Jak pogodzić się ze stratą kogoś bardzo ważnego? Jak ma dalej wyglądać życie? Jak w ogóle można kupić nowego przyjaciela? Myśli i uczucia targają Klarą. Poszukiwania nowego konia okażą się pełne niespodzianek...
Klara coraz bardziej przywiązuje się do swojego nowego konia Indry. Towarzyszy też swej przyszywanej siostrze w jej sukcesach jeździeckich. Niestety w otoczeniu Klary następują też nieoczekiwane zmiany ...
Kolekcjonerskie wydanie wszystkich baśni i legend spisanych i opracowanych przez braci Grimm, opatrzone pięknymi XIX-wiecznymi rycinami. ,,Jaś i Małgosia"", ,,Kopciuszek"", ,,Królewna Śnieżka"" czy ,,Śpiąca Królewna"" to tylko najbardziej znane z ponad 200 tytułów, które zostały zebrane w niniejszym tomie. Ponadczasowe dylematy i uniwersalne wartości, które z nich płyną, sprawiają, że baśnie wciąż cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem na całym świecie.
Prezentujemy serię pięknie ilustrowanych i poręcznych książeczek z bajkami Ezopa. Dzięki ich uniwersalnemu przesłaniu dziecko może już od najmłodszych lat uczyć się podstawowych zasad, którymi powinno kierować się w życiu. Tekst bajek i harmonijkowa forma zostały dostosowane specjalnie do wieku najmłodszych czytelników.
Tu znajdziesz przepisy na różne sposoby przygotowania dań z pstrąga i łososia oraz jego odmian: semgi, nerki, gorbuszy czy kety. Nigdy się nie znudzi ryba wędzona, smażona, pieczona, w sałatce, w paście, faszerowana...
Tak przygotowane dania z ryb zapewnią Ci wiele przyjemności przy jedzeniu i uznanie Twoich gości.
Oto poradnik, z którego dowiesz się jak uwędzić lub upiec mięso. Wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna czy też drób – właściwe przygotowanie nie tylko konserwuje, ale i poprawia smak mięsa. W książce doświadczony masarz opisuje, jak solić, peklować, suszyć, wędzić i gotować szynki, boczek, żeberka, wędzonkę, schab, golonkę, łopatkę i wiele innych smakołyków.
Ponad 100 zdjęć oraz:
informacje na temat urządzeń i dodatków,
dokładne wskazówki i rady profesjonalisty,
wypróbowane przepisy oparte na naturalnych składnikach,
porady pozwalające unikać błędów.
Prezentacja na CD Domowy wyrób kiełbas.
Zamieszczone tu przepisy na nalewki, podzielone na cztery pory roku według dostępności potrzebnych składników, można potraktować dosłownie lub jako inspirację dla własnych pomysłów i eksperymentów.
Własnoręcznie wypielęgnowane trunki mogą cieszyć domowników i gości, tworzyć niepowtarzalny klimat kulinarny rodzinnego domu oraz mogą stać się wspaniałym i niebanalnym prezentem.
Jeżeli chcesz wiedzieć, jak wykonać tradycyjne oraz nowe, oryginalne przetwory z owoców (np. gruszki, jabłka, śliwki, arbuzy, truskawki) i jagód (np. jeżyny, borówki, jarzębina), to książka dla Ciebie.
Znajdziesz tu ciekawe pomysły na: marynaty, konfitury, dżemy, marmolady, kompoty, słodkie desery, nalewki, likiery, soki oraz dowiesz się, jak przechowywać je w postaci świeżej i przetworzonej (np. suszone czy mrożone) oraz jakie mają właściwości lecznicze i spożywcze.
