KATEGORIE [rozwiń]

Wydawnictwo Buchmann

Okładka książki Pop manga dragons and other magically mythical creatures

29,99 zł 16,92 zł


Barwne, surrealistyczne i niesamowite zwierzęta powietrza, lądu i morza! Z głębi swojej szalonej wyobraźni Camilla d’Errico powołuje do życia mnóstwo niezwykłych stworzeń z mitów, folkloru i legend, dodając swój autorski znak – inspirację mangą! Użyj swojej własnej palety, aby ożywić fantastyczne stwory, takie jak gryfy, hydry i centaury, a także te inne, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś! Twoja umiejętność kolorowania zamieni te niezwykłe istoty w przykuwające wzrok, jedyne w swoim rodzaju dzieła sztuki.
Okładka książki Sekrety kolorów

69,99 zł 53,16 zł


Kolor pchli. Brąz egipski. Alizaryna. Czerwień wyścigowa. Heliotrop. Ultramaryna. Błękit elektryczny. Świat kolorów jest znacznie bogatszy, niż mogłoby się wydawać! Co wspólnego z barwami mają ekscentryczne królowe i ciekawscy naukowcy, samice żuka z rodziny Kermesidae, kruche minerały, nieudane naukowe eksperymenty i nieprane nocne koszule? Brytyjska dziennikarka Kassia St Clair podąża tropem niesamowitych historii, w których nauka miesza się z modą, polityka ze sztuką, a geologia z motoryzacją, i przedstawia najciekawsze opowieści dotyczące kilkudziesięciu mniej lub bardziej znanych odcieni i kolorów. Od słynnego błękitu Picassa i bieli, która chroniła przed zarazą, przez kwaśną żółć, irlandzką zieleń, punkowy róż i krwawy szkarłat, po cesarską purpurę. Książka Kassi St.Clair to wyjątkowe studium ludzkiej cywilizacji opowiedziane przez pryzmat barw. To żywa historia naszej kultury, którą czyta się z wypiekami na twarzy. "Olśniewająca i żywa historia kolorów, od więdnących żółtych słoneczników Van Gogha po zabójczą zieleń Turnera i najciemniejszy okres Picassa." Mail on Sunday "Rozwijająca umysł wycieczka po świecie bez wychodzenia z pudełka z farbą. Każdy kolor ma swoją historię, a oto niektóre z najbardziej pociągających, niepokojących i prowokujących do myślenia." Simon Garfield "Książka jest po prostu o kolorze. Ale kolor nie jest prosty. Historia, geografia, polityka, skandale i wpływ kolorów są tutaj udokumentowane przez wybitną Kassia St. Clair. Z odniesieniami od Jessiki Rabbit do Lorda Mountbatten, od greckich poetów po niewolnictwo ? jest to fascynująca lektura" Viv Albertine, Guardian
Okładka książki Szaszłyki. Pyszności na patyku

34,99 zł


Superszaszłyk to dobrze dobrane składniki, odpowiednia marynata oraz ciekawy sos.   W książce serwujemy ponad 80 szaszłykowych kompozycji – dla wegetarian, wegan i przywiązanych do tradycji mięsożerców. Są tu też szaszłyki niespodzianki dla dzieci – nie tylko owocowe!   Proponujemy szaszłyki jako gorące danie obiadowe: z warzywami, serem, grzybami, mięsem i rybami. Kusimy nimi w wersji deserowej, na zimno, z dodatkiem słodkiego – karmelowegolub czekoladowego – sosu. Zachęcamy też do podania szaszłyków na stół bufetowy, np. w wersji egzotycznej lub marynowane w whiskey.
Okładka książki Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień

44,99 zł 34,18 zł


Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozgrzewająca owsianka z dynią pieczoną, kremowe tortiglioni w korzennym purée czy kultowa pumpkin spice latte. Z dynią w roli głównej można przygotować receptury klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe. W książce „Dynia na okrągło” czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
Okładka książki Ateny do zjedzenia

