Trzecia książka z serii „Superfoods”: obszernych publikacji poświęconych najbardziej odżywczym roślinnym źródłom witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia.
Jarmuż powrócił niedawno do naszych kuchni po blisko stu latach nieobecności na polskim stole. Dziś każdy, kto stara się zdrowo odżywiać i prowadzi aktywny tryb życia słyszał o tym szalenie odżywczym i smacznym warzywie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co jeszcze oprócz smoothies, zielonych koktajli czy czipsów, można przyrządzić z jarmużu – ta książka jest właśnie dla ciebie!
„Jarmuż” to niemal 200 stron informacji o wartościach odżywczych, właściwościach odmładzających oraz ponad 70 przepisów na przepyszne dania z warzywa, zwanego królem superfoods. Znajdziesz tu m.in.
- Cenne porady dotyczące najlepszych form obróbki jarmużu (by zachować jak najwięcej wartości odżywczych);
- Wiedzę, dzięki której uda ci się samodzielnie uprawiać ulubione odmiany jarmużu;
- Wyjątkowe przepisy na smaczne dania z modnego i odżywczego warzywa: od soków, poprzez przekąski, kanapki, dania obiadowe, jednogarnkowe, aż po słodkości na bazie jarmużu;
- Zebrane w jednym miejscu najważniejsze informacje o odmładzających właściwościach i minerałach oraz witaminach zawartych w jarmużu;
- Świeże i inspirujące pomysły na wprowadzenie zdrowych posiłków do codziennego jadłospisu.
Rozsmakuj się w królu warzyw i zarażaj miłością do jarmużu swoich bliskich!
Gubisz się w gąszczu kosmetyków naturalnych? Nie masz pewności, które naprawdę są eko i pozbawione SLS-ów, sztucznych barwników i dodatków szkodliwych dla skóry?
Zacznij produkować własne kremy, balsamy, masła, toniki i inne produkty do pielęgnacji urody, których składu będziesz na 100% pewna!
Bogata w liczne fotografie, pięknie wydana książka Kosmetyki naturalne DIY autorstwa Leny Sokolovskiej to idealna publikacja dla każdej kosmetykomaniaczki i fanki eko stylu życia, a także pozycja obowiązkowa dla tych kobiet, które szukają kosmetyków łagodnych dla ich cery. Założycielka marki Uoga Uoga, ekologicznej marki naturalnych kosmetyków, dzieli się z czytelnikami:
* Unikalnymi i prostymi recepturami na delikatne i aromatyczne masła do ciała, kule do kąpieli, kremy do twarzy, toniki, maseczki, szampony oraz odżywcze eliksiry.
* Wiedzą o olejkach i wyciągach z ziół, które mają kojący i odżywczy wpływ na skórę.
* Tajnikami pielęgnacji różnych typów cery za pomocą dostępnych w Polsce ziół, olejków, hydrolatów i minerałów.
Wyeliminuj drogeryjne kosmetyki wypełnione chemią i zastąp je przyjaznymi skórze, zrobionymi w zaciszu własnej kuchni kosmetykami, takimi jak: tonik z chabrów, balsam w kostce z awokado, masło kawowe czy krem z nagietka.
Piękna? Naturalnie!
Wypróbuj sprawdzony program Vincenta Pedre, pozbądź się problemów z wagą i metabolizmem, chronicznymi bólami brzucha lub bulgotaniem w żołądku, a także pożegnaj się z sezonowymi alergiami. Wedle ostatnich doniesień ze świata medycyny, nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Jeśli flora bakteryjna zostaje zaburzona, a jelita nie pracują tak jak powinny, choruje cały organizm. Przewlekłe zmęczenie, uporczywe wzdęcia, trudna do zrzucenia nadwaga i zły stan skóry (również alergie) mogą mieć swoje źródło w nieszczęśliwych, bo chorych, jelitach. Dr Vincent Pedre przychodzi na pomoc wszystkim tym, którzy podobnie jak on cierpią na zespół jelita drażliwego lub odczuwają powyższe symptomy, nie mogąc wyleczyć ich źródła. Specjalista od medycyny funkcjonalnej, wykorzystując zdobytą przez lata praktyki lekarskiej wiedzę oraz doświadczenie własne i swoich pacjentów, opracował uniwersalny program opieki zdrowotnej, który pomaga przywrócić prawidłową pracę jelit i uczynić je szczęśliwie zdrowymi. ` Autorska metoda, łącząca medycynę integracyjną i funkcjonalną, pomoże ci: - Wyeliminować stymulatory nieprawidłowej pracy jelit, które znajdują się w twoim jedzeniu. - Oczyścić jelita z nagromadzonych substancji chorobotwórczych. - Wprowadzić do swojej diety probiotyki i składniki odżywcze pomocne w odbudowie jelit. - Przywrócić układ pokarmowy do właściwego stanu funkcjonowania. - Zastosować 28-dniowy program oczyszczania, łączący jogę i dobrze zbilansowane posiłki wspomagające trawienie. ` Zbuduj swoje idealne zdrowie na szczęśliwych jelitach!
