Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem?
Poznaj wielką historię od kuchni!
Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać.
Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie.
Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura.
Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań.
Od średniowiecza po dziś dzień.
Wędzenie i wędliny to wspaniała książka z przepisami i poradami na domowy wyrób mięsa. Jest to idealna lektura dla tych, którzy chcą poprawić jakość i smak spożywanych produktów. Dla wielu stało się też ulubionym sposobem spędzania czasu wolnego, przynoszącym sporo satysfakcji i umożliwiającym przygotowanie aromatycznych specjałów.
Nowe, poprawione i rozszerzone wydanie bestselerowego poradnika!
Tyjesz „z powietrza”? Nie możesz schudnąć, mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie próbujesz zajść w ciążę?
Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, towarzysząca niekiedy innym chorobom i zaburzeniom, m.in. cukrzycy, chorobom tarczycy, nadciśnieniu czy zespołowi policystycznych jajników.
Ta książka pomoże ci zrozumieć, czym jest insulinooporność, jak ją leczyć i jaki styl życia prowadzić, by powrócić do zdrowia! Poznasz tajniki diety i treningów oraz otrzymasz praktyczne wskazówki, jak radzić sobie w codziennych sprawach, takich jak wyjazdy służbowe czy uroczystości rodzinne. Dowiesz się też, jak zadbać o zdrowie swojego dziecka, żeby uniknąć rozwoju insulinooporności i otyłości w młodym wieku.
Książka została wzbogacona o zbiór artykułów, napisanych przez specjalistów, zajmujących się samą insulinoopornością oraz powiązanymi z nią schorzeniami. Artykuły zawierają praktyczne wskazówki i porady dla insulinoopornych, stanowią świetne uzupełnienie dotychczasowej wiedzy i są odpowiedzią na problemy, z którymi zmagają się pacjenci.
For over 20 years, Dr Andrew Jenkinson has helped thousands of people to solve their weight problems. Looking at how we eat today, in this book he explores why modern nutrition has failed us. Why We Eat (Too Much) draws on the latest scientific research on appetite, anthropological insights from food habits around the world and personal stories of healthy and lasting weight loss - learn:
- how to avoid the negative effects of the food and pharma industries
- how diets actually work and how each food type nourishes you
- why your hormones can cause weight gain and diabetes
- how to lose weight for good, without counting calories
- the real impact of geography and major life events on your body
This book is your one-stop solution to eating well and feeling more energized with no complications to your lifestyle. Jenkinson offers an innovative model for why we all should - and can - enjoy the benefits of dieting without enduring its downsides.
Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten - białko znajdujące się we wszystkich zbożach, produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Dzięki Autorce – naturoterapeutce i dietetyczce z 30 – letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mającym związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób. Zdrowe życie bez glutenu.
Głodziłam się. Potem jadłam bez umiaru. Wymiotowałam. Ćwiczyłam ponad siły. I coraz bardziej siebie nienawidziłamZachorowałam na bulimię jako młoda dziewczyna. Ta choroba długo panowała nade mną, a próby zmiany życia kończyły się przegraną. Dopiero po dziesięciu latach udało mi się wyzdrowieć. Dziś dzielę się osobistym doświadczeniem i pomagam jako terapeutka osobom z zaburzeniami odżywianiaJak rozpoznać pierwsze symptomy niechęci do własnego ciała?Jak nie pozwolić, by przekształciła się w nienawiść?Jak przestać się oszukiwać i ukrywać objawy choroby przed sobą i innymi?Jak sobie pomóc?Jak pracować nad wewnętrzną siłą i poczuciem własnej wartości?Po czym poznać, że ktoś cierpi na bulimię?Ta książka to wyjątkowe połączenie szczerego, chwilami bezlitosnego dziennika bulimiczki z głęboką wiedzą na temat choroby i skutecznymi ćwiczeniami. Przeczytaj, by pomóc bliskiej osobie. Lub sobie samej. Zamień autodestrukcję na zdrowe sposoby dbania o swoją psychikę i ciało.Książka, z którą powinien się zapoznać rodzic każdej nastolatki!
