Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania!Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń?Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni!Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej?
Sprawdzone sposoby na zmianę na lepsze!
Chcesz pozbyć się nadprogramowych kilogramów? Chcesz zrobić to tak, jak autor tego poradnika? Chcesz skorzystać z porad i rozwiązań, które real- nie wpłynęły na zmianę sylwetki autora, który przeszedł wielką przemianę? Ta książka jest dla ciebie.
Wciąż rozszerzająca się epidemia nadwagi i otyłości w krajach rozwiniętych jest skutkiem zmian w sposobie życia na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci. Niespotykany w poprzednich stuleciach łatwy dostęp do taniej i kalorycznej żywności powoduje, że człowiek nie radzi sobie z tą obfitością i odkłada znacznie więcej zbęd- nych kilogramów, niż jest dla niego zdrowe. Książka ta jest poręcznym zbiorem dobrych nawyków i drobnych rozwiązań, które wprowadzone w życie, pozwoliły autorowi na pozbycie się dużego brzucha i powrót do zdrowej sylwetki.
Pięć, cztery, może osiem lat czy właściwie miesięcy. 41, 37, 600, 13 kilo- gramów, procent, deko. Nie wiem. Poproszono, bym nie przywiązywała wagi do cyfr w moim życiu. Przywiązuję więc do słów. Stawiam je na szali. Książka, którą trzymasz w swoich dłoniach, przedstawia kilka miesięcy życia osoby chorej na zaburzenia odżywiania – na anoreksję. Chodź, wejdź na chwilę do tego świata. Rzeczywistości tysięcy ludzi na całym świecie. Tę chudą, ale przepełnioną miłością aż po końce każdego z żeber i sinych palców. Właśnie uchylam drzwi, by wpuścić do sieni pierwsze promienie. Moje położenie się zmienia. Niczym stany chorobowe, moje umiejscowienie, wraz z dziennikiem, kreślą nowe punkty na mapie, a dni i noce przynoszą ciąg myśli. Zaprzyjaźniam się z wiatrem. Chłodem, ciemnością, bo wierzę, że biel przychodzi z czasem.
Tak jak Malika Tomkiel nie zapomniała o tym, co przeżyła, tak ja nie potrafię teraz wyjść ze świata przedstawionego w książce. Biel kości czyta się jednym tchem. A prawda wypływająca z historii bohaterki walczącej z anoreksją aż boli.
Mówienie o sobie to ponoć najtrudniejsze zadanie. Zgłaszam obecność. Żyję, piszę, redaguję książki i uczę piękna zawartego w jodze. Czasem się zastanawiam, czy żyję z pisania, czy piszę, by żyć. W kawiarni szeptali, że od wielu lat jestem dziennikarką związaną z kulturą i społeczeństwem, która nie boi się poruszać tematów związanych ze świadomością.
Dzięki temu życiowe ścieżki przeniosły mnie na karty magazynów „Freshmag”, „Slow”, „Vege”, „Epea” czy „Lśnienie”, a okazjonalnie moje słowa przybierają radiowy charakter. Zakładam, że w afekcie oparów kawy, tej świeżo mielonej, stałam się założycielką ogólnopolskiego wydawnictwa prasowego, a tym samym redaktorką naczelną magazynu „Kraft”. I o. Kto wie, dokąd zaprowadzi mnie ważenie słów? Bycie cyfrową maszynistką i życiową joginką? Trzeba iść, gdy wołają.
Magdalena Bury, dziennikarka medyczna, pedagożka i ekspertka ds. żywienia
Książka Na włoskim szlaku składa się z 20 rozdziałów – każdy z nich opowiada o innym włoskim regionie. Znajdziemy tu opowieści o Lombardii, Abruzji, Kalabrii, Sycylii czy słonecznej Toskanii. Autor przeplata bogatą wiedzę o wymienionych wyżej miejscach (również w odniesieniu religijnym) i tamtejszej architekturze z ciekawostkami oraz przepisami kulinarnymi – w każdej całostce zamieszczono najciekawsze przepisy kulinarne na dania główne i desery.
Dlaczego warto kupić tę książkę?
