Smak karmelu czy truskawek, to wybuchowa chemia w jedzeniu i twojej diecieCzy zajadając jogurt truskawkowy przeszło ci przez myśl, że ten cudowny czerwony kolor, to nie kolor truskawek, a sztuczny dodatek-czerwień koszenilowa A (E124), azowy barwnik? A smak coli czy nawet whisky, to karmel E150d, barwnik spożywczy zwiększający ryzyko zachorowania na nowotwory? Ta książka uświadomi ci, że większość producentów żywności, i to znanych ci marek jak Nestle, Coca -cola, Maggi, czy Wrigleys, dodaje do produktów toksyczne substancje chemiczne. Chemia w jedzeniu czyli sztuczne dodatki, barwniki spożywcze i polepszacze smaku nie są dla ciebie zdrowe. Ich nadmiar w diecie powoduje choroby autoimmunologiczne, stany zapalne, alergie, namnażanie się komórek nowotworowych. Podrażniają też układ krążenia i trawienny, powodując wzdęcia, zaparcia, czy syndrom cieknącego jelita.Zdrowe odżywianie, to świadome czytanie etykietyStarasz się zdrowo odżywiać i świadomie kupować produkty spożywcze. Czytasz etykiety. Studiujesz skład. Czy jednak wiesz, czym są polepszacze smaku, barwniki spożywcze, emulgatory i wszystkie dodatki z E-? Czy wiesz, jak wpływają na smak, strukturę i trwałość jedzenia, a przede wszystkim na twój organizm? Z tej książki dowiesz się, czy aspartam, kurkuminy i maltodekstryna szkodzi. Jaki wpływ mają czerwień koszelinowa - E124, żółcień pomarańczowa E110 czy benzoesan sodu na twój organizm. Książka ujawnia wstydliwe sekrety wielkich producentów żywności takich jak Nestle czy Coca - cola. Poznasz znaczenie wszystkich dodatków z E- i czym jest chemia w jedzeniu. Odkryjesz, że za alergiami, stanami zapalnymi, problemami z układem krążenia i trawiennym stoi właśnie chemia w pożywieniu. Nauczysz się też prawidłowo czytać etykiety. Staniesz się konsumentem świadomym swoich wyborów, który uniknie pułapek przemysłu spożywczego.Jak chemia w jedzeniu: sztuczne dodatki, barwniki spożywcze i polepszacze smaku wpływają na twoje zdrowie?Autor analizuje działanie najpopularniejszych sztucznych dodatków do produktów spożywczych. Przybliża działanie aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemii w pożywieniu z chorobami układu krążenia i nowotworami. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i aspartam. A także, dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia układu trawiennego i wywoływać stany zapalne w organizmie. Autor ujawnia także wstrząsającą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło.Omijaj chemię w pożywieniu i kupuj świadomieZ książki dowiesz się, czy maltodekstryna szkodzi. Czy glutaminian sodu, E621, odpowiedzialny jest za choroby neurodegeneracyjne mózgu, chroniczny ból i alergie? Dowiesz się, czym się różni, ksylitol od erytrolu i stewii. Książka zawiera dokładną listę wszystkich sztucznych dodatków, barwników spożywczych i polepszaczy smaku. Dodatkowo wymienia produkty, w których się znajdują wraz z ich skutkami ubocznymi. W końcu odzyskasz zdrowie i kontrolę nad tym, co wprowadzasz do swojej diety, unikniesz chemii w pożywieniu, ponieważ poznasz wstydliwe sekrety producentów żywności.Od teraz będziesz wiedział, jak uniknąć chemii w jedzeniu!
„Zdrowa dieta przyszłej mamy” to kompendium wiedzy niezbędne każdej kobiecie oczekującej na narodziny dziecka.
Książka porusza wszystkie najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży, prezentuje metody radzenia sobie z dolegliwościami, a także dietetycznego wspomagania leczenia chorób charakterystycznych dla tego okresu.
Odpowiada na większość najczęściej pojawiających się pytań, rozwiewa wiele wątpliwość i obala mity, które często są powodem wielu niepotrzebnych wyrzeczeń i zmartwień wśród przyszłych mam.