W tej książce znajduje się aż 65 smakowitych przepisów, dzięki którym dowiesz się, co zrobić z najpopularniejszym wegańskim produktem – bogatym w żelazo, lekkostrawnym i łatwym w przygotowaniu. Coraz większa dostępność tofu w sklepach sprawia, że przestało być ono traktowane w kuchni jako wymyślny dodatek, a na stałe zagościło w naszych jadłospisach jako fantastyczny zamiennik mięsa.
Ta książka to praktyczny poradnik jak mniej marnować. Możesz wyrzucać aż o 80 procent mniej rzeczy, wydawać mniej pieniędzy - i pełniej żyć! To także refleksja nad tym, w jaki sposób można zacząć działać na rzecz środowiska i - podobnie jak autorka - przestawić się z maksymalizmu na minimalizm, odbywając w przeciwną stronę drogę opisywaną przez znane powiedzenie ""od zera do bohatera"". Nie, autorka wcale nie dorastała w rodzinie hipisów i przez większość życia nie interesowała się środowiskiem naturalnym. Próbowała znaleźć szczęście tam gdzie wszyscy. Sądziła, że jego źródłem mogą być pieniądze, władza, status społeczny. Niestety, sukces mierzony takimi kategoriami nie przyniósł jej tego, czego oczekiwała. Znalazła szczęście zupełnie gdzie indziej - w życiu zero waste!
Anita Vandyke jest inżynierem aeronautyki. Prowadzi na Instagramie profil poświęcony życiu zero waste. Urodziła się w Kantonie w Chinach, wychowała w Australii. Obecnie dzieli swój czas między studiami medycznymi w Sydney oraz mężem i domem w San Francisco. Regularnie pisze o swoich pasjach - minimalizmie, podróżach i życiu przyjaznym dla środowiska naturalnego.
Oto jedyna książka o diecie, którą musisz przeczytać
Kochana! Przyznaj, ile razy w życiu przechodziłaś na dietę odchudzającą? Albo chociaż o niej myślałaś? Jak często zadręczasz się z powodu kilogramów, które Twoim zdaniem są naddatkowe, zbędne i powinny zniknąć? Teraz, natychmiast albo po tygodniu, miesiącu, roku odmawiania sobie ulubionego jedzenia i zastępowania go wstrętnym "karton-gipsem", który podobno jest fit... Tak to niestety nie działa. Dieta polegająca na wiecznych wyrzeczeniach prowadzi do błędnego koła nieskutecznego odchudzania. Opuść ten nieszczęsny krąg i zastosuj zamiast niej system żywienia, który przyniesie rezultaty, a jednocześnie sprawi Ci przyjemność!
Poradnik, który przygotowała dla Ciebie Karolina Gruszecka, dietetyczka, instruktorka fitness i trenerka personalna, stanowi zbiór konkretnych, życiowych i przede wszystkim skutecznych rad. Autorka bazuje na własnym doświadczeniu czerpanym z indywidualnej pracy z pacjentkami oraz na wiedzy z zakresu psychodietetyki. Po przeczytaniu książki zrozumiesz, że wcale nie potrzebujesz pomocy sztabu dietetyków, trenerów i coachów. Siła tkwi w Tobie - nawet bez wsparcia otoczenia jesteś w stanie osiągnąć swój cel. Jeśli pragniesz wyjść z błędnego koła odchudzania, lepiej radzić sobie ze stresem, skończyć z ciągłym podjadaniem, odzyskać zdrowy stosunek do jedzenia, uwierzyć w siebie i pozbyć się kompleksów - tu znajdziesz potrzebne do tego narzędzia. Przekonaj się, że możesz cieszyć się wymarzoną sylwetką bez rezygnowania ze wszystkich przyjemności!
Ruszamy?
