Każdy piłkarz to historia zasługująca na osobną interesującą książkę. Tutaj mamy czterdzieści wciągających, skondensowanych, a przez to jeszcze bardziej zdynamizowanych futbolowych opowieści. Jest jak w dobrym piłkarskim meczu - akcja goni akcję!
Dobór piłkarzy nie był oczywisty, tak jak nieoczywiste są ich kariery. Jest tu miejsce dla medalistów mistrzostw świata, mistrzów olimpijskich, ale także dla zawodników, którzy w najlepszym wypadku ledwie otarli się o kadrę narodową. Ich piłkarskie losy fascynująco łączyły się z ważnymi życiowymi decyzjami, nierzadko dramatycznymi i nieodwołalnymi. Opisywani zawodnicy reprezentują kluby rozsiane po całej Polsce i pochodzą z różnych epok - od czasów przedwojennych, aż do momentu, kiedy upadał mur berliński. Wszyscy mają wspólny mianownik - ich historie są warte poznania lub odkrycia w innym wymiarze. Autor z wieloma bohaterami rozmawiał osobiście, a gdy było to niemożliwe, próbował kontaktować się z ludźmi, którzy na ich temat mieli coś ważnego do powiedzenia, analizował ważne fakty z biografii i starał się je na nowo interpretować.
Autor – Antoni Bugajski, urodzony w Limanowej. Ukończył filologię polską na Uniwersytecie Wrocławskim. Dziennikarski wychowanek krakowskiego „Tempa”, od 1998 roku w „Przeglądzie Sportowym” i przez kilka lat szef działu piłka nożna. Współautor albumu „Biało-Czerwone Mundiale” (2006), nominowany razem z Pawłem Rusieckim do nagrody Grand Press (2006) za cykl artykułów pt. „Lista Fryzjera”.
„Pięści anioła. Walka o złoto Zbigniewa Pietrzykowskiego”
Zbigniew Pietrzykowski był fenomenalnym pięściarzem, trzykrotnym medalistą olimpijskim, czterokrotnym mistrzem Europy. Nigdy nie przegrał w lidze! Rywale porównywali siłę jego ciosu do uderzeń młota parowego, Amerykanie nazywali Juliuszem Cezarem, wybitny aktor Willem Dafoe dziękował za lekcje, a Daniel Olbrychski, ikona polskiego filmu, napisał wstęp do tej książki. I porównał w nim znakomitego boksera do wielkiej postaci historycznej.
To pierwsza biografia najlepszego w dziejach polskiego boksu zawodnika, o którym krążyły legendy. Jedna z nich opowiada, że papież Jan Paweł II bardziej nalegał na spotkanie z Pietrzykowskim niż sam pięściarz na wizytę u Ojca Świętego. Do dzisiaj Amerykanie wspominają o „Zigzym”, a Australijczycy przylecieli specjalnie do Bielska-Białej, aby opowiedział im o słynnym starciu z Muhammadem Alim, który w 1960 roku nazywał się jeszcze Cassius Clay. „The Greatest” nie zapomniał o „walecznym Polaku” i pod koniec lat 70. obdarował go złotem!
Autor książki Leszek Błażyński, dziennikarz „Przeglądu Sportowego”, w młodym wieku trenował boks pod okiem swojego ojca Leszka Błażyńskiego seniora, medalisty olimpijskiego i mistrza Europy. Nie poszedł w jego ślady, ale kocha sport i różnorodność. „Pięści anioła. Walka o złoto Zbigniewa Pietrzykowskiego” to jego piąta książka, wcześniej napisał między innymi pierwszą w historii biografię mistrza olimpijskiego w skokach narciarskich Wojciecha Fortuny „Skok do piekła” oraz ekskluzywnie wydaną albumową publikację o motocykliście i żużlowcu Janie Paluchu – „Jaśko ze Lwowa. Historia mistrza”. Błażyński twierdzi, że jest idealistą, dlatego nigdy nie zamierza rozpruć „Złotej Rękawicy”, którą jego ojciec otrzymał w Stanach Zjednoczonych. Kiedy seniorowi wręczono tę nagrodę, zaznaczono, że w środku zaszyte są setki dolarów.