Wszystko, co musisz wiedzieć o szczepieniach - rzetelna wiedza, potwierdzona badaniami naukowymi. Wielu ludzi szczerze wierzy, że wszystkie szczepionki są bezpieczne, działania niepożądane i odczyny poszczepienne występują rzadko, i nie istnieją żadne wiarygodne badania naukowe, które dowodzą, że szczepionki mogą powodować szkody. Książka „Szczepienia – przegląd ważnych badań” wyciąga na światło dzienne niewygodne prawdy, o których powszechnie się nie mówi, a które biznes farmaceutyczny chętnie i skrupulatnie stara się ukryć i obalić. Znajdziesz tu streszczenia 400 ważnych prac naukowych, dzięki którym poszerzysz swoją wiedzę o szczepieniach o wiarygodne źródła i poznasz przebadane przez specjalistów przypadki odczynów poszczepiennych, które – jak się przekonasz – występują bardzo często. Ta książka powinna być lekturą obowiązkową dla każdego lekarza, studenta medycyny i rodzica. Jej lektura pozwoli Ci dokonać lepszego wyboru. - David Brownstein, lekarz Nigdzie indziej nie można znaleźć tak przemyślanego i czytelnego zestawienia badań nad szczepionkami -Toni Kora, była dyrektor ER pediatrycznej Michael Reese Hospital
Nasza planeta jest w szponach pandemii otyłości. Ponad miliard ludzi na całym świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów jest otyłych. Żyjemy w środowisku sprzyjającym otyłości, w którym dużo łatwiej jest przytyć niż pozostać fit. Jak do tego doszło? Kto jest temu winny? Co możemy zrobić, żeby powstrzymać epidemię otyłości?W Planecie grubasów dr David Lewis i dr Margaret Leitch przedstawiają wyniki swoich badań nad społecznymi i psychologicznymi przyczynami pandemii otyłości i próbują znaleźć odpowiedzi na powyższe pytania.Korzystają z przełomowych badań, a także prześwietlają działania korporacji, które nieustannie promują żywność o wysokiej zawartości cukru, tłuszczu i soli, i tym samym dowodzą, że żywienie się śmieciowym jedzeniem ma zaskakująco podobne konsekwencje neurologiczne do tych wywoływanych przez twarde narkotyki. Uważają występowania sygnały spożywczych, które nieświadomie stymulować naszą chęć do konsumpcji. Autorzy odważnie obalają mity diet i odchudzających pigułek, jednocześnie podpowiadając, jak łatwo wdrożyć strategie zrównoważonego odchudzania. Konkluzja jest oczywista: nigdy nie jest za późno, by zmienić swój sposób odżywiania i powstrzymać nadciągającą katastrofę w organizmie.
Zakochałam się w tej książce! Jedzenie świeżej ekologicznej żywności naprawdę zmieniło moje życie, a dzięki przepisom Tary udało mi się pozostać na tej drodze!
– Tia Mowry, amerykańska aktorka znana z serialu „Jak dwie krople czekolady”
W swojej drugiej książce Tara Stiles, „jogowa buntowniczka” uwielbiana przez gwiazdy Hollywood i twarz kampanii Reeboka, zachęca do swobodnej zabawy w kuchni, pobudzenia kreatywności oraz eksperymentowania z przepisami, by uczynić je „twoimi”.
Uwolnij się od etykiet, osądów, ograniczeń i stresów związanych z jedzeniem – wyrwij się z błędnego koła przejadania się i głodówek, kar i nagród, diet i porażek i przede wszystkim baw się dobrze gotując po swojemu.
Wystarczy, że wsłuchasz się w prawdziwe potrzeby twojego ciała, pozwolisz sobie na intuicyjne podejmowanie decyzji i zrobisz kolejne kroki w tworzeniu własnych zasad:
- sprawdź, jak rozkoszować się podstawowymi smakami i komponować z nich prawdziwe uczty dla podniebienia,
- wyposaż kuchnię w zdrowe, ekologiczne produkty,
- wybierz przydatne i praktyczne akcesoria kuchenne, które uprzyjemnią Ci gotowanie,
- znajdź w twoim zapełnionym kalendarzu czas na zakupy spożywcze
…i pokochaj gotowanie według własnych zasad!
Kuchnia na twoich zasadach, zainspirowana podróżami autorki po całym świecie, tradycjami rodzinnego domu na Środkowym Zachodzie i codziennym życiem w Nowym Jorku, zawiera ponad 100 przepisów na soki, smoothie, sałatki, dania główne i desery stworzonych po to, byś promieniała, czuła się pełna energii i nasycona.
Pożegnaj się z daniami na wynos, puść wodze fantazji i ubrudź sobie ręce w kuchni!
O autorce:
Tara Stiles - nazwana „jogową buntowniczką” przez „New York Timesa” założycielka i właścicielka studia Strala, które uczy systemu poruszania pobudzającego do wolności i powszechnie znanego jako bezpretensjonalne, otwarte na wszystkich i bezpośrednie podejście do jogi i medytacji. Artykuły o Tarze opublikował „New York Times”, „The Times of India”, brytyjski „The Times” oraz „Dagens Nyheter”, pisało o niej także wiele znaczących krajowych i międzynarodowych czasopism.