O autorze
Karolina Gruszecka - magister dietetyki i absolwentka psychodietetyki, doktorantka w Collegium Medicum UMK. Pracuje jako psychodietetyczka, certyfikowana instruktorka fitness oraz trenerka personalna. Jest zdecydowaną przeciwniczką schematów, a także powielanych od lat mitów żywieniowych; wyznaje holistyczne podejście do zdrowia. Często gości jako ekspert w programach telewizyjnych. Chętnie angażuje się w propagowanie zdrowego stylu życia i podejścia do diety, występuje na konferencjach poświęconych temu tematowi, zarówno polskich, jak i międzynarodowych (między innymi w Londynie, Berlinie, Rimini, Wiedniu). W sieci można ją spotkać na Facebooku, Instagramie oraz YouTubie.
115 przepisów na zdrowe posiłki w chorobie Hashimoto, które pomogą Ci poprawić samopoczucie i utrzymać prawidłową masę ciała
Choroba Hashimoto to schorzenie, którego leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dużą rolę w terapii odgrywa styl życia, czyli dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna, unikanie czynnego i biernego palenia tytoniu, a także redukcja stresu. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.
W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikoną informującą o tym, czy danie jest:
? bez glutenu
? bez pszenicy
? bez mleka
? bez laktozy
? z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów
W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Dzięki temu dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze.
Medycyna XXI wieku zgodna z naturą
Łagodna, bezpieczna, sprawdzona
Zdrowe dziecko? Naturalnie! TYLKO NATURALNIE!
Nowatorski poradnik zdrowia dla nowoczesnych rodziców. Sześcioro najwyższej klasy ekspertów specjalistów pediatrii, immunologii, kardiologii, rehabilitacji
i ziołolecznictwa odpowiada na dociekliwe pytania dziennikarki nagradzanej
wielokrotnie za książki o tematyce medycznej.
Mix najnowszych osiągnięć medycyny XXI wieku i tradycyjnych sposobów leczniczych potrafi wyciągnąć każde dziecko ze zdrowotnej opresji.
12 produktów, które wzmacniają odporność
12 produktów, które szkodzą
* Najczęściej popełniane błędy rodziców
* Cukier wrogiem numer jeden odporności dziecka
* Dlaczego dzieci, które jedzą wysoko przetworzoną żywność, częściej chorują?
* Lepsze są probiotyki z jogurtów czy z apteki?
* Warzywa, które leczą
* Przepisy na smaczne i zdrowe dania z warzyw
* Najlepsze przepisy z leczniczych owoców
* Zapalenie płuc wyleczone bańkami
* Słodka terapia, czyli leczenie miodem
Bez chorób wychować dzieci się nie da, ale możemy zredukować zarówno czas choroby jak i stres z nią związany, uciążliwy dla dzieci i rodziców.
Bądź eko - dieta, ruch, czyste powietrze, sen, miłość – to pięć zaleceń e-recepty na zdrowie
JAK WYDŁUŻYĆ SWOJE ŻYCIE NAJNOWSZA WIEDZA O ZDROWYM ODŻYWIANIU I POŚCIE LECZNICZYMSKUTECZNE TERAPIE NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB PRZEWLEKŁYCHNadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby skóry, reumatyzm Choroby przewlekłe w siedemdziesięciu procentach spowodowane są niewłaściwym odżywianiem. Jedząc to, co dla nas dobre, i mądrze poszcząc, możemy uwolnić się od wielu dolegliwości, wzmocnić w organizmie procesy samonaprawcze i wydłużyć życie.Prof. dr Andreas Michalsen w swojej najnowszej książce mówi o dobroczynnych skutkach zdrowego żywienia oraz postu leczniczego. Opiera się na faktach, najnowszej wiedzy medycznej, własnej praktyce lekarskiej oraz historiach pacjentów. Proponuje skuteczne programy terapeutyczne do leczenia najczęstszych chorób przewlekłych.
Książka udanie wpisuje się w coraz szerszy nurt opracowań, dla których osią, pretekstem i głównym tematem jest antropologicznie rozumiana kategoria „pożywienia” oraz związane z nią konotacje. Po latach dość swoistego negliżowania problematyki jedzenia jako ważnego, ale „przezroczystego”, elementu kultury i wpisywania jej przede wszystkim w kontekst sfery techniczno-użytkowej (materialnej) od dwóch przeszło dekad food studies stają się pełnoprawną dziedziną nauk humanistycznych i społecznych – przede wszystkim socjologii, antropologii społeczno-kulturowej i kulturoznawstwa.
