Weekend Kate jest kontynuacją bestsellera What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu. Prezentuje aktualne trendy kulinarne, które królują na domowych i restauracyjnych stołach. Są to proste przepisy, które może wykorzystać każdy bez względu na stopień kulinarnego wtajemniczenia. Podstawą proponowanych dań są sezonowe, łatwo dostępne produkty.
Katie Quinn Davies jest fotografką, ekspertką kulinarną, a przede wszystkim autorką bardzo popularnego bloga kulinarnego whatkatieate.com, który podbił serca kucharzy i smakoszy! W swojej książce dzieli się przepisami dla każdego i na każdą kieszeń.
Nowy trend, niezwykle popularny w Europie Zachodniej. Pierwsza polska publikacja o całorocznej uprawie warzyw w domu.
Nie każdy ma swój ogród, ale żeby cieszyć się własnymi uprawami, wystarczy parapet lub niewielki balkon. Z tej książki dowiesz się, jak założyć warzywnik we własnej kuchni, jak dobrać odpowiednie podłoże, pojemniki i gatunki roślin. Dla nich właśnie jest ta książka. Można się z niej dowiedzieć, jak założyć warzywnik we własnej kuchni albo na balkonie i zdobyć wiele cennych informacji o uprawie roślin, ich doborze oraz zapewnieniu odpowiedniego podłoża. Ogródek w doniczkach to mnóstwo praktycznych wskazówek oraz porad.
Doskonały poradnik, z którego dowiemy się, jak wychować dziecko odporne na stres. I nie chodzi tutaj o ochronę dzieci przed stresem i niepowodzeniami, ale o to, by nauczyć je odpowiednio stresem „zarządzać” i traktować go jak coś naturalnego. Davidow kompleksowo omawia wszystkie stresogenne czynniki, które mają wpływ na dzieci: szkołę, środowisko rówieśnicze, telewizję i nowinki techniczne, a także nawyki żywieniowe. Autorka przytacza wyniki wielu badań i posługuje się ciekawymi argumentami. W książce znalazły się rozmowy z rodzicami dzieci w różnym wieku
Podróżowanie z dzieckiem może być wspaniałą przygodą. Dzieci uwielbiają poznawać nowe miejsca, ale zazwyczaj nudzi je długa jazda samochodem. Żeby wspólna podróż nie zamieniła się w gehennę, wcale nie musimy wręczać dzieciom tabletów ani komórek. Warto wykorzystać czas na wspólne zabawy, które uprzyjemnią czas zarówno dzieciom, jak i rodzicom. W tej książce znalazły się sprawdzone pomysły na rozmaite gry i zabawy zarówno dla małych dzieci, jak i tych starszych.
Szerokiej (i przyjemnej) drogi!
Kontynuacja niezwykle lubianej serii kulinarnej. Dwie nowe, wspaniałe książki z oryginalnymi przepisami.
Tym razem zapraszamy w podróż do Italii! Makarony, pizza, gnocchi, zupa minestrone, chrupiące bruschetty, bazyliowe pesto, panna cotta, panettone, lody i tiramisu – dania słodkie i wytrawne. Sprawdzone przepisy, piękne fotografie, urocza szata graficzna, słowem – Mamma Mia! to doskonała książka dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej.
Z tej książki dowiesz się, jak upiec bezę doskonałą i przygotować wspaniały karmel, jak sprawić, żeby biszkopt nie opadł, a kruche ciasto rozpływało się w ustach. Ponad 60 pomysłów na ciasta i desery: owocowy tort Pavlova, mus potrójnie czekoladowy, sernik z morelami, wspaniałe makaroniki, cytrynowe magdalenki, brownie z migdałami, malinowa tarta – w Coś słodkiego! znajdziesz niezawodne przepisy na te oraz inne pyszności.