W publikacji znajdują się odpowiedzi na pytania co, ile i kiedy powinny jeść kobiety, jednocześnie nie narzucając rygorystycznych zakazów, ani nakazów, pozostawiając pole do indywidualnego wkomponowania poszczególnych zasad we własny tryb życia, preferencje żywieniowe i stan zdrowia.
W błędzie jest ten, kto myśli, że książka ta jest o tradycyjnych słodyczach. Owszem, jest, ale o słodkościach rozpieszczających duszę, a nie ciało. Oto solidna porcja magicznych pralinek, które mają posłużyć za małe drogowskazy na krętych ścieżkach naszego życia. Isabel Mauro zabiera nas w kolejną bardzo przyjemną podróż tym razem w głąb siebie, odkrywając czasami nam samym nieznane zakątki naszej duszy.
Yotam Ottolenghi is widely beloved in the food world for his beautiful, inspirational, and award-winning cookbooks, as well as his London delis and fine dining restaurant. And while he's known for his savory and vegetarian dishes, he actually started out his cooking career as a pastry chef. Sweet is entirely filled with delicious baked goods, desserts, and confections starring Ottolenghi's signature flavor profiles and ingredients including fig, rose petal, saffron, orange blossom, star anise, pistachio, almond, cardamom, and cinnamon. A baker's dream, Sweet features simple treats such as Chocolate, Banana, and Pecan cookies and Rosemary Olive Oil Orange Cake, alongside recipes for showstopping confections such as Cinnamon Pavlova with Praline Cream and Fresh Figs and Flourless Chocolate Layer Cake with Coffee, Walnut, and Rosewater.
Total Greek Yoghurt is low in calories and high in flavour, and now you can explore new ways to incorporate it into your cooking. With over 120 recipes developed by top TV chef Sophie Michell, the Total Greek Yoghurt Cookbook shows how you can use it in everything from smoothies and sauces to curries and marinades, as well as for baking, desserts, snacks and dressings. In addition to chapters on Small Plates & Soups, Main Plates and Sweet Plates, Shakes & Smoothies, this easy-to-use recipe book includes amazingly simple mini 'Total ' recipes, showing you how to create truly tasty and healthy treats by adding just a few ingredients to your yoghurt.
From Crispy Yoghurt Marinated Chicken with Red Cabbage Coleslaw to Honey, Cinnamon and Yoghurt Cheesecake, the beautifully photographed and delicious-tasting recipes reveal all the flavour and versatility of Total Greek Yoghurt.
"A cookbook from acclaimed London restaurant Nopi, by powerhouse author Yotam Ottolenghi and Nopi head chef Ramael Scully.
Pandan leaves meet pomegranate seeds, star anise meets sumac, and miso meets molasses in this collection of 120 new recipes from Yotam Ottolenghi's restaurant.
In collaboration with Nopi's head chef Ramael Scully, Yotam's journey from the Middle East to the Far East is one of big and bold flavors, with surprising twists along the way."
In The Japanese Table Sofia Hellsten celebrates her love of Japan with the simple recipes that are the backbone of Japanese home cooking.
Based on the ichijuu-sansai tradition which literally means ';one soup, three dishes' uncomplicated, delicious small plates are served with steamed rice, and can be enjoyed any time of day. Each ingredient is treated like royalty, and recipes include Onigiri, Clear shiitake soup, Soy-pickled eggs and Sweet miso cod.
With suggestions on how to build the perfect meal, as well as easy-to-find ingredients and quick methods, The Japanese Table will inspire you to make Japanese food your everyday staple.
W tej książce znajdziesz: przewodnik krok po kroku, jak walczyć z bulimią i napadowym objadaniem; konkretne, praktyczne wskazówki dla chorych oparte na wieloletnim doświadczeniu autorów; historie osób, które dzięki opisanym w książce metodom, pokonały zaburzenia odżywiania.
Książka Pokonać bulimię i zespół napadowego objadania oparta jest na badaniach naukowych i już od ponad 20 lat prowadzi czytelników krok po kroku przez proces wychodzenia z zaburzeń odżywiania. Przystępny język, inspirujące historie chorych oraz sugestywne ilustracje zachęcają, dają nadzieję i otwierają nowe perspektywy przed wszystkimi czytelnikami. Lekarze psychiatrzy Ulrike Schmidt oraz Janet Treasure to uznane na świecie badaczki i autorytety w dziedzinie zaburzeń odżywiania, natomiast June Alexander, kiedyś chorująca na anoreksję i bulimię, to znana pisarka propagująca na całym świecie wiedzę na temat zaburzeń odżywiania.