• Poznasz najpiekniejsze rejony Włoch, architekture, sztukę, miejsca kultu religijnego
• Odkryjesz tradycyjne smaki kulinarne, mało znane receptury
• Otrzymasz dokładne przepisy i receptury na pyszne włoskie dania
Fragment z książki
Kuchnia lombardzka
Podobno kuchnia lombardzka nie zachwyca i nie jest tak obfita i bogata jak w innych regionach Włoch, szczególnie na południu. Ale nic bardziej mylnego. Lombardczycy z dumą pielęgnują swoje bogate tradycje kulinarne, które cechują dania wyszukane i pełne wyrafinowanych smaków. Ze względu na swoją lokalizację, tutejsze przysmaki to połączenie wpływów francuskich, a także austriackich, niemieckich a nawet hiszpańskich. Co ciekawe tutejsze potrawy wcale nie są oparte na makaronie. W Mediolanie jak i całej Lombardii na stołach nie króluje tak popularna w całej Italii pasta tylko ryż. Podaje się go zarówno do zup jaki i przyrządza aromatyczne risotto. Najbardziej popularną wersją jest risotto alla milanese, niezwykłe aksamitne, złociste, z dodatkiem białego wina i najdroższej przyprawy świata szafranu. To kulinarny symbol regionu, danie iście królewskie, które rozpływa się w ustach. Podawane jest ono samodzielnie lub z ossobuco.
Żegnajcie słodycze, witaj zdrowie i smukła sylwetko! Jadłospis na 8 tygodni i 120 przepisów na zdrowe i smaczne potrawy.Ciągle masz ochotę na słodycze? Nie możesz się obejść bez ciasta, czekolady lub batonika? Ta książka powstała, by pomóc Ci odzwyczaić się od cukru. Jej autorka, dietetyk z wieloletnim doświadczeniem, obala wiele mitów związanych z węglowodanami oraz szeroko rozumianym zdrowym odżywianiem. Proponuje 8-tygodniowy jadłospis, który ułatwi Ci odzwyczajenie się od cukru, a liczne przepisy i zbiór cennych wskazówek pomogą zmienić sposób odżywania się na zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej urozmaicony.Agata Lewandowska dietetyk z ponaddziesięcioletnim doświadczeniem, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem rekreacyjnym, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o żywieniu, np. Detoks cukrowy, Niski indeks glikemiczny, Wypieki dla diabetyków, Polskie superfoods, Dieta antyrakowa, Dieta dla urody, Warzywa, które leczą, Schudnij bez diety: życie bez liczenia kalorii, Dieta zdrowych jelit, Przepisy na młodość, Płaski brzuch: dieta i ćwiczenia, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Hashimoto: dieta i styl życia w chorobie. Prowadzi blog o diecie i zdrowiu lewandowskaagata.pl.
115 przepisów na zdrowe posiłki w chorobie Hashimoto, które pomogą Ci poprawić samopoczucie i utrzymać prawidłową masę ciałaChoroba Hashimoto to schorzenie, którego leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dużą rolę w terapii odgrywa dbanie o zdrowy styl życia, czyli dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.Autorka, doświadczona dietetyk, przedstawia składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Zwraca też uwagę na najważniejsze zalecenia zdrowotne w chorobie Hashimoto i towarzyszące jej schorzenia. A przede wszystkim proponuje wiele smakowitych przepisów na wszystkie posiłki w ciągu dnia. Każdy z nich został opatrzony ikonką informującą o tym, czy danie jest:bez glutenu,bez pszenicy,bez mleka,bez laktozy,z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów.Agata Lewandowska dietetyk z ponaddziesięcioletnim doświadczeniem, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem rekreacyjnym, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o żywieniu, np. Hashimoto: dieta i styl życia w chorobie, Detoks cukrowy, Niski indeks glikemiczny, Wypieki dla diabetyków, Polskie superfoods, Dieta antyrakowa, Dieta dla urody, Warzywa, które leczą, Schudnij bez diety: życie bez liczenia kalorii, Dieta zdrowych jelit, Przepisy na młodość, Płaski brzuch: dieta i ćwiczenia, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH. Prowadzi blog o diecie i zdrowiu lewandowskaagata.pl.
Zdrowe ciasta i desery dla diabetyków i nie tylko. Kalorie i węglowodany pod kontrolą!
Chcesz jeść zdrowo - bez cukru? Jesteś diabetykiem? Nie martw się – nie musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi – jeśli wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka.