Seria pomysłowych książek kulinarnych: Gotuję, bo lubię; Piekę, bo lubię oraz Grilluję, bo lubię to prawdziwa gratka dla miłośników dobrej kuchni! Tym, co wyróżnia książki z tej serii, jest wyjątkowa szata graficzna. Każdy przepis zajmuje dwie strony – na jednej znajdują się zdjęcia starannie ułożonych składników, a na drugiej stronie widnieje fotografia gotowego dania wraz z przepisem wykonania. Nawet osoby zupełnie niewprawione w sztuce gotowania bez problemu dadzą sobie radę.
Kontynuacja niezwykle lubianej serii kulinarnej. Dwie nowe, wspaniałe książki z oryginalnymi przepisami.
Tym razem zapraszamy w podróż do Italii! Makarony, pizza, gnocchi, zupa minestrone, chrupiące bruschetty, bazyliowe pesto, panna cotta, panettone, lody i tiramisu – dania słodkie i wytrawne. Sprawdzone przepisy, piękne fotografie, urocza szata graficzna, słowem – Mamma Mia! to doskonała książka dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej.
Z tej książki dowiesz się, jak upiec bezę doskonałą i przygotować wspaniały karmel, jak sprawić, żeby biszkopt nie opadł, a kruche ciasto rozpływało się w ustach. Ponad 60 pomysłów na ciasta i desery: owocowy tort Pavlova, mus potrójnie czekoladowy, sernik z morelami, wspaniałe makaroniki, cytrynowe magdalenki, brownie z migdałami, malinowa tarta – w Coś słodkiego! znajdziesz niezawodne przepisy na te oraz inne pyszności.
Seria pomysłowych książek kulinarnych: Gotuję, bo lubię; Piekę, bo lubię oraz Grilluję, bo lubię to prawdziwa gratka dla miłośników dobrej kuchni! Tym, co wyróżnia książki z tej serii, jest wyjątkowa szata graficzna. Każdy przepis zajmuje dwie strony – na jednej znajdują się zdjęcia starannie ułożonych składników, a na drugiej stronie widnieje fotografia gotowego dania wraz z przepisem wykonania. Nawet osoby zupełnie niewprawione w sztuce gotowania bez problemu dadzą sobie radę.
Seria pomysłowych książek kulinarnych: Gotuję, bo lubię; Piekę, bo lubię oraz Grilluję, bo lubię to prawdziwa gratka dla miłośników dobrej kuchni! Tym, co wyróżnia książki z tej serii, jest wyjątkowa szata graficzna. Każdy przepis zajmuje dwie strony – na jednej znajdują się zdjęcia starannie ułożonych składników, a na drugiej stronie widnieje fotografia gotowego dania wraz z przepisem wykonania. Nawet osoby zupełnie niewprawione w sztuce gotowania bez problemu dadzą sobie radę.
Jak postępować, by dziecko było szczupłe, zdrowe i pełne energii?RozwińPolskie dzieci tyją - źle się odżywiają, mało się ruszają i coraz poważniej z tego powodu chorują. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość! Z otyłości się nie wyrasta. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większy obwód pasa. To również zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Z otyłością dzieci trzeba walczyć! Ta książka tłumaczy, radzi i motywuje tym skuteczniej, że autorka przekazuje również swoje bardzo osobiste doświadczenia jako mamy 5-letniego Stasia oraz doświadczenia innych znanych rodziców, jak Maja Ostaszewska, Monika Mrozowska czy Tomasz Kot.
Pierwsza na polskim rynku wydawniczym pozycja, która w niezwykle przystępny i obiektywny sposób przekazuje wiedzę na temat pozaustrojowej metody zapłodnienia. Książka jest kierowana nie tylko do osób, które stoją w obliczu podejmowania tej ważnej decyzji; dla każdego czytelnika okaże się kopalnią wiedzy na temat samej metody oraz procedur in vitro w Polsce. W książce znajduje się 14 wywiadów z osobami, które bezpośrednio zetknęły się z tym tematem (rozmowy z prekursorami metody w Polsce, lekarzami, naukowcami, nastolatką poczętą metodą in vitro, z matką dziecka in vitro). Ważna i potrzebna w Polsce lektura. Autorka jest cenioną psychoterapeutką, która zajmuje się pomocą psychologiczną osobom zmagającym się z niepłodnością. Współzałożycielka i ekspertka stowarzyszenia Nasz Bocian.