Reprint oryginału z 1883 roku. ""Praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni - pewnych i łatwych sposobów konserwowania wszelkich artykułów żywnościowych, do użytku i wygody człowieka służących, tudzież, dokładne sposoby robienia wszelkich gatunków pekeflejszów, wędlin, salcessonów, octu, marynaty, marmolady, konfitur, jako też rozmaitych nalewek, wódek, likierów, farbowania cukrów i rzeczy innych, zupełność spiżarni stanowiących"".
Dzieci przejmują kuchnię!
Książka kucharska, która ułatwi wszystkim rodzicom, dziadkom i opiekunom gotowanie z maluchami w wieku od 1 do 4 lat. Wszystko w tej książce jest przyjazne małym dzieciom i minimalizuje potrzebę interwencji dorosłych – nie ma rozgrzanych płyt kuchennych, ostrych noży ani surowego mięsa. Starannie dobrane przepisy dają dzieciom możliwość robienia tego, co kochają: ugniatania, sortowania, mieszania i nalewania.
„Małe rączki w kuchni” to opisane krok po kroku 60 przepisów idealnych dla całej rodziny. Znajdziecie tu także informacje o alergiach pokarmowych, rady dla rodziców niejadków i mnóstwo pomysłów na rozwiązywanie typowych problemów. Książka jest pełna prostych i pysznych dań, z których samodzielnego przygotowania będzie dumne każde dziecko.
Annabel Woolmer jest mamą dwójki dzieci, która zainteresowała się gotowaniem pewnego deszczowego popołudnia, kiedy próbowała zabawić swoje 13-miesięczne dziecko. Od tamtej pory gotowała regularnie z obojgiem dzieci i wieloma innymi maluchami. Sfrustrowana brakiem odpowiednich przepisów dla małych dzieci, Annabel postanowiła napisać własną książkę, skupiając się na radosnej zabawie i odkrywaniu przez dzieci prawdziwego jedzenia.
Dzieci przejmują kuchnię!
Książka kucharska, która ułatwi wszystkim rodzicom, dziadkom i opiekunom gotowanie z maluchami w wieku od 1 do 4 lat.
Wszystko w tej książce jest przyjazne małym dzieciom i minimalizuje potrzebę interwencji dorosłych – nie ma rozgrzanych płyt kuchennych, ostrych noży ani surowego mięsa. Starannie dobrane przepisy dają dzieciom możliwość robienia tego, co kochają: ugniatania, sortowania, mieszania i nalewania.
„Małe rączki w kuchni” to opisane krok po kroku 60 przepisów idealnych dla całej rodziny. Znajdziecie tu także informacje o alergiach pokarmowych, rady dla rodziców niejadków i mnóstwo pomysłów na rozwiązywanie typowych problemów. Książka jest pełna prostych i pysznych dań, z których samodzielnego przygotowania będzie dumne każde dziecko.
Annabel Woolmer jest mamą dwójki dzieci, która zainteresowała się gotowaniem pewnego deszczowego popołudnia, kiedy próbowała zabawić swoje 13-miesięczne dziecko. Od tamtej pory gotowała regularnie z obojgiem dzieci i wieloma innymi maluchami. Sfrustrowana brakiem odpowiednich przepisów dla małych dzieci, Annabel postanowiła napisać własną książkę, skupiając się na radosnej zabawie i odkrywaniu przez dzieci prawdziwego jedzenia.
Kompendium wiedzy na temat zasad żywienia dzieci z alergiami i nietolerancją pokarmową uczęszczających do przedszkola. Publikacja zawiera omówienie przepisów prawnych, zasady postępowania dyrektora przedszkola, intendenta i nauczycieli zatrudnionych w przedszkolu, do którego przyjęto dziecko z alergiami lub nietolerancją pokarmową, oraz zasady żywienia dzieci wymagających stosowania diety eliminacyjnej. Publikacja jest źródłem wiedzy potrzebnej pracownikom przedszkola oraz rodzicom dzieci objętych wychowaniem przedszkolnym.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?