Dieta podczas chemioterapii. 5 kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka – Mike Herbert, Joseph Dispenza
„Dieta podczas chemioterapii” to ksiązka zawierająca opis 5 kroków prowadzących do wzmocnienia zdrowia w trakcie terapii onkologicznej.
Mike Herbert, Joseph Dispenza
Mike Herbert od 15 lat doradza w kwestiach odnowy biologicznej, jest naturopatą. Specjalizuje się w połączeniach pomiędzy żywieniem a kuracjami antynowotworowymi. Joseph Dispenza jest biochemikiem, który propaguje pozytywne myślenie jako element kuracji samouzdrawiającej.
Niedożywienie – skutek uboczny chemioterapii
Chemioterapia, niszcząc komórki rakowe, wpływa negatywnie na cały organizm człowieka. U wielu chorych efektem ubocznym jest obniżenie apetytu lub nawet jadłowstręt. Zaburzenia odżywiania w czasie chemioterapii mogą doprowadzić 20-40 procent pacjentów do śmierci, a u 80% pacjentów chorych na raka diagnozuje się niedożywienie. Niedożywienie u pacjentów w trakcie kuracji antynowotworowej skutkuje znacznym osłabieniem odporności, narażeniem na infekcje i koniecznością odbywania dłuższej rekonwalescencji.
Żywienie podczas chemioterapii
Aby pomóc pacjentom poddawanym chemioterapii Mike Herbert i Joseph Dispenza przygotowali książkę „Dieta podczas chemioterapii”. Znajduje się w niej opisów kroków, które powinni podjąć chorzy oraz ich opiekunowie, by przyspieszyć proces leczenia i powrotu do zdrowia. Książka zawiera nie tylko przepisy na dania wzmacniające organizm i wspomagające gojenie wewnętrzne, ale również na proste zabiegi domowe, które wesprą detoksykację organizmu. Jednym z proponowanych do podjęcia kroków jest również zmiana nastawienia psychicznego do choroby i chorego.