W swojej piątej książce dr Michel Sapanet opowiada o niemal trzydziestu sprawach karnych, które analizował ze skalpelem w ręku. Strzelba myśliwska, nóż kuchenny, a nawet japoński miecz - każde narzędzie zbrodni pozostawia na ciele ofiary charakterystyczny ślad. Przeprowadzona z chirurgiczną precyzją sekcja zwłok pozwala odczytać tę śmiertelną sygnaturę i zweryfikować przebieg zdarzeń, choć czasem decydującą rolę odgrywa przypadkowe połączenie pozornie nieznaczących wydarzeń. Jednym z takich przypadków jest historia dziewięciomiesięcznego Nino. Gdyby nie wnikliwość zespołu patologów, zostałby uznany za kolejną ofiarę zespołu nagłej śmierci łóżeczkowej. Sekcja zwłok wykazała jednak, że wcześniej dziecko było maltretowane i szarpano nim tak gwałtownie, że zmarło. Śmierć 75-letniej Marie-Lucie uznano za naturalną. Wszystko było już przygotowane do pochówku - trumna właśnie miała zostać zamknięta, gdy pojawiły się wątpliwości, które wstrzymały ceremonię. Zarządzona naprędce sekcja zwłok ujawniła dramatyczną prawdę: staruszkę pobito i uduszono. Inne przypadki każą Sapanetowi zastanowić się nad tym, że "narzędziem" zbrodni może być wyrządzona trauma, a czasami o sprawiedliwości decyduje wzorek na ręczniku. Tajemnicze miejsca zbrodni, wnikliwe operacje kryminalistyczne, szczegółowe rekonstrukcje wydarzeń, burzliwe rozprawy sądowe - autor z czarnym humorem, ostrą ironią i pasją do swojego zawodu przekonuje czytelnika, że od mrocznego przestępstwa do wyroku sądowego jest naprawdę długa droga. Warto przebyć ją razem z Michelem Sapanetem. Dr Michel Sapanet - biegły i wykładowca akademicki, od 1987 roku pracuje jako lekarz medycyny sądowej. Kieruje Instytutem Medycyny Sądowej w Poitou-Charentes w Szpitalu Uniwersyteckim w Poitiers. Jest autorem czterech książek, w tym Kronik lekarza sądowego.
Chcesz radykalnie przyspieszyć swój metabolizm i maksymalnie wykorzystać potencjał swojego organizmu? Przejście na spalanie tłuszczu to najlepszy sposób na zyskanie długotrwałej energii, osiągnięcie lepszego zdrowia i optymalnej wagi! Ten przewodnik krok po kroku przeprowadzi cię przez proces adaptacji do ketozy i zdrowej redukcji wagi bez liczenia kalorii, ciężkich treningów i godzin spędzonych w kuchni. Dowiesz się tu między innymi, dlaczego na początku nie możesz jeść wszystkiego, co "dozwolone" w diecie keto, oraz jak oczyścić swój organizm z zapasów glukozy, by uruchomić naturalne procesy spalania tłuszczu nawet kiedy śpisz. Poznasz produkty ketogeniczne, przeczytasz o zaletach postu przerywanego. Nauczysz się komponować jadłospis i używać w kuchni odpowiednich produktów. Autorzy opisują też błędy popełniane na diecie keto i odpowiadają na najczęściej zadawane pytania. Nie zabrakło tu także przepisów na dania zgodne z dietą ketogeniczną, których przygotowanie jest proste i szybkie. Otrzymasz jasne zasady, konkretne wskazówki i mnóstwo wsparcia - bez skomplikowanej teorii, za to z głębokim zrozumieniem i troską. Czy jesteś gotów odzyskać apetyt na życie? Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, umysłem i zdrowiem!
Paszport ósmoklasisty. Język angielski pomoże skutecznie i solidnie przygotować się do egzaminu ósmoklasisty z języka nowożytnego. Pozwala przypomnieć sobie słownictwo i gramatykę oraz sprawdzić swoje rozumienie ze słuchu i rozumienie tekstów pisanych w zakresie zgodnym z wymaganiami egzaminacyjnymi. W tej książce znajdziesz: podsumowanie wiedzy o gramatyce, tematyczne bazy słów i zwrotów językowych, ćwiczenia pisemne różnego typu - z kluczem odpowiedzi, materiały do słuchania - zamieszczone pod kodami QR. Do książki dołączono trzy przykładowe arkusze egzaminacyjne z rozwiązaniami. To repetytorium pozwoli uczniom samodzielnie powtórzyć najważniejsze widomości i wyćwiczyć umiejętności potrzebne na egzaminie. Przejrzysty układ podanego z humorem materiału zachęci do uporządkowania wiedzy przed egzaminem.