Kulinarne podróże po EuropieNajciekawsze przepisy z 6 krajów Ta książka z przepisami zabierze Cię w podróż szlakiem wspaniałych smaków i zapachów Francji, Hiszpanii, Włoch, Grecji, Niemiec i Danii. Kulinarne podróże po Europie zawierają 70 przepisów na smakowite dania inspirowane podróżami Autorów. Przejechali oni Europę od Skagen na północnym krańcu Danii, po Maderę. Przepisom towarzyszą pobudzające apetyt i wyobraźnię fotografie gotowych potraw i miejsc, z których pochodzą. Potrawy polecane przez Autorów na pewno zaspokoją oczekiwania większości smakoszy!
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, jeśli nie na stałe, to przynajmniej w okresie letnim. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych do życia składników, należy przygotowywać smaczne i w pełni wartościowe posiłki z innych, niż mięso produktów.Przepisy zawarte w tej książce, w większości pochodzące z kuchnni francuskiej, dostarczą Państwu pomysłów na proste i łatwe do wykonania potrawy niezajmujące przy tym zbyt wiele czasu, niewymagające dużego wysiłku, ani wysokich umiejętności. Ich tajemnica polega m.in. na tym, że łączy się w nich zręcznie różne produkty i przyprawy, co w efekcie pozwala sporządzić nieskomplikowane, ale niezwykle apetyczne i smaczne potrawy.W pierwszej części książki znajdują się przepisy na ""małe dania"". Są to potrawy nadające się na drugie śniadanie, lunch, podwieczorek lub lekką kolację.Następny dział to sałatki, które mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.Zupy oryginalne i pomysłowe, bowiem smaczna zupa jest zwykle ważnym elementem posiłku.Wbrew pozorom nie jest to książka tylko dla jaroszy i wegetarian, ponieważ każda z potraw przygotowanych według podanych przepisów, może być również wspaniałym dodatkiem i uzupełnieniem dań z mięsa.
Wszystkie 5 części przygód Miry i jej przyjaciół w jednym pakiecie Seria książek o dziewczynce imieniem Mira zabierze Cię w podróż po świecie pełnym zagadkowych stworów i mrocznych tajemnic. Dziewczynka, szukając prawdziwych rodziców, przeżywa najbardziej zaskakujące przygody i odkrywa swoją prawdziwą naturę. Pakiet zawiera: Księga I - Więzy krwi Księga II - Obcy Księga III - Ostatni element układanki Księga IV - Cud Księga V - Znowu razem
Zestaw trzech rewelacyjnych szwedzkich kryminałów w cenie dwóch. Na końcu drogi | Wielkie serce Mike'a Larssona | Szampan-führer Na końcu drogi Thriller rozgrywający się w mroźnym, skandynawskim klimacie. Odcięte od świata i narażone na niebezpieczeństwo kobiety stają do walki o życie. W trakcie jesiennych ferii Ivona wraz z swoją piętnastoletnią przyrodnią córką Polly wybierają się do domu na północy Szwecji, aby spędzić kilka dni sam na sam, bez telewizji, internetu i telefonów komórkowych. Pobyt w odciętym od cywilizacji miejscu miał być dla nich obu początkiem nowego życia. Stał się jednak początkiem koszmaru. Śnieżyca uniemożliwia kontakt z światem. W okolicy policja ściga dwóch przestępców podejrzanych o brutalne morderstwo. Ivona i Polly muszą podjąć walkę o życie. Autor: Björn B. Jakobsson ISBN: 978-83-7544-437-7 Liczba stron: 256 Format (w milimetrach): 150 x 225 Okładka: Miękka Wielkie serce Mike'a Larssona Poruszająca opowieść o zmaganiach człowieka, który próbuje uciec od swojej przeszłości. Czarny humor, rodzicielska