Zachęcam do podjęcia trudu przygotowania własnych win, zarówno tych gronowych, jak i owocowych. Oczywiście nie powinno się pomijać wina ziołowego (wermutu), musującego i miodowego.
Polska specjalność to miody pitne. Dwójniaki, trójniaki i czwórniaki to najstarsze napoje alkoholowe na naszych ziemiach i odwrotnie niż wino nie "idą do głowy, tylko w nogi", co oznacza, że pijący pozostaje trzeźwy, a jedynie nie może się ruszyć z miejsca. Warto o tym pamiętać przy konsumpcji.
Najbardziej skomplikowany jest proces przygotowania piwa, ale ponieważ przy wystarczającej motywacji nie ma rzeczy niemożliwych, więc i z tym można sobie poradzić.
Eleonora Trojan
Postać ks. Jerzego Popiełuszki, kapelana Solidarności, duszpasterza ludzi pracy i orędownika niewinnie krzywdzonych, pomimo upływu lat nie przestaje fascynować. Przez głębokie zaangażowanie w najważniejsze sprawy wiernych, dla których stał się przewodnikiem, moralnym autorytetem i punktem odniesienia w mrocznej dobie stanu wojennego, ucieleśnił w sobie ewangeliczny ideał kapłana.
Prezentowana książka zawiera myśli ks. Jerzego zaczerpnięte z jego zapisków, wywiadów, a przede wszystkim ? z kazań głoszonych w kościele św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu podczas Mszy za Ojczyznę.
Słowa ks. Jerzego, choć wypowiadane w konkretnych okolicznościach życia narodu, zaskakują aktualnością. Dla każdego Polaka w każdym czasie mogą służyć za duchowy przewodnik po ścieżkach wiary, życia społecznego i patriotyzmu. Publikację uzupełnia List pasterski Episkopatu Polski wydany na okoliczność beatyfikacji, ukazujący wiernym niezwykłe świadectwo życia i owoce męczeństwa błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki.
W książce znajdziemy wielokrotnie sprawdzone receptury na najlepsze domowe ciasta, w tym tak żelazny repertuar, jak tort czekoladowy, który zawsze cieszy się niezmiennym smakiem. Wzbogaciłam zbiór o desery, które na trwałe weszły do naszych domów, i stąd, obok serników czy szarlotek, pojawiają się tiramisu i przepyszna panacotta.
Smacznego !
Witam poraz kolejny. Niniejsza ksiązka odchodzi nieco od standardu naszej serii. Grill nie jest częścią polskiej tradycji kulinarnej, ale zakorzenił się w niej tak mocno, że przemilczanie i udawanie, że nie istnieje, nie ma sensu. Grill to również sposób na wspólną biesiadę, a przecież o to właśnie chodzi. Jeśli będziecie ambitni i nie zadowolicie się jedynie kiełbasą i chlebem, to przygotowanie rodzinnego barbecue sprawi Wam dużo radości i będzie okazją do wspólnej zabawy - przecież nie zawsze spożywanie jest najważniejsze w ucztowaniu.
Grill to prawdziwa kuchnia polowa, na której można przygotować przystawki, dania główne i desery. Oczywiście, jak w każdym działaniu i tu potrzebna jest wiedza i praktyka - właśnie nimi chciałam się z Wami podzielić, przygotowując tę książkę. Jako doświadczony przewodnik pomogę Wam przygotować zarówno pyszną i prostą bruschettę z oliwą czosnkową, która sama w sobie jest wyjątkowym daniem, otwierającym dopiero menu z sałatkami warzywnym, z grillowaną jagnięciną czy drobiem, jak i wspaniałe marynowane pieczenie wieprzowe, wołowe i cielęce podawane z wyjątkowymi sosami oraz z dodatkiem opiekanych warzyw. Znajdziecie tu również przepisy na: steki z tuńczyka, łososia, grillowane pstrągi, karasie, okonie (również morskie), płotki...
A kiedy już ospali z nadmiaru wrażeń zasiądziecie w cieniu, orzeźwi was aromat deserów: pieczonych jabłek, balsamicznych brzoskwiń, gruszek z musem malinowym, grillowanych ananasów z waniliowym sosem ricotta.
Grill to wspaniały pomysł na nudę, to zabawa jedzeniem. Proszę, potraktujcie mnie poważnie. Wiecie przecież, że nie jestem podlotkiem, więc skoro uległam fascynacji grillem, to nie bez powodu, w końcu niełatwo zawrócić w głowie starszej pani.
Biorąc do ręki moją kolejną książkę, wprowadźcie trochę odmiany w swoim jadłospisie, pamiętając, że grill to nie kiełbasa śląska i bułka. Znajdziecie tutaj informacje dotyczące rodzajów grilli, czasu pieczenia mięs i ich marynowania. OD wspaniałości eceptur na sosy, dipy, mieszanki przypraw - zakręci się w głowie niejednej doświadczonej kucharce.