Skąd się bierze bieda? Czy kryzysów ekonomicznych naprawdę nie da się uniknąć? Czy interwencja państwa w gospodarkę jest przekleństwem, czy też koniecznością? W tej wciągającej i dowcipnej książce autor, historyk gospodarki, odpowiada na te pytania, a także w przystępny sposób przedstawia główne idee ekonomiczne oraz siły i dylematy kształtujące współczesny świat. Poszczególne rozdziały są poświęcone punktom zwrotnym w historii gospodarczej świata, w tym wynalezieniu pieniądza, narodzinom kapitalizmu i Wielkiemu Kryzysowi. Czytelnik poznaje zjawiska przedsiębiorczości i nierówności, wraz z autorem analizuje ekonomię behawioralną i kryzysy finansowe. W książce nie brakuje sylwetek takich myślicieli jak Adam Smith, Karol Marks czy John Maynard Keynes. Krótka historia ekonomii to inspirująca lektura zarówno dla czytelników dopiero poznających ekonomię, jak i wszystkich, którzy chcą lepiej zrozumieć historię gospodarczą oraz prawa rządzące nią od starożytności do czasów współczesnych. Niall Kishtainy - wykładowca London School of Economics, dawniej doradca ds. polityki gospodarczej rządu brytyjskiego oraz członek Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych ds. Afryki. Jest autorem książek popularyzujących wiedzę o ekonomii i polityce.
Frapująca i przystępna synteza wiedzy o średniowieczu - epoce, w której tworzyły się fundamenty współczesnej Europy. Chris Wickham ze swadą, a zarazem klarownie opisuje trwające tysiąc lat średniowiecze - epokę obfitującą w burzliwe wydarzenia i przełomowe przemiany. Prezentuje świat władców, papieży, mistyków, teologów i rycerzy, ale też mieszczan, kupców i chłopów. Pokazuje ekonomiczne oraz polityczne podstawy średniowiecznej Europy, a także wzorce zachowań i różne aspekty średniowiecznej kultury. W jego ujęciu obraz średniowiecza jest wielowymiarowy. To epoka, w której współistnieją różne, choć rozwijające się równolegle, systemy gospodarcze, społeczne, polityczne i kulturalne, które warto ze sobą zestawiać, porównywać i objaśniać. Oto obraz średniowiecza, który powinniśmy znać w XXI wieku - daleki od stereotypowego wyobrażenia "ciemnych wieków średnich", pełnych przemocy, ignorancji i zabobonów. To tysiąclecie znoju i trudu, pomysłowości i kompromisów, których efektem był ogromny skok cywilizacyjny. "Ta książka jest o zmianie. Epoka, którą nazywamy średniowieczem lub wiekami średnimi trwała tysiąc lat, od 500 do 1500 roku, a Europa, która jest przedmiotem mojego zainteresowania w tej książce, pod koniec tego okresu stała się zupełnie innym miejscem niż u jego zarania. W VI wieku Europa była wyraźnie podzielona na dwie części: jedną zdominowaną i zarządzaną przez imperium rzymskie oraz zupełnie odmienną część drugą. Tysiąc lat później Europa przybrała swój skomplikowany kształt, z mozaiką licznych niezależnych państw, który w ogólnych zarysach zachował się do czasów współczesnych. Pisząc tę książkę, chciałem pokazać, jak do tego doszło". Chris Wickham Chris Wickham - uznany mediewista, profesor historii średniowiecznej na Uniwersytecie Oksfordzkim i członek kolegium All Souls Collega. Autor wielu książek.
Ta książka to zbiór niezwykle ciekawych wzorów do wykonania na drutach: ściegi z oczek prawych i lewych, z fakturą i kolorem, wzory ażurowe, warkocze, ściągacze i ściegi pochodne, a także wzory do wykańczania krawędzi. Wszystkie wzory zostały przystępnie objaśnione i pokazane na fotografiach. Ponadto w książce znajdziesz krótki samouczek, w którym omówiono między innymi trzymanie drutów, pracę z oczkami, łączenia i wykończenia robótek oraz tworzenie kolorowych wzorów.
