Choć dieta bezglutenowa wymaga wyłączenia z jadłospisu tylko glutenu, nie jest to dieta prosta. W książce zawarty jest obszerny wstęp w informacjami niezbędnymi dla każdego, kto musi lub chce przejść na tę dietę. Natomiast przepisy zostały tak zebrane, aby wykluczenie glutenu nie powodowało rewolucji w kuchni – są zatem przepisy na chleb, ciasta i ciasteczka, pomysły na obiad i śniadanie a nawet dania wegetariańskie.
Namawiamy miłośników fast foodów, by przygotowywali je sami, ze świeżych, a nawet dietetycznych produktów. Pomoże wam w tym nasza książka z przepisami na dania w stylu „fast”, ale bez starego tłuszczu, sztucznych dodatków, konserwantów i nadmiaru soli. Gwarantujemy, że domowy fast food będzie zdrowszy, bardziej kolorowy i aromatyczny niż ten spożywany na ulicy. Frytki, hot dogi, sandwicze, hamburgery, tortille z dobrym, chudym mięsem i dodatkiem różnych warzyw mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem, po który z ochotą sięgną domowe niejadki.
Trudno przecenić wpływ diety na zdrowie – konsekwentnie stosowana wspomaga przemianę materii, zwiększa odporność na infekcje, wpływa korzystnie na nastrój, wygląd i samopoczucie. W „Zdrowo każdego dnia” znajdziesz ponad sto dań zróżnicowanych pod względem składników i technik kulinarnych. Każdy przepis jest oznaczony symbolami i kolorami określającymi różne obszary funkcjonowania organizmu: skóra, kości, odchudzanie, odporność, mięśnie, nerwy, serce, trawienie i seks. Zadbaj o nie, wprowadzając daną potrawę do swojego menu. Ponadto przy każdym przepisie znajdziesz krótki tekst objaśniający walory zdrowotne użytych produktów. Potrawy zostały podzielone na następujące bloki tematyczne: Mięso i ryby, Makarony, kasze, ryż i ziemniaki, Dania warzywne, Desery i napoje.
Zielone warzywa nie tylko fantastycznie wyglądają na talerzu – obecnie uważa się je za jedną z najzdrowszych grup produktów żywnościowych. Powinniśmy je zjadać kilka razy dziennie! Oto prawie 130 pomysłów na zielone dania, które ułożyliśmy zgodnie z rytmem pór roku, tak byś mógł je przyrządzić z aktualnie dostępnych, najlepiej świeżych warzyw i owoców. Sezon wiosenny rozpocznij wspaniałą sałatką z zielonymi szparagami. Latem uracz się znakomitym chłodnikiem ogórkowym. Jesienią broń się przed przeziębieniem za pomocą faszerowanych cukinii, a zimą rozgrzewaj przepyszną wieprzowiną z jarmużem. Smacznego!
Podaruj sobie chwilę wytchnienia.
Kolorując, możesz odprężyć umysł i nadać kłębiącym się w głowie myślom właściwy bieg. Pomogą ci w tym zamieszczone w książce sentencje.
Tym razem główna bohaterka, Joanna, szuka mieszkania dla swojej ciotki z Kanady. Odwiedzając wiele miejsc, trafia w końcu do lokalu, w którym są… dwa trupy. Zawiadamia policję i nie czekając na przyjazd funkcjonariuszy, opuszcza lokum – ma do obejrzenia kolejne mieszkania. Wplątana w aferę kryminalną, nieoczekiwanie staje się jedną z podejrzanych… Królowa polskiego kryminału to unikatowa seria obejmująca 50 najlepszych i najchętniej czytanych książek Joanny Chmielewskiej. Miłośnicy dowcipnie napisanych powieści sensacyjnych będą mogli stworzyć jedyną w swoim rodzaju kolekcję. Te wyjątkowe publikacje ukażą się w niezwykłej szacie graficznej – wszystkie okładki projektuje Andrzej Pągowski.
Jak dbać o linię bez wyrzeczeń. Proponujemy przepisy na potrawy lekkostrawne i bogate w składniki odżywcze. Znajdziesz tu smakowite sałatki i przekąski, dania obiadowe oraz podwieczorki, np. surówkę selerowo-jabłkową, łososia ziołowego z brokułami czy koktajl egzotyczny. Każda potrawa została opatrzona informacją o wartości energetycznej. Przepisy opracowała specjalistka w dziedzinie dietetyki.
Jeśli pracujesz i wciąż masz mało czasu na gotowanie, ta książka kucharska podbije twoje serce! Autorka od ponad 4 lat prowadzi Skutecznie.Tv, jeden z najbardziej popularnych kanałów kulinarnych na polskim YouTube oraz Gotuj.Skutecznie.Tv – równie popularny blog z przepisami i poradami. W tym czasie udało jej się zgromadzić wierną publiczność kilkudziesięciu tysięcy fanów, którzy chcą wraz z nią gotować domowy krupnik, piec puszystą drożdżówkę, robić domowy majonez w dwie minuty czy mini pączki w kwadrans. Prywatnie jest szczęśliwą żoną i mamą. Sztukę szybkiego gotowania i prowadzenia domu opanowała do perfekcji. Bardzo ceni czas, który poświęca rodzinie, i potrafi go zaplanować. Teraz swoje sprawdzone kulinarne przepisy na proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu dania odkrywa przed czytelnikami.
