Okrucieństwo"" jest historią pewnego procesu sądowego. Na wstępie autor zastrzega, że ""wszelkie podobieństwa do rzeczywistych wydarzeń są zamierzone"". Jest to więc, w pewnym sensie, ""historia z życia wzięta"". Może zdarzyć się każdemu z nas. Pewnie dlatego taka wciągająca, że wielowątkowa, wielopostaciowa i zaskakująca - jak samo życie.
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to inicjatywa stworzona z miłości do jedzenia, skierowana do pasjonatów dobrej kuchni prowadzących blogi kulinarne. Konkurs doczekał się kolejnej już publikacji.
Pierwsza edycja miała miejsce w 2011 roku.
Książka kucharska, którą trzymasz w dłoni, to zbiór przepisów pochodzących z drugiej edycji zawodów. Blogerzy przeszli samych siebie, tworząc oryginalne kompozycje smakowe.
Najlepsze z nich, wyróżnione przez internautów oraz jury konkursowe z Piotrem Bikontem na czele, zebraliśmy specjalnie dla Ciebie.
Przekazujemy Ci drogowskaz prowadzący do zaskakujących połączeń smaków i aromatów.
Nieważne, czy poszukujesz gotowych pomysłów, czy inspiracji do własnych eksperymentów... z pomocą
naszej książki z pewnością odnajdziesz drogę.
W książce szeroko i wyczerpująco omówiono wszystkie ważne zagadnienia związane z ciążą porodem i pielęgnacją małego dziecka w okresie pierwszych trzech lat życia. Jak rozpoznać, że zbliża się poród? Kiedy można wyjść z noworodkiem na pierwszy spacer? Jak często należy kąpać dziecko? Które zabawy pobudzają rozwój malca? Jakie są objawy chorób zakaźnych? Takie pytania stawiają sobie wszyscy rodzice. Ta książka nie pozostawia żadnego z nich bez odpowiedzi.
Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące...
Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi.
Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia drobiu i tusz zwierzęcych czy grillowania w woku.
Zaletę stanowią liczne zdjęcia objaśniające kolejne czynności krok po kroku.
W książce przedstawione zostały przepisy na potrawy, które można przyrządzić na łonie natury i w warunkach domowych. Wśród nich są nie tylko dania tradycyjne, ale również oryginalne propozycje na: sałatkę z głuszcem w pomarańczach, zupę z jarząbka z grzybami, pieczoną szynkę z dzika z sosem jabłkowym, gulasz z mięsa sarny z pomidorami i wiele, wiele innych.
Książka została przygotowana przez grono specjalistów - naukowców zajmujących się żywieniem oraz szefów kuchni.
W części pierwszej zostały omówione zasady organizacji kuchni, możliwość jej wyposażenia oraz sposoby obróbki żywności.
Druga część książki to zbiór przepisów i porad kulinarnych.
Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej zawiera wiedzę o naszej wspaniałej kuchni: dawnej i współczesnej, „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej oraz kresowej, a treść przepisów urozmaicają ciekawostki z historii polskiej sztuki kulinarnej. Składa się na nią unikalny zbiór około 1600 przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni zarówno osoby początkujące, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania. Niniejsze wydanie podzielone jest na 15 rozdziałów, wśród których znajdują się między innymi: Zimny bufet, Potrawy z jaj i serów, Potrawy z kasz i ryżu, Mięsa, Ryby i raki, Drób, Dziczyzna, Ciasta.
To kompendium wiedzy o dawnej i współczesnej rosyjskiej sztuce kulinarnej - jednej z najbogatszych, najciekawszych i najbardziej urozmaiconych kuchni świata.
Wśród tradycyjnych potraw znajdziecie Państwo przepisy na : pielmienice ze śmietaną, bliny z kawiorem, boeuf Stroganow, kołduny, kulebiak faszerowany grzybami, śledziki z cebulą, łososia w bukiecie jarzyn, jesiotra w galarecie.
Prawdziwi smakosze po przeczytaniu tej książki będą zadowoleni nie tylko z powodu przygotowania i spożycia dań kuchni żydowskiej, ale także z powodu biesiady z dowcipnym człowiekiem - autorem tej książki, który w proces przygotowania dań wplata przemyślenia o ciekawych sprawach, zapraszając jako współbiesiadników: Dowłatowa, Babla, Szaloma Alejchema, Żwanieckiego, Ostera, Gubermana i Szenderowicza.
Oto Księga wiedzy tajemnej – jedyny w swoim rodzaju przewodnik po świecie mistycznych doznań, który w jednym dziele ukazuje arkana starożytnoegipskiej magii, wyjawia sekrety tekstów kabalistycznych, a także opisuje, czym w dzisiejszym świecie jest magia Wicca. To lektura zajmująca, rozbudzająca ciekawość i udowadniająca, że nawet w świecie zdominowanym przez nowoczesne technologie znajdzie się miejsce na wiedzę z pogranicza mistycyzmu i wiary. Wiedzę, która może naprawdę się przydać...