Wzbogać swoją dietę o pyszne i zdrowe, naturalne kiszonki. W tej książce znajdziesz dokładne informacje i praktyczne wskazówki, szczyptę historii i ciekawostek na temat kiszenia, a przede wszystkim mnóstwo przepisów na kiszonki zarówno klasyczne, jak i niebanalne.Spróbuj klasycznych ogórków kiszonych, a także rzodkiewek, dyni, szparagów czy cytryny. Zainspiruj się niezwykłymi przepisami na kiszone pączki lipy albo zioła. Skosztuj egzotyki: kimchi w różnych odsłonach albo kalafiora z gochugaru. Kiszeniu grzybów poświęcono tu cały rozdział. Zbiór przepisów na kiszonki został uzupełniony pomysłami na smaczne i proste w przygotowaniu potrawy z ich wykorzystaniem.Opisano tu szczegółowo i przystępnie cały proces kiszenia oraz potrzebne sprzęty, składniki i techniki. Autorka podpowiada, jaka powinna być temperatura i czas fermentacji, jak przechowywać kiszonki i jak zapobiegać potencjalnym problemom.To książka dla każdego, kto chce spróbować swoich sił w kiszeniu. Ciekawe przepisy zainteresują także bardziej zaawansowanych kucharzy.Korzystaj z darów natury to proste! Urszula Wojciechowska autorka bloga Kiszonki Tofalarii, na którym od kilkunastu lat dzieli się swoim doświadczeniem, pomysłami i eksperymentami z kiszeniem.
Ta książka wprowadzi cię w tajniki freestylowego budowania z klocków LEGO. Łącząc je ze zwykłymi, domowymi rzeczami (od gumek i kleju po plastikowe łyżki i piłki pingpongowe) oraz posługując się bardzo nieortodoksyjnymi technikami budowania, stworzysz mechaniczne modele, pod którymi LEGO nigdy by się nie podpisało.Skonstruuj pistolet, który wystrzeliwuje płytki LEGO, katapultę na drażetki, pojazd na wysokie napięcie, strzelającą ogniem ciągłym pingpongową armatę oraz wyrzutnię papierowych samolotów zupełnie nieużyteczne, lecz niezwykle zabawne wynalazki. Dzięki tej książce zapragniesz tworzyć swoje własne łamiące reguły modele. Autorzy dzielą się w niej swoimi pomysłami na sztuczki i triki, które zainspirują cię i pomogą przekształcić twoją wizję w rzeczywistość. Z zasadami tej książki nic nie jest sprzeczne!
Jak bez presji zadbać o siebie w ciąży i po porodzieJak zmieni się twoje ciało w ciąży i po porodzie? Skąd u przyszłych mam biorą się zawroty głowy, nudności? Jaka aktywność w czasie ciąży jest zdrowa? I dlaczego po porodzie brzuch jest nadal duży? To tylko część pytań, na które odpowiedzi znajdziesz w tej książce. Dowiesz się także, jak stworzyć praktyczny plan porodu i co zrobić, by nie bolały plecy, gdy podnosisz dziecko z łóżeczka.Autorka, mama i trenerka personalna, podpowiada, jak odzyskać formę po narodzinach dziecka. Znajdziesz tu mnóstwo informacji o ciąży, porodzie i połogu popartych badaniami naukowymi, a także praktyczne wskazówki ułatwiające codzienne funkcjonowanie młodej mamy. Nie znajdziesz za to presji na diety odchudzające i płaski brzuch tuż po rozwiązaniu.Autorka proponuje ćwiczenia dopasowane do każdego trymestru ciąży i sama je prezentuje. Jednocześnie uczy wyrozumiałości i cierpliwości w stosunku do fałdek i chwil słabości. Ta książka udowadnia, że aktywne macierzyństwo bez stresu, łez i wyrzutów sumienia jest możliwe. Marta StoberskaMówi o sobie trenerka personalna bez sześciopaka, bo od liczenia kalorii woli luźne podejście do zdrowego stylu życia. Oprócz tego, że buduje zdrowe nawyki u swoich podopiecznych, leczy młode matki z wyrzutów sumienia bo sama jest matką i wie, jak to bywa, kiedy chcemy zrobić coś dla siebie, ale dziecko ma inne plany. Odgrzewa zimną kawę w mikrofalówce. Ćwiczy. Nie owija w bawełnę, uśmiecha się do ludzi.