Pokonać bulimię i zespół napadowego objadania stanowi cenne narzędzie dla chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia i opiekunów. Książka polecana jest również przez Poradnię Zaburzeń Odżywiania, która działa w ramach Centrum Terapii Dialog.
Wierzę, że ta książka da nadzieję na wyzdrowienie osobom, które cierpią na zaburzenia odżywiania. Zachęci je do podjęcia próby wejścia na drogę ku zdrowiu, gdzie każdy krok, mimo różnych przeszkód, prowadzi do uwolnienia się od ograniczeń, które niosą ze sobą bulimia i napadowe objadanie, Michał Feldman, lekarz psychiatra Poradnia Dysmorfofobii, Centrum Terapii Dialog.
W tej książce nie ma zbędnego zdania. Praca z poradnikiem może pomóc pacjentom zrozumieć siebie i czuć się lepiej we własnym ciele, dr n. med. Anna Zielińska-Wieniawska, lekarz psychiatra dzieci i młodzieży, Poradnia Zaburzeń Odżywiania, Centrum Terapii Dialog
Wreszcie mogę polecać moim pacjentom książkę Pokonać bulimię… Poradnik w lekkostrawny sposób przedstawia drogę od diagnozy do wyleczenia. Jest cennym źródłem wiedzy dla osób chorujących, ich bliskich, lekarzy, terapeutów, dietetyków i wszystkich zainteresowanych tematyką odżywiania, Aneta Michalska, lekarz psychiatra, Poradnia Zaburzeń Odżywiania, Centrum Terapii Dialog.
Planujesz odpoczynek w otoczeniu przyrody? Wydaje ci się, że z dala od cywilizacji jesteś skazany na suchy prowiant, dania w proszku i kupne przekąski? Nic bardziej mylnego!Pieczone na ognisku pieczywo, plenerowe zupy, pesto ze świeżych roślin, sałatki z kwiatów, korzenne placki, a nawet pierogi, makarony i kotlety to tylko niektóre z dań, które możesz przyrządzić na świeżym powietrzu! Wystarczy odpowiedni sprzęt, kilka składników oraz rośliny, które znajdziesz wokół siebie.Poznaj przepisy na pyszne dania, które z łatwością przygotujesz podczas wyprawy do lasu, na działkę, biwak, kemping czy górską wędrówkę. Dowiedz się, jak poradzić sobie na długiej wyprawie z dala od sklepów i gotować bezpiecznie niezależenie od warunków, miejsca i pory roku. Sprawdź, które dziko rosnące rośliny są jadalne, jak je rozpoznać oraz co warto z nich przygotować. Korzystaj z darów natury i ciesz się czasem spędzonym na świeżym powietrzu, nie rezygnując ze smacznych posiłków!
W kolejnej części poradnia kulinarnego siostry Marii proponujemy przepisy na niezwykle popularne i przez wielu uwielbiane mączne dania, idealne na powszedni lub niedzielny obiad czy spotkanie w gronie rodziny.Książka została podzielona na cztery działy tematyczne. W pierwszym zamieszczono receptury na rozmaite pierogi, które wielu z nas nieodłącznie kojarzą się z dzieciństwem, z kuchnią mamy czy babci. Okazuje się, że ich przygotowanie nie musi być skomplikowane i pracochłonne. Znajdziemy tu przepisy na tradycyjne pierogi z mięsem czy z kapustą i grzybami, ale i na te, które przywędrowały do nas z odległych kultur, jak gruzińskie chinkali czy włoskie ravioli. W drugim rozdziale zebrano przepisy na kopytka, kluski śląskie, kartacze, drobne kluseczki do zup, pyzy czy knedle. W dziale trzecim skupiono się na makaronie, a w czwartym na różnego rodzaju naleśnikach, plackach, krokietach, racuchach i blinach.Pierogi, kluski, makarony to niezbędnik dla miłośników dobrej kuchni, a prezentowane dania powinny zadowolić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.-------Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!Przepis na makaron do lasagneSkładniki:o 2½ szklanki mąki pszennej,o 2 jajka,o 1 żółtko,o sól do smaku,o odrobina ciepłej wody.Wykonanie makaronu do lasagneDo sporej miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Pośrodku mąki zrobić dołek wbić do niego jajka i dodać żółtko. Zagniatać ciasto, stopniowo zagarniając mąkę do środka. W razie gdyby było zbyt suche, dolać odrobinę ciepłej wody. Wyrobić gładkie, elastyczne i dość twarde ciasto. Gotowe ciasto przykryć miseczką lub zawinąć w folię i odłożyć na godzinę. Ciasto podzielić na 4 porcje i każdą rozwałkować na cienki placek lub przepuścić przez maszynkę do makaronu. Placki kroić w prostokąty i rozkładać na ściereczkach do przeschnięcia. Makaron jest gotowy do użycia.
