JEDYNY TAKI PRZEWODNIK - KIESZONKOWY FORMAT, WIEDZA JAK Z ENCYKLOPEDII!Kod kolorów ułatwi ci rozpoznawanie.Odkryj pasję zbierania dzikich ziół i owoców!Nigdy rozpoznawanie dzikich ziół i owoców nie było tak łatwe, a zbieranie tak przyjemne, m.in. dzięki podziałowi według miejsc występowania oznaczonych kodem kolorów.Lebiodka świetnie czuje się na suchych łąkach, smaczną pokrzywę można znaleźć w lesie, kwiaty maku polnego należy zbierać przed południem, czosnek niedźwiedzi łatwo pomylić z jego trującym sobowtórem - konwalią...140 gatunków jadalnych dzikich ziół i owoców oraz ich trujących sobowtórów- według typowych miejsc ich występowania: w lesie, na łące, nad wodą, na polu, na drzewach i krzewach.- według pory zbiorów: wiosna, wczesne lato, lato i jesień.Nowatorska forma i maksimum treści:- Opis gatunku, jego występowanie, zastosowanie i ostrzeżenia- Ponad 200 zdjęć i 206 rysunków- Rady jak rozpoznawać i zbierać rośliny- Przepisy kulinarne
Czy chcesz, aby efekty Diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R) towarzyszyły Ci już przez całe życie?Kontynuacja bestsellerowego zbioru przepisów do diety dr Ewy Dąbrowskiej to zestaw konkretnych wskazówek oraz metod, które pomogą Ci prawidłowo wyjść z postu i wprowadzić zmiany we wszystkich aspektach Twojego życia. Spójrz na nie i na swoją dietę holistycznie.Czytając tę książkę, poznasz:5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety,powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem,"tajemne" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób,reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków,zasady efektywnej aktywności fizycznej i budowania trwałej motywacji.Raz na zawsze przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem, sylwetką i... całym życiem!Niniejsza książka, którą z serca polecam, jest holistycznym spojrzeniem na człowieka. Znajdziemy tu rozdziały opracowane przez dietetyka klinicznego, trenera personalnego, duszpasterza, a także sprawdzone wskazówki, jak znaleźć motywację do podejmowania wyzwań, i prawdziwe historie osób, którym się udało. dr Ewa Dąbrowska
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
This beautifully illustrated reference book has pictures of 1000 things to eat from around the world. Children can pore over topics such as ‘Breakfast’, ‘The bakery’, ‘Italian restaurant’ and ‘Street food’, and a section called ‘Festivals and celebrations’ which shows foods associated with Ramadan, Chinese New Year, Diwali and Thanksgiving.
Gdy dzień się wydłuża, a niskie zimowe temperatury zastępuje wiosenne ciepło, budzą się w nas nowe siły i pomysły.Cieszą widoki świeżej zieleni, kwitnące sady, kolorowe przydomowe ogródki i NOWALIJKI.Delikatne szparagi, surowe kalarepki, chrupiące marchewki, słodki jak cukierki groszek wyznaczają smaki wiosny.Gdy dodamy do tego bogactwo kiełków, zielone koktajle na bazie świeżych liści, np. mięty czy szpinaku,sałatki z dodatkiem CHWASTÓW, to wiosenne menu może zaskoczyć i zadowolić naprawdę każdego. W kwietniu na straganach pojawia się do niedawna nieco zapomniany rabarbar, można od razu włączyć go do swojej diety.A potem czas na agrest i TRUSKAWKI niekwestionowany owocowy przebój wiosny.Są dostępne od rana do wieczora, w dni powszednie i świąteczne, na każdym rogu i bezwzględnie trzeba to wykorzystać.Zjadać je same na surowo, dodawać do sałatek i koktajli, deserów oraz jako bazę bądź wzbogacenie napojów, kompotów, ciast. W wiosennej kuchni naprawdę wiele może się wydarzyć. Spróbujmy razem odkryć KULINARNE WALORY WIOSNY.Pomogą w tym przepisy z tej książki. Są, i całkiem łatwe, i nieco trudniejsze, pracochłonne i niewymagające wiele czasu.I zachęcamy do eksperymentowania! Przy każdym przepisie są wskazówki, jak go zmodyfikować.A możliwości zmian jest na pewno dużo więcej i z czasem każdy może dodać własna propozycję. Życzymy powodzenia.