Książka ta powstała na podstawie żołnierskich wspomnień, dzienników i listów. Stanowi intrygujące studium, szczegółowo przedstawiające codzienne życie typowego niemieckiego żołnierza frontowego z czasów II wojny światowej.Opisuje realia pola walki i trudy, które niemieccy frontowcy znosili na co dzień, ale przede wszystkim przybliża ludzi: ich obawy i niepokoje, pragnienia i tęsknoty, oraz lęk wynikający z nieustannej konfrontacji z widmem śmierci.Autor dokonał analizy przyczyn nadzwyczajnej sprawności bojowej niemieckich żołnierzy, co doprowadziło go do konkluzji, że u jej podłoża leżało specyficzne poczucie więzi z towarzyszami broni, odziedziczone z tradycji wojska pruskiego. Przedstawił także zgubny wpływ nazistowskiej propagandy na nastawienie wojsk niemieckich wobec ludności podbitych krajów.
Psychologia zła zabiera czytelnika w trudną podróż, której celem jest zrozumienie zła w jego ekstremalnej postaci.Jeszcze przed zakończeniem drugiej wojny światowej psychiatrzy i psycholodzy starali się poznać sposób myślenia przywódców Trzeciej Rzeszy. Gdy bitewny kurz opadł i alianci przystąpili do osądzenia zbrodniarzy wojennych w międzynarodowym procesie w Norymberdze, psychiatra Douglas Kelley oraz psycholog Gustave Gilbert podjęli próbę zrozumienia sposobu postrzegania rzeczywistości przez nazistów. W tym celu posługiwali się m.in. wywiadami psychiatrycznymi i testami na inteligencję. Nigdy wcześniej ani później tak szczegółowemu badaniu nie poddano tak wielu zbrodniarzy, którzy doprowadzili do ludobójstwa na masową skalę.Autor książki korzysta ze swojego doświadczenia zdobytego podczas wielu lat praktyki naukowej w dziedzinie psychiatrii oraz postępów, jakie dokonały się w medycynie, psychologii i neurobiologii od czasu zakończenia drugiej wojny światowej. Jeszcze raz analizuje informacje pozyskane w Norymberdze, żeby z bliska przyjrzeć się czterem zbrodniarzom wojennym: Robertowi Leyowi, Hermannowi Gringowi, Juliusowi Streicherowi oraz Rudolfowi Hessowi. Prezentuje dzisiejsze spojrzenie na naturę zła i współczesne próby jego zrozumienia.
Ciesz się zdrowiem i młodym wyglądem. Oto dieta anti-aging!Pierwsze zmarszczki? Zadyszka, gdy wchodzisz po schodach? Coraz częstsze dolegliwości ze strony żołądka i jelit? A może problemy z pamięcią?Autorka książki doświadczona dietetyczka podpowiada, jak przechytrzyć metrykę. Opierając się na najnowszych wynikach badań i wiarygodnych źródłach naukowych, radzi, co jeść, jak przyrządzać potrawy i przechowywać pożywienie oraz czego unikać, by nie przyspieszać procesów starzenia. Słowem: proponuje styl odżywiania, który pomoże dłużej cieszyć się młodym wyglądem, dobrym samopoczuciem, a także może wydłużyć życie i zapobiec wielu chorobom czy dolegliwościom.Podaje ponad 100 sprawdzonych przepisów na: sałatki i dania z warzyw, zupy, dania z mięsem i rybami, bezmięsne i wegetariańskie, koktajle i desery na potrawy zawierające naturalne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Miód to niezwykły dar natury. Ma niepowtarzalny smak i aromat, a przede wszystkim cenne właściwości prozdrowotne. Stanowi bogate źródło energii, zawiera przeciwutleniacze, kwasy organiczne, substancje aromatyczne, witaminy i minerały. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i prebiotycznie, dzięki czemu jest elementem zdrowej diety i profilaktyki zdrowotnej oraz wsparciem leczenia wielu chorób.Z tej książki dowiesz się nie tylko o wartościach odżywczych oraz działaniu prozdrowotnym miodu, lecz także o tym, jak miód powstaje i jaka jest charakterystyka poszczególnych jego rodzajów. Znajdziesz tu też wyjątkowe przepisy na dania (nie tylko słodkie) z wykorzystaniem miodu. Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska to dietetyczki z powołania. Założycielki Poradni Dietetycznej Dietosfera. Zajmują się szeroko pojętym poradnictwem żywieniowym oraz dietoprofilaktyką schorzeń cywilizacyjnych i dietoterapią chorób, w których żywienie odgrywa główną rolę. Są autorkami licznych książek, m.in. Jedz i chudnij z dietą SIRT, Domowe kiszonki, Dieta wegańska na cztery pory roku, Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy, Fit desery, na słodko bez cukru.
