Wszystko, co potrzebne, by dobrze przygotować się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji A.31. Zarządzanie środkami technicznymi podczas realizacji procesów transportowych: wymagane wiadomości, zadania praktyczne i testy, za pomocą których można sprawdzić swoją wiedzę.Repetytorium w zwięzłej formie przedstawia wszystkie zagadnienia, których znajomość jest sprawdzana podczas egzaminu. Osoby przygotowujące się do zawodu technik logistyk gruntownie powtórzą m.in. kwestie związane z klasyfikacją środków transportu i ładunków, kalkulacją kosztów, oceną procesów transportowych, dokumentacją i przepisami prawa, instytucjami nadzoru i kontroli w transporcie.Przygotowania warto zakończyć rozwiązaniem testów egzaminacyjnych, które pomogą odpowiedzieć na pytanie: co już umiem, a co jeszcze muszę powtórzyć? Sukces gwarantowany!
Nowe wydanie drugiej części podręcznika uwzględnia opinie, uwagi i życzenia nauczycieli.
W treści podręcznika dodano:
- bloki pytań i ćwiczeń sprawdzające rozumienie czytanego tekstu,
- analizę wybranych dzieł malarskich oraz dzieł architektury,
- tematy przekrojowe do samodzielnego opracowania (prezentacje),
- nowe lektury: "Quo vadis" Henryka Sienkiewicza i "Jądro ciemności" Josepha Conrada.
Usunięto niektóre utwory literackie, inne przesunięto z zakresu podstawowego do rozszerzonego. Nowy jest także projekt graficzny podręcznika (lepiej wyodrębniający m.in. treści z zakresu rozszerzonego) i część ilustracji.
Materiał w podręczniku jest podzielony na rozdziały według epok literackich. Autorzy przedstawiają poszczególne zagadnienia za pomocą fragmentów wypowiedzi znawców przedmiotu i starają się pokazać każdą z epok możliwie wszechstronnie.
Rozdziały mają stałą budowę:
1. Barwy epoki (wprowadzenie)
2. Dzieła i arcydzieła (teksty literackie wraz z obudową "Problemy, pytania, konteksty")
3. Sąd nad epoką (podsumowanie)
Obudowa metodyczna zawiera zadania o zróżnicowanym stopniu trudności, pobudzające do myślenia, wymagające od uczniów określenia własnych poglądów. W tej części podręcznika autorzy często nawiązują do literatury współczesnej (nie tylko wysokiej) i odwołują się do doświadczeń nastolatków.
Podręcznik Historia i społeczeństwo. Kobieta i mężczyzna, rodzina koncentruje się na procesach społecznych. Ukazuje, jak w różnych okresach historycznych wyglądało życie rodzinne oraz jaką wartością dla ówczesnych ludzi była miłość. Uczeń porówna pozycję kobiety, mężczyzny i dziecka w kolejnych epokach, a także w różnych kręgach cywilizacyjnych współczesnego świata. Na tym tle będzie mógł ocenić sytuację swoją i swojej rodziny, a także przeanalizować przemiany obyczajowe, które wpłynęły na kształt dzisiejszych społeczeństw.
Warte uwagi cechy podręczników z cyklu Historia i społeczeństwo dla liceum i technikum:
przystępny język wykładu, który ułatwia zrozumienie trudnych zagadnień z różnych dziedzin naszego życia – od zarania dziejów do współczesności;
bogaty zestaw map, fotografii, reprodukcji dzieł sztuki i schematów, które rozbudzają zainteresowanie uczniów omawianą tematyką;
infografiki, które w atrakcyjny sposób przybliżają wybrane problemy życia społecznego, gospodarczego, politycznego i kulturalnego różnych epok;
rozbudowane komentarze do materiałów graficznych, które wprowadzają dodatkowe informacje uzupełniające tekst wykładu;
ramki zatytułowane Oceny, dyskusje, spory – przedstawiono w nich kwestie wzbudzające kontrowersje wśród historyków;
bloki ćwiczeniowe zamieszczone po każdym rozdziale oraz lekcje powtórzeniowe, które zawierają różnorodne polecenia i materiały do analizy, w tym źródła historyczne oraz współczesne teksty naukowe, popularnonaukowe i publicystyczne.
Podręcznik Historia i społeczeństwo. Kobieta i mężczyzna, rodzina został przystosowany do nowych wymagań MEN obowiązujących w szkołach ponadgimnazjalnych od września 2015 r.
Opracowane scenariusze poza dokładnie opisanym tokiem lekcji zawierają także praktyczne porady dotyczące przygotowania i przebiegu zajęć, materiały pomocnicze, źródłowe, karty pracy itp.
Jak wyciszyć agresję
Treningi i strategie
Lekcje relaksacji
W części teoretycznej pracowni skrótowo przypomniano wiadomości dotyczące marketingu w sprzedaży usług i imprez turystycznych. Omówiono tu metody sprzedaży usług i imprez turystycznych oraz towarzyszące im umowy. Pokazano także najważniejsze zasady prowadzenia rozliczeń i ich ewidencjonowania. W części praktycznej są liczne zadania, których rozwiązywanie uczy twórczego wykorzystania wiedzy, skłania do aktywnego poszukiwania informacji w dostępnych źródłach oraz pomaga szlifować umiejętności praktyczne. Dzięki rozmaitym ćwiczeniom uczeń nauczy się rozwiązywać zadania, z którymi może się zetknąć na egzaminie praktycznym z kwalifikacji T.14.