Ekscytująca opowieść o Sycylii, wyspie, na której do dzisiaj widoczne są ślady różnych kultur: od starożytnego dziedzictwa w Syrakuzach, Agrigento i Segeście, przez arabsko-normańskie pałace w Palermo i Monreale, po perły baroku w Noto, Ragusie i Katanii mieście z lawy. Zdobądź Etnę, zanurkuj w wodach Morza Śródziemnego, obejrzyj przedstawienie sycylijskiego teatru marionetek, poczuj atmosferę wielkopostnych misteriów i daj się porwać magii barwnego karnawału, a na deser skosztuj marcepanowych owoców i jedynej w swoim rodzaju modikańskiej czekolady. W przewodniku terramare znajdziesz:fascynujące opisy miejsc wartych odwiedzenia, najciekawszych atrakcji i ukrytych skarbów,mnóstwo ciekawostek w formie wyimków z tekstu, ramek, stron tematycznych,praktyczne porady i informacje o życiu w mieście oczami jego mieszkańców,dowiedz się więcej dla ciekawskich,wspaniałe zdjęcia, które pozwolą poczuć klimat miejsca jeszcze przed jego odwiedzeniem,mapy z najważniejszymi punktami, plany głównych obiektów, a dodatkowo darmową mapę w aplikacji na smartfon,praktyczny i poręczny dodatek kulinarny z informacjami o kuchni lokalnej oraz słowniczkiem przydatnych w restauracji słów i zwrotów.
Pozycje te są zbiorem 75 sprawdzonych przepisów pochodzących z polskiej tradycyjnej kuchni.Książka zawiera porady od czego zacząć własną produkcję słoików do spiżarni, jak wybierać warzywa i owoce oraz w jaki sposób tworzyć przetwory, aby nie straciły swoich walorów zdrowotnych.
'Written by a World Barista Champion and co-founder of the great Square Mile roasters in London, this had a lot to live up to and it certainly does. Highly recommended for anyone into their coffee and interested in finding out more about how it's grown, processed and roasted.' (Amazon customer)
'Whether you are an industry professional, a home enthusiast or anything in between, I truly believe this is a MUST read.' (Amazon customer)
'Informative, well-written and well presented. Coffee table and reference book - a winner' (Amazon customer)
'Very impressive. It's amazing how much territory is covered without overwhelming the reader. The abundant photos and images are absolutely coffee-table-worthy, but this book is so much more. I think it would be enjoyable for an obsessed coffee geek or someone who just enjoys their java.' (Amazon customer)
For everyone who wants to understand more about coffee and its wonderful nuances and possibilities, this is the book to have.
Nieoficjalna książka kucharska Hogwartu. 50 magicznie prostych i zaczarowanych receptur dla młodych czarownic i czarodziejów.Młody czarodzieju i młoda czarownico!Chcesz spróbować ulubionych przysmaków Harry'ego Pottera? Warzyć eliksiry? Piec czarodziejskie ciasteczka? Urządzić przyjęcie jak z Hogwartu?Poznaj 50 czarodziejskich przepisów na pyszne dania ze świata magii: musy-świstusy, paszteciki dyniowe, ciasteczka kociołkowe, pizzę mugolską, czekoladowe żaby czy kanapki z Wielkiej Sali.Czarodziejskie potrawy może przyrządzić każdy! Łatwe instrukcje krok po kroku i kolorowe zdjęcia sprawią, że może nawet nie będziesz potrzebować pomocy różdżki ani mugoli to znaczy rodziców!
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniemTytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy.Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości.Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, - wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem smen w przezroczystej misce!Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi!Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci.Katherine Tamiko Arguile - pisarka oraz dziennikarka kulturalna o japońsko-brytyjskich korzeniach, urodzona i wychowana w Tokio. Mówi o sobie, że jest Edokko, choć już od lat mieszka w Australii. Popularyzacja kuchni swoich przodków jest jej sposobem na ocalenie japońskiej tradycji przed zniknięciem i zapomnieniem.
Kolejna po 365 obiadów, książka kucharska Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Autorka popularnych książek kucharskich i poradników zamieszcza tu wiele ciekawych przepisów na różne wypieki: bułki, chleby, ciasta, ciasteczka, pierniki, baby, faworki i pączki, ale najwięcej przepisów na mazurki. Znajdziemy tu przepis na mazurek królewski, ale również z owocami, konfiturami, bakaliami, marcepanem, czekoladą i innymi frykasami. Dla zachęty poniżej jeden z przepisów.Przepis na wielkanocny mazurek królewskiFunt (45 dag) masła młodego utrzeć w donicy, wbić w to po jednemu 12 żółtek, funt cukru i funt mąki, wymieszawszy, kłaść po łyżce za każdym żółtkiem cztery łuty (1 łyżka) gorzkich migdałów utłuczonych na masę i wiercić tę masę w zimnem miejscu całą godzinę, a uwierciwszy, na blachę wyłożoną papierem, posmarowanym masłem układać na grubość palca. Piec powinien być taki, jak na biszkopty, to jest dobrze, ale nie nazbyt gorący.