miłość i nagła śmierć - wszystko w najnowszej książce Olle Lönnaeusa, autora skandynawskiego kryminału pt. Pokuta. Mike Larsson ma wielkie serce i równie wielki talent do wpadania w tarapaty. Przyczyną jest jego wybuchowy charakter, który prowadzi go za kratki. Po wyjściu z więzienia Mike decyduje się rozpocząć nowe życie i stać się prawdziwym ojcem dla swojego dorastającego syna. Udaje się do miasteczka Tomelilla na południu Szwecji, gdzie mieszka jego 14-letni syn, Robin, wychowywany przez rodziców zastępczych. Chłopak jest wystraszony i podejrzliwy, nie zamierza rozczarować się po raz kolejny. Mike musi przekonać syna, że tym razem go nie zawiedzie. Nieoczekiwanie zostaje wciągnięty w wir niebezpiecznych wydarzeń, przez co sytuacja znów się komplikuje. Czy znajdzie się ktoś, komu Mike będzie mógł zaufać? Czy pomoże mu jedyny przyjaciel, Rolle? A może będzie to planująca zemstę Amela, imigrantka z Bośni? Autor: Olle Lönnaeus ISBN: 978-83-7544-436-0 Liczba stron: 384 Format (w milimetrach): 150 x 225 Okładka: Miękka Szampan-führer Jest to opowieść o podstępie, miłości i śmierci z szampanem w tle sięgająca czasów drugiej wojny światowej. Doskonała książka dla miłośników kryminałów i dobrego wina! Co kryje się za nagłą śmiercią legendarnego kipera z Szampanii? Jakie odległe tajemnice skrywają piwnice francuskich winiarni? Harald Poppe już prawie żałuje, że dał się skusić na wycieczkę koneserów wina do Épernay we Francji. Oczywiście lubi wino i szampana, ale przez większość czasu nie ma pojęcia, o czym mówi przewodniczka. Kiedy grupa zwiedza znaną winiarnię Cloët- Décleaux, Harald znajduje umierającego Anselme'a Guidota, legendarnego kipera, przez co nagle zostaje wciągnięty w historię, która zupełnie zmieni jego życie. Zanim Anselme Guidot odda ostatnie tchnienie w piwnicach winiarni, zdoła przekazać Haraldowi parę tajemniczych słów - słów, które doprowadzą go do pięknej wnuczki kipera, Isabelle. Razem niespodziewanie odkryją coś, co utwierdzi dziewczynę w przekonaniu, że śmierć jej dziadka nie była naturalna. Aby odnaleźć mordercę Anselme'a Guidota, wraz z Haraldem będą zmuszeni zagłębić się w krwawą historię Szampanii, która w czasie drugiej wojny światowej znajdowała się pod niemiecką okupacją.
W książce został opisany 42-dniowy program ?sprzyjający błyskawicznej redukcji masy ciała ? obejmuje przepisy na: śniadania, obiady, kolacje, desery i przekąski, oparte na indeksie glikemicznym (IG). Zawiera także praktyczne porady, które pomogą osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Plan żywieniowy został opracowany w oparciu o wieloletnie doświadczenie Autorów, którzy opracowując menu na każdy dzień, zmniejszyli ilość węglowodanów do minimum. Program jest prosty, nie wymaga liczenia kalorii i głodzenia się, a podróż do wymarzonej sylwetki na pewno zakończy się sukcesem!
Wściekłość drogowa, przemoc w rodzinie, gniew wywołany stresem pourazowym. Każdego dnia spotykamy się z problemem gniewu, z którym ludzie nie mogą sobie poradzić. Jeżeli uda Ci się przezwyciężyć problemy związane z gniewem i jego skutkami, Twoje życie stanie się spokojniejsze i szczęśliwsze! Autorka - terapeutka i nauczycielka - opisuje rodzaje gniewu i jego źródła, oraz przedstawia sposoby radzenia sobie z własnym gniewem lub osobą nim owładniętą.