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu fryzjer, realizujący treści materiału zawartego w efektach kształcenia wspólnych dla zawodów fryzjer i technik usług fryzjerskich PKZ (A.k) oraz zawartych w kwalifikacji A.19.Obejmuje tematy dotyczące kompetencji personalnych i społecznych, podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. Każdy rozdział zawiera pytania lub ćwiczenia umożliwiające uczniom utrwalenie wiadomości oraz sprawdzenie stopnia opanowania wiedzy.
Świat muzyki dla gimnazjum to lubiany przez uczniów i nauczycieli cykl do nauczania muzyki, cieszący się od wielu lat dużą popularnością. Autorem podręcznika i zeszytu ćwiczeń jest znany i ceniony popularyzator muzyki, autor wielu publikacji muzycznychWacław Panek.Podręcznik wprowadza ucznia w tajniki podstawowych zagadnień muzycznych, zgodnie z chronologią jej rozwoju od starożytności do współczesności. Podejmuje takie tematy, jak polski styl narodowy, formy i gatunki muzyczne. Interesująco opowiada o różnych zjawiskach w muzyce współczesnej (muzyka filmowa, jazz, rock itp.). Na końcu każdego rozdziału zamieszczono kalendarium epoki, w którym są zestawione najważniejsze wydarzenia z historii, literatury i sztuki w Polsce i na świecie.Ciekawym uzupełnieniem podręcznika są Tabele muzyczne oraz Słowniczek, w którym uczeń odnajdzie hasła dotyczące form i gatunków muzycznych, instrumentów i zespołów, określenia muzyczne.Książka ma atrakcyjną, bogato ilustrowaną szatę graficzną - kolorowe reprodukcje dzieł sztuki, fotografie oraz malarskie portrety wybitnych kompozytorów, fotografie z przedstawień operowych, baletowych i musicali, fotografie instrumentów muzycznych.Podręcznik jest wpisany do wykazu podręczników MEN dopuszczonych do użytku szkolnego, przeznaczonych do kształcenia ogólnego, dostosowanych do wieloletniego użytku zgodnie z nowelizowaną w 2014 r. ustawą o systemie oświaty.
Nr aprobaty: 695/1/2014/2014
Cykl 'Fokus' prowadzi do poziomu B1 i przygotowuje do matury na poziomie podstawowym (zgodnie z Informatorem o egzaminie maturalnym z język niemieckiego od roku szkolnego 2014/2015).
Zalety podręcznika Fokus 1to przede wszystkim:
doskonale wyważone proporcje ćwiczeń leksykalno-gramatycznych i komunikacyjnych
wprowadzenie już w pierwszej klasie sekcji Training prezentującej zadania maturalne
duży wybór zadań przeznaczonych do samodzielnej pracy
dodatkowe materiały i zadania dla ambitnych uczniów
Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik obsługi turystycznej. Przedstawia zagadnienia z zakresu kwalifikacji T.13 (Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych), T.14 (Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych).
Obejmuje tematy dotyczące pilotażu wycieczek, przewodnictwa turystycznego, grup turystycznych, zasad żywienia turystów, obsługi klienta podczas realizacji imprezy turystycznej, współpracy podmiotów turystycznych w zakresie realizowania imprez i usług turystycznych, dokumentacji realizacji imprez i usług turystycznych, sprzedaży usług i imprez turystycznych, rozliczeń imprez i usług turystycznych.
TESTY I ZADANIA PRAKTYCZNE. EGZAMIN ZAWODOWY - to publikacje - opracowane zgodnie z nową podstawą programową - dzięki której można przygotować się do egzaminów zawodowych w nowej formule.
Każda z publikacji opracowana przez wysokiej klasy specjalistów i egzaminatorów zawiera:
- zasady przeprowadzania egzaminu zawodowego
- 5 testów do części pisemnej egzaminu
- zadania z rozwiązaniami do części praktycznej
- klucze odpowiedzi do testów
Poradnik jest ściśle skorelowany z podręcznikiem: "Funkcjonowanie przedsiębiorstwa. Zarządzanie", wydanym w 2004 roku w dwóch częściach oraz z nowym jednoczęściowym wydaniem z roku 2005. Każdy rozdział w podręczniku ma swój odpowiednik w poradniku. Autor zamieścił tu wskazówki do wykonywania ćwiczeń wraz z wybranymi rozwiązaniami, zaproponował przykłady zadań i pytań ewaluacyjnych oraz ćwiczenia uzupełniające. Te dodatkowe ćwiczenia z pewnością wzbogacą formy pracy z uczniami i urozmaicą zajęcia lekcyjne.
