Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze.Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek - smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii.W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę - hebrajskie i arabskie hity z różnych epok - świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.
Nieautoryzowana biografia jednej z najbardziej znanych postaci kulinarnego świata"Napisana bez zbędnego upiększania historia burzliwego życia. Bardziej bezwzględna niż wszystko, co o Bourdainie czytaliśmy wcześniej. Leerhsen nie pisze jej jednak po to, by zdyskredytować lub krytykować swojego bohatera. Jego podziw dla Bourdaina jest wyraźnie widoczny. Trudno jednak powiedzieć, czy Bourdainowi spodobałaby się ta książka. Tak czy inaczej, podejrzewam, że podziwiałby odwagę autora".The New York TimesSamobójcza śmierć Anthony'ego Bourdaina w czerwcu 2018 roku wstrząsnęła jego fanami na całym świecie. Kucharz, podróżnik i gwiazdor programów telewizyjnych wydawał się mieć wszystko: wymarzoną pracę, pieniądze i międzynarodową sławę. Rzeczywistość była jednak bardziej skomplikowana.Ta książka to wyjątkowy portret nieoczywistej postaci, jaką był Bourdain. Dziennikarz Charles Leerhsen zagłębia się w najciemniejsze zakamarki jego życia. Opisuje dzieciństwo i młodość kucharza, jego błyskotliwą karierę oraz burzliwy związek z włoską aktorką Asią Argento. Nie unika kontrowersyjnych tematów, takich jak romanse, kontakty z prostytutkami, skłonność do alkoholu i narkotyków. Cytuje pamiętniki, notatki oraz prywatne wiadomości gwiazdora, które rzucają nowe światło na ostatnie chwile jego życia i mogą kłaść się cieniem na obraz, jaki fani Bourdaina mają wyrobiony na podstawie jego medialnej obecności.
Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
Zapuść długie, zdrowe i piękne włosy!Czy każdy może zapuścić długie włosy? Jak i na ile jesteśmy w stanie przyspieszyć porost i zagęścić czuprynę? Co wybrać - gotowe kosmetyki czy viralowe trendy, takie jak woda ryżowa albo olejek rozmarynowy?Agnieszka Niedziałek, która od lat uczy Polki i Polaków świadomej pielęgnacji włosów, bazuje na najnowszej naukowej wiedzy, obala porostowe mity, dostarcza skutecznych sposobów na porost zarówno dla początkujących, jak i zaprawionych w bojach Włosomaniaczek i Włosomaniaków.Jej nowa książka rozwiewa wszelkie wątpliwości dotyczące zapuszczania włosów i dostarcza niezbędnych informacji na temat ich zdrowia i kondycji.
Poznaj naturalną moc leczniczych roślin, które wspierają odporność, redukują stres i poprawiają zdolności intelektualne. Adaptogeny to budzące coraz więcej zainteresowania nietoksyczne rośliny, charakteryzujące się wyjątkowym wpływem na ludzkie ciało i umysł – niwelują skutki stresu oraz wspomagają adaptację organizmu do niesprzyjających warunków zewnętrznych. Nie są one magicznym lekiem na wszelkie dolegliwości, lecz fundamentem zdrowia i holistycznym wsparciem tak dla ciała, jak i umysłu. Adaptogeny były z nami od zawsze, lecz dopiero od niedawna zaczynamy dostrzegać ich potencjał. Adaptogeny Melisy Petito to przewodnik przedstawiający ponad 50 najpopularniejszych adaptogenów oraz podający pyszne, bogate w składniki odżywcze przepisy pomagające funkcjonować „z wyższą częstotliwością”.
Brytyjski bestseller (#1 Sunday Times'a) nagrodzony tytułem Książki Roku podczas The British Book Awards 2023. Ten przewodnik, napisany w zabawny, bezpośredni i bezpruderyjny sposób to absolutny "must read" dla wszystkich kobiet, które chcą dowiedzieć się i zrozumieć, co je czeka je w okresie okołomenopauzalnym. Brytyjska dziennikarka Davina Mc Call razem z dr Naomi Potter na bazie najnowszych badań naukowych tłumaczą, czym jest menopauza, obalają szkodliwe mity, oddają też głos kobietom i przyglądają się ich doświadczeniom, dzięki czemu możemy zrozumieć, że chociaż każda z nas przeżywa ten czas inaczej razem tworzymy silną społeczność. Menopauzing uzbraja kobiety w narzędzia niezbędne do pełniejszego zrozumienia tej części ich życia. Bo menopauza to nie koniec. To drugi początek.