Większość dzieci w szkole uważa Mirę za brzydkie dziwadło. Ona sama wydaje się podzielać ten pogląd. Gdy nastaje noc, włosy dziewczynki rosną tak szybko, że swędzi ją skóra, paznokcie żółkną i stają się ostre jak brzytwa, zęby z chrzęstem wyrastają ze szczęk. W takich momentach najbardziej na świecie pragnie być taka jak wszyscy. Prezent, jaki dostaje Mira na swe jedenaste urodziny wcale nie poprawia sytuacji. Kim jest tajemniczy krewny, który obsypuje ją podarunkami Czy matka dziewczynki jest naprawdę jej matką Mira zaczyna zastanawiać się, skąd pochodzi. Wkrótce okazuje się, że została adoptowana... ""Więzy krwi"" to pierwsza z pięciu książek o Mirze i jej przygodach. Czy dziewczynka odnajdzie prawdziwą rodzinę Czy odkryje wreszcie swoją tożsamość Jak bardzo przerażające okaże się to odkrycie...
""Cukrzyca"" - to szokująca, prawdopodobnie dla każdego,kto ją usłyszy, diagnoza. Są jednak sposoby na złagodzenie przebiegu choroby i świadome wpływanie na własne samopoczucie. Aktywny styl życia i zdrowe odżywianie, utrzymujece poziom cukru we krwi na prawidłowym poziomie, to dla każdego diabetyka bardzo istotne.Autorka, Louise Hamilton jest diabetykiem. W tej książce zebrała wszystkie swoje najlepsze przepisy, które zawierają niewiele tłuszczu, są bogate w błonnik, witaminy i powolnewęglowodany. Przepisy obejmujące wszystkie posiłki - od śniadania po kolację, są proste w przygotowaniu i każdy sobie z nimi poradzi.Jeden z rozdziałów poświęcony jest poradom, jak prowadzić zdrowy tryb życia. Autorkami tych porad są technolodzy żywienia i ekspertki ds. cukrzycy, dr Mette Axelsen i dr Hilde Brekke z Sahlgrensk Akademin w Göteborgu. Autorki sprawdziły również, pod względem zgodności z wymogami diety dla diabetyków, wartości energetyczne i odżywcze wszystkich proponowanych w książce posiłków.
Sałatki zrobiły światową karierę. I trudno się temu dziwić, bo są smaczne, zdrowe, tanie i łatwe do przyrządzenia. Jada się je o każdej porze dnia. Mogą stanowić przystawkę, zakąskę, przegryzkę, dodatek warzywny do innego dania lub pełnowartościowy samodzielny posiłek. Najłatwiejsze do przyrządzenia i bardzo chętnie jadane są sałatki z warzyw i owoców z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Składniki można łączyć zgodnie z podanym przepisem lub według własnych upodobań. Eksperymentowanie jest mile widziane i przynosi wspaniałe efekty.
Prawdziwa Kuchnia Polska to dzieło wyjątkowe zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat kuchni polskiej: dawnej i współczesnej, „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej.
Książka napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania- każdy z rozdziałów poprzedza wstęp zawierający niezbędne informacje wyjaśniające omawianą dziedzinę.
Na książkę składa się unikalny zbiór około 3000 wypróbowanych, przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni. Znajdują się w niej między innymi przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, ryby, ciasta, nalewki, przetwory jak również autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach jak: potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach.
Niniejsze wydanie zostało wzbogacone o przepisy z tzw. kuchni fusion- bardzo popularnej, charakteryzującej się łączeniem smaków. Tutaj kulinarna Europa łączy się z kulinarną Azją czy Ameryką Łacińską, do europejskich produktów dodaje się wschodnie przyprawy, a potrawy przyrządza według wschodnich technik kulinarnych.
Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku!Wśród opublikowanych tu przepisów znajdują się nie tylko te zwycięskie, wybrane przez internautów, ale także inne, które zdobyły uznanie specjalnego jury pod przewodnictwem Piotra Bikonta. Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2011 to inicjatywa skierowana do wszystkich osób ceniących dobre smaki i pyszne jedzenie.Każdy z blogerów spełnia swojego rodzaju misję, dzieli się przepisami i inspiruje szerokie grono ludzi do przełamania monotonii własnego menu, czy to w gotowaniu dla przyjemności, czy w konkretnej diecie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?