Książka ta, to po części historia życia samego Giennadija Małachowa, opis jego zmagań z własnymi chorobami, zdobywane na tym polu doswiadczenia, okupione wieloma błędami, ale uwieńczone sukcesami uzdrowicielskimi.
Książka ta jest jedną z najciekawszych prac poświęconych głodówce podejmowanej w celach leczniczych. Znajdziemy w niej prawdziwe informacje , jakich nie ma w innej pracy na temat głodówki. Ponadto autor omawia wpływ głodówki na pierwotne przyczyny wielu chorób. Z książki dowiemy się o oddziaływaniu głodówki na świadomość człowieka, o tym, jak wybrać odpowiedni dla siebie rodzaj i czas trwania głodówki. Jest to solidnie opracowany podręcznik, w którym głodówkę rozpatruje się jako naukę o człowieku i jego możliwościach.
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Każdy człowiek ma negatywny stosunek do samego słowa „głodówka". Tym bardziej, że dopiero co skończyła się wojna, ludzie nie dojadali przez wiele lat, a tu znowu głód? Na podstawie badań procesów, jakie dokonują się w organizmie w czasie głodówki i po jej zakończeniu, wyjaśnione zostało, że organizm w okresie dozowanej głodówki żyje dzięki włączeniu swoistych mechanizmów, zużywając swoją tkankę rezerwową. W rzeczywistości nie ma głodu, jest tylko inny jakościowo sposób odżywiania. W związku z tymi dwoma sprawami - negatywnym stosunkiem ludzi do słowa „głód" i jakościowo innym sposobem odżywiania - oraz tym, że podczas wychodzenia z głodówki stosuje się szczególny rodzaj diety, Nikołajew postanowił nazwać swoją metodę leczenia chorób psychicznych „terapią dietą odciążającą" (RDT). Od 1952 roku w Rosji metodą RDT zaczęto leczyć cierpiących na choroby somatyczne: dychawicę sercową, oskrzelową, zapalenie płuc, zakrzepowe zapalenie żył, zapalenie korzonków, miażdżycę itd. Ogólnie biorąc, dzięki wysiłkom J. Nikołajewa metoda dozowanej głodówki leczniczej przyjęła się i utrwaliła. Wielu jego uczniów nadal rozwija z powodzeniem ten kierunek leczenia naturalnego. Nikołajew ma już ponad 90 lat i kontynuuje praktykowanie głodówki. Suren Awakowicz Arakelan, podążając własną drogą badania głodówki, szeroko stosując ją w hodowli w celu odmładzania zwierząt, nazwał to zjawisko „głodówką korzystną fizjologicznie". Dlaczego akurat „korzystną fizjologicznie"? Na podstawie badań naukowych i praktycznych wiadomo, że w celu zaktywizowania szeregu mechanizmów biologicznych odpowiedzialnych za odnowę organizmu niezbędne jest całkowite wstrzymanie się na określony czas od przyjmowania wszelkiego rodzaju pokarmów. Ten „określony czas" powinien być wystarczająco długi, aby w pełni zadziałały mechanizmy odnawiające. Jeżeli ten czas jest zbyt krótki, to mechanizmy nie zostaną uruchomione i żaden efekt odmładzający nie będzie miał miejsca. Jeżeli zaś czas*ten będzie zbyt długi, to nastąpią nieodwracalne zmiany patologiczne, które mogą doprowadzić do śmierci. Dlatego głodówkę stosuje się dokładnie tyle czasu, ile jest niezbędne w celu zadziałania fizjologicznych mechanizmów odnowienia i odmłodzenia. Stąd właśnie określenie „głodówka korzystna fizjologicznie". Podsumowując, można powiedzieć tak: termin „post" oznacza świadome zaprzestanie odżywiania w celu doskonalenia zalet duchowych i ciała fizycznego; terminem „głód" posługują się osoby, które w bardzo niewielkim stopniu pojmują istotę tego zjawiska; termin „terapia dietą odciążającą" używany jest w wąskich kręgach medycznych jako nazwa metody naturalnego leczenia wielu chorób psychicznych i somatycznych za pomocą głodówki i następującego po niej prawidłowego odżywiania; termin „głodówka korzystna fizjologicznie" oznacza głodówkę trwającą optymalny czas, wystarczający do tego, by nastąpiły procesy odmładzające w organizmie zwierząt i człowieka.
Wszystko to co człowiek posiada, czyli zdrowie, wygląd zewnętrzny, zabezpieczenie materialne, powodzenie życiowe, zawdzięcza swojemu charakterowi. Człowiek jest taki, jaki ma charakter, taki jest też jego świat wewnętrzny i zewnętrzny. Jeśli tak wiele zależy od charakteru, to na czym polega różnica pomiędzy charakterem człowieka zdrowego i chorego, szczęśliwego i nieszczęśliwego? Jakie sytuacje życiowe powodują kształtowanie się cech charakteru? Jakie cechy charakteru wywołują choroby i problemy życiowe? W jaki sposób należy kształtować swoją świadomość i pozytywne cechy charakteru, aby poprawić swoje zdrowie, korzystnie wpływać na swoje życie i swój los? Na te i wiele innych pytań dotyczących zagadnień związanych z wpływem charakteru człowieka na jego życie i zdrowie znajdziemy odpowiedzi w tej książce.