Kot w domu to nie jest zwykły poradnik. To pouczająca opowieść o życiu z kotami, którą dopełniają dowcipne i pełne kocich mądrości ilustracje Magdaleny Gałęzi znane z profilu Miłozwierz na Facebooku.Zastanawiasz się nad adopcją kota, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Albo może masz już jednego, dwa lub małe stado w domu, ale nadal nie umiesz poradzić sobie z podawaniem leków, wyjściami do weterynarza czy drapaniem mebli? A może po prostu chcesz lepiej zrozumieć swojego kota i być bardziej kompetentnym opiekunem?Barbara Sieradzan, dziennikarka i autorka związana z miesięcznikiem Kocie Sprawy, dzieliła życie z niejednym kotem. W swojej książce niezwykle ciepłej i osobistej przekazuje wiedzę i doświadczenie na temat kocich charakterów i spraw. Zdradza ciemne i jasne strony kociej osobowości. Podsuwa propozycje rozwiązań problemów, z którymi spotyka się większość kocich opiekunów.
Dla jednych będzie to zimny zabójca, dla innych jeden z najuczciwszych walczących, biorący na siebie pełną, osobistą odpowiedzialność w służbie własnego kraju. Jednak w przypadku żołnierzy armii niemieckiej to pytanie ma swoje drugie dno na ile młody chłopak z Tyrolu zdawał sobie sprawę, w czyim imieniu odbiera życie innym i do czego dąży armia, z którą doszedł na rosyjskie równiny?[ze Wstępu] Wspomnienia snajpera Wehrmachtu z walk na froncie wschodnim spisane przez Albrechta Wackera to obraz wojny widziany oczami młodziutkiego niemieckiego żołnierza. Josef Allerberger był strzelcem wyborowym 3. Dywizji Górskiej, osłaniał starcia na najbardziej zagrożonych odcinkach frontu wschodniego i był naocznym świadkiem najokrutniejszych zmagań między radziecką i niemiecką armią. Na swoim koncie miał 257 potwierdzonych zabitych, za skuteczność otrzymał Krzyż Żelazny.Allerberger opowiada o swoich relacjach z towarzyszami broni, wspomina stratę najbliższych mu kompanów, kreśli obrazy okrucieństwa obu walczących armii. Opisuje, jak trafił do wojska, jakie przeszedł szkolenie i jak przebiegały akcje. Przywołuje naturalistyczne obrazy śmierci na polu bitwy. W jego relacji wojna jest bezwzględną walką o przetrwanie toczoną w myśl zasady: jeśli nie zabijesz, to sam zostaniesz zabity.
Najlepszy polski piłkarz – pewnie wiecie, o kim mowa. Ale czy znacie szczegóły jego kariery? Dlaczego rozstał się z Legią? Kto zabrał go na obóz Znicza Pruszków? Dlaczego tak trudno mu było odejść z Lecha Poznań? Jak rozwijała się jego światowa kariera? I jak wyglądały kulisy jego przejścia do FC Barcelony?
Autor dotarł do osób, które towarzyszyły Lewemu na każdym etapie jego sportowej drogi, począwszy od prezesów klubów, przez kolegów z boiska i trenerów, skończywszy na dziennikarzach, którzy widzieli, jak Robert strzela cztery gole Realowi Madryt czy pięć Wolfsburgowi w dziewięć minut.
Sławomir Peszko, jeden z najlepszych kolegów Lewego, powiedział nam o hierarchii panującej w kadrze: najpierw jest selekcjoner, on wszystko konsultuje z Robertem, potem jest cała reszta piłkarzy.
Chcecie wiedzieć więcej? Sięgnijcie po nową, zaktualizowaną biografię Roberta Lewandowskiego.
