związane z gospodarką magazynową, a także dostarcza informacji o sporządzeniu biznesplanu, takich jak: organizacja procesu planowania, analiza strategiczna jednostki, sporządzanie planu marketingowego i technicznego przedsiębiorstwa, sporządzanie planu zatrudnienia i płac oraz planu finansowania działalności. Są to treści, o które poszerzono podręcznik ze względu na wprowadzone zmiany w projekcie nowej podstawy programowej (2019). Publikacja zawiera również rozdziały dotyczące organizacji pracy małych zespołów oraz kompetencji personalnych i społecznych.Treści teoretyczne wsparto licznymi przykładami i ćwiczeniami. Podręcznik dostosowano językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Zawiera kluczową terminologię stosowaną w zawodzie technik ekonomista.Na końcu książki zamieszczono słowniczek pojęć i terminów branżowych oraz wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim.Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi praktyczne zastosowanie wiedzy.
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa z zakresu kwalifikacji HGT.03 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie).Autorzy wyczerpująco opisali kwestie dotyczące przestrzegania zasad zdrowego żywienia, przechowywania żywności, bielizny i zastawy stołowej, sporządzania jadłospisów i rozróżniania śniadań hotelowych oraz sposobów ich podawania. Zaprezentowali informacje dotyczące przyjmowania i realizacji zamówień usług dodatkowych, ich organizowania oraz sporządzania dokumentacji.Podręcznik Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie z zakresu kwalifikacji HGT.03 to nieoceniona pomoc podczas nauki zawodu, opracowana pod kątem wszystkich efektów kształcenia i kryteriów weryfikacji opisanych w nowej podstawie programowej dla zawodu technik hotelarstwa. Publikacja jest ciekawa, uczy twórczo myśleć, umożliwia poznanie specyfiki branży hotelarskiej oraz ułatwia zrozumienie jej istoty. Każdy może znaleźć w niej coś, co go zainteresuje, zainspirujei pomoże w nauce zawodu.Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi praktyczne zastosowanie wiedzy.
Zeszyt ćwiczeń skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa z zakresu kwalifikacji HGT.03 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie).Zbiór zadań. Obsługa gości w obiekcie hotelarskim to idealna publikacja uzupełniająca podręczniki z zakresu obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. Dzięki wykonaniu wielu różnorodnych zadań kandydat do zawodu technik hotelarstwa lepiej zrozumie materiał, utrwali wiadomości i nauczy się stosowania wiedzy teoretycznej w praktyce.To pakiet ćwiczeń i zadań pomocnych podczas realizacji zajęć, opracowany pod kątem efektów kształcenia i kryteriów weryfikacji opisanych w nowej podstawie programowej dla zawodu technik hotelarstwa. Atrakcyjna i nowatorska publikacja, która pomoże nauczycielom w prowadzeniu zajęć edukacyjnych metodami motywującymi uczniów do aktywności. Zainspiruje uczniów do poszukiwań i twórczych rozwiązań oraz samodzielności.
Podręcznik omawia szczegółowo dokumentację wymaganą do podjęcia robót budowlanych, metody planowania robót w budownictwie, w tym sposoby organizacji pracy, sieciowego planowania czynności i harmonogramy. Opisuje także, jak należy przygotować roboty ziemne, stanu surowego, rozbiórkowe. Omawiane zagadnienia są zilustrowane licznymi rysunkami i zdjęciami, które ułatwiają zrozumienie wiadomości. Niektóre treści są przedstawione za pomocą tabel, które ułatwiają zapamiętywanie.W każdym rozdziale znajduje się kilkadziesiąt pytań i poleceń (na zakończenie poszczególnych podrozdziałów), dzięki którym uczeń może sprawdzić swoje wiadomości. Natomiast każdy rozdział zawiera na końcu podsumowanie najważniejszych wiadomości i kilka rozbudowanych pytań lub poleceń. Podręcznik jest dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Zawiera podstawową terminologię techniczną stosowaną w zawodzie technik budownictwa. W publikacji zamieszczono też wykaz najważniejszych terminów i pojęć technicznych w językach polskim, angielskim i niemieckim.
Z podręcznika dowiesz się, jakie są zasady wykonywania konstrukcji murowanych. Poznasz właściwości zapraw murarskich i tynkarskich, wyrobów ceramicznych oraz innych wyrobów murowych. Nauczysz się zasad wykonywania konstrukcji murowanych, a także technik stosowanych w trakcie kładzenia tynków, ich naprawy i remontów oraz rozbiórki konstrukcji murowanych. Dowiesz się także, jak wykonać przedmiar, odbiór oraz rozliczenie prac murarskich i tynkarskich.Liczne ilustracje pomogą ci zrozumieć zagadnienia poruszane w podręczniku,a stopień opanowania materiału sprawdzisz dzięki rozmaitym pytaniom i poleceniom umieszczonym na końcu podrozdziałów i rozdziałów.Wykaz najważniejszych terminów i pojęć technicznych w językach polskim, angielskim i niemieckim pozwoli ci z powodzeniem przygotować się do pracyw firmach zagranicznych.
Zestaw różnorodnych elementów do wycinania i wypychania przygotowany w taki sposób, aby dziecko tworzyło estetyczne prace plastyczno-techniczne, a przy tym ćwiczyło precyzję ruchów rąk i koordynację wzrokowo-ruchową oraz uczyło się organizacji i bezpieczeństwa pracy.Wszystkie materiały zapakowane do estetycznej teczki zamykanej gumką.
Zbiór zadań jest ściśle skorelowany z podręcznikiem fizyki do klasy 1 do zakresu rozszerzonego.Adresowany jest przede wszystkim do uczniów, którzy zdają egzamin maturalny z fizyki i planują kontynuować naukę na uczelniach technicznych, a także do tych, którzy przygotowują się do konkursów fizycznych. Jest przystosowaną do nowej podstawy programowej i udoskonaloną wersją cieszącego się uznaniem uczniów i nauczycieli zbioru zadań Z fizyką w przyszłość.Każdy dział zbioru rozpoczynają rozwiązane przykłady, stanowiące wzorzec poprawnego rozwiązania typowych problemów analiza rozwiązań pomoże uczniowi poradzić sobie z problemami trudniejszymi. W każdym rozdziale są zadania otwarte uporządkowane według wzrastającego stopnia trudności. Na końcu zbioru są zamieszczone odpowiedzi do zadań.Zbiór zadań umożliwia uczenie się przez analizowanie przykładów. Zadania odwołujące się do sytuacji rzeczywistych pobudzą uczniów do myślenia, stawiania pytań i radzenia sobie z trudniejszymi problemami zarówno sprawdzą wiedzę i umiejętności, jak i rozwiną zainteresowania.Zbiór zadań do klasy 1 szkoły ponadpodstawowej obejmuje następujące działy szkolnej fizyki:Opis ruchu postępowegoSiła jako przyczyna zmian ruchuPraca, moc, energia mechanicznaZjawiska hydrostatyczne
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?