Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu fryzjer i technik usług fryzjerskich.
W książce zaprezentowano następujące zagadnienia: - orientacja w zawodzie i kształceniu fryzjera, - powitanie i obsługa klientów, - pielęgnacja włosów i skóry głowy, - polecanie fryzur, - strzyżenie włosów, wykonanie fryzury, -trwała zmiana kształtu włosów, - nieutleniające farby do włosów, farbowanie i rozjaśnianie włosów, - pielęgnacja i upiększanie dłoni i paznokci, - kosmetyka upiększająca, współtworzenie ekonomiki przedsiębiorstwa w salonie fryzjerskim, - kompleksowe usługi fryzjerskie.
Na końcu każdego rozdziału zaprezentowano zawodowe słownictwo angielskie, a na końcu podręcznika słownik najważniejszych terminów zawodowych w językach angielskim i niemieckim.
Okrucieństwo"" jest historią pewnego procesu sądowego. Na wstępie autor zastrzega, że ""wszelkie podobieństwa do rzeczywistych wydarzeń są zamierzone"". Jest to więc, w pewnym sensie, ""historia z życia wzięta"". Może zdarzyć się każdemu z nas. Pewnie dlatego taka wciągająca, że wielowątkowa, wielopostaciowa i zaskakująca - jak samo życie.
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to inicjatywa stworzona z miłości do jedzenia, skierowana do pasjonatów dobrej kuchni prowadzących blogi kulinarne. Konkurs doczekał się kolejnej już publikacji.
Pierwsza edycja miała miejsce w 2011 roku.
Książka kucharska, którą trzymasz w dłoni, to zbiór przepisów pochodzących z drugiej edycji zawodów. Blogerzy przeszli samych siebie, tworząc oryginalne kompozycje smakowe.
Najlepsze z nich, wyróżnione przez internautów oraz jury konkursowe z Piotrem Bikontem na czele, zebraliśmy specjalnie dla Ciebie.
Przekazujemy Ci drogowskaz prowadzący do zaskakujących połączeń smaków i aromatów.
Nieważne, czy poszukujesz gotowych pomysłów, czy inspiracji do własnych eksperymentów... z pomocą
naszej książki z pewnością odnajdziesz drogę.
W książce szeroko i wyczerpująco omówiono wszystkie ważne zagadnienia związane z ciążą porodem i pielęgnacją małego dziecka w okresie pierwszych trzech lat życia. Jak rozpoznać, że zbliża się poród? Kiedy można wyjść z noworodkiem na pierwszy spacer? Jak często należy kąpać dziecko? Które zabawy pobudzają rozwój malca? Jakie są objawy chorób zakaźnych? Takie pytania stawiają sobie wszyscy rodzice. Ta książka nie pozostawia żadnego z nich bez odpowiedzi.
Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące...
Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi.
Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia drobiu i tusz zwierzęcych czy grillowania w woku.
Zaletę stanowią liczne zdjęcia objaśniające kolejne czynności krok po kroku.
W książce przedstawione zostały przepisy na potrawy, które można przyrządzić na łonie natury i w warunkach domowych. Wśród nich są nie tylko dania tradycyjne, ale również oryginalne propozycje na: sałatkę z głuszcem w pomarańczach, zupę z jarząbka z grzybami, pieczoną szynkę z dzika z sosem jabłkowym, gulasz z mięsa sarny z pomidorami i wiele, wiele innych.
Książka została przygotowana przez grono specjalistów - naukowców zajmujących się żywieniem oraz szefów kuchni.
W części pierwszej zostały omówione zasady organizacji kuchni, możliwość jej wyposażenia oraz sposoby obróbki żywności.
Druga część książki to zbiór przepisów i porad kulinarnych.
Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej zawiera wiedzę o naszej wspaniałej kuchni: dawnej i współczesnej, „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej oraz kresowej, a treść przepisów urozmaicają ciekawostki z historii polskiej sztuki kulinarnej. Składa się na nią unikalny zbiór około 1600 przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni zarówno osoby początkujące, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania. Niniejsze wydanie podzielone jest na 15 rozdziałów, wśród których znajdują się między innymi: Zimny bufet, Potrawy z jaj i serów, Potrawy z kasz i ryżu, Mięsa, Ryby i raki, Drób, Dziczyzna, Ciasta.
To kompendium wiedzy o dawnej i współczesnej rosyjskiej sztuce kulinarnej - jednej z najbogatszych, najciekawszych i najbardziej urozmaiconych kuchni świata.
Wśród tradycyjnych potraw znajdziecie Państwo przepisy na : pielmienice ze śmietaną, bliny z kawiorem, boeuf Stroganow, kołduny, kulebiak faszerowany grzybami, śledziki z cebulą, łososia w bukiecie jarzyn, jesiotra w galarecie.
Prawdziwi smakosze po przeczytaniu tej książki będą zadowoleni nie tylko z powodu przygotowania i spożycia dań kuchni żydowskiej, ale także z powodu biesiady z dowcipnym człowiekiem - autorem tej książki, który w proces przygotowania dań wplata przemyślenia o ciekawych sprawach, zapraszając jako współbiesiadników: Dowłatowa, Babla, Szaloma Alejchema, Żwanieckiego, Ostera, Gubermana i Szenderowicza.