W książce znajdziesz:
– około 120 przepisów na desery na ciepło i zimno, ciasta i ciasteczka, lody, koktajle, musy i placki,
– informacje o kaloryczności każdej potrawy,
– wyliczone ilości wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,
– praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,
– porady kulinarne dotyczące żywienia diabetyków,
– tabele miar i wag najpopularniejszych produktów.
Może masz ochotę na czekoladową owsiankę lub bananowy krem z kaszy jaglanej? Wolisz deser na ciepło, na przykład apetyczne gruszki zapiekane z orzechami, czy na zimno jak pyszne lody truskawkowe? Może lepsze będzie ciasto z jabłkami albo kruche pierniczki?
Agata Lewandowska – dietetyk z ponaddziesięcioletnim doświadczeniem, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem rekreacyjnym, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o żywieniu, np. Detoks cukrowy, Niski indeks glikemiczny, Wypieki dla diabetyków, Polskie superfoods, Dieta antyrakowa, Dieta dla urody, Warzywa, które leczą, Schudnij bez diety: życie bez liczenia kalorii, Dieta zdrowych jelit, Przepisy na młodość, Płaski brzuch: dieta i ćwiczenia, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Hashimoto: dieta i styl życia w chorobie. Prowadzi blog o diecie i zdrowiu lewandowskaagata.pl.
At sixty-four, Jenni Murray's weight had become a disability. She avoided the scales, she wore a uniform of baggy black clothes, refused to make connections between her weight and health issues and told herself that she was fat and happy. She was certainly fat. But the happy part was an Oscar-worthy performance. In private she lived with a growing sense of fear and misery that her weight would probably kill her before she made it to seventy. Interwoven with the science, social history and psychology of weight management, Fat Cow, Fat Chance is a refreshingly honest account of what it's like to be fat when society dictates that skinny is the norm. It asks why we overeat and why, when the weight is finally lost through dieting, do we simply pile the pounds back on again? How do we help young people become comfortable with the way they look? What are the consequences of the obesity epidemic for an already overstretched NHS? And, whilst fat shaming is so often called out, why is it that shouting 'fat cow' at a woman in the street hasn't been included in the list of hate crimes? Fusing politics, science and personal pain, this is a powerful exploration of our battle with obesity.
Starasz się zdrowo odżywiać? Ograniczasz cukier? Jesteś na diecie ketogenicznej? Dzięki tej książce w zdrowy sposób zaspokoisz ochotę na coś słodkiego. Znajdziesz w niej 150 sprawdzonych przepisów na fit słodycze i przekąski zgodne z zasadami diety ketogenicznej. Składniki to: olej kokosowy i zdrowe oleje roślinne oraz erytrol, mąka kokosowa i migdałowa. Są też opcje bez mleka i orzechów. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem, oraz tabelą z zawartością białek, tłuszczów i węglowodanów. Keto słodycze:- utrzymają poziom cukru we krwi na stałym poziomie,- nie zaburzą ketozy,- wspomogą odchudzanie, gdyż nie są cheat mealem,Fit słodycze zdrowe co nieco bez konsekwencji dla figury.
Czuj się młodo
Bądź zawsze pogodny
Emanuj szczęściem
Dr Chopra przekazuje nam zadziwiające informacje z dziedziny współczesnej medycyny umysłu i ciała w taki sposób, w jaki może to zrobić tylko ktoś, kto zna tę tematykę z doświadczenia
dr Craig A. Lambert, "Harvard Magazine"
Przez zdrowie rozumiem możność cieszenia się pełnym, dojrzałym, radosnym życiem, w ścisłym związku z tym, co kocham - ziemią i wszystkimi jej cudownościami.
Katherine Mansfield
Twoje ciało jest jak żywa świątynia. Pełna sił witalnych, tętniących w każdej komórce, i energii, płynącej w żyłach. By mogło Ci służyć i być silne jak skała, musi być przede wszystkim zdrowe. Bycie zdrowym to Twój naturalny stan. To coś więcej niż tylko brak choroby lub ułomności - zdrowie to pełny fizyczny, psychiczny i społeczny dobrobyt. To także poczucie radości, spełnienia oraz świadomości pozostawania w harmonii z otaczającym Cię światem.
Otwórz oczy i wpuść do swojej świątyni światło, jakim jest Ajurweda. Ten starożytny system lecznictwa indyjskiego zawiera medyczną i metafizyczną wiedzę o zdrowym życiu. Pomoże Ci on poprawić Twoje fizyczne, psychiczne i duchowe samopoczucie. To jeden z niewielu systemów medycyny niekonwencjonalnej wykorzystujących chirurgię.
