Mózg to bez wątpienia najważniejszy narząd człowieka. To on pilnuje, żebyśmy oddychali, koordynuje cały metabolizm i umożliwia poruszanie się, mówienie oraz uczenie. Przez całe życie zawiaduje naszym zdrowiem, regeneracją, a także pozwala kojarzyć fakty, odczuwać zadowolenie czy tworzyć relacje. Chociaż regularnie myjemy zęby, ćwiczymy mięśnie i kremujemy skórę zapominamy, że mózg również jest narządem, o który trzeba dbać.Jednym z absolutnie podstawowych czynników warunkujących prawidłowe działanie mózgu jest oczywiście dieta.Z książki dowiesz się, jak dieta wpływa na neuroprzekaźniki i jakie produkty żywnościowe są doskonałym paliwem dla mózgu. Co szkodzi mózgowi, a co mu pomaga? Co jeść, by zachować sprawność umysłu: doskonałą pamięć, refleks i dobre samopoczucie? Jakie jedzenie poprawia nastrój? Czy istnieje żywność, która zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych?Poznaj dietę wspierającą twój mózg!
Skreśl mąkę i cukier, wybierz zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce oto prawie sto prostych przepisów na ketogeniczne potrawy od autorki bloga Ms-Fox.pl Eweliny Podrez-Siamy.Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów produktów mącznych i zawierających cukier na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, zawartych w mięsie, rybach i olejach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja redukcji zbędnych kilogramów, utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności.W tej książce Autorka dzieli się z czytelnikami swoim doświadczeniem i radzi, jak stawiać pierwsze kroki w ketogenicznym stylu żywienia. Podaje sprawdzone receptury na pełne warzyw i zdrowych tłuszczów potrawy, z których można ułożyć całodzienne menu.Ewelina Podrez-Siama od ponad 5 lat stosuje dietę ketogeniczną, dzięki czemu poskromiła insulinooporność i straciła już 17 kilogramów! Na co dzień jest przedsiębiorczynią i prezeską agencji digital marketingu Fox Strategy oraz specjalistką SEO, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku swojej przygody z ketozą prezentuje własne starannie dopracowane przepisy na blogu Ms-Fox.pl.
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R)Przepisy + Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R)i co dalej + Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R)Przepisy na wychodzenieTrzy kroki do sukcesu w wyjątkowym zestawie trzech bestsellerów dietetycznychZ kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej(R):o odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw,o odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu,o poprawisz wygląd swojej skóry,o zwalczysz uczucie zmęczenia,o ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R) do końca życia! Czytając tę książkę, poznasz:o 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety,o powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem,o ,,tajemne"" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób,o reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków,o zasady efektywnej aktywności fizycznej.Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R)!Znajdziesz w niej:o etapy wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu,o 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety,o listę produktów i przykładowe zestawy menu,o porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.
Ta święta mniszka żyła prawie 1000 lat temu, ale pozostawiła niezwykle aktualne wskazówki, jak żyć w zgodzie z otaczającym nas światem i naturą. Stworzyła spójną koncepcję życia człowieka i zachowania go w zdrowiu w oparciu o zdrowe produkty.Dziś często zwracamy się w stronę duchowości, troski o przyrodę i zdefiniowania swojej roli w świecie. Tego rodzaju poszukiwania skłoniły autorkę do pogłębienia się wiedzy o naukach i diecie świętej Hildegardy. Wybrała kluczowe porady i produkty, a ich praktyczną stronę pokazała w przepisach na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania dania.Poznaj holistyczną, psychosomatyczną koncepcję zdrowia człowieka według świętej Hildegardy. Bo zdrowe jedzenie to zdrowa dusza!
Cukrzyca typu 2 (inaczej: cukrzyca wieku dojrzałego) to jedno z najpowszechniejszych współczesnych schorzeń. Ilu z nas cierpi na nadciśnienie, otyłość, ma zbyt wysoki poziom cholesterolu i cukru, a lekarze bezradnie rozkładają ręce? A przecież jest prosty sposób na to, aby odzyskać zdrowie! Terapia Gersona to metoda żywieniowa od niemal stu lat stosowana w leczeniu chorób uważanych za nieuleczalne. Przynosi również znakomite i szybkie efekty w walce z cukrzycą typu 2.Terapia Gersona w cukrzycy to wyjątkowy poradnik, którego autorką jest córka doktora Maxa Gersona. Napisany przystępnym językiem, pełen prostych wskazówek i ciekawych przepisów pozwoli ci pokonać cukrzycę bez stosowania leków. Dodatkowo wprowadzi cię na drogę prawidłowego żywienia i sprawi, że dłużej będziesz się cieszyć zdrowiem a więc i życiem!