Tara jest projektantką i twarzą linii Reebok poświęconej jodze oraz autorką trzech bestsellerów: Dieta na twoich zasadach, Slim Calm Sexy Yoga oraz Yoga Cures. Nagrała kilka DVD we współpracy z Jane Fondą, Deepakiem Choprą, Tią Mowry, Brooklyn Decker i magazynem „ELLE”. Ponadto Alliance for a Healthier Generation (Sojusz dla Zdrowszego Pokolenia), inicjatywa Billa Clintona walcząca z dziecięcą otyłością, zaangażowała Tarę w pomoc w promowaniu swojej działalności w ponad 21 tysiącach szkół biorących udział w programie.
Jane Fonda nazwała Tarę „nową twarzą fitnessu”, a magazyn „Vanity Fair” określił ją jako „najfajniejszą instruktorkę jogi wszech czasów”.
Najbardziej wyczekiwana książka kulinarna 2016 roku!
Tego lata zwariujemy na punkcie kiszenia wszystkiego, co nawinie się nam pod ręce dzięki gorącej premierze: wydawnictwo Vivante przedstawia polskie wydanie Sztuki fermentacji Sandora Ellixa Katza!
Gorący trend kulinarny, który podbija programy śniadaniowe, magazyny kulinarne, prestiżowe restauracje rozpala serca wszystkich tych, których pasją jest gotowanie, a dzięki biblii fermentacji przybierze na sile.
Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej.
Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne.
Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.
Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji!
Druga książka z serii „Superfoods”: obszernych publikacji poświęconych najbardziej odżywczym źródłom witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia.
Tym razem dowiemy się wszystkiego o najzdrowszej roślinie świata, która nie ma właściwości alergizujących, czyli kokosie. Na niemal 200 stronach znajdziemy wszystkie informacje niezbędne do tego, aby włączyć produkty pochodzące z kokosa do swojej diety i cieszyć się jego wyjątkowym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Oprócz informacji o wartościach odżywczych, właściwościach odmładzających znajdziesz tu ponad 70 przepisów na przepyszne dania z kokosa, które mogą spożywać również osoby uczulone na gluten.
W książce czytelnik odnajdzie m.in.
- Cenne informacje o wszystkich formach, w jakich możesz spożywać kokosa i produktach, które są z niego pozyskiwane;
- Wyjątkowe przepisy na smaczne dania z odżywczego orzecha kokosowego: od koktajli, smoothies, sałatek, poprzez przekąski, dania obiadowe, aż po słodkości na bazie kokosa;
- Zebrane w jednym miejscu najważniejsze informacje o antyalergicznych, odmładzających, antybakteryjnych i dodających energii właściwościach i minerałach oraz witaminach zawartych w produktach kokosowych;
- Świeże i inspirujące pomysły na wprowadzenie zdrowych posiłków do codziennego jadłospisu.
Szczupło, olśniewająco, szybko... Zacznij metamorfozę swojego życia już teraz!
Kiedy Sally Obermeder wygrała walkę z rzadką i agresywną postacią raka piersi, zdecydowała się odzyskać kontrolę nad swoim zdrowiem. Poprzez jedną prostą zmianę - przejście na SuperZielony styl życia i picie smoothies, zielonych soków i koktajli w dużych ilościach - straciła ponad 15 kilogramów. Nie tylko odzyskała zdrowie, ale jej skóra nabrała blasku, a poziom energii wzrósł i poczuła się nareszcie lekko, zdrowo i szczęśliwie.
Swoim doświadczeniem w przyzwyczajaniu się do zdrowej diety i zielonych soków dzieli się w książce Super Zielone, proponując czytelnikom 60 przepisów na harmonijnie skomponowane, przepyszne napoje, które pomagają powstrzymać ochotę na niezdrowe słodycze, odmładzają i dodają energii. W poradniku znajdziesz:
- Podstawy organizacji kuchni i łączenia zdrowych produktów w koktajlach i smoothies.
- Banalnie proste w wykonaniu przepisy na smoothies, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.
- Niebanalne pomysły na połączenia smaków i aromatów, które odkrywają nowe przestrzenie przed tymi, którzy już zaczęli swoją przygodę z zielonymi napojami.
- Inspirujące receptury koktajli z rukoli, awokado, z nasionami chia, mango, melonami zachęcające do samodzielnego ich przyrządzania i komponowania własnych ulubionych połączeń.
- Genialnie proste przepisy na smoothies, które wspomagają detoks i odmładzają skórę.
Rzuć wszystko, przestań szukać wymówek i właśnie teraz rozpocznij swoją drogę do utraty wagi i lepszego zdrowia.
Książka, na którą czekali wszyscy fani Łukasza Łuczaja!
Fenomenalny przewodnik po świecie jadalnych roślin, prosto od syna światowej guru surowego żywienia, Victorii Boutenko. Siergei Boutenko odkrywa przed czytelnikiem korzyści zdrowotne nowego trendu w żywieniu, który szturmem zdobywa salony i prestiżowe restauracje.