"Czy wiecie, którego dnia Bóg stworzył grzyby? Ja wiem: w piątek, gdy kończyły się moje wakacje i za kilka dni musiałam wracać do Warszawy. Pojawiły się wczesnym rankiem w konopackich lasach i jakimś cudem wszyscy od razu się o tym dowiedzieli".Tak zaczyna się opowieść Zośki, która od tego pamiętnego piątku nie rozstaje się z koszem i kozikiem. O grzybach wie wszystko i ma to nawet udokumentowane na papierze, więc lepiej nie wdawać się z nią w dyskusje. "Polowanie na grzyby" to opowiedziany atlas grzybów, w którym konkretne informacje przeplatają się z anegdotami i prywatnymi historiami autorki. Dzięki niemu poznacie m.in. grzyby, które zbierają tylko świry i grzybowi guru, okazy, które w życiu można zjeść tylko raz, czy magiczne odmiany. Historie przeplatają się z niesamowitymi zdjęciami i praktycznymi poradami dotyczącymi zbierania, przygotowywania, a nawet hodowania grzybów.
Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię.
Oto najlepsze sycylijskie przepisy!
Wegetariańskie dania z pasją, pełne smaków i aromatów prosto z Sycylii. Francesca Maugeri Holmström zdradza najwyborniejsze przepisy i przywołuje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa. Dzieli się z czytelnikami historią miłosną, która łączy kuchnię i mieszkańców tej
najpiękniejszej włoskiej wyspy. Nieskończenie zachwycająca i przyjazna, pełna jest ludzi żyjących nieśpiesznie – koneserów prostego życia, z dumą wychwalających powolny codzienny rytm.
Kilka tradycyjnych sycylijskich składników – takich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy,bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy – tworzy lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim jednak naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu.
Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili? Buon appetito!
Burzliwa historia sprawiła, że Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat. Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski – a gwarantuję, że będziecie szczęśliwi.
Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek, ekspert w zakresie kuchni śródziemnomorskiej
Ciao! Kiedy otwieram tę książkę, wracają moje własne wspomnienia z sycylijskiego Cefalu i smak niezapomnianej parmigiany. Tym samym otrzymuję aromatyczną odpowiedź na pytanie, czy sycylijska kuchnia może być wegetariańska. Autorka skutecznie inspiruje do częstszego
sięgania po warzywa.
Zofia Cudny, autorka bloga makecookingeasier.pl
Kamasutra 2.0 współczesna wersja starożytnej Kamasutry „przetłumaczona” na język współczesnych kochanków. Jest to kuszące zaproszenie do seksu i prezentacja 99 najbardziej podniecających, pobudzających wyobraźnię pozycji erotycznych. Każda pozycja pokazana jest poprzez rysunek oraz opis, uwzględniający wskazówki dla obojga kochanków oraz wskazujący na mocne strony danej pozycji. Opatrzona jest także dodatkowymi osobistymi radami, np. jak opanować dany układ oraz ikonkami pokazującymi stopień „choreograficznych” trudności. Dodatkowo na osobnych rozkładówkach czytelnik znajdzie 12 szybkich lust lessons na różne ciekawe tematy, takie jak znaleźć punkt G, czego absolutnie nie robić, jak zaaranżować przestrzeń, co zaproponować po seksie. Godny polecenia jest też rozdział „Szybki wybór”, który pozwoli kochankom wybrać pozycję najlepszą dla ich aktualnego nastroju i potrzeb, ocenić stopień trudności oraz wyobrazić sobie skalę finalnego pobudzenia. O Kamasutrze, starożytnej indyjskiej księdze seksu słyszał każdy, ale przez ponad szesnaście wieków realia się zmieniły i dlatego postanowiliśmy pokazać te klasyczne zmysłowe konfiguracje we współczesnym ujęciu.
