Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
"Miaudle" to książka dla miłośników kotów, dla ofiar kocich zbrodni i dla tych, jakże wielu, którzy przynależą do obydwu tych grup. Zbadaj wnikliwie poszlaki i dowiedz się, kto popełnił oburzające przestępstwa.Kto ukrył zwłoki za lodówką? Kto zdemolował grządkę z hortensjami w ogrodzie sąsiada? Kogo można oskarżyć o perfidny atak na kuriera dostarczającego paczkę?Zaostrz pazury, wysil umysł i rozwiąż 75 kocich zagadek!
Wyjątkowy album do kolorowania zainspirowany klasyczną Księgą herbaty japońskiego uczonego Okakury Kakuz. Znaleźć w nim można ponad 90 tradycyjnych ilustracji celebrujących sztukę parzenia i picia herbaty okraszonych filozoficznymi cytatami. Są tu wzory na każdą okazję, mniej i bardziej wymagające - od drzeworytów przedstawiających japońskie życie i mity po bardziej swobodne rysunki nawiązujące do japońskiej kultury idealne do relaksującego kolorowania. Weź kredki w dłoń i oddaj się swoistej medytacji. Ta kolorowanka ukoi skołatane nerwy jak gorąca filiżanka ulubionej herbaty.
Humorystyczny poradnik dla rodziców dorastających dzieci. Autor, poczytny holenderski pisarz, znany z dowcipnego stylu, opisuje trudności i wyzwania, jakie wiążą się z okresem dojrzewania. Książka dostarcza zarówno cennych porad, jak i zabawnych anegdot, ukazując, że rodzicielstwo nie musi być udręką.Kluun - poczytny holenderski pisarz i zaprawiony w bojach ojciec - błyskotliwie i uczciwie opowiada o wyzwaniach związanych z wychowywaniem nastolatka, dając praktyczne rady, jak radzić sobie z trudnościami związanymi z dorastaniem dziecka. To nie tylko poradnik napisany z humorem i dużą dozą empatii, ale także przystępna i inspirująca opowieść o dojrzewaniu, rodzicielstwie i relacjach rodzinnych.Książka dotyka wielu aspektów trudnych relacji rodzic-dziecko: zmienne nastroje, konflikty, potrzebę większej niezależności czy burzliwe emocje. Kluun, używając lekkiego języka i zabawnych przykładów, zachęca do wyrozumiałości oraz dystansu, pokazując, że chociaż dorastanie to wyzwanie, można przez nie przejść z humorem i odrobiną zdrowego luzu.Nie jest to klasyczny poradnik psychologiczny - to raczej odświeżająca, pełna dystansu lektura, która pokazuje, że warto zachować spokój i umieć spojrzeć na okres dojrzewania dziecka z przymrużeniem oka. Dzięki tej książce rodzice mogą poczuć, że nie są sami w swoich zmaganiach i że każde wyzwanie, choć wymagające, jest też okazją do rozwoju i wzmocnienia więzi z dzieckiem.
Autorka bestsellerowego "Ona ma siłę" tym razem proponuje poradnik o budowaniu satysfakcji seksualnej w długotrwałych związkach. Autorka obala mity o spadku pożądania, podkreślając rolę komunikacji i zrozumienia swoich emocji. Dzięki naukowej wiedzy i praktycznym przykładom książka pomaga tworzyć zdrowe, intymne relacje.