Zbieractwo i wykorzystywanie do przygotowywania posiłków tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polny ścieżkach, to nie tylko zdrowa, ale i smaczna pasja, która dodatkowo pomaga planecie, wpisując się w trend „zero waste”.
W tym bogato ilustrowanym przewodniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do tego, aby zidentyfikować, zebrać i przyrządzić 60 jadalnych dzikich roślin, które rosną tuż niedaleko. Autor przedstawia podstawowe zasady bezpiecznego zbierania dzikiej żywności, omawia trujące rośliny, protokół identyfikacji jadalnych roślin, etykietę ich zbierania i metody konserwacji, które pozwalają ją przechowywać i dłużej cieszyć się jej zdrowotnymi aspektami.
Znalazło się tu także 67 przepisów na niezwykle odżywcze zielone koktajle, sałatki, dressingi do sałatek, pasty, krakersy, dania główne, soki i słodycze, które przygotujesz z chwastów, jagód, korzonków i liści oferowanych przez inspirujący świat flory łąk, lasów i trawników.
Oszczędność pieniędzy, ekonomiczna samowystarczalność, zdrowszy tryb życia i niepowtarzalne doznania smakowe to tylko niektóre z trwałych korzyści wypływających z żywienia się lokalnymi dzikimi roślinami jadalnymi.
Zainspiruj się poszukiwaniami Siergieja Boutenko i odkryj, że twoje najbliższe podwórko jest pełne darmowego, zdrowego jedzenia!
O autorze:
Siergei Boutenko
Kiedy Siergei Boutenko miał 13 lat, rodzice zabrali go na szlak Pacific Crest, ciągnący się przez 4264 km z Meksyku do Kanady. Podczas wędrówki kilkukrotnie doświadczyli głodu i zostali zmuszeni, by nauczyć się zbierać dzikie rośliny jadalne w celu utrzymania się przy życiu. Spożywanie takiej żywności przez 6 miesięcy poprawiło zdrowie całej rodziny i pomogło z sukcesem zakończyć wyprawę. Umiejętności zdobyte podczas tej wyprawy zainspirowały Siergeja do dalszego wprowadzania dzikich roślin do codziennej diety.
Z chęcią dzieli się on swoją wiedzą i wiele podróżuje po całym świecie, prowadząc seminaria na temat zbierania dzikich roślin i zdrowego stylu życia. Prowadzi również stronę internetową, udziela się w mediach społecznościowych oraz stworzył pierwszą aplikację dotyczącą dzikich roślin jadalnych.
Piękna skóra nie jest zarezerwowana tylko dla wybranych!
„Skóra pełna blasku” to 28-dniowy program, który może być uzupełnieniem stosowanego do tej pory planu dbania o skórę lub szybkim sposobem na jej odmłodzenie, regenerację, wygładzenie i nadanie blasku poprzez dostarczenie składników odżywczych.
Dlaczego 28 dni?
Tak długo zajmuje organizmowi produkcja nowych komórek skóry: szczególnie w jej głębszych warstwach. Dodatkowo, według najnowszych doniesień ze świata nauki, potrzebujemy 21 dni, aby wyrobić sobie nawyk – czwarty tydzień tego programu ma umocnić zdrowe przyzwyczajenia, na które pracowałaś przez poprzednie 3 tygodnie.
Jak to działa?
Plan odżywiania opisany w książce został opracowany tak, by przyspieszyć metabolizm, oczyścić organizm, nawodnić go od środka i dostarczyć wszystkich składników niezbędnych do oczyszczenia, regeneracji, nawilżenia, wygładzenia i odnowienia skóry całego ciała. W programie znalazły się też przydatne wskazówki, dzięki którym z łatwością wdrożysz do codziennych rytuałów metody zapobiegające starzeniu się skóry.
Co możesz osiągnąć stosując 28-dniowy program?
- zapobiegać przedwczesnemu starzeniu
- zlikwidować drobne zmarszczki
- podnieść poziom nawilżenia suchej skóry
- naprawić szorstką skóry
- poprawić odcień skóry i pozbyć się cellulitu
- zlikwidować łagodne plamy starcze i przebarwienia
- zniwelować nieprzyjemny zapach potu i nieświeży oddech
- zapobiegać wzdęciom brzucha
- podnieść odporność na przeziębienia i grypy
- walczyć z Candida albicans i innymi zakażeniami pasożytniczymi
- przyspieszyć gojenie się ran
58 przepisów, 3 dniowy plan oczyszczania i alkalizacji organizmu, program posiłków i dobór produktów o wysokiej zawartości substancji odżywiających komórki skóry
– oto prosta droga do olśniewającej, pełnej blasku skóry, której pozazdroszczą ci koleżanki. Skondensowana forma odnowy, której można dokonać w zaledwie 28 dni, sprawia, że jest ona doskonałym uzupełnieniem przygotowań do ślubu lub innych ważnych wydarzeń, podczas których każda z nas chce czuć się pięknie. A jeśli przy okazji poczujesz się pełna energii, lekka i szczęśliwsza, to dlaczego miałabyś nie spróbować?