Z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne niezbędniki, czyli dodatki o dużej sile rażenia. Książka Dominiki Targosz - ambasadorki Roślinniejemy i Chefs for Change - to ukłon w stronę osób, które nie tylko chcą odtwarzać przepisy, ale też nauczyć się je samemu kreować. Znajdziemy w niej ponad 80 roślinnych przepisów, które zaspokoją i mały i wielki głód. Całość w duchu prostego jedzenia z dostępnych składników. Takie zwykłe gotowanie w wersji gourmand, gdzie wymyślny sosik czy sprytna posypka potrafi zmienić wszystko."Doskonała książka nie tylko dla wegan! To zbiór praktycznych porad oraz prostych i pysznych przepisów dla wszystkich, którzy chcą lepiej poznać dietę roślinną, zrozumieć ją i przekonać się, że nie jest ona skomplikowana. Wszystko to podlane olejem chili i świetnym poczuciem humoru Dominiki."- Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, ambasadorka Chefs for Change"Roślinnej kuchni w wydaniu Dominiki pierwszy raz spróbowałam w krakowskiej piekarni Zaczyn. Doskonale pamiętam kanapkę z migdałową ricottą, skórką z cytryny, szparagami i koperkiem. Mam nawet jej zdjęcie! Należę bowiem do tego typu gości, którzy wnikliwie analizują roślinne połączenia serwowane przez szefową kuchni, by potem próbować odtworzyć je w domu. Lubię podglądać, jak Dominika w niewymuszony sposób łączy proste, łatwo dostępne produkty: doprawia małosolne olejem chili, podkręca bakłażana wędzonym tofu, piecze focaccie z jagodami i ziarnami kopru, sieka agrest z szalotką, smaży śliwki z miodem gryczanym. Doceniam to, że nie podpierając swojej pracy żadnymi przegadanymi ideami, po prostu uczciwie gotuje. Świeżo, prosto, pysznie, roślinnie. I uczy, że to umiejętność dla każdego. Na co dzień."- Dominika Wójciak, @jarzynova, zwyciężczyni MasterChefa, autorka książek kulinarnych
Psy i dzieci to książka zarówno dla przyszłych rodziców, jak dla i tych, którzy mają już dzieci. Praktyczny poradnik pomoże przygotować psa do sytuacji, kiedy w domu pojawi się noworodek, ale będzie też przydatny wtedy, gdy w domu są już dzieci. Może się też przydać osobom bez dzieci, które chcą wiedzieć więcej o psach i o tym, jak się przy nich zachowywać. W książce znajdują się wskazówki dotyczące psiej mentalności, psychiki, emocji i przyzwyczajeń oraz praktyczne rady, które pomogą lepiej zrozumieć zachowania psa.
Ile razy dziennie zdarza nam się pomyśleć, że bardzo chcielibyśmy żeby coś się wydarzyło. Albo odwrotnie, jak często martwimy się o rzeczy, które jeszcze się nie wydarzyły i napędzamy w sobie lęki?Jordanna Levin, dziennikarka i autorka podcastów, przez lata ciągle czegoś się obawiała, obsesyjnie o tym myślała i ze zgrozą obserwowała, że wiele z tych rzeczy, rzeczywiście się wydarzało. Dopiero po jakimś czasie zrozumiała, że nie przewiduje przyszłości lecz ją manifestuje. Postanowiła więc zmienić swoje nastawienie - skupić się na pozytywnych myślach, by przytrafiałyby się jej dobre rzeczy."Moc manifestowania" to przewodnik po manifestowaniu i afirmowaniu. Jordanna Levin dzieli się osobistymi doświadczeniami i praktykami, które mają pomóc osiągnąć to, czego pożądamy. Z książki dowiemy się, dlaczego warto zaklinać rzeczywistość i jak to robić, żeby przynosiło to skutki. To podręcznik dla każdego, kto chce coś zmienić w swoim życiu za pomocą potęgi podświadomości."Ta książka to szczere i bezinteresowne zaproszenie do podróży, która zmieni twoje życie - jeśli tylko tego zechcesz. Czytając ją kartka po kartce, rozdział po rozdziale, zrozumiesz, jak łatwo jest zadbać o siebie, a także to, że odnajdując miłość do siebie samej, sprawisz, iż pokocha cię świat. Jeśli, tak jak ja, jesteś zdroworozsądkową, twardo stąpającą po ziemi osobą i do tej pory na manifestacje patrzyłaś z przymrużeniem oka - musisz przeczytać tę książkę. Autorka, podkreślając ogromną wagę poczucia sprawczości w życiu, prowadzi cię za rękę przez świat świadomego tworzenia manifestacji. Sama decydujesz, z których elementów zawartych w książce skorzystasz, by spróbować żyć najlepszą wersją swojego życia. A później? Później wszystko czego pragniesz, staje się rzeczywistością!"Marta Lech-Maciejewska, przedsiębiorczyni, twórczyni marki "Spadiora" i bloga superstyler pl, Kobieta Roku "Glamour" w kategorii biznes"W ostatnich latach nurt psychologii pozytywnej, czyli skupianie się na budowaniu oraz rozwijaniu osobistego potencjału, coraz bardziej przybiera na sile. Bez wypierania trudnych emocji możemy świadomie kierować swoją uwagę ku temu, co budujące. Dzięki temu stajemy się sprawczy wobec siebie i swojego życia. To jest właśnie początek manifestowania i mądrość Mocy manifestowania Jordanny Levin."Orina Krajewska, aktorka, współzałożycielka i prezeska Fundacji Małgosi Braunek "Bądź". Propagatorka holistycznego stylu życia i integralnego podejścia do zdrowia.