Koty to uparciuchy, lecz o elastycznej naturze. Bywają tajemnicze i kapryśne, z pieszczocha potrafią przeistoczyć się w lwa. Są nieobliczalnymi, ale i ukochanymi towarzyszami człowieka.
Angelika Juritsch z poczuciem humoru stara się rozszyfrować w swojej książce tajemnice kociej natury i wskazuje drogę do osiągnięcia harmonijnej koegzystencji czworonoga z właścicielem:
- Powitanie nowego domownika
- Nauka kociego języka
- Savoir-vivre dla kotów
- Koty-seniorzy i ich prawa
- Postępowanie z czworonogiem: rady i wskazówki
Nie warto dłużej zwlekać - nadeszła pora na kota!
Jedyna prawda zabiera nas w mroczny, zimowy i surowy krajobraz południowej Szwecji, pełen osobliwych postaci, gdzie napięcie kipi pod powierzchnią, a tęsknota i bezbronność ludzi stają się wręcz namacalne.
Mały, utalentowany i pełen niespożytej energii pies, jakim jest Parson Russell Terrier, został wyhodowany z przeznaczeniem do polowań. Choć nie wszystkie teriery Parson Russell miały sposobność popisać się swoim talentem do polowań na lisy, psy tej rasy znalazły na szczęście inne zatrudnienie.
Najsmaczniejsze potrawy z ekologicznego bukietu mięs, warzyw i ziół. Dania z baraniny zaliczane są do dań narodowych w wielu krajach na całym świecie. W książce, oprócz przepisów na dania z baraniny czy jagnięciny, najdują się pożyteczne rady: jak wybierać i przechowywać mięso baranie, w jaki sposób można je przyrządzać, jak rozbiera się baraninę.
Zawarto tu ponad 60 przepisów, wśród których znajdują się przepisy na dania główne, przekąski i sałatki, zupy, szaszłyki, potrawy mączne z baraniny, a także sosy i marynaty do szaszłyków.
Gdy Ola ucieka w głąb mgły na grzbiecie osobliwego konia, którego znalazła w lesie, nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że nic już nie będzie takie, jak przedtem. Jej koń był większy od wszystkich, które kiedykolwiek widziała. Jego sierść była czarna z białymi plamkami niczym gwiazdy na nocnym niebie. Grzywa i ogon lśniły srebrem. Na czole rumaka błyszczał róg, który wyglądał tak, jakby powstał z czystego światła.
Krok po kroku nauczymy Cię, jak rozpoznawać poszczególne gatunki grzybów oraz warunki, w których rosną najchętniej. Poznasz także sposób ich zbierania i przechowywania na czas podróży. Poradnik został dodatkowo wzbogacony o pyszne przepisy na potrawy z grzybów.
Album Haft polski ukazuje, z niezwykłą wiernością i artystyczną wartością, pełną różnorodność i specyfikę polskich haftów oraz niepowtarzalną urodę form zdobnictwa polskiego stroju ludowego.
Materiał źródłowy stanowią części stroju ludowego noszonego powszechnie do połowy XIX wieku lub nadal używanego w niektórych regionach Polski. Album prezentuje wszystkie zasadnicze typy wyszyć i haftów dawnych i współczesnych, pochodzących z ponad 30 regionów Polski: od Kaszub po Ziemię Krakowską i Podhale, od Wielkopolski po Podlasie. 290 wieloformatowych, planszowych ilustracji wykonanych przez Autorkę, ukazuje wszelkie detale haftów. Zgodność z oryginałem posiada cechy fotograficznej dokładności: w niektórych rysunkach precyzja wykracza poza możliwości fotografii.
Książka jest napisana barwnym językiem, niezwykle obrazowo. Każdy z rozdziałów poprzedza wstęp wyjaśniający omawianą dziedzinę, zawierający informacje niezbędne w kuchni zarówno początkującej, jak i doświadczonej gospodyni. Prawdziwym rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom, grzybom i dziczyźnie.
Ryby są zdrowe – jedz je jak najczęściej! W Encyklopedii znajdziesz przepisy na smaczne dania klasyczne oraz na nowe, interesujące potrawy z ryb i owoców morza pochodzących z Polski i innych zakątków świata. Przyrządzaj je w woku, garnku i na grillu! Przyprawiaj marynatami ziołowymi i podawaj z aromatycznymi sosami. Korzystaj z doskonale skomponowanych przepisów, zerknij również do pożytecznego rozdziału wprowadzającego w arkana sprawiania ryb.
W Encyklopedii wypieków znaleźć można doskonałe przepisy na wszelkiego rodzaju wypieki. Łatwe pieczywo na co dzień, chleby na zakwasie, chrupkie pieczywo, eleganckie bułeczki, tradycyjne drobne ciasteczka, ciasta ucierane, których nie powstydzi się żadna gospodyni, i okazałe torty sąsiadują z pełna smaku focaccią i puszystymi, amerykańskimi babeczkami. Wszystkie przepisy podstawowe ilustrowane są przejrzystymi zdjęciami, krok po kroku wyjaśniającymi, jak postępować.W książce umieszczone jest około 300 pięknych zdjęć.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?