99,99 zł 56,52 zł


Ateny nie są łatwym kąskiem. Wysyłają chaotyczne wibracje, ale żyją pełnią życia. Potrafią zmęczyć ale i oczarować. „Ateny do zjedzenia” – kolejna książka autorstwa Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach oraz o kościołach i świątyniach, a także - a może przede wszystkim – o wspaniałej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce. Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w „Kukbuku”, „Podróżach”, „Twoim Stylu” i „Magazynie Wino”. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku. Z kolei Portugalia do zjedzenia zajęła 3. miejsce w kategorii kuchnia śródziemnomorska w prestiżowym konkursie Gourmand Cookbook Awards 2020.
Okładka książki Zdrowy pies. jak sprawić, by twój przyjaciel zachował młodość i witalność jak najdłużej.

70,00 zł 39,51 zł


Praktyczny poradnik, w którym autorzy - Rodney Habib, wielokrotnie nagradzany bloger i założyciel Planet Paws, najpopularniejszej Facebookowej strony poświęconej zdrowiu zwierząt domowych oraz lekarka weterynarii Karen Shaw Becker – przedstawiają oparte na naukowych dowodach porady dot. optymalnego troszczenia się o psie potrzeby, które każdy może indywidualnie dostosować do własnego pupila. Ich celem jest zainspirowanie właścicieli do zmiany sposobu, w jaki dbają o swoje zwierzęta, tak by zapewnić im jak największy komfort i możliwie najdłuższe życie w pełnym zdrowiu.
Okładka książki Portugalia do zjedzenia

99,99 zł 57,95 zł


Po sukcesie, jakim okazała się Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie. Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
Okładka książki Moc ziół

54,99 zł 31,04 zł


Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziołach, ale nie mieliście kogo zapytać. Zioła na zdrowie, dla ciała i na stole. Poznaj współczesne zielarki i ich autorskie przepisy. Współczesne zielarki łączą akademicką wiedzę z naukowych podręczników z rytuałami i zwyczajami dawnych specjalistek w dziedzinie zielarstwa. Odnajdują siłę w postaciach przodkiń, które wiedziały, jak korzystać z bogactwa otaczających nas roślin. Jeśli macie ochotę razem z nimi przygotowywać zdrowotne napary, nalewki i maści, zanurzyć się w parujące ziołowe kąpiele, destylować krwawnik i kręcić kremy z dzikiej marchwi – ta książka jest dla was. Zielarstwo to wspaniała przygoda wymagająca jednak uważności i cierpliwości. Czasami droga prowadzi was przez drzwi pobliskiego sklepu zielarskiego, innym razem wiedzie na pola i łąki. Autorkę książki „Moc ziół” poprowadziła na dzikie Pogórze Przemyskie, w tajemnicze Góry Sowie, lasy Beskidu Sądeckiego, na polne ścieżki Kaszub i Lubelszczyzny. Przez pracownie, w których u powały suszą się pęki ziół, przez kuchnie zastawione alembikami do destylacji, małe laboratoria w których półki uginają się od słojów z suszem i maceratami. Spotkała na swojej drodze bardzo różne kobiety, które łączy ogromna miłość i szacunek do przyrody oraz niesamowita wiedza na temat roślin i ich wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję psychiczną i fizyczną. W książce autorka prezentuje sylwetki współczesnych zielarek oraz zdradza ich autorskie przepisy na napary, mieszanki, maści czy nalewki. Opowieściom o niezwykłych kobietach towarzyszy duża dawka praktycznej wiedzy o roślinach i ich zastosowaniu – w książce znajdziemy m.in. podzielone tematycznie zielniki opisujące działanie i zastosowanie 40 ziół oraz ponad 80 przepisów na ziołowe specyfiki.
Okładka książki Odetchnij od miasta Góry