Maciej Słomiński – pracował dla UEFA podczas Euro 2012 i jako polski korespondent brytyjskiego dziennika „The Guardian”. Publikował m.in. w „Fakcie”, „Rzeczpospolitej”, a od 2020 r. jest dziennikarzem portalu Interia. Oprócz biografii Roberta Lewandowskiego jest współautorem biografii Grzegorza Króla Przegrany. Od urodzenia w 1978 r. mieszka w Sopocie.
Odkryj moc zdrowego życia i zmień swoje nawyki już dziś! Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. Wszyscy się ich boimy, ale jednocześnie odsuwamy od siebie tę myśl i bagatelizujemy rolę żywienia w profilaktyce chorób nowotworowych. A styl życia i dieta mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.Czy wiesz, które produkty mają właściwości antynowotworowe? Jak przygotowywać dania, żeby nie traciły cennych składników odżywczych? Jak przechowywać żywność, by nie stała się dla nas niebezpieczna?Dzięki tej książce dowiesz się, jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Przeczytasz o tym, czego należy się wystrzegać w codziennej diecie. Poznasz różnorodne naturalne składniki żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym. Obszerną część teoretyczną książki uzupełnia bogaty zbiór przepisów na smaczne śniadania, obiady, kolacje, surówki, przekąski i prozdrowotne koktajle. Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Ośmiotygodniowy plan żywieniowy na smaczne posiłki bez cukru Ciągle masz ochotę na słodycze? Nie możesz się obejść bez ciasta, czekolady lub batonika? Ta książka powstała, aby pomóc ci odzwyczaić się od cukru. Dowiesz się z niej, czy naprawdę można uzależnić się od cukru, i poznasz najnowsze wyniki badań nad wpływem węglowodanów na nasze zdrowie.Jadłospis na osiem tygodni ułatwi ci odzwyczajenie się od cukru, a liczne przepisy i zbiór cennych wskazówek pomogą zmienić sposób odżywiania się na zdrowszy i bardziej urozmaicony.Żegnajcie słodycze, witajcie zdrowie i smukła sylwetko! Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Rozsmakuj się w przepysznych, łatwych do przygotowania wegańskich potrawach na każdą porę dnia!
Patelnia to bardzo uniwersalny element wyposażenia każdej kuchni. Można na niej szybko przygotować dosłownie wszystko – ciepłe śniadanie, przepyszny obiad, wykwintną kolację, a także słodki deser. To zaś, że coraz częściej sięgamy po dania bez mięsa, jajek i nabiału, jest podyktowane przede wszystkim troską o nasze zdrowie i chęcią odkrywania nowych smaków. Z zaskoczeniem coraz częściej przekonujemy się, że kuchnia wegańska wcale nie jest uboższa, wręcz przeciwnie – nieustannie zaskakuje nas swoim bogactwem.
Na dowód tego autorka proponuje ponad 80 uniwersalnych dań, które wykonasz z łatwością, korzystając z ogólnodostępnych składników. Większość przepisów to jednocześnie dania bez glutenu, dzięki czemu możesz je przygotować dla bliskich, którzy cierpią na nietolerancje pokarmowe. Przepisy opatrzono oryginalnymi zdjęciami przedstawiającymi każdą z potraw i ciekawostkami oraz wskazówkami.
Małgorzata Górnikowska – absolwentka Wydziału Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego, warszawianka. Miłośniczka fotografii (nie tylko kulinarnej), kotów oraz świadomego i pięknego życia. Autorka książek kulinarnych (m.in. dla osób z nietolerancjami pokarmowymi) i powieści. Wegańska patelnia to szósta pozycja w jej dorobku.
W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno!To świat pełen różnorodnych smaków, kolorów i aromatów. Wszystko dzięki warzywom tym znanym od lat, jak marchewka, papryka czy ziemniaki, i tym mniej popularnym, egzotycznym jak fenkuł, okra czy kolokazja, ale dostępnym dziś także w naszych sklepach.W tej bogatej w smaki klasycznej książce kucharskiej znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata od kuchni śródziemnomorskiej przez przepisy rodem z Karaibów, Ameryki Południowej i Orientu aż po niezwykłe dania północnoafrykańskie. Południowoamerykańska zupa z awokado lub turecka z soczewicy, grecka sałatka horiatiki, bataty z ananasem po hawajsku brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej.Arto der Haroutunian podpowie ci, jak bazując na warzywach, strączkach, ziołach, nasionach i orzechach, jeść zdrowo, kolorowo i różnorodnie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?