„Zapiski z Królestwa” to piękny hołd złożony angielskiej piłce i próba znalezienia odpowiedzi na pytanie: dlaczego tamtejszy futbol jest taki magiczny? Zapomniani bohaterowie i niesamowite mecze. 50 historii o marzeniach, rekordach, coraz większych pieniądzach, triumfach i porażkach, ale też pouczająca podróż w czasie. Dzięki niej dowiesz się, w jaki sposób powstawało brytyjskie imperium piłkarskie, które znamy dziś. Odwiedzisz nie tylko wielkie areny, ale i małe stadiony z niższych lig. Narodziny zawodowej piłki, transfery, wojenny wstrząs czy pies, który pogryzł piłkarza – za każdym rogiem czeka historia godna przedstawienia. „Zapiski” to nie tylko zwykła książka o „kick and run”, ale też opowieść o zmieniającej się przez dekady Anglii.
Przemysław Rudzki urodzony w 1977 roku w Czeladzi. Od ponad 15 lat jest dziennikarzem sportowym, specjalizuje się w angielskim futbolu. Trzynaście lat temu rozpoczął pracę w Canal+, gdzie do dziś komentuje co weekend mecze Premier League. W „Przeglądzie Sportowym” był stażystą, reporterem, a następnie redaktorem naczelnym tego dziennika. Relacjonował najważniejsze wydarzenia sportowe – finały wielkich turniejów czy Ligi Mistrzów. Przez kilka w „PS” ukazywała się jego autorska kolumna „English Breakfast”, w której w każdy poniedziałek pisał o angielskiej piłce. Prowadzi kanał Kick Off na YouTube poświęcony futbolowi z Wysp Brytyjskich.
Wyjątkowa książka kucharska, brandowana przez Noizz Polska, a w niej kilkadziesiąt przepisów na streetfoodowe bestsellery, które z łatwością przygotujesz w domu.
Poznaj zdrowe, oryginalne potrawy, które podbiją serca twoich znajomych, inspiracje ulicznej kuchni świata i polskie specjalności – w nowoczesnym wydaniu. W książce znajdziesz wskazówki krok po kroku, jak szybko i sprawnie przyrządzić ulubione dania street food. A ponadto: filozofię streetfood – skąd się wywodzi, na czym polega, dlaczego podbiła serca milionów ludzi na całym świecie; charakterystykę kuchni ulicy – po czym poznać dobre uliczne żarcie?, a także najpopularniejsze destynacje – gdzie i co warto zjeść w Polsce, Europie i nie tylko. Całości dopełniają piękne, autorskie zdjęcia i stylizacje potraw. Każdy przepis linkowany do wideorealizacji na Noizz.pl!
Każdej nocy śnimy, choć często nie pamiętamy naszych snów. W marzeniach sennych pojawiają się niezliczone symbole i obrazy, które mają ukryte znaczenie. Aby je rozszyfrować, warto sięgnąć po Sennik, zawierający opis najważniejszych i najczęściej pojawiających się motywów sennych wraz z ich szczegółową interpretacją. To książka, która pomoże ci zrozumieć twoje sny.
Polska kuchnia słynie ze wspaniałych przetworów owocowych oraz warzywnych. Do naszej tradycji należy wytwarzanie niepowtarzalnych w smaku dżemów, konfitur, galaretek, marmolad oraz kiszonek komponowanych z różnorodnych składników. Domowe specjały zamknięte w słoikach zawierają mnóstwo witamin oraz mikro- i makroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. A co najważniejsze, nie ma w nich żadnych niezdrowych konserwantów. Książka "Domowe przetwory" zawiera przepisy na owocowe i warzywne przysmaki. Są wśród nich receptury dobrze znanych tradycyjnych przetworów, a także unowocześnionych kompozycji, które urozmaicą codzienne menu i dostarczą niepowtarzalnych wrażeń smakowych.
Chcesz pozbyć się glutenu ze swojej diety? Nieważne, czy z konieczności, czy z wyboru. Z nami przejdziesz ten proces spokojnie, krok po kroku. To nie będzie trudne, a twoje menu wzbogaci się o pyszne, zdrowe dania.