Książka jest przewodnikiem dla nauczycieli, którzy nie mają jeszcze dużego doświadczenia we współpracy z rodzicami i trochę się jej obawiają. Może tez być użyteczna dla tych pedagogów, którzy nie są zadowoleni ze swoich dotychczasowych prób, zwłaszcza z rodzicami tzw. trudnych uczniów.
Autorka przedstawia typowe problemy w relacjach między nauczycielami a rodzicami, wskazując ich przyczyny, mechanizmy utrwalania się oraz sposoby pokonywania barier. Sporo miejsca poświęca kwestii zapobiegania trudnościom przez formułowanie realistycznych oczekiwań wobec rodziców, jasne ich wyrażanie oraz doskonalenie nauczycielskich umiejętności sprawnego porozumiewania się i rozwiązywania konfliktów. Opisuje też kategorie rodziców dzieci "trudnych", z którymi szczególnie ciężko nawiązuje się efektywną i zadowalającą obie strony współpracę.
Podręcznik niezbędny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności w zakresie kwalifikacji T.13 (Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych). Przedstawia zasady bezpieczeństwa przydatne zarówno dla organizatora wyjazdów, jak i ich uczestników. Szczegółowo opisuje profilaktykę zagrożeń, jakie mogą się zdarzyć w czasie podróży. Omawia gospodarcze i prawne aspekty organizacji imprez turystycznych. Uczy sporządzania planów imprez dostosowanych do potrzeb konkretnej grupy klientów. Wprowadza w podstawy kalkulacji kosztów imprez turystycznych. Prezentuje wizerunek idealnego pracownika branży turystycznej.
Podręcznik do nauki zawodu technik obsługi turystycznej realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.13 (Rezerwacja imprez i usług turystycznych). Zawiera wiadomości i kształci umiejętności z zakresu dobierania usługodawców do realizacji imprez i usług turystycznych, zamawiania i realizacji usług online oraz sposobów korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych.Do podręcznika jest dołączony jest CD-ROM Obsługa informatyczna w turystyce z programem komputerowym symulującym działanie małego biura turystycznego. Objaśnienie działania programu znajduje się w rozdziale 7.2. Programy specjalistyczne w podręczniku.
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie ,,technik hotelarstwa"". Materiał podzielono na dwie części.W części 1. zaprezentowano ogólne wiadomości o historii hotelarstwa na świecie i w Polsce z akcentem położonym na nowoczesne kierunki rozwoju, zaprezentowano sylwetkę hotelarza, uwzględniając jego predyspozycje psychiczne, umiejętności komunikowania się oraz postępowanie zgodne z zasadami etyki zawodowej. Na szczególną uwagę zasługuje rozdział dotyczący klasyfikacji i wymogów kategoryzacyjnych obiektów hotelarskich w Polsce i Europie. Omówiono ważniejsze organizacje działające w hotelarstwie, podkreślono znaczenie i możliwości świadczenia usług przez zakłady hotelarskie. W formie schematów i ilustracji pokazano urządzenia i instalacje zgodne z obowiązującymi standardami wyposażenia technicznego zakładu hotelarskiego. Zwrócono uwagę na funkcję zakładu hotelarskiego przyjaznego dla osób niepełnosprawnych.Na końcu każdego rozdziału znajduje się zbiór pytań i zadań o zróżnicowanym stopniu trudności, które uczniowie mogą rozwiązywać indywidualnie lub zespołowo. Podręcznik zawiera liczne ilustracje, tabele i schematy, które ułatwiają przyswajanie wiedzy oraz wzbogacają jego estetykę.W części drugiej omówiono głównie zagadnienia z zakresu organizacji pracy i zarządzania zakładem hotelarskim według ISO, zasady utrzymania porządku i czystości, funkcjonowanie działu gastronomiihotelowej z uwzględnieniem kontroli jakości żywieniowej zgodnie z zasadami HACCP, współpracę z biurami podróży oraz przedstawiono charakterystykę parterowej części zakładu ze szczególnym uwzględnieniem działu recepcji.Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową i standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu ,,technik hotelarstwa"".
REA - Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego. HotelarstwoPodręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Szkoły ponadgimnazjalne. Tom VPodręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji T.11 (Planowanie i realizacja usług recepcji) i T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie).Przystępnie wprowadza w podstawowe zagadnienia związane z funkcjonowaniem gospodarki wolnorynkowej.Wyjaśnia najważniejsze terminy ekonomiczne.Charakteryzuje różne rodzaje działalności gospodarczej, dzięki czemu uczeń lepiej zrozumie zagadnienia związane z hotelarstwem.Uczy czytania ze zrozumieniem ustaw i aktów prawnych.Podręcznik przygotowuje nie tylko do egzaminu zawodowego, ale także do sprawnego funkcjonowania na rynku pracy w roli pracownika i przyszłego pracodawcy. Dostarcza informacji przydatnych przy rozpoczynaniu własnej działalności gospodarczej w branży hotelarskiej.
Podręcznik do nauki zawodu technik obsługi turystycznej realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.14 (Prowadzenie sprzedaży imprez i usług turystycznych). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do stosowania różnych instrumentów marketingu w sprzedaży usług i imprez turystycznych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?