Make the food that makes your day
What we eat has a huge impact on how we feel. From energy-boosting breakfasts to satisfying family feasts, the food you eat can transform your day. So I’ve created over 100 quick and tasty recipes that will put a spring in your step and have you feeling your best.
With easy weeknight dinners and home-cooking hacks, energy-packed snacks and delicious food to feed a crowd, these nutritious meals are designed for energy and balance, and take the stress out of healthy home cooking.
Packed with feel good food that everyone will love, it’s never been easier to eat well.
Dzięki lekturze pierwszej części książki poznasz podstawy kuchni energetycznej. Ułatwi Ci to świadome wykorzystanie uzdrawiającej żywności do poprawy zdrowia. Autor kładzie nacisk na rolę witamin i minerałów w medycynie naturalnej. Podaje też przyporządkowanie planetarne każdego składnika spożywczego, w którym znajduje się dana witamina. W ten sposób poznasz właściwości energetyczne witamin. Ważną rolę w zdrowym jedzeniu według szeptuch odgrywają powiązania artykułów spożywczych z kosmologią. Dlatego z książki dowiesz się, jak moc planet objawia się w produktach roślinnych. Równocześnie poznasz związki łączące zioła ze znakami zodiaku. Będziesz potrafił wykorzystać w procesie oczyszczania organizmu kody planetarne.
Zdrowe życie, szczupła sylwetka, dobre samopoczucie
Dieta ketogenna ? cóż to takiego? Termin od pewnego czasu robi karierę w mediach, zapewne więc wszyscy zdążyli się z nim zetknąć. Nie wszyscy jednak wiedzą, na czym polega specyfika ketogennego stylu życia. Tym bardziej że wokół tematu narosło już wiele mitów i półprawd. To niedobrze, bo właściwie dobrana dieta ketogenna pozwala nie tylko w szybkim tempie pozbyć się nadmiaru kilogramów, ale też poprawia parametry krwi, wspiera w walce z powszechnym w XXI wieku zespołem metabolicznym i pomaga regulować pracę układu nerwowego, co szeroko wpływa na stan umysłu, a w konsekwencji funkcjonowanie całego organizmu.
Wróćmy jednak do postawionego na wstępie pytania. Mocno rzecz upraszczając, ketodieta jest to sposób odżywiania oparty na niskiej zawartości węglowodanów w posiłkach. Ale to tylko część prawdy. W książce, którą trzymasz w rękach, autorka wymienia aż dziesięć rodzajów znanych diet niskowęglowodanowych, co i tak nie wyczerpuje listy. Przeczytaj, a dowiesz się nie tylko, na czym polega specyfika poszczególnych odmian diety ketogennej, ale także:
na które procesy zachodzące w organizmie wpływa dieta ketogenna
jakie są wskazania, aby rozpocząć jej stosowanie
jak dopasować dietę do swoich potrzeb i możliwości
jak uniknąć błędów w jej stosowaniu
jak komponować posiłki
jakie są medyczne przesłanki ketodiety
Znajdziesz tu również wiele innych cennych informacji, bazujących na najnowszych badaniach klinicznych, a także doświadczeniu autorki, które zdobywała przez lata praktykowania diety ketogennej i pracy z ludźmi.
O autorze
Sabina Sztuba - magister inżynier kierunku biotechnologia molekularna i biokataliza, dyplomowany dietetyk kliniczny, propagatorka zdrowego i świadomego stylu życia opartego na faktach naukowych.
Z tą książką bez wysiłku wdrożysz w życie optymalne dla zdrowia nawyki żywieniowe. Poznasz zasady prawidłowego komponowania posiłków, dowiesz się, czym są indeks i ładunek glikemiczny, jak się je oblicza i dlaczego warto jeść potrawy o niskim IG. Co więcej, w poradniku znalazły się kompletne tygodniowe jadłospisy z przepisami na apetyczne, smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Książka zawiera także przydatne tabele z wartościami indeksu glikemicznego poszczególnych produktów, porady dotyczące mądrych zakupów i mnóstwo innych wskazówek, które pomogą przyrządzać smaczne, wartościowe posiłki oraz utrzymywać dobrą kondycję fizyczną, znakomite samopoczucie i zdrowy wygląd.