Imponujące dzieło rica Kaysera - uznanego francuskiego mistrza piekarstwa i założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser.Eric Kayser, uznany francuski mistrz piekarstwa, dzieli się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni Maison Kayser. "Wielka księga chleba" to 50 przepisów, które pozwalają wypróbować nie tylko klasyczne "chlebowe" mąki ale też m. in. mąkę z soczewicy, orkiszową, konopną czy kamut, a także mąki ze starych odmian pszenicy.To praktyczne kompendium wiedzy, które przedstawia szczegółowe przepisy na różnorodne rodzaje pieczywa, przybliża techniki pieczenia oraz zawiera porady, jak osiągnąć doskonałe rezultaty. W książce amatorzy domowego wypieku znajdą sprawdzone przepisy nie tylko na tradycyjne chleby, ale także receptury na pieczywo z różnych zakątów świata - m. in. na bajgle, naany, pity, tortille i focaccie. Książka jest nie tylko zbiorem przepisów, ale także hołdem dla rzemiosła i pasji piekarskiej.Idealna dla zarówno początkujących, jak i zaawansowanych piekarzy.Eric Kayser, mistrz piekarnictwa, założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser. Wierny hipokratejskiej zasadzie, że jedzenie powinno być lekarstwem, postanowił podzielić się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni, wydając książkęLe Larousse du Pain[2013], która została przetłumaczona na osiem języków i sprzedała się w 200 tysiącach egzemplarzy i pomogła rzeszom nowicjuszy stawiać pierwsze kroki w piekarnictwie. "Wielka Księga Chleba" to kontynuacjaLe Larousse du Pain. Techniki wypieku pozostają te same, ale (ponowne) odkrywanie starych rodzajów mąki, podobnie jak receptury bazujące na oryginalnych zbożach i składnikach, otwiera wachlarz zaskakujących możliwości i ciekawych smaków.
Wzbogacone o nowe przepisy specjalne wydanie bestsellerowej książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują".To zestaw potraw, które - jak chociażby mniej typowa wersja wigilijnego barszczu doprawionego kolendrą, idealnie sprawdzą się podczas świątecznych spotkań, ale nie tylko. To prawdziwe comfort food idealne na każdą okazję - czy to spotkanie z przyjaciółmi czy silna potrzeba utulenia swojego żołądka czymś wyjątkowym - jak na przykład ziemniaczane kluski w sosie musztardowym czy oszałamiające ciasto czekoladowe z wiśniówką.To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo - globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
Świętuj pięćdziesięciolecie kultowej łamigłówki! Poznaj historię najsłynniejszej kostki na świecie.Jak szybko kostkę Rubika potrafi ułożyć robot? Jak kostka wygląda w środku? Ile jest metod jej ułożenia? Z czego zrobiony był jej prototyp? Ile kosztuje najdroższa kostka, gdzie można znaleźć największą? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdą czytelnicy w oficjalnej, pełnej ciekawostek książce "Rubik's Cube. 50 lat najsłynniejszej kostki świata".Kiedy węgierski profesor architektury Ern Rubik stworzył swoją układankę w 1974 roku, nie przypuszczał, że jego "Magiczna Kostka" stanie się jedną z najsłynniejszych łamigłówek wszech czasów, zyska popularność na całym świecie, stając się zarówno zabawką, jak i narzędziem do rozwijania umiejętności logicznego myślenia i pamięci. Kostka pojawiła się w filmach, serialach i teledyskach, stając się ikoną lat 80. oraz symbolem intelektualnego wyzwania. Dzisiaj obchodzi swoje 50 urodziny, ale wcale nie wybiera się na emeryturę i cieszy się niesłabnącą popularnością.
Kolejna część niezwykle lubianej serii książek Bartka Kieżuna łączących erudycyjne opowieści i osobiste historie z przepysznymi przepisami. Tym razem wielbiciel śródziemnomorskiej kuchni zabiera nas do Chorwacji i jak sam mówi: dzieli się wspomnieniami i opowieściami, które szczególnie ujęły jego serce. Na kartach tej książki spotkacie chorwackich królów, rzymskich cesarzy i osmańskich sułtanów. A na talerzach zobaczycie niezwykłe, smakowite kombinacje, bo w kulinarnym wszechświecie Chorwacji mieszali mniej lub bardziej skutecznie Grecy i Rzymianie, Turcy i Węgrzy, Włosi i Austriacy. A efekt? Jedyny i niepowtarzalny. Przekonajcie się sami."Kompetentna wielce i z pasją napisana, a w dodatku pięknie wydana książka - takie rzeczy nie zdarzają się zbyt często."Robert Makłowicz"Już w momencie, kiedy pobieżnie wertowałam tę książkę, wiedziałam, że stanie się moją wierną towarzyszką i będę ją otwierać za każdym razem, kiedy zatęsknię za chorwackimi zapachami, smakami i kolorami. A potem wczytałam się w opowieści Bartka Kieżuna i zrozumiałam, że to o wiele więcej niż książka kulinarna - to także niebanalny reportaż, wciągający esej podróżniczy i przede wszystkim przepiękny hołd dla Chorwacji."Aleksandra Wojtaszek, kroatystka
Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
"Italia do zjedzenia" jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
„Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim.” Bartek Kieżun
Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
Fascynująca książka, która odkrywa przed czytelnikiem tajemnice 60 różnych kamieni. Autorka przytacza historie i ciekawostki o minerałach z różnych zakątków świata, pokazując ich niezwykłe właściwości i wpływ na kulturę oraz historię ludzkości.Ałunit, bursztyn, jadeit, ametyst, lapis-lazuli. Wybierz się w podróż przez wieki, odkrywając tajemnice i niezwykłe opowieści związane nie tylko z drogocennymi klejnotami, ale i pozornie zwykłymi skałami.W jaki sposób diamenty stały się symbolem luksusu? Jakie znaczenie miały ametysty dla starożytnych Greków? Dlaczego niektóre kamienie są uważane za talizmany przynoszące szczęście? Każdy rozdział to inna opowieść, o tym, jak kamienie wpływały na życie ludzi, ich kulturę, wierzenia oraz codzienność. Od starożytnych cywilizacji, które przypisywały minerałom magiczne właściwości, przez średniowieczne alchemiczne eksperymenty, aż po współczesne zastosowania w technologii i medycynie.Od hematytu używanego w malowidłach jaskiniowych po mołdawit, który stał się sensacją TikToka; od skradzionego piaskowca Scone po nieoczekiwaną akustykę Stonehenge; od kryształowych kul po kompasy - skały i minerały zawsze były w centrum naszej historii.3000 lat temu Babilończycy stworzyli lapidaria - księgi próbujące poznać magiczne tajemnice skał. W "Sekretach kamieni" znana krytyczka sztuki Hettie Judah prezentuje niesamowite historie kryjące się za sześćdziesięcioma kamieniami, które ukształtowały i zainspirowały historię ludzkości, od poszukiwaczy skamieniałości z Dorset po chińskich filozofów, od Katarzyny Wielkiej po Michała Anioła.Dowiedz się, dlaczego alchemicy poszukiwali cynobru i siarki. Odkryj tajemnicę zaginionej bursztynowej komnaty Fryderyka Pruskiego. Dowiedz się, jak grecki potwór stworzył koral, a obsydian stał się inspiracją do stworzenia popularnej gry komputerowej.
Ponad 60 przepisów na pasty, smarowidła i kremy idealne na każdą okazję!Trudno o coś lepszego niż pajda świeżego chleba posmarowana czymś smakowitym. Ziołowym masełkiem, pastą jajeczną albo pikantnym dyniowym chutneyem. Bez względu na to, czy lubicie klasyczne, czy też nieco bardziej wymyślne smaki, dobra pasta do chleba to coś, co pozwoli wam w mgnieniu oka przygotować pyszną przekąskę idealną zarówno na szybkie śniadanie, jak i wykwintną kolację z przyjaciółmi.Książka jednej z ulubionych niemieckich autorek kulinarnych to niewyczerpane źródło pysznych inspiracji i zachęta do eksperymentowania z nowymi połączeniami i smakami.Czegóż tu nie ma! Słodko-pikantna pasta z curry, ziemniaczano-serowa ze szczypiorkiem, wiosenny dip z rzodkiewką, dymką i świeżymi ziołami, krem z prażonych pestek dyni! Pasty warzywne, serowe, rybne, wegetariańskie i wegańskie; słodkie i słone.Ich receptury zostały opracowane tak, aby zapewnić harmonijne połączenie smaków, które najlepiej komponują się z rozmaitymi rodzajami pieczywa, pasują jednak znakomicie także jako dodatek do naleśników, makaronów czy sałatek.
Odkryj piękno świata natury dzięki kolekcji ponad 60 ilustracji przedstawiających urocze zwierzęta z niemal każdego zakątka świata. Znajdziesz tutaj borsuka i gazelę, pancernika i kameleona, tygrysy, żółwie i morskie stworzenia. Niektóre obrazy wymagają mniej, inne więcej precyzji i skupienia. Wszystkie jednak zostały zaprojektowane tak, aby sprawić przyjemność podczas kolorowania.