59,99 zł 32,99 zł


Piąta część bestsellerowej serii prezentującej najciekawsze miejsca noclegowe w Polsce. Tym razem autorzy, podróżnicy i twórcy bloga @zyciepopracy, zabierają nas w góry zapraszając na wyprawę najciekawszymi szlakami Tatr, Bieszczad, Sudetów czy gór Świętokrzyskich. Oprócz opisów najciekawszych i najbardziej przyjaznych domów gościnnych, chatek i schronisk w książce znajdziecie wiele praktycznych wskazówek: m.in. jak przygotować się do wyprawy w góry, czy na co zwracać uwagę na szlaku. Autorzy prezentują warte odwiedzenia knajpki i restauracje, podpowiadają którymi trasami najlepiej ruszyć w góry i jakie miejsca odwiedzić. Swoimi doświadczeniami w książce dzielą się też nietuzinkowe postaci związane z górami – m.in. znawca dzikich roślin Łukasz Łuczaj czy himalaistka i zdobywczyni Broad Peak, Agnieszka Bielecka.
Okładka książki Instrukcja obsługi przyszłości

49,99 zł 27,49 zł


Książka "Instrukcja obsługi przyszłości" Arety Szpury podpowie Ci, jak zostać bohaterem i zmienić świat na lepsze. Jaka przyszłość nas czeka? Scenariusze pisane przez naukowców i ekspertów nie są optymistyczne. Mamy do wyboru: stać bezczynnie, lub działać. Tylko jak - Areta Szpura, znana i lubiana aktywistka, w swojej książce "Instrukcja obsługi przyszłości" odpowiada na pytanie, co możemy zrobić, aby realnie wpłynąć na przyszłość naszej planety i stać się prawdziwym bohaterem… Pomaga jej w tym ośmioro ekspertów. W swoim poprzednim, influencerskim życiu Areta Szpura podbijała świat mody jako współzałożycielka marki Local Heroes, a jej ubrania nosiły największe gwiazdy i celebryci. Od kilku lat całkowicie zmieniła kierunek swoich działań, nie tylko odcinając się od świata fast fashion, ale także realizując się na polu aktywizmu ekologicznego, współtworząc wiele mikroprojektów i skupiając na ratowaniu planety. Dziś sama siebie nazywa „emerytowaną influencerką i przyszłą farmerką.” Jej najnowszy projekt to książka o znamiennym tytule: „Instrukcja obsługi przyszłości”, będąca kontynuacją bestsellera „Jak uratować świat?”. Scenariusze opisujące to, jak może wyglądać rok 2050, jeśli ludzkości nie uda się powstrzymać destrukcyjnych procesów, działają na wyobraźnię. Susze, powodzie, tsunami, migracje klimatyczne — a to przecież tylko kilka przykładów. Pesymistyczne wizje i katastrofalne prognozy zalewają nas zewsząd, co sprawia, że część z nas woli schować głowę w piasek i udawać, że problem nie istnieje. Jest jednak spora grupa ludzi, którzy pragną poszerzać swoją wiedzę i znaleźć konstruktywne rozwiązania, które pozwolą nam zatrzymać zmiany klimatyczne. Właśnie do nich kierowana jest „Instrukcja obsługi przyszłości” — zdumiewająca, ciekawa, wypełniona po brzegi fascynującymi informacjami i wnioskami, mobilizująca do tego, aby zrozumieć zmieniającą się rzeczywistość i zacząć działać. Książka Szpury to podręcznik i jednocześnie zbiór rozmów przeprowadzonych z gronem wybitnych ekspertów na temat przyszłości naszej planety. Czy jesteśmy w stanie osiągnąć neutralność klimatyczną? Jakie mamy alternatywy dla kapitalizmu, który bezsprzecznie wpływa na kondycję Ziemi? Jak będzie wyglądało rolnictwo przyszłości? Czy w kolejnych dekadach mamy szansę wykarmić 10 miliardów ludzi? Czy szkoły demokratyczne mogą być bardziej ekologiczną odpowiedzią na dzisiejszy system edukacji? Jak budować miasta przyszłości? Na te i inne palące pytania Areta Szpura odpowiada wraz ze specjalistami, wśród których znajdziemy m.in. Mirosława Proppé (WWF Polska), Jana Mencwela (Miasto Jest Nasze), profesora Bolesława Roka (Akademia Leona Koźmińskiego, Forum Odpowiedzialnego Biznesu) czy Mariannę Kłosińską (Fundacja Bullerbyn). Napisana w przystępny i bezpretensjonalny sposób książka przekazuje konkretną, popartą badaniami naukowymi i doświadczeniem specjalistów wiedzę, wraz z całym arsenałem narzędzi, które pozwolą odbiorcy nie tylko zrozumieć, w jaki sposób zmienia się świat, ale też jak odnaleźć się w gąszczu informacji, sprzecznych komunikatów i fake newsów oraz krok po kroku zacząć zmieniać rzeczywistość dookoła siebie. Merytoryczna wiedza została przekazana lekko i z wielką pasją, w sposób, jaki trafi do odbiorców w każdym wieku. „Instrukcja obsługi przyszłości” zamiast zniechęcać, sprawia, że chce się wstać z łóżka i zacząć działać. A więc… może Ty też masz ochotę zostać bohaterem i zmienić przyszłość świata?
Okładka książki Robię Włosing wyd.2022