W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość i dolegliwości jelitowe. Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe łączenie ze sobą różnych pokarmów. Odżywianie wiąże się z tradycjami i nawykami. Jemy chleb z serem, mięso z ziemniakami, ryż z groszkiem, słodki deser, owoce po głównym posiłku. Nawet w kręgach dietetyków, przywiązujących wielką wagę do prawidłowego odżywania, rzadko kiedy uwzględnia się prawidłowe zestawianie pokarmów, które polega na tym, że podczas jednego posiłku spożywamy wyłącznie pasujące do siebie produkty. I nie jest prawdą, że znacznie ograniczamy przez to możliwość wyboru. Po prostu komponując posiłek musimy dokonać właściwego wyboru, uwzględniając procesy zachodzące w ludzkim systemie trawiennym. W pierwszej chwili brzmi to nieco niewiarygodnie. Jeśli jednak raz zapoznamy się z koncepcją właściwego łączenia pokarmów, to będziemy potrafili posługiwać się jej zasadami bez żadnych kłopotów. Zasady te są tak proste i oczywiste, że prawidłowe odżywanie przychodzi bez trudu.
Cromwell Stone jest drugim tomem czterotomowej kolekcji Plansze Europy. Komiks grozy. Niezwykłe połączenie powieści lovecraftowskiej z kryminałem w stylu Agaty Christie. Mroczne tajemnice, nierozwiązane zagadki, sen przeplatający się z jawą i tajemnicze istoty z obcych światów. Autorem komiksu jest Andreas, jeden z najsławniejszych, a jednocześnie najbardziej skrytych i niechętnych do udzielania wywiadów autorów rynku frankofońskiego. W Polsce jest znany czytelnikom z serii Rork. Cromwell Stone to nie tylko tytuł serii, ale też imię i nazwisko głównego bohatera. Jest jednym z ludzi, którzy ocaleli z katastrofy statku "Leviticus". Wcześniej zaś na owym statku doszło do kradzieży magicznego Przedmiotu. Kto go ma i dlaczego teraz kolejni ocaleni z "Leviticusa" giną? Dlaczego ów Przedmiot jest tak cenny? Cromwell Stone usiłuje rozwikłać tę zagadkę.Wyśmienity komiks Andreasa trzyma w napięciu do ostatniej strony. Album jest łącznym wydaniem 3 tomów oryginalnych. W kolekcji PLANSZE EUROPY ukazują się albumy, które zyskały miano największych dokonań w europejskiej sztuce komiksowej i zostały wyróżnione prestiżowymi nagrodami. Ich twórcy są znanymi i cenionymi w świecie komiksu mistrzami gatunku. Albumy będą się ukazywać w odstępach trzymiesięcznych. W lutym ukazał się Biały Lama, w sierpniu zostanie wydany Dallas Barr Haldemana i Marvano, a w listopadzie słynny Bouncer Jodorowsky`ego.
Poradnik, przygotowany przez wybitnego specjalistę medycyny naturalnej, prekursora akupresury w Polsce. Wyjaśnia na czym ona polega i uczy jak wykonywać ją samodzielnie, aby utrzymać swój organizm w dobrej kondycji. Zawiera również elementy ""shiatsu""- przeciwbólowych ćwiczeń uciskowych, pomocnych w różnych dolegliwościach. Hakuro Kotaka urodził się w 1951 roku w Japonii w mieście Nagano. W 1983 r. ukończył z wybitnymi wynikami Wyższą Uczelnię przy Instytucie Odnowy Organizmu (Fukuoka Seitai Kenkyusho). Następnie, po odbyciu rocznego stażu w tym Instytucie, uzyskał w specjalności akupresury stóp i masażu shiatsu wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne najwyższego stopnia - klasa A. Jest zapraszany również jako wykładowca na kongresy medycyny naturalnej do Austrii i Niemiec, gdzie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi międzynarodowymi specjalistami. Do książki dołączono przyrząd do akupresury.
Wysoki poziom koenzymu Q10 we krwi spowalnia procesy starzenia i wzmacnia siły obronne organizmu”. „Nigdzie nie występuje tak wiele substancji witalnych i odżywczych jak w kiełkach”. „Ocet jabłkowy aktywizuje wszystkie naturalne mechanizmy, które uwalniają i spalają tłuszcz”. „Czosnek ma wiele aktywnych składników, które nadają mu właściwości antybakteryjne, antybiotyczne i przeciwutleniające”. „Leczniczy wpływ melisy na depresje i bóle głowy znany jest już od starożytności”. „Jogurt przez cały dzień”, a wraz z nim żywe kultury bakterii”. „Spirulina jest nieocenionym suplementem pokarmowym”. „Oleje pomagają przy wielu schorzeniach, od alergii po dolegliwości żołądkowe”. „Kwasy tłuszczowe Omega-3 posiadają nieocenioną wartość dla zachowania oraz odzyskania naszego zdrowia”.
Nalewki i likiery ziołowe nie tylko wybornie smakują, lecz również wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Zawarte w ziołach substancje gorzkie regulują trawienie, pobudzają apetyt i wzmacniają układ odpornościowy. W obszernej części zawierającej przepisy są informacje, jak samodzielnie nastawiać nalewki i likiery ziołowe oraz jakie receptury gwarantują usuwanie różnych dolegliwości. Rozstrój żołądka czy napady kaszlu – niemal wszystko można wyleczyć za ich pomocą.
Chcemy w prosty sposób przybliżyć historycznie narosłą tradycję wielu ziół leczniczych i ich przetwarzania oraz wyjaśnić lecznicze działanie wyciągów roślinnych w alkoholu. Zdradzimy przepisy pozwalające na samodzielne wytworzenie nalewek i likierów ziołowych.
Zapoznajmy się z tymi wszystkimi destylatami alkoholowymi, wykorzystujmy ich siłę i nie zapominajmy o podstawowym zaleceniu: wystarczy tylko właściwie dawkować. Naparstek dziennie wystarczy.
Mleko zawiera kazeinę, rodzaj proteiny, która produkuje w organizmie niesłychanie szkodliwą molekułę zapychającą naczynia krwionośne. Spożywanie mleka przyspiesza zatem wszelkie choroby krążenia i zawały serca.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?