Wyrusz na przygodę do niezwykłego świata natury! Oto ogromnie zróżnicowany wybór ilustracji, wśród których znaleźć można zarówno starannie odwzorowane bujne kwiaty czy liście, bardziej abstrakcyjne wzory inspirowane światem roślin, realistyczne obrazy zwierząt czy stylizowane intrygujące kompozycje. Daj upust swojej kreatywności i zrelaksuj się wypełniając piękne wzory kolorami.
Poradnik, który ma pomóc w lepszym poznaniu i zrozumieniu psów.Zofia Zaniewska i Piotr Wojtków, zawodowi trenerzy i behawioryści psów, pokazują, jak łączyć naukę, trening i jednocześnie zwracać uwagę na emocje i nastroje psa. Dzięki dobrej więzi między opiekunami a psem staje się on mniej podatny na różne bodźce zewnętrzne, rzadziej ma problemy z lękliwością, nadpobudliwością czy agresją. Cenne porady na temat tego, jak wychować i wyszkolić psa, znajdą tutaj zarówno doświadczeni opiekunowie, jak i wszyscy, którzy dopiero zamierzają adoptować czworonogiego przyjaciela. Książka zawiera również instruktażowe zdjęcia, które pokazują, w jaki sposób nauczyć psa wykonywania komend i sztuczek.
"Uważnik. Przewodnik świadomego podróżowania". Książka z kartami motywacyjnymiCzym jest mądra i uważna turystyka?Jak zwiedzać i podróżować doceniając piękno, które nas otacza i ciesząc się każdą chwilą?Co zrobić, by każdy wyjazd był wspaniałą przygodą?Książce towarzyszy talia 25 kart, które są zaproszeniem do praktykowania uważności w podróży. Wyciągając losowo kartę, dostajesz zadanie do zrealizowania w terenie. Możesz realizować jedno albo kilka dziennie. Nie musisz też wyjeżdżać, by z nich skorzystać - niech inspirują cię na co dzień! Codzienna praktyka uważności sprawi, że będziesz tworzyć piękniejsze wspomnienia, świat poczujesz wszystkimi zmysłami, staniesz się szczęśliwszym podróżnikiem, a co za tym idzie - szczęśliwszym człowiekiem!
Najlepszy istniejący przewodnik po kanapkach, dzięki któremu szybko stworzysz tę idealną! Przepyszną, domową, ale równocześnie niebanalną. Max Halley jest właścicielem niezwykłego bistro z kanapkami w Wielkiej Brytanii. Po latach pracy w najlepszych restauracjach w kraju zdał sobie sprawę, że to właśnie kanapka - największy wynalazek ludzkości - potrzebuje renesansu. Postanowił więc otworzyć własny lokal i wymyślić kanapkę na nowo.Wielka księga to: wariacje na temat klasycznych kanapek; pyszne sposoby na wykorzystanie resztek; kanapki na śniadanie; kanapki na obiad; kanapki na deser. Ogółem: ponad 100 przepisów pozwalających na wykonanie genialnych kanapek w domu.Autor stworzył też ekstra przepisy na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz inne wspaniałe chrupiące elementy kanapek.