Pozdrawiam i zapraszam już wkrótce na kolejne spotkania.
Eleonora Trojan
Większość z nas lubi grzyby i dlatego z radością witamy każdy kolejny sezon. Zapach smażonych lub suszonych grzybów nie ma sobie równego, wielu osobom kojarzy się ze świętami lub po prostu z domem rodzinnym i niedzielnymi obiadami. Książkę z wieloma przepisami na grzybowe potrawy jak również na te, do których grzyby można wykorzystać.
Historycy nazywali go szaleńcem i fantastą. Ale naprawdę było to pobożny i gorliwy dominikanin, którego Kościół prawdopodobnie wkrótce ogłosi świętym.
?Chrystus wiele za mnie wycierpiał? - ostatnie słowa, które Savonarola wypowiedział przed spaleniem na stosie z wyroku Inkwizycji, były jego najważniejszym kazaniem.
Niniejszy wybór pism tłumaczy głęboki sens tych słów i odkrywa święte oblicze Savonaroli: duchowego mistrza, doświadczonego nauczyciela i przewodnika na drodze do świętości.
Wędzenie ryb morskich oraz słodkowodnych, świeżych o mrożonych. Dokładne wskazówki na temat utrwalania ryb: solenia, peklowania i dalszej obróbki z dokładnymi recepturami.
Pierwsze kiełbasy 9...) były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzości upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianierozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przejeli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi.
Po pięciu latach od ukazania się ABC męskiej elegancji, przedstawiamy kolejną książkę Jerzego Turbasy, tak oczekiwaną przez panie. Zwłaszcza, że na poprzednią zwróciła uwagę sama Wisława Szymborska, poświęcając jej swój felieton, określając ją mianem ?...fachowej, a ponadto dowcipnej?. Niezła rekomendacja...
Mamy zatem wreszcie godny polecenia poradnik ubraniowy skierowany do Polek, mających aspiracje zawodowe. Napisany lekko, przeplatany anegdotami. Zapełnia dotkliwą lukę w materii prawd, które nie wszędzie są akceptowane. Wyjaśnia arkana profesjonalnego ubioru - dlaczego wygląd cały czas o nas mówi, co mówi i dlaczego? Jakie jest znaczenie koloru, faktury, dodatków, fryzury?
Autor książki jest szczególnie predystynowany do jej napisania. Nie bez powodu stał się bywalcem Pałacu Prezydenckiego czy Urzędu Rady Ministrów. Jego obrosłą legendami pracownię krawiecką założoną w 1946 roku przez słynnego Józefa Turbasę, odwiedzają ludzie z pierwszych stron gazet, a nie brak wśród nich laureatów Nobla czy Oskara. Ba, uszyty w firmie frak stal się eksponatem muzealnym, a to za sprawą Andrzeja Wajdy, który w maju 2006 przekazał do Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Maius swój galowy ubiór członka Akademii Francuskiej.
Jest jeszcze inny Jerzy Turbasa - architekt z wyróżnionym dyplomem Wydziału Architektury PK po raz I w historii wydziału przedstawił zrealizowany obiekt architektoniczny, prezentowany później na wystawach w Mediolanie i Zagrzebiu. Zaprojektował wiele rezydencji w Krakowie i w Warszawie, ale i wiele wnętrz, ogrodów, nagrobków, witraży, a nawet pomnik Jana Pawła II w Krakowie, odsłonięty w 2000 roku. Jego bajecznie nierealne, a jakże krakowskie wnętrza restauracji ?Pod krzyżykiem? w Rynku Głównym, stały się wręcz miejscem pielgrzymek turystów odwiedzających Kraków. Zamieszczone fotografie w jakiś sposób to ilustrują.
Zapraszamy panie (i nie tylko) do lektury tej książki. Do książki dołączona jest płyta CD
Proponuję Wam wyjątkową książkę kucharską, w której znajdziecie przepisy na najlepsze wyroby z mąki, jakie zna świat.Smaczne, pożywne i łatwe do przyrządzenia PIEROGI, MAKARONY, KLUSKI, KNEDLE, KULEBIAKI czy NALEŚNIKI mogą być zarówno samodzielnym daniem, jak i dopełnieniem obiadu lub kolacji.Przedstawiam wiele przepisów. Są wśród nich potrawy proste i wyrafinowane, codzienne i odświętne, mięsne i jarskie, ale wszystkie bez wyjątku - pyszne!Chcę, aby moje przepisy pobudziły Waszą inwencję, bo liczbę składników i dodatków, jakie można wykorzystać, przygotowując potrawy z mąki, ogranicza jedynie wyobraźnia.Mam nadzieję, że książka zachęci Was do eksperymentowania i pomoże odkryć bogactwo smaku, kryjące się w niepozornej klusce.Życzę radości gotowania!Smacznego!Eleonora Trojan
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?