Oto przełomowa książka - pierwsza, w której Deepak Chopra zaprezentował nowe spojrzenie na kwestię zdrowia, zaburzeń energii oraz leczniczej siły umysłu. Dr Chopra jest najwybitniejszym rzecznikiem Ajurwedy. Z prawdziwą wprawą łączy zdobycze medycyny Wschodu i Zachodu, prezentując jasną, bogatą wizję drogi prowadzącej do idealnego zdrowia - drogę do harmonii umysłu, ciała oraz ducha. Słynny hinduski aforyzm głosi, że "Ajurweda służy nieśmiertelności". Przekonaj się, że ta uzdrawiająca siła tkwi w utrzymaniu harmonii w kwestii jedzenia, zachowania, rytmów biologicznych, środowiska i myśli.
Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowej książki "Fit przepisy od baletnicy", powraca z porcją nowych przepisów!
Dieta baletnicy musi być odżywcza, dawać energię do treningów, a przy tym pozwalać na zachowanie smukłej sylwetki. Okazuje się, że żeby odpowiednio zadbać o swoje zdrowie, prawidłową wagę i siłę fizyczną, wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad. Poznaj jedną z najważniejszych z nich: jedz sezonowo!
To właśnie świeże owoce i warzywa z lokalnych upraw są najlepszym źródłem witamin i minerałów, a przy tym są tanie i łatwo dostępne. Korzystając z sezonowych produktów, przygotujesz zdrowe i urozmaicone potrawy o każdej porze roku i dnia.
W środku znajdziesz:
100 pomysłów na fit śniadania, obiady, kolacje i desery przygotowane z sezonowych i łatwo dostępnych produktów, w tym dania mięsne i wegetariańskie,
potrawy, które są odpowiednie dla całej rodziny, a większość możesz zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły,
kaloryczność i wartości odżywcze wszystkich dań,
praktyczne kuchenne porady oraz wskazówki, jak się odżywiać, by utrzymać talię baletnicy!
„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę.
Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopornością, otyłością, problemami jelitowymi, w tym SIBO. W publikacji wyjaśniono dlaczego konkretna interwencja dietetyczna czy suplementacja, mają zastosowanie w przypadku endometriozy, z czego to wynika i dla kogo i jaki konkretnie model żywienia będzie odpowiedni.
Poruszone zostały również takie zagadnienia jak przygotowanie pacjentek do zabiegu operacyjnego, niepłodność, walka z bólem czy rola czynników środowiskowych.
W publikacji zamieszczono przykładowe plany żywieniowe, na których można bazować tworząc swój codzienny jadłospis.
Skierowana jest do kobiet chorujących na endometriozę, par zmagających się z niepłodnością i dietetyków
Odkrywaj moc diety, której zdrowie zawdzięczają tysiące polakówZ kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz uczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Czytając tę książkę, poznasz: 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety, powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, ,,tajemne"" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób, reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków, zasady efektywnej aktywności fizycznej i sekret trwałej motywacji.Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej:- informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu,- 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety,- listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia,- przykładowe zestawy menu,- sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.Zdrowie zakręcone w słoikachKiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca - nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste!W książce znajdziesz: porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić, przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie, wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej, porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane, inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach.
Wszystkiego najlepszego! Coraz częściej zdajemy sobie sprawę, że kluczem do zdrowia są odpowiednie nawyki. Jakie dokładnie, podpowiada mikroodżywianie, dziedzina łącząca elementy dietetyki, medycyny i farmacji. Precyzyjnie wyjaśnia, co w sobie zbadać, co jeść, jakie niedobory uzupełnić, żeby działać w maksimum swoich możliwości – świetnie się czuć, mieć mnóstwo energii, a przy tym wyglądać promiennie. Pierwsza w Polsce książka o mikroodz˙ywianiu Żyj 120 lat, czyli moc mikroodżywiania została stworzona jako zbiór podstawowych wiadomości. Druga jest przełożeniem teorii na praktykę. Zawiera rady sprawdzone w pracy terapeutki i specjalistki medycyny stylu życia. Z tej książki dowiesz się, jak: zwiększyć odporność organizmu zadbać o szczęśliwe jelita walczyć z otyłością brzuszną złagodzić PMS i endometriozę przejść lekko przez ciążę nie zauważyć menopauzy uregulować pracę tarczycy poprawić pracę wątroby zlikwidować złe nastroje pożegnać uciążliwe migreny obniżyć poziom cukru poprawić jakość snu Bądź najzdrowszą wersją siebie to wyzwanie. Jes´li sie? go podejmiesz, be?dziesz sie? czuc´ wspaniale w swoim ciele przez całe długie z˙ycie. Nie odkładaj zmian na później. Zacznij teraz.
Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy i w jak najbardziej naturalny sposób wrócić do zdrowia? Co, prócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi? Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie – zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki. W książce Zdrowa tarczyca znajdziesz: kompleksowe, odpowiednio zbilansowane jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto, omówienie objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy, techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować, informacje o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu. Zmagasz się z chorobami tarczycy? Cierpisz na wahania nastroju, depresje, spadki energii, masz suchą skórę, wypadają Ci włosy i, mimo ćwiczeń oraz diety, nie potrafisz schudnąć? Przy wsparciu specjalistów - dietetyczki i konsultanta ajurwedyjskiego - przygotowaliśmy kompleksowe menu, które pomoże Ci wrócić do równowagi, zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się pełnią życia. Karolina i Maciej Szaciłło Karolina i Maciej Szaciłło Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Od lat pojawiają się jako eksperci w popularnych programach telewizyjnych i radiowych. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jem (to co) kocham i chudnę, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food, DobraNOC (Wydawnictwo Zwierciadło).
Zdrowy styl życia nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności kulinarnych. Książka zawiera 100 propozycji dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć słodkościami, sięgając po te pełne wartości odżywczych. Dzięki podanej kaloryczności i rozpisanym makroskładnikom wiele przepisów można traktować jako samodzielne posiłki w zbilansowanej diecie. Autorki dowodzą, że pieczenie jest zabawą, a każda decyzja o zwiększeniu ilości błonnika w deserze, dodanie słodzika zamiast cukru czy też wybranie serka wiejskiego zamiast tłustego sera twarogowego to już ważny krok ku budowaniu zdrowych nawyków. Nie trzeba być idealnym, żeby osiągać efekty, warto skupić się na świadomych zmianach, które zostaną na dłużej i staną się rutyną.ANNA REGUŁA dyplomowana dietetyczka, edukatorka żywieniowa, autorka dwóch książek (Ach, ten cukier! i Zdrowo przez supermarket). Założycielka @niekoniecznie_dietetycznie, jednego z najpopularniejszych w Polsce profili o zdrowym odżywianiu na Instagramie. Tworzy e-booki, plany dietetyczne, pomocne infografiki oraz prowadzi szkolenia. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku dietetyka.KINGA SYPOSZ autorka e-booków kulinarnych, miłośniczka zdrowej kuchni (w szczególności roślinnej) i aktywnego stylu życia. Pasjonuje ją fotografia kulinarna wykonała wszystkie smakowite zdjęcia zamieszczone w książce, publikuje je także na profilu @niekoniecznie_dietetycznie. Swoją wiedzę poszerzała w szkole kulinarnej Altaviana w Walencji.Jedzenie to paliwo dla organizmu, które s spełnia też inną ważną funkcję uszczęśliwia, tworzy wspomnienia i buduje więzi. Dlatego w dobrej diecie na pewno znajdzie się miejsce na szaleństwo i słodkości. Szczególnie te, które mogą być dobrze zbilansowanym posiłkiem, odżywiającym ciało i wywołującym uśmiech na twarzy. Takie właśnie są nieprzyzwoicie zdrowe tarty, serniki, desery oraz ciasteczka Ani i Kingi. Jeśli już samo czytanie listy składników, receptur i przeglądanie zdjęć sprawia radość, to co się będzie działo w kuchni?.(Beata Grątkowska Praktykulinarni.com)Ania od dawna uczy nas, że w diecie najważniejszy jest zdrowy rozsądek, a zero-jedynkowe podejście i nieprzemyślane eliminacje składników nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Tym razem wspólnie z Kingą pokazują, jak komponując desery, dokonywać lepszych wyborów żywieniowych. Jestem przekonana, że zdrowe słodkości zadowolą nasze kubki smakowe, a dieta przestanie nam się kojarzyć z ciągłymi wyrzeczeniami.(Monika Rosa fotografka kulinarna, @monika.rosa)
Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.""Włoska sztuka dobrego gotowania"" to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.