Domowe nalewki przez wieki były specjalnością kuchni staropolskiej. Nasi dziadkowie przygotowywali je w wielu odmianach i z różnych składników - świeżych i suszonych owoców, ziół, kwiatów i przypraw korzennych. Trunki wyrabiane z wiśni, czarnych porzeczek, śliwek, orzechów, malin, tarniny lub pigwy smakowały wybornie. Nalewane z kryształowych karafek do niewielkich kieliszków roztaczały niepowtarzalny aromat i zachwycały intensywnością barw. Książka "Domowe nalewki" zawiera sprawdzone przepisy na domowe trunki. Znajdują się w niej wskazówki i rady, jak postępować, by samodzielnie przyrządzone nalewki, likiery, wódki i miody smakowały wyśmienicie, a sztuka ich robienia nie miała dla nas żadnych tajemnic.
Jak wspierać poczucie własnej wartości Dlaczego jesteśmy tak niepewni siebie? Ile nas kosztuje podziw i szacunek innych? Jak myśleć o sobie z troską i ze zrozumieniem, a kiedy trzeba - ze współczuciem, jak o kimś najbliższym z bliskich? Jak żyć po swojemu? Ze zgodą na to, że nie zawsze uda się zrealizować plan, osiągnąc jakiś cel, nie potknąć się, nie pomylić? I bez lęku, że w oczach innych nie zdaliśmy jakiegoś egzaminu? Czego potrzebujemy i co możemy zrobić, by poznać prawdę o sobie - co tłumi w nas wiarę w siebie i podcina skrzydła. Na jakie pułapki się przygotować i jak je omijać? Ta książka to zbiór wybranych tekstów przygotowanych dla "Newsweeka Psychologii" przez specjalistów od tego, jak o sobie myślimy i jak w związku z tym działamy. Dla tych, którzy chcieliby zmierzyć się ze swoją niepewnością i uwierzyć w siebie. Każdy poruszony temat uzupełnia komentarz-poradnik psychoterapeuty Przemysława Mućko. Redaktorką książki jest Iwona Zabielska-Stadnik, redaktorka naczelna magazynów psycholgicznych "Newsweeka". Scenki rodzajowe z życia niewierzących w siebie narysowała znakomita rysowniczka Magdalena Danaj, znana z "Porysunków", felietonów rysunkowych dla "Newsweeka Psychologii" oraz ilustracji do okładek tego magazynu.
Żeby świętowanie w rodzinnym gronie było naprawdę udane i niepowtarzalne, trzeba starannie zrealizować każdy etap przygotowania słodkich przysmaków. Ciasto powinniśmy przygotować ze składników dobrej jakości, z poszanowaniem kilku prostych reguł. Jeśli na przykład ktoś robi ciasto na naleśniki, powinien przesiać mąkę, żeby w cieście nie było grudek. Jeśli próbujemy zrobić pączki, ciągliwe, gładkie ciasto powinnyśmy zostawić do wyrośnięcia na co najmniej dwie godziny. To samo dotyczy ciasta na drożdżówki typu brioche, które również potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Nawet ciasto na najzwyklejsze herbatniki wymaga kilku zabiegów, bez których nie ma mowy o sukcesie w pieczeniu. Na kolejnych stronach można znaleźć mnóstwo pożytecznych wskazówek dotyczących robienia ciasta.
Tradycyjne, własnoręcznie robione nalewki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Zachwycają smakiem, zaskakują właściwościami leczniczymi, a ich samodzielne przygotowanie daje mnóstwo radości i satysfakcji. Książka podzielona została na 5 części. Pierwsze 3 przedstawiają receptury na nalewki, do których składniki pozyskujemy wiosną, latem i jesienią. W 4, części zaprezentowano nalewki rozgrzewające, przydatne w zimowe wieczory. Ostatnia część obejmuje trunki, których przygotowanie jest możliwe w dowolnej porze roku.
Pierogi, ach, pierogi! To pyszna kwintesencja kuchni polskiej. Jedni uważają, że ich sekret tkwi w delikatnym, sprężystym cieście, inni twierdzą, że o ostatecznym charakterze decyduje ukryte wewnątrz nadzienie. Niezależnie od tego, do której grupy należymy - pierogi kochamy wszyscy. Niezmiennie zachwycają smakiem oraz różnorodnością. Uznaniem cieszą się te tradycyjne - z nadzieniem z mięsa, z kapusty i grzybów czy palonej kaszy
Co zrobić, by malec nie przybierał na wadze? Jak skomponować jego codzienną dietę, by była smaczna, sycąca i zdrowa? Jakich składników nie może zabraknąć w menu niemowlęcia, a czego potrzebują mały uczeń i nastolatek? Te i wiele innych, praktycznych podpowiedzi dietetyków znajdziesz w naszym poradniku.