59,99 zł 33,90 zł


W czasach, gdy półki marketów i drogerii pęcznieją od wszelkiej maści, szamponów, odżywek, masek, toników i olejków, mało kto wie, czego tak naprawdę potrzebują jego włosy. Włosing to wciąż rosnący trend. Pomaga odkryć, jaki typ włosów mamy, jak je pielęgnować, ale także nie szkodzić im nieodpowiednimi specyfikami. Wszystko w duchu natury i zgody z tym, w co nas wyposażyła. Autorką jest najpopularniejsza edukatorka włosingowa w Polsce, twórczyni samego pojęcia „włosingu” Agnieszka Niedziałek.
Okładka książki Italia do zjedzenia wyd.2022

99,99 zł 56,45 zł


Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku. "Italia do zjedzenia" jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii. „Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim.” Bartek Kieżun Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
Okładka książki Stambuł do zjedzenia

99,99 zł 56,45 zł


Bartek Kieżun dociera do odległych zakątków Europy, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, Konstantynie, intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani, i najlepszych przystawkach do raki. W jego książce „Stambuł do zjedzenia” miasto to jawi się jako kulinarne królestwo gotowe, by je odkryć. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce. Bartek wie to doskonale, dlatego w Stambule, kierowany intuicją i poleceniami znajomych, dociera do zakamarków zapomnianych przez turystów. I właśnie dzięki temu powstał przewodnik kulinarny pełen opowieści o wielkiej historii, pachnący bakłażanem i wyjątkowy jak turecki dywan.
Okładka książki Hiszpania do zjedzenia

99,99 zł 56,45 zł


Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
Okładka książki Zupy 270 najlepszych przepisów

59,99 zł 32,99 zł


Pojawiają się na stole na co dzień i od święta. W kuchni polskiej częściej niż w innych - trudno w końcu wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy! Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych ale i przywołują wspomnienia i skojarzenia z najlepszymi rodzinnymi chwilami. Zupy przeżywają dzisiaj prawdziwy renesans. Robione z lokalnych, sezonowych składników awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku. Książka Małgorzaty Caprari pomoże wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, zmodyfikowane przepisy tych najbardziej popularnych a także najciekawsze potrawy z polskiej kuchni regionalnej. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia. Dodatkowym atutem książki jest atrakcyjna szata graficzna i wspaniałe malarskie ilustracje Martyny Cybuch.
Okładka książki Tylko kiszonki