Aby dziecko wyszło z domu, najlepiej wyjść razem z nim
Według najnowszych badań zaledwie 6% dzieci w wieku 9-13 lat woli spędzić wolny czas na podwórku zamiast przed komputerem, a czas przebywania na podwórku lub na łonie przyrody jest nawet 10 razy krótszy niż ten poświęcony na oglądanie telewizji lub spędzony przed ekranem komputera.
Naukowcy mówią nawet o tzw. „deficycie obcowania z przyrodą”, który wpływa na to, że nasze dzieci są zestresowane, mają problemy ze skupieniem uwagi, popadają w smutne nastroje i depresję, a także mają słabo rozwiniętą wyobraźnię i są po prostu nieporadne życiowo.
Wszystkim rodzicom i nauczycielom, którzy zastanawiają się nad tym, jak pogodzić postęp cywilizacyjny, technologię dominującą w naszym codziennym życiu i kontakt z przyrodą, przychodzi z pomocą charyzmatyczny Scott D. Sampson, prowadzący popularny program dla dzieci „Dinopociąg”.
Oto szybkie i skuteczne narzędzie do rozbudzania w maluchach radości z obcowania z naturą – garść pomysłowych wskazówek, które sprawią, że każdy dorosły podniesie się kanapy i z ochotą popędzi eksplorować przyrodę ze swoim dzieckiem.
- Sprawdź, jak mieszkając w miejskiej dżungli pokazać dziecku osobliwości natury i prawidłowości rządzące jej światem.
- Daj się ponieść swobodnej zabawie i pozwól maluchowi ubrudzić ręce, odkopując wielki kamień lub wygrzebując z piachu kolejny patyk.
- Stwórz z pociechą kolekcję skarbów natury i pokaż jej, jak odkrywać różnice, które nadają charakter różnym gatunkom roślin.
- Pomóż dziecku wykorzystywać obserwację mechanizmów rządzących światem fauny i flory do wymyślania nowych zabaw lub tworzenia kolejnych małych dzieł sztuki.
Zabierz swojego malucha w podróż po fascynującym świecie przyrody!
Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność.
Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wyodobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców – by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.
To nie jest nudny spis danych żywieniowych, to książka, która będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki. Daj się zaskoczyć! Odkryj, że: antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem; marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowana w kawałkach; liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka; im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera; w malinach jest więcej błonnika niż w otrębach zbóż.
Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
Jako chłopiec, Raun Kaufman został zdiagnozowany przez ekspertów jako dziecko autystyczne, o IQ poniżej 30 i wymagające specjalistycznej opieki medycznej. Lata później, Raun ukończył studia z zakresu Etyki Biomedycznej na Uniwersytecie Browna, stał się znanym i cenionym ekspertem od zaburzeń ze spektrum autyzmu, a przede wszystkim najlepszym dowodem na to, że z autyzmu da się wyjść.
Jak to możliwe?
Dzięki programowi Son-Rise, rewolucyjnej metodzie stworzonej przez rodziców Kaufmana. Jego historia została opowiedziana w bestsellerowej książce Przebudzenie naszego syna i poruszającym filmie telewizyjnym Son-Rise: a Miracle of Love. W niniejszej książce Raun, opierając się na swoim doświadczeniu, a także przypadkach rodzin, którym pomógł wyprowadzić dzieci z autyzmu, przedstawia zasady programu, który pomógł mu i tysiącom innych osób.
W swojej poruszającej książce Kaufman wyjaśnia, jakie to uczucie być autystycznym dzieckiem i pokazuje, w jaki sposób rodzice dzieci ze spektrum zaburzeń autyzmu mogą na nowo rozbudzić nadzieję i pomóc swoim dzieciom zaadaptować się na nowo w świecie i funkcjonować jak większość społeczeństwa. Autyzm – przełom w podejściu to przede wszystkim zbiór praktycznych strategii, które można stosować od zaraz: czasami rodzice zauważą zmiany w zachowaniu ich dzieci w ciągu zaledwie jednego dnia od wprowadzenia nowej metody w podejściu. Znajdziesz w niej:
– Przełomowe informacje i zasady, dzięki którym każdy rodzic ma szansę dotrzeć do swojego zablokowanego dziecka i nawiązać z nim porozumienie;
– Wyjątkowe metody, oparte na bezpieczeństwie emocjonalnym, które pomagają stworzyć autystycznemu dziecku przestrzeń, w której może powoli otwierać się na innych i nawiązywać społeczne relacje;
– Sposoby pracy, które przystosowują autystyczne dzieci do przebywania wśród ludzi i tworzą grunt pod budowanie w nich pewności siebie;
– Proste strategie, dzięki którym zniwelowanie stresu, strachu i poczucia wyobcowania u zablokowanego dziecka staje się proste i dostępne dla rodziców, opiekunów i osób pracujących z osobami ze spektrum zaburzeń autyzmu.