Ta książka to nie tylko zbiór ciekawych przepisów, ale całościowe podejście do zagadnienia zdrowego żywienia, ze wskazówkami na temat sposobu komponowania posiłków, doboru odpowiednich, pełnowartościowych składników, sposobów i technik przyrządzania posiłków, a także stylu życia sprzyjającego poprawie samopoczucia. Autorkami książki są brytyjskie celebrytki, siostry Hemsley, założycielki Hemsley + Hemsley – cenionej firmy doradztwa żywieniowego, niezwykle popularnej wśród najsłynniejszych gwiazd i celebrytów.
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania. Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach – zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach. Atutem serii jest urocza szata graficzna, atrakcyjne zdjęcia potraw, poręczny format i zaokrąglone rogi książek.
Poradnik dla tych, którzy chcą wyprowadzić się z miasta i zamieszkać na wsi. Fabularyzowana historia pierwszych wiejskich doświadczeń autorki. W książce znajduje się mnóstwo praktycznych porad: jak zbudować dom i stworzyć ogród, jak zbierać zioła i produkować z nich naturalne kosmetyki, jak zdrowo gotować z naturalnych składników, a wreszcie – jak uprawiać lawendę.
Joanna Posoch – założycielka Lawendowego Pola – największej w Polce plantacji lawendy i gospodarstwa agroturystycznego, które szybko stało się kultowym miejscem na Warmii.
Ujawniane przez WikiLeaks informacje każą światu wstrzymywać oddech. Kto jednak stoi za tą organizacją, która skłoniła Pentagon do powołania liczącej 120 osób grupy specjalnej? Jak wygląda centrala WikiLeaks? Daniel Domscheit-Berg zabiera nas do środka WikiLeaks. Ramię w ramię z Julianem Assange’em rozbudowywał tę platformę internetową. Młody Niemiec jest człowiekiem, który poza dyskusyjnym założycielem projektu ujawniania tajemnic, wie o nim najwięcej. Niniejsza książka ujawnia nieznane dotychczas kulisy przecieków – dotyczących organizacji scjentologicznej, Parady Miłości w Duisburgu i amerykańskich depesz dyplomatycznych. Domscheit-Berg opowiada o pierwszym spotkani z Assange’em w grudniu 2007 roku, wspólnych podróżach po świecie i opisuje sposób działania WikiLeaks. Po raz pierwszy ujawnia konflikty wokół sposobów, w jaki powinna dalej działać organizacja, oraz dyktatorskie zapędy Assange’a. Od odejścia Domscheita-Berga i innych ważnych osób z WikiLeaks we wrześniu 2010 roku Julian Assange jest jedynym panem tego potężnego instrumentu. Niniejsza książka jest fascynującym demaskatorskim reportażem, pełnym nieznanych faktów i równocześnie szkicuje intymny portret Juliana Assange’a.
Skąd pochodzi ksiądz profesor Józef Tischner? Na to pytanie Tischner odpowiedział: Z wielu miejsc. Mój krajobraz fundamentalny bierze się z gór i trochę z szumu Dunajca. Krajobraz intelektualny (...) z tego horyzontu, w którym można zawiesić wszelkie przekonania i raz jeszcze je rewidować. Natomiast horyzont religijny z tych drewnianych kościółków, wśród których wyrastałem – z kościółka w Jurgowie, z kościółka w Łopusznej. A trochę też ze Starego Sącza i tamtejszej tradycji franciszkańskiej. Góralska tożsamość, głęboka religijność i filozofia – to trzy wymiary, które spotykają się w życiu i twórczości Józefa Tischnera, dając w wyniku połączenie zupełnie niezwykłe. Właśnie ich spotkanie można prześledzić w tej biografii.