Everyday recipes that make vegetables the star of the show
Kathy Slack takes us through a year in her veg patch in this celebration of her ten favourite things to grow and eat.
Peas, lettuce, courgettes, beans, tomatoes, beetroot, squash, apples, kale and leeks; all simple to grow, affordable and readily available to anyone without a growing space of their own. Most recipes are vegetarian, some use meat or fish, but every dish makes veg the star of the plate. This is food for everyone and every day.
Here are recipes to herald the start of spring (Pea, Feta and Mint Frittata) to enjoy on a sweltering summer day (A Tomato-lovers Salad with Anchovy Breadcrumbs) to warm you up as the nights start to draw in (Pumpkin Tikka Masala) and to hunker down with in the depths of winter (Leek, Chestnut and Cider Crumble).
Whether you grow your own vegetables at home or buy them at the supermarket, these beautiful recipes celebrate ingredients at their very best and are a joy to cook and eat.
Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek wszystkie te miejsca skrywają DZIKIE ROŚLINY będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała.Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury.Dzięki tej książce przygotujesz:drożdżowy chleb orkiszowy na liściach łopianumarmoladę z dzikiej forsycjisurówkę z liśćmi lipyleśny dżin z jałowcapokrzywowe kluseczkii ponad 100 innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin rosnących blisko ciebie.Książka Patrycji Machałek pozwoli ci odkryć właściwości nietypowych ziół, dowiesz się z niej liście jakich drzew idealnie urozmaicą domowe menu, znajdziesz inspiracje do kulinarnych eksperymentów i zaskoczysz znajomych o każdej porze roku.SEZONOWE GOTOWANIE Z DZIKICH ROŚLIN JEST PROSTSZE, NIŻ MYŚLISZ!
Sometime in the 1950s, Emiko Davies nonno-in-law began the tradition of ringing in the new year with tortellini al sugo. He served it along with spumante and a round of tombola, and sparked a trend; up until the 1970s, you could find tortellini at midnight on New Years Eve in the bars around the Tuscan town of Fucecchio.
This is just one of the over 75 heirloom dishes in this collection, for which Emiko Davies has gathered some of her favourite Italian family recipes. They trace generations that span the length of Italy, from the Mediterranean port city of Taranto in the southern heel of Puglia to elegant Turin, the city of aperitif and Italian cafe culture in the far north and, finally, back to Tuscany, which Emiko calls home.
Tortellini at Midnight is a book rich with nostalgia, with fresh, comforting food and stunning photography.
It is abook that is good for the soul.
Przepiśnik na podwójnej spirali zamykany w formacie A5. W twardej oprawie ze złotym zdobieniem. W środku strona tytułowa z miejscem na dane właściciela, naklejki, strony na własne przepisy, strony z gotowymi przepisami, kuchenny miniporadnik (w tym przydatny w każdej kuchni przelicznik miar i wag), a także kieszonka na przepisy. Kartki w kropki z kolorowymi registrami umożliwią kreatywne notowanie przepisów. Produkt dostępny jest w różnych, oryginalnych wzorach.Doskonały prezent dla miłośników gotowania. Idealny prezent dla przyjaciółki, mamy lub cioci.
Przepiśnik na podwójnej spirali zamykany w formacie A5. W twardej oprawie ze złotym zdobieniem. W środku strona tytułowa z miejscem na dane właściciela, naklejki, strony na własne przepisy, strony z gotowymi przepisami, kuchenny miniporadnik (w tym przydatny w każdej kuchni przelicznik miar i wag), a także kieszonka na przepisy. Kartki w kropki z kolorowymi registrami umożliwią kreatywne notowanie przepisów. Produkt dostępny jest w różnych, oryginalnych wzorach.Doskonały prezent dla miłośników gotowania. Idealny prezent dla przyjaciółki, mamy lub cioci.
Rita Serano is a hugely popular food blogger known for her irresistible vegan recipes. A perfect companion for busy lives, Vegan for Good contains a range of multi-functional dishes to ensure vegan meals are easy to make every day. Whether it’s cooking a hassle-free weeknight supper, preparing a quick work lunch for the day ahead or treating yourself to a relaxed weekend brunch, this book has it covered.
Chapters are split into Weekends, Weekends, No Time At All and Sweet Celebrations, with recipes ranging from a warming Sweet Potato and Peanut Soup to a smooth Raspberry and Coconut Cheesecake to share with friends.
Packed full of flavour, colour and style, Vegan for Good has something for everyone, whether you need to whip up a 10-minute meal or spend an hour or two on a Sunday prepping for the week ahead. With Rita’s friendly guidance and delicious recipes, learn how to create easy, wholesome vegan masterpieces every day.
Oto poradnik, z którego dowiesz się jak uwędzić lub upiec mięso. Wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna czy też drób właściwe przygotowanie nie tylko konserwuje, ale i poprawia smak mięsa. W książce doświadczony masarz opisuje, jak solić, peklować, suszyć, wędzić i gotować szynki, boczek, żeberka, wędzonkę, schab, golonkę, łopatkę i wiele innych smakołyków.Znajdziesz tu ponad 100 zdjęć oraz informacje na temat urządzeń i dodatków,dokładne wskazówki i rady profesjonalisty, wypróbowane przepisy oparte na naturalnych składnikach, porady pozwalające unikać błędów.
Jesteś zmęczony? Gorzej widzisz? Trudno ci się skoncentrować? Odczuwasz różnorodne bóle? Męczą cię niepokój i przygnębienie? Masz stany zapalne i alergie nawet na najpopularniejsze leki, suplementy diety, kosmetyki czy środki czystości? Bliscy nie wierzą w twoje objawy i próbują cię przekonać, że to psychosomatyka. Jeśli lekarze rozkładają ręce, nie wiedząc, jak cię leczyć, przeczytaj tę książkę!
Autor udowodni, że symptomy, z którymi od lat się borykasz, są prawdziwe. To mogą być objawy chorób przewlekłych, które można i da się wyleczyć! Poznasz rzetelne terapie detoksu, usuwania toksyn i oczyszczania organizmu, a także pomocne preparaty prozdrowotne. Twoja szansa na pełne odzyskanie zdrowia.
Samodzielne zadbaj o zdrowie i sięgnij po środki i terapie od wieków stosowane w medycynie naturalnej i ludowej oraz Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. W tej książce znajdziesz najskuteczniejsze receptury z ziołowej apteki na herbaty ziołowe, okłady, oleje, kapsułki, nalewki czy maści stworzone przez certyfikowaną lekarkę medycyny naturalnej. Wykorzystasz te przepisy do leczenia przeziębienia i grypy, bezsenności, problemów trawiennych, dyskomfortu mięśni i wielu innych.
Ziołolecznictwo stanie się ważnym narzędziem, aby pokonać choroby i dolegliwości w skuteczny i naturalny sposób. Włączysz zioła do swojej diety, wykorzystasz zdrowe odżywianie do leczenia bólu i wzmocnienia odporności. Godne zaufania ziołowe receptury dla zdrowia całej rodziny.
Przejdź na dietę ketogenicznąOdkryj 55 przepysznych i łatwych do przygotowania przepisówZrzuć zbędne kilogramy i odzyskaj zdrowieOdzyskaj zdrowie z dietą keto!Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii!W książce:Mechanizmy ketozy i zasady diety ketogenicznejKetogeniczny plan treningowyZalety postu przerywanegoPonad pięćdziesiąt świetnych przepisówSposoby na utrzymanie diety, gdy jada się poza domem
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?