Discover 80 delicious, easy-to-make recipes perfect for the holy month of Ramadan.
In this cookbook, you'll find all the recipes you need to make your Ramadan meals family-friendly, fuss-free and filling.
From perfect predawn meals for Suhoor, to hearty and satisfying meals for Iftar, as well as dishes made for celebrating with friends and family during Eid al-Fitr, and all the accompanying salads, chutneys, breads, drinks and desserts you'll need, this book has all the most popular Ramadan dishes covered.
Accompanied by gorgeous photographs throughout, these recipes from much-loved food blogger Anisa Karolia are for anyone looking to eat well before and after fasting.
Champagne is delicious; we love its flavour, we love its fizz. Champagne's association with success, partying and fun are as ingrained in the wine as the bubbles themselves. As the godfather of champagne, Dom Perignon, famously declared: 'Brothers, I'm drinking stars'.
From the first ripe cherries in early summer to the smoky autumnal flavours of quince and medlar, The Orchard Cook contains over 80 sweet and savoury recipes. Classics are rediscovered here - fruit pies, tarte tatin, membrillo - as well as the more unusual - oysters with apple mignonette, Georgian sour plum sauce and pear juice-soused mackerel.
Pickles, jams and chutneys are essential in using up surplus produce, and recipes for drinks and smoked foods help to stock the larder for the self-sufficient cook..
Japanese food is healthy, delicious and universally enjoyed but despite the popularity of sushi and noodle bars worldwide too few of us cook this delightful cuisine at home. In Japanese in 7 (the latest addition to the in 7 series), Kimiko Barber uses just 7 ingredients or fewer to make deliciously fragrant dishes that you can effortlessly pull together any night of the week.
In The Ultimate Book of Chocolate trained pastry chef Melanie Dupuis will teach you how to make your chocolate dreams become a reality. Learn how to temper, mould and decorate like a pro with the complete guide to everything chocolate.
Melanie guides the reader with step-by-step pictures and detailed instructions on all the essential techniques, from tempering to making ganache, chocolate mousse, creme anglaise, biscuit bases, meringue and more. The main recipes include every chocolate dessert you could ever imagine, from caramel bonbons and millionaire’s shortbread to Easter eggs, truffles, macarons, cakes, Swiss rolls, eclairs and more.
This is a masterclass in making chocolate desserts from an expert pastry chef, and is truly a chocoaholic’s dream book!
Pepper is an essential seasoning, but one that is easy to take for granted. Here, Erwann de Kerros, a professional spice hunter, and food writer Benedicte Bortoli introduce the vast varieties of pepper, showing how the origins and quality of the pepper we use directly affect the enjoyment of our food. Featuring more than 50 flavorful varieties, including white and black Penja peppercorns, the Tellicherry, the Batak berry, and more, the book depicts the unique colors and shapes of different berries and peppercorns in beautiful detail, alongside flavor profiles, suggestions for uses, and botanical analysis. Stunning photographs depict de Kerros's adventures sourcing pepper from Nepal, Cameroon, Indonesia, and Ethiopia, and acclaimed French chefs Didier Edon and Olivier Arlot contribute more than 40 recipes, all employing pepper. With more than 200 photographs and botanical drawings, this is the definitive guide to one of the most significant spices.
Here are authentic Scandinavian recipes with a modern twist, shot on location in Scandinavia.
Scandinavian Baking is suffused with hygge - that uniquely Danish concept of cosiness, simple pleasures, and relaxing with friends over good food and drink. Trine Hahnemann is the leading authority on Scandinavian baking, and here she holds the hand of the uninitiated baker and leads them through the mysteries of baking bread, always with an eye to the practicalities of creating great bread at home.
Trine teaches us how we can fit the making of bread into our busy lives, without compromising on quality. And then there's the sweet baking - a recipe for each kind of Danish pastry you could ever wish for, a cookie for every occasion, and mouth-watering layer cakes, coffee cakes and cream buns.
The Midsummer and Christmas festivities are built around the making of cakes, cookies and breads of all sorts, and the baking celebrations of both seasons are included in the book. Throughout the book, Trine writes about the baking world in Scandinavia: the tradition of the 'cake table' party; how spices came to the frozen north; or how using older strains of grain will boost the nutritional worth of your daily bread.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?