Wszystko, co musisz wiedzieć o chorobach stawów oraz 140 przepisów na pyszne posiłki.
Masz zdiagnozowane reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) lub inną chorobę stawów? Kolana nie pozwalają o sobie zapomnieć? Dokuczają ci bóle stawów? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Sposób odżywiania, sprzyja zarówno leczeniu chorób stawów, jak i ich zapobieganiu.
W książce Zdrowe stawy znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także aż 140 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone. W prawidłowym zestawieniu potraw pomoże Ci zbilansowana kuracja. Dzięki lekturze dowiesz się, m.in.: jak wybrać najskuteczniejszą dietę wspierającą leczenie chorób stawów, jak wybierać odpowiednie produkty spożywcze, łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki, które zneutralizują objawy i zatrzymają postęp choroby, jakie zioła wspomagają proces leczniczy, jakie badania diagnostyczne wykonać, jakie czynniki wpływają na rozwój chorób, jak ćwiczyć. dr Hanna Stolińska Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości oraz chorób dietozależnych. Wykładowca na Łódzkim Uniwersytecie Medycznym oraz na studiach podyplomowych na kierunku Żywienie Człowieka w IŻŻ. Często gości w audycjach telewizyjnych i radiowych. Autorka książek, m.in. Jelito drażliwe. Leczenie dietą, Insulinooporność. Leczenie dietą, Endometrioza. Leczenie dietą (Wydawnictwo Zwierciadło).
Praktyczny poradnik medyczny – informacje o metabolizmie, cholesterolu, hipercholesterolemii i hipertrójglicerydemii, tabela kalorii, cholesterolu i tłuszczu w wybranych produktach oraz wiele innych ciekawych wskazówek.
Trzy kroki do sukcesu w wyjątkowym zestawie trzech bestsellerów dietetycznych:Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy,Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy na wychodzenie,Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) i co dalej.Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej:odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw,odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu,poprawisz wygląd swojej skóry,zwalczysz uczucie zmęczenia,ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej do końca życia! Czytając tę książkę, poznasz:5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety,powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem,""tajemne"" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób,reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków,zasady efektywnej aktywności fizycznej.Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej! Znajdziesz w niej:etapy wychodzenia z postu pełny program w jednym miejscu,115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety,listę produktów i przykładowe zestawy menu,porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.
Zostań hodowcą bąbelków!
Choć fermentowane napoje znane są od wieków, ostatnio przeżywają prawdziwy renesans. Teraz możesz przygotować je we własnym domu! Poznaj smak samodzielnie przygotowanych kefiru, kombuczy, amazake, cydru, lassi i rejuvelacu. Gwarantujemy, że gdy raz spróbujesz domowego miodu pitnego, nigdy nie sięgniesz po słodkie napoje gazowane ze sklepu.
Choć fermentację odkryto w wyniku błędu, jej magii bardzo szybko ulegli ludzie z różnych stron świata. Fermentowanie gwarantowało dłuższą przydatność do spożycia, ale też zapewniało zupełnie nowe doznania smakowe. W Rosji powstał kefir, amazake sprezentowali nam Japończycy, lassi dotarło do nas z Indii, a miód pitny z Afryki.
Przygotowane w domu kefiry, kombucza lub cydry nie tylko świetnie smakują, ale też pozytywnie wpływają na zdrowie. Ich picie odżywia mikrobiotę jelitową, a nie od dziś wiadomo, że jelita to nasz drugi mózg. Nie musisz łykać tabletek, żeby dostarczyć probiotyków swojemu organizmowi wystarczy zdrowa dieta i kilka łyków fermentowanych napojów każdego dnia.
Tajniki dzikiej fermentacji poznasz dzięki Ninie i Sebastianowi, którzy w 2015 roku otworzyli na południu Francji browar Lkki. Produkują w nim ekologiczne i zdrowe napoje fermentowane. Teraz dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z tobą.
To prostsze, niż myślisz!
The Japanese Larder is a stunning cookery book that demystifies Japanese ingredients and cooking by introducing key ingredients and techniques that are easy to acquire.
Most of us have heard of ingredients such as miso, mirin, tofu and matcha, but how many of us feel confident using these ingredients in our everyday cooking? In this beautifully illustrated cookbook, Luiz Hara introduces the ingredients in authentic Japanese recipes and shows you how they can transform all types of non-Japanese dish. With over 100 delicious and easy-to-make everyday recipes, you can discover how to use leftover miso, noodles or soy sauce to elevate any dish into a mouth-watering meal.
