Historycy nazywali go szaleńcem i fantastą. Ale naprawdę było to pobożny i gorliwy dominikanin, którego Kościół prawdopodobnie wkrótce ogłosi świętym.
?Chrystus wiele za mnie wycierpiał? - ostatnie słowa, które Savonarola wypowiedział przed spaleniem na stosie z wyroku Inkwizycji, były jego najważniejszym kazaniem.
Niniejszy wybór pism tłumaczy głęboki sens tych słów i odkrywa święte oblicze Savonaroli: duchowego mistrza, doświadczonego nauczyciela i przewodnika na drodze do świętości.
Wędzenie ryb morskich oraz słodkowodnych, świeżych o mrożonych. Dokładne wskazówki na temat utrwalania ryb: solenia, peklowania i dalszej obróbki z dokładnymi recepturami.
Pierwsze kiełbasy 9...) były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzości upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianierozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przejeli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi.
Po pięciu latach od ukazania się ABC męskiej elegancji, przedstawiamy kolejną książkę Jerzego Turbasy, tak oczekiwaną przez panie. Zwłaszcza, że na poprzednią zwróciła uwagę sama Wisława Szymborska, poświęcając jej swój felieton, określając ją mianem ?...fachowej, a ponadto dowcipnej?. Niezła rekomendacja...
Mamy zatem wreszcie godny polecenia poradnik ubraniowy skierowany do Polek, mających aspiracje zawodowe. Napisany lekko, przeplatany anegdotami. Zapełnia dotkliwą lukę w materii prawd, które nie wszędzie są akceptowane. Wyjaśnia arkana profesjonalnego ubioru - dlaczego wygląd cały czas o nas mówi, co mówi i dlaczego? Jakie jest znaczenie koloru, faktury, dodatków, fryzury?
Autor książki jest szczególnie predystynowany do jej napisania. Nie bez powodu stał się bywalcem Pałacu Prezydenckiego czy Urzędu Rady Ministrów. Jego obrosłą legendami pracownię krawiecką założoną w 1946 roku przez słynnego Józefa Turbasę, odwiedzają ludzie z pierwszych stron gazet, a nie brak wśród nich laureatów Nobla czy Oskara. Ba, uszyty w firmie frak stal się eksponatem muzealnym, a to za sprawą Andrzeja Wajdy, który w maju 2006 przekazał do Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Maius swój galowy ubiór członka Akademii Francuskiej.
Jest jeszcze inny Jerzy Turbasa - architekt z wyróżnionym dyplomem Wydziału Architektury PK po raz I w historii wydziału przedstawił zrealizowany obiekt architektoniczny, prezentowany później na wystawach w Mediolanie i Zagrzebiu. Zaprojektował wiele rezydencji w Krakowie i w Warszawie, ale i wiele wnętrz, ogrodów, nagrobków, witraży, a nawet pomnik Jana Pawła II w Krakowie, odsłonięty w 2000 roku. Jego bajecznie nierealne, a jakże krakowskie wnętrza restauracji ?Pod krzyżykiem? w Rynku Głównym, stały się wręcz miejscem pielgrzymek turystów odwiedzających Kraków. Zamieszczone fotografie w jakiś sposób to ilustrują.
Zapraszamy panie (i nie tylko) do lektury tej książki. Do książki dołączona jest płyta CD
Proponuję Wam wyjątkową książkę kucharską, w której znajdziecie przepisy na najlepsze wyroby z mąki, jakie zna świat.Smaczne, pożywne i łatwe do przyrządzenia PIEROGI, MAKARONY, KLUSKI, KNEDLE, KULEBIAKI czy NALEŚNIKI mogą być zarówno samodzielnym daniem, jak i dopełnieniem obiadu lub kolacji.Przedstawiam wiele przepisów. Są wśród nich potrawy proste i wyrafinowane, codzienne i odświętne, mięsne i jarskie, ale wszystkie bez wyjątku - pyszne!Chcę, aby moje przepisy pobudziły Waszą inwencję, bo liczbę składników i dodatków, jakie można wykorzystać, przygotowując potrawy z mąki, ogranicza jedynie wyobraźnia.Mam nadzieję, że książka zachęci Was do eksperymentowania i pomoże odkryć bogactwo smaku, kryjące się w niepozornej klusce.Życzę radości gotowania!Smacznego!Eleonora Trojan
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?