Jak niewielkim kosztem i bez zbędnych trudności stworzyć domowy minibrowar.Miłośnicy piwa potrafią docenić niepowtarzalny smak tego trunku pochodzącego z małych rzemieślniczych warzelni. Autor tej książki - piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem - podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które przewyższa jakością piwa z wielkich przemysłowych browarów. W poradniku znajdziesz wszystkie informacje niezbędne do tego, by rozpocząć przygodę z samodzielnym warzeniem piwa od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu. Zapoznasz się także z poszczególnymi etapami powstawania piwa, m.in. śrutowaniem, zacieraniem, filtrowaniem, gotowaniem, klarowaniem i chłodzeniem brzeczki oraz z fermentacją.Zatem jeśli masz ochotę na własną wersję monachijskiego jasnego, austriackiego marcowego lub czeskiego pilznera, otwórz tę książkę i do dzieła!
Domowy kurs pieczenia chleba: zdrowego, wolnego od konserwantów i pysznego od chrupiącej skórki aż do ostatniego okruszka.Pieczenie chleba w domu stało się w ostatnich latach godną pochwały modą. Jeśli i ciebie kusi wizja gorącego, pachnącego bochenka wyciąganego z własnego piekarnika, skorzystaj z rad autorki tego popularnego poradnika. Lauren Chattman proponuje przystępny kurs pieczenia chleba. Uprzedza wszelkie pytania i opowiada o klopotliwych sytuacjach, które mogą się wydarzyć podczas pieczenia chleba w domu. Dzieli się licznymi przepisami na pieczywo z mąki jasnej i z pełnego przemiału, z ziarnami, pestkami i suszonymi owocami. Zaprasza do zasmakowania w wypiekach różnych narodów: w brioszkach, chałkach, ciabattach, angielskich bułeczkach, polskim chlebie razowym, pełnoziarnistym naanPoznaj tajniki pieczenia dobrego chleba:Kup najlepsze składniki, naucz się je właściwie przechowywać i odpowiednio się z nimi obchodzić.Dowiedz się, czym jest zakwas, jak zachowują się drożdże i jak kontrolować fermentację podczas przygotowywania różnego rodzaju pieczywa.Naucz się wyrabiać ciasto chlebowe ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.formowanie, wyrastanie i nacinanie.Odkryj tajemnice ciasta chlebowego: fermentację, wyrabianie, formowanie bochenka, wyrastanie i nacinanie.
Najlepsze smaki Azji od dzisiaj w twoim domu.Kuchnia koreańska tryska kolorami i jest pełna smaków. Wyróżnia ją ostrość rdzawoczerwonej pasty chili gochujang, grillowane aromaty bulgogi, łagodny smak tofu i mnóstwo subtelnych dodatków, które nadają daniom świeżości i chrupkości - a motywem przewodnim jest oczywiście wszechobecne kimchi.W Korei kimchi to dużo więcej niż tylko jedzenie - to klejnot kultury narodowej, uniwersalne zdrowe danie i część koreańskiej tożsamości. I chociaż nie sposób sobie wyobrazić Korei bez kapusty kiszonej na ostro, to kuchnia tego kraju ma do zaoferowania dużo więcej.Koreańczycy mają bzika na punkcie dobrego jedzenia, a rodzina Limów nie jest wyjątkiem. Dwa pokolenia kobiet z dumą kultywują koreańskie tradycje w sztokholmskiej restauracji Arirang. Książka zawiera ich ulubione przepisy rodzinne - zarówno na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, papryczek chili i imbiru, jak i wariacje tego dania z rzodkwi, dyni, ostryg, grzybów, korzenia żeń-szeń czy innych warzyw. Znajdziecie tu też przepisy na koreańskie domowe klasyki, dowiecie się, jak krok po kroku zrobić tofu czy błyskawicznie wymieszać yukhoe, koreański tatar pachnący olejem sezamowym i czosnkiem - a także wiele innych, pysznych przepisów prosto z Azji Południowo-Wschodniej.Siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Kiedy powstawała w 1975 roku, była to pierwsza tego typu restauracja w Skandynawii, stawiająca sobie za cel serwowanie koreańskich potraw w najlepszym wydaniu. Od tamtego czasu stanowi punkt obowiązkowy na mapie każdego europejskiego smakosza dań z całego globu.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?