Znany i popularny Wróżbita Maciej powraca z nową książką. W Astronumerologii łączy swoją imponującą wiedzę z dziedziny numerologii z astrologią. Tłumaczy w jaki sposób data naszego urodzenia wpływa na cechy osobowości przypisywane danym znakom zodiaku - bo przecież nie każdy Strzelec czy Koziorożec jest taki sam. Dzięki tej wiedzy możemy nakreślić swój portret astronumerologiczny. Rozumiejąc zaś jakie elementy mają wpływ na nasze życie jesteśmy w stanie rozszyfrować pragnienie naszej duszy, lepiej zrozumieć nasz charakter, naszą osobowość. Z taką wiedzą możemy wpłynąć na swój los, uzewnętrzniając to, co najlepsze w naszym zestawie cech. W książce autor przedstawia charakterystykę astronumerologiczną dla urodzonych każdego dnia roku.
Przedziwne urokliwe stworzenia, które straszą cię nocą. Supergwiazda pop surrealizmu, Camilla d’Errico, powraca z kolejną kolorowanką dla dorosłych wypełnioną – strona po stronie – oryginalnymi rysunkami w jej niepowtarzalnym, inspirowanym mangą stylu. Tym razem d’Errico potrzebuje Twoich markerów i kolorowych kredek, by rozświetliły ciemne zakamarki jej wyobraźni. Ponad siedemdziesiąt stron uroczych i przerażających postaci, potworów i niesamowitych wzorów czeka na Twój kreatywny dotyk. Otwórz się więc i rozpocznij kolorowanie... jeśli się odważysz!
Barwne, surrealistyczne i niesamowite zwierzęta powietrza, lądu i morza! Z głębi swojej szalonej wyobraźni Camilla d’Errico powołuje do życia mnóstwo niezwykłych stworzeń z mitów, folkloru i legend, dodając swój autorski znak – inspirację mangą! Użyj swojej własnej palety, aby ożywić fantastyczne stwory, takie jak gryfy, hydry i centaury, a także te inne, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś! Twoja umiejętność kolorowania zamieni te niezwykłe istoty w przykuwające wzrok, jedyne w swoim rodzaju dzieła sztuki.
Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozgrzewająca owsianka z dynią pieczoną, kremowe tortiglioni w korzennym purée czy kultowa pumpkin spice latte. Z dynią w roli głównej można przygotować receptury klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe. W książce „Dynia na okrągło” czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
Ateny nie są łatwym kąskiem. Wysyłają chaotyczne wibracje, ale żyją pełnią życia. Potrafią zmęczyć ale i oczarować. „Ateny do zjedzenia” – kolejna książka autorstwa Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy.
To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach oraz o kościołach i świątyniach, a także - a może przede wszystkim – o wspaniałej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce.
Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w „Kukbuku”, „Podróżach”, „Twoim Stylu” i „Magazynie Wino”. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku. Z kolei Portugalia do zjedzenia zajęła 3. miejsce w kategorii kuchnia śródziemnomorska w prestiżowym konkursie Gourmand Cookbook Awards 2020.
Praktyczny poradnik, w którym autorzy - Rodney Habib, wielokrotnie nagradzany bloger i założyciel Planet Paws, najpopularniejszej Facebookowej strony poświęconej zdrowiu zwierząt domowych oraz lekarka weterynarii Karen Shaw Becker – przedstawiają oparte na naukowych dowodach porady dot. optymalnego troszczenia się o psie potrzeby, które każdy może indywidualnie dostosować do własnego pupila. Ich celem jest zainspirowanie właścicieli do zmiany sposobu, w jaki dbają o swoje zwierzęta, tak by zapewnić im jak największy komfort i możliwie najdłuższe życie w pełnym zdrowiu.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?