Przekonaj się, że z autyzmu można wyjść.
„Zaliczane do superpokarmów nasiona szałwii hiszpańskiej są prawdziwym rezerwuarem protein, błonnika rozpuszczalnego, minerałów i przeciwutleniaczy, a także niedoścignionym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. W dodatku mają wyśmienity smak. Codzienne spożywanie jednej łyżki stołowej nasion chia oznacza dla mnie stuprocentową gwarancję zdrowia”. – PATRICK HOLFORD, światowej sławy specjalista ds. żywienia, autor bestsellerów The Feel Good Factor oraz Say No to Diabetes Przed tobą pierwsza książka z serii Superfoods, w której specjaliści od żywienia dzielą się swoją wiedzą na temat najbardziej odżywczych, najbogatszych w minerały, witaminy i białko super pokarmów naturalnego pochodzenia. To publikacje, dzięki którym odkryjesz całą prawdę o niedoścignionych w zdrowotnych właściwościach chia, jarmużu, kokosie, konopiach indyjskich, quinoa, amarantusie i nasionach lnu. Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to najlepsze źródło kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Ich super moce doceniali już Aztekowie, a antyalergiczne cechy sprawiają, że chia są chętnie spożywane przez alergików, a także osoby, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten. Dzięki temu, że zawierają więcej błonnika, a mniej węglowodanów niż ryż, kukurydza i inne zboża, są polecane osobom będącym na diecie, bo skutecznie tłumią apetyt, dostarczają energii i poprawiają metabolizm. Chia to również świetny super pokarm dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo – nasiona te słyną bowiem z tego, że ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć, koncentrację, wspomagają układ nerwowy, a u osób starszych mogą zapobiegać rozwojowi demencji. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają nasiona szałwii hiszpańskiej, dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej je spożywać i wypróbuj ponad 75 przepisów na odżywcze i obłędnie pyszne dania z chia, które dodadzą ci energii. Odkryj cudowną moc nasion CHIA! O autorach: STEPHANIE PEDERSEN Stephanie Pederson jest dyplomowanym dietetykiem oraz członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Praktyków Nieużywających Leków. Jej klientami są ludzie biznesu, przemysłowcy, wybitni fachowcy oraz znane postacie ze świata rozrywki. Stephanie pomaga im skutecznie walczyć z nadwagą i cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Obecnie Pedersen mieszka w Nowym Jorku wraz z mężem i trzema synami. DR WAYNE COATES Doktor Wayne Coates, biegacz długodystansowy, który regularnie startuje w maratonach o długości do 100 mil, wzmacniając swoją wytrzymałość codzienną dawką nasion szałwii hiszpańskiej. Dr Coates, z zawodu inżynier rolnik, jest obecnie profesorem emerytowanym Uniwersytetu Arizony, wydziału badań nad optymalnym wykorzystaniem do uprawy gruntów w terenach pustynnych. Jest on autorem ponad 60 artykułów opublikowanych w czasopismach specjalistycznych. Jego życiowa przygoda z szałwią hiszpańską rozpoczęła się w latach 90. XX wieku, kiedy udał się do Argentyny, aby przeprowadzić badania nad nowymi gatunkami roślin uprawnych pod kątem ich wykorzystania w produkcji handlowej. Właśnie wtedy dr Coates opracował system zbioru i czyszczenia nasion chia, który stosowany jest obecnie. Jako założyciel edukacyjnej strony internetowej poświęconej nasionom szałwii hiszpańskiej oraz kierownik firmy AZChia ds. sprzedaży detalicznej, dr Wayne Coates nadal prowadzi intensywne badania, mając na celu promocję tej niezwykle zdrowej rośliny na całym świecie.
Błogosławiony stan umysłu. Bajki terapeutyczne dla kobiet w ciąży – Karolina Piotrowska
Błogosławiony stan umysłu to zbiór bajek terapeutycznych dla kobiet w ciąży. Książka powstała, aby pomóc kobietom w przejściu przez niezwykły czas, jakim jest oczekiwanie na narodziny dziecka. Karolina Piotrowska jest doświadczoną psycholożka, która rozumie dylematy rodzące się w głowie ciężarnej kobiety.
Karolina Piotrowska
Karolina Piotrowska jest psychologiem, hipnotyzerką i seksuologiem, a także doulą – osobą, która psychicznie spiera kobiety w czasie ciąży, podczas porodu i po nim. Jej kariera zawodowa związana jest z pomaganiem ciężarnym – przygotowuje do macierzyństwa i porodu. Zainicjowała akcję Lepszy poród, w której działa na rzecz polepszenia warunków kobiet rodzących w Polsce.
Stan błogosławiony
Karolina Piotrowska ma ogromne doświadczenie w pracy z kobietami w ciąży. Przygotowane przez nią bajki terapeutyczne powinny stać się obowiązkowa lekturą każdej przyszłej mamy. Ich lektura pomoże uporać się z problemami emocjonalnymi, zdrowotnymi i psychologicznymi czasu ciąży. To normalne, że kobieta w ciąży ma wiele dylematów – dzięki książce takiej jak ta znajdzie ukojenie dla swojej niepewności. Błogosławiony stan umysłu pokazuje ciążę jako wyjątkowy, duchowy czas oczekiwania na zmianę. Podpowiada, jak się do niej przygotować i jak ją przeżywać. Jest to książka dla wszystkich kobiet, które chcą doświadczyć głębokiego, duchowego wymiaru ciąży i macierzyństwa.