Książka kucharska z przepisami na przepyszne sałatki i dania z grilla - nie tylko w tradycyjnym wydaniu. Wyśmienite steki, kotleciki, szaszłyki, krewetki i warzywa - a wszystko owiane aromatycznym dymem.
Herbatki ziołowe - łatwo je przygotować, nie są drogie, mają przyjemny smak i bywają cennymi sprzymierzeńcami naszego zdrowia i urody. W książce znajduje się ponad 50 przepisów na herbatki nasenne, wzmacniające układ odpornościowy, zwalczające przeziębienie czy bóle stawów oraz wiele innych dolegliwości.
Zioła to naturalne leki, które mogą znacznie poprawić nasze samopoczucie oraz wspomóc leczenie różnych dolegliwości. Rosnące w naszym otoczeniu naturalne lekarstwa działają powoli, ale właściwie stosowane skutecznie i nie dają niepożądanych skutków ubocznych. Książka Atlas ziół. Naturalne lekarstwa z pól i ogrodów zawiera opis około 100 gatunków roślin leczniczych, informacje na temat ich właściwości, możliwości uprawy i sposobu zbioru, a także wykorzystania zarówno do celów leczniczych, jak i kulinarnych.
Nadmiar cukru w diecie, stres i przemęczenie rozregulowują nasz wewnętrzny zegar. Skutkiem są m.in. zaburzenia przemiany węglowodanów, a w konsekwencji nadmierne tycie,złe samopoczucie i wiele problemów zdrowotnych. Sposobem na przywrócenie równowagi jest dieta, która nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, a więc opartana posiłkach, które mają niski indeks glikemiczny. Chociaż jest to dieta lecznicza, bardziej pasuje do niej określenie zdrowy trend w odżywianiu. Jest szczególnie zalecana tym, którzy muszą trzymać cukier w ryzach, ale doskonale sprawdzi się także u osób zupełnie zdrowych,chcących żyć bez cywilizacyjnych schorzeń. Ta książka to nie tylko sprawdzony jadłospis na 28 dni, ale też praktyczny przewodnik po zdrowym stylu życia. Dzięki niej łatwo nauczyć się samodzielnego układania posiłków i dokonywania dobrych wyborów przy stole.
Sensacyjno-kryminalna opowieść o przestępstwach biznesowych w czasach kryzysu finansowego na początku XXI w. Historia inspirowana prawdziwymi wydarzeniami z życia autora.Młody, ambitny, pełen pomysłów amerykański projektant mody Truman Chase przyjeżdża do Polski, by ratować rodzinny interes i postawić na nogi upadającą firmę odzieżową. Tu odnajduje miłość i zaczyna odnosić sukces zawodowy. Sprawy komplikują się, gdy na horyzoncie pojawia się pozbawiony skrupułów i niebezpieczny inwestor globalny fundusz inwestycyjny ARKA, reprezentowany przez nieokrzesanego Latynosa Fernanda. Fernando prowadzi szemrane interesy pomiędzy Europą Wschodnią i Ameryką Łacińską, a na jego drodze stają skorumpowani ukraińscy politycy i FBI. By spłacić dług powstały w wyniku złych inwestycji Fernando postanawia dokonać wrogiego przejęcia i zawłaszczyć dobrze prosperującą polską firmę Trumana. Czy życie Trumana i jego najbliższych jest w niebezpieczeństwie? Czy uda mu się rozwikłać zagadkę i ocalić firmę?John Lynch, autor książki mieszka w Polsce od 25 lat. Swoją poruszającą historię opowiada podczas występów motywujących, m.in. na TEDx Talks. Otrzymał najwyższe odznaczenie cywilne w Polsce, Złoty Krzyż Zasługi z rąk Prezydenta Bronisława Komorowskiego za wkład w budowanie demokracji wolnorynkowej w Polsce. Arka jest jego debiutem literackim.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?