Rośliny w naszym domu mogą być ozdobą przyciągającą wzrok, ale musimy wybierać gatunki odpowiednie dla nas, a przed zakupem koniecznie zapoznać się z informacjami na temat ich wymagań i uprawy. Na rynku jest ogromny wybór roślin ozdobnych i, w zależności od charakteru naszego mieszkania, możemy stworzyć z nich efektowną kompozycję.
Utrzymanie zdrowych i pięknych roślin domowych uda się tylko wtedy, gdy będziemy ich regularnie doglądać i odpowiednio je pielęgnować. O naszym postępowaniu wobec roślin „powie” nawet najbardziej niepozorny kwiat, wystarczy tylko na niego spojrzeć. Zmarnować można nawet najbardziej wytrzymałą roślinę!
Co zatem należy zrobić, aby jak najdłużej cieszyć się naszymi roślinami? Jak je pielęgnować,
aby rosły, rozwijały się i kwitły? Nasza książka będzie Waszym niezawodnym przewodnikiem. Większość roślin została pogrupowana według nazw rodzajowych i ułożono je alfabetycznie. Pierwsza podawana jest nazwa polska, druga – łacińska. Jeśli brakuje polskiego odpowiednika, podawana jest nazwa łacińska gatunku lub rodzaju.
Pakiet obejmuje 2 powieści, z ostatniego cyklu wybitnego pisarza, których bohaterem jest John Corey. W Grze Lwa (2000) jest on detektywem nowojorskiego wydziału zabójstw i tropi niebezpiecznego terrorystę, zwanego Lwem. Lew realizuje krwawy plan zemsty za śmierć swojej rodziny w bombardowaniu Libii, a detektyw wraz z agentami rządowymi musi mu w tym przeszkodzić. W drugiej powieści (2010) Corey jest już agentem specjalnym grupy antyterrorystycznej, który znów musi stawić czoło Lwu. Groźny terrorysta przybył do Ameryki i organizuje nową zbrodnię.
Każde dziecko ma naturalny potencjał twórczy. Mali majsterkowicze z wielkim zapałem i radością wykonują inspirujące zadania. Robią to samodzielnie, pod nadzorem rodziców lub za pomocą pedagogów.Księga pomysłów przedstawia wiele wdzięcznych i praktycznych pomysłów, bogato ilustrując je kolorowymi rysunkami i zdjęciami.Materiał do książki został opracowany przez doświadczonych pedagogów, od wielu lat nauczających w szkołach plastycznych, jak również artystów plastyków. Wszystkie wzory zostały wypróbowane w pracowaniach plastycznych na zajęciach w grupach.Życzymy powodzenia i radości z twórczej pracy!
Celem tej publikacji jest przypomnienie dawnych sposobów przygotowywania wielu popularnych do dzisiaj dań, wskrzeszenie dań zapomnianych, które nadal mogą być obecne na współczesnych stołach, zachęta do poszukiwań starych przepisów. Wszystkie przepisy zaprezentowane w naszej książce są możliwe do wykonania współcześnie, niektóre zostały nieco zmodyfikowane i odrobinę unowocześnione. Można tu zapoznać się z nowymi sposobami przygotowania znanych potraw oraz poznać przepisy całkowicie zapomniane. Dla bardziej wnikliwych i lubiących poszukiwania czytelników został zamieszczony słowniczek, który może pomóc w lekturze i odtwarzaniu dawnych, często zagadkowych potraw. Kto dzisiaj wie, jak się robi arkas, figatel czy potaź, albo co to jest kumpia, o której pisał Adam Mickiewicz?
Z jedzeniem i obyczajem biesiadowania związanych jest wiele ciekawych anegdot, które, mam nadzieję, zaciekawią i ucieszą czytelników.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?