Fragment książki
Mówiono o nas „synowie morskiej ziemi”, co zwykle irytowało wolne i niezależne kobiety zamieszkujące wyspę. Zresztą myślę, że właśnie w tym celu to określenie powstało. Cieszą- ce się nieskrępowaną wolnością osadniczki wyspy stanowiły mocny kontrast dla zależnych, żyjących w cieniu swych mężów kobiet ze stałego lądu. „Synowie morskiej ziemi” to po d rugi księżyc niosący wieści po prostu żart… mówiący, że żadna przedstawicielka płci pięknej nie mieszka na wyspie.
To, co niegdyś miało być drwiną, poprzez nieustanne powtarzanie w karczmach i tawernach stało się legendą. Opowieścią powtarzaną małym dzieciom, które w przypływie entuzjazmu za głośno krzyczą, straszakiem na niesfornych łobuziaków: „Jeśli nie zaczniesz mnie słuchać, oddam cię synom morskiej ziemi”, powtarzały lądowe matki swoim urwisowatym chłopcom, lub co gorsza córkom.
Żart ten bowiem urósł do tego stopnia, iż wierzono, że na wyspie nie rodzą się dzieci, a wszystkie maluchy żyjące w wiosce zostały uprowadzone lub dobrowolnie oddane przez swoich rodziców. Tym samym wyspa w legendach stała się miejscem ostatecznego schronienia dla drobnych przestępców, innowierców i wygnańców.
Wszystko to sprawiło, że nasza kraina omijana była przez żeglarzy i turystów. Od zawsze byliśmy małą, zamkniętą społecznością, żyjącą według swoich praw i obyczajów. Stosunki utrzymywane z lądowymi kupcami ograniczały się zwykle do szybkiej wymiany handlowej dokonywanej w porcie. Jednym zdaniem: ani nam nie spieszyło się do nich, ani im do nas.
Czasem jednak nasze drogi się krzyżowały
Nie wierzysz, że weganizm może być prosty, łatwy i przyjemny? Veggieola udowodni ci, że jest!
Zbiór przepisów autorstwa Marioli Streim, graficzki, ilustratorki i autorki kulinarnego bloga veggieola.blogspot.com, uznanego przez Miasto Kobiet za jeden z 10 najlepszych blogów wegańskich w Polsce.
Przepisy zostały podzielone według następujących kategorii: sałatki, makarony i sosy, zupy, dania główne, desery. Krótkie receptury, niedługie listy łatwo dostępnych produktów - to główna zaleta tej publikacji. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, smacznie, wegańsko, ale nie mają ochoty na spędzanie w kuchni wielu godzin. Zaproponowane przez autorkę przepisy są uniwersalne i mogą być wzbogacone o dodatkowe składniki: to świetna baza wyjściowa i inspiracja do tworzenia własnych receptur na ulubione wegańskie potrawy.
Nie masz czasu na gotowanie, a chcesz przejść na weganizm? Jednostronicowe przepisy zdobędą twoje serce, a kubki smakowe oszaleją podczas jedzenia tych pysznych dań!
Recepta na ból - Mitchell Yass
Książka Recepta na ból autorstwa dr. Mitchella Yassa proponuje nowatorską metodę diagnozowania i leczenia przewlekłego bólu. Chociaż na przewlekłe bóle skarży się nawet miliard osób na całym świecie, wciąż nie przykłada się odpowiednio dużej wagi do jego terapii.
Mitchell Yass
Mitchell Yass jest autorem nowatorskiej metody leczenia chronicznego bólu niechirurgicznymi sposobami. Jego wielka pasją było podnoszenie ciężarów oraz ćwiczenia fizyczne – uznał, że prawidłowo skomponowane i wykonywane zestawy ćwiczeń mogą pomóc w uleczeniu chronicznych bóli ze strony układu kostno-mięśniowego. Przez ponad 20 lat praktyki uzdrowił z przewlekłego bólu tysiące pacjentów.
Recepta na ból
Dr Mitchell Yass był ostatnią deską ratunku dla osób cierpiących na przewlekłe bóle ze strony układu ruchowego. Odkrył, że często ich powodem jest osłabienie mięśni i problemy z równowagą. Wielu lekarzy nie dostrzegło, ze podłożem bólu może być zadawniony uraz mięśniowy. Metoda Yassa służy wykryciu tego typu zaburzeń i eliminacji ich drogą wzmocnienia mięśni. Trening siłowy nie tylko zmniejsza ból, lecz go całkowicie eliminuje! W książce opisano sposób diagnozowania bólu o podłożu mięśniowym oraz proste ćwiczenia, które pomogą się pozbyć problemu.