From the author of Nikkei Cuisine, The Japanese Larder is an inspirational cookbook that celebrates the diversity and versatility of Japanese ingredients – from tofu and persimmon to green teas and dashi broth. Grab that packet of miso paste from your fridge, buy some ponzu or yuzu from the ethnic section of your local supermarket, and discover a new world of taste and flavour thanks to Luiz’s delicious recipes.
Prawdziwa japońska kuchnia w twoim domu!Jak wiadomo, dobry ramen trudniej znaleźć niż prawdziwą miłość.Kto raz spróbował kuchni japońskiej, ten wie, że nie tylko wywraca ona kulinarny świat do góry nogami, ale także daje szczęście. Jeśli kochasz eksperymenty i różnorodność, najlepsze miejsce z japońskim jedzeniem znajdziesz w swoim domu! Nie potrzebujesz skomplikowanych produktów ani doświadczenia.Sonoko Sakai to ceniona i skuteczna nauczycielka kuchni japońskiej. Swoją filozofię gotowania opiera na pięciu zasadach: świeżość, sezonowość, prostota, piękno i oszczędzanie. W tej książce dzieli się zarówno kulinarnymi tajemnicami, jak i 160 pomysłami na gotowe dania.Czeka cię absolutne olśnienie w dziedzinie gotowania ryżu.Zaskoczysz bliskich puszystym chlebkiem mlecznym i uzależniającymi ciasteczkami mochi.Poznasz tajniki przyrządzania japońskich bulionów, własnoręcznie zrobisz tofu, makarony soba i udon...I co najważniejsze: zmontujesz (tak!) w końcu wymarzony ramen!Cudowny list miłosny na cześć prostego jedzenia z duszą. Domowa tradycja połączona z sezonowością i ideą zrównoważonego rozwoju. Alice Waters, szefowa kuchni, autorka książek kulinarnych, właścicielka słynnej restauracji Chez PanisseWarto było czekać na tę książkę. Zawiera przepisy na mnóstwo prostych dań, z którymi można się zmierzyć, zanim zabierzesz się za bardziej ambitne projekty. Los Angeles TimesPrzepięknie ilustrowane, jasne i proste wprowadzenie do japońskiej kuchni. Christine Muhlke,The New York TimesSzczera, poetycka Sakai najlepiej opisuje prostotę i piękno japońskiej kuchni. Tara Duggan,San Francisco Chronicle Wszystko, co domowy szef kuchni powinien wiedzieć o japońskiej sztuce gotowania 160 przepisów z jasnymi wskazówkami, listami składników i najważniejszymi radami. Booklist Wspaniały i dodający odwagi przewodnik dla każdego, kto we własnym domu chce zgłębiać japoński styl gotowania. Publishers Weekly
Nie wiesz, jak zadbać o swoją skórę, by była jędrna, błyszcząca, słowem zdrowa? Badasz jakość swoich włosów i niepokoisz się, dlaczego wiosną i jesienią są słabsze, wypadają? Chcesz zrobić piorunujące wrażenie mocnymi, pięknymi, zadbanymi paznokciami? Już nie masz sił walczyć z wszędobylskim cellulitem? Odetchnij z ulgą mamy dla Ciebie ratunek! Niedrogie i niekłopotliwe, bardzo zdrowe diety, oparte na mocnych podstawach piramidy żywieniowej. Diety bogate w mikroelementy, antyoksydanty, wzmacniające odporność, przygotowywane w domu wg własnego gustu. Oto sukces, by twoja cera stała się jeszcze bardziej aksamitna, włosy nabrały niespotykanego blasku, objawy alergii odeszły w niepamięć. W książce Diety odbudowujące autorki Barbary Jakimowicz-Klein znajdziesz nie tylko podstawy teoretyczne dotyczące dermatologii i kosmetyki, ale także mnóstwo doskonałych przepisów na wyśmienite, a przy tym rewelacyjnie wpływające na urodę potrawy. Jak widać, wcale nie tak trudno połączyć przyjemne z pożytecznym i zdrowym!
Najnowsze odkrycia naukowe potwierdzają, że mózg przez całe życie wytwarza nowe komórki. Tempo tego procesu zwanego neurogenezą zależy jednak od każdego z nas. Dzięki tej książce poznasz program, który poprawi pracę Twojego mózgu. Odpowiednia dieta i styl życia przyspieszą neurogenezę od trzech do pięciu razy. Ten potwierdzony naukowo 4-stopniowy program diety i stylu życia:poprawi pamięć i moc mózgu,zaszczepi przed stresem i depresją,zapobiegnie lub opóźni wystąpienie upośledzenia funkcji poznawczych, otępienia i choroby Alzheimera,wzbogaci relacje i życie seksualne.Zdrowy mózg, zdrowe życie!
'One of the greatest comebacks ever. Not just in sport.' Telegraph
From weighing twenty-eight stone and fighting a deep depression, to his amazing return to heavyweight champion of the world, Tyson opens up and share his inspiring advice and tips on diet, exercise regime, and his incredible journey back to a healthier body and mind.
Frank, accessible and inspiring, The Furious Method is full of inspirational advice for readers on how we can all improve our physical and mental health, and create a champion mind-set. Whatever your starting point or past set-backs, Tyson shows you how you can make your own comeback and start living life to the fullest - fighting fit, mentally restored, and stronger than ever.
'King of the ring . . . king of how to make a regime work for you. [Passes] on the message without preaching, without lecturing.' Chris Evans
'Full of tips on getting physically and mentally fitter.' Evening Standard
The groundbreaking Sunday Times bestseller from Tim Spector, author of The Diet Myth and creator of the COVID Symptom Study app.
'A hugely enjoyable and critical look at common food myths' Michael Mosley
Is breakfast really the most important meal of the day?
Is there any point in counting calories?
Is there any evidence that coffee is bad for us?
Through his pioneering research, Professor Tim Spector busts these and many other myths about food. Spoon-Fed explores the scandalous lack of good science behind many diet plans, official recommendations and miracle cures, and encourages us to rethink our whole relationship with food - not just for our health as individuals, but for the future of the planet.
* With a new preface by the author *
'Illuminating and so incredibly timely' Yotam Ottolenghi
'Will actually help you decide what to add to your next grocery shop' Bee Wilson, Guardian
'This book should be available on prescription' Felicity Cloake
70 zdrowych nawyków. Dobra dieta, świetne samopoczucie i niespożyta energia
Rządzą nami nawyki! Ten mechanizm został wypracowany przez tysiąclecia ewolucji i nikomu nie uda się całkowicie ich wyeliminować. Problem się zaczyna, gdy nawykowo rujnujemy sobie zdrowie: objadamy się, rezygnujemy z ćwiczeń czy badań profilaktycznych, zaniedbujemy się i każdy dzień kończymy drinkiem. Co gorsza, to wszystko „dzieje się samo”, właściwie poza naszą kontrolą. Oczywiście, możemy postanowić poprawę i coś zmienić. Ale jeśli zaczniemy bez odpowiedniego przygotowania, ryzyko porażki jest ogromne. Tylko czy można złe nawyki zastąpić dobrymi?
Jak poradzić sobie z takim wyzwaniem, podpowie Ci ten poradnik. Przekonasz się dzięki niemu, że jeśli się metodycznie przygotujesz, zaplanujesz i zaczniesz wyrabiać najważniejsze dla siebie nawyki, zmiany nie będą wymagały dużego wysiłku. Spośród kilkudziesięciu propozycji możesz wybrać te, dzięki którym schudniesz, będziesz się lepiej odżywiać i czuć codziennie więcej energii — to zależy wyłącznie od Twoich priorytetów. W tej niewielkiej książce dokładnie przedstawiono korzyści, jakie przynosi każdy opisany nawyk. Znalazły się tu również wskazówki, jak stopniowo wykorzeniać niezdrowe nawyki — właśnie dzięki zastępowaniu ich lepszymi. A najważniejsze jest to, że przy opisie każdego nawyku znalazł się plan działania, który sprawi, że wprowadzanie zmian będzie łatwiejsze!
Dzięki tej książce dowiesz się, jak:
- świadomie przygotować się do zmiany
- stosować skuteczne strategie wdrażania nawyków
- sukcesywnie poprawiać jakość diety
- nawykowo unikać niezdrowego jedzenia
- więcej się ruszać, pilnować swojego zdrowia i zadbać o psychikę
S.J. Scott jest wziętym psychologiem i autorem bestsellerowych poradników. Zajmuje się tymi istotnymi obszarami życia, które każdy może udoskonalić. W swoich książkach nie opisuje wydumanych strategii, tylko przystępnie przekazuje wiedzę, którą można natychmiast wprowadzić w życie. W wolnych chwilach czyta, gimnastykuje się i zwiedza najdalsze zakątki świata.
Zdrowie: najcenniejsze, co posiadasz!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?