Oto Księga wiedzy tajemnej – jedyny w swoim rodzaju przewodnik po świecie mistycznych doznań, który w jednym dziele ukazuje arkana starożytnoegipskiej magii, wyjawia sekrety tekstów kabalistycznych, a także opisuje, czym w dzisiejszym świecie jest magia Wicca. To lektura zajmująca, rozbudzająca ciekawość i udowadniająca, że nawet w świecie zdominowanym przez nowoczesne technologie znajdzie się miejsce na wiedzę z pogranicza mistycyzmu i wiary. Wiedzę, która może naprawdę się przydać...
Koty to uparciuchy, lecz o elastycznej naturze. Bywają tajemnicze i kapryśne, z pieszczocha potrafią przeistoczyć się w lwa. Są nieobliczalnymi, ale i ukochanymi towarzyszami człowieka.
Angelika Juritsch z poczuciem humoru stara się rozszyfrować w swojej książce tajemnice kociej natury i wskazuje drogę do osiągnięcia harmonijnej koegzystencji czworonoga z właścicielem:
- Powitanie nowego domownika
- Nauka kociego języka
- Savoir-vivre dla kotów
- Koty-seniorzy i ich prawa
- Postępowanie z czworonogiem: rady i wskazówki
Nie warto dłużej zwlekać - nadeszła pora na kota!
Jedyna prawda zabiera nas w mroczny, zimowy i surowy krajobraz południowej Szwecji, pełen osobliwych postaci, gdzie napięcie kipi pod powierzchnią, a tęsknota i bezbronność ludzi stają się wręcz namacalne.
Mały, utalentowany i pełen niespożytej energii pies, jakim jest Parson Russell Terrier, został wyhodowany z przeznaczeniem do polowań. Choć nie wszystkie teriery Parson Russell miały sposobność popisać się swoim talentem do polowań na lisy, psy tej rasy znalazły na szczęście inne zatrudnienie.
Najsmaczniejsze potrawy z ekologicznego bukietu mięs, warzyw i ziół. Dania z baraniny zaliczane są do dań narodowych w wielu krajach na całym świecie. W książce, oprócz przepisów na dania z baraniny czy jagnięciny, najdują się pożyteczne rady: jak wybierać i przechowywać mięso baranie, w jaki sposób można je przyrządzać, jak rozbiera się baraninę.
Zawarto tu ponad 60 przepisów, wśród których znajdują się przepisy na dania główne, przekąski i sałatki, zupy, szaszłyki, potrawy mączne z baraniny, a także sosy i marynaty do szaszłyków.
Gdy Ola ucieka w głąb mgły na grzbiecie osobliwego konia, którego znalazła w lesie, nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że nic już nie będzie takie, jak przedtem. Jej koń był większy od wszystkich, które kiedykolwiek widziała. Jego sierść była czarna z białymi plamkami niczym gwiazdy na nocnym niebie. Grzywa i ogon lśniły srebrem. Na czole rumaka błyszczał róg, który wyglądał tak, jakby powstał z czystego światła.
Krok po kroku nauczymy Cię, jak rozpoznawać poszczególne gatunki grzybów oraz warunki, w których rosną najchętniej. Poznasz także sposób ich zbierania i przechowywania na czas podróży. Poradnik został dodatkowo wzbogacony o pyszne przepisy na potrawy z grzybów.
Album Haft polski ukazuje, z niezwykłą wiernością i artystyczną wartością, pełną różnorodność i specyfikę polskich haftów oraz niepowtarzalną urodę form zdobnictwa polskiego stroju ludowego.
Materiał źródłowy stanowią części stroju ludowego noszonego powszechnie do połowy XIX wieku lub nadal używanego w niektórych regionach Polski. Album prezentuje wszystkie zasadnicze typy wyszyć i haftów dawnych i współczesnych, pochodzących z ponad 30 regionów Polski: od Kaszub po Ziemię Krakowską i Podhale, od Wielkopolski po Podlasie. 290 wieloformatowych, planszowych ilustracji wykonanych przez Autorkę, ukazuje wszelkie detale haftów. Zgodność z oryginałem posiada cechy fotograficznej dokładności: w niektórych rysunkach precyzja wykracza poza możliwości fotografii.
Książka jest napisana barwnym językiem, niezwykle obrazowo. Każdy z rozdziałów poprzedza wstęp wyjaśniający omawianą dziedzinę, zawierający informacje niezbędne w kuchni zarówno początkującej, jak i doświadczonej gospodyni. Prawdziwym rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom, grzybom i dziczyźnie.
Ryby są zdrowe – jedz je jak najczęściej! W Encyklopedii znajdziesz przepisy na smaczne dania klasyczne oraz na nowe, interesujące potrawy z ryb i owoców morza pochodzących z Polski i innych zakątków świata. Przyrządzaj je w woku, garnku i na grillu! Przyprawiaj marynatami ziołowymi i podawaj z aromatycznymi sosami. Korzystaj z doskonale skomponowanych przepisów, zerknij również do pożytecznego rozdziału wprowadzającego w arkana sprawiania ryb.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?