Fragment książki
Nadszedł czas, żeby przyjąć nowy paradygmat leczenia bólu. Każdego dnia przybywa dowodów na nieefektywność aktualnego rozwiązania. Powinniśmy opracować zunifikowaną metodę, która skupiałaby się na określeniu prawdziwej przyczyny bólu i dostosowaniu do niej sposobu leczenia. Podobnie jak w przypadku chorób serca i kardiologii oraz chorób skóry i dermatologii – powinna powstać osobna dziedzina medycyny poświęcona zagadnieniu bólu. Zbyt wiele jest osób, które cierpią, których życie stanęło w miejscu albo których sprawność uległa znacznemu ograniczeniu. Kiedy z powodu bólu wejście po schodach albo krótki bieg za dzieckiem zaczyna sprawiać problemy, życie zostaje wywrócone do góry nogami. I nie tyle chodzi o ciało, co o umysł, o jakość życia i możność robienia tego, na czym najbardziej nam zależy. Obecnie przyjęty model leczenia bólu narzuca wąskie granice postępowania, zmuszając chorych do codziennego obcowania z bólem – a wcale nie musi tak być.
Możesz nauczyć się słuchać swojego ciała i patrzeć na problem bólu w konstruktywny i logiczny sposób. Masz siłę potrzebną, żeby sobie pomóc. I – kto wie – może podzielisz się z innymi wiedzą o ścieżce prowadzącej ku życiu bez bólu? Czytałeś o niej. Doświadczyłeś jej na własnej skórze. I jesteś najlepszym przykładem tego, że działa.
Dieta podczas chemioterapii. 5 kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka – Mike Herbert, Joseph Dispenza
„Dieta podczas chemioterapii” to ksiązka zawierająca opis 5 kroków prowadzących do wzmocnienia zdrowia w trakcie terapii onkologicznej.
Mike Herbert, Joseph Dispenza
Mike Herbert od 15 lat doradza w kwestiach odnowy biologicznej, jest naturopatą. Specjalizuje się w połączeniach pomiędzy żywieniem a kuracjami antynowotworowymi. Joseph Dispenza jest biochemikiem, który propaguje pozytywne myślenie jako element kuracji samouzdrawiającej.
Niedożywienie – skutek uboczny chemioterapii
Chemioterapia, niszcząc komórki rakowe, wpływa negatywnie na cały organizm człowieka. U wielu chorych efektem ubocznym jest obniżenie apetytu lub nawet jadłowstręt. Zaburzenia odżywiania w czasie chemioterapii mogą doprowadzić 20-40 procent pacjentów do śmierci, a u 80% pacjentów chorych na raka diagnozuje się niedożywienie. Niedożywienie u pacjentów w trakcie kuracji antynowotworowej skutkuje znacznym osłabieniem odporności, narażeniem na infekcje i koniecznością odbywania dłuższej rekonwalescencji.
Żywienie podczas chemioterapii
Aby pomóc pacjentom poddawanym chemioterapii Mike Herbert i Joseph Dispenza przygotowali książkę „Dieta podczas chemioterapii”. Znajduje się w niej opisów kroków, które powinni podjąć chorzy oraz ich opiekunowie, by przyspieszyć proces leczenia i powrotu do zdrowia. Książka zawiera nie tylko przepisy na dania wzmacniające organizm i wspomagające gojenie wewnętrzne, ale również na proste zabiegi domowe, które wesprą detoksykację organizmu. Jednym z proponowanych do podjęcia kroków jest również zmiana nastawienia psychicznego do choroby i chorego.
Współczesna medycyna skupia się na leczeniu symptomów, wyciszaniu objawów chorób, zamiast docierać do ich przyczyn. Co gorsza, samo leczenie objawów prowadzi nas na ścieżkę kolejnych przypadłości, które tak naprawdę mają to samo źródło. W efekcie – leczymy kilka chorób, przyjmując ogromne ilości leków i osłabiając odporność.
Dr Jeffrey Bland, nazywany "ojcem medycyny funkcjonalnej", przedstawia wspólne dla wszystkich powody, dla których cierpimy na choroby przewlekłe - z astmą, cukrzycą, otyłością, zapaleniem stawów i rakiem na czele - i oferuje proste, oparte na naukowych podstawach metody uzdrawiania, które pomagają leczyć przyczyny chorób, a nie tylko maskować objawy.
Niezależnie od tego, na co chorujesz, możesz skorzystać z porad zamieszczonych w tej publikacji, dzięki którym: poznasz innowacyjne rozwiązania, wsparte wiedzą medyczną, które mogą pomóc w zwalczaniu chorób przewlekłych; otrzymasz gotowy program leczenia; odwrócisz skutki negatywnego wpływu współczesnego stylu życia na geny; skorzystasz z gotowych planów leczenia, które z łatwością dopasujesz do swoich objawów; uwolnisz się od nieskutecznej opieki medycznej i wyleczysz choroby, które zdają się być odporne na metody zalecane przez współczesną medycynę.
Poznaj nowy sposób diagnozowania i leczenia chorób przewlekłych, który stanie się przyszłością medycyny.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?