Odległe kraje, dziewicza natura, tętniące życiem metropolie, egzotyczne wyspy i zabytki architektury wszystko to można znaleźć w tym albumie. Wybierzcie się z nami w podróż do najpiękniejszych miejsc na świecie. Ponad 500 fascynujących zakątków czeka na odkrycie.Królowa rzek, Amazonka, lśniące lodowce Gór Skalistych, najpotężniejszy na świecie Wielki Mur Chiński, a także miasto mostów, Wenecja, przepiękne plaże Zanzibaru i położone z daleka od cywilizacji, rozległe przestrzenie Australii to tylko niektóre z kuszących atrakcji.Wszystkie te przepiękne miejsca zostały obrazowo opisane i zilustrowane wspaniałymi fotografiami. Aby umożliwić jeszcze lepszą orientację, dołączono także wielkie mapy kontynentów oraz indeks.
Janek Paszkowski to młody kucharz i pasjonat zdrowego jedzenia, jeden z finalistów polskiej edycji telewizyjnego konkursu 'Master Chef“.
W jego przepisach widać to, co w kuchni kocha najbardziej: kolory, zabawę smakami i aromatami. Często proponuje zaskakujące połączenia, które okazują się prawdziwym strzałem w dziesiątkę.
W swojej książce bierze pod nóż kuchnię skomponowaną w większości z surowych warzyw i owoców. Przeprowadza czytelnika przez swój kulinarny świat, który stał się jego receptą na zdrowie, pogodę ducha i dobry humor.
Chcesz, aby twoja rodzina jadła zdrowe i smaczne wędliny? Zastanawiasz się, czy warto zbudować wędzarnię, jaki zakupić sprzęt, jak odpowiednio przygotować mięso? Dobrze trafłeś. Znajdziesz w tej książce precyzyjne wskazówki. Dzięki nim możesz zostać mistrzem domowego masarstwa!
Baw się i śpiewaj razem z Minnie i jej przyjaciółmi!Urocza myszka Minnie uwielbia podróże. Często wyrusza na wycieczki ze swoimi przyjaciółmi. Podróżuje na rowerze, samochodem, samolotem Dzięki tej dźwiękowej książeczce z pięknymi ilustracjami dzieci będą mogły posłuchać sześciu melodii i zaśpiewać krótkie piosenki o przygodach Minnie.
Główna bohaterka, Joanna, jest częstym gościem na warszawskim torze wyścigów konnych. Pewnego dnia przypadkowo znajduje tam ciało zamordowanego dżokeja. Podejmuje współpracę z policją i jednocześnie prowadzi prywatne śledztwo. Razem z grupką znajomych grających na wyścigach stara się rozwikłać zagadkę tajemniczej śmierci. Sprawa zatacza coraz szersze kręgi. Pojawiają się pierwsi podejrzani, a wśród nich członkowie mafi… Królowa polskiego kryminału to unikatowa seria obejmująca 50 najlepszych i najchętniej czytanych książek Joanny Chmielewskiej. Miłośnicy dowcipnie napisanych powieści sensacyjnych będą mogli stworzyć jedyną w swoim rodzaju kolekcję. Te wyjątkowe publikacje ukażą się w niezwykłej szacie graficznej – wszystkie okładki projektuje Andrzej Pągowski.
Ruszaj w podróż z Tomkiem! Wsiądź do wagonu, którym Tomek zabierze cię na wycieczkę po wyspie Sodor! Naciśnij przyciski i kręć kierownicą, aby usłyszeć 13 wspaniałych odgłosów i melodyjek.
Niezwykłe, zwariowane, szybkie i zabawne!Bajecznie kolorowe książki pełne zadań na spostrzegawczość, rozbudzających wyobraźnię i zachęcających do zabawy. Do każdej dołączono aż 2000 naklejek częścią z nich uzupełnia się strony, a resztę można wykorzystać w dowolny sposób.
Maluchom ciekawym świata proponujemy serię kartonowych książeczek pt. „OnoMaTo”. Każda z nich mówi o dźwiękach. „Instrumenty muzyczne” nauczą maluchy naśladować odgłosy bębenka, trąbki czy skrzypiec.
Przeczytaj książeczkę o Świętym Mikołaju i napisz do niego swój list! Zakupując zestaw 20 listów otrzymacie Państwo w komplecie ekspozytor-domek św. Mikołaja gratis!
Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska – dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem – fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś…
Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta – pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki – jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich „deserów” należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka – wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...
Prosto i skromnie, solidnie i tłusto. Kuchnia śląska nie lubi nadmiaru finezji. Jest za to pożywna, zawsze musiała bowiem odpowiadać na potrzeby ciężko pracujących ludzi. Codzienne, skromniejsze posiłki to śledzie w rozmaitej postaci – od sałatek po kotlety. Mięsne rolady i zrazy z rozmaitymi farszami, sztufady, sztuki mięsa pieczone i duszone zdobiły świąteczne stoły, gdzie nie brakowało zup i deserów. Słynne kluski śląskie, karminadle, żury, kiełbasy serwowane na gorąco, gęste zupy – eintopfy i pyszne kołocze, to dania, których nie skosztujecie w innych regionach Polski.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?