34,99 zł 26,57 zł


Konserwuje żywność, ułatwia jej strawienie, stanowi źródło witamin, wspomaga metabolizm i utrzymuje równowagę organizmu – kiszenie, fermentowanie i solenie. Moda na kiszonki wróciła, a dzięki tej książce dowiesz się, jak zrobić kambuchę, kefir, kim chi, ukisić cytrynę i przygotować marmoladę z kumkwatów. Fermentacji możemy poddać niemal wszystkie warzywa i owoce, warto więc poznać najciekawsze receptury na zachowanie ich wartości odżywczych i witamin. Kiszonki to bogactwo kultury bakterii, probiotyków, które łagodzą alergie i nietolerancje pokarmowe, zmniejszają nawet ryzyko występowania nowotworów.
Okładka książki Ogród na cztery pory roku wyd.2022

74,99 zł


Co siać w lutym a co do ziemi włożyć dopiero w kwietniu? Jak zadbać o ogród jesienią i jak przygotować grządki po zimie. No i najważniejsze – co z tymi wszystkimi plonami zrobić. Sebastian Kulis, autor bloga Roślinne Porady, zabiera nas w roczną podróż po swoim ogrodzie. Miesiąc po miesiącu podpowiada co warto wysiać, jak zadbać o ziemię i jak zaplanować kolejne miesiące w ogrodzie, na balkonie i na parapecie, bo jako miejski ogrodnik, żadnych wyzwań się nie boi. Co więcej, w swojej książce, nie tylko zaraża pasją do ogrodnictwa, ale też równie silnie szerzy idee zero waste. Z Kulisem nic się nie zmarnuje, nawet najnędzniejszy pomidorek z parapetowej hodowli. Szpadle w dłoń i do piachu!
Okładka książki Poczuj się lepiej

44,99 zł 24,74 zł


Która dieta jest najlepsza? Czy można jeść po 18? Ile litrów wody należy wypić, żeby być zdrowym? Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny z dużym doświadczeniem codziennie w swoim gabinecie odpowiada na takie pytania. Co więcej, większość z nich się powtarza. Bo choć źródeł informacji jest coraz więcej, to poziom dietetycznego zagubienia systematycznie rośnie. „Poczuj się lepiej” to rodzaj dietetycznej pierwszej pomocy. Książki, która pozwoli zrozumieć podstawowe zasady zdrowego odżywiania i po prostu poczuć się lepiej. Znajdziemy w niej poparte naukowymi badaniami informacje o dietach, pomysły jak zaplanować posiłki, przewodnik po najczęstszych dolegliwościach oraz informacje, jak przygotować się do wizyty u dietetyka. Całość zakończona jest Q&A z najczęstszymi pytaniami z gabinetu. Książka napisana jest w lekki i przyjemny sposób a atrakcyjności dodają jej towarzyszące tekstom kolaże.
Okładka książki Rozmowa z kotem

59,99 zł 33,87 zł


Rozmowa z kotem wyd.2022
Okładka książki Ona ma siłę Poczuj się pewnie we własnym ciele

48,99 zł 27,65 zł


Nowe wydanie przełomowego poradnika, który poprawił życie seksualne i samoocenę milionów kobiet.Czym jest pożądanie, czego (i dlaczego) się wstydzimy, jak fantazjujemy, dlaczego tak ważne są kontekst oraz emocje i dlaczego - mimo wielkich starań naukowców - nigdy nie powstanie "różowa tabletka", czyli odpowiednik viagry dla kobiet. Ona ma siłę to gotowy zestaw odpowiedzi na dręczące cię pytania.EMILY NAGOSKI obala liczne mity, pomaga kobietom oswoić seksualność i przede wszystkim pokochać własne ciało, czyniąc z różnorodności i niedoskonałości piękno i prawdziwą siłę.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj