Kuchnia portugalska
-
Autor: Elżbieta Adamska
- ISBN: 9788327452351
- EAN: 9788327452351
- Oprawa: Twarda z obwolutą
- Wydawca: Olesiejuk Sp. z o.o.
- Format: 22.5x29.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 192
- Rok wydania: 2020
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
17,15złCena detaliczna: 24,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,15 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza, rozwieszone na sznurkach, podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem, ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau á gomes de sá, ryba namoczona w wodzie lub mleku, pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza, pikantne pulpety z dorsza, dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...