Koniec diety! to książka dla każdego, kto czuje się zagubiony w świecie różnych sposobów odżywiania, myślenia o swoim zdrowiu i ciele oraz często opresyjnych wzorców wyglądu. Paulina Małek, specjalistka od żywienia, rozprawia się z kulturą diety i wyrzutami sumienia, kończy też wojnę, jaką wypowiedzieliśmy jedzeniu.Uczy, jak jeść intuicyjnie, odbudować relację z ciałem, którą mieliśmy w dzieciństwie i porzucić wstyd związany z naszą fizycznością.Zwraca uwagę na fundamentalną potrzebę zaspokojenia głodu, obalając popularne, a przede wszystkim szkodliwe mity żywieniowe i zdrowotne, np. nieomylność BMI.Zaznacza, że nasza masa ciała to nie do końca nasz wybór i tłumaczy od czego jest ona zależna.Przypomina, że jedzenie powinno być przyjemnością, a nie powodem do niepokoju lub stresu. Ma kształtować prozdrowotne nawyki, bez negatywnej idei wykluczania czy ograniczania produktów.Podpowiada, jak mówić i myśleć o jedzeniu - bez stereotypów, frustracji, krytykanctwa i autoagresji. Żywność jest neutralna etycznie, nie określa ciebie ani twojej moralności.Powtarza, że o tym, czy jesteśmy zdrowi, nie decyduje liczba pokazująca się na wadze, a utrata kilogramów nie jest miarą sukcesu. Liczy się nasze dobre samopoczucie i kondycja. Twoje życie zacznie się na nowo, kiedy przestaniesz myśleć o tym, jak odchudzić i zdyscyplinować swoje ciało.
Przyjazny i praktyczny poradnik napisany przez światowej sławy sommeliera Jeśli stojąc przed półką z winami, czujesz się onieśmielony, a pytania kelnera o to, jakie wino podać, przyprawiają cię o gęsią skórkę - ta książka jest dla ciebie!Poznaj najpopularniejsze odmiany win i regiony, w których są produkowane. Dowiedz się, jak smakować wino, jak poszerzać swoją wiedzę i rozwijać podniebienie, budując "bibliotekę smaków", w jakich sytuacjach nie ma sensu wydawać na wino majątku, a kiedy warto zaszaleć.Po prostu wino to także doskonała ściągawka z dobrymi (i doskonałymi) rocznikami, praktyczny poradnik, który podpowie, jak przechowywać wino, jak i z czym je serwować, w jaki sposób radzić sobie z problemami (smak korka?, mysi aromat?), a śmiałkowie znajdą tu nawet instrukcję otwierania butelki szampana szablą! Dzięki klarownym wskazówkom każdy będzie mógł wyruszyć na wyprawę do świata win bez obaw, z ciekawością i entuzjazmem.
Pierwszy przewodnik po niewidzialnym świecie zapachów i zapachowych destynacjach w Europie. Inspiracje i wskazówki, jak odkryć potencjał węchu i cieszyć się nim na co dzień.Jak powstają zapachy i jak oddziałują na nasz mózg? Dlaczego warto wąchać świadomie? Od czego zacząć naukę dostrzegania zapachów wokół nas? Kim są ludzie, którzy poświęcają im całe życie? Od aromatu kawy po niezwykły zapach irysowego olejku z Toskanii, od śmierdzącego francuskiego sera po wykwintnie pachnące róże z bułgarskich plantacji i woń dzikiej, pierwotnej puszczy. Poznaj niezwykły wymiar codzienności opisanej zapachami dzięki książce "Ach, zapach!"."Ta książka to zachwycająca, zmysłowa podróż, pozwalająca poznać nie tylko pasjonatów, którzy swoje życie oddali zapachom, nie tylko rajskie miejsca pełne kwiatów i ziół, nie tylko procesy zamykania zapachów w słoiczkach i butelkach. To podróż, w której poznajemy lepiej siebie. To droga do pełniejszego przeżywania świata."Paulina Reiter, dziennikarka i redaktorka "Wysokich Obcasów""Będąc podróżnikiem, nauczyłem się używać nosa jako narzędzia i szybko okazało się, że miasta pachną zupełnie różnie. Jestem zachwycony, że ktoś opowiada o zapachu tak wspaniale jak autorki tej książki. To znakomita lektura! Uwierzcie, zwłaszcza że do książek, podobnie jak do miast, mam niezłego nosa!"Bartek Kieżun, podróżnik i autor książek nie tylko kulinarnych"Życie jest zbyt krótkie, by się nim nie zaciągać. Zwłaszcza że najpiękniejsze zapachy są zupełnie za darmo, a potrafią cieszyć jak najdroższe perfumy świata. Dlaczego? Jest na to wiele odpowiedzi, a wszystkie znajdziecie w tej fascynującej, niemal przygodowej książce."Basia Starecka, dziennikarka kulinarna znana jako Nakarmiona Starecka, autorka podcastu "Z pełnymi ustami"
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?