Metoda doktora Gersona - książka Cud Terapii Gersona
Terapia Gersona to opracowana w 1928 roku rewolucyjna kuracja oparta na diecie, która w ciągu ostatnich 80 lat pomogłatysiącom pacjentów pokonać raka oraz inne choroby cywilizacyjne, diagnozowane jako przewlekłe lub nieuleczalne. Typowe metody leczenia nowotworów opierają się wyłącznie na niszczeniu skutków choroby, kuracja stworzona przez dr. Maxa Gersona zajmuje się jej przyczyną – osłabionym układem odpornościowym i toksycznymi substancjami wywołującymi zmiany chorobowe. „Cud Terapii Gersona” to najbardziej aktualna publikacja kompleksowo opisująca zasady tej sprawdzonej terapii. Znajdziesz w niej: – Gotowe przepisy na soki i inne zdrowe posiłki, – Programy żywienia skuteczne w leczeniu chorób takich jak: czerniak, alergie skórne, rozedma płuc, artretyzm, migreny, choroby serca i in., – Warianty terapii możliwe do stosowania na różnych etapach choroby, – Szczegółowy opis suplementacji i jej naukowe uzasadnienie, – Specjalnie opracowaną metodę detoksyfikacji organizmu za pomocą lewatyw, – Dokładne omówienie mechanizmu działania terapii i jej podwaliny teoretyczne, znajdujące uzasadnienie w wynikach badań naukowych, – Historie osób, które przedłużyły swoje życie nawet o 45 lat stosując się do zaleceń doktora Gersona. Specjalnie opracowana dieta, polegająca na spożywaniu organicznych owoców i warzyw oraz wypijaniu świeżo wyciśniętych soków, pomaga przywrócić prawidłową pracę narządów i pobudza naturalne mechanizmy obronne organizmu, nie wywołując przy tym skutków ubocznych. „Nadszedł czas, abyśmy zrozumieli, że sposób odżywiania jest potężnym sojusznikiem procesu uzdrawiania”.
"Jak cało i zdrowo przyszedłem na świat":
Cudowna książeczka, której narratorem jest mały dzidziuś. Opowiada o swoich przeżyciach i odczuciach od zapłodnienia, kiedy jako jeden z kilkuset milionów potencjalnych "lokatorów-plemników" został mieszkańcem "brzuszka", do dnia narodzin.
"Jak żywić niemowlęta i małe dzieci":
- rady dotyczące karmienia piersią, jako najdoskonalszej formy żywienia niemowląt, które pomogą matkom w tym, aby karmienie stało się mniej stresujące i bardziej efektywne
- żywienie sztuczne mlekiem modyfikowanym dla niemowląt, mlekiem krowim, kozim i owczym
- różne rodzaje diet, również dla dzieci alergicznych, a także dla wcześniaków
- przydatne przepisy kulinarne na zupy, dania mięsne i bezmięsne, desery, sałatki i ciasta.
Odkąd pamiętam, bardzo często bolał mnie brzuch. W szkole przed klasówkami, przed ważnymi spotkaniami, ale też na wakacjach, a nawet wtedy, kiedy wszystko było dobrze. Próbowałam różnych sposobów, by sobie pomóc, aż wreszcie niedawno trafiłam na miesiąc do szpitala.
Okazało się, że najważniejszym powodem różnych moich dolegliwości jest nietolerancja pokarmowa, która podstępnie, cicho i bardzo często bez objawów niszczy organizm. Nie mogę jeść niczego, co zawiera gluten. Odstawiłam też krowie białko i produkty przetworzone.
Być może i Ty cierpisz każdego dnia – boli Cię głowa, swędzi skóra, masz spuchnięty brzuch, źle śpisz albo nie opuszcza cię chroniczne zmęczenie. Myślisz, że już nic nie da się zrobić, że tak musi być, że taka twoja uroda... A przecież możesz sobie pomóc od razu. Wszystko bowiem zależy od tego, czym karmisz swój organizm, co jesz.
Dzięki mojej diecie nie tylko przestał mnie boleć brzuch, ale też wyleczyłam inne dolegliwości, które towarzyszyły mi przez większość życia. Mam nadzieję, że raz na zawsze pożegnałam się z astmą i atopowym zapaleniem skóry.
Niech ta książka będzie dla Ciebie pomocą w zawiłym świecie odżywiania, które może być przyczyną wielu chorób lub kluczem do zdrowia. Zależy to wyłącznie od Ciebie.
Zapraszam Cię na pyszne i zdrowe jedzenie w towarzystwie prof. Grażyny Rydzewskiej, Agnieszki Pęksy i Ewy Olejniczak.
Smacznego!
Jestem autorką książek ziołoleczniczych, opracowałam program zdrowotny, który jest przyjazny człowiekowi, ponieważ oparłam go na tradycji i mądrości polskiej. Wróciłam do zdrowego, ciepłego, polskiego odżywiania i do kolebki mądrości, czyli ziół. Od wielu lat prowadzę wykłady na temat zdrowego trybu życia, docieram do ludzi najbardziej poszkodowanych, schorowanych, którym często jak już tak zwana medycyna oficjalna nie pomaga. Świat poszedł w stronę chemii, która niestety wkrada się przebojowo na nasze pola, łąki, także do domów. Środowisko coraz bardziej zanieczyszczone, skażone, nic więc dziwnego, że chorób przybywa. I choć półki w aptekach uginają się od lekarstw, to zdrowia w narodzie nie widać. I nie zapewnią go ani tabletki, ani najnowocześniejszy sprzęt medyczny, dokąd nie uświadomimy sobie, że zdrowie jest w naszych rękach. Stefania Korżawska
Kolejna, długo oczekiwana książka Oliviera Lafay`a autora bestsellerowego Treningu siłowego bez sprzętu. Jest to kompendium wiedzy na temat odżywiania w treningu i sporcie. Czytelnik znajdzie w niej teorię ale i tabele, wyliczenia, jadłospisy i treningi żywieniowe oraz konkretne przepisy kulinarne. W książce między innymi: twój profil energetyczny; budowa masy mięśniowej; redukcja tkanki tłuszczowej; stabilizacja.
Drodzy Rodzice!
Najpierw wspólnie towarzyszyliście swojemu dziecku przez 9 miesięcy ciąży i czekaliście niecierpliwie, aż wreszcie się urodzi. Wyobrażaliście sobie także, jak to będzie, gdy już pojawi się po drugiej stronie brzucha. I nie przypuszczaliście prawdopodobnie, że wasze życie zmieni się aż tak bardzo… Że tylu rzeczy będziecie musieli się nauczyć, tyle wątpliwości rozstrzygnąć, na tyle pytań znaleźć odpowiedź. Na szczęście nie musicie robić tego sami. Specjalnie dla was – przy udziale najlepszych ekspertów – przygotowaliśmy poradnik „Zdrowie i żywienie. Od noworodka do 2. roku życia”, który pomoże wam sprostać tym wyzwaniom.
Dzięki naszemu poradnikowi dowiecie się m.in.:
* jak przetrwać wspólne niełatwe początki z noworodkiem,
* w jaki sposób pielęgnować niemowlę,
* jak przebiega – miesiąc po miesiącu – rozwój małego dziecka,
* jak karmić piersią,
* jak komponować dietę niemowlęcia i małego dziecka.
Mamy nadzieję, że dzięki naszej pomocy będziecie się mniej martwić, a bardziej cieszyć swoim rodzicielstwem. Czego serdecznie życzy Redakcja.
Rośliny odgrywały ważną rolę w dziejach ludzkości, ale istnieją gatunki, które wywarły fundamentalny wpływ na rozwój kultur, narodów czy religii. Te rośliny zmieniły świat, wpływając na bieg historii. Henri Fabre swego czasu powiedział, że ""[...] historia opiewa pola bitwy, gdzie śmierć zbiera żniwo, ale nie opowiada nam o polach z łanami zboża, które nas żywi; wylicza imiona królewskich bękartów, ale nie potrafi nam podać, jakie jest pochodzenie żyta. Oto jest głupota człowiecza!"". Może czas poszerzyć naszą wiedzę?
Czemu może posłużyć dieta? Możemy dzięki niej utrzymać nienaganną sylwetkę i świetny wygląd do późnej starości? Owszem. Ale nie tylko. Odpowiednia dieta może zastąpić bowiem najwymyślniejsze i najdroższe leki. Jeśli skomponujesz dietę specjalnie dla siebie możesz nie tylko uleczyć nękające Cię choroby, ale i przeciwdziałać pojawieniu się kolejnych. I nie chodzi bynajmniej o choroby układu pokarmowego. Dieta może uchronić nas przed takimi schorzeniami jak łuszczyca, rak czy żylaki. Może ona również pomóc osobom ze skłonnościami do chorób układu krążenia. I nie chodzi wcale o jakąś specjalnie skomplikowaną dietę, lecz o odpowiednie połączenie typowych składników naszego codziennego jadłospisu. Warto poznać wiedzę dostępną dotychczas jedynie dla wykwalifikowanych dietetyków i zastosować ją, by pomóc sobie i swoim bliskim.
Oto rewolucyjna, pierwsza na świecie udowodniona naukowo i prosta w stosowaniu dieta, która bazuje na przełomowych badaniach prowadzonych nad odżywianiem naprzemiennym i zainicjowanych przez autorkę książki – dr Kristę Varady. Dzięki lekturze tej publikacji dowiesz się, jak schudnąć - nawet do 25 kilogramów - i polepszyć swoje zdrowie, co drugi dzień jedząc wszystko to, na co tylko przyjdzie ci ochota.
Wszystkie inne znane diety polegają w zasadzie na tym samym: wymagają od osób je stosujących ogromnych wyrzeczeń, na przykład wstrzymywania się od spożywania określonych grup składników pokarmowych: węglowodanów, białek czy tłuszczów. Twórcy takich sposobów odchudzania za każdym razem mówią ci, co i kiedy wolno ci jeść, a czego musisz się wystrzegać. Przestrzeganie tego typu reguł nieuchronnie prowadzi do pojawienia się frustracji i głębokiego rozczarowania.
Dieta 50:50 jest zupełnie inna: obejmuje ona tylko jedną, ale bardzo ważną, zasadę, która brzmi następująco: Spożywaj 500 kalorii w dniu diety i jadaj wszystko to, czego pragniesz, w dowolnych ilościach w dniu ucztowania. I to wszystko! Bez wyrzutów sumienia możesz kupować swoje ulubione batoniki i przyrządzać dania ze składników, które ci smakują. Co drugi dzień możesz jeść wszystko, czego tylko zapragniesz, i nie przejmować się liczeniem kalorii.
Jeśli oprócz zastosowania diety zastosujesz plan ćwiczeń przedstawiony w tej książce, szybko spalisz zbędną tkankę tłuszczową, wymodelujesz sylwetkę i polepszysz zdrowie.
Dzięki lekturze tej książki odkryjesz sekret błyskawicznej i trwałej utraty zbędnej masy ciała – bez efektu jo-jo. Schudniesz, odzyskasz piękną figurę, wzmocnisz organizm i zaczniesz znów cieszyć się życiem. Poznasz także przepisy kulinarne na niskokaloryczne, a zarazem sycące dania, dzięki którym jeszcze szybciej osiągniesz upragniony rezultat.
Poznaj dietę, która przynosi zadowolenie i daje poczucie ogromnej satysfakcji.
"Dobrze znamy powtarzane do znudzenia, niczym mantra hasła niskowęglowodanowe: „Chleb jest zły. Tłuszcz nie ma znaczenia. Prawdziwym powodem, dla którego nie możesz schudnąć, są węglowodany”. Niskowęglowodanowy wszechświat, powołany do życia przez doktora Atkinsa, wciąż się rozrasta. Diety niskowęglowodanowe, od south beach i diety strefowej po kolejne, są nadal najczęściej wybierane przez miliony ludzi usiłujących pozbyć się zbędnych kilogramów. Marketingowe slogany mogą się od siebie różnić, ale wszystkie łączą dwa podstawowe założenia: potępienie węglowodanów i uznanie mięsa oraz tłuszczu za podstawowe źródła kalorii. Nawet ostatni krzyk mody – dieta paleo – choć kładzie większy nacisk na produkty pełnoziarniste, jest jedynie kolejną wariacją na temat węglowodanowej obsesji. W książce Niskowęglowodanowe oszustwo dr T. Colin Cambell (autor Nowoczesnych zasad odżywiania oraz Ukrytej prawdy) naukowiec, który od dziesięcioleci wiedzie prym w zakresie nauk o odżywianiu, pokazuje, gdzie tkwi błąd w rozumowaniu entuzjastów diety niskowęglowodanowej. Wyjaśnia skąd się wzięło przekonanie, że węglowodany są złe i dlaczego stanowisko to się utrzymuje, mimo ewidentnych dowodów przemawiających przeciwko tej teorii. Nie można do jednego worka wrzucić wszystkich rodzajów pożywienia, które z rozmachu określamy wspólną nazwą „węgle” – takie podejście ma istotne konsekwencje dla naszego odżywiania i związanego z nim dobrego samopoczucia. Jeśli rozważasz stosowanie diety niskowęglowodanowej, przeczytaj najpierw tę książkę. Zmieni twój sposób myślenia o tym, co jesz i jak jeść powinieneś, by stracić na wadze i cieszyć się optymalnym zdrowiem teraz i w przyszłości. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego diety, które diametralnie różnią się od siebie, przynoszą identyczne rezultaty lub obiecują takie samo działanie? Jak to jest, że wszyscy pomysłodawcy przypisują sobie doskonałe efekty, jeśli chodzi o zmniejszanie częstotliwości zachorowań na choroby serca, raka i cukrzycę typu 2, mimo że propagują różne diety? Która z diet może faktycznie powoływać się na wiarygodne dowody naukowe? Prezentowane przez Campbella w Niskowęglowodanowym oszustwie rozwiązanie jest bardzo konkretną i dobrze udokumentowaną propozycją, stojącą w opozycji do założeń diet Atkinsa, paleo i diety wysokobiałkowej. Od tej książki nie sposób się oderwać – pozwala ona zrozumieć istotę pełnowartościowej diety roślinnej. Jeśli stosujesz dietę paleo lub chcesz się o niej więcej dowiedzieć, dzięki książce Campbella spojrzysz na nią z odmiennego punktu widzenia. Jeżeli już przestrzegasz zasad pełnowartościowej diety roślinnej, Niskowęglowodanowe oszustwo pozwoli ci poznać zaplecze naukowe, jakie stoi za opracowaniem tego sposobu odżywiania. Profesor Campbell to mistrz w swojej lidze. Wielokrotnie uczestniczył w najistotniejszych odkryciach w dziedzinie diety i odżywiania, dlatego doskonale zna wyniki badań na tym polu. Jego praca to lektura obowiązkowa, niezależnie od twoich obecnych poglądów. "
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Łatwo sięgnąć po prawidłowo zbilansowane siedmiodniowe jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Czy wiesz, że nasz poradnik pomógł już tysiącom dzieci?
Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych to kompleksowy przewodnik dla rodziców, którzy chcą zapewnić swoim dzieciom zdrowe posiłki każdego dnia.
Jeśli Twoje dziecko jest alergikiem, to masz przed sobą gotowy poradnik, który pokaże Ci, w jaki sposób możesz samodzielnie wyleczyć dziecko z alergii. Monika i Magda doskonale znają ten problem, bo obie samodzielnie wyleczyły (!) swoje dzieci, bez szkodliwych i chemicznych środków, przepisywanych przez lekarzy. Skorzystaj z doświadczenia dwóch matek, które wygrały zdrowie swoich dzieci. Tobie też się uda.
Jeśli Twoje dziecko jest zdrowe, to masz ogromne szczęście. Zobacz, jak możesz ulepszyć posiłki dla swojego dziecka, aby były jeszcze bardziej wartościowe i energetyczne.
Poza tym:
- Nauczysz się, jak właściwie klasyfikować i równoważyć pięć smaków (zgodnie z Tradycyjną Chińską Medycyną), aby posiłki były smaczne, zdrowe i zgodne z rytmem natury.
- Przyszłe mamy dowiedzą się, co jeść w czasie ciąży i w trakcie karmienia piersią, aby dobrze się czuć i przekazywać dziecku jak najzdrowszy pokarm.
- Dowiesz się też, jak poszczególne organy funkcjonują w ciągu doby, kiedy mają swoje minima i maksima oraz jak można dzięki temu ułożyć odpowiedni tryb życia całej rodziny.
- Nauczysz się, jak naturalnymi sposobami, znanymi naszym babciom, leczyć pierwsze objawy chorób.
- Znajdziesz szereg informacji ze współczesnej dietetyki, np. na temat witamin i soli mineralnych, ich zdrowotnego znaczenia i występowania w produktach.
W publikacji znajdziesz tabelki zawierające klasyfikację smaków oraz natury poszczególnych produktów - wszystko zgodnie z filozofią Pięciu Przemian.
Jest także dodatek pt. Jak dbać o atopową skórę dziecka. Obie autorki mają doświadczenie w walce z AZS u swoich dzieci, więc dokładnie wiedzą, co działa, a co nie.
Największym atutem książki są przepisy sprawdzone przez Monikę i Magdę. Ponad 100 propozycji kulinarnych - dla dzieci zdrowych, dla alergików, a także dla mam karmiących oraz kobiet w ciąży.
Jest także sporo przepisów bezmięsnych, specjalnie dla wegetarian.
Sok z młodego jęczmienia – Barbara Simonsohn
Sok z młodego jęczmienia przyniesie zdrowie i młodość. Sok jęczmienny możemy przygotować na bazie świeżych kłosów zboża lub ze sproszkowanego suszu jęczmiennego. Jest on bogaty w naturalne składniki odżywcze. Jęczmień jest prosty w wyhodowaniu, można założyć jego uprawę w domu. Książka została wydana przez Vital.
Barbara Simonsohn
Ma wieloletnie doświadczenie w badaniach nad zdrowym odżywianiem, publikuje artykuły i prowadzi wykłady. Jest autorką książki Stewia.
Moc młodego jęczmienia
Codzienne picie soku z jęczmienia pomoże nam uzupełnić składniki odżywcze w organizmie i wyleczyć układ pokarmowy oraz wesprzeć system odpornościowy. Jęczmień jest bogaty w wapń, a zawarty w nim chlorofil działa bakteriobójczo, wspiera też „dobre” bakterie w naszym przewodzie pokarmowym. Sok z jęczmienia z powodzeniem zastąpi kawę – dodaje dobrej energii i podnosi koncentrację. Wszystkie składniki zawarte w jęczmieniu są przyswajane przez człowieka i jest ich o wiele więcej, niż w sztucznych preparatach lub innych roślinach.
Fragment książki - Jęczmień zapewnia nam wszystko w nadmiarze
Halima Neumann: „Takiego profilu odżywczego nie może nam zapewnić żaden pokarm zwierzęcy”. Jęczmień zawiera izoflawonoidy, wykazujące podobne działanie jak estrogeny, produkowane przez organizm. Mają one niezwykłe znaczenie w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zatrzymują potas i umożliwiają jego funkcjonowanie w kościach. Ponadto zapewniają regenerację skóry. Jęczmień zawiera wysoką dawkę kwasów tłuszczowych, jak na przykład kwasu linolowego i linolenowego. Zapewniają one produkcję prostaglandyny, substancji hormonopodobnej oraz przyspieszają wzrost komórek. Poprawiają stan skóry oraz wspierają funkcjonowanie wątroby. Stymulują ponadto czynności endokrynalne gruczołów oraz wzmacniają system nerwowy. Zawarte w jęczmieniu kwasy tłuszczowe składają się w 50% z kwasów linolenowych, w 20% z kwasów palmitynowych oraz w 9% z kwasów linolowych.
Książka poruszająca problem interakcji leków z pożywieniem dotyka tematu mało dotychczas poznanego i niedocenianego zarówno przez pacjentów, jak i pracowników służby zdrowia. Wszyscy wiemy, że skuteczna i bezpieczna farmakoterapia nie jest możliwa bez uwzględnienia interakcji lek-lek. Rzadziej myślimy o tym, że również pożywienie może wchodzić w farmakologicznie istotne relacje ze stosowanymi lekami. Niniejsza publikacja w sposób prosty i przejrzysty przybliża nam ten problem. Jest ciekawa zarówno dla tych, którzy aktualnie nie przyjmują żadnych leków, jak i dla tych, którzy z racji wielu schorzeń są zmuszeni do politerapii.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: o omówienie podstaw żywienia człowieka - od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych o aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami o omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
Książka jest adresowana do osób dotkniętych chorobą nowotworową, m.in. Rakiem sutka, wątroby, jelita grubego. Przedstawia liczne recepty ziołowe oraz wskazówki dotyczące prawidłowego odżywiania pomocne w terapii. Pokazuje jak z tą chorobą można żyć, nie tracąc wiary i nadziei na jej przezwyciężenie i pokonanie.
W objętej obsesją dietetycznego jedzenia Ameryce książka ta wywołała prawdziwą rewolucję. Choć Francuzki nie przestrzegają żadnych wymyślnych diet, napychając się potrawami zawierającymi węglowodany w najróżniejszych postaciach i nie stroniąc od dużych ilości wina, są znacznie szczuplejsze i zdrowsze niż Amerykanki. W swojej książce Guiliano nie proponuje żadnych systematycznych planów, ani list produktów, których wolno lub nie wolno spożywać. Zamiast tego oferuje proste recepty sprowadzające się do jedzenia produktów sezonowych, aktywności fizycznej i odrzuceniu myślenia, że konsumpcja potraw dla przyjemności musi wiązać się z poczuciem winy. Jej metody są nie tylko skuteczniejsze, ale łatwiejsze do stosowania; co więcej - nie wymagają specjalnych wyrzeczeń.
Autor książki, Paul Nison, znany amerykański propagator zdrowego żywienia, coach biznesu i filozof stara się w oparciu o Pismo Święte stworzyć optymalny model zdrowego odżywiania się, uzasadniając jego racjonalność właśnie wskazaniami świętych, proroków, mędrców, a głównie samego Jezusa. Nison wychodzi z założenia, że Bóg nie może chcieć dla człowieka źle. Przyjmuje także za zasadę, że w sferze żywieniowej i zdrowotnej człowiek na przestrzeni wieków nie zmienił się wiele. Zmieniły sie obyczaje, które należy zmienić, ale nie nasze ciało i duch. dlatego Nison traktuje żywność i jedzenie jako proces ochrony zdrowia i życia, jak lekarstwo, czy nawet terapię profilaktyczną, która utrzymuje nas w dobrej kondycji, pozwala lepiej pracować, jaśniej myśleć i przyjemniej żyć. Wierzący żyją dłużej i lepiej. Wbrew pozorom książka ta nie tylko nie odchodzi od głównego nurtu wydawnictwa Fijorr Publishing, lecz wręcz go wzbogaca. Pokazuje człowieka w całej krasie jego indywidualizmu i działania. Interesujące jest to, że główne nurty współczesnej nauki o żywieniu są ze wskazaniami Pisma Świętego kompatybilne, a wnioski do których dochodzi, to najmodniejsze współcześnie systemy jedzenie, wegetarianizm, weganizm, a przede wszystkim racjonalizm kulinarny.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?