Patrząc w lustro każdego dnia, obserwujemy własną twarz i z niepokojem dostrzegamy coraz bardziej widoczne zmarszczki mi-miczne. Ale przecież nie możemy mieć do siebie pretensji o to, że śmiejąc się, mrużymy oczy albo unosimy brwi ze zdziwienia. Każda zmiana wyrazu twarzy pociąga za sobą pracę mięśni odpowiedzialnych właśnie za powstawanie zmarszczek, nawet ziemskie siły ciążenia, które powoduj ą zmarszczki grawitacyjne. Jakby tego jeszcze było mało, nasz zegar biologiczny dorzuca do całości zmarszczki związane z wiekiem.
Przychodzi taki moment, kiedy zaczynamy się zastanawiać, czy można zatrzymać czas? Zatrzymać - niestety nie, ale można sprawić, że oznaki upływających lat nie będą widoczne. Prawda, że już sama taka informacja poprawia samopoczucie?
Niniejsza książka przeznaczona jest zarówno dla osób dojrzałych, jak i młodych, chcących zapobiec widocznemu starzeniu się twarzy. Stanowi kompendium najnowszej wiedzy o pielęgnacji twarzy. Znajdziecie w niej Państwo odpowiedzi na pytanie, co robić, by skóra wyraźnie odmłodniała. Będą to między innymi informacje o nowoczesnych kosmetykach, o najbardziej popularnych zabiegach odmładzających, które przeprowadza się w gabinetach medycyny estetycznej i salonach kosmetycznych, a także o preparatach domowych, które można przygotować ze świeżych ziół i innych roślin. Myślę, że zainteresuje Państwa rozdział o najprostszym, a zarazem najskuteczniejszym zabiegu upiększającym, jakim jest masaż twarzy.
Ziemniaki - jemy je niemal codziennie, bez wzgledu na pory roku, i ciagle mamy na nie apetyt.Trudno sobie wyobrazić, że mogłoby ich nie być.Nie znalibyśmy wówczas smaku nie tylko puree, ale i chrupiących placków, klusek śląskich, pyz, frytek i wielu innych wspaniałych przysmaków.Mają mnóstwo zalet - są smaczne, tanie, pożywne, zdrowe i, wbrew powszechnej opinii, nie tuczą.Zawieraja cenne dla naszego organizmu cukry (skrobię) ,minerały (potas, magnez, wapń) i witaminy (C oraz z grupy B).
To najpopularniejsze w naszej kuchni warzywo tym razem wystąpi w roli głównej - zarówno w tradycyjnych, jak i bardziej wyszukanych, pomysłowych, ale zawsze niezwykle pysznych daniach.
Jeśli chcecie zabłysnąć prawdziwym kunsztem kulinarnym i wprawić w zachwyt rodzinę, a nawet najbardziej wybrednych gości, koniecznie zajrzyjcie do książki Barbary Jakimowicz-Klein "Potrawy z ziemniaków"! Zamieszczone w niej przepisy z pewnością możecie wykorzystać na kazdą okazję.
Kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak „klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki”.
Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu, rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i – wzorem Chińczyków – uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
Choroby serca i układu krążenia dotyczą w dzisiejszym świecie nie tylko mężczyzn, jak to się dotychczas sądziło, lecz także kobiet. Występujące u nich następstwa miażdżycy naczyń krwionośnych (zawał serca, udar mózgu) są o wiele groźniejsze niż u mężczyzna, dlatego z myślą o kobietach, zwłaszcza tych w średnim wieku, powstał niniejszy poradnik.
Podstawowym celem tej książki jest wskazanie zagrożeń i sposobów ochrony przed chorobami niedokrwiennymi. Autorka analizuje wszystkie przyczyny chorób układu krążenia, m.in. predyspozycje genetyczne, wiek, tryb życia, sposób odżywiania się, a także wyróżnia zagadnienia typowe dla kobiet, związane z menopauzą, terapią hormonalną czy zażywaniem niektórych leków.
Im wcześniej zacznie się zapobiegać chorobom układu krążenia, tym lepiej. Aby jednak zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu, trzeba poznać wszystkie czynniki ryzyka. Dopiero uwzględniając je, można opracować sposób na zachowanie dobrego stanu zdrowia.
Wkroczenie w magiczny wiek czterdziestu lat nie stanowi żadnej życiowej bariery dla współczesnych kobiet. Dzisiejsze czterdziestolatki nie czują się bowiem staro. Są aktywne, pewne siebie, niezależne, odgrywają różne role w życiu zawodowym i społecznym. Dbają o swoje zdrowie i urodę, są w pełni świadome swojej seksualności. Procesy starzenia się uległy znacznemu opóźnieniu dzięki zmianie stylu życia, odżywiania, postawy psychicznej, aktywności zawodowej, mniejszemu obarczeniu obowiązkami. Co zatem należy czynić, by patrzeć na uciekające lata z radością i łatwiej przetrwać okres przekwitania? Jak pozostać zdrową i czuć się młodszą? Jeśli chcesz się dowiedzieć, co możesz dla siebie zrobić i jak wykorzystać szanse, jakie ma do zaoferowania dzisiejsza medycyna, sięgnij po znakomity poradnik Helgi Eisele. Nie zwlekaj, Twój los leży naprawdę w Twoich rękach, a życie zaczyna się po czterdziestce. Wszystko zależy od Twojej mądrości i motywacji. Obiecaj sobie, że już od dzisiaj zaczniesz dbać o siebie i ta książka z pewnością Ci w tym pomoże.
Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT) wprowadza zupełnie nowatorski sposób odżywiania. Opiera się na dodawaniu do zwyczajnych (ale przygotowanych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia) posiłków leczniczych ziół przyprawowych. Jest zatem niekłopotliwa i niedroga, a systematycznie jej stosowanie przynosi wiele korzyści, takich jak spowolnienie procesów starzenia, poprawa witalności, ograniczenie negatywnych skutków stresu i ? co najważniejsze ? zintensyfikowanie procesu leczenia wielu schorzeń.
"Dieta funkcjonalna. Samoleczenie ziołami w kuchni" to publikacja twórcy Diety funkcjonalnej. A któż nie przedstawi lepiej założeń niż sam autor? Największym atutem tej pracy jest podział ziół przyprawowych ze względu na ich właściwości lecznicze. Poza tym książka ta opisuje dokładnie zasady przygotowywania zdrowotnych posiłków, przybliża wiele ciekawych, a zapomnianych ziół przyprawowych, charakteryzuje mieszanki i herbaty skomponowane zgodnie z zaleceniami DFLT (pozbawione wszelkiego typu wzmacniaczy smaku i aromatu, sztucznych barwników etc.).
Według medycyny naturalnej, z powodzeniem praktykowanej od kilku tysiącleci, człowiek choruje dlatego, że doprowadza do zanieczyszczenia swojego organizmu różnymi truciznami. Choroba bowiem to nic innego jak próba wydalenia z organizmu zbędnych substancji. Warto także pamiętać o tym, że główną przyczyną zachorowań jest współczesny tryb życia: brak ruchu, stres i nadmierne spożywanie ciężko strawnych posiłków. To wszystko sprzyja gromadzeniu się różnych trucizn w organizmie. Autor niniejszej książki, Christopher Vasey, prezentuje zbiór wielu naturalnych metod oczyszczania organizmu, które można polecić zarówno ludziom chorym, jak i zdrowym. Jego głównym celem jest pokazanie czytelnikom, jak można samodzielnie wzmocnić pracę organów wydalających: nerek, wątroby, jelit, płuc i skóry, aby zapewnić sobie zdrowe życie. Poradnik przeznaczony jest dla osób zajmujących się i medycyną tradycyjną, i naturalną. Ma on przekonać czytelników, że największe zasoby energii spoczywają w nich samych, a przedstawione tutaj metody powinny ułatwić jej wydobycie i odpowiednie zastosowanie.
Mimo szczepień co roku dopada Cię paskudna grypa? Martwisz się, że Twoja pociecha ciągle przynosi ze szkoły jakieś choróbska? Na myśl o najlżejszym nawet przeziębieniu panikującego i marudzącego w jego trakcie lubego cierpnie Ci skóra? Przeraża Cię perspektywa tygodnia spędzonego z tonami chusteczek higienicznych? Nie martw się! Nawet nie wiesz, jak łatwo pozbyć się tego rodzaju problemów! Na co dzień nie zastanawiamy się, co i w jakich ilościach jemy. A to wielki błąd! Odpowiednią dietą można zdziałać cuda. Od lat przekonują o tym Lech Tkaczyk i Barbara Jakimowicz-Klein. Dieta odpornościowa to kolejna książka traktująca o potędze tkwiącej w racjonalnym odżywianiu i o wielkiej mocy ziół. Dowiedzieć się z niej można, co powoduje, że chorujemy, w jaki sposób warto poprawiać własne samopoczucie, dlaczego najlepiej jeść pomidory, kalafior i śliwki, a potrawy doprawiać czosnkiem, pokrzywą, cynamonem, gorczycą itd. Warto przy tym zaznaczyć, że kolejna publikacja Wydawnictwa ASTRUM to nie tylko zestawienie teoretycznych dywagacji - jej bogactwo tkwi w obszernym zbiorze sprawdzonych receptur na smaczne i zdrowe dania podnoszące odporność organizmu! Chcesz być w dobrej formie? Zajrzyj do tej książki koniecznie!
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego ludzie mówią "zzieleniał ze złości" lub "poszarzała ze smutku"? Dziwisz się, że Twoja ukochana pociecha narysowała Cię całą na niebiesko? Nie wiesz, z jakiego powodu niektórzy ludzie dodają Ci energii i ekscytują bardziej od innych? Odpowiedź na te pytania mieści się w jednym słowie AURA. Aura to pole energii otaczające każdą materię, także rośliny, zwierzęta, człowieka. Jedni wierzą w jej istnienie, inni nie. Prawie wszyscy jednak - świadomie lub mniej świadomie - odczuwamy obecność aury innych ludzi. Nie należy ignorować tego zjawiska, warto nauczyć się je rozumieć. Pomocna w tym sposobie samodoskonalenia się będzie książka Teda Andrewsa - nauczyciela metafizyki oraz spirytyzmu, dyplomowanego specjalisty w dziedzinie hipnozy i akupresury, znawcy ziół.
Fragment książki
Czym jest aura?
Każdy człowiek posiada aurę. Prawie wszyscy choć raz w życiu widzieliśmy bądź odczuliśmy obecność aury innych ludzi. Problem polega na tym, że większość z nas ignoruje te doświadczenia. Mistykom z całego świata znana jest obserwacja świateł wokół ludzkich głów, ale nie trzeba być mistykiem, by je zobaczyć. Każdy może nauczyć się doświadczać aury bardziej efektywnie. Nie ma nic magicznego w tym procesie. Potrzeba po prostu trochę zrozumienia, czasu i praktyki. Na stronach 12 i 13 zamieszczony został kwestionariusz dotyczący aury. Jeśli potrafisz odpowiedzieć „tak" choćby na jedno z pytań, to doświadczyłeś już energii płynącej z aury.
Dzieci są najlepszymi „detektorami" aury. Swoje doświadczenia często tłumaczą na język rysunku, umieszczając różnokolorowe plamy wokół postaci. Plamy takie są. transpozycją tego, co dzieci widziały wokół figuralnych kształtów w realnym świecie. Reakcja dorosłych pozostaje najczęściej niezmienna: „Dlaczego niebo dookoła mamusi jest purpurowe?", „Dlaczego twój kotek jest zielono-różowy?" albo: „Dlaczego pomalowałeś braciszka na niebiesko?". Nie chodzi tu jednak o to, że kot jest zielony czy różowy, ani o to, że brat jest niebieski, dziecko po prostu przeżyło doświadczenie z kolorami aurycznymi i używa odpowiednich kredek, by przekazać innym to, co widziało. Niestety, komentarze tego typu są onieśmielające i sprawiają, że dziecko „zamyka się" na różnego rodzaju subtelne percepcje.
Aura, definiowana na różne sposoby, jest to pole energii, które otacza każdą materię. Posiadają ją rzeczy o atomowej strukturze. Atomy wszystkich substancji złożone są z elektronów i protonów — elektrycznych i magnetycznych wibracji energii — które znajdują się w ciągłym ruchu. Oczywiście, atomy ciał żywych są bardziej aktywne 1 mobilne niż atomy ciał stałych. Tak więc pola energii roślin, zwierząt i ludzi są łatwiejsze do wykrycia.
Czy kiedykolwiek doświadczyłeś aurycznego pola energii? Jeżeli odpowiesz „tak" na którekolwiek z pytań, możesz mieć pewność, że doświadczyłeś już wpływu zewnętrznego pola energii na Twoją własną aurę.
1. Czy zdarza. Ci się czuć wyczerpanym po przebywaniu w pobliżu pewnych osób?
2. Czy udaje Ci się łączyć określony kolor z daną osobą? (np. Pani zawsze przywodziła mi na myśl kolor żółty.)
3. Czy kiedykolwiek trafnie przeczułeś, że ktoś Ci się przygląda?
4. Czy zdarza. Ci się lubić kogoś lub nie, pozornie bez powodu?
5. Czy jesteś w stanie przeczuć, jak dana osoba się czuje, bez względu na jej zachowanie?
6. Czy zdarzyło Ci się przeczuć nadejście danej osoby, zanim ją zobaczyłeś?
7. Czy pewne zapachy, kolory lub dźwięki mogą Cię wprawić w zły humor lub odwrotnie, uspokoić?
8. Czy wyładowania elektryczne wprawiają Cię w nerwowy nastrój?
9. Czy czujesz, że niektórzy ludzie dodają Ci energii i ekscytują bardziej od innych?
10. Czy zdarzyło Ci się wejść do pokoju, w którym poczułeś się spięty i zły? Chciałeś wyjść czy zostać?
11. Czy zdarzyło Ci się zignorować pierwsze wrażenie o kimś, przekonanie, które w końcu okazało się słuszne?
12. Czy istnieją dla Ciebie różnice między pokojami? Na przykład, czy czujesz się inaczej w pokoju swojego brata/siostry niż w swoim?
Aura ludzka to pole energii, które zewsząd otacza ciało fizyczne. Posiada ona trzy wymiary. U zdrowego człowieka tworzy eliptyczny bądź jajowaty kształt wokół ciała. Przeciętnie aura rozciąga się na odległość 2,5-3 metrów dookoła postaci. Jest bardzo prawdopodobne, że aury „starożytnych mistrzów" mogły rozciągać się na wiele kilometrów. Jest to jeden z powodów, dla których wszędzie, gdzie się pojawili, znajdowali naśladowców. Warto też nadmienić, że popularne przedstawienie takiej postaci, na przykład świętego, posiada „halo" — aureolę — czyli pewną porcję aury, najłatwiejszą do dostrzeżenia przez przeciętnego człowieka.
mistrzów nie można już dziś zweryfikować, prawdą jest, że im człowiek zdrowszy fizycznie i psychicznie, tym żywsza jego energia i tym dalej jego aura może się wydzielić z ciała fizycznego. Jeżeli pole auryczne jest zdrowe, człowiek posiada więcej energii życiowej. Im mocniejsza jest aura, tym mniejszy będzie wpływ sił zewnętrznych na jej właściciela.
Aura czyli pole energetyczne człowiekaSpis treści
Wstęp 9
ROZDZIAŁ 1
Czym jest aura? 11
ROZDZIAŁ 2
Odczuwanie aury 33
ROZDZIAŁ 3
Uczymy się widzieć aurę 45
ROZDZIAŁ 4
Zmierz swoje pole auryczne 65
ROZDZIAŁ 5
Znaczenie kolorów w aurze 87
ROZDZIAŁ 6
Wzmacnianie i ochrona aury 111
Bibliografia 144
Choroby nerek to popularny poradnik nie tylko dla ludzi trapionych przez choroby. W tej książce w sposób jasny i przejrzysty, w formie pytań i odpowiedzi, przedstawiono podstawowe informacje na temat nerek i ich funkcji w organizmie człowieka. Omówione w prosty sposób objawy chorobowe mogą – w razie potrzeby – uzmysłowić choremu konieczność skorzystania z pomocy lekarskiej. Dużym walorem tej publikacji jest przystosowanie jej do warunków polskich – zawiera ona m.in. wykaz stacji hemodializ oraz ośrodków przeszczepiania nerek.
Niniejsza książka zawiera zestaw ćwiczeń opracowanych przez Benitę Cantieni, przeznaczonych dla osób, które są niezadowolone ze swoich kształtów i chcą poprawić to, co pominęła natura, a także dla wszystkich tych, którzy cierpią na bóle kręgosłupa, schorzenia stawu biodrowego czy bóle mięśni pleców i klatki piersiowej. Dzięki ćwiczeniom proponowanym i propagowanym przez autorkę tej książki możecie pobudzić do pracy wszystkie mięśnie podstawy miednicy, których istnienia oraz wpływu na naszą sylwetkę i zdrowie nie zawsze sobie uświadamiamy. Po czym można rozpoznać osoby ćwiczące zgodnie z zaleceniami Benity Cantieni? Otóż, wydają się wysokie, nawet jeśli są niskiego wzrostu. Mają solidną postawę, a jednocześnie są uosobieniem lekkości. Ich chód jest uskrzydlony, a ciało emanuje tym, co jest jego przeznaczeniem: energią, ruchem i radością istnienia.
Czy Lech Wałęsa miał ambicje zostać bohaterem niepodległej Polski? A może zmusił go do tego niepowtarzalny splot przypadków? Czy to prawda, że nigdy nie zdarzyło mu się uklęknąć przed małżonką? Czym tak naprawdę Wałęsa naraził się Annie Walentynowicz? Na te i inne pytania odpowiedzi szuka Bolesław Ligęza w powieści ""DANUTO, NIE CHCEM ALE MUSZEM"". Powieść ta stanowi jakże potrzebny komentarz wyrażony męskim głosem na kontrowersyjne słowa Danuty Wałęsy. Była pierwsza dama pozostawia w nich wiele celowych niedopowiedzeń, tę przestrzeń Ligęza wypełnia z beletrystycznym zacięciem snując fabułę z punktu widzenia dziennikarza, który zaskoczył Wałęsów podczas wakacji na Mazurach. Przeprowadzany niespodziewanie wywiad-rzeka, którego tak naprawdę nie było - autor w swojej powieści posłużył się pewnym fortelem, który należy mu wybaczyć - staje się pretekstem, by zagłębić się w historii mniej i bardziej odległej, oraz skłania do nieoczekiwanych odkryć i dowcipnych wycieczek myślowych. Dzięki temu powieść czyta się z przyjemnością, można rzec: jednym tchem, odnosząc przy tym wrażenie, że nawet jeśli jej bohater-narrator to cwaniak i degenerat, to przynajmniej z całą pewnością nie brakuje mu dystansu do siebie, polotu, ani poczucia humoru.
Domowe leczenie bez lekarstw to książka, w której chorzy na nawracające zapalenia pęcherza i inne choroby układu moczowego odnajdą podstawowe informacje o budowie układu moczowego, objawach choroby i swoich dolegliwościach oraz najczęściej wykonywanych badaniach. Podstawą książki jest jednak leczenie naturalne: diety oraz zapomniane, ziołowe receptury, stosowane w przypadku chorób układu moczowego, a w szczególności pęcherza moczowego.
Nie wiesz, dlaczego tak lubisz grejpfruty i kolor zielony? Chciałabyś odkryć, co dokładnie znaczy Twoje imię? Masz problem z wyborem imienia dla Twej pierwszej córeczki? Sięgnij po ""Księgę imion dla kobiet""! To pierwsza pozycja z cyklu, którego niepowtarzalność polega na skierowaniu księgi imion do konkretnego adresata. Zawiera ona wiele informacji dotyczących imion płci pięknej - ich pochodzenia i znaczenia, brzmienia w innych językach, przypisywanych im cech, pasji, szczęśliwych dni itd. Znajdziesz w niej także nazwiska swoich znanych i cenionych imienników oraz odpowiednio dobrane motta. Księga imion dla kobiet to doskonałe źródło wiedzy o tym, co ludzi od zarania dziejów zastanawia i intryguje - magii, symbolice, historii czy wpływie na osobowość człowieka różnych imion. Z pewnością warto ją mieć na półce!
Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle masz zatkany nos i łzawiące oczy? A Twoje dziecko ma mocno zaczerwienione policzki?
To mogą być objawy alergii ? jednej z najczęściej występujących chorób w XXI wieku! Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na pewne składniki pożywienia, dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak sobie radzić z tą przykrą dolegliwością? Przede wszystkim unikać uczulającego pokarmu. Właściwa dieta jest bowiem podstawowym czynnikiem terapeutycznym ? podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swojej książce wymienia najczęstsze alergeny pokarmowe, omawia objawy i typy alergii pokarmowych, a także proponuje specjalne diety dla niemowląt, dzieci oraz dorosłych uczulonych m.in. na białka zbóż (dieta bezglutenowa), białka mleka krowiego i białko jajka kurzego.
Mamy nadzieję, że Kuchnia alergików ułatwi Państwu przygotowywanie smacznych i przede wszystkim zdrowych dań.
Współczesna kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak „klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki”. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu (rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej, wymienione w osobnym rozdziale wraz z opisem ich właściwości). Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i – wzorem Chińczyków – uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
Klasyczna kuchnia chińska zaspokajała wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych. Poeci opiewali arcydzieła chińskich kuchmistrzów, a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki. Sztuka gotowania stanowiła odrębną gałąź wiedzy powiązaną z medycyną i filozofią. Zgodnie z nauką Konfucjusza, potrawy kuchni chińskiej powinny odznaczać się niebywałym smakiem i zapachem, atrakcyjną barwą i właściwą konsystencją oraz odpowiadać porze roku. Osiąga się to przez różne kombinacje smaku, barw, aromatu i konsystencji.
Bogactwo potraw, jakimi dysponuje kuchnia chińska, wynika z różnorodności stylów gotowania. Zostały one ukształtowane na przestrzeni wielowiekowego procesu historycznego, na obszarze kraju swoją powierzchnią zbliżonego do Europy... Różnorodność tego ogromnego obszaru, tak pod względem warunków naturalnych, klimatu, języka, jak i tradycji, dała w efekcie zjawisko silnego zróżnicowania kultury Państwa Środka, a co za tym idzie, również i jego kuchni.
Tradycyjnie Chiny dzieli się pod względem kulinarnym na cztery regiony: strefę kuchni pekińskiej (Północ), szanghajskiej (Wschód), seczuańskiej (Zachód) i kantońskiej (Południe). Istnieją także dwa rodzaje kuchni związanej z przepisami religii, nie zaś regionem, mianowicie kuchnia muzułmańska, popularna na północy i zachodzie Chin, oraz buddyjska kuchnia wegetariańska. Chińska sztuka kulinarna powstała bez wątpienia najwcześniej i wywarła ogromny wpływ na inne kuchnie azjatyckie, a zwłaszcza japońską, koreańską i wietnamską.
Dzisiejsza kuchnia chińska dziedziczy wielowiekową tradycję kulinarną. Jest bogatą mądrością pokoleń, niezwykle subtelna i często zaskakująca. Kucharze chińscy uchodzą za najbardziej twórczych na świecie - mogą się pochwalić 80 tysiącami przepisów narodowych potraw. Nie ilość jednak, ale wyborny smak oraz stosunkowa łatwość przyrządzania potraw nadały kuchni chińskiej zasięg światowy. Pod względem jakości dań współczesna kuchnia chińska może swobodnie konkurować z kuchnią francuską. Nie znajdzie się tu potraw ciężkich czy przygotowywanych godzinami z mozołem, rzadko są też pieczone. Chiński obiad można przyrządzić nawet w kilka minut. Mięso i warzywa nigdy nie są rozgotowane. Pożywienie zachowuje wszystkie składniki odżywcze i oryginalny kolor. Dzięki temu kuchnia chińska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Zyskuje ona coraz więcej zwolenników.
Mam nadzieję, że przedstawione we Współczesnej kuchni chińskiej przepisy przybliżą tę kuchnię polskim czytelnikom i przyczynią się do szerszego wprowadzenia ich na nasze stoły. Życzę niezapomnianych wrażeń kulinarnych!
Barbara Jakimowicz-Klein Współczesna kuchnia chińska Spis Treści
Wstęp
Zasady taoistycznej nauki o żywieniu a współczesna kuchnia chińska
Cechy typowe dla współczesnej kuchni chińskiej
Przyprawy ziołowe we współczesnej kuchni chińskiej
Ogień życia, czyli uzdrawiająca herbata
Walory zdrowotne współczesnej kuchni chińskiej
PRZEPISY
Zupy
Potrawy z mięsa
Potrawy z drobiu
Potrawy z ryb i owoców morza
Potrawy z warzyw i grzybów
Potrawy z ryżu i rnąki
Chińskie sosy
Desery i napoje
Indeks potraw
Bibliografia
Choroby nerek to popularny poradnik nie tylko dla ludzi trapionych przez choroby. W tej książce w sposób jasny i przejrzysty, w formie pytań i odpowiedzi, przedstawiono podstawowe informacje na temat nerek i ich funkcji w organizmie człowieka. Omówione w prosty sposób objawy chorobowe mogą ? w razie potrzeby ? uzmysłowić choremu konieczność skorzystania z pomocy lekarskiej.
Co sprawia, że nagle amerykańska gospodyni domowa zaczyna biegle mówić po hebrajsku, a młoda kobieta wykonuje egipskie tańce obrzędowe? Czym wytłumaczyć dziwne wrażenie, że już w jakimś miejscu się było i że zna się je doskonale? Jak to się dzieje, że niewidomi po wyjściu ze stanu śmierci klinicznej potrafią dokładnie podać kolor swetra, wzór krawata czy krój poszczególnych części garderoby osób nimi się zajmujących? Odpowiedzi na te pytania próbuje znaleźć Ursula Fassbender. W swoim kompendium podaje wiele przykładów świadczących o tym, że nie żyjemy na tym świecie tylko jeden raz, przystępnie przybliża pojęcie karmy, przedstawia korzyści, jakie może przynieść terapia reinkarnacyjna.
Druga, po debiutanckiej "W tym domu straszy" książka tego autora. Jakże od niej inna. Poruszająca problem zacofanej wsi, eutanazji, wiary w Boga i niewiary w ludzi. Starająca się walczyć ze stereotypami z wyraźnym odcięciem się od "bogobojności" demonstracyjnie, acz nie do końca prawdziwie okazywanej przez establishment małych miejscowości. Czy, uważany za szeryfa, burmistrz Sępolnik Śląskich poradzi sobie z ludzką naturą? Czy największa "świnia" tego miasta takąż świnią zostanie? Jak znajdzie ujście ludzki strach przed "innością" siedmioletniego chłopca? Sprawdź sam.
Bostoński placek śmietankowy czy cytrynową ?Kreolkę?, ?Czarcią stopę? z polewą czy ?Kransoludki z ciemnego lasu?? A może coś bardziej tradycyjnego? W naszej ciekawej książce każda pani domu znajdzie coś, by zachwycić i zadziwić najbliższych ? rodzinę, przyjaciół, znajomych nawet najbardziej wymagających. Są tu przepisy na ciasta i staropolskie, i egzotyczne (nieznane u nas wcześniej), i receptury drogie, i tanie, i bardzo wykwintne, i zupełnie zwyczajne. Łączy je jedno ? wykorzystane w kuchni nie tylko pozwolą gospodyni poznać słodki smak sukcesu, ale sprawią, że domownicy (i zapewne nie tylko oni!) przeżyją chwile niebiańskiej